Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 71
1
Yleistä keskustelua / Vs: Vapaaehtoisten Linux-klinikat
« : 22.03.25 - klo:20.18 »
Tämä foorumi on yksi sellainen. Tosin jos käytössä on vain yksi tietokone ja jos sen järjestelmä menee epäkuntoon, on aika vähän mahdollisuuksia täällä kysyä neuvoa.

Lisäksi on Ubuntun ja samaan perheeseen kuuluvilla järjestelmillä ulkomaalaisia foorumeita.

Useissa tietokoneita myyvissä liikkeissä ja etenkin korjaavissa ja myyvissä liikkeissä saa neuvoja ainkin hyvässä tapauksessa. Mutta he tuppaavat ottamaan rahaa neuvoista.

2
Multimedia ja grafiikka / Spectaclen kaatuminen ja nvidia
« : 22.03.25 - klo:20.12 »
Kubuntu 24.10 Spectacle v. 24.05.2 on toiminut viime aikoina niin, että se toimii ok ensimmäisellä käyttökerralla. Ja toisella, jos sen tekee kohtapuoleen ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Mutta jos siinä välissä on tehty erinäisiä juttuja, niin se kaatuu toisella kerralla. Nyt se erinäinen juttu oli koneen boottaus kesken kaiken. Siis itse tehty konsolikomento reboot.

Konsolista käynnistettynä spectacle antaa virheilmoituksia tuossa käynnistymättömyyden tilassa. Esimerkiksi tämä:

Koodia: [Valitse]
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
kpipewire_vaapi_logging: VAAPI: Failed to initialize display
kpipewire_vaapi_logging: DRM device not found

Tuo avaaminen ei onnistu kun kyseistä tiedostoa ei ole. Kun katselin hakemistoa, niin siellä oli nouveaun tiedostoja. Ja minähän olen aiemmin käyttänyt noita avoimen lähdekoodin ajureita ennen Nvidiaa. Nyt siis Nvidian asennus ei ole tuollaista tiedostoa asentanut. Liekö Nvidian bugi? Voiko tuollaisia saada jostain ladattua?

3
Yleistä keskustelua / Vs: Urheilun seuranta
« : 22.03.25 - klo:02.45 »
Jokunen vuosi sitten harrastin treenauksen alkeita judo-tatamilla. Pitää sanoa, että tulin ruumiiltani paljon notkeammaksi. Mutta sittemmin elämään on tullut fyysisiä rajotteita, jotka ovat vieneet tuota notkeutta pois. Eikä ole tullut treenattua.

4
Laitealue / Vs: Suorittimien lukumäärä
« : 22.03.25 - klo:02.12 »
Tämä kone on ollut käytössä nyt 4 vuotta. Minkäänlaista todellista tarvetta ei ole uudemmalle koneelle. Aikoinaan ostin muistia reilusti. Ajattelin, että teen dna-genetiikan laskentaa. No, enpä ole tehnyt edes, vaikka hankin kirjojakin teoriapohjaksi. Harrastus on päässyt päämääriin, joita minulla on ollut.

Nuo uudempien tietokoneiden ostohalu on lähinnä sitä, että käytännössä tutustuisi P- ja E-ytimiin. En usko, että koneet sinänsä edes tuntuisivat kovin paljon nopeammilta kuin tämä. Nettilinja on noussut tänä aikana 50 M:stä 600 M:aan. Neljän vuoden aikana peruskäyttö ei ole muuttunut yhtään. Ainoastaan harvoin tulee pientä hetkittäistä hidastelua. Koneen myötä olen kyllä oppinut M.2- ja nvme-tekniikasta jotain. Numeronmurskausta olen harrastanut ainoastaan Gimps-projektissa alkulukujen etsinnässä. Kunnes huomasin, että siitä ei ole hyöytyä, mutta haittaa: Näytönohjaimen tuuletin alkoi äännellä suurilla kierroksilla.

5
Yksi tapa on olla käyttämättä salasanassa erikoismerkkejä. Vältän sellaisia senkin takia, että joskus saatan käyttää nettipalveluja koneella, jossa on amerikkalainen näppäimistöasetus. Nekin kirjaimien ja merkkien paiktat alkaa kyllä jo muistamaan, joten sellainenkaan ei haittaa kovasti.

Voiko siinä salasanan syöttökentässä asettaa "näytä salasana"? Ja tuleeko siihen oikeat merkit silloinkin kun se ei salasanaa hyväksy?

