Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Lepotila zZ

Sivuja: [1] 2 3 ... 17
1
Joo, se etsii ohjelmaa polusta (PATH). Luulisin, että kyse on turvallisuudesta: Jos kansioon on jostain syystä päätynyt suoritettava tiedosto nimeltään ls, ls komennon käyttö ei suorita tuota tiedostoa, vaan oikean ls-komennon, joka löytyy polusta.

2
Koodia: [Valitse]
./harjoitus
Komentotulkille täytyy kertoa, että haluaa käynnistää ohjelman tästä kansiosta eikä polusta - siksi sen alkuun tulee tuo ./

3
Koodia: [Valitse]
gcc -o suoritettavan_tiedoston_nimi käännettävä_tiedosto.c

4
Pelit / Vs: Arena shakkiohjelman hidas avautuminen
« : 05.09.21 - klo:01.27 »
Kyllä minulla käynnistyi Arenan hakemistossa suoritetulla komennolla:
Koodia: [Valitse]
./Arena_x86_64_linux

5
Pelit / Vs: Arena shakkiohjelman hidas avautuminen
« : 03.09.21 - klo:22.12 »
Minulla ohjelma latautuu parissa sekunnissa. Ubuntu 21.04 (Xfce-työpöydällä), NVMe-ssd.

Edit. Suoritin on Ryzen 3600.

Olen käyttänyt Arenasta useammin Windows-versiota (Winen kautta) kuin Linux-versiota laajemman shakkimoottoritarjonnan vuoksi. Se on mielestäni toiminut aivan yhtä hyvin (ellei paremmin) kuin Linux-versio. Käynnistyy tosin hieman hitaammin.

6
Joitakin huomioita:

Voi olla, että kaupunkien keskustoja on osin mallinnettu 1:1,mutta noin yleensä näissä peleissä taitaa etäisyydet olla lähempänä 1:10. Tämä näkyy siitä, että esim. 12 tunnin työkeikan voi suorittaa reilussa tunnissa. Läheskään kaikkea ei ole muutenkaan mallinnettu mitenkään uskollisesti. (Voi olla, että muistan näitä vähän virheellisesti, koska viimeisestä pelikerrasta on jo aikaa. Lisäksi viimeksi pelasin saman kehittäjän American Truck Simulator -peliä, joka saattaa poiketa hieman toteutuksessaan.)

Peli ja sen lisäosat ovat usein alennuksessa. Niiden hinnasta voi silloin säästää jopa 2/3.

Peli ei näytä tukevan virtuaalilasien käyttöä.

7
Pienenä tarkennuksena: Vakaalla en tarkoittanut varmatoimista. Englanninkielessä käytetään termiä "stable". Wikipediaa lainaten: "Vakaa (stabiili) lajittelualgoritmi ei vaihda keskenään samansuuruisten alkioiden suhteellista järjestystä, kun taas epävakaa saattaa niin tehdä." Tällä on joskus merkitystä, kun järjestettävillä elementeillä on muitakin ominaisuuksia kuin se, jota käytetään järjestämisen perusteena. Luulisin, että Timsortia käytetään Javassa olioiden järjestämiseen nimenomamaan tämän ominaisuuden vuoksi. Alkeistyyppejä sisältävien taulukoiden (array) järjestämiseen käytetään sen sijaan pikajärjestämistä, joka ei ole vakaa. Alkeistyyppien järjestämisessä vakaudella ei ole merkitystä, ja pikajärjestäminen on jonkin verran tehokkaampaa.

En ole ohjelmoija enkä tunne lainkaan Pythonin tai Javan tyylisuosituksia. En halua siis kommentoida niitä. Toiminnallisuuden suhteen: jos koodi tekee sen, mitä sinä sen haluat tekevän, kaikki on hyvin.

Sinänsä turha huomio, koska suorituskyvyllä ei ole sovelluksessasi merkitystä: Pythonin lista on tehoton tietorakenne jonon perustaksi, koska elementtien poistaminen sen alkupäästä on hyvin tehotonta. Pythonissa on sitä varten tehokkaampi deque-luokka, jossa poistot kummasta tahansa päästä sujuvat vakioajassa (kuten myös lisäykset kumpaan päähän tahansa). En tunne Javaa siinä määrin, mutta luultavasti myös sen ArrayList-olioilla on yhtälailla tehotonta poistaa listan alusta. Voi tietenkin harkita jonon toteuttamista Pythonin listaa tai Javan ArayListia käyttäen, mutta siten, että poistot suoritettaisiin vakioajassa. Se olisi tietenkin monimutkaisempi kuin nykyinen toteutuksesi.

8
Pythonissa ei ole varsinaisia taulukoita. Pythonin listat vastaavat pikemminkin Javan ArrayList-tietorakennetta. Jos haluaa käyttää oikeita taulukoita Python ohjelmassa, Numpy-kirjasto on varmaankin yleisin ratkaisu. Siinä voi valita useamman järjestämisalgoritmin väliltä, mutta oletuksena siinä käytetään pikajärjestämistä.

