Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15
101
Laitealue / Näytönohjaimen parantelu
« : 14.03.22 - klo:21.47 »
Näytönohjain MSI GeForce GT 1030 LP OC  sisältää 2 GB DDR5 -muistia. Käytössä tällainen on riittänyt hyvin ASUS VK278 27" 1920x1080 -näytöllä (2 073 600 pikseliä). Jos haluaisi esim. Samsung S32A800 32" 3840 x 2160 -näytön (8 294 400 pikseliä), niin riittäisikö ohjaimen 2 GB sille? Pikseleitähän on noin nelinkertainen määrä. Entä jos näyttö on 4K tai 8K?

Kun tuon näytönohjaimen yhteydessä ei ole mainittu maksimimuistimääristä mitään, niin voiko olettaa, ettei tuohon näytönohjaimeen voi lisätä muistia? Pitäisikö olla nopeampi ohjain? Vai riittääkö tuo näytönohjain vielä 8K -näytöille?

102
Ubuntu tietokoneissa / Youtube-dl .mkv
« : 13.03.22 - klo:18.03 »
Koodia: [Valitse]
wget https://yt-dl.org/downloads/latest/youtube-dl -O /usr/local/bin/youtube-dl

youtube-dl https://www.youtube.com/watch?v=abc

-rw-rw-r-- 1 user group 1,9G maalis 12 17:11 'abc.mkv'

Latasin yhden Sukututkimusseuran Suku 2022 tapahtumavideot koneelleni YouTubesta. Sunnuntain video tuli .mp4 -muotoon. Mutta lauantain video tuli .webm muodossa ja tiedostoksi tuli .mkv. Saako tämän mp4-muotoon tai johonkin, jota voi katsella Linuxissa?

Siellä on myös ..m4a.part ja .webm kun latasin lauantain ohjelman uudelleen.

Tiedosto .mkv kuten .mp4 kuuluvat Kaffeinessä, mutta .webm ei. Molempien päivien ohjelmat näkyvät ja kuuluvat. Ei siis ole ongelmaa.

103
This week in KDE näyttää tällä viikolla 10 mm. Breeze-teemalle parempaa kontrastia esimerkkinä Dolphinin tietoa-ikkuna. Minulla ei ole sitä teemaa käytössä, mutta avasin Dolphinin tietoa-ikkunan. Mitä näkyikään. Muutoin suomen kielisessä Dolphinin tietoa-ikkunassa oli ruotsiksi Komponenter ja siellä KDE Ramverk, byggd med 5.15.2 ja Fönsterhanteringssystemet xcb !

Tuossa on ilmeisesti Dolphin-ohjelmassa tai Kubuntu-käyttöjärjestelmässä bugi, johka hakee väärästä kielestä fraasit. En usko, että tämä on käännösvirheitä vaan bugi. Muut Dophinin tietoa-ikkunan välilehdet ovat suomea.

104
Tässä on muutama käyttöä nopeuttava ja helpottava vinkki (Kubuntu / KDE) Plasmalla. Suuri osa uusia asioita minulle.

17 KDE Plasma Features That You Didn't Know About

105
Valot omaava Logitech G513 Carbon ja monet muut. Selostuksessa sanotaan Pelin ohjaama LIGHTSYNC-RGB-valaistus. Onko tuo LightSync jokin protokolla tai standardi? Ajattelen nyt, että voiko ohjelmalla kuten KDE Plasma säädellä näppäimistön valoja?

Esimerkkejä:
  • Näppäimistön valot sammuvat kun jos käyttäjä katsoo pitkää videota tai muuta streamia.
  • Näppäimistön valot sammuvat kun tietokone on ollut idlenä tarpeeksi kauan ja aktivoituu kun jotain näppäintä painetaan.
  • Käyttöjärjestelmä säätelee säätelee näppäimistön valojen värejä.
  • Käyttäjän oma ohjelma säätelee näppäimistön valojen värejä.

Logitech Gaming -sivu sanoo: There are no Downloads for this Version. Tarkoittanee Kubuntua (21.10).