6
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Chromium ja Qt6
« : 18.03.25 - klo:16.24 »
Chromium-selaimessa on ollut Kubuntussa ääniongelmia (ratkenneet uudemmissa versioissa) ja jäätymisongelmia. Kun siirryin Kubuntun uudessa versiossa Qt6:een, alkoi tulla jäätymisongelmia. Aluksi niitä tuli usein. Kun siirsi ikkunaa näytöllä kohtalaisen lähelle näytön ylälaitaa, se hyvin helposti muuttui kokoruudun kokoiseksi. Ja kun sen palautti normaalikokoíseksi, se oli jäätynyt. Ei ottanut mitään hiiren toimintoa vastaan eikä näppäimistöltä mitään. Noita jäätymisiä tapahtui myös muutenkin kesken kaiken.

Sittemmin nämä ovat harventuneet. Nyt ei tuolalisesta kokoruudun kokoon muuttumisesta tule jäätymisiä. Mutta harmillisesti silloin tällöin kun Chromium-ikkuna on ollut kauan auki. Eikä se aika siinä ole ratkaisevaa. On ikkunoita, jotka ovat olleet tunteja taustalla auki, eivätkä ne ole jäätyneet. Sain tässä oivallisen esimerkin siitä, että kysymys on Qt6:sesta. Minulla oli YouTube video meneillään Chromiumissa. Ääni kulki hyvin, mutta kuva oli jäätynyt. Ikkunaa pystyi siirtämään ja kun siihen ikkunaan teki hiirellä jotain, niin ikkunan kehyksessä (mm. ikkunan otsikkorivi) näkyi muutoksia. Se siis ottaa vastaan toimintoja ja tuottaa ääntä. Mutta kuva on jäätynyt.

Nyt sitten olen ajatellut, että haluaisin ottaa selville, mikä noita jäätymisiä vielä tekee. Voiko Chromiumin käynnistää debuggaus-moodissa? Tai voiko käyttää jotain erillistä debuggausohjelmaa Chromiumin alla?

FireFoxissa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia näissä asioissa. Se on vain Chromium ja Qt6.

7
Laitealue / Vs: Suorittimien lukumäärä
« : 18.03.25 - klo:16.03 »
Kiitokset hyvistä vastauksista!

8
Ei ole tuon jälkeen ilmennyt ongelmia. Reilu kuukauden kuluttua tulee Kubuntusta versio 25.04 ja siinä on Plasma 6.3. Kun olen seurannut viikottaisia bugikorjauksia ja uusia ominaisuuksia, korjausten määrä on iso. Luotan Kubuntun kehitykseen ja siihen, että bugit tulevat korjatuiksi.

Jos jokin ohjelma ei päivity, niin luulisi sen myöhemmin päivittyvän kun versionumerot osoittavat päivityksen tarpeen. Pitää tehdä aika ajoin päivityskomento konsolissa.

9
Entä, jos luot uuden tyhjän taulukkopohjan siihen avoinna olevaan Calciin. Valitset hiirellä sen luodun uuden välilehden. Ja siinä käytä sitten avaa-toimintoa valikosta.

10
Jokin aika sitten päivitin Kubuntu 24.10:nen Discoverilla. Siellä oli Chromium ja Firefox päivitettävänä sekä uusi versio Linuxista. Päivitykset menevät niin, että ensimmäisellä päivityskerralla päivittyvät selaimet. Ja sitten pitää painaa toisen kerran päivitä-painiketta, jotta nuo järjestelmätiedostot päivittyisivät ja muut ohjelmat. Nyt kävi niin, että Discover ilmoitti virheen ja ilmaisi, että siitä pitäisi kirjoittaa bugiraportti Lauchpadiin. No minä painoin sitä painiketta. Launchpadissa minun olisi pitänyt selata niistä bugi-ilmoituksista, että onko joku toinen ehtinyt jo kirjoittaa tuollaisesta tilanteesta raportin. Ja onko se täsmälleen samanlainen tilanne kuin minulla. Bugiraportin kirjoitus jäi tekemättä.

Sitten kun käynnistin DIscoverin uudelleen, se ei tuonutkaan järjestelmäpäivitystä enää näkyviin. Mietin, että mitä minulta jäi saamatta. Kone toimi kuitenkin moitteettomasti. Ja tänään päivittyi jotain järjestelmätiedostoja. Onkohan tuo ollut mahdollisesti väliaikainen virhe (K)ubuntun pakettivarastossa? Silloinhan se ei haittaa mitään. EIkä tämä nytkään haittaa. Kirjoitan vain, että tällaistakin voi tapahtua.

