Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 75
1241
Lukemani perusteella vaihdettavaa isompaa asemaa ei kuitenkaan pysty osioimaan yhtenäiseksi kiinteän 4GT aseman kanssa, eli tuo 4GT asema pitää jättää joko kummittelemaan ylimääräisenä asemana tai jättää se käyttämättömäksi eli kokonaan pois osioinnista.
Et ilmeisesti ole lukenut LVM:stä? http://linux.fi/wiki/LVM

Tuossapa se tuli selväksi. Kannattaa ottaa huomioon siinä harkinnassa, kun ssd-massamuisteja arvioidaan niiden elinkaaren pituuden perusteella. On paljon keskusteltu luku/kirjoitus operaatioiden määrän vähentämisestä. Uudet ssd.t taitavat kuitenkin kestää pitempään kuin me itse. Windows tietääkseni lukee ja kirjoittaa tiedoston kokonaan aina, vaikka siihen ei tehtäisi muutostakaan, katsottaisiin vain. Linux kirjoittaa vain tarpeelliset osat. Korjatkaa, jos olen väärässä.

1242
Ahaa!

Lainaus
Kylläpä vain Synaptic tässä tapauksessa valehtelee. Näet ubuntu-docs deb-paketin debian/control tiedostossa annetaan asennetun paketin koko väärin! Paketinhallintaohjelmat ilmoittavat asennetun paketin viemän tilan juuri control-tiedoston perusteella. Miksi tällainen virhe on päässyt syntymään Ubuntun pakettienrakennussysteemissä, selitetään tässä bugiraportissa:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/pkgbinarymangler/+bug/451764

Vai noin se onkin. Sitten hän se selvisikin, miksi se oli niin epämääräistä sen tilan vapauttaminen tuossa tapauksessa. Melkeinpä olisivat saaneet ubuntu-docsit jäädä paikoilleen.

Jostain syystä, muuten, kehoitetaan aina pitämään yksi vanhemman ikäluokan kernel tykötarpeineen käytössä olevan uusimman lisäksi. Tilan vapauttamiseksi olen senkin aina poistanut, ehkä se ei ole aivan parasta systeeminhuoltoa, mutta tilaa siinä kyllä vapautuu, etenkin kun niiden headerit poistaa myös.

Lainaus
Olen jahkaillut, koska mielessä siintää myös vaihto isompaan ja nopeampaan SSD asemaan.

En ole aivan varma, kun en ole eee 901.stä paljoa purkanut, mutta luullakseni vain sen 16 Gt.n isomman ja hitaamman ssd.n saa vaihdetuksi ilman erikoisvehkeitä. Tosin, sitäkään en tiedä: ovatko nykyiset ssd.t jopa nopeampia kuin se 4 Gt.n pikku ssd, jolla nykyisin yleensä pidetään käyttöjärjestelmä. Jos ne ovat läheskään yhtä nopeita, silloin voisi jopa osioida molemmat fyysiset levyt yhdeksi. Silloin ei tosin voi koskaan tietää mitä milläkin levyllä oikeasti on, mutta sittenhän sillä ei ole väliäkään, jos ne ovat yhtä nopeita. Kehitys kehitty...

1243
"(Process: 296): GLib-WARNING**: getparid_r (). failed due to unknown userid (0)"

Taas tuli tuo ilmoitus ja bootti keskeytyi. Jotain taitaa olla rikki. Ei kai se siitä voi johtua, kun olen sijoittanut swap-osion eri levylle kuin juuriosion? Eihän?

Olen pitkään pärjännyt ilma swappiakin Jautyn aikaan. Nyt en ole vielä edes siirtänyt rammille tilapäistiedostoja ja poistanut journalointia.

Tuossa aikaisemmin oli jokin kello-ongelma.

Lainaus
Lainaus
Lainaus
/dev/sdb5: Superblock last mount time (Sat Oct  9 10:36:12 2010,
    now = Tue Jan  1 02:02:12 2002) is in the future.

Koneen kello on tainnut nollaantua. Tämä on ilmeisesti johtanut ongelmiin levyn tarkistuksessa.

Liittyisikö tähän?

1244
Saman asian kanssa itsekin olen joutunut säätämään. Kun olin kaiken lopullisesti tunaroinut totesin lopulta, että yksinkertaisinta on tehdä koko asennus uudestaan. Koska suurin homma oikeastaan on arvokkaimpien tiedostojen varmuuskopiointi ulkopuoliselle medialle ja .iso tiedoston lataaminen ja asennusmedian teko. (Senhän tarvitsee jo huoltovälineenäkin vastaisen varalle ja siihen parhaiten käy 2 Gt.n sd-kortti.) Lopulta uusi asennus on pikkujuttu. Osioi asentaessa vaihtoehdolla "itse". Lue täältä Ubuntu-Suomen ohjesivuita se asennus tarkkaan, etenkin osiointi. Siinä ei ole mitään kiirettä ja kaiken voi harkita. Tee / osio levylle sda ja swap (minä laitoin vain 200 Mt) sdb.lle ja /home osiolle sdb.ltä loput. Sitten vaan siirtelet ne arvotavarat omille paikoilleen.