106
Käytössä Plasma 5.24.2. Yleisteemana Roudned Dark. Plasma-tyyli Oxygen. Järjestelmäasetuksissa en näe mahdollisuutta vaihtaa Krunnerin (K-valikko) taustaa läpinäkymättömästä mustasta puoliksi läpinäkyväksi. Sama tulisi varmaan myös paneelin sovelman kalenteri taustaksi. Ilmeisesti Järjestelmäasetuksissa ei ole tällaiseen mahdollisuutta.

Esimerkki

EDIT: Kun luin tuon viestiketjun läpi, niin kävi ilmi, että asetusta ei ole missään, vaan se on kovakoodattu Plasmaan jonkun toimesta. Pitää ehdotella Plasmaan uutta asetusta.

Hakemistosta

~/.local/share/plasma/desktoptheme/ROUNDED-DARK
~/.kde/share/apps/color-schemes

ja tiedostosta

~/.kde/share/apps/color-schemes/ROUNDEDDARK.colors

ei löydy mitään taustan läpinäkyvyyden asetuksia eikä Krunnerin tyyleihin liittyvää.

Tiedostossa

    ~/.local/share/krunnerstaterc
    ~/.config/krunnerrc
   
en näe heti asetusta

Missähän tuo asetus on? Olen näet nähnyt kuvan Krunnerin vihertävästä läpinäkyvästä taustasta, jossa näkyi siis sumennettuna työpöydän taustakuva.

Yksi huomio on, että noita väriasetuksia on useassa hakemistossa. Onkohan niin, että niitä on kertynyt sinne aikojen saatossa eri Kubuntun versioista, eikä päivitysrutiinit ole niitä poistaneet? Tuntuu ainakin turhalta ja jopa virheitä tuottavana, jos niitä on monessa paikassa.

107
Ubuntu tietokoneissa / Helppoja zippejä
« : 26.02.22 - klo:11.53 »
Web-opettaja kertoo, kuinka helppoa zippien käyttö (luominen ja purku) on Windows 10:ssä. Voiko Ubuntuun / Kubuntuun tehdä samanlaisen systeemin? Käsittääkseni se ei olisi vaikea homma.

Zipin voi luoda raahaamalla tiedostoja pakettiin. Ja voi purkaa mm. raahaamalla paketista työpöydälle tai kansioon.

108
Jokin aika sitten kokeilin kakkospaneelia, josta voisi käynnistää sovelluksia Kubuntussa (21.04). Valitsin silloin muistaakseni Sovellusvalikkovalikko palkin tai jonkun, joka teki valikosta Mac-tyylisen paneelin. Siinä paneelissa oli sovelluksen valikko. Sain poistettua sen ja vaihdettua tavalliseksi paneeliksi. Mutta siitä jäi jotain outoa joidenkin sovellusten valikkoihin. Ja nyt kun kokeilen kuvaruudunkaappausohejlman Spectaclen asetusten vaihtoa, niin se näyttää erilaiselta kuin ohjeissa. Esimerkiksi siinä ei ole asetuksissa tallennusvaihtoehtoja. Pikavalinnatkin piti lisätä tuossa asetuksissa erikseen.

Kuvassa oikeanpuolimmaisena on Spectaclen asetukset ja sen alla vasemmalla on sivun KDE Gear 21.12, jonka esittelemiä uusia ominaisuuksia kokeilin.


109
Redditissä on keskustelu KDE Plasma 5.24.1 bugfixistä. Siellä oikeassa laidassa on laatikossa esitelty, kuinka voi kontribuoida KDE:tä. Mm. PySide, joka on Qt for Python. Siellä on toinenkin Riverbank-sidokset omaava PyQt. Ja on muillekin ohjelmointikielille vastaavia.

Tämä ei liity nyt tuohon Plasmaan eikä sen bugikorjaukseen millään tavalla, vaan nuo ohjeet / linkit löytyivät sen viestiketjun ohesta.

