Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - wally

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 7
21
Yleistä keskustelua / Vs: Frin pilkun viilaamista
« : 18.10.10 - klo:12.45 »
Ubuntu on järjestelmä, jolla sitä kaupasta ostettua rautaa käytetään:)

Totta. Tästä syntyykin se virhekäsitys, että Ubuntu on käyttöjärjestelmä, koska se on se järjestelmä, jota käytetään.

Käyttöjärjestelmä tai operating system ei kuitenkaan viittaa siihen, että ihminen sitä käyttäisi vaan siihen, että käyttöjärjestelmä käyttää eli operoi rautaa.

osa:n löytämä määritelmä on oikea, vaikka hän ei sitä ilmeisesti täysin ymmärräkään:

"Käyttöjärjestelmä on yleiskäyttöisen sekä henkilökohtaisen tietokoneen välttämättömin ohjelmisto kaikille muille tietokoneohjelmistoille. Se hallinnoi tietokoneen resursseja ja luo laitteiston yksityiskohdista riippumattoman operointialustan ja järjestelmäkutsut."

Viite:
http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ytt%C3%B6j%C3%A4rjestelm%C3%A4

Oheisestakin määritelmästä voidaan päätellä, että pelkkä kernel ei ole käyttöjärjestelmä. Ainoastaan sen "pakollinen" osa.

Jos nyt puhutaan Linuxista, joka on makrokerneli, se nimenomaan toimittaa juuri tuon tehtävän, eli "hallinnoi tietokoneen resursseja ja luo laitteiston yksityiskohdista riippumattoman operointialustan ja järjestelmäkutsut".

Erinomainen määritelmä käyttöjärjestelmälle voisi olla myös se, että se on se minimaalinen paketti, joka saadaan raudalla toimimaan ilman, että tarvitaan muuta ohjelmistoa. Tällainen minimaalinen paketti on käsittääkseni Linux-ydin yhdistettynä lataimella ja linkittäjällä. Näissä "leivänpaahdin- & rannekello-" Linuxeissa ollaan erittäin lähellä minimaalista käyttöjärjestelmää (esim. GNU-ohjelmistoja näissä ei välttämättä ole ainuttakaan), mutta useimmiten näissä on kuitenkin lisäksi käyttöjärjestelmään kuulumattomia osia, kuten komentokehote ja niin edelleen.

Lyhyesti: Linux on käyttöjärjestelmä.

Toisaalta: Ubuntu on ohjelmistojärjestelmä, joka sisältää käyttöjärjestelmän (Linux)

*****

Yleiskielessä tosin käyttöjärjestelmä ei enää tarkoita useimmiten tuota: "hallinnoi tietokoneen resursseja ja luo laitteiston yksityiskohdista riippumattoman operointialustan ja järjestelmäkutsut.", vaan tarkoittaa nimenomaan ohjelmistojärjestelmää, kuten Windows XP Pro, Mac OS X 10.5 tai Ubuntu 6.06. On harmi, ettei tälle käsitteelle ole yleisesti hyväksyttyä nimeä (paitsi käyttöjärjestelmä, joka on kuten todettua, virheellinen). Jos sanon, että "Windows 7 on ohjelmistojärjestelmä", kulmakarvoja kohoaa keskimäärin 2n, jossa n on kuulijoiden lukumäärä.

Populaariosasto on siis menetetty, ja siispä yleiskielessä sanokaamme, että OS X, Android ja Ubuntu ovat käyttöjärjestelmiä. Jos kuitenkin asioista keskustellaan enemmän tai vähemmän tietokoneihmisten kesken, puhukaamme asioista niiden oikeilla nimillä. Kuten todettua, kontekstista yleensä selviää merkitys, eikä ole useimmiten mitään ongelmia erottaa, tarkoitetaanko käyttöjärjestelmällä ohjelmistojärjestelmää vaiko tuota järjestelmää, joka hallinnoi tietokoneen resursseja ja luo laitteiston yksityiskohdista riippumattoman operointialustan ja järjestelmäkutsut. On kuitenkin erikoista alkaa vänkäämään, että Ubuntu teknisesti ottaen olisi käyttöjärjestelmä tai että Linux ei sitä olisi.

22
Miltä /etc/lilo.conf näyttää? Käynnistettäessä ei osioita ole vielä liitetty, joten eräs jippo on kopioida Ubuntun kernel sekä initrd käytettävään /boot hakemistoon. Lilo.conf:iin sitten lisäillään muut Ubuntun lisämääreet.
Lilo voi olla jossakin määrin kömpelöntuntuinen, mutta on siinä yhä omat etunsa grub:iin nähden.
Tosin yksinkertaisempaa on käyttää Ubuntun Grubia, johon tarvitaan vain Zenwalkin kernel määreineen, koska Zenwalk ei edes käytä init.rd -kerneliä.

lilo.conf, turhat kommenttirivit poistettuna:
Koodia: [Valitse]
# LILO configuration file
# generated by 'liloconfig'
#
# Start LILO global section
append="resume=/dev/sda7 splash=silent "
boot = /dev/sda
bitmap=/boot/splash.bmp
bmp-table=234p,348p,1,4
bmp-colors=220,0,,255,220,
bmp-timer=539p,396p,220,0,
#compact        # faster, but won't work on all systems.
prompt
timeout = 50
vga = 791
# Normal VGA console
# End LILO global section
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/sda3
  label = Ubuntu
  initrd = /boot/initrd.splash
  read-only
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/sda5
  label = Zenwalk
  initrd = /boot/initrd.splash
  read-only
# Windows bootable partition config begins
other = /dev/sda2
  label = Windows
  table = /dev/sda
# Windows bootable partition config ends

Omaan silmääni tuo lilo.conf näyttäisi ok:lta, tosin lilon kanssa olen viimeksi taistellut muistaakseni joskus vuosituhannen taitteessa... Tai no, vähän myöhemmin.

Kun liloa koittaa päivittää (roottina komento "lilo"), tulostuu seuraavaa:
Koodia: [Valitse]
root[wally]# lilo
Warning: LBA32 addressing assumed
Added Zenwalk *
Added Windows
One warning was issued.

Ja itselleni on ihan se ja sama, onko tuossa grub vai lilo, kunhan toimii (ja nopeasti). Tosin yhtä ominaisuutta ehdottomasti kaipailisin: viimeksi valittu käynnistysvalinta pitäisi mielestäni ehdottomasti tallentua. Tähän asti näkemäni grubit ja lilot eivät ainakaan oletuksena ole tällaista tehneet, mikä on erittäin iso miinus. Toki ymmärrän, että tähän tuo omat haasteensa mm. kirjoitussuojaukset, mutta eiköhän tähänkin pitäisi ratkaisun löytyä.

