Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 14
81
TiVi on uutisoinut Ubuntun päivitystä 21.10 -> 22.04 (beta) katastrofiksi.

Ubuntun päivityksessä vakava ongelma – katastrofaaliset seuraukset.

82
Facebookissa oli linkki Maui shelliin. Tähän kehitteillä olevaan käyttöliittymään yritetään ottaa useiden muiden käyttöliittymien parhaita paloja. Kehitelmä on vasta beta-vaiheessa. Yhtenä osana artikkelia on kännyköiden liittäminen työpöytäkoneeseen. Se ei ole ihan ongelmatonta.

Käytän itse KDE Plasmaa ja version 5.24 ilmestymsien jälkeen varsin tyytyväinen sen ominaisuuksiin. Pitää olla jotain hyvin paljon parempaa, jotta vaihtaisin sen pois.

83
Redditin KDE-keskusteluissa oli keskustelu I have 37 panels. Sen innoittamana aloin tutkia oman koneeni plasmashellrc:tä:

Koodia: [Valitse]
~/.config/plasmashellrc

Ensimmäiset rivit pistivät silmään:
Koodia: [Valitse]
[FileDialogSize]
HDMI-1 Height 1920x1080=783
HDMI-1 Width 1920x1080=980

Nuo arvot sopisivat hyvin 27" näytölle, mutta tässä on nyt 34". Plasma on ollut jo aiemman monitorin aikana käytössä. Ilmeisesti se ei ole huomannut monitorin vaihtumista ja samalla koon vaihtumista. Voiko noita alkaa muokkaamaan editorilla paremmin nykytilannetta vastaavaksi? Onko tarpeen? Plasma näyttää toimivan ihan hyvin. Taustakuva viruu koko kuvaruudun kokoiseksi. EIkä mitään outoa ole tullut tässä mielessä esille.


Yritin löytää tietoa Plasman dokumentaatiosta paneeleista, joita keskustelussa on käsitelty. Kun Plasmaa on käyttänyt kauan, sinne jää roskaa eli vanhoja määritelmiä. Ihan kuin Microsoftin ohjelmissa 1980-luvulla. Näitä voi ilmeisesti käsin poistella, kuten jossain vastauksessa oli kirjoitettu. Tosin noita on näköjään eri horisontaalisille pikselimäärille. Ja siellä on mm. lukema 3440, joka vastaa 34" näyttöä.

Summa summarum. En taida tehdä mitään noille asetuksille.

Eilen yritin ottaa selville, miten tehdään plasmoideja. AIka monimutkaista. Joku sitten on sanonut, että KDE-kehittäjät ovat halunneet pitää plasmoidien teon KDE:n piirissä, eikä muille anneta kunnollista dokumentaatiota.

Ei nuo liian isoja tiedostoja (vielä) ole.
Koodia: [Valitse]
$ wc plasmashellrc
 129  139 3899 plasmashellrc

$ wc mimeapps.list
 16  17 655 mimeapps.list

84
Laitealue / Corsair K100 näppäimistö
« : 24.03.22 - klo:12.29 »
Ostin käytettynä Corsair K100 -näppäimistön. Kubuntu 21.10:llä lähti toimimaan lennosta kun laitoin kaapelin USB-väylään.

Se, miksi kirjoitan tästä tänne, on yhteensopivuus. Ennen ostoa tutkin Google-haulla yhteensopivuutta Linuxin kanssa. Löytyi tekstejä, että ongelmia on. Ja sitten löytyi myös ohjeita, miten ongelmat selätetään. Mutta tämä näppäimistö alkoi toimia heti lennosta! Jopa oikeassa ylälaidassa oleva pyöreä tela säätää äänenvoimakkuuksia kuulokkeisiin. Alkaa tuntua, että ne muutkin erikoisnäppäimet saa helposti toimimaan. Ne varoittavat tekstit lienevät vuosien takaa, jolloin yhteensopivuus on voinut olla heikompi. Samanlaisen ilmiön olen huomannut Internet-yhteyksien tarjoajassa. Pitkiä keskusteluja toimimattomuuksista. Mutta hommahan lähti pelittämään heti kun sai laitteet kytkettyä, eikä ole moittimista ollut sen jälkeen.

Ainoa pieni miinus on, että tämä pitää vähän enemmän ääntä kuin aiempi Dellin näppäimistö. Valaistus korvaa sen. Toivottavasti lähellä asuvat muut ihmiset eivät häiriinny pahasti yöllä näppäilyistä.