Koodia: [Valitse]
:~$ df -h
Tiedostojärj.            Koko  Käyt Vapaa Käy% Liitospiste
/dev/sda1             3,7G  2,5G  1,1G  71% /
none                  490M  276K  490M   1% /dev
none                  497M  112K  497M   1% /dev/shm
none                  497M   84K  497M   1% /var/run
none                  497M     0  497M   0% /var/lock
none                  497M     0  497M   0% /lib/init/rw
/dev/sdb5              15G  457M   14G   4% /home

Tältä se näyttää sitten.


EDIT:
Unohtui mainita, että sen asennus sd-kortin tai -usb-tikun voi tehdä "USB käynnistyslevyn luonti" työkalulla, joka taitaa olla oletuksena >järjestelmä>asetukset valikossa ja ainakin sovellusvarastosta löytyy. Helppoa kuin heinän teko.

Myös kannattaa harkita tiedostojärjestelmän valinnan kohdalla: haluaako journaloivan ext4 järjestelmän, joka on nopeampi, mutta ssd muistin kanssa täytyy sille tehdä temppuja levyn kirjoitusoperaatioiden vähentämiseksi.

http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi#head-21ed3b00a5a9fcb4ef8e0eb2e9fe4e49d089d5a5

Jos pieni nopeusero ei haittaa, voi valita ext2 tiedostojärjestelmän, joka ei ole journaloiva.

En malta olla ehdottamatta sen huoltoliikkeen valistamista näissä asennuspuuhissa. Voivat sitten seuraaville asiakkaille tehdä parempaa työtä.  ;)

1245
Tänään taas tuli ongelma bootissa. Tuli tällainen ilmoitus siinä kohdassa kun yleensä tulee mustaan ruutuun kursorin vilkku - vasemmalle ylös. Lieneekö se kohta, jossa grup tekee jotain. Ainakin toisessa koneessa siinä kohdassa kysytään Linuxin tai Windowsin käynnistys. Tässä pikkukoneessa eee 901 on vain Lucid.

"(Process: 296): GLib-WARNINGS: getparid_r (). failed due to unknown userid (0)"

Kun lyhyesti napsautin virtanappia vilkkui hetken Ubuntun käynnistyslogo ja sitten sammui kone. En siis painanut 5 sek sammutusta vaan lyhyen , joka uleensä avaa sammuta-valikon, jos on systemi käynnissä, mutta nythän ei ollut vielä latautunut. Mikään muu nappi ei tehnyt mitään.

Uudestaan käynnistys sujui oikein ja nyt toimii ilman vaikeuksia ainakin päällisin puolin. Eilen kyllä siivosin pois lisää/poista sovelluksella turhia sovelluksia. Muuta kummallisempaa en ole tehnyt.

1246
Tuossa em. bugikeskustelussa on se ratkaisun esittävä puheenvuoro.

Lainaus
nucleuskore  wrote on 2010-07-02:        #238

The kernel I have 2.6.32-23.37
and linux-backports-modules-wireless-2.6.32-23.16

I have a wireless network at home with SSID hidden, WPA2-PSK, AES, key interval 3600 and cannot connect.

However, I can connect to my neighbour'ss wireless network which I help set up -> SSID visible, WPA2-PSK, AES, key interval 3600 and can connect and is stable !

Ei voi tietysti vaikuttaa verkkoihin, joita ei itse omista, mutta omaansa voi. Minulla on eteisen pöydällä tukiasema ja jos laitan siihen SSID HIDDEN yhteys katkeaa kun tukiasema ensimmäisen kerran vaihtaa salasanaa. Sehän vaihtaa sitä yhtenään ja vain aloitussalasana on network managerin asetuksissa.

Kun asetan SSID VISIBLE ei ole mitään vaikeutta, eikä ole ollut Jauntyllä, karmicilla eikä Lucidilla. Muut radiot kuin tämä ralink2860 kyllä toimivat piiloverkoissakin. Jopa murheenkryyni Broadcom toimii Lucidilla, mutta ei aikaisemmilla.

