Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15
101
Jokin aika sitten kokeilin kakkospaneelia, josta voisi käynnistää sovelluksia Kubuntussa (21.04). Valitsin silloin muistaakseni Sovellusvalikkovalikko palkin tai jonkun, joka teki valikosta Mac-tyylisen paneelin. Siinä paneelissa oli sovelluksen valikko. Sain poistettua sen ja vaihdettua tavalliseksi paneeliksi. Mutta siitä jäi jotain outoa joidenkin sovellusten valikkoihin. Ja nyt kun kokeilen kuvaruudunkaappausohejlman Spectaclen asetusten vaihtoa, niin se näyttää erilaiselta kuin ohjeissa. Esimerkiksi siinä ei ole asetuksissa tallennusvaihtoehtoja. Pikavalinnatkin piti lisätä tuossa asetuksissa erikseen.

Kuvassa oikeanpuolimmaisena on Spectaclen asetukset ja sen alla vasemmalla on sivun KDE Gear 21.12, jonka esittelemiä uusia ominaisuuksia kokeilin.


102
Redditissä on keskustelu KDE Plasma 5.24.1 bugfixistä. Siellä oikeassa laidassa on laatikossa esitelty, kuinka voi kontribuoida KDE:tä. Mm. PySide, joka on Qt for Python. Siellä on toinenkin Riverbank-sidokset omaava PyQt. Ja on muillekin ohjelmointikielille vastaavia.

Tämä ei liity nyt tuohon Plasmaan eikä sen bugikorjaukseen millään tavalla, vaan nuo ohjeet / linkit löytyivät sen viestiketjun ohesta.

Tässä on ohjeet sovellusten teon aloittamiseksi. Siinä tehdään pythonilla Qt:tä käyttävä ohjelma. Mutta onko se suoraan sitten KDE:ssä toimiva? Onko olemassa parempia mallipohjia tms. KDE-ohjelmien tekemiseksi, joissa on kaikki perusasiat jo koodattu. Kuten sovelluksen sulkemiset, copy+paste -toiminnot, ja mahdollisesti jonkinlainen OLE-yhteys (eli objektien siirtoja sovelluksesta toiseen) valmiina, jotta aloittelevan koodaajan ei tarvitse niihin laittaa paljon aikaa saadakseen toimivan ohjelman. Sitten voi sen jälkeen kyllä koodata hienouksia siihen. Mutta ne perustoiminnot, jotta ohjelmaansa voisi alkaa testailla KDE-järjesetelmässä. Ja tuo Python on nyt oleellinen. Javalla joutuu koodaamaan enemmän ohjelmakoodia saadakseen jonkin asian toimimaan. Ja C++ on alkeellisempi kuin Python. KDE on kylläkin koodattu sillä.

Sormet ovat nopeammat näköjään kuin ajatus. Vasta tänään laitoin Google-hakuun. Saa käyttää ja jakaa: programming+KDE+application+with+python.

KDevelopilla on mahdollista ohjelmoida KDE-ohjelmia: Kdevelop.

Kun asensin kdevelopin Kubuntu 21.10:een, apt-asennus ilmoitti, että sopivia versioita ei löydy paketeista: gcj-jdk, llvm-13-dev ja firebird3.0-dev. Ne olivatkin vain suositeltuja, ei välttämättömiä.

Kdevelopia ja pyCharmia kehitysympäristönä on verrattu. Slant suosittelee pyCharmin ilmaista Community-versiota, joka on rankattu 4. parhaimmaksi. Ja kdevelop on rankattu 17. sijalle. KDE Neonilla voi tuon pyCharmin asentaa jopa suoraan snapilla.

Kirjoitin Redditiin pyCharm Communityyn viestin KDE development with pyCharm. Se taisikin olla oikeaan paikkaan kirjoitettu viesti. Toive on esitetty!

103
Tämä ei ole ongelma, mutta akateemista mielenkiintoa on asiaan. Jos käynnistän koneen (Emo MSI Z490A Pro) siten, että kotelon etuosan kuulokeliitäntään on jo aiemmin kytketty nappikuulokkeiden johto ja liitin, ei kone tunnista niitä. Ne eivät tule työpöydän äänien hallintaan näkyviin. Eikä luonnollisestikaan ääntä kuulu niistä. Mutta jos sitten irroitan sen johdon etuosan pistokkeesta ja kiinnitän uudelleen, niin se tulee näkyviin työpöydän äänisäätöihin ja myös ääni kuuluu nappikuulokkeista.

