Olisi mielenkiintoista kuulla Asmonkin näkemyksiä tästä aiheesta. Roolissasi olet asianosainen sekä opetustyöhön että moraalisiin kysymyksiin liittyvissä kysymyksissä.
Ok.
Minusta lähtökohta on varsin selkeä. Se, mikä koskee aikuisia työpaikalla, koskee myös lapsia koulussa tai vaikkapa nuoria rippikoulussa. Lapsilla ja nuorilla on samat oikeudet yksityisyyteen kuin aikuisilla. Toisaalta työantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet on puitu aika tarkkaan 'Lex Nokian' yhteydessä.
"Lex Nokia ja urkintalaki ovat nimityksiä sähköisen viestinnän tietosuojalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muutokselle (hallituksen esitys 48/2008 vp). Toistaiseksi laki ei ole kelvannut ainoallekaan yhteisölle eikä yritykselle toimeenpantavaksi."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lex_NokiaKun olen asentanut kolme LTSP-järjestelmää ja olen niissä jokaisessa root/pääkäyttäjä, niin tämä asettaa minulle aika suuren vastuun. Ajattelen niin, että en saa liikkua käyttäjien kotihakemistoissa ja tarkastella saati avata heidän tallentamiaan tiedostojaan. Minulla ei ole mitään asiaa /home-hakemistoon, paitsi omalla tavallisella tunnuksellani, jolla en pääse toisten hakemistoihin. Varmuuskopioiden ottaminen ja palauttaminen pitää tehdä niin, että käyttäjien kotihakemistoihin ei ole asiaa.
Entä sitten ohjelmat, joilla voidaan etäseurata? Sellainen on esimerkiksi iTalc. Olen siitä kirjoittanut ohjeen. Samoin nettisuodatuksesta.
https://help.ubuntu.com/community/UbuntuLTSP/iTalchttp://wiki.ubuntu-fi.org/LTSP5_iTalchttp://wiki.ubuntu-fi.org/NettisuodatusKirjoitin näin nettisuodatusohjeessa.
# Nettisuodatusta tärkeämpää on keskustella tietokoneen ja Internetin käytöstä niiden kanssa, jotka ovat sinun kasvatusvastuullasi - kotona tai koulussa.
# Nettisuodatus on aina hyvin karkeaa - sanalistoja, sivustolistoja tai tiedostojen päätteitä.
# Nettisuodatus ei millään tavalla käsittele sivujen, kuvien tai videoiden sisältöä. Nettisuodatus ei ymmärrä sisällöstä mitään.
# Nettisuodatusta voi käyttää yhteisten päätösten tukena, kun ensin sovitaan yhdessä - kotona tai koulussa - yhteisiä sääntöjä tietokoneen ja Internetin käytölle.
Uskon edelleen vahvasti keskusteluun ja yhteiseen sopimiseen. Vanhempi kotona, opettaja koulussa tai työnantaja työpaikalla voi perustella tarpeen käyttää iTalcin tapaisia ohjelmia - kun niillä voidaan auttaa ja opastaa tietokoneen käytössä.
Tällaisesta käytöstä pitää aina keskustella ja sopia yhdessä. Myös siitä, miten mahdollinen väärinkäyttö kontrolloidaan - lapsen, oppilaan ja työntekijän täytyy selkeästi tietää, milloin etäkäyttö tai etäseuranta on käytössä ja kuka sitä käyttää. Tällaisten ohjelmien käyttö ei saa olla mielivaltaista ja kasvotonta.
En ole kuitenkaan asentanut iTalcia yhteenkään LTSP-järjestelmään. Mäntykankaan koululla jokainen opettaja vastaa omasta luokastaan; tätä varten päätteet ovat luokassa niin, että opettaja näkee ne kerralla. Tämä on pedagoginen ratkaisu.
http://www.arkki.info/howto/Wiki/LTSP5-Mantykangas/LTSP_Mantykangas_10.pngYhteenveto.
1. Oikeus yksityisyyteen koskee lapsia, nuoria ja aikuisia aivan samalla tavalla.
2. Tietojärjestelmän ylläpitäjällä on suuri vastuu, hänen järjestelmänsä käyttäjillä on oikeus yksityisyyteen.
3. Jos opetuksen tietokoneiden käytön apuna etäkäyttö/hallintaohjelmia, niin niiden käytöstä tulee keskustella ja sopia yhdessä.
4. Tällainen sopiminen edellyttää keskustelua ja sopimista tietokoneiden käytöstä opetuksessa ylipäänsä.
5. Pitää olla myös sovittuna, miten etäkäyttö/hallintaohjelmien väärinkäyttöä kontrolloidaan. Miten menetellä, jos epäilee tällaisten ohjelmien väärinkäyttöä.
Itse olen siis tutustunut vain iTalc-ohjelmaan, mutta en ole asentanut sitä LTSP-ympäristöön. Näen sen hyödyllisenä opetusohjelmana ("iTALC is a use- and powerful didactical tool for teachers."). Mutta samalla siihen sisältyy mahdollisuus väärinkäytölle. Siksi tarvitaan keskustelua ja yhdessä sopimista.
"Mitä te haluatte ihmisten tekevän teille - tehkää te samoin heille."
Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.