Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: 1 ... 60 61 [62] 63 64 ... 75
1221
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Asus eee 900 Akun ongelma.
« : 03.11.10 - klo:14.19 »
Aika metka juttu tuo akun varauksen virheilmoitus. Voisiko asia liittyä siihen päivitykseen 10.04:ään? Siis päivittämällä? Minä nimittäin asensin ihan poltetun maan taktiikalla, eikä taakse ollut katsomista kun jyräsin 9.04:n (rauha hänen muistolleen) ylitse, ja asensin puhtaalla asennuksella Lucidin eee 901 koneeseen ja tuota akkuvaikeutta ei ole ollut lainkaan. Ei myöskään mitään ylilämpöjä. Noita kahta peikkoa eniten vierastin ja pidin Jauntyn lokakuulle asti, mutta turhia oli ennakkoluulot.

Mainittakoon vielä, että toisella koneella (Asus A6R) oli sekoilua akun kanssa, mutta lopulta sekin asettui ja syyksi voitaneen lukea se, että vaihdoin uuden akun ja käytin kokeeksi sitä vanhaa myös. Se oli liika latauksen logiikalle, eikä mikään ihme. :)

1222
Se millä säädetään tutkimisten intervallia on komento "tunefs".

fstabin optioista löysin tällaisen dokumentaation:

Fsck order is to tell fsck what order to check the file systems, if set to "0" file system is ignored.

Often a source of confusion, there are only 3 options :

    * 0 == do not check.
    * 1 == check this partition first.
    * 2 == check this partition(s) next

In practice, use "1" for your root partition, / and 2 for the rest. All partitions marked with a "2" are checked in sequence and you do not need to specify an order.

Use "0" to disable checking the file system at boot or for network shares.

Tämä koskee siis listauksesi viimeistä lukua. Periaatteessa sinulla on fstabissa oikein - eli myös root " / " tutkitaan.

Tarkistuksessasi ei löytynyt nyt virheitä. Tuota framentoitumista kommentoin jo aiemmin ja tuo 0.2 % ei ole mitään.

Ilmeisesti sinulla nämä virhetilanteet eivät tule säädetyn määräajan mukaisissa tarkistuksissa, vaan silloin kun bootti epäonnistuu ja järjestelmää alkaa testaamaan levyä oma-aloitteisesti.

Kiitos selvennyksestä :) Ehkäpä tässä sitten ei ole muuta tehtävissä. Levynkirjoitusta voi kyllä vähentää vastaisen varalle, mutta se ei liity näihin vikoihin.

Itse aiheeseen palatakseni: Ubuntu 10.04 on kestänyt kunnossa aivan moitteettomasti, eikä tässä koneessa ole ollut yhtään jumia, joka olisi selvästi Ubuntun syytä. Tämäkin bootin katkeaminen on kyseenalainen juttu, josta ei voi suoraan käyttöjärjestelmää syyttää. Saattaa olla rautojenkin vika. Rautoja syyttäisin myös toisen koneemme (Asus A6R) taannoisesta, oikeastaan ainoasta kunnon jumiutumisesta. Siinä on yhteensopimaton näytönohjain (ATI radeon Xpress 200M) ja se on keljuillut muutenkin: Ei herää keskeytystilasta, eikä aja kunnolla 3d ajoa. Sille olisi ehkä avoimen koodin ajureita, mutta en ole rohjennut koittaa. Firefox on joitakin kertoja jumittunut, mutta aivan suoraan en siitäkään Ubuntua syyttäisi, koska se ilmenee useimmiten tietyllä Firefoxin tehtävällä, ja se korjautuu pelkän Firefoxin uudelleenkäynnistyksellä. Samaa sanoisin edellisistä jakeluista JJ ja KK. Hyvin ovat pelanneet. Windowsiin en vertaisi, koska sekin pelaa aivan hienosti niin kauan kun siihen ei asenna mitään sille vierasta ohjelmaa. Alkuperäisosillahan autotkin parhaiten toimivat, eikä erimerkkisillä ristiin. :P

1223
Ajoin sen testin. En tiedä korjasiko mitään, mutta tämmösen tulosti:

Koodia: [Valitse]
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fsck.ext4 -fy /dev/sda1
e2fsck 1.41.11 (14-Mar-2010)
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
/dev/sda1: 126161/246512 files (0.2% non-contiguous), 661162/984576 blocks
ubuntu@ubuntu:~$

