Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: [1] 2 3 ... 69
1
KDE Gear 24.12.0 ensimmäinen beta-versio julkaistaan tällä viikolla 47/2024. Viikon KDE Appsissa pyydetään testaamaan sitä, jos distrolle on saatavana testipaketti.

Ubuntulle (vanhalle versiolle) löytyy ohjeet testaukseen.

Onko Kubuntulle erillisiä testauspaketteja? Voiko Ubuntun testipaketti testata KDE Gearia, joka ei kuulu Ubuntun normijakeluun?

2
Kokeilin Kubuntu 24.10 sleep-toimintaa. Emolevy MSI-Z490 A Pro. Näytönohjain MSI GeForce GT 1030/PCIe/SSE2 2GH LF OC, OpenGL 3.3, driver 3.3.0 NVIDIA 525.147.05. (ajurin versio lienee jo uudempi, kaivoin vanhat tiedot esille)

Kun vein koneen lepotilaan Kubuntun KDE-käyttöliittymästä ja sitten koneen virtanapista painamalla yritin käynnistää sitä lepotilasta, LG 34GK950F -näytölle tuli vaalea pinta, jossa isoja neliöitä ja niiden neliöiden sisällä pieniä neliöitä shakkiruutumaisesti. Kokeilin jotain näppäintä ja kone ei tehnyt mitään.

Sitten kokeilin lepotilaa kirjautumisruudusta (SDDM). Kun yritin käynnistää lepotilasta, niin näyttö jäi kokonaan mustaksi.

Sitten hain Google-haulla tietoa asiasta. Kävi ilmi, että muillakin on ollut Kubuntun lepotilan kanssa ongelmia. Siellä joku ehdotti kyselijälle päivittämään näytönohjainajurit uudempiin versioihin. Toinen kehoitti vaihtamaan nvidian suljettu ajuri avoimeen: nvidia-driver-535 -> nvidida-driver-535-open. Jälkimmäisessä lieneee kirjoitusvirhe. Mutta onko Nvidiallakin avoin ajuri? Tuo 535 on sama, mitä käytän tässä koneessa, mutta tässä on nvidia-driver-535-server. Lisäksi tässä koneessa on 560-sarjan ajurit.

Koodia: [Valitse]
nvidia-driver-560, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-560-generic)
nvidia-driver-535-server, (kernel modules provided by linux-modules-nvidia-535-server-generic)

Tutkailin myös /etc/systemd/logind.conf -tiedostoa, mutta en alkanut muuttelemaan mitään.

Lopuksi kommentti, että asia ei ole käytön kannalta tärkeää. Minä sammutan koneen aina käytön jälkeen kokonan. Ja virtajohdossa on vielä mekaaninen virrankatkaisunappi. Sellaisen olen hankkinut sen jälkeen kun mittasin yhden HP:n koneen virrankulutusta sammutettuna. 20 W !! Johtunee siitä, että siinä koneessa oli LAN-wakeup. Tämä lepotiasta heräämisen tutkiminen on ihan vain koneen toimintojen opettelua ja akateemista mielenkiintoa ja myös ongelmien ratkaisua.

3
Haluaisin mieluummin burnata distribuutiot dvd-r levylle koska silloin kun levy on suljettu siihen ei enää myöhemmin voi tehdä muutoksia.

Levyistä tulee nopeasti jätettä kun puolivuosittain käyttöjärjestelmistä julkaistaan uusi versio. Tai miten kukin distro tekee. PItäisin tikkua asennusmediana siksi hyvänä, että siihen voi sitten aina tallettaa / polttaa uudempi käyttöjärjestelmäversio. Joutuisit ostamaan taas uudet dvd-levyt joka vuosi.

4
Spectacle ei enää käynnistynyt Print Screen -näppäimellä. Sitten avasin sen konsolissa ja sain tällaista aikaan:

Koodia: [Valitse]
$ spectacle
libva info: VA-API version 1.22.0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
kpipewire_vaapi_logging: VAAPI: Failed to initialize display
kpipewire_vaapi_logging: DRM device not found
KTranscript: Loaded property map: /usr/share/locale/fi/LC_SCRIPTS/ki18n6/general.pmapc
KTranscript: Loaded module: /usr/share/locale/fi/LC_SCRIPTS/ki18n6/ki18n6.js
kf.i18n: Interpolation "$[gen %1]" in "$[gen %1] käyttö&ohj..." failed: "Non-string return value: undefined"
kf.i18n: Interpolation "$[elat %1]" in "&Tietoa $[yleisnimi_..." failed: "Non-string return value: undefined"
qt.qml.typeresolution.cycle: Cyclic dependency detected between "qrc:/qt/qml/org/kde/desktop/private/TextFieldContextMenu.qml" and "qrc:/qt/qml/org/kde/desktop/MenuItem.qml"
kf.kio.core: Malformed JSON protocol file for protocol: "trash" , number of the ExtraNames fields should match the number of ExtraTypes fields

Tässä on nyt Qt 6 ja näytönohjaimen ajuri Nvidia. Spectacle toimii kyllä nyt, mutta Linuxin filosofia on korjata tuollaisetkin virheet.