Tukiasemaa asetellaan menemällä internetselaimella sen ohjekirjassa mainittuun osoitteeseen. Pitää olla johdollisesti kiinni. Ei voi langattomasti säätää langatonta, koska se katkeaa aseteltaessa.

SSID.n peittäminen on aika tarpeetonta. Voi olla jopa hyödyksi, jos se on näkyvä, sillä naapurit voivat siten valita radiokanavansa muutaman kanavavälin etäisyydelle toisistaan interferenssin välttämiseksi. Jos verkkonimeä ei tiedä, ei pääse sen kanavaakaan katsomaan, ilman vahvoja taikoja. Lakikin taitaa kieltää peitetyn verkon urkkimisen.

1247
Vielä kummittelee sen Jolicloudin tili jossain kyberavaruudessa. Sitä ei saa deaktivoitua, tai en ainakaan osaa.

Kun kerran laitoin Jolicloudin helppisivulle kysymyksiä niihin tulee tietysti vastauksia. Tai tulisi jos saisin ne luetuksi. Siihen helppisivun lukemiseen tarvitaan sähköpostiosoite ja tunnussana. Ja siihen ei kelpaa sen Jolicloud tilin tunnussana vaan ilmeisesti (en koittanut) sen sähköpostin tunnussana. Sellaistahan ei kukaan järkevä ihminen syötä muuhun kuin sähköpostiinsa, etenkään kun se sähköposti on parhaillaan auki ja siinä se Jolicloudin linkki. Perin outoa!

1248
Minulla on aivan sama kokoonpano ja hyvin toimii wlan. Kytkeytyy automaattisesti joka käynnistyksellä lähes samalla kun työpöytä valmistuu. Arvaan, että on se mahdollista saada toimimaan kun saat oikean asettelun. Muuten, onko sen verkon verkkonimi piilotettu? Sellaisessa tapauksessa on joskus esiintynyt tuollaista kesken katkeilua. WPA/WPA2 salauksella tämä pelaa, mutta kotiverkkoni ESSID on piilottamaton juuri tämän radiomerkin vuoksi.

1249
Lainaus
Helpostihan noilla sinun koneillasi on kuitenkin jokin yhteinen nimittäjä, joka on saanut esille kyseisen ongelman, ehkä?

Ehkä... Mistäpä sitä tietää kun on niin paljon kaikkea varustelua. Asennus on tehty aivan eri aikaan, mutta samasta .iso tiedostosta. Sille kyllä tein md5sum tarkastuksen. Toinen asennettiin viime keväänä kotipolttoisella cd-levyllä (joka onnistui vasta kolmannella yrityksellä, siis levynpoltto) ja toinen nyt tässä kuussa sd-kortilta. Asennusta siis en menisi epäilemään. Sama nettiliittymä on ja sama wlan-verkko, jossa yleensä ollaan. Erikoisempia sovelluksia ei oikeastaan ole, tai mikä nyt on erikoinen?

Saattaa olla ihan sattumaa. Etenkin kun ei ole muita kohtalotovereita. Ensimmäinen systeemin kaatuminen kuitenkin ja kaksi konetta samana päivänä. Hassua.
 
Windowsista sen verran, että xp:tä olen käyttänyt vuosikausia ilman kaatumisia. Myös ms-dos koneita vuosikymmeniä sitten. Siinä välissä ms-dos koneita Windows käyttöliittymällä niin kauan kuin niitä oli, ja ihan työkäytössä, enkä ole koskaan joutunut kokemaan Windows systeemin kaatumista. Taidan olla poikkeus siinäkin asiassa. Työkäytössä kyllä oli aina taitava systeemin ylläpitäjä. Ehkä sillä oli vaikutusta asiaan. Kotikäytössä on ollut xp niin kauan kuin sellaisia on ollut ja pystyssä on pysynyt. On se sutturalle saatu asentaessa turvaohjelmia uusiksi, ilmaisversioita Zone Alarm ja AVG antivirus,  mutta ei silloinkaan varsinainen käyttöjärjestelmä kaatunut. Kyllä Windowskin pyörii ihan kiltisti, jos ei laita siihen muita kuin ms tuotteita, korkeintaan virusskannerin. Nyt se on jäänyt käyttämättä kun samassa koneessa on Ubuntu. Muutaman kuukauden välein pitää pyöräyttää sen verran, että se saa asennettua omat päivityksensä. Boottiin menee pari minuuttia ja päivityksiin puolisen tuntia. Moderneimpiin Windowseihin en ole edes tutustunut ja taitaa ne jäädäkin, vaikka onhan se aukko sivistyksessä.

Tämä eee 901 ssd-muistilla ja Lucidilla käynnistyy niin nopsaan, että en viitsi pitää edes käynnissä muuten kuin sen oikean käytön ajan, vaan sammutan joutoajaksi.