Tässä on ohjeet sovellusten teon aloittamiseksi. Siinä tehdään pythonilla Qt:tä käyttävä ohjelma. Mutta onko se suoraan sitten KDE:ssä toimiva? Onko olemassa parempia mallipohjia tms. KDE-ohjelmien tekemiseksi, joissa on kaikki perusasiat jo koodattu. Kuten sovelluksen sulkemiset, copy+paste -toiminnot, ja mahdollisesti jonkinlainen OLE-yhteys (eli objektien siirtoja sovelluksesta toiseen) valmiina, jotta aloittelevan koodaajan ei tarvitse niihin laittaa paljon aikaa saadakseen toimivan ohjelman. Sitten voi sen jälkeen kyllä koodata hienouksia siihen. Mutta ne perustoiminnot, jotta ohjelmaansa voisi alkaa testailla KDE-järjesetelmässä. Ja tuo Python on nyt oleellinen. Javalla joutuu koodaamaan enemmän ohjelmakoodia saadakseen jonkin asian toimimaan. Ja C++ on alkeellisempi kuin Python. KDE on kylläkin koodattu sillä.

Sormet ovat nopeammat näköjään kuin ajatus. Vasta tänään laitoin Google-hakuun. Saa käyttää ja jakaa: programming+KDE+application+with+python.

KDevelopilla on mahdollista ohjelmoida KDE-ohjelmia: Kdevelop.

Kun asensin kdevelopin Kubuntu 21.10:een, apt-asennus ilmoitti, että sopivia versioita ei löydy paketeista: gcj-jdk, llvm-13-dev ja firebird3.0-dev. Ne olivatkin vain suositeltuja, ei välttämättömiä.

Kdevelopia ja pyCharmia kehitysympäristönä on verrattu. Slant suosittelee pyCharmin ilmaista Community-versiota, joka on rankattu 4. parhaimmaksi. Ja kdevelop on rankattu 17. sijalle. KDE Neonilla voi tuon pyCharmin asentaa jopa suoraan snapilla.

Kirjoitin Redditiin pyCharm Communityyn viestin KDE development with pyCharm. Se taisikin olla oikeaan paikkaan kirjoitettu viesti. Toive on esitetty!

110
Tämä ei ole ongelma, mutta akateemista mielenkiintoa on asiaan. Jos käynnistän koneen (Emo MSI Z490A Pro) siten, että kotelon etuosan kuulokeliitäntään on jo aiemmin kytketty nappikuulokkeiden johto ja liitin, ei kone tunnista niitä. Ne eivät tule työpöydän äänien hallintaan näkyviin. Eikä luonnollisestikaan ääntä kuulu niistä. Mutta jos sitten irroitan sen johdon etuosan pistokkeesta ja kiinnitän uudelleen, niin se tulee näkyviin työpöydän äänisäätöihin ja myös ääni kuuluu nappikuulokkeista.

Olen miettinyt, että onko kysymys bugista Kubuntu 21.10:n äänijärjestelmän laitteiston tunnistusosassa bootissa? Vai onko kysymys tuosta MSI-emolevystä? Vai onko kysymys siitä, että johdot on kytketty oudosti emolevystä kotelon äänipistokkeeseen (minä en ole sitä tehnyt)?

Noinhan tapahtuu kun edellisen käyttökerran jälkeen sammuttaa koneen ja nappikuulokkeet jäävät kiinni koneeseen. Muistelen, että koneen takaosassa olevista äänien ulostuloista ei tuollaista tapahdu.

111
Uusi Plasma 5.24 värittää ilmoitukset niin, että otsikko on valkoinen, mutta varsinainen teksti on niin himmeä, ettei siitä saa selvää kuten aiemmin. Teemana on Oxyten ja Dark-Roudned. Kde foorumin viestin mukaan löysin hakemistot, joissa määritetään teemojen värit ja muita asioita.

Hakemistossa ~/.local/share/plasma/desktoptheme löytyi ROUNDED-COLOR ja ROUNDED-DARK (tuollaiset teemat olen joskus asentanut koneelle) alihakemistot sekä kpluginindex.json, joka on bzip2-kompressoitu tiedosto. lohkon koko 500 k.