Olen miettinyt, että onko kysymys bugista Kubuntu 21.10:n äänijärjestelmän laitteiston tunnistusosassa bootissa? Vai onko kysymys tuosta MSI-emolevystä? Vai onko kysymys siitä, että johdot on kytketty oudosti emolevystä kotelon äänipistokkeeseen (minä en ole sitä tehnyt)?

Noinhan tapahtuu kun edellisen käyttökerran jälkeen sammuttaa koneen ja nappikuulokkeet jäävät kiinni koneeseen. Muistelen, että koneen takaosassa olevista äänien ulostuloista ei tuollaista tapahdu.

104
Uusi Plasma 5.24 värittää ilmoitukset niin, että otsikko on valkoinen, mutta varsinainen teksti on niin himmeä, ettei siitä saa selvää kuten aiemmin. Teemana on Oxyten ja Dark-Roudned. Kde foorumin viestin mukaan löysin hakemistot, joissa määritetään teemojen värit ja muita asioita.

Hakemistossa ~/.local/share/plasma/desktoptheme löytyi ROUNDED-COLOR ja ROUNDED-DARK (tuollaiset teemat olen joskus asentanut koneelle) alihakemistot sekä kpluginindex.json, joka on bzip2-kompressoitu tiedosto. lohkon koko 500 k.

KDE:n järjestelmäasetukset -> Ulkoasu -> Värit on erilaisia väriteemoja. Mutta ei tietoa, mikä on nyt käytössä oleva väriteema. Eikä mahdollisuutta vaihtaa yhtä väriä, kuten tuo ilmoitusten tekstiosan kirjasimen väri. Noin 10 vuotta sitten muistan, että KDE:ssä oli nykyinen väriteema ja siinä pystyi vaihtamaan yksittäisen kohteen väriä mielivaltaisesti. Esimerkiksi aktiivisen ikkunan kehyksen väri jne. Tästä huonosta kehityksestä voisin kirjoittaa KDE Foorumille pienen artikkelin. Koen tuon yksittäisen värin muuttamisen sen verran tärkeäksi asiaksi.

Onko tähän olemassa joku ratkaisu? Tiedostosta voi tietysti muuttaa RGB-arvoja kun ensin löytää oikean tiedoston. Siitä huolimatta värejä pitäisi voida vaihtaa KDE:n työkaluillakin.

Muuten Plasma 4.24 on varsin hyvän tuntuinen.

105
Tiistai-illan päätteeksi huomasin, että Plasmasta on tullut uusi versio 5.24. Siinä on aika paljon korjattu bugeja ja lisätty ergonomiaa. Linkkien tekstit englantia. Asennus PPA-pakettivarastoista:

Koodia: [Valitse]
sudo apt update && dist-upgrade

KDE-yhteisön ilmoitus

Top New Features and Release Details

Changelog  (pitkä)

Ensikommentteja Redditissä

106
Esipuhe: Luin Kubuntulla yhden vieraan kielen oppikirjan cd-levyn, jossa on luettuna kappaleiden tekstit. ON siis monta kappaletta ja jokaisessa on 1 - 4 osiota. Lisäksi on sanastoja luettuna ja tehtäviä. Kun kuuntelin Kubuntu 21.10:llä kappaleen 8 tekstejä, se käynnisti Elisa-ohjelman. Hyvinhän se toimi, mutta sitten kun se pääsi osion 1 luvusta 8 loppuun, se jatkoi jostain pari kolme lukua aiempaan tekstiin. Minäpä avasin sitten sen kappaleen kaffeinellä 2.0.18.

Kaffeine avasi ikkunaan näkymän, jossa oli näitä mp3-muotoisia tiedostoja. Sieltä pystyin sitten avaamaan minkä tahansa tekstin luvun hiiren oikealla painikkeella avautuvasta valikosta valisemalla kaffeine. Ja se teki kuunnelluista kappaleista soittolistan. Muokkasin soittolistan nimen  "Kappale 8". Ja yritin tallettaa nimellä. Ok. Se näytti tallentavan. Mutta kun katsoin konsolissa talletettua hakemistoa, ei sinne mitään tiedostoa tullut. Siinä tallennusvaiheessa ei tiedostotyyppiä ollut näkyvillä, millaisena soittolista tulisi tallettaa.