Eli 0,2% kai oli sitten jotain huomautettavaa. Tässä ei ole nyt sitä MODIFIED huomautusta, joka tuli sdb testissä /home osiosta. Kaikki tuntuisi toimivan ja nyt vaan odotellaan: vieläkö niitä bootin katkeamisia tulee?

fstab näyttää tältä:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
/dev/sda1       /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sdb5 during installation
UUID=4289322f-cf04-4372-9219-851da567d55a /home           ext4    defaults        0       2
/dev/sdb1       none            swap    sw              0       0

En osaa tuosta päätellä kuinka usein levyä testataan, mutta luulisin, että 20 käynnistyksen välein. Muistelen joskus lukeneeni sitä nopeasti vilahtavasta rivistä niin.

Ehkä se bootin katkeaminen ei liity siihen levyn testaamiseen. Eikä sda levyn testissä ole virheilmoitusta tullut. Vai testataanko sda:ta lainkaan? Sillä kun on käyttöjärjestelmän / osio. Olisiko voinut olla joku levyn viallinen solu siellä piilossa osassa, jota ei normaalisti päästä tutkimaan?



1224
Kiitos uskonvahvistuksesta. ;)

Laittelen backupit kuntoon ja ajelen tuon korjauksen. Wiki kyllä kertoo sen oleellisen. Sen korjauksen ajo kestää vain silmänräpäyksen jos jättää pois sen tarkastuslistauksen. 16 Gt levyllä se tarkastuslistaus kesti pari minuuttia.

Palaillaan asialle.

1225
Siis komentoriviltä se meni nukkumaan oikein, ja näytönohjaimen herätys oli se vika.

Lainaus
Tuo sudotushan asetti masiinan taas lepotilaan,ja siis keskusyksikkö kyllä herää,mutta näyttö ei,ja siis pitää sammuttaa kone

Entäs tällainen loitsu? (Kukaan ei kyllä ole kommentoinut tuon loitsun oikeellisuutta. Jo se on ihan roskaa niin kertokee immeiset. Itse sitä kokeilin, mutta kun kone toimii muutenki, ei ainakaan rikki menny. )

Koodia: [Valitse]
sudo pm-suspend --quirk-vbe-post --quirk-vbemode-restore
Jos herää tuon jälkeen normaalisti pitää laittaa asetus pysyväksi, ettei tarvitse joka kerta komentoriviltä nukuttaa. Siitä sitten lisää...

Jos ei muuttunut miksikään (em. loitsulla): laita virransäästön asetuksista sellaiset asetukset, että ei mene lepotilaan lainkaan. Erikseen verkkokäytöllä ja akkukäytöllä, jos on kannettava kone. Minulla on yksi kone, joka ei suostu heräämään lepotilasta ja siinä on ATI-Radeon xpres 200M. Sille en löytänyt konstia ja tyydyn vaan siihen, että on päällä kun on käytössä ja sammutettuna kun ei tarvita. Lucid käynnistyy niin nopsaan, että ei se lepotila ole tarpeellinen. Näytönsäästäjänkin olen pannut maksimiviiveelle. Kai sen saisi kokonaan poiskin jollain loitsulla. Näyttö ei tarvitse mitään säästöjä.

1226
Lainaus
Tällöin herää tarkentavia kysymyksiä:
- kuinka monta kertaa tätä on bootattu onnistuneesti edellisen virheen jälkeen?
- tuleeko joka kerta kuitenkin levyntarkistus vai vasta nyt tuli?

Pitkiin aikoihin ei tullut mitään virheilmoituksia, varmaan toista kymmentä käynnistystä, mutta nyt tuo äskeinen ja tänä aamuna taas, eli neljästä kaksi boottia  :( tässä viimeisessä oli numero 273.

Lainaus
On mahdollista, että bootin levyntarkistus ei osaa korjata virhettä, mutta kun ajat sen komentoriviltä Live-Bootin avulla - siis tällöin levylle joka ei ole käytössä ja eri parametreillä - niin korjaus voi onnistua.

