Tietysti kaikki ohjelmat löytyvät valikostakin ja valikon saa (kuulemma) pysyväksikin.
Myönnän kokeilleeni Unitya vain yhden istunnon ajan. Pysyvä valikko olisi parantanut kokemusta. Toinen asia, josta en pitänyt oli palkin sijoittuminen vasempaan reunaan. Kuvittelin, että se olisi hyvä, koska full HD näytössä on leveyttä enemmän kuin korkeutta. En kuitenkaan pitänyt siitä - parempi kun kaikki työpöytäympäristön toiminnallisuus on yläpalkissa.
Paljon yleisempää kuin näppäimistön puuttuminen, lienee kuitenkin kunnollisen hiiren puuttuminen. Omassa käytössä on vaikeata kuvitella käyttötilannetta jossa mitään ei tarvitsisi kirjoittaa - tai jos sellainen tilanne on, niin ei siinä sitten paljoa tapahdukaan - esim. elokuva pyörii 2 tuntia, jolloin työpöytä on sinänsä merkityksetön.
Selaimen käyttö harvemmin vaatii näppäimistöä jos vain lueskelee foorumeita ja uutisia tai seuraa linkkejä. Googlattavat hakusanatkin voi useimmiten kopioida siltä sivulta, joka herätti kiinnostuksen aiheeseen. Tiedostoselaimella voi valita avattavat tiedostot (pdf-dokumentit, videot, musiikin tai kuvat) käyttämättä näppäimistöä. Joka päivä sille näppäimistölle joutuu kurottelemaan, mutta melko harvoin.
Varmasti Unitystä saisi muokattua itselleni melko hyvin soveltuvaksi -
ehkä jopa yhtä hyväksi kuin xfce. En usko, että minulla on tarvetta Unityn edistyksellisille ominaisuuksille.
Ohjelmien nimiä ei tarvitse tietää - tätä on käsitelty näissä Unity säikeissä. Riittää, että tietää mitä aikoo tehdä: cd, dvd, burn, image, picture, movie, spreadsheet, music ...
Nämä löytyvät nopeasti hakemistosta katsomalla. Jotenkin en pidä siitä, että oman koneenkin sisältöön tulisi käyttää ensisijaisesti hakukonetta. Tykkään vanhoista kunnon valikoista ja tiedostoselaimesta.
Staattiset hierarkkiset hakemistot ovat minusta "voimaannuttavampia" kuin hakukenttä ja dynaamiset näkymät. Ne - ideaalisessa tapauksessa - näyttävät kaiken edustamansa sisällön. Hakukenttään ja dynaamisiin näkymiin joudutaan tietenkin turvautumaan kun hallittavaa tietoa on enemmän. Hakukone näyttää vain sen, mitä siltä osaa kysyä. Internetin kohdalla tämä on välttämätöntä - oman tietokoneeni kohdalla en pidä siitä.