Jotenkin tuli sellainen ajatus, että kaffelinen koodaajilta on jäänyt työ kesken. Jos näin on, niin tekee mieli tehdä bugi-ilmtoitus bugs.kde.org:iin.

Ja mitä tulee tuohon kappaleiden outoon jatkumiseen, niin voi olla, että levyllä on talletettu kappaleita jollain epästandardilla formaatilla. Toki sekin on mielenkiintoista ottaa selville, että onko vika kuitenkin ohjelmissa Elisa ja Kaffeine.

107
Käytössä LibreOffice 7.2.5.2. Siinä on Voikko 5.0 oikeinkirjoituksen tarkistusohjelma automaattisesti asennettuna. Kirjoitin ruotsin kielellä tekstin ja yritin oikolukea sitä. Oikoluvun ikkunassa kielivaihtoehtoina oli suomi ja englanti (Yhdysvallat). Sitten asensin Kubuntu-järjestelmään ruotsin kielen. Ja käynnistin koneen uudelleen. LibreOfficen oikoluvussa ei näy ruotsin kieltä edelleenkään. Mitä tein väärin?

108
Olen ajatellut, että kaikki bitit, jota selain tuo netistä koneelle, on tallennettavissa. Kuinka tallennan LinkedIn-videon omalle koneelleni? Chromium-selaimella en näe missään videon tallennustoimintoa kun naksuttelen hiiren nappuloita.

109
Silloin tällöin Chromium-selaimen ikkunassa www-sivu sotkeutuu siten, että näkyy vain ohuita vaakatason viivoja muutama ja siellä täällä harvakseltaan jokunen merkki. Aiemminkin silloin tällöin (muutaman päivän välein) yksittäinen selaimen ruutu on tehnyt tuon. Eilen teki koko näytölle niin, että näyttö oli muuten pimeänä, mutta muutama (noin 5) ohutta vaakatason värillistä viivaa näkyi.

Siinä tilanteessa en tullut ajatelleeksi muuta kuin sammutin koneen ja käynnistin uudelleen. Näyttö toimi taas hyvin. Olisi ollut hyvä kokeilla terminaali-ikkunaa. Olisi ehkä voinut saada koneen bootattua niin. Muistelen, että kirjautuminen Kubuntun käyttäjätunnukselta ulos ei auttanut noissa selaimen sekoamisissa.

Chromium versio on 98.0.4758.80 ja selain on 64-bittinen. Näytönohjain on MSI GeForce GT 1030 2GH LP OC.

En koe tätä suureksi viaksi, kykenen elämään sen kanssa. Jos joku kuitenkin saa näistä hyötyä ratkaisemalla tuollaisen ongelman, niin hyvä. Itse olen järjestelmäasetuksista jo aiemmin säätänyt, että kehittäjille lähetetään yksityiskohtaiset raportit käytöstä, mutta ei sitä laajinta mahdollisuutta kuitenkaan.

110
Ensimmäisen kerran kävi näin:

Koodia: [Valitse]
Näillä paketeilla on tyydyttämättömiä riippuvuuksia:
 linux-image-5.13.0-25-generic : Riippuvuudet: linux-modules-5.13.0-25-generic mutta ei ole merkitty asennettavaksi
E: Rikkinäiset paketit

111
Jostain syystä Kubuntu 21.10 bluetooth-yhteys katkeaa parin sekunnin kuluttua Sony WH-1000XM4 -kuulokkeisiin kytkeytymisestä. Syy on se, että tietokoneen yhteydenotto on estetty. Onko kuulokkeissa jokin muuttunut, vaikka mitään ei ole tehty? Voiko Kubuntun päivitys saada aikaan tuollaisen? Entä man in middle?