En tiedä tuleeko levyn tarkastus jokaisella bootilla, ainakaan se ei näy mitenkään, siis ei sitä tarkastusta, joka vilistää sekunteja näytössä vähän aikaa. Mikähän loki sen näyttäisi: onko siellä vakiona joku tarkastus joka bootilla? Ei ainakaan ole asetettu biosiin sitä nopeampaa boottia. Se muistaakseni jättäisi juuri jotain tarkastuksia tekemättä. ::)

Levyn tarkastus ja korjaus tehtiin dev/sdb levylle ja bootti tietysti rassaa systeemin levyä dev/sda  ::) tai näin kuvittelisin. Live-Bootin avulla? Ei se anna muuten sitä ajaakaan, siis tätä tarkastusta:

Koodia: [Valitse]
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fsck.ext4 -fyc /dev/sdb5
Olisiko joku muukin korjauskomento? Tai eihän se mitään korjaa, heittää liiteriin vaan kelvottomat muistipaikat. Tosiaan se korjaus on ajamatta sda levylle. Kannattaisiko ajaa vai meneekö sitten asennus uusiksi? Ja entäs tuo -fyc? Onko oikea?

Pari vuotta on ollut käytössä tämä ssd. Ehkä siinä alkaa jo esiintyä noita kuolleita soluja. Nykyiset uudet ssd muistit ovat jo varmaan parempia sekä nopeudeltaan, että kestoltaan.

1227
Kyllä se loki löytyy. Lokikatselimella kai pitäisi, mutta en osaa sitä minäkään, mutta näin se käy:

Käynnistä tiedostoselain>sijainnit, valitse>tiedostojärjestelmä, loppupuolella on kansio var, avaa se, sen sisällä on kansio log, avaa se, sen sisällä on kansio pm-suspend.log, avaa se, (pitäisi aueta gedit teksturiin) siellä on paljon tekstiä ja alimpana viimeiset tapahtumat. Tässä verrokiksi vain pikku osa kun käytin nukkumassa ja herätin klo 19.24.47:

Koodia: [Valitse]
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/75modules suspend suspend:not applicable.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/90clock suspend suspend:not applicable.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/94cpufreq suspend suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95anacron suspend suspend:stop: Unknown instance:
success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95led suspend suspend:not applicable.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/98video-quirk-db-handler suspend suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/99video suspend suspend:kernel.acpi_video_flags = 0
success.
/etc/pm/sleep.d/action_wpa suspend suspend:success.
Sun Oct 31 19:24:31 EET 2010: performing suspend
Sun Oct 31 19:24:47 EET 2010: Awake.
Sun Oct 31 19:24:47 EET 2010: Running hooks for resume
/etc/pm/sleep.d/action_wpa resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/99video resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/98video-quirk-db-handler resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95led resume suspend:not applicable.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/95anacron resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/94cpufreq resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/90clock resume suspend:not applicable.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/75modules resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/55NetworkManager resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/49bluetooth resume suspend:not applicable.
/etc/pm/sleep.d/10_unattended-upgrades-hibernate resume suspend:success.
/etc/pm/sleep.d/10_grub-common resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/01PulseAudio resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/00powersave resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/00logging resume suspend:success.
/usr/lib/pm-utils/sleep.d/000kernel-change resume suspend:success.
Sun Oct 31 19:24:49 EET 2010: Finished.

Onnea!

1228
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Asus eee 900 Akun ongelma.
« : 31.10.10 - klo:18.48 »
Syntyjä syviä en tiedä, mutta tuota tautia on ollut liikkeellä. Täällä siitä lisää juttua:

 http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=21528.240

Ei kai siihen mitään selvää tullut, mutta ihan suoraan se ei ole laitteesta, eikä jakelusta kiinni. Minulla on eee 901 ja siinä 10.04 decktop, siis ei netbook, ja hyvin toimii lataus.

1229
No nyt se taas tuli, se virheilmoitus ja bootin katkeaminen. Tämä ilmoitus on muuten sama kuin ennenkin, mutta eri numero: ennen oli 296. Ja se levyn tarkastus ja badplokkien ohitus, fsck, on ajettu tässä välissä.

[quote"(Process: 286): GLib-WARNINGS: getparid_r (). failed due to unknown userid (0)"][/quote]

Tällainen ilmoitus juuri siinä kohdassa kun pitäisi tulla se Ubuntun logo, jossa on ne juoksevat pisteet ja siihen katkeaa bootti. Kun napsauttaa virtanappia vilkkuu hetken se logo ja jotain sekamelskaa ja sitten sammuu kone. Uusi käynnistys onnistui.