23
Lilo ei etsi muita käyttöjärjestelmiä se jää käyttäjän tehtäväksi.
Zenwalk:iin voi asentaa Grub:in, jos niin haluaa: http://packages.zenwalk.org/?q=grub&zversion=current

Juu, ei etsi, ja jostain syystä ei löydä Ubuntua, vaikka sen manuaalisesti asettaa. No, Grub korjannee ongelman, kunhan ehdin taas säädellä. Kiitos linkistä.

Kolmas ongelmakohta: Asennusohjelma vaatii hyväksymään GPL-lisenssin.

Enpä ole aikoihin asennellut Zenwalk:ia, koska päivittelen sitä versio versiolta. Ja erityisesti käytän snapshot-repoja (ei suositeltavaa). Mielestäni asennuksen yhteydessä kysytään noiden lisäosion sopimuksen hyväksymistä. Näitähän on ainakin Adoben Flashplayer ja parit muut lisensoidut softat.

Jos en napsinut sieniä asentaessa, kyse oli nimenomaan GPL-lisenssin hyväksymisestä, eikä Flashin EULA:sta, mutta en pysty nyt 100% varmasti sanomaan. Väsynyt ja flunssassa olin ainakin...

Viides ongelmakohta: Kun koneen saa päälle, nettiselain ilmoittaa olevansa otsikkoriviään myöten GNU IceCat. Siis mikä?
Samat syyt tuossa kuin Debianin Iceweasel. "The GNUzilla browser GNU IceCat is the GNU version of the Firefox browser. Its main advantage is an ethical one principal source code from the Mozilla project is free software, they distribute and recommend non-free software as plug-ins and addons."

Ei IceCat tai Iceweasel -nimessä sinällään mitään vikaa ole. Kritisoin vain tuota "GNU IceCat" -nimeä, jolla mielestäni selvästi omitaan Mozilla-projektin Firefox-selainta GNU-projektiin. Eihän Debiankaan nimennyt Iceweaselia "Debian Iceweaseliksi", eikä Debian olisi lähtenyt koko uudelleennimeämiseen, jollei olisi ollut pakko. Kuitenkin GNU:n kontribuutio Firefoxiin on nähdäkseni hyvin lähellä nollaa, joten "GNU IceCat" näyttää mielestäni hyvin irvokkaalta. No, tämän kritiikin kohde ei tokikaan ole Zenwalk vaan GNU.

Zenwalk on ollut suosikkini jo pitkään.
http://zenwalk.org/
http://zenwalk.vaihtoehto.org/

Kielipaketteja esim:
http://packages.zenwalk.org/?p=openoffice-langpack-fi-3.2.0-i586-64.1.txz&zversion=current
http://packages.zenwalk.org/?p=kde-l10n-fi-4.4.3-noarch-1.txz&zversion=current
Lisäys:
http://packages.zenwalk.org/?p=icecat-l10n-fi-3.6.3-noarch-64.1.txz&zversion=current
http://packages.zenwalk.org/?p=icedove-l10n-fi-3.0.4-noarch-64.1.txz&zversion=current

Kiitos näistäkin. Tuota zenwalk-foorumia kävin vähän jo aiemmin kuikuilemassa.

24
Sanoisin että ”nollas ongelmakohta: Lilo (eikä Grubia)” :P

Juu, näyttää tosiaan olevan. Ei löydä Ubuntua, vaikka käytän liloconfia ja koitan asettaa sen käsin. Täytynee asennella tuohon vielä vaikka Arch Linux kolmanneksi, ja sitä myöten sitten taas Grub.

Eiköhän tuossa riittäisi Firefoxin, Thunderbirdin ja OpenOffice.orgin kielipakettien asentaminen vaikka erikseen näiden omilta sivuilta ladattuina, jollei Zenwalkin pakettienhallinnasta niitä löydy?

Hyvin mahdollista. Tosin IceCat ja Icedove ovat hieman muokattuja, joten välttämättä FF:n tai TB:n kielipakettien asentaminen ei sinänsä auta. FF:n tai TB:n voi toki sitten asentaa sellaisenaan, jolloin varmaankin saa myös suomenkielisyyden. OpenOffice.orgin englanninkielisyys johtunee siitä, että kyseessä on joku Zenwalkille optimoitu versio. Itselleni tuosta nyt ei ole mitään harmia, lähinnä vaan jos tarvitsee asennella distroa englantia taitamattomalle, kannattaa varautua vähintään pieneen säätöön Zenwalkin kanssa.

Uusi ongelmakohta: suspend-resume ei toimi tässä pöytäkoneessani. Ei herää jostain syystä. Ubuntulla tämä toimi moitteetta.

Ihmetys: boottinopeus on pettymys, jotain 30 sekkaa kaikkineen. Parhaimmillaan olen Ubuntulla nähnyt tässä koneessa alle 10 sekunnin boottiaikoja, tosin silloin käytössä oli SSD-asema. Kenties pieni säätö auttaisi. Hidas tuo bootti ei varsinaisesti ole, mutta odotin nimenomaan hyvin nopeaa boottiaikaa. Muistikuvan mukaan säätämätön Arch Linux esimerkiksi boottaa erittäin nopeasti.

25
Tuli sitten toteutettua aiempi "uhkaus" kokeilla myös Zenwalkia. Lähinnä toivon koneelta äärimmäistä nopeutta ja keveyttä, ja näihin Zenwalk selvästi pyrkii vastaamaan. Yksinkertainen on kaunista, ja tämän tyylisuunnan distroista on aiemmin tullut kokeiltua Slackwarea (Zenwalk on Slackware-johdannainen), Arch Linuxia ja Vector Linuxia (tämäkin Slackware-johdannainen). (Superkevyitä jakeluita, kuten DSL on myös tullut kokeiltua, mutta näitä en laske täysiveristen jakeluiden kategoriaan.)

Eli siis vasta julkaistun Zenwalk 6.4:n levykuva lataukseen, unetbootin tulille ja Zenwalk usb-tikulle. Tikku kiinni ja boottaus, jonka jälkeen päästään asennusohjelmaan. Sammutetaan asennusohjelma hetkeksi ja mountataan tikku johonkin hakemistoon, ja käynnistetään jälleen asennusohjelma. Valitaan näppäimistöasettelu ja levyosiot (kannattaa osioida valmiiksi vaikkapa Ubuntussa), jonka jälkeen asennetaan järjestelmä.