1250
Ei sitten vissiinkään kellään ollut vaikeuksia näiden päivitysten tultua:

Lainaus
2010-10-09 10:51:32 upgrade libssl0.9.8 0.9.8k-7ubuntu8.2 0.9.8k-7ubuntu8.3
2010-10-09 10:51:42 upgrade libgutenprint2 5.2.5-0ubuntu1 5.2.5-0ubuntu1.1
2010-10-09 10:51:51 upgrade cups-driver-gutenprint 5.2.5-0ubuntu1 5.2.5-0ubuntu1.1
2010-10-09 10:51:56 upgrade openssl 0.9.8k-7ubuntu8.2 0.9.8k-7ubuntu8.3

Yleensäkin päivitykset lienevät tarkkaan varmistettuja, joten taidan siinä suhteessa haukkua väärää puuta. Oli vaan niin hauskanen juttu kun kaksi eri konetta saman päivityksen jälkeen ensimmäisessä bootissa kenkkuili.

Ja sehän on selvä, että kaikilla kodinkoneilla voi tehdä vääriä asioita. Ja monia asioita voi käyttää väärin minkään siitä rikkoutumatta, mutta ei aina. Tunsin kerran merimiehen, joka pystyi syömään herrnesopan mansikkahillolla ja pannukakun sinapilla myrskyssä, mutta minulla, maakravulla, kaatui käyttöliittymä siinä hommassa.  ;D

1251
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 10.10.10 - klo:11.43 »
Koodia: [Valitse]
Levy /dev/sda: 4034 Mt, 4034838528 tavua
109 päätä, 2 sektoria/ura, 36149 sylinteriä
Yksiköt = 218 * 512 = 111616 -tavuiset sylinterit
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Levyn tunniste: 0x000eb943

    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sda1   *          10       36141     3938304   83  Linux

Levy /dev/sdb: 16.1 Gt, 16139354112 tavua
255 päätä, 63 sektoria/ura, 1962 sylinteriä
Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
[quote]Tjooh nuo liitetyt osiot nyt kertoo lähinnä sen mitkä on liitetty järjestelmään. Kirjotas sudo fdisk -l  kertoo mitä osioita on koneella. Sinulla tuo 16 gigasessa näyttäis ekaosio olevan liittämättömänä järjestelmään, lienee se entinen root?[/quote]

Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Levyn tunniste: 0x0002c156

    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sdb1               1          25      194560   82  Linux-sivutus / Solaris
Osion 1 loppu ei ole sylinterin rajalla.
/dev/sdb2              25        1963    15563777    5  Laajennettu
/dev/sdb5              25        1963    15563776   83  Linux

Tuommoselta näyttää.
Miten niin sylinterin rajalla?

Kyllä minä asennuksessa yritin jyrätä kaikki yli, eikä entinen rootti ollut 16 gigaisella vaan 4 gigaisella.

Joo... Kyllä olen levyoperaatioita vähentänyt juuri noilla ohjeilla jo ext3 järjestelmässä. Tässä Lucidissa en ole vielä ehtinyt, mutta tarkoitus on... Nykyiset uudet ssd:t sietänevät enemmän käyttöä, mutta tämä on vielä niitä vanhempia... Onhan niillä oikein nimetkin, mutta en nyt muista.

1252
Lainaus
Logeja voi katsoa kätevästi System-Administration alta löytyvällä Log File Viewerillä. Se osaa kätevästi näyttää lihavoinnilla muuttuvia logeja.

Tuolla vehkeellä olen niitä selaillut. Hyvä vinkki tuo lihavointijuttu. Olenkin ihmetellyt, mitä se lihavointi yrittää sanoa.

Lainaus
Suurin syy tähän lienee se, että on tullut aika reilunlaisesti muokattua konetta ja asennettua ties mitä.

Nämä molemmat koneet ovat lähes suoraan tehtaan pakasta. Yhteinen tekijä oli tuo päivitys, ja se juuri hiukan kummastuttaa. Tässä eee:ssä oli ennen Jaunty ja aika paljon perusteellisia viritelmiä: Swap-osio poistettu, tilapäistiedostot RAM:illa, jne... Mutta silti ei kaatunut yhtään kertaa. Ei ihme, että Jaunty on monen uuden jakelun perusta. Ainakin Seniori PC ja JoliCloud vaikuttaisivat ulkoasunsa perusteella perustuvan siihen.

Suljettua koodiahan on melkein aina vähän. Eikös mp3 ole aina suljettua, ja Adoben flash taitaa olla välttämätön. Picasakin on suljettua ja vielä keskeneräinen kokeiluversio. Sitä ilman voisi kyllä ollakin, mutta on se kätevä.