KDE:n järjestelmäasetukset -> Ulkoasu -> Värit on erilaisia väriteemoja. Mutta ei tietoa, mikä on nyt käytössä oleva väriteema. Eikä mahdollisuutta vaihtaa yhtä väriä, kuten tuo ilmoitusten tekstiosan kirjasimen väri. Noin 10 vuotta sitten muistan, että KDE:ssä oli nykyinen väriteema ja siinä pystyi vaihtamaan yksittäisen kohteen väriä mielivaltaisesti. Esimerkiksi aktiivisen ikkunan kehyksen väri jne. Tästä huonosta kehityksestä voisin kirjoittaa KDE Foorumille pienen artikkelin. Koen tuon yksittäisen värin muuttamisen sen verran tärkeäksi asiaksi.

Onko tähän olemassa joku ratkaisu? Tiedostosta voi tietysti muuttaa RGB-arvoja kun ensin löytää oikean tiedoston. Siitä huolimatta värejä pitäisi voida vaihtaa KDE:n työkaluillakin.

Muuten Plasma 4.24 on varsin hyvän tuntuinen.

112
Tiistai-illan päätteeksi huomasin, että Plasmasta on tullut uusi versio 5.24. Siinä on aika paljon korjattu bugeja ja lisätty ergonomiaa. Linkkien tekstit englantia. Asennus PPA-pakettivarastoista:

Koodia: [Valitse]
sudo apt update && dist-upgrade

KDE-yhteisön ilmoitus

Top New Features and Release Details

Changelog  (pitkä)

Ensikommentteja Redditissä

113
Esipuhe: Luin Kubuntulla yhden vieraan kielen oppikirjan cd-levyn, jossa on luettuna kappaleiden tekstit. ON siis monta kappaletta ja jokaisessa on 1 - 4 osiota. Lisäksi on sanastoja luettuna ja tehtäviä. Kun kuuntelin Kubuntu 21.10:llä kappaleen 8 tekstejä, se käynnisti Elisa-ohjelman. Hyvinhän se toimi, mutta sitten kun se pääsi osion 1 luvusta 8 loppuun, se jatkoi jostain pari kolme lukua aiempaan tekstiin. Minäpä avasin sitten sen kappaleen kaffeinellä 2.0.18.

Kaffeine avasi ikkunaan näkymän, jossa oli näitä mp3-muotoisia tiedostoja. Sieltä pystyin sitten avaamaan minkä tahansa tekstin luvun hiiren oikealla painikkeella avautuvasta valikosta valisemalla kaffeine. Ja se teki kuunnelluista kappaleista soittolistan. Muokkasin soittolistan nimen  "Kappale 8". Ja yritin tallettaa nimellä. Ok. Se näytti tallentavan. Mutta kun katsoin konsolissa talletettua hakemistoa, ei sinne mitään tiedostoa tullut. Siinä tallennusvaiheessa ei tiedostotyyppiä ollut näkyvillä, millaisena soittolista tulisi tallettaa.

Jotenkin tuli sellainen ajatus, että kaffelinen koodaajilta on jäänyt työ kesken. Jos näin on, niin tekee mieli tehdä bugi-ilmtoitus bugs.kde.org:iin.

Ja mitä tulee tuohon kappaleiden outoon jatkumiseen, niin voi olla, että levyllä on talletettu kappaleita jollain epästandardilla formaatilla. Toki sekin on mielenkiintoista ottaa selville, että onko vika kuitenkin ohjelmissa Elisa ja Kaffeine.

114
Käytössä LibreOffice 7.2.5.2. Siinä on Voikko 5.0 oikeinkirjoituksen tarkistusohjelma automaattisesti asennettuna. Kirjoitin ruotsin kielellä tekstin ja yritin oikolukea sitä. Oikoluvun ikkunassa kielivaihtoehtoina oli suomi ja englanti (Yhdysvallat). Sitten asensin Kubuntu-järjestelmään ruotsin kielen. Ja käynnistin koneen uudelleen. LibreOfficen oikoluvussa ei näy ruotsin kieltä edelleenkään. Mitä tein väärin?

115
Olen ajatellut, että kaikki bitit, jota selain tuo netistä koneelle, on tallennettavissa. Kuinka tallennan LinkedIn-videon omalle koneelleni? Chromium-selaimella en näe missään videon tallennustoimintoa kun naksuttelen hiiren nappuloita.