Ensimmäinen ongelmakohta: Lilon asennus. Eipä löytänyt Ubuntua automaattisesti, vaikka Windowsin löysikin. Toinen ongelmakohta: oletuksena käynnistetään Windows, eikä Zenwalkia! On vielä testaamatta, sainko /etc/lilo.conf:ia muokkaamalla molemmat ongelmat korjattua. (EDIT: liloconf auttoi jälkimmäiseen ongelmaan, vaan ei jostain syystä ensimmäiseen.)

Kolmas ongelmakohta: Asennusohjelma vaatii hyväksymään GPL-lisenssin. Monella tavalla melko erikoista mielestäni. Vapauden ideaan tuollaiset lisenssitekstien hyväksymiset tyyliin EULA sopivat erittäin heikosti. Lisäksi GPL-lisenssi kattaa vain murto-osan distron mukana tulevista ohjelmista.

Neljäs ongelmakohta: Zenwalk ilmoittaa olevansa "GNU Linux" , joka on mielestäni vielä paljon törkeämpi valhe kuin suhteellisen yleinen virheilmaisu "GNU/Linux OS" (Linux on itsessään ihan täysi ja itsenäinen OS, GNU on SS (software system) tai jakelu joka voi muodostaa tai olla muodostamatta ison osan userlandia Linux-käyttöjärjestelmälle). Tämä on erityisen hassua siksi, että Zenwalk on Slackware-pohjainen, eikä Slackware ole historiansa aikana ole milloinkaan ollut GNU/Linux. Lähinnä kai siksi, että tuo RMS:n nerokas Linuxin omimisyritys on pari vuotta tuoreempi tapaus kuin koko Slackware... Slackwaren sivuilta esimerkiksi ei löydä yhtäkään mainintaa GNU/Linuxista, pl. joidenkin ohjelmapakettien manuaalisivut, mutta näihinhän Slackwarella ei ole sanavaltaa.

Viides ongelmakohta: Kun koneen saa päälle, nettiselain ilmoittaa olevansa otsikkoriviään myöten GNU IceCat. Siis mikä? Debianin Firefox-versio, lisenssisyistä nimettynä Iceweaseliksi olikin jo allekirjoittaneelle tuttua. Iceweasel-nimeäminen on perusteltua, varsinkin siitä yksinkertaisesta syystä, että Mozilla ei antanut käyttää Firefox-nimitystä jonkin verran muokatusta Debianin versiosta. Iceweaselia ei ole kuitenkaan nimetty DEBIAN Iceweaseliksi. Eikö GNU-projektin väellä ole mitään häpeäntunnetta sen suhteen, mitä softia se väittää omikseen? Ymmärrän kyllä, että he ovat tehneet joitakin minimaalisia muutoksia Firefoxiin, mutta on aika paksua sillä perusteella heittää eteen kirjaimet G, N ja U, vaikka se lakiteknisesti oikein olisikin. Eettisesti tällainen toiminta on mielestäni erittäin arveluttavaa. No, GNU:lla on tosiaan noin viisitoistavuotinen perinne toisten tekemien ohjelmien väittämisessä omiksi tekeleikseen, joten ehkä tässä kohtaa ei pitäisi olla kovin yllättynyt. Thunderbird-väännös Icedove on sentään vain Icedove, mutta se onkin Debianin projekti, ei GNU:n. Ylimääräinen bonus-haitta GNU IceCatissa on se, että "feeling lucky"-toiminnallisuus ei toimi otsikkorivillä. Tämä on muuten mielestäni aika iso miinus.

No niin, siinä tulikin sitten vähän runtua Zenwalkia kohtaan. Positiivistakin löytyy, luultavasti voittopuolisesti. Kaikki näyttäisi toimivan säätämättä, pl. Telewellin USB wlan, jota varten täytyi tehdä samat temput kuin Ubuntussakin, eli lisätä /etc/modprobe.d/blacklist.conf:iin muutama rivi. Bonusta tässä vaiheessa siitä, että ainakin tuo konffitiedosto löytyi sieltä mistä sen oletinkin löytyvän. Nvidian ajurit näyttäisivät vaativan pientä ylimääräistä jumppaa, mutta ihan suht mukavasti näyttäisi pelittävän näillä vapaillakin ajureilla. Flash on valmiiksi asennettuna ja muutenkin ohjelmia näyttäisi olevan ihan fiksun oloinen nippu, kuten muun muassa GIMP, OpenOffice, Totem, wicd, Mousepad ja Transmission aiemmin mainittujen Firefoxin (GNU IceCat) ja Thunderbirdin (Icedove) lisäksi. Ohjelmat myös tuntuvat käynnistyvän ihan säädyllisessä ajassa.

Netpkg-pakettienhallinta vaikuttaa ihan suht fiksulta ja asensinkin sillä kokeeksi blenderin. Riippuvuuksia ei ole Zenwalkissa pakko asentaa, mutta tietysti ohjelmat eivät tällöin välttämättä toimi oikein. Netpkg:sta saa valita, asennetaanko riippuvuudet ja sallitaanko konfiguraatiotiedostojen lisäykset. Myös poistaminen sujui nopeasti ja näppärästi, ja samalla kysyttiin, haluttiinko orvoiksi jääneet paketit (aiemmin asennetut, nyt turhat riippuvuudet) poistaa. Netpkg ei vaikuta olevan ominaisuuksien puolesta mikään runsaudensarvi, mutta miksi sen pitäisi ollakaan? Ylimääräisenä bonuksena oletusasetus oli, että ensimmäisen käyttökerran jälkeen Netpkg ei kysy enää salasanoja, mikä onkin ihan järkevää mielestäni.
Komentorivi-netpkg sitten vaatiikin itseltäni hiukan lisää perehtymistä, mutta ainakaan äkkiseltään en keksinyt siitä automaattitäydennystä apt-getin tapaan.

XFCE, pitkästä aikaa! Aikanaan lopetin XFCE:n käytön, kun se jökähteli toistuvasti ja usein. Varsin usein joku paneeli esimerkiksi kaappasi kaiken prosessoriajan ja siinä sitä oltiin. Sinänsä XFCE:ssä ei ole juuri muuten pahaa sanottavaa, ja voipa olla, että XFCE jää pidempäänkin käyttöön taas, mikäli aikanaan vaivanneet mystiset jumiutukset eivät enää vaivaa. Paneeliin lisättävä System Load Monitor on (tekstit poistettuna) nerokkaan yksinkertainen, mukava ja tyylikäs tapa seurata koneen kuormaa. Samainen pikkusovelma oli käytännössä ainoa syy, miksi pidin XFCE-paneelia käytössä toisinaan myös Fluxboxissa.