11
Yleistä keskustelua / Eurooppalaiset softavastineet
« : 07.03.25 - klo:19.20 »
Web-opettaja kertoo videollaan amerikkalaisten ohjelmatuotteiden eurooppalaisia vastineita sivustolla European alternatives for digital products.

Tässä viikolla olin mukana Iki.fi vuosikokouksessa etänä. Ilokseni huomasin heidän käyttävän avoimen lähdekoodin ohjelmaa Jitsi. Yritin etsiä tuolta aiemmin mainitulta sivustolta tätä Jitsiä, mutta ei löytynyt. Sieltä ei löytynyt hakusanoilla Linux ja Kubuntu mitään. Ehkä ne pitäisi olla jonkun laajemman taksonomian alla, jossa olisi nuo vastinsoftat. Mainittakoon, että Jitsin käyttöliittymä on aika pitkälle Teamsin kaltainen. Käsittäisin sen Teamsin vastineeksi.

Sehän on avoimen lähdekoodin ohjelma ja minun ymmärtääkseni yhtä turvallinen käyttää poliittisten ja ehkä sotilaallistenkin myllerrysten keskellä kuin amerikkalaiset softat. Avoin lähdekoodi on vieläpä Euroopan sisälläkin ohjelmankehityksen kannalta ajateltuna turvallisempi kuin vapaa, mutta suljettu koodi.

12
Yön aikana siis alle vuorokaudessa tuli päivitys, joka normalisoi tilanteen. Kone on taas normaalinopeuksinen ja tuuletin ei huuda. Sen verran kerron tuosta, että tuntui niin kuin hiiren liikuttelu olisi ollut raskas prosessi koneelle. Ja resurssisyöppö oli plasmashell-prosessi, sekä muitakin Plasmaan liittyviä komponentteja. Kannatti nukkua yö, ongelma poistui. Näin arvelinkin, että korjaussarja tulee nopeasti koodareilta.  :)

13
Päivitin Kubuntun Discoveryllä viime yönä 18.2.2025. Kubuntu 24.10. Plasma 6.1.5. Framework 6.6.0. Qt 6.6.2. Ydin 6.11.0-18-generic (64-bittinen). Grafiikka-alusta Wayland. Grafiikkasuoritin llvmpipe.

Onko tuossa llvmpipessä jotain ihmeellistä. En ole aiemmin nähnyt sitä järjestelmäinfossa?

Koneen tuuletin (ehkä näytönohjaimen tuuletin) pitää mekkalaa. Kone on hitaahko. Jokin komponentti päivityksessä ei ole ihan yhteensopiva järjestelmän kanssa. En ole nähnyt somessa vielä kenenkään muun valitelleen hitautta.

Tässä alkaa tuntua, että toimivuus on parempi asia kuin uudet ominaisuudet.

14
Aloittelijalle on varmasti ihan hyvä.

15
Laitealue / Suorittimien lukumäärä
« : 11.01.25 - klo:22.35 »
Kubuntu 24.10 Tietokeskus sanoo koneesta: Suorittimet: 12 x Intel Core i5-10400F.

Tuo 12 on säikeiden määrä. Ytimiä on vain 6 kappaletta.

Kysymys: Kumpi on määräävämpi tekijä prosessorissa. Säikeiden vai ytimien määrä?

16
Tottapuhuen kiinnostuin tuosta kun olen noin kuukausi sitten ehdottanut Redditissä KDE:hen teemamanageria, jolla voisi vaihtaa teeman helposti esim. netistä ladatusta teematiedostosta. Ehdotus sai muutaman tykkäyksen. Totesin vielä siinä, että KDE:ssä on Linuxissa paljon erilaisia asetuksia. Ei pelkästään taustakuva, värit ja äänet. Esimerkiksi ikkunoinnissa on paljon asetuksia. Tästä johtuen tuo teema voisi olla hierarkkisesti monitasoinen. Voisi sitten tallettaa oman koneen asetuksia haluamallaan tasolla tiedostoksi ja myös asentaa netistä saatu teematiedosto tietyllä tasolla, vaikka siinä olisi enemmänkin asetuksia.

Nyt sitten nähtyäni otsikon ajattelin, että joku on ehtinyt toteuttaa tuon kuukaudessa.  ;D Tämä Kshift voi olla lelu kun aloin ajatella tarkemmin, missä siitä olisi hyötyä. Onhan KDE Plasmassa olemassa jo yövalo, joka esimerkiksi punertaa näytön värejä portaattomasti halutuksi yön ajaksi.