116
Silloin tällöin Chromium-selaimen ikkunassa www-sivu sotkeutuu siten, että näkyy vain ohuita vaakatason viivoja muutama ja siellä täällä harvakseltaan jokunen merkki. Aiemminkin silloin tällöin (muutaman päivän välein) yksittäinen selaimen ruutu on tehnyt tuon. Eilen teki koko näytölle niin, että näyttö oli muuten pimeänä, mutta muutama (noin 5) ohutta vaakatason värillistä viivaa näkyi.

Siinä tilanteessa en tullut ajatelleeksi muuta kuin sammutin koneen ja käynnistin uudelleen. Näyttö toimi taas hyvin. Olisi ollut hyvä kokeilla terminaali-ikkunaa. Olisi ehkä voinut saada koneen bootattua niin. Muistelen, että kirjautuminen Kubuntun käyttäjätunnukselta ulos ei auttanut noissa selaimen sekoamisissa.

Chromium versio on 98.0.4758.80 ja selain on 64-bittinen. Näytönohjain on MSI GeForce GT 1030 2GH LP OC.

En koe tätä suureksi viaksi, kykenen elämään sen kanssa. Jos joku kuitenkin saa näistä hyötyä ratkaisemalla tuollaisen ongelman, niin hyvä. Itse olen järjestelmäasetuksista jo aiemmin säätänyt, että kehittäjille lähetetään yksityiskohtaiset raportit käytöstä, mutta ei sitä laajinta mahdollisuutta kuitenkaan.

117
Ensimmäisen kerran kävi näin:

Koodia: [Valitse]
Näillä paketeilla on tyydyttämättömiä riippuvuuksia:
 linux-image-5.13.0-25-generic : Riippuvuudet: linux-modules-5.13.0-25-generic mutta ei ole merkitty asennettavaksi
E: Rikkinäiset paketit

118
Jostain syystä Kubuntu 21.10 bluetooth-yhteys katkeaa parin sekunnin kuluttua Sony WH-1000XM4 -kuulokkeisiin kytkeytymisestä. Syy on se, että tietokoneen yhteydenotto on estetty. Onko kuulokkeissa jokin muuttunut, vaikka mitään ei ole tehty? Voiko Kubuntun päivitys saada aikaan tuollaisen? Entä man in middle?

(osoite vaihdettu aa:bb:cc:dd:ee:ff)

/var/log/messages/


119
Alkutilanne: On HP tietokone, jossa 1 TB SATA-levy. Sitten on ostettu Samsung 250 GB SSD levy. Nyt olisi tarkoitus kloonata HP:koneen Windows 10 tuolta 1 TB levyltä tuohon 250 GB SSD-levylle niin, että se toimisi sen uuden SSD-levyn kanssa nopeammin. Tuo vanhahko 1 TB levy on todella hinaan tuntuinen ja käynnistyksissä sahaa levyä hyvin pitkään.

Clonezilla kävisi muuten, mutta kun tämän toisen levyn pitäisi olla kuulemma saman kokoinen tai suurempi.

EaseUS olisi muuten varmaan hyvä, mutta siitä pitäisi ostaa noin $ 30 hintainen maksullinen versio, jotta se osaisi kloonata järjestelmän.

Onko vielä muita vaihtoehtoja?

120
Vuosia sitten (K)ubuntun nettiyhteyden on voinut käynnistää uudelleen ohjeen mukaan

Koodia: [Valitse]
$ sudo /etc/init.d/networking restart

Mutta nyt tuolla init.d hakemistossa ei ole networking tiedostoa. Se ei siis toimi. Millä tavalla tänä päivänä (K)ubuntun nettiyhteydet voi alustaa uudelleen? Tarkoitus olisi välttää boot, joka kuluttaa koneen resursseja ja laitteita (levyt) paljon enemmän. Ehkä tosin nykysisillä SSD ja M.2 levyillä kuluminen ei ole enää yhtä suurta kuin 10 vuotta sitten.

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15