Tietääkö kukaan mikä on tuo 286 ? Tai mistä sellaisen voi opetella selvittämään?

1230
Minulla on myös eee 901 ja huomasin sen tikulta boottauksen kanssa sellaisen jutun, että se ensisijaisuus usb laitteelta ei säily siinä biosin asetuksessa kun vaan sen yhden käynnistyksen ajan. Siis tikku kiinni kylmään koneeseen ja virta päälle sormi valmiina F2 napilla ja heti asusin logon näkyessä bootti poikki ja ensisijaisen boottilähteen asetus usb:ksi ja sitten annat jatkaa boottia F10 ja enter napeilla.

Mutta kuteen sanoivat tuossa edellä sen gnome power manager:in  voi asennuttaa Synaptic pakettienhallinta ohjelmalla. Jo se on jo ruksattuna vihreäksi niin valitset kylmästi >paketti>merkitse uudelleen asennettavaksi>toteuta. Arvaan kuitenkin, että se ei ole ruksattuna vihreällä ruudulla, koska se itse sanoo, että ei ole kotona, joten >paketti>merkitse asennettavaksi>toteuta.

Synaptic kylläkin on sellainen vahva taikakalu, että ole huolellinen!


EDIT:
Jaaha... tha-fox ehtikin jo antaa hyvän neuvon samaan asiaan päätettä käyttäen, joka saattaa ollakin turvallisempi konsti.

1231
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 25.10.10 - klo:19.29 »
Jälleen näppäimistä kysyisin: Tässä koneessa kun ei ole koskaan ollut Windowsia niin ei ole lippu-nappiakaan, vaan altin vasemmalla puolella on mökin-kuva-nappi. Ennen se oli toimiva super-L nappi, mutta Lucidin tullessa se ei näy missään asettelussa, eikä sitä voi liittää mihinkään toimintoon. Mutta... näppäimistön asettelussa >järjestelmä>asetukset>näppäimistö>asettelut>valitsimet>Alt- ja Win näppäinten toiminta. On mahdollista asettaa esim: "META tulee Win näppäimestä"... Oletuksen sijaan. Kuinka käy jos valitsen sen, ja mikä on meta näppäin? En uskalla kysymättä kokeilla. ::)

1232
Mitäs jos on niin yksinkertainen vika, että on joku pikanappi tai näppäinyhdistelmä, joka kytkee näppiksen päälle ja pois. Muistaakseni jotain lapsilukko asetuksiakin oli joskus. Käynnistyksessä sisäänkirjautumisikkunan alareunassa on myös joku näppäimistön kieliasetus ja jotain...

Jos löydät ratkaisun niin kerro siitä. On niin erikoinen. Ja lisää (muokkaa oikealla ylhäällä) ensimmäisen viestisi otsikkoon: [RATKAISTU].

1233
Nyt ei ole pitkiin aikoihin tullut tuota virheilmoitusta ja bootin katkeamista. Toivotaan, että korjauskomento tosiaan jotain korjasi. Eikö tosiaan kellään ole käsitystä: mitä nämä tulosteet meinaa?

Koodia: [Valitse]
/dev/sdb5: ***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED *****
/dev/sdb5: 2204/972944 files (1.4% non-contiguous), 178000/3890944 blocks

Voisiko liittyä siihen kun on ssd muisti? Vai yrittääkö se sanoa, että tosiaan jotain modifioitiin? Siellähän oli vikaa todistettavasti koska testi sellaista sanoi ja käski ajaa käsipelillä tuon fsck komennon. Miten näillä on tapana toimia?

1234
Laitealue / Vs: usb-levysoitin
« : 22.10.10 - klo:12.59 »
Levysoitin ei näy ubuntussa mitenkään eli ei mitään merkkiä siitä, että laite on kytketty. Täytynee kaivautua syvemmälle noihin isusiin sun muihin. Tämä menee nyt kyllä perusopintojen puolelle.

Ne on helppoja tässä ne perusopinnot:

Lainaus
Kun kytketään USB-väyläisiä laitteita, joiden toiminnasta ei olla varmoja, ainakin itse tapaan tutkia tuliko lsusb:n tulosteeseen jotain uutta ja sitten tarkistan dmesg |tail -n 40 (täytyy komentaa pian laitteen kytkemisen jälkeen, jottei peity muiden komentojen sekaan) komennolla ladattiinko sille ajuria. Jos se näkyy äänikorttina niin varmaankin äänien asetuksiin tuli uusi laite ja sitä ääntä voi tallentaa asimerkiksi Audiciouksella (parempia voi ehdotella).