Ubuntu onkin näköjään nopeasti kehittyvä jakelu, josta pyrkii tulemaan harrastus. Mikäpä siinä, kyllä se minulle sopii. Ainakin se on hyvä Linuxin harjoituspenkki. Onhan valittavissa hyvinkin vakaita jakeluita jos vakaus on se suurin arvo.

1253
Parin vuoden käyttökokemuksella ei ole ennen Ubuntu kaatunut, mutta tänään se sen teki.  :(

Täällä keskustelussa tietysti kerrotaan vastaavasta, mutta kun ei ole vertailuna hyvin toimivien määrää, ei voi arvata kaatuilun yleisyyttä. Luulisin sen olevan tuiki tavatonta.

Nyt se kävi niin, että tuli päivityksiä ja kaksi eri konetta, Asus eee 901 ja Asus A6R, molemmat aivan samalla Lucidilla, ja nimenomaan desktopilla, ei netbookilla, kaatuivat päällisin puolin samasta syystä.

Toiseen, eee 901, tuli päivitykset tänä aamuna ja restart ei bootannut kunnolla vaan jäi mustaan ruutuun kesken bootin. En osannut muuta kuin virtanapista sammuttaa, joka ei kai ole oikein tehty bootin ollessa kesken, mutta sittenkään bootti ei mennyt oikealla tavalla , vaan vaati valitsemaan käynnistysmedian. Sitten kyllä toimi oikein, paitsi wlan-radion se onnistui kytkemään pimeäksi. Sekin kyllä omasta napistaan käynnistyi ja yhdistyi. Perin outoa.

Toiseen, A6R, tuli päivitykset jo eilen ja restarttia ei tehty. Kone käynnistettiin seuraavan kerran tänä aamuna ja hetken se toimi moitteetta, mutta kesken www selailun Foxilla ruutu pimeni ja itsestään Ubuntu vaati kirjautumisen.

Lokeja sitten selailin ja kummemmin ymmärtämättä maallikkojärjellä poimin seuraavanlaisia otteita. Jos tietäisi, tai joku neuvoisi: Mitä lokeja tällaisessa tapauksessa kannattaa oikeasti katsoa? Olisi vastaisuudessa parempi diagnostiikka.

Lainaus
(EDIT: Hajakenttä: Asus eee 901. Ubuntu 10.04 desktop. dpkg.log tulosteesta, muutama rivi poimittuna juuri tulleista päivityksistä, joita oli neljä, luullakseni nämä, ainakin ovat viimeiset.)
=================
2010-10-09 10:51:32 upgrade libssl0.9.8 0.9.8k-7ubuntu8.2 0.9.8k-7ubuntu8.3
2010-10-09 10:51:42 upgrade libgutenprint2 5.2.5-0ubuntu1 5.2.5-0ubuntu1.1
2010-10-09 10:51:51 upgrade cups-driver-gutenprint 5.2.5-0ubuntu1 5.2.5-0ubuntu1.1
2010-10-09 10:51:56 upgrade openssl 0.9.8k-7ubuntu8.2 0.9.8k-7ubuntu8.3

=============================================================================
(EDIT: Hajakenttä: boot.log näyttää tältä:)
============
fsck kohteesta util-linux-ng 2.17.2
/dev/sda1: puhdas, 125961/246512 tiedostoa, 657942/984576 lohkoa
fsck kohteesta util-linux-ng 2.17.2
/dev/sdb5: Superblock last mount time (Sat Oct  9 10:36:12 2010,
    now = Tue Jan  1 02:02:12 2002) is in the future.


/dev/sdb5: UNEXPECTED INCONSISTENCY; RUN fsck MANUALLY.
    (i.e., without -a or -p options)
mountall: fsck /home [380] päättyi tilakoodilla 4
mountall: Tiedostojärjestelmässä on virheitä: /home
Jätetään virheet huomiotta (/home) käyttäjän pyynnöstä
 * Starting AppArmor profiles        Skipping profile in /etc/apparmor.d/disable: usr.bin.firefox

[ OK ]
=========================
(EDIT: Hajakenttä: Yritin ensin katsoa virheitä annetulla vaihtoehdolla f, mutta se ei johtanut mihinkään tulokseen, joten valitsin vaihtoehdon i = jätetään huomiotta, jolloin Ubuntu käynnistyi normaalisti.)
=========================================================================