Ohjekirja

Corsair K100 Linux support

85
Aika hieno on Event Calendar, jonka voi ladata/asentaa plasmoidina Plasma 5:een. Google-kalenterin saa yhdistettyä siihen ja se näyttää sitten sen perusteella tapahtumia. Saa myös säät, joka ei ole minuille ykkösasia. Ja on ajastin, jota en itse kalenterissa niin kaipaisi. Monipuoliset asetukset. Voin suositella. Pidempää käyttökokemusta kuin ehkä 10 minuuttia ei vielä ole. Kaikki näyttää toiviman. Sain jopa viikon numerotkin näkymään siinä. Paneeliin olen asettanut näkymään kellonajan. Ei ole näköjään suomennettu tuota plasmoidia. Siinä olisi pieni tehtävä jolle kulle kääntäjälle.

Lisää plasmoideja löytyy KDE Storesta (ilmaisia taitaa olla kaikki).

86
Ubuntu tietokoneissa / Cinebench ja vastaavat
« : 19.03.22 - klo:19.41 »
Windowsille on olemassa Cinebench-testaustyökalu, jolla voi nähdä erilaisia tietoja moniytimisten prosessorien tietoja. Mm. tiedonsiirron nopeuksia prosessorin ja muistin välillä, lämpötiloja ja kellotuksia.

Onko Linuxeille ja erityisesti Ubuntulle/Kubuntulle mielellään graafisia vastaaiva testausohjelmia?

87
Laitealue / Näytönohjaimen parantelu
« : 14.03.22 - klo:21.47 »
Näytönohjain MSI GeForce GT 1030 LP OC  sisältää 2 GB DDR5 -muistia. Käytössä tällainen on riittänyt hyvin ASUS VK278 27" 1920x1080 -näytöllä (2 073 600 pikseliä). Jos haluaisi esim. Samsung S32A800 32" 3840 x 2160 -näytön (8 294 400 pikseliä), niin riittäisikö ohjaimen 2 GB sille? Pikseleitähän on noin nelinkertainen määrä. Entä jos näyttö on 4K tai 8K?

Kun tuon näytönohjaimen yhteydessä ei ole mainittu maksimimuistimääristä mitään, niin voiko olettaa, ettei tuohon näytönohjaimeen voi lisätä muistia? Pitäisikö olla nopeampi ohjain? Vai riittääkö tuo näytönohjain vielä 8K -näytöille?

88
Ubuntu tietokoneissa / Youtube-dl .mkv
« : 13.03.22 - klo:18.03 »
Koodia: [Valitse]
wget https://yt-dl.org/downloads/latest/youtube-dl -O /usr/local/bin/youtube-dl

youtube-dl https://www.youtube.com/watch?v=abc

-rw-rw-r-- 1 user group 1,9G maalis 12 17:11 'abc.mkv'

Latasin yhden Sukututkimusseuran Suku 2022 tapahtumavideot koneelleni YouTubesta. Sunnuntain video tuli .mp4 -muotoon. Mutta lauantain video tuli .webm muodossa ja tiedostoksi tuli .mkv. Saako tämän mp4-muotoon tai johonkin, jota voi katsella Linuxissa?

Siellä on myös ..m4a.part ja .webm kun latasin lauantain ohjelman uudelleen.

Tiedosto .mkv kuten .mp4 kuuluvat Kaffeinessä, mutta .webm ei. Molempien päivien ohjelmat näkyvät ja kuuluvat. Ei siis ole ongelmaa.

89
This week in KDE näyttää tällä viikolla 10 mm. Breeze-teemalle parempaa kontrastia esimerkkinä Dolphinin tietoa-ikkuna. Minulla ei ole sitä teemaa käytössä, mutta avasin Dolphinin tietoa-ikkunan. Mitä näkyikään. Muutoin suomen kielisessä Dolphinin tietoa-ikkunassa oli ruotsiksi Komponenter ja siellä KDE Ramverk, byggd med 5.15.2 ja Fönsterhanteringssystemet xcb !

Tuossa on ilmeisesti Dolphin-ohjelmassa tai Kubuntu-käyttöjärjestelmässä bugi, johka hakee väärästä kielestä fraasit. En usko, että tämä on käännösvirheitä vaan bugi. Muut Dophinin tietoa-ikkunan välilehdet ovat suomea.