Siis: Avaat apuohjelmista komentopäätteen. Kirjoitat sinne komenneon:

Koodia: [Valitse]
lsusb
Teet tämän levysoittimen usb-johdon irti ollessa ja toisen kerran levysoitin kiinni kytkettynä. (Ei tarvitse sammuttaa päätettä siinä välissä.) Sitten vertaat tulosteita päätteeltä. Niissä näkyy: tuliko se levysoittimen usb-liitäntä tunnistetuksi uutena laitteena? Siinä tuskin sanotaan sanaakaan levysoittimesta. Se on vain usb-laite. Jos se näkyy väylässä niin sitten olet jo lähempänä onnistumista.

Onnea harrastukselle!  ;)

1235
Lainaus
Onkohan tässä standardisointi jäänyt tekemättä?

Jos sille tehtäisiin standardi niin se olisi juuri tuollainen. Perustavaa laatua olevista syistä johtuen tietotekniikan "määrät" ovat kakkosen potenssiin perustuvia. Muualla ne ovat kymmenpohjaisia tasalukuja.
No, meni hieman off-topic: in puolelle mutta asia näytti kiinnostavan.

Olkoon off tai on, kyllä asia on tärkeä. Tällainen lähde löytyy sieltä wikin katso myös viitteistä:

http://physics.nist.gov/cuu/Units/binary.html

Lieneekö miten luotettava kun puhuukin SI standardista, eikös sen pitäisi olla ISO nykyään?

1236
Samanlainen kuin ennenkin. (Unohtui tuo sdc tikku vaan reikäänsä). 16G sen sdb5.n pitäisi olla. Ja sda1.n pitäisi olla 4G. Mitä varten ne näkyy aina noin vajaana?
Selitys tälle löytyy Wikipediasta:
Lainaus käyttäjältä: Wikipedia
Levyn tallennuskapasiteetti ilmoitetaan gigatavuina  (lyhenne Gt tai GB, 1 000 000 000 tavua) tai joskus megatavuina (lyhenne Mt tai MB, 1 000 000). On syytä huomata, että käyttöjärjestelmät esittävät levyn kapasiteetin yleensä gibitavuina, kahden potensseina, eli gigatavu on 2^30 eli 1 073 741 824 tavua.
Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiintolevy#Toimintaperiaate

En ollut ennen huomannutkaan, että tässä on tuollainen juttu. Siis ihan esitystavasta johtuva poikkeama. Olen paljon ollut tekniikan kanssa tekemisissä, oikeastaan koko ikäni, ja mittayksiköt aina tarkoittavat juuri yhtä asiaa... tai niin olisi tarkoitus. Uusi asia on, että sama mittayksikön merkintätapa voi siis tarkoittaa kahta erilaista mittaa. Onkohan tässä standardisointi jäänyt tekemättä? Vai onko oikeasti olemassa kaksi mittayksikön merkintätapaa, kummallekin oma? Emme vaan ole oppineet niitä käyttämään. Olihan ennen Porvoon torillakin kauppiaalla ja kruununvoudilla erisuuruinen perunakappa. ;D

EDIT:
Wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Gigatavu on asia esitetty niin, että gibitavu merkitään GiB. Tosin siinä ei ollut lähteitä. Korjasin sen myös tuohon edellä mainittuun wikiin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiintolevy#Toimintaperiaate. Jos se on nyt väärin niin korjatkaa kiireesti, etten taas joudu kulkemaan paperipussi päässä.

Näin sitä opitaan taas vanhoilla päivillä. ;)

1237
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 21.10.10 - klo:16.33 »
Lainaus
Kertokaa hyvät ihmiset: mistä ihmeen nappiyhdistelmästä tulee tuo putkimerkki

Fn+AltGr+Z

Jos tarvitsee usein eikä kaipaa sormijumppaa, merkkejä voi mapata toisiin näppäimiin xmodmap-ohjelmalla. Netistä löytynee hyvät vinkit.

