Ja jos se on jo valmis wlan verkko, siihen liitytään kytkemällä koneen wlan-sovitin päälle. Eri koneissa on erilaisia nappeja mistä se kytketään. Silloin kone tarjoaa kuuluvuusalueen wlan verkkoja. Sen saa myös näyttämään ne verkot klikkaamalla langattoman kuvaketta ilmoitusalueelta.
Sain Elisa Viihteen 20 megaisen adls yhteyden kylkiäisenä mm. BeWan merkkisen modeemin, jossa on musta "tikku" kyljessä ja valojen joukossa palaa WLAN. Tämä laite lienee siis modeemin liäksi reititin. Onko termi oikea?
1. Koneen wlan sovitin. Tarkoittaako kone tässä modeemia/reitintä? Modeemissa on etukyljessä nappi, jossa lukee WiFi. Tälläkö koneen wlan sovitin kytketään päälle? Kokeilin sitä, ei ainakaan mitään vaikutusta wlan valoon, palaa aina yhtä iloisesti.
2. Ilmoitusalueella ei näy langattoman kuvaketta (kuva). Miten sen sinne saisi. Verkkoyhteyden kuvake on mutta se ei liene sama asia.
Älkää hermostuko, vaikka kysymykseni ovat aivan "pohjalta". En ymmärrä wlanista mitään, mutta tarkoitus olisi ottaa perusteista selvää, kun siihen nyt tarjoutuu mahdollisuus tuon BeWanin kera.
Laite lienee yhdistetty ADSL-modeni ja WLAN tukiasema. Musta tikku on antenni. Reititin taas tarkoittaa sen modemin ominaisuutta, joka (yksinkertaistettuna), sisältää palomuurin, eikä päästä ulkoa tulemaan sellaista "sivua", joka ei ole tilattu. Modemissa voi olla monta reikää tietokoneen liittämiseksi. Käyttöohje kertoo mitkä niistä ovat reitittäviä (siis palomuurin suojaamia) ja mitkä siltaavia (ilman palomuuria). Luullakseni WLAN yhteys on aina reitittävä.
1. Koneen (tietokoneen) WLAN sovitin on radio lähetin/vastaanotin, joka hoitaa radioyhteyden tukiaseman ja tietokoneen välillä. Se voi olla tietokoneen sisälle rakennettu (yleensä läppäreissä on) tai USB-tikku malli. Läppäreissä sen saa käyntiin yleensä jollain näppäinyhdistelmällä. Siitä WiFi-napista en osaa sanoa, mutta WiFi tarkoittaa suunnilleen samaa kuin WLAN (paikallinen langaton verkko).
2. Langattoman ja langallisen yhteyden käyttö yhdessä ei ole normaalitilanne. (Mitä tekoa on langattomalla jos on jo langallisesti verkossa?) Käyttöjärjestelmä nuuskii laiteympäristön ja kytkee parhaan saatavilla olevan verkkoyhteyden. Ubuntu 10.04:n ilmoitusalueen kuvake on langallisella yhteydellä hassu lanka jossa keskellä paksunnokset vastakkain, langattoman kuvakkeella on sisäkkäisiä sektorin muotoisia kaaria, joiden määrä vielä näyttää radion kentän voimakkuuden. Sen pitäisi tulla näkyviin n. minuutissa jos modemikaapelin irrottaa. Ensin näkyy sellainen pyörivä himmeli ja sitten tulee se kuvake. Ja tämä siis jos on tietokoneessa WLAN-sovitin laite. Saman tien tulee näkyviin lista ympäristössä olevista WLAN-verkoista. Klikkaamalla nimeä voi kytkeytyä verkkoon. Verkon nimi on se, minkä omistaja on siihen asettanut. Se voi olla myös piilotettu.
Se tukiasema kannattaa kaikissa tapauksissa asetella käyttöohjeen mukaan. Se nimittäin näkyy satakunta metriä joka puolelle ja kaikki voivat sitä käyttää läppäreillään. Ei siitä suurempaa haittaa ole, mutta sinähän sen yhteyden maksat. Jos et halua, että lupaa kysymättä käytetään, niin aseta siihen salausavain. Jos olet niin reilu, että annat vapaasti kaikkien käyttää, niin muuta ainakin asettelusalasana.
Kyllä saa kysellä... eikä tarvitse anteeksi pyydellä... tämä palsta on tätä varten.