=========================================================================
(EDIT: Hajakenttä: Nämä seuraavat ovat toisen koneen, Asus A6R, Ubuntu 10.04, lokitietoja, Xorg.faisafe.log. Päivitykset tulivat aivan samoin kuin edellä, mutta ei tehty restarttia vaan jatkettiin käyttöä. Seuraavan normaalikäynnistyksen jälkeen kone toimi hyvin vähän aikaa, mutta sitten tuli musta ruutu www selaimen aikana ja saman tien Ubuntu pyysi uuden sisäänkirjautumisen. Ei tehnyt uutta boottia, kirjautumisen vaan. Tämän jälkeen toimii moitteettomasti.)
================
(--) PCI:*(0:1:5:0) 1002:5a62:1043:1182 ATI Technologies Inc RC410 [Radeon Xpress 200M] rev 0, Mem @ 0xc0000000/268435456, 0xfe1f0000/65536, I/O @ 0x00009800/256, BIOS @ 0x????????/131072
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
(II) LoadModule: "extmod"
(WW) Warning, couldn't open module extmod
(II) UnloadModule: "extmod"
(EE) Failed to load module "extmod" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "dbe"
(WW) Warning, couldn't open module dbe
(II) UnloadModule: "dbe"
(EE) Failed to load module "dbe" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "glx"
(WW) Warning, couldn't open module glx
(II) UnloadModule: "glx"
(EE) Failed to load module "glx" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "record"
(WW) Warning, couldn't open module record
(II) UnloadModule: "record"
(EE) Failed to load module "record" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "dri"
(WW) Warning, couldn't open module dri
(II) UnloadModule: "dri"
(EE) Failed to load module "dri" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "dri2"
(WW) Warning, couldn't open module dri2
(II) UnloadModule: "dri2"
(EE) Failed to load module "dri2" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "fbdev"
(WW) Warning, couldn't open module fbdev
(II) UnloadModule: "fbdev"
(EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
(EE) No drivers available.

Fatal server error:
no screens found

Please consult the The X.Org Foundation support
     at http://wiki.x.org
 for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.failsafe.log" for additional information.

 ddxSigGiveUp: Closing log
===================================================================

Ymmärtääkö kukaan noiden avulla: mitä oikein tapahtui? Ainakin ne päivitettävät paketit olivat aivan samat molemmilla koneilla. Koneiden ikäluokka ja varustelu ovat aivan erilaiset. ATI on vain tuossa isommassa A6R koneessa.

Onko Ubuntun kaataminen niin suuri urotyö, että kannattaisi perustaa kerho? Kuppi Nurin Ubuntu Kerho. ;D

1254
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 09.10.10 - klo:11.23 »
Mikähän kumma häiriö oli tänä aamuna päivityksissä. En tullut katsoneeksi mitä päivityksiä olivat, kaksi turvallisuus- ja kaksi suositeltavaa päivitystä. Ne vaativat uudelleenkäynnistyksen, mutta sepä ei käynnistynytkään vaan jäi bootin kohdalle mustaan ruutuun. Ei ollut muuta tehtävissä (tai en osannut muuta) kun sammuttaa virtanapista. Sittenkään ei edennyt boottia pitemmälle. F2 napilla jatkoi kyllä siitä eteenpäin ja pyysi boottimedian asettamista. Enterillä sitten jatkoi boottia. Ubuntun käynnistys keskeytyi ennen kirjautumisikkunaa ja tuli siisti teksti: "Virheitä havaittu levyllä." Myös oli vaihtoehtoja korjaamiselle F nappi, josta ei tapahtunut mitään. Muitakin vaihtoehtoja tarjottiin ja valitsin I jätä huomiotta. Käynnistys jatkui ja Ubuntu toimii normaalisti. Katsoin levyn tilan:

Koodia: [Valitse]
:~$ df -h
Tiedostojärj.            Koko  Käyt Vapaa Käy% Liitospiste
/dev/sda1             3,7G  2,5G  1,1G  70% /
none                  490M  276K  490M   1% /dev
none                  497M  1,3M  496M   1% /dev/shm
none                  497M   84K  497M   1% /var/run
none                  497M     0  497M   0% /var/lock
none                  497M     0  497M   0% /lib/init/rw
/dev/sdb5              15G  450M   14G   4% /home

Vähän alamittaiselta näyttää tuo levyn koko kummallakin levyllä, mutta se on ollut noin viime asennuksesta asti kun ext4 otettiin käyttöön. Minusta tuossa ei ole mitään vikaan viittaavaa. Mikähän tämmöistä tekee? Onko ollu muilla? Onko syytä huoleen?

Muuten on 901 toiminut Lucidin asennuksen jälkeen ihan hyvin. Ei ole kuumentunut, eikä akku ole keljuillut, vaikka olen monta kertaa ottanut virtajohdon kesken latauksen irti ja laittanut välillä hetkeksi kiinni, niin ei ole sekoillut silti.