Kiitos... :)

1238
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 21.10.10 - klo:15.00 »
Kertokaa hyvät ihmiset: mistä ihmeen nappiyhdistelmästä tulee tuo putkimerkki? Siis se pystyviiva (en voi laittaa mallia kun en tiedä sitä nappiyhdistelmää  ;D) siis se, joka on mustana z-napissa alareunassa keskellä ja punaisena aksenttien napissa ei-ku napin vasemmalla puolella?

Ja mistä yleensäkin tulee nuo punaiset ja vihreät? Onko sillä väliä jos kenoviivan kirjoittaa mustalla tai punaisella tai vihreällä napilla, tai pystyviivan punaisella tai mustalla? Pystyputkea usein tarvitaan komennoissa ja esim: Wikipedian koodissa liitettäessä kuvaa kuvatiedoston_nimen ja kuvatekstin välissä.

1239
Lukemani perusteella vaihdettavaa isompaa asemaa ei kuitenkaan pysty osioimaan yhtenäiseksi kiinteän 4GT aseman kanssa, eli tuo 4GT asema pitää jättää joko kummittelemaan ylimääräisenä asemana tai jättää se käyttämättömäksi eli kokonaan pois osioinnista.
Et ilmeisesti ole lukenut LVM:stä? http://linux.fi/wiki/LVM

Tuossapa se tuli selväksi.

Mikä?

Kannattaa ottaa huomioon siinä harkinnassa, kun ssd-massamuisteja arvioidaan niiden elinkaaren pituuden perusteella. On paljon keskusteltu luku/kirjoitus operaatioiden määrän vähentämisestä. Uudet ssd.t taitavat kuitenkin kestää pitempään kuin me itse. Windows tietääkseni lukee ja kirjoittaa tiedoston kokonaan aina, vaikka siihen ei tehtäisi muutostakaan, katsottaisiin vain. Linux kirjoittaa vain tarpeelliset osat. Korjatkaa, jos olen väärässä.
Minusta tuossa esittämässäsi Windowsin tavassa ei ole mitään järkeä, enkä oikein jaksa uskoa sitä.

Noille SSD-muisteille on olemassa Trim-komento, joka ei siis ole ilmeisestikään komento sillä tavalla kuin esim. ls tai cd on, mutta sillä voi nopeuttaa SSD:een toimintaa tiedoston poiston jälkeen (siivoaa solut, jotta niihin voi taas kirjoittaa). Onko kukaan perehtynyt asiaan? Onko se oletuksena käytössä jos koneeseen laittaa SSD-levyn vai pitääkö tehdä jotain. Ilmeisesti kuitenkin ainakin Ubuntu 10.10:n Linux sisältää tuon trimmin.

Selväksi tuli tämä sieltä wikistä:
Lainaus
Loogisessa taltiohallinnassa yksi tai useampia laitteita kootaan ensin taltioryhmäksi, jota voidaan sitten osioida joustavasti. Osioita eli loogisia taltioita voidaan myös muuttaa varsin helposti kunhan taltioryhmässä on riittävästi tilaa käytettävissä. Osioinnissa ei tarvitse välittää fyysisten laitteiden rajoituksista. Rajana on vain taltioryhmän kokonaiskapasiteetti.

Olen myös osioinut kaksi levyä yhdeksi. Tosin se oli käkikellolevy, siis sellainen vonkuva magneettilevy, kai muistatte vielä. Siinä oli ne Windows-ajan C ja D levyt, eli saman levyn ylä- ja alapuoli. Gpared työkalulla vaan cd-levyltä ajamalla vapautin molemmat levyt auki ja sitten muodostin molemmista yhteisen levyosion. Siihen sitten asensin ensin Windowsin ja sitten perään Ubuntun. Annoin Windowsille 16 Gt tilaa ja loput Ubuntulle. Eri fyysisten levyjen rajapinta ei näy missään mitenkään. Levykokokin on suunnilleen se mitä ne entiset yhteensä, tai vähän enemmän.

Se, mitä kirjoitin Windowsin luku/kirjoitus tavasta, siis: lue pois levyltä...tee sillä jotain tai ole tekemättä...kirjoita takaisin levylle ja ihan eri paikkaankin, perustuu siihen mitä luin viisaiden tavallisesti asioista perillä olevien gurujen kirjoituksista, en muista mistä, mutta juuri tähän ssd muistien kulumiseen liittyen se oli. Voi olla roskaakin, mutta siksi Windows ei ole kuulema ssd.lle hyväksi. Jos joku tietää totuuden niin saa paljastaa. ;)

1240
@Hajakenttä:
Lainaus
(EDIT: Hajakenttä: boot.log näyttää tältä:)
============
fsck kohteesta util-linux-ng 2.17.2
/dev/sda1: puhdas, 125961/246512 tiedostoa, 657942/984576 lohkoa
fsck kohteesta util-linux-ng 2.17.2
/dev/sdb5: Superblock last mount time (Sat Oct  9 10:36:12 2010,
    now = Tue Jan  1 02:02:12 2002) is in the future.