90
Tässä on muutama käyttöä nopeuttava ja helpottava vinkki (Kubuntu / KDE) Plasmalla. Suuri osa uusia asioita minulle.

17 KDE Plasma Features That You Didn't Know About

91
Valot omaava Logitech G513 Carbon ja monet muut. Selostuksessa sanotaan Pelin ohjaama LIGHTSYNC-RGB-valaistus. Onko tuo LightSync jokin protokolla tai standardi? Ajattelen nyt, että voiko ohjelmalla kuten KDE Plasma säädellä näppäimistön valoja?

Esimerkkejä:
  • Näppäimistön valot sammuvat kun jos käyttäjä katsoo pitkää videota tai muuta streamia.
  • Näppäimistön valot sammuvat kun tietokone on ollut idlenä tarpeeksi kauan ja aktivoituu kun jotain näppäintä painetaan.
  • Käyttöjärjestelmä säätelee säätelee näppäimistön valojen värejä.
  • Käyttäjän oma ohjelma säätelee näppäimistön valojen värejä.

Logitech Gaming -sivu sanoo: There are no Downloads for this Version. Tarkoittanee Kubuntua (21.10).


92
Käytössä Plasma 5.24.2. Yleisteemana Roudned Dark. Plasma-tyyli Oxygen. Järjestelmäasetuksissa en näe mahdollisuutta vaihtaa Krunnerin (K-valikko) taustaa läpinäkymättömästä mustasta puoliksi läpinäkyväksi. Sama tulisi varmaan myös paneelin sovelman kalenteri taustaksi. Ilmeisesti Järjestelmäasetuksissa ei ole tällaiseen mahdollisuutta.

Esimerkki

EDIT: Kun luin tuon viestiketjun läpi, niin kävi ilmi, että asetusta ei ole missään, vaan se on kovakoodattu Plasmaan jonkun toimesta. Pitää ehdotella Plasmaan uutta asetusta.

Hakemistosta

~/.local/share/plasma/desktoptheme/ROUNDED-DARK
~/.kde/share/apps/color-schemes

ja tiedostosta

~/.kde/share/apps/color-schemes/ROUNDEDDARK.colors

ei löydy mitään taustan läpinäkyvyyden asetuksia eikä Krunnerin tyyleihin liittyvää.

Tiedostossa

    ~/.local/share/krunnerstaterc
    ~/.config/krunnerrc
   
en näe heti asetusta

Missähän tuo asetus on? Olen näet nähnyt kuvan Krunnerin vihertävästä läpinäkyvästä taustasta, jossa näkyi siis sumennettuna työpöydän taustakuva.

Yksi huomio on, että noita väriasetuksia on useassa hakemistossa. Onkohan niin, että niitä on kertynyt sinne aikojen saatossa eri Kubuntun versioista, eikä päivitysrutiinit ole niitä poistaneet? Tuntuu ainakin turhalta ja jopa virheitä tuottavana, jos niitä on monessa paikassa.

93
Ubuntu tietokoneissa / Helppoja zippejä
« : 26.02.22 - klo:11.53 »
Web-opettaja kertoo, kuinka helppoa zippien käyttö (luominen ja purku) on Windows 10:ssä. Voiko Ubuntuun / Kubuntuun tehdä samanlaisen systeemin? Käsittääkseni se ei olisi vaikea homma.

Zipin voi luoda raahaamalla tiedostoja pakettiin. Ja voi purkaa mm. raahaamalla paketista työpöydälle tai kansioon.

94
Jokin aika sitten kokeilin kakkospaneelia, josta voisi käynnistää sovelluksia Kubuntussa (21.04). Valitsin silloin muistaakseni Sovellusvalikkovalikko palkin tai jonkun, joka teki valikosta Mac-tyylisen paneelin. Siinä paneelissa oli sovelluksen valikko. Sain poistettua sen ja vaihdettua tavalliseksi paneeliksi. Mutta siitä jäi jotain outoa joidenkin sovellusten valikkoihin. Ja nyt kun kokeilen kuvaruudunkaappausohejlman Spectaclen asetusten vaihtoa, niin se näyttää erilaiselta kuin ohjeissa. Esimerkiksi siinä ei ole asetuksissa tallennusvaihtoehtoja. Pikavalinnatkin piti lisätä tuossa asetuksissa erikseen.

Kuvassa oikeanpuolimmaisena on Spectaclen asetukset ja sen alla vasemmalla on sivun KDE Gear 21.12, jonka esittelemiä uusia ominaisuuksia kokeilin.