Tuolla ei tosiaan ole sitä nvidian tiedostoa.
Koodia: [Valitse]
$ ls /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/
crocus_dri.so       i915_dri.so        iHD_drv_video.so   libdril_dri.so        nouveau_vieux_dri.so  r600_dri.so        radeonsi_dri.so        virtio_gpu_dri.so        zink_dri.so
d3d12_dri.so        i965_dri.so        iris_dri.so        nouveau_dri.so        r200_dri.so           r600_drv_video.so  radeonsi_drv_video.so  virtio_gpu_drv_video.so
d3d12_drv_video.so  i965_drv_video.so  kms_swrast_dri.so  nouveau_drv_video.so  r300_dri.so           radeon_dri.so      swrast_dri.so          vmwgfx_dri.so

Onko tämä bugi Spectaclessa, että se yrittää löytää tiedostoa nvidia_drv_video.so vai onko joku asennusskripti vaillinnainen, joka ei kopioi sitä tiedostoa paikoilleen?

5
Googlen Summer of Code 2024 yksi tuotos on Shiboken. Manuel Alcaraz Zambrano on koodannut Python-liitännät KDE Frameworkkiin: KWidgetAddons, KUnitConversion, KCoreAddons, KGuiAddons, KI18n, KNotifications ja KXmlGUI moduuleihin. Esimerkkinä on mittamuunnin.

Sinä voit koodata Pythonilla KDE:hen ohjelmia.

Tuo Shiboken kuuluu osana Qt for Python pakettia. Siinä on toisena PySide6, joka on Qt 6 -kirjastoja käyttävä sovitin.

6
Täytyypä selvitellä miksi ja milloin olen joutunut sellaiseen käsitykseen, että olisi aiemmin toiminut toisin. :)

Minullakin on hämärä muistikuva siitä, että se olisi joskus toiminut. Asia tuli esille, kun päivitin Kubuntun 24.04 -> 24.10. Uusimmassa versiossa pistin merkille, että isohkolla 34" näytöllä avautuva LibreOfficen taulukkolaskentaikkuna oli pienikokoinen.

7
KDE Connect toimii parhaiten wifi-verkon kautta. Ajatuksena on siis se, että tietokone ja puhelin yhdistyvät kotona samaan wifi-verkkoon, jolloin tietoja voi siirtää suoraan laitteiden välillä ilman lisävalintoja tai kytkentöjä. Lisäksi KDE Connect mahdollistaa laitteiden etäohjauksen (tietokoneen ohjaus puhelimella tai puhelimen ohjaus tietokoneella). KDE Connect toimii myös Bluetoothin kautta, mutta siirtoyhteys on wifiä hitaampi. USB:n kautta onnistunee, jos kytket puhelimen "USB Tethering" eli yhteydenjakotilaan ja valitset tietokoneesta nettiyhteydeksi puhelimen USB-yhteyden. Yleensä tämä on kuitenkin hankala vaihtoehto wifiin verrattuna.

Pitää kokeilla Wifiä. Ilmeisesti se kännykkä yhdistää kodin reitittimeen, eikä esim. teleoperaattorin 4G yhteydelle?

8
Jonkun porttien avauksen olen tehnyt. Ei alkanut silloinkaan toimia. Onkohan siinä ollut sitten toisen koneen ip kysymyksessä.

Valokuvat sain tosiaan usb-kaapelin kautta tietokoneelle. Nyt oli tarkoitus saada puhelimen yhteystiedot, jotta voisi muokata niitä. Ja mielellään tallettaa muokatut takaisin puhelimeen. Tekstiviestitkin ottaisin talteen.

9
Jos tahtoisi kokeilla aina uusinta Plasma-versiota, niin onko järkeä kääntää Plasma itse koneella? Luultavasti tulisi kaikenlaisia yhteensopimattomuuksia Kubuntun kanssa?

Tuota GitHubin lähdekoodeista kääntämistä olen harrastanut Stellariumin kanssa. Etuna on, että kun on ilmoittanut kehittäjille jonkun bugin ja he ovat korjanneet sen, saa käyttöön sitten heti toimivamman ohjelman. Tosin yksi toive/bugi kesti neljännesvuoden, ennen kuin se korjautui.  :) Transifexilla suomennetut fraasit ovat tulleet heti käyttöön.