Listojen järjestäminen on hoidettu Pythonissa Timsortilla. Tim Peters toteutti sen Pythoniin. Sen jälkeen sitä on kopioitu muualle kuten Javaan. Ilmeisesti se on erittäin hyvä vakaa järjestämisalgoritmi.


9
Täältä uusin norjalainen:https://packages.debian.org/bullseye/amd64/xfce4-weather-plugin/download
Myös 0.10.2 toimii vielä.
Jos riippuvuuksien kanssa tule ongelmia 0.10.2 täältä:
https://software.pureos.net/package/bin/byzantium/xfce4-weather-plugin

Mikä pitää laittaa lähteeksi, jotta versio 0.11 näkyisi Synapticissa tässä Focalissa? Ei saa riippuvuuksia kohdalleen, tai ainakaan ei ole tuettuja nuo paketit.  Tuo Debianin Bullseye lähde ei kelpaa, tekee virheilmoituksen, eikä ota yhteyttä.


Poistin aluksi jo asennetun paketin (xfce4-weather-plugin), sen jälkeen asensin noista jälkimmäisen. Ja sitten käynnistin koneen uudelleen (varmaan ulos-loggautuminen riittäisi).

Ensimmäisen paketin asentaminen ei tosiaan onnistu, koska yksi sen riippuvuuksista on siinä hiukan eriniminen kuin vastaava paketti Ubuntussa, ja en tiedä kuinka sen ongelman voisi ohittaa.

10
Minullakin sääpäivitys lakkasi toimimasta. (Kiitokset Jtkoneelle, nyt toimii taas.)

Oragen ongelmaa en ole huomannutkaan, koska kalenteri-ikkunan avautuminen tavalllisena ikkunana on sopinut hyvin minulle.

11
Käynnistyi minun koneessani hyvin nopeasti. (Ryzen 5 3600, 16GB, NVMe SSD. Ubuntu 20.10)

12
Pelit / Vs: Pelitarjoukset ja uudet pelit
« : 05.11.20 - klo:12.05 »
Kingdom Classic tällä hetkellä Steamistä ilmaiseksi: https://store.steampowered.com/app/368230/Kingdom_Classic/

13
Päivittyykö Ubuntun Intel versio => adm64 vaihdettaessa rautaa intel => Adm64?
Itsellä ollu ubuntun aikana koko ajan adm.

Muistaakseni siirsin edellisen Ubuntu-järjestelmäni kerran AMD:stä Inteliin - ja sitten myöhemmin takaisin AMD:hen. En muista, että siinä olisi ollut mitään ongelmaa. Linux on käsittääkseni ollut tässä aina Windowsia joustavampi. Windowsin kohdalla (ainakin ennen) varoiteltiin järjestelmän siirtämisestä muuhun kuin hyvin samanlaiseen rautaan (emolevyn ajurit varmaankin ongelmana). Ubuntun kanssa en ole törmännyt ongelmiin, vaikka tuo edellinen Ubuntu-järjestelmäni ehti toimia muistaakseni viidellä eri emolevyllä (joista yksi oli Intelin piirisarja: Z97) .

14
Multimedia ja grafiikka / Vs: Microsoft teams
« : 08.05.20 - klo:21.31 »
Kokeilin sitä tällä viikolla. Näytti toimivan. Minulla tosin ei ole kameraa eikä edes mikrofonia, eli en voi niiden toimivuudesta sanoa mitään. Äänet kuuluivat kuten piti ja chattiin pystyi kirjoittamaan.

Minua ärsytti kun sovellus oletuksena käynnistyy työpöytäympäristön mukana - sen onneksi saa pois asetuksista, jotka saa esille ilmoituskuvakkeen valikosta.

Edit.: Minulla on käytössä Ubuntu 20.04.

15
Kokeilin jokin aika sitten NetBeansia ja minulla oli vastaavanlainen ongelma. Itse epäilin saattaisiko syynä olla classpath-asetukset, mutta en jäänyt asiaa selvittelemään, koska minulla ei ole mitään pakkoa käyttää juuri NetBeansia.

16
Laitealue / Vs: Ryzen:in lämmöt [RATKAISTU]
« : 16.06.19 - klo:19.42 »
Ei kuulosta loogiselta, että lämmöt laskevat, vaikka tuuletin puhaltaa vähemmän - muiden seikkojen pysyessä ennallaan (koneen rasituksen, prosessorin jännitteiden ja kellotusten, sekä kotelon sisäisen lämpötilan).

Olen aina käyttänyt tuuletinten manuaalista asetusta aina kun sellainen on ollut tarjolla. Keskimääräistä meteliä sillä voi vähentää, mutta ei sen pitäisi tuuletusta tehdä yhtään entistä tehokkaammaksi.