95
Redditissä on keskustelu KDE Plasma 5.24.1 bugfixistä. Siellä oikeassa laidassa on laatikossa esitelty, kuinka voi kontribuoida KDE:tä. Mm. PySide, joka on Qt for Python. Siellä on toinenkin Riverbank-sidokset omaava PyQt. Ja on muillekin ohjelmointikielille vastaavia.

Tämä ei liity nyt tuohon Plasmaan eikä sen bugikorjaukseen millään tavalla, vaan nuo ohjeet / linkit löytyivät sen viestiketjun ohesta.

Tässä on ohjeet sovellusten teon aloittamiseksi. Siinä tehdään pythonilla Qt:tä käyttävä ohjelma. Mutta onko se suoraan sitten KDE:ssä toimiva? Onko olemassa parempia mallipohjia tms. KDE-ohjelmien tekemiseksi, joissa on kaikki perusasiat jo koodattu. Kuten sovelluksen sulkemiset, copy+paste -toiminnot, ja mahdollisesti jonkinlainen OLE-yhteys (eli objektien siirtoja sovelluksesta toiseen) valmiina, jotta aloittelevan koodaajan ei tarvitse niihin laittaa paljon aikaa saadakseen toimivan ohjelman. Sitten voi sen jälkeen kyllä koodata hienouksia siihen. Mutta ne perustoiminnot, jotta ohjelmaansa voisi alkaa testailla KDE-järjesetelmässä. Ja tuo Python on nyt oleellinen. Javalla joutuu koodaamaan enemmän ohjelmakoodia saadakseen jonkin asian toimimaan. Ja C++ on alkeellisempi kuin Python. KDE on kylläkin koodattu sillä.

Sormet ovat nopeammat näköjään kuin ajatus. Vasta tänään laitoin Google-hakuun. Saa käyttää ja jakaa: programming+KDE+application+with+python.

KDevelopilla on mahdollista ohjelmoida KDE-ohjelmia: Kdevelop.

Kun asensin kdevelopin Kubuntu 21.10:een, apt-asennus ilmoitti, että sopivia versioita ei löydy paketeista: gcj-jdk, llvm-13-dev ja firebird3.0-dev. Ne olivatkin vain suositeltuja, ei välttämättömiä.

Kdevelopia ja pyCharmia kehitysympäristönä on verrattu. Slant suosittelee pyCharmin ilmaista Community-versiota, joka on rankattu 4. parhaimmaksi. Ja kdevelop on rankattu 17. sijalle. KDE Neonilla voi tuon pyCharmin asentaa jopa suoraan snapilla.

Kirjoitin Redditiin pyCharm Communityyn viestin KDE development with pyCharm. Se taisikin olla oikeaan paikkaan kirjoitettu viesti. Toive on esitetty!

96
Tämä ei ole ongelma, mutta akateemista mielenkiintoa on asiaan. Jos käynnistän koneen (Emo MSI Z490A Pro) siten, että kotelon etuosan kuulokeliitäntään on jo aiemmin kytketty nappikuulokkeiden johto ja liitin, ei kone tunnista niitä. Ne eivät tule työpöydän äänien hallintaan näkyviin. Eikä luonnollisestikaan ääntä kuulu niistä. Mutta jos sitten irroitan sen johdon etuosan pistokkeesta ja kiinnitän uudelleen, niin se tulee näkyviin työpöydän äänisäätöihin ja myös ääni kuuluu nappikuulokkeista.

Olen miettinyt, että onko kysymys bugista Kubuntu 21.10:n äänijärjestelmän laitteiston tunnistusosassa bootissa? Vai onko kysymys tuosta MSI-emolevystä? Vai onko kysymys siitä, että johdot on kytketty oudosti emolevystä kotelon äänipistokkeeseen (minä en ole sitä tehnyt)?

Noinhan tapahtuu kun edellisen käyttökerran jälkeen sammuttaa koneen ja nappikuulokkeet jäävät kiinni koneeseen. Muistelen, että koneen takaosassa olevista äänien ulostuloista ei tuollaista tapahdu.

97
Uusi Plasma 5.24 värittää ilmoitukset niin, että otsikko on valkoinen, mutta varsinainen teksti on niin himmeä, ettei siitä saa selvää kuten aiemmin. Teemana on Oxyten ja Dark-Roudned. Kde foorumin viestin mukaan löysin hakemistot, joissa määritetään teemojen värit ja muita asioita.