1255
Kyllä Xubuntu siihen mahtuu. Saa Lucidin ja Ubuntu-one pilvenkin ja 2Gt tallennustilaa sinne. Jos jotain 200 Mt laittaa swapiksi niin 1 Gt jää omaakin /home tilaa. SD-kortin tyrkkää slottiinsa piiloon niin siinäkin on mukavasti tilaa kansioille.

Tosin saatan nyt paljastaa sivistykseni aukon tuon Lubuntun kohdalla. Onko sekin ihan samoin Ubuntu ja siten vaikka Lucid? Tekeekö se kaiken saman?

Onko eee 701.n näyttö se aivan pieni, siis se reunoista kavennettu? Silloin voisi olla tilaa säästävänä sopiva tuo uusi Ubuntun serkku JoliCloud. Sitä ei ainakaan tarvitse isommin värkätä. Ubuntuthan usein muodostavat harrastuksen.  ;D

EDIT:
Hups... kysyttiin lucid-varianttia. Sitähän JoliCloud ei näyttäisi olevan vaan muistuttaa pikemminkin sekoitukselta Jaunty-Karmic-Lucid. Mutta kovin yhteisöllinen se on. Siis sopii sosiaalisesti aktiivisille.

1256
Eihän nyt vaan ole kyse niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin koneen menemisestä keskeytys- tai lepotilaan? Meidän yhdessä koneessa on ATI ja se ei nouse keskeytystiloista millään ilveellä. Virranhallinnan asetukissahan on ne oletukset. Varmankin olet ne jo kokeillut, mutta kun moni näitä lukee niin kirjoitan vielä tämän, jonka olen jostain muistiin merkinnyt:

Koodista on siinä apua:

Koodia: [Valitse]
sudo pm-suspend --quirk-vbe-post --quirk-vbemode-restore
Jos menee nukkumaan ja herää kunnolla tuolla komennolla niin voi tehdä seuraavat muutokset. Jos ei, niin sitten on turha yrittää tätä metodia.

Mene seuraavaan tiedostosijaintiin:

Koodia: [Valitse]
sudo gedit /usr/lib/hal/scripts/linux/hal-system-power-suspend-linux
Etsi kohta, jossa lukee:
/usr/sbin/pm-suspend $QUIRKS
Muuta se muotoon:
/usr/sbin/pm-suspend --quirk-vbe-post --quirk-vbemode-restore
Talleta, >tiedosto >talleta, ja sulje gedit teksturi. Nyt pitäisi keskeytystilankin toimia oikein, ainakin seuraavaan bootin jälkeen.

Omalle ATI.lle tuosta ei tosin ollut hyötyä, mutta joillekin tietääkseni on ollut.

Jos tämä on vanhentunutta tietoa, niin huomauttakaa! Poistan sitten koko kommentin. ;)

1257
No onneksi en ehtinyt vielä itse poistamaan mitään... Nyt täytyy vähän sulatella ja yrittää ymmärtää lukemaansa, ja sitten koittaa käytännössä, miten saan ubuntu-docs paketit poistettua ainakin "päällisin puolin"  ;D

EDIT: Jos merkkaan ubuntu-docs kokonaan poistettavaksi Synapticissa niin Synaptic väittää vapauttavansa 270MB ??? Edellä lukemani perusteella ymmärrän, että joko Synaptic "valehtelee" tai 'poista kokonaan' on väärä menettelytapa ???

Ei se Synaptic sinänsä valehtele. Siinä vissiinkin oletetaan, että käyttäjä tietää mitä on tekemässä. Kuten itsekin tuossa huomasin, se on tosiaan vahva työkalu, hyvässä ja pahassa.

Minä poistin sen ubuntu-docs paketin ja se lähti oman puunoksansa latvasta. Siivouskomennot ilmeisesti sitten poistivat ne tarpeettomiksi jääneet riippuvuuspaketit. Sitä en ollut ottanut huomioon ja kummastelin ensin kun ei tiedostojärjestelmän vapaa tila kasvanutkaan sen pyöristystarkkuuden takia oikeastaan mitään. Edellä esitetyn tunarointiseikkailun aikana sitten hämmästyin kun yli sata megaa lähti sellaisessa kohdassa, jossa ei olisi olettanut paljonkaan lähtevän. Ne varmaankin oli ne ubuntu-docs riippuvuudet. Varmasti en tiedä. Mutta, yhtä kaikki, sen ubuntu-docs paketin siis poistin poista kokonaan käskyllä, ja monessa välissä ajoin nuo kaikki edellä esitetyt siivouskomennot ja nyt on vapaa tila 1,1 Gt tässä 4 Gt.n ssd-levyssä. Ja minulla on tässä vähän isonpuoleisia sovelluksia, kuten Stellarium ja Gimp ym... Varsinainen systeemi minimivarustuksella voisi kai olla 2 Gt.n luokkaa, tai mikä nyt sitten on minimivarustus... Niin, ja swap osionkin asennuksessa laitoin sen isomman, 16 Gt.n ssd.n puolelle.