(osoite vaihdettu aa:bb:cc:dd:ee:ff)

/var/log/messages/


112
Alkutilanne: On HP tietokone, jossa 1 TB SATA-levy. Sitten on ostettu Samsung 250 GB SSD levy. Nyt olisi tarkoitus kloonata HP:koneen Windows 10 tuolta 1 TB levyltä tuohon 250 GB SSD-levylle niin, että se toimisi sen uuden SSD-levyn kanssa nopeammin. Tuo vanhahko 1 TB levy on todella hinaan tuntuinen ja käynnistyksissä sahaa levyä hyvin pitkään.

Clonezilla kävisi muuten, mutta kun tämän toisen levyn pitäisi olla kuulemma saman kokoinen tai suurempi.

EaseUS olisi muuten varmaan hyvä, mutta siitä pitäisi ostaa noin $ 30 hintainen maksullinen versio, jotta se osaisi kloonata järjestelmän.

Onko vielä muita vaihtoehtoja?

113
Vuosia sitten (K)ubuntun nettiyhteyden on voinut käynnistää uudelleen ohjeen mukaan

Koodia: [Valitse]
$ sudo /etc/init.d/networking restart

Mutta nyt tuolla init.d hakemistossa ei ole networking tiedostoa. Se ei siis toimi. Millä tavalla tänä päivänä (K)ubuntun nettiyhteydet voi alustaa uudelleen? Tarkoitus olisi välttää boot, joka kuluttaa koneen resursseja ja laitteita (levyt) paljon enemmän. Ehkä tosin nykysisillä SSD ja M.2 levyillä kuluminen ei ole enää yhtä suurta kuin 10 vuotta sitten.

114
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Pure text copy
« : 27.01.22 - klo:00.06 »
WebOpettaja kertoo kuinka Windowsissa voi kopioida puhtaan tekstin "minne vain". Olen käyttänyt Kubuntussa Kate-muokkainta väliaikaisena suodattimena, mutta sen käyttäminen tuplaa kopiointien ja liittämisten määrän. Onko Kubuntussa vastaavaa plain tekstin kopiointia? Jos ei, voiko sellaisen helposti rakentaa Kubuntuun? Kopiointia käytän näet aika usein. Mm. foorumien viestienkirjoitukseen.

115
Multimedia ja grafiikka / DIY AR-lasit
« : 25.01.22 - klo:20.05 »
Itä-Suomen yliopisto on julkaisemassa ohjeita itse tehtäville AR-laseille. Hinta on edullinen: noin 20,- €. Linux-ihmiset ovat innovatiivisia kokeilijoita. Ehkä kohta saamme Linuxiin tai johonkin distribuutioon (open) AR-valmiuden.

UEF: AR-lasien freeware-sivusto

Lisätyn todellisuuden lasien valmistaminen vie teorian käytäntöön

116
Noin ½ - 2 vuotta sitten tuli päivitys, joka vei Chromium-selaimelta äänet niin, että FaceBookissa olevat vidot ovat mykkiä. Samalla koneella FaceBookin videoiden äänet kuuluvat kyllä FireFoxilla. Ja Chromiumilla kuuluu kyllä YouTube, joten kysymys on vain FaceBookista. Miten ne äänet saisi sieltäkin Chromiumiin?

117
Äsken päivittyi yksi paketti Kubuntun pakettivarastoista: recordmydesktop. Mielenkiinnosta aloin ottaa selvää, millainen paketti se on ja mihin se liittyy. Näin olen tehnyt aiemminkin erinäisistä paketeista. Versio on 0.4.0.

Kun yritin käynnistää sitä käynnistysvalikosta, tuli "Suorita recordmydesktop" Lopulta asensin SimpleScreenRecorder-ohjelman kun siinä oli monta tähteä ohjelmien asennusohjelmassa. Onkohan tuo recordmydesktop osa SimpleScreenRecorderia? Muutoin en oikein ymmärrä, että puolivalmiita tekeleitä otetaan Kubuntun ohjelmavalikoimaan. Ja toisekseen sieltä poistetaan mm. Digicam valokuvien hallintaohjelma. Se on poistunut oletusohjelmista jo vuosia sitten.