10
Kiitos vastauksista. Onpa tosiaan markkinajohtaja päässyt sitomaan ihmiset tuotteisiinsa. Eikä kukaan ole tullut ajatelleeksi, että mitä sitten tehdään, jos kaapelit Euroopan ja USA:n välillä menevät poikki pidemmäksi ajaksi.

11
Tässä on Adoben merge, joka yhdistää PDF-sivuja onlinenä.

Jos haluaa lisää mahdollisuuksia ja esim. omalle koneelle ladattavia ohjelmia, niin katso seuraavaa.

Jos englannin kieli sujuu, niin hyppää kohfan 1 yli.

1. Laita Google-kääntäjään sanat yhdistä kaksi pdf sivua
2. Kirjoita Google-hakuun tai muuhun hakukoneeseen edellisen kohdan käännökset merge two pdf pages

Nyt näet listan erilaisista mahdollisuuksista.


12
Kokeilin Kubuntu 24.10 järjestelmässä LibreOffice Calc v. 24.8.2.1. Venytin yhtä taulukkoa ja sitten tallensin. Ohjelman sulkemisen jälkeen avasin ohjelman ja sen taulukon, niin sehän oli pienikokoinen.

Vastaus: Ikkunan kokoa ei tallennu taulukkolaskentaan.

Ongelman ratkaisu: Pitää kirjoittaa ohjelman tekijöille, että lisäisivät tuollaisen ominaisuuden ohjelmaan.

13
Koodia: [Valitse]
nvidia-smi

Koodia: [Valitse]
$ nvidia-smi
Sun Nov 10 00:54:15 2024       
+-----------------------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 560.35.03              Driver Version: 560.35.03      CUDA Version: 12.6     |
|-----------------------------------------+------------------------+----------------------+
| GPU  Name                 Persistence-M | Bus-Id          Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan  Temp   Perf          Pwr:Usage/Cap |           Memory-Usage | GPU-Util  Compute M. |
|                                         |                        |               MIG M. |
|=========================================+========================+======================|
|   0  NVIDIA GeForce GT 1030         Off |   00000000:01:00.0  On |                  N/A |
| 35%   45C    P5             N/A /   30W |    1778MiB /   2048MiB |      0%      Default |
|                                         |                        |                  N/A |
+-----------------------------------------+------------------------+----------------------+
                                                                                         