Noita em. neljää eri siivouskomentoa olen usein käyttänyt. En ole koskaan oikein oppinut niiden täsmällistä merkitystä. Kun niitä peräkkäin ajaa ja aina välissä vilkaisee tiedostojärjestelmän kokoa huomaa, että toinen siivoaa enemmän kuin toinen ja tapauksesta riippuen. En vissiin ole mitään niillä saanut rikki kuitenkaan.

1258
Näillä lääkkeillä se roska lähti aika pienellä vaivalla. Sen lokin ymmärtämistä vaan vähän piti kohottaa. Tilaa tuli enemmän kuin ennen oli, eli siivouskomennoilla lähti entisiäkin. kaksi pakettia lähti Synapticilla sellaisia, joiden nimeä ei ollut lokilistassa sen turhan asennuksenjoukossa. Panin nimet muistiin ja asennan ne sitten jos jotain meni rikki. Tässä vaiheessa ei vikoja ole ilmennyt.

Kiitos tukiopettajille!  ;)

EDIT:
Unohdin mainita, että noiden tarpeettomien pakettien ollessa koneessa en ottanut vastaan edes päivityksiä, koska silloin olisi voinut tulla sellaisia asennuksia, jotka olisivat sitoneet niitäkin riippuvuuksilla. Päivitin sitten siivoustalkoiden jälkeen koneen eri komennolla.

1259
Onhan ne riippuvuuksissa kyllä, mutta luulisi riippuvuuden takia asennuksessa mukana tulleiden olevan vapaita riippuvuuksista sen isäntänsä mentyä pois.

Jeps, JOS et ole asentanu sellaisia mitkä käyttää samoja paketteja (riippuvuuksia)  8)

Aivan... Olen varonut asentamasta mitään tuon tössimisen jälkeen, joten arvelisin niiden olevan vaan odottamassa vastaista käyttöä.

Tunarointi olisi turhaa, jos ei mitään oppisi. Kun tutkin tuota lokia huomasin, että varsinainen asennettava paketti on asennettu aikajärjestyksessä viimeisenä. Ensin on asennettu riippuvuuspaketit ja niiden riippuvuuspaketit ja niiden... Siten on syntynyt riippuvuuksien puu, tai pikemminkin oksa entiseen puuhun. Kun se itse-asiasta-kuultava on siinä oksan aivan kärjessä, se voidaan poistaa ilman, että mitään tarvitsee poistaa sen mukana. Siksi se ei vapauta tilaa levyltä itseään enempää. Olenkohan läheskään oikeassa? Jos se on näin voin katsoa Kpakageakit työkalulla lokissa näkyviä (ko. aikaan asennettuja) paketteja, yksilöidä niiden riippuvuudet, katsoa lokista ovatko ne samaa asennusrypästä ja sitten poistaa ja toivoa etten poista mitään tärkeää. Poistettaessa Synaptkic myös listaa mukaan lähtevät paketit, joten siinäkin ne voi vielä viimeksi tarkistaa. Jos aloitan "latvasta" saan tehdä enemmän työtä, mutta "juuresta" alkaen saattaa mennä jotain rikki. Aloitan siis jostain puolivälistä.  ;D

Saas nähdä kunka Lucid- paran käy?

1260
Osa riippuvuuksista voi olla sidoksissa muihin paketteihin, eikös joo? Tuo riippuvuuslista kertoo mitä paketteja asennetaan kun docs asennetaan, ei välttämättä KAIKKI samat poistu  ::)

Onhan ne riippuvuuksissa kyllä, mutta luulisi riippuvuuden takia asennuksessa mukana tulleiden olevan vapaita riippuvuuksista sen isäntänsä mentyä pois.

dpkg.log kyllä näyttää ne tapahtumat ja siinä on luullakseni kaikkien pakettien nimet. Kova poistelu niissä on yksitellen, tai sitten vievät toisiaan mennessään, en ole vielä uskaltanut koittaa.

Tuossa tekemässäsi listauksessa oli esimerkkinä se ubuntu-docs, mutta kuinka se on tehty? Siis millä työkalulla, ja voisiko saman riippuvuustaulun katsoa libksane0 paketista samalla tavalla? Helpottaisi työtä.

Sivuja: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 75