Kokeilin muuten SimpleScreenRecorderia. Sehän teki ihan hyvin videon tästä viestinkirjoituksesta.

recordmydesktop

SimpleScreenRecorder

Lopuksi pitää ihan kehua, miten helppo nykyään on asennella uusia sovelluksia järjestelmään. Muutamalla hiiren napsautuksella. Toista se oli 10 vuotta sitten. Tai vähän enemmän. Ei ollut silloin ohjelmakomponenttien riippuvuustarkistuksia ja automaattisia asennuksia. Ja ohjelmien syöttö- ja tulostusformaatitkin olivat usein yhteensopimattomia. On tässä sikäli menty eteenpäin paljon.

118
Onko kukaan asentanut Pythonin versiota 3.10 Kubuntu 21.10:een tai 20.xx:ään? Kubuntussa on normaalisti uusimpana Python 3.9.7. Onko tuo 3.10 yhteensopiva järjestelmän kanssa, jotta ei tule ongelmia? Tässä on ohje 3.10:n asentamiseksi Ubuntuun.

Versiossa 3.10 on muutama hyvä uudistus. Jossain oli jopa versio 3.11, mutta sen ominaisuuksiin en ole tutustunut.

119
Apt upgrade antoi tällaista tekstiä. Apt:n fix-broken install ei poistanut vikaa. Ja paneelissa näkyy edelleen uusia päiviyksiä. Tarkoittaako tuo nyt sitä, että pitäisi käsin jotenkin korjata tilanne? Ja miten? Kdenlive v. 21.12.1 ja Kubuntu 20.10 + backports.

Koodia: [Valitse]
$ sudo apt upgrade
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
Halunnet suorittaa "apt --fix-broken install" korjaamaan nämä.
Näillä paketeilla on tyydyttämättömiä riippuvuuksia:
 kdenlive : Riippuvuudet: melt mutta ei ole asennettu
E: Kaikkia riippuvuuksia ei ole tyydytetty. Kokeile "apt --fix-broken install" ilmanpaketteja (tai ratkaise itse).
ilpo@MSI:~$ sudo apt --fix-broken install
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu... Valmis
Luetaan tilatiedot... Valmis                 
Korjataan riippuvuuksia... Valmis
Seuraavat paketit on alun perin asennettu automaattisesti, eikä niitä enää tarvita:
  libmlt7-data melt-7
Suorita 'sudo apt autoremove' poistaaksesi ne.
Seuraavat lisäpaketit asennetaan:
  libmlt-data melt
Seuraavat UUDET paketit asennetaan:
  libmlt-data melt
0 päivitetty, 2 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
21 ei asennettu kokonaan tai poistettiin.
Noudettavaa arkistoa 0 t/121 kt.
Toiminnon jälkeen käytetään 771 k t lisää levytilaa.
Haluatko jatkaa? [K/e]
(Luetaan tietokantaa... 279232 tiedostoa ja hakemistoa asennettu tällä hetkellä.)
Valmistaudutaan purkamaan .../libmlt-data_7.4.0-1~ubuntu21.10~ppa10_all.deb ...
Puretaan libmlt-data (7.4.0-1~ubuntu21.10~ppa10) ...
dpkg: error processing archive /var/cache/apt/archives/libmlt-data_7.4.0-1~ubuntu21.10~ppa10_all.deb (--unpack):
 正要取代 '/usr/share/mlt-7/avformat/blacklist.txt',它也是套件 libmlt7-data 7.2.0-1~ubuntu21.04.1 的檔案
Valmistaudutaan purkamaan .../melt_7.4.0-1~ubuntu21.10~ppa10_amd64.deb ...
Puretaan melt (7.4.0-1~ubuntu21.10~ppa10) ...
dpkg: error processing archive /var/cache/apt/archives/melt_7.4.0-1~ubuntu21.10~ppa10_amd64.deb (--unpack):
 正要取代 '/usr/bin/melt-7',它也是套件 melt-7 7.2.0-1~ubuntu21.04.1 的檔案
Käsittelyssä tapahtui liian monta virhettä:
 /var/cache/apt/archives/libmlt-data_7.4.0-1~ubuntu21.10~ppa10_all.deb
 /var/cache/apt/archives/melt_7.4.0-1~ubuntu21.10~ppa10_amd64.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

120
Redditissä oli kysely, käyttääkö Gnomea, Plasmsaa vai jotain muuta. Ja kysyttiin myös ikää. Tässä näet tulokset. Jos haluat osallistua, niin täytä lomake (form) tuosta Redditin viestistä.

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15