Laitan yleensä tuulettimen hiljaisimman pyörimisnopeuden niin korkealle kun sen voin laittaa ilman että tuuletin häiritsee tai edes kuulen koko tuuletinta. Ja ensimmäinen nopeuden lisäys vasta melko korkealla lämpötilalla (ehkä jossain 50 ja 60 asteen välillä). Täydet nopeudet tietenkin hieman ennen prosessorin maksimilämpötilaa. Jos tuulettimen nopeuden muutosten reagointiin voi vaikuttaa: Nousu niin nopeasti kuin mahdollista, ja lasku pienellä viiveellä. Tällä tavoin tuuletin ei jatkuvasti muuttele nopeuttaan ja kiinnitä huomiota itseensä. Mielestäni näin minimoin äänihaitat sekä jatkuvat tuulettimen puuskuttelun.

En kuitenkaan saanut säädettyä Prism tuuletinta siten, että lämpötilat olisivat pysyneet kurissa ilman jatkuvaa meluhaittaa. Olen tosin huomannut, että olen melko meluherkkä verrattuna useimpiin.

17
Laitealue / Vs: Ryzen:in lämmöt
« : 12.06.19 - klo:20.24 »
Minun 2700x idlaa alle 40 asteen (28 asteisessa huoneessa). Lämmöt hyppelehtii helposti yli 60 asteen heti jotain tehdessä. Luulen, että se boostaa herkästi yksittäisiä ytimiä ja siitä syystä lämmöt voivat hypähtää nopeasti, vaikka usemmat ytimet eivät tee mitään - siis verrattuna vanhempiin AMD:n prosessoreihin, joiden lämmönnousu oli huomattavasti tasaisempaa. Valitettavasti en ole käyttänyt handbrakea, joten en tiedä, kuinka korkealle se nostaisi lämpötilan. Minulla on käytössä Thermalright ARO-M14 -siilii. Muistaakseni lämpötilat laskivat jonkin verran ja erityisesti melu poistui lähes kokonaan sen myötä. Nyt kuulen prosessorituulettimen vain poikkeustapauksissa, idlatessa se on äänetön.

(Et kertonut kummassa moodissa sinun Prism-tuuletin on. Sen kyljessä on pieni liukukytkin, jolla on kaksi asentoa: hiljaisempi ja äänekkäämpi. Minulta jäi aluksi tuo kytkin huomaamatta.)

Ilmeisesti 85 astetta on AMD:n mukaan suorittimen suurin hyväksyttävä lämpötila, joten ei sen pitäisi hajota siitä. Luulisi, että prosessori/emolevy osaisi tiputtaa prosessorin taajuutta pienemmäksi, jos lämpötilat nousevat yli turvallisen. (Ainakin eräs vanhempi AMD koneeni teki niin VRM:n lämpötilan noustessa liikaa). Henkilökohtaisesti en kyllä haluaisi lämpötilojen olevan noin korkealla pidempiä aikoja, vaikka en tiedäkään onko sillä mitään käytännön merkitystä prosessorin eliniän kannalta.

Noctuan huippumalli on luultavasti parempi kuin minun Thermalright. Suosittelen katsomaan vain malleja, joissa on vähintään 120mm tuuletin. Jos et raaski ostaa Noctuaa, Scythen jäähdytyssiilit voivat olla myös hyviä ja edullisempia. Noctuan etuna on hyvät tiedot siilien yhteensopivuudesta eri emolevyjen kanssa sekä kiinnitysmenetelmä, jossa ei ole riskiä ylikiristämisestä.
18
Sen voi raahata haluamaansa reunaan tarttumalla paneelin vasemmassa reunassa olevaan "kahvasta". Tätä varten on tosin otettava paneelin asetuksista pois kohta "lukitse paneeli", jos se on ollut valittuna. (Kun hiiren oikealla näppäimellä painaa paneelin kohdalta ja valitsee aukeavasta valikosta alimmaisen kohdan "Paneeli" ja sen alivalikosta "Paneelin asetukset...".)

19
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Vastamelu-sovellus?..
« : 10.12.18 - klo:19.57 »
Minun linkkini eivät olleet vastamelu-sovelluksiin, koska tiesin ettei sellaista teknologiaa ole kuin sisäänrakennettuna kuulokkeissa. Sen sijaan ne peittävät ympäristön ääniä omilla äänillään. Jotkut tykkäävät esim. valkoisesta kohinasta tms. peittämään ympäristön ääniä.

20
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Vastamelu-sovellus?..
« : 10.12.18 - klo:00.52 »
Löysin pari linkkiä nopealla googlaamisella.

https://www.maketecheasier.com/best-white-noise-apps-linux/

http://anoise.tuxfamily.org

Selaimessa pyöriviä on varmaan monia, mutta Noislia muistan kokeilleeni: https://www.noisli.com

Sivuja: [1] 2 3 ... 17