/dev/sdb5: UNEXPECTED INCONSISTENCY; RUN fsck MANUALLY.
    (i.e., without -a or -p options)
mountall: fsck /home [380] päättyi tilakoodilla 4
mountall: Tiedostojärjestelmässä on virheitä: /home
Jätetään virheet huomiotta (/home) käyttäjän pyynnöstä
 * Starting AppArmor profiles        Skipping profile in /etc/apparmor.d/disable: usr.bin.firefox

[ OK ]
=========================
(EDIT: Hajakenttä: Yritin ensin katsoa virheitä annetulla vaihtoehdolla f, mutta se ei johtanut mihinkään tulokseen, joten valitsin vaihtoehdon i = jätetään huomiotta, jolloin Ubuntu käynnistyi normaalisti.)
Ajoitko koskaan fsck:ta uudelleen?
Lainaus
/dev/sdb5: Superblock last mount time (Sat Oct  9 10:36:12 2010,
    now = Tue Jan  1 02:02:12 2002) is in the future.

Koneen kello on tainnut nollaantua. Tämä on ilmeisesti johtanut ongelmiin levyn tarkistuksessa.
Minulla aikoinaan tuli vastaava kellon nollautuminen ,joka korjaantui fsck:lla, oletan, että väärä päiväys ja kellonaika ei ole ongelman perussyy vaan:
Lainaus
mountall: Tiedostojärjestelmässä on virheitä: /home
tilakoodi 4 tarkoittaa, että virheet on jätetty korjaamatta (käyttäjän pyynnöstä, kuten kerroit)
dev/sdb5 pitäisi tarkastaa ja korjata virheet tiedostojärjestelmässä. Olettaisin, että -fy-optiolla korjaantuisi. Katso ohje: http://linux.fi/wiki/Fsck

Luin nuo läksyt ja ajoin sitten tuon pitemmän -fyc kaavan mukaan testin. Luullakseni se korjaa myös sen minkä voi samalla tavalla kuin -fy. Tikun kautta siirsin tänne sen päätteen näkymät. Se oli nimittäin ajattava asennus-sd-kortilla kun ei saanut umountattua /dev/sdb5, joka on "kiireinen".

Koodia: [Valitse]
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fsck.ext4 -fyc /dev/sdb5
e2fsck 1.41.11 (14-Mar-2010)
Checking for bad blocks (read-only test): done                               
/dev/sdb5: Updating bad block inode.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information

/dev/sdb5: ***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED *****
/dev/sdb5: 2204/972944 files (1.4% non-contiguous), 178000/3890944 blocks
ubuntu@ubuntu:~$

Mitähän tuo meinaa...***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED *****? Onko jotain vakavaa, vai asiaan kuuluvaa? Ja mitäs tuo...2204/972944 files (1.4% non-contiguous), 178000/3890944 blocks...kuuluko asiaan?

Ainakin tuntuisi kaikki toimivan. Tällainen on nyt levytilanne:

Koodia: [Valitse]
:~$ df -h
Tiedostojärj.            Koko  Käyt Vapaa Käy% Liitospiste
/dev/sda1             3,7G  2,6G 1004M  73% /
none                  490M  284K  490M   1% /dev
none                  497M  112K  497M   1% /dev/shm
none                  497M   84K  497M   1% /var/run
none                  497M     0  497M   0% /var/lock
none                  497M     0  497M   0% /lib/init/rw
/dev/sdb5              15G  456M   14G   4% /home
/dev/sdc              7,5G  1,9G  5,7G  25% /media/USB 8GT

Samanlainen kuin ennenkin. (Unohtui tuo sdc tikku vaan reikäänsä). 16G sen sdb5.n pitäisi olla. Ja sda1.n pitäisi olla 4G. Mitä varten ne näkyy aina noin vajaana?

Sivuja: 1 ... 60 61 [62] 63 64 ... 75