+-----------------------------------------------------------------------------------------+
| Processes:                                                                              |
|  GPU   GI   CI        PID   Type   Process name                              GPU Memory |
|        ID   ID                                                               Usage      |
|=========================================================================================|
|    0   N/A  N/A      1835      G   /usr/lib/xorg/Xorg                             26MiB |
|    0   N/A  N/A      2130      G   /usr/bin/kwalletd6                              1MiB |
|    0   N/A  N/A      2235      G   /usr/bin/kwin_wayland                        1082MiB |
|    0   N/A  N/A      2300      G   /usr/bin/Xwayland                             106MiB |
|    0   N/A  N/A      2344      G   /usr/bin/ksmserver                              1MiB |
|    0   N/A  N/A      2346      G   /usr/bin/kded6                                  1MiB |
|    0   N/A  N/A      2372      G   /usr/bin/plasmashell                          134MiB |
|    0   N/A  N/A      2377      G   ...linux-gnu/libexec/kactivitymanagerd          1MiB |
|    0   N/A  N/A      2425      G   /usr/bin/kwalletmanager5                        1MiB |
|    0   N/A  N/A      2439      G   ...c/polkit-kde-authentication-agent-1          1MiB |
|    0   N/A  N/A      2440      G   ...inux-gnu/libexec/org_kde_powerdevil          1MiB |
|    0   N/A  N/A      2441      G   ...-gnu/libexec/xdg-desktop-portal-kde          1MiB |
|    0   N/A  N/A      2572      G   /usr/bin/kdeconnectd                            1MiB |
|    0   N/A  N/A      2586      G   /usr/bin/xwaylandvideobridge                    1MiB |
|    0   N/A  N/A      2612      G   /usr/bin/kaccess                                1MiB |
|    0   N/A  N/A      2615      G   ...-linux-gnu/libexec/DiscoverNotifier          1MiB |
|    0   N/A  N/A      2618      G   /usr/bin/kalendarac                             1MiB |
|    0   N/A  N/A      2791      G   /usr/bin/akonadi_control                        1MiB |
|    0   N/A  N/A      2937      G   /usr/bin/akonadi_akonotes_resource              1MiB |
|    0   N/A  N/A      2938      G   /usr/bin/akonadi_archivemail_agent              1MiB |
|    0   N/A  N/A      2939      G   /usr/bin/akonadi_birthdays_resource             1MiB |
|    0   N/A  N/A      2945      G   /usr/bin/akonadi_contacts_resource              1MiB |
|    0   N/A  N/A      2946      G   .../bin/akonadi_followupreminder_agent          1MiB |
|    0   N/A  N/A      2947      G   /usr/bin/akonadi_google_resource                1MiB |
|    0   N/A  N/A      2948      G   /usr/bin/akonadi_ical_resource                  1MiB |
|    0   N/A  N/A      2949      G   /usr/bin/akonadi_indexing_agent                 1MiB |
|    0   N/A  N/A      2951      G   /usr/bin/akonadi_maildir_resource               1MiB |
|    0   N/A  N/A      2952      G   /usr/bin/akonadi_maildispatcher_agent           1MiB |
|    0   N/A  N/A      2955      G   /usr/bin/akonadi_mailfilter_agent               1MiB |
|    0   N/A  N/A      2959      G   /usr/bin/akonadi_mailmerge_agent                1MiB |
|    0   N/A  N/A      2964      G   /usr/bin/akonadi_migration_agent                1MiB |
|    0   N/A  N/A      2965      G   /usr/bin/akonadi_newmailnotifier_agent          1MiB |
|    0   N/A  N/A      2967      G   /usr/bin/akonadi_notes_agent                    1MiB |
|    0   N/A  N/A      2976      G   /usr/bin/akonadi_pop3_resource                  1MiB |
|    0   N/A  N/A      2983      G   /usr/bin/akonadi_sendlater_agent                1MiB |
|    0   N/A  N/A      2984      G   /usr/bin/akonadi_unifiedmailbox_agent           1MiB |
|    0   N/A  N/A     37290      G   /usr/bin/systemsettings                        73MiB |
|    0   N/A  N/A     37646      G   .../x86_64-linux-gnu/libexec/kf6/kiod6          1MiB |
|    0   N/A  N/A     37662      G   /usr/bin/dolphin                                1MiB |
|    0   N/A  N/A     37989      G   /usr/bin/kdeconnect-app                        40MiB |
|    0   N/A  N/A     38123      G   /usr/bin/kate                                   1MiB |
|    0   N/A  N/A     38462      G   /usr/bin/konsole                                1MiB |
+-----------------------------------------------------------------------------------------+

Tänään huomasin, että kun vein Chromium-ikkunan oikeaa laitaa oikealle, jotta ikkuna olisi leveämpi, se jäädytti sen ikkunan. Eli jo tuollainen toiminta hyydyttää. Toisekseen tänään ei ole muutoin hyytymisiä tapahtunut. En ilmeisesti ole tehnyt kriittistä toimintoa.

14
Samsung A21s yhdistetty tietokoneeseen USB-johdolla. Ja bluetooth on käytössä. Puhelimessa käynnistetty KDE Connect -sovellus. Tietokoneella yritän saada yhteyden kännykkään. Järjestelmäasetukset Connect. Ei ilmesty listalle kohdassa KDE Connect. Ja kännykän KDE Connect sanoo: Ei laitteita. Sitten menen tietokoneen Järjestelmäasetuksiin kohtaan bluetooth. Siellä näkyy kyseinen kännykkä. Kun yritän siitä yhdistää, se sanoo: br-connection unknown.

Olen muutama päivä sitten saanut yhteyden ja siirsin USB-kaapelia pitkin noin 2 gigatavua valokuvia tietokoneelle.

Mistähän tuo yhdistämisongelma johtuu nyt?

15
Laitealue / Vs: Power ja Economy -ytimien hyödyllisyys
« : 08.11.24 - klo:16.05 »
Kyllä tässä kiinnostaa monikin asia kun on yliopistotasolla lukenut käyttöjärjestelmistä. Käytännön kokemus on tosin tullut vasta sen jälkeen. Vähäinen sellainen. Enemmän olisi halunnut.

Kun on ottanut jostain asiasta selvää, niin lopuksi toteaa, että i5-10400F on vielä ihan tarpeeksi hyvä tietojenkäsittelytarpeisiini.  :D

Monissa testeissä tuo Intelin Core Ultra 9 285K on ollut pettymys ja floppi. AMD:n Ryzan 9 98xx ja Ryzen 9 9900 voittavat joissakin testeissä tuon Intelin prosessorin hyvinkin selvällä erolla. Ja taas joissakin jäävät, mutta vain vähän tehottomammiksi.