17
Kshift GitHubissa on esittelyvideo. En ole (vielä) kokeillut toimivuutta.

Vaivaton ja dynaaminen teemaautomaatio: Säästä aikaa automatisoimalla teeman muutokset aamu-, ilta- tai tiettyjä tapahtumia varten ilman manuaalisia säätöjä. Koordinoi järjestelmän ulkoasu taustakuvilla, kuvaketeemoilla ja työpöytäteemoilla, jotka sopivat kellonaikaan tai tilanteeseen.

Muokattavat ja luotettavat aikataulut: Määritä teemoille ainutlaatuiset aikataulut käyttämällä joustavia aikaasetuksia tai aurinkotapahtumia, kuten auringonnousua ja auringonlaskua. Järjestelmäintegraatiolla teemamuutokset taataan tapahtuvan ajoissa, jopa järjestelmän uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Yksinkertainen ja kevyt: kshift on rakennettu suoraviivaisen CLI-liittymän ja yhden YAML-määritystiedoston ympärille. Tämä muotoilu pitää sen kevyenä ja tehokkaana ilman taustaprosesseja. Hyödyntämällä systemdiä ajoitukseen, kshift varmistaa saumattomat teemasiirtymät minimaalisella järjestelmäresurssien käytöllä.

18
Minulla oli Qt5 aikoina plasmoidi Sahkoporssi. Kun asensin Kubuntu 24.10:n niin tuli käyttöön Qt6. Ja tuo plamoidi ilmoitti, että se ei toimi uudessa ympäristössä. Nyt löysin sen samasta paikasta ja sieltä sai sellaisen vaikutelman, että se toimisi nyt Qt6:n kanssa. Latasin uusimman version. Ja kopioin uudet tiedostot kansioon

Koodia: [Valitse]
~/.local/share/plasma/plasmoids/dev.vili.sahkoporssi/

hakemistoon vanhojen tiedostojen päälle. Sekä metadata.json:in että contents/ui/main.qml tiedoston. Tuo plasmoid valittaa jälleen, että on vanha versio, joka ei toimi.

Muistelen jossain vaiheessa löytäneeni jostain tiedon, että ohjelman kehittelijä ei enää viime sykyn jälkeen ylläpidä ohjelmakoodeja. Nyt olisikin kysymys, että onko isokin työ muuntaa tuo Qt5:ssä toimiva ohjelma Qt6:lle?

Tässä on ohjelman käyttämiä kirjastoja:

Koodia: [Valitse]
import QtQuick
import QtQuick.Layouts
import org.kde.kirigami as Kirigami
import org.kde.plasma.plasmoid
import org.kde.plasma.components as PlasmaComponents
import org.kde.plasma.extras as PlasmaExtras

Olisiko niin kivasti, että noita tiedostonimiä vaihtamalla sen saisi toimimaan? Tuo ohejlmointikieli lienee Qt:n omaa kieltä.

Ja mikä olisi hyöty? Nyt joudun katsomaan pörssisähkön kurssin aina avaamalla kännykän ja sieltä applikaatiosta katsoa kurssin/sähkönhinnan. Tätä ei tarvitsisi tehdä kun sen hinnan saisi suoraan tietokoneen näytöllä näkyväksi käynnistämällä tuon plasmoidin.

19
Asensin Ventoy 1.0.99 USB-tikulle ja sitten kopioin Daily Build plucky-desktop-amd64.iso sille. Kokeilin bootata konetta. Tuli näytölle pieni sininen ruutu ja ilmoitti jonkun virheilmoituksen. En muista enää sitä. Ei siis asentunut MSI Z490 emolle i5-10400F prosessorille.

Tuon version julkistus on vasta 4/2025.

Plucky Puffy = Sisukas Pullea.  :)

20
Käynnistin Signalin työpöytäohjelman yhdestä työvälinepalkista. Ei käynnistynyt. Googlaus kertoi, että pitää käynnistää parametrilla

Koodia: [Valitse]
--password-store=kwallet5

Käynnistyikin sillä. Päättelen tuosta, että se käyttää Qt5:sta. Kwallet on lompakko. Ja kun poistin sandbox %U parametrin, se käynnistyy nyt palkistakin.

Toinen kysymys on, että yhteystietojen synkronointi käynnykän kanssa ei toimi. Kännykässä on enemmän yhteystietoja kuin Signalin desktop-ohjelmassa tietokoneella. Tämä ei toki ole enää *ubuntun asia.

Sivuja: [1] 2 3 ... 71