Hakemistossa ~/.local/share/plasma/desktoptheme löytyi ROUNDED-COLOR ja ROUNDED-DARK (tuollaiset teemat olen joskus asentanut koneelle) alihakemistot sekä kpluginindex.json, joka on bzip2-kompressoitu tiedosto. lohkon koko 500 k.

KDE:n järjestelmäasetukset -> Ulkoasu -> Värit on erilaisia väriteemoja. Mutta ei tietoa, mikä on nyt käytössä oleva väriteema. Eikä mahdollisuutta vaihtaa yhtä väriä, kuten tuo ilmoitusten tekstiosan kirjasimen väri. Noin 10 vuotta sitten muistan, että KDE:ssä oli nykyinen väriteema ja siinä pystyi vaihtamaan yksittäisen kohteen väriä mielivaltaisesti. Esimerkiksi aktiivisen ikkunan kehyksen väri jne. Tästä huonosta kehityksestä voisin kirjoittaa KDE Foorumille pienen artikkelin. Koen tuon yksittäisen värin muuttamisen sen verran tärkeäksi asiaksi.

Onko tähän olemassa joku ratkaisu? Tiedostosta voi tietysti muuttaa RGB-arvoja kun ensin löytää oikean tiedoston. Siitä huolimatta värejä pitäisi voida vaihtaa KDE:n työkaluillakin.

Muuten Plasma 4.24 on varsin hyvän tuntuinen.

98
Tiistai-illan päätteeksi huomasin, että Plasmasta on tullut uusi versio 5.24. Siinä on aika paljon korjattu bugeja ja lisätty ergonomiaa. Linkkien tekstit englantia. Asennus PPA-pakettivarastoista:

Koodia: [Valitse]
sudo apt update && dist-upgrade

KDE-yhteisön ilmoitus

Top New Features and Release Details

Changelog  (pitkä)

Ensikommentteja Redditissä

99
Esipuhe: Luin Kubuntulla yhden vieraan kielen oppikirjan cd-levyn, jossa on luettuna kappaleiden tekstit. ON siis monta kappaletta ja jokaisessa on 1 - 4 osiota. Lisäksi on sanastoja luettuna ja tehtäviä. Kun kuuntelin Kubuntu 21.10:llä kappaleen 8 tekstejä, se käynnisti Elisa-ohjelman. Hyvinhän se toimi, mutta sitten kun se pääsi osion 1 luvusta 8 loppuun, se jatkoi jostain pari kolme lukua aiempaan tekstiin. Minäpä avasin sitten sen kappaleen kaffeinellä 2.0.18.

Kaffeine avasi ikkunaan näkymän, jossa oli näitä mp3-muotoisia tiedostoja. Sieltä pystyin sitten avaamaan minkä tahansa tekstin luvun hiiren oikealla painikkeella avautuvasta valikosta valisemalla kaffeine. Ja se teki kuunnelluista kappaleista soittolistan. Muokkasin soittolistan nimen  "Kappale 8". Ja yritin tallettaa nimellä. Ok. Se näytti tallentavan. Mutta kun katsoin konsolissa talletettua hakemistoa, ei sinne mitään tiedostoa tullut. Siinä tallennusvaiheessa ei tiedostotyyppiä ollut näkyvillä, millaisena soittolista tulisi tallettaa.

Jotenkin tuli sellainen ajatus, että kaffelinen koodaajilta on jäänyt työ kesken. Jos näin on, niin tekee mieli tehdä bugi-ilmtoitus bugs.kde.org:iin.

Ja mitä tulee tuohon kappaleiden outoon jatkumiseen, niin voi olla, että levyllä on talletettu kappaleita jollain epästandardilla formaatilla. Toki sekin on mielenkiintoista ottaa selville, että onko vika kuitenkin ohjelmissa Elisa ja Kaffeine.

100
Käytössä LibreOffice 7.2.5.2. Siinä on Voikko 5.0 oikeinkirjoituksen tarkistusohjelma automaattisesti asennettuna. Kirjoitin ruotsin kielellä tekstin ja yritin oikolukea sitä. Oikoluvun ikkunassa kielivaihtoehtoina oli suomi ja englanti (Yhdysvallat). Sitten asensin Kubuntu-järjestelmään ruotsin kielen. Ja käynnistin koneen uudelleen. LibreOfficen oikoluvussa ei näy ruotsin kieltä edelleenkään. Mitä tein väärin?

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 14