16
Saattaisi liittyä Waylandiin ja Nvidian ajuriin. Mikä ajuriversio on nyt käytössä nvidia-settingsin mukaan?

Core Temperature 47 C
x Display Status bar
x Slider Text Entries
o Include X Display Names in the Config File
x Show "really !uit?" Dialog
x Update Rules when an Application Profile Name changes
Active Timers:
x Memory Used (GPU 0) 3000 ms


Graphics Processor: NVIDIA GeForce GT 1030
CUDA Cores: 384
VBIOS version: 86.08.24.00.23
Total Dedicated Memory 2048 MB
UIsed Dedicated Memory 1473 MB (72%)
Memory Interface: 64-bit
GPU Utilization 1 %

PCIeGeneration Gen3
Maximum PCIe Link WIdth: x4

Nämä nyt tulivat mieleen, millä voisi olla vaikutusta.

Nyt taas tuntuu, että Chromium toimii ihan kunnolla.

17
Euroopassa on esitetty vetoomus julkishallinnon siirtymisestä Linuxin käyttöön. Mietin, että mitkä ovat pahimmat esteet tuollaiselle. Ja voiko niitä purkaa pois.

Yksi asia ainakin parantuisi: Euroopan riippumattomuus Amerikasta käyttöjärjestelmien suhteen. Pöytätietokoneita on paljon eurooppalaisissa hallinnoissa. Eipä ainakaan ulkopuolinen taho voisi päästä kiristämään niiden käytön vaikeuttamisella tai peräti estämisellä. En tiedä, onko tällainen visio epärealistinen, mutta riippumattomuus on ainakin sinänsä hyvä asia.

18
Laitealue / Vs: Power ja Economy -ytimien hyödyllisyys
« : 07.11.24 - klo:23.55 »
Sitten tulee uusi kysymys. Kun Ryzen-prosessorilla varustetulla koneella ajaa kevyttä kuormaa ja jos vertaa Intelin P/E -ytimisiin prosessoreihin niin kuluttaako tuo Ryzenkin vain vähän sähköä? Ja kuumenee vähemmän? AMD-prosessoreja on pidetty kuumakalleina eli lämpenevät paljon.

19
Kuulostaa siltä, että selain on jumiutunut. Syynä voi hyvin olla selaimen sisäinen ongelma, joka ei liity käyttöjärjestelmään tai KDE:hen.

Kirjoitin tästä oman viestin. Siltä se tuntuu, että on Chromiumin juttu.

20
Järjestelmäinfo:
Lainaus
Käyttöjärjestelmä: Kubuntu 24.10
KDE Plasma -versio: 6.1.5
KDE Frameworks -versio: 6.6.0
Qt-versio: 6.6.2
Ytimen versio: 6.11.0-9-generic (64-bittinen)
Grafiikka-alusta: Wayland
Suorittimet: 12 × Intel® Core™ i5-10400F CPU @ 2.90GHz
Muisti: Keskusmuistia 31,3 GiB
Grafiikkasuoritin: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2
Valmistaja: Micro-Star International Co., Ltd.
Mallinimi: MS-7C75
Järjestelmäversio: 1.0

Viimeisimmpien järjestelmäpäivityksien jälkeen Chromium-selain on alkanut jäätyillä siten, että hiiren napsautus selaimen ruutuun ei tee mitään. Aktiiviset html-linkit eivät toimi, sivua ei voi vierittää. Lisäksi välilehtien valitseminen ei tee mitään. Paitsi, että ikkunan otsikko muuttuu kyllä. Ja jotain muuta pientä. Mutta sivulla ei tapahdu mitään.

Ja jos selaimeen avaa uuden välilehden ja vie sen omaksi ikkunakseen, samanlainen ilmiö tapahtuu siinäkin.

Jotenkin se liittyy siihenkin kun olen vienyt ikkunaa näytön oikeaan laitaan tai lähelle oikeaa laitaa, niin ikkuna muuttuu kokoruudunkokoiseksi. Ja sen jälkeen kun sen pienentää normaalikokoiseksi, niin jossain vaiheessa alkaa tuo jäätyily.

Se jäätyily on pahenutunut viimeisimmissä päivityksisä. Niitä tapahtuu useammin. Firefoxissa en ole vastaavaa havainnut.

Sitten kun Chromiumin sammuttaa ja käynnistää uudelleen, jäätyilyt jäävät vähemmälle.

Homma voi johtua jostain ikkunoinnin jutusta. Seuraan tilannetta ja raportoin havainnosta, jos tulee uutta.

Sivuja: [1] 2 3 ... 69