Thunar-tiedostonhallinta tuntuu kehittyneen alkutaipaleistaan, mutta edelleenkin tärkein, eli SSH- (ja FTP-) tuki puuttuu. Tämän takia Thunar jää omassa käytössäni asteelle "ihan kiva, mutta...". Nautilus on läski, mutta "nautilus --no-desktop" on kuitenkin siedettävä.

Zenwalk vaikuttaa kaikenkaikkiaan ihan ok distrolta näin lyhyen tutustumisen jälkeen. Ei mikään ihan aloittelijan distro, eikä varsinkaan ummikolle sopiva. Myös suomen kielituki on heikohkon oloista: monissa keskeisissä sovelluksissa (IceCat, Icedove & OpenOffice) ainoa kieli näyttää olevan englanti.

En tiedä mistä syystä, mutta nyt tuli kova tarve asentaa pitkästä aikaa taas Arch Linux. Ehkäpä muokkaan Zen-osiota hieman pienemmäksi ja kenties nipistän Ubuntu-osiostakin vähän, ja saan tähän koneeseen sitten toimimattoman Windowsin lisäksi 3 Linux-jakelua.. Näinhän tuo vertailukin sitten onnistuu parhaiten. Archissa viehätti aiemmin erityisesti fiksut konffitiedostot ja AUR.

26
Yleistä keskustelua / Vs: Canonical ei kehitä Linuxia
« : 09.06.10 - klo:09.14 »
Pelkkä käyttäminen ei ole kehittämistä. Bugiraporttien tekeminen voidaan luokitella kehittämiseksi (tai ainakin rahanarvoiseksi toiminnaksi kehittäjien kannalta).

Bugiraporttien kirjoittaminen on ilman muuta kehittämistä. Normaalisti tuosta työstä maksetaan ohjelmoijille palkkaa. Monesti firmoissa on erikseen testaukseen keskittyneitä henkilöitä. Bugiraporttien ohella kaikki muutkin parannusehdotukset saattavat olla todella rahanarvoista tavaraa. Myöskään näitä ei synny, jos käyttäjiä ei ole (riittävästi).

Väitinkö minä jotakin muuta?

Et. Väitinkö väittäneesi :) Lähinnä nyt vielä painotin tuota, että bugiraportit ovat ihan täysipainoista kehittämistä.

Tiettyjä painotuseroja lukuunottamatta olemme tässä keskustelussa erittäin pitkälle samaa mieltä.

Lyhyesti sanottuna: tuollaisesta toiminnasta ei ole upstreamille mitään hyötyä. Tämän ketjun aiheena on "Canonical ei kehitä Linuxia" ja jos tuo kritiikki on edelleen aiheellista, niin se osuu suoraan maaliinsa.

Taisin oikeastaan jo vastatakin tuohon "Canonical ei kehitä Linuxia" -väitteeseen jotakuinkin siihen tapaan, että onko joku joskus kuvitellut Canonicalin kehittäneen erityisesti Linuxia (tarkoittaen ydintä eli käyttöjärjestelmää). Linuxia laajemmassa merkityksessään Ubuntu ja Canonical on kyllä kehittänyt monellakin tavalla, joista keskeisin on varmaankin ollut tietynlaisen "draivin" tuominen mukaan kuvioihin.

On tärkeä juttu huolehtia kuitenkin siitä, että bugiraportit ja -korjaukset valuisivat ylävirtaankin soveltuvin osin. Ubuntun oma Launchpad on silti mielestäni hyvä juttu olla tuossa välissä, koska "kaikki vaikuttaa kaikkiin" ja iso osa bugeista johtuu tai ainakin ilmenee järjestelmän komponenttien tietyillä yhdistelmillä ja tietyillä asetuksilla. Lisäksi iso osa bugiraporteista on turhia, vääriä tai kohdistuu vääriin komponentteihin. En tiedä kuinka hyvin varmistetut bugiraportit tuolta sitten viedään upstreamiin ja jos tässä tiedonkulussa on edelleen ongelmia, kritiikki on yhä aiheellista.

Lainaus
Itse näkisin tilanteen mieluusti niin, että upstream hoitelisi itse hommansa ja pitkälle paketointinsakin.

Mitä tarkoitat upstreamin hommilla? Entä mitä paketoinnilla? Seuraavan lainauksen perusteella tarkoitat paketoinnilla ilmeisesti jakelukohtaista paketointia. Siihenhän on käsittääkseni kehitetty erilaisia apujärjestelmiä, jotka osaavat pullauttaa automaattisesti valmiit paketit useammalle eri järjestelmälle. En tosin tiedä niiden toimivuudesta mitään sen tarkempaa.

Upstreamin keskeisin homma on tietysti vääntää sitä softaansa ja korjata sen bugeja. Jakelijan tehtävä on puolestaan sopivan softakokoonpanon valinta. Ideaalitilanteessa softa olisi jo valmiiksi paketoitu, ja jakelija voisi käyttää pakettia suoraan ja muokkaamatta.

Lainaus
Tällöin tosin distroja saisi olla mielellään vain yksi, tai korkeintaan pari.

Jaa, mitkäs karsitaan pois ja mitä jätetään jäljelle? Eikö Linuxin valinnanvapaus ole hyvä asia?

Valinnanvapaus on hyvä asia. Mutta jos haluttaisiin, että upstream saisi itse väännettyä hyvin toimivat paketit, distroja (ainakaan pohjaltaan erilaisia) ei saisi olla kovin montaa eri lajiketta. Windows-softat esimerkiksi kehitetään ja paketoidaan "upstreamin" toimesta valmiiksi toimimaan esim. XP:ssä, Vistassa ja 7:ssa. Jos Windows-versioita olisi 120 erilaista, tämä ei enää onnistuisi. Mieluummin otan tietysti Linuxin tarjoaman valinnanvapauden kuin sen MS:n tarjoaman yhden tai kaksi keskinkertaista vaihtoehtoa, mutta tietysti tämä tuo omat haaseensa.

Erkki esimerkki:
Jos debian ja muut debianpohjaiset olisi täysin dominoivassa asemassa, upstream voisi keskittyä saamaan pakettinsa toimimaan debsussa, ja muut jakelijat voisivat puolestaan enemmän tai vähemmän automatisoidusti sovittaa debian-paketit omiin jakeluihinsa. Nykyään osa softavalmistajista tykkää debianista/Ubuntusta, osa Red Hatin perillisistä, osa Susesta ja niin edelleen. Mutulla ajateltuna tämä lisää integrointityön vaivaa.

Itselläni ei ole kokemusta sen enempää Arch Linuxista kuin Slackwarestakaan, mutta Susen osalta voin sanoa asetustiedostojen olevan suoraan helvetistä. Esimerkiksi verkkoasetukset on huomattavasti inhimillisempää näpyttää Ubuntussa kuin Susessa ja jälkimmäisessä kannattaakin suosiolla käynnistää yast.

Juu, Susen asetustiedosto ovat myös oman pintapuolisen kokemukseni mukaan hankalempia ja "väärissä" paikoissa.

Yleensähän suositut jakelut ovat vaihtuneet vuoden tai parin sykleillä. Ubuntu on tosin siltä osin poikkeuksellinen jakelu, että sen taustalta löytyy paljon rahoitusta ja ilmaiset levyt tuovat sille edelleen etua suhteessa muihin jakeluihin.

Ilmaisia levyjä en muuten ole huomannut monenkaan käyttävän, enkä itsekään ole koskaan sellaisia tilaillut. Ilmaiset levyt toimivat kuitenkin hyvänä mainoksena jo sinänsä, eli se tieto siitä, että ilmaisia levyjä ilmaisilla postikuluilla on tarjolla saa kiinnostumaan aiheesta. Toimintahan vaikuttaa järjenvastaiselta, ja sitä se olisikin, jos kyseessä ei olisi tavallaan hyväntekeväisyys ja rikkaan miehen rahantuhlausreissu. Ilmaiset levyt ovat käsittääkseni ensisijaisesti ajateltu Afrikan köyhän ja nettiyhteyksiltään heikon väestön tarpeisiin. Itselläni levykuvat latautuvat n. 5,5 mt (megatavua) sekunnissa eli yksi levykuva noin kahdessa minuutissa parhaimmillaan, joten ilmaisille levykuville ei ole tarvetta. Varsinkaan kun usb-tikku on keksitty.

27
Yleistä keskustelua / Vs: Canonical ei kehitä Linuxia
« : 09.06.10 - klo:00.21 »
Pelkkä käyttäminen ei ole kehittämistä. Bugiraporttien tekeminen voidaan luokitella kehittämiseksi (tai ainakin rahanarvoiseksi toiminnaksi kehittäjien kannalta).

Bugiraporttien kirjoittaminen on ilman muuta kehittämistä. Normaalisti tuosta työstä maksetaan ohjelmoijille palkkaa. Monesti firmoissa on erikseen testaukseen keskittyneitä henkilöitä. Bugiraporttien ohella kaikki muutkin parannusehdotukset saattavat olla todella rahanarvoista tavaraa. Myöskään näitä ei synny, jos käyttäjiä ei ole (riittävästi).

Ubuntun tapauksessa oleellinen kysymys on, että menevätkö tiedot bugeista ja mahdolliset valmiit korjaukset upstreamiin, jolloin ne hyödyttävät kaikkia muitakin vai jäävätkö ne pelkästään Ubuntun käyttöön. Muistaakseni Ubuntua on kritisoitu siitä, etteivät korjaukset mene kovin hyvin alkuperäisiin projekteihin. Joku paremmin asioista tietävä voi varmaan kertoa mikä tilanne on nykyään.

Tämä on se kritiikki, joka Ubuntun kohdalla on ilmeisesti ainakin ennen osunut kohdalleen. Edelleenkään mainitunkaltainenkaan toiminta ei vahingoita upstreamia, mutta ei toisaalta parhaalla mahdollisella tavalla vahvistakaan. Itse näkisin tilanteen mieluusti niin, että upstream hoitelisi itse hommansa ja pitkälle paketointinsakin. Tällöin tosin distroja saisi olla mielellään vain yksi, tai korkeintaan pari. Muutamat distrot (ainakin esim. Slackware ja Arch Linux) pyrkivät hyvin pitkälle tähän, että se paketoitu versio ohjelmasta X olisi mahdollisimman täysin ohjelman X koodia muokkaamattomana. (Toki varmasti kaikki pyrkivät tähän ainakin jollain tasoilla, mutta toiset enemmän kuin toiset)

Lainaus
Ubuntun merkitys on ollut Linuxin tuominen järkevässä, helposti omaksuttavassa ja toiminnaltaan mietityssä paketissa normikäyttäjän työpöydälle. Kuka muistaa ajan ennen Ubuntua?

Muistan hämärästi. Omien kokemuksieni mukaan Ubuntu ei ollut millään osa-alueella poikkeuksellisen mullistava muihin jakeluihin nähden. Windows-maailmasta tulevan käyttäjän kannalta se oli ehkä jopa vaikeampikäyttöisempi, koska siitä puuttuivat graafiset ohjelmat asetusten muokkaamiseen. Nämä asiat olivat kunnossa esimerkiksi Mandrakessa ja Susessa.

Omastakaan mielestäni Ubuntu ei ollut millään osa-alueella poikkeuksellisen mullistava muihin jakeluihin nähden. Varmaan lähes kaikki yksittäiset asiat oli tehty jo jossain distrossa. Kokonaisuus on kuitenkin osatekijöidensä summa, ja Ubuntussa tämä oli varsin mukavasti hallussa. Korostan erityisesti tuota yhden cd:n ja yhden ohjelman periaatetta, jota Ubuntussa on noudatettu alusta lähtien. Varmaan jokin toinenkin distro on näin tehnyt jo ennen Ubuntua. Myös ennakoitavuus ja tiheä päivitysväli tulevien versioiden kanssa on Ubuntun valtti.

Itse pidän Ubuntun/gnoemn tavasta, jossa asetukset ja ylläpito hoituvat valikon kautta ja hieman karsastan vaikkapa Susen tai Mandrivan keskitettyä asetustenhallintaa (tai vaikkapa KDE:n). Useimmiten haluan säätää kerrallaan yhtä juttua, ja siihen valikosta Järjestelmä->Asetukset->Ulkoasu on nopeampi kuin täysverisen asetushallinnan käynnistäminen ja sieltä sitten ulkoasuasetusten etsiminen ja muokkaus. Mutta tämä nyt on puhtaasti makuasia. On totta, että alkuun Ubuntusta myös puuttui joitain asetuspaneeleja, en tosin muista puuttuiko mitään erityisen oleellista. Muistaakseni aloitin Ubuntun käytön jostain 5.x:stä lähtien ja ainakin siinä vaiheessa muistaakseni pääosin löytyi graafiset työkalut kaikkeen tarpeelliseen.

Itse toki olen sitä mieltä, että komentorivi on se helpoin ja samalla ainoa oikea paikka asetusten muokkaamiseen. Aikanaan kuitenkin ihmettelin sitä, että Ubuntun asentaneet olivat eri forumeilla itkemässä komentorivikäytön vuoksi. Miksi he eivät asentaneet jotakin toista jakelua, jossa komentoriviä ei olisi tarvinnut yhtä paljon käyttää?

Luulen, että nämä itkut ovat liittyneet siihen, että nämä itkijät ovat saaneet kysymyksiinsä vastauksiksi komentorivikomentoja, koska komentorivi on ylivoimaisesti helpoin ja ehkä se "ainoa oikea" menetelmä, kun neuvotaan toisia netissä. Paljon helpompaa kuin opastaa tekemään jotain graafisilla kikkareilla. Voi tietysti olla, että joitain tarpeellisiakin asioita löytyy Ubuntusta, joita ei saisi graafisella puolella laitettua kuntoon. Ei vaan tule tällaista mieleen. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että Ubuntun kanssa komentoriviä ei tarvitse, mutta sitä saa käyttää ja ohjeet luonnollisesti yleensä kirjoitetaan komentoriville. Niinhän Windowsinkin kanssa tehdään kun helpdeskiin soitetaan. Helpoin tapa selvittää ip-asetukset on pyytää käyttäjää käynnistämään komentorivi ja antamaan komento "ipconfig".

Mitä tulee asetusten säätöön, on hyvin paljon asetuksia, jotka on huomattavasti näppärämpi säätää graafisilla kikkareilla kuin komentorivillä. Näytön asetukset ja äänenvoimakkuus tulevat ensimmäisenä mieleen, vaikka jälkimmäiseen on varsin hyvä alsamixer ja edelliseen monenkirjavia komentoja. Ulkoasu on myös itsestäänselvästi graafisen puolen säätöä. Sitten kun komentorivillä työskennellään pääsääntöisesti, konffitiedostot saisivat minun puolestani olla mallia Arch Linux. Eipä debianin/ubuntunkaan konffitiedostot sijaintiensa ja rakenteensa puolesta tosin kovin huonoja ole. Välillä on ottanut pottuun kun eri distroperheiden edustajissa monet ihan perus konffifilet ovat eri paikoissa. Kun on ubuntu/debianpohjaisiin tottunut (btw. ubuntu on loistava komentoriviltä, minä tykkään), tekisi mieli sanoa, että vaikkapa Slackwaressa on moni asia ihan "väärässä" paikassa.

Olen selittänyt asian itselleni sillä, että muita jakeluita ei pystynyt tilaamaan ilmaiseksi postilaatikkoon. Toisaalta cd-kampanjan ansiosta Ubuntu sai myös huomattavan suuren näkyvyyden muihin jakeluihin nähden, kun useat Linuxia ensimmäistä kertaa kokeilleet kilpaa hehkuttivat sen ylivertaisuutta Windowsiin nähden. Ubuntulla oli todella tehokas markkinointikampanja.

Tuo oli varmasti yksi erittäin iso juttu. Shuttleworthin pätäkkä ja agenda painoivat tässä asiassa hyvin paljon. Silti tuonaikaisella perus-debianilla pelkästään ei olisi ollut mitään toivoa kasvaa siihen hypeen, joka ubuntu sai osakseen. 1 cd hyvin mietityllä ohjelmistokokoonpanolla, helposti asennettava ja vielä ilmaiseksi postiluukkuun. Ei huono diili.

Nyt on pakko kysyä, että onko sinun koneellasi mitään suljettua ja kaupallista kuonaa asennettuna? Näytönohjaimen ajurit? Flash? Windows-fontit tai -koodekit?

Minun käsitykseni mukaan nuo olivat ensimmäisiä asioita, joita uusi käyttäjä halusi asentaa Ubuntun asentamisen jälkeen.

Totta, ja tämähän olikin vähän ongelma, kun näitä ei-avoimia juttuja ei haluttu Ubuntuun laittaa mukaan. Nykyään ne ovat tosin yhden napin takana. Ubuntussa oli/on mukana vahvasti vapauden filosofia, vaikka mikään höyrypää-RMS Shuttleworth ei olekaan ja osa Canonicalin softista on suljettua lähdekoodia (Launchpad?).

Aina on hyvä muistaa, että täydellistä jakelua ei ole olemassakaan ja distro-hopperina tietysti silti aina etsiä sitä kuin graalin maljaa... Ubuntuun sitä on vain aina vaan ja uudestaan palannut, mutta tuskin sitä vaikkapa 5-10 vuoden päästä käyttää ubuntua. Aika näyttää.

28
Yleistä keskustelua / Vs: Canonical ei kehitä Linuxia
« : 08.06.10 - klo:02.21 »
Minusta kritiikki koskee nimenomaan kehittäjäyhteisöön liittyvää toimintaa. Toki käyttäjäyhteisöstä voi olla välillistä hyötyä kehittäjäyhteisölle, mutta sen hyödyn arvioinnissa käyttäisin sitä maksu-menetelmää. Tuottaako tuo käyttäjäyhteisö rahanarvoista hyötyä ja kuinka suuri tämä arvonlisä on?

Eric S. Raymond (Cathedral vs. Bazaar):

The Importance of Having Users http://catb.org/esr/writings/homesteading/cathedral-bazaar/ar01s03.html

Lainaus
And so I inherited popclient. Just as importantly, I inherited popclient's user base. Users are wonderful things to have, and not just because they demonstrate that you're serving a need, that you've done something right. Properly cultivated, they can become co-developers.

Another strength of the Unix tradition, one that Linux pushes to a happy extreme, is that a lot of users are hackers too. Because source code is available, they can be effective hackers. This can be tremendously useful for shortening debugging time. Given a bit of encouragement, your users will diagnose problems, suggest fixes, and help improve the code far more quickly than you could unaided.

6. Treating your users as co-developers is your least-hassle route to rapid code improvement and effective debugging.
ja
http://catb.org/esr/writings/homesteading/cathedral-bazaar/ar01s04.html
7. Release early. Release often. And listen to your customers.
8. Given a large enough beta-tester and co-developer base, almost every problem will be characterized quickly and the fix obvious to someone.

Jos joku ei ymmärrä käyttäjien merkitystä softalle, hän on idiootti. Käyttäjiä pitää olla vähintään riittävästi, mutta mitä enemmän, sitä enemmän, niinkuin intissä aikoinaan sanottiin. Ei ohjelmoijalla ole aikaa etsiä ohjelmistaan typeriä bugeja: käyttäjät tekevät tämän ilmaiseksi. Käyttöjärjestelmä (Linux) ja vielä tätäkin enemmän ohjelmistojärjestelmä tai jakelu (Ubuntu) ovat erittäin laajoja kokonaisuuksia varsinkin yhdistettynä eri laitekokoonpanoihin. "Beta-testaajia" tarvitaan silmittömät määrät.

Ubuntu tai canonical ei ole millään tavalla haitannut Linuxin kehitystä, päin vastoin. Käyttäminenkin on kehittämistä. Ubuntun, Ubuntu-käyttäjien ja ex-ubuntukäyttäjien myötä Linuxista ja lukemattomista sovelluksista on korjattu lukemattomia  bugeja. Jos tätä ei huomaa, on sokea. Allekirjoittanut aloitti Linux-harrastuksen ensin Slackwarella sitten vähän enemmän Red Hatilla (oi niitä aikoja 1990-luvulla ilman kunnon nettiyhteyttä RH-cd-pinon kanssa RPM:ien kanssa tuskaillessa). Monia muitakin distroja tuli kokeiltua ja vähän käyteltyäkin, mutta kyllä Ubuntu oli kuitenkin se, joka sai meikäläisen siirtymään totaalisesti Linuxiin. Enkä ole ainoa. Luultavasti olisin tähän päivään mennessä toki siirtynyt Linuxiin myös ilman Ubuntua, mutta en välttämättä niin "aikaisin" enkä samalla innolla.

Ubuntun merkitys Linux-maailmalle ei suinkaan ole ollut kernelin kehitys. Kuka tällaista on oikeasti edes kuvitellut? Ubuntun merkitys on ollut Linuxin tuominen järkevässä, helposti omaksuttavassa ja toiminnaltaan mietityssä paketissa normikäyttäjän työpöydälle. Kuka muistaa ajan ennen Ubuntua? Jotain Fedoraa asenneltiin 5:ltä cd:ltä sormi ties missä niiden loputtomien ohjelmien asennusvaihtoehtojen kanssa. Ubuntussa tuli yksi cd, jolta löytyi joka hommaan yksi toimivaksi todettu ohjelma, ja yhdessä tämä paketti muodosti toimivan kokonaisuuden. Toisin kuin aiemmat helppokäyttöiset jakelut, Mandrake, Suse yms. Ubuntusta löytyi vain yksi versio: ilmainen täysversio. Kaikissa muissa ilmaisversio oli rampautettu ja osittain tahallaan ikäväksi tehty. Lisäksi suurimmassa osassa vastaavia jakeluita oli jotain suljettua ja kaupallista kuonaa mukana, kun Ubuntu oli käytännössä täyin vapaan lähdekoodin softaa. Ubuntu toi myös erittäin paljon julkisuutta ja draivia Linux-maailmaan ja tätä kautta lukemattomia käyttäjiä lisää. Uusista käyttäjistä aina jokin prosentti päätyy tekemään vähintään bugiraportteja (== erittäin arvokasta kehitystyötä) ja aina muutamia jopa kehittämään softia. Myös kääntäminen, oppaiden tekeminen ja vaikkapa foorumilla avustaminen ovat ajamassa kollektiivisesti Linux-maailmaa eteenpäin.

En ole koskaan ymmärtänyt sitä katkeruutta, jota lähinnä osa Suse-käyttäjistä tuntee Ubuntua kohtaan. Ubuntu ei ole välttämättä antanut Suselle mitään erityistä, mutta ei ole myös ottanut siltä yhtään mitään. Fri13 on elävä esimerkki tällaisesta pitkin nettiä Ubuntun saatanallisuudesta profeetan lailla paasaavasta fri1kistä. Itse käytän mielelläni lukuisia eri jakeluita ja harrastan distrohoppailua aina kun aikaa riittää. Susesta en ole toistaiseksi koskaan oppinutn erityisemmin välittämään vaikka olen joutunut mm. työn puolesta ylläpitämään Suse-palvelinta. Minulla ei ole kuitenkaan yhtään mitään Susea vastaan (vielä vähemmän sen käyttäjiä, tai ylipäätään minkään distron käyttäjiä) ja ko. distro varmaan sopii monille paljon paremmin kuin vaikkapa Ubuntu. Itsekin tulen sillä toimeen.

29
Con Kolivas (BFS:n tekijä) ymmärtää asian perusjuonen: työpöytäkäytössä ei saa käydä niin, että kone toimii käyttäjän näkökulmasta katsoen hitaasti ja tahmaavasti.

Käyttökokemusta on nyt vielä varsin vähän, mutta ainakin blenderin renderöinti pysyi kivasti taustalla häiritsemättä lainkaan nettiselausta. Myöskään yhtään totaalitahmausta ei ole vielä BFS:n kanssa tullut, kun CFS:n kanssa niitä tulee aina vähän väliä.

Uskon, että CFS:n kehittäjät ymmärtävät tämän perusjuonen myös. Jos sinulla on ongelmia CFS:n kanssa, niin eikö olisi parempi raportoida siitä kehittäjille, niin asialle tehtäisiin jotain. Toistettavissa oleva testitapaus, jossa ongelma ilmenee ja asiallinen raportointi.

Tämä "perusjuoni" on vain yksi vaihtoehto muiden joukossa, ja jossain palvelinkäytössä tämä "perusjuoni" on yksiselitteisesti väärin ja ei-toivottua! Jos skedulerin täytyy skaalautua 4096 prosessoriytimelle ja toimia kaikissa palvelinkäyttötapauksissa loistavasti, se ei välttämättä ole optimoitu työpöytäkäyttöön. CFS on yleiskäyttönen skeduleri, joka kyllä käyttää läjää Con Kolivasin aiemmassa SD-skedulerissa esittelemiä juttuja. CFS on parempi kuin aiemmat mainlinen skedulerit, mutta puhtaasti työpöytäkäyttöön suunniteltu skeduleri toimii lähtökohtaisesti paremmin puhtaassa työpöytäkäytössä, kuin kaikkiin mahdollisiin kuormiin skaalautuva skeduleri.

(Aina niin vekkuli autovertaus:) On mahdollista suunnitella urheiluauto, joka sopii rata-autoiluun tai kuorma-auto, joka sopii tavaroiden kuljettamiseen. On mahdotonta suunnitella urheiluauton ja kuorma-auton yhdistelmää, joka olisi yhtä nopea ja yhtä ajettava kuin urheiluauto, mutta jonka kuljetuskyky olisi kuorma-auton tasolla. Kyseessä ei siis ole varsinaisesti CFS:n _vika_ vaan _ominaisuus_. Ominaisuuksia ei korjata, tietääkseni.

So far so good: ei ainoatakaan tahmausta eilen eikä tänään BFS:llä, vaikka esim. eclipse on jauhanut lähes koko ajan ja blenderillä on väännetty ja renderöity malleja. Katsotaan miten tilanne etenee. Jos pysyy tällaisena, voidaan sanoa ihan suoraan, että BFS 100, CFS 0. CFS:n kanssa noita jumihetkiä on kuitenkin tullut yleensä muutamia päivässä.

Mitä tulee CFS:n bugiraportointiin, maltetaan nyt vielä hetki. Ensinnäkin ei ole vielä 100% varmaa, että vika on ollut nimenomaan CFS:ssä. Toisekseen tällaista satunnaista jumitustilannetta nyt ei vain oikein voi rekonstruoida: se iskee juuri silloin, kuin sitä vähiten kaipaisi ja näennäisesti ilman järkevää syytä. Toki näissä tilanteissa on aina jonkin verran kuormaa päällä. Syyllistä olen koittanut etsiä ohjelmista, ja joissakin tapauksissa näin onkin (gnome-do toisinaan, java/eclipse joskus), mutta toisaalta skedulerin pitäisi kertakaikkisesti estää tällaiset tilanteet. Ei neliytimisellä (hypersäikeistyksellä loogisia ytimiä kahdeksan) myllyllä pitäisi mitenkään yhden prosessin jumittaa koko konetta. Tällaisessa tapauksessa skedulerin pitäisi haistaa tilanne ja antaa suoritusaikaa myös muille, jotta esim. käyttäjän hiiri & näppäinkomennot menisivät perille heti eikä esim. 30-60 sekunnin päästä, kuten pahimmillaan tässä tapahtuu (tai toivottavasti tapahtui, ennen BFS:n asennusta).

30
BFS vaikuttaisi olevan rautaa. Linuxin kanssa allekirjoittanutta on aina ottanur rankasti päähän se, että aina toisinaan raskaassa käytössä kone menee pitkäksi aikaa "jökkiin", eli hiiri ei liiku, mitään ei _näytä_ tapahtuvan, vaikka oikeasti toki tapahtuukin.

Con Kolivas (BFS:n tekijä) ymmärtää asian perusjuonen: työpöytäkäytössä ei saa käydä niin, että kone toimii käyttäjän näkökulmasta katsoen hitaasti ja tahmaavasti. Absoluuttisella nopeudella ei ole niinkään paljon merkitystä. Arvostan kyllä sitä, että palvelimeni tuntuvat toimivan moitteettomasti ja täydellä nopeudella, vaikka käyttöliittymä menisi välillä jökkiin. Työpöydällä en kuitenkaan tällaista kaipaa, vaan ykkösprioriteettina pitää ehdottomasti olla interaktiivisuus ja aktiivinen ohjelma: teen töitä ja aika on rahaa! Käyttöliittymän pitää totella minua, ei päinvastoin.

Pidemmittä jorinoitta asennusohjeet 10.4 Lucid Lynxiin:
Koodia: [Valitse]
ppa: sudo add-apt-repository ppa:chogydan/ppa && sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-ck-generic linux-ck-headers-generic

Tämän jälkeen kone pitää bootata. Komennolla "uname -a" voi vaikka sitten varmistaa vielä, että "ck" lukee versionumeron perässä, eli CK:n päivitykset (lähinnä BFS?) ovat käytössä.

Käyttökokemusta on nyt vielä varsin vähän, mutta ainakin blenderin renderöinti pysyi kivasti taustalla häiritsemättä lainkaan nettiselausta. Myöskään yhtään totaalitahmausta ei ole vielä BFS:n kanssa tullut, kun CFS:n kanssa niitä tulee aina vähän väliä.


Ps. kaipaan äärimmäisen kevyttä, äärimmäisen käytettävää ja äärimmäisen tyylikästä käyttöliittymää. Ehdotuksia? Parhaat säätöni tähän mennessä ovat olleet varmaan Fluxboxin päällä toimivia, mutta nyt ei jaksaisi säätää. Kokonaispaketti haussa. Zenwalk näyttää äkkiseltään muuten hyvältä, mutta tyylistä ei juuri voida puhua. Lucidin Ambiance -tyylissä on sitä jotain, varsinkin työkalupalkin ikonit ovat hyvän näköiset. Tyylin hintana ei vain saisi olla hitaus. Katsotaan nyt, josko Lucid + BFS kääntää suupielet riittävän paljon ylöspäin, vai täytyykö alkaa viritellä taas jotain radikaalia.

31
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 10.04: Lucid Lynx
« : 06.04.10 - klo:22.45 »
Järjestelmä->Asetukset->Ulkoasu tuppaa jökähtämään ja kaatumaan aina tämän tästä. Onneksi tuohon ei tarvitse juuri koskea.

32
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 10.04: Lucid Lynx
« : 06.04.10 - klo:22.43 »
Miinusta:
-nvidian ajurit (190.x tai 17x.x) eivät syystä tai toisesta asennu laiteajurityökalulla
Buuttaa kone, se ajurin asennus voi olla hyvinkin ihan onnistunut, vaikka muuta väittääkin. Itsellä ainakin meni Nvidian ajurin kanssa niin.

Jossain aiemmassakin Ubuntussa oli samaa vikaa. Saattoi olla kehitysversio sekin, ei voi muistaa enää.  

Kiitoksia, boottaus korjasi ongelman. Käynnistyksen yhteydessä tosin hetkeksi grafiikkatilaksi muuttui joku aivan käsittämättömän epätarkka ja suunnilleen 256-värinen tila, mutta työpöytä tuli näkyviin aivan normaalisti. Ja ajuri näkyisi olevan 195.x

33
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 10.04: Lucid Lynx
« : 06.04.10 - klo:22.37 »
Lainaus käyttäjältä: wally
-miksis ihmeessä ikkunan hallintanapit hyppäsivät vasempaan reunaan osx-tyyliin? Ei voi ymmärtää.
Tämä minuakin häiritsi suuresti, mutta onneksi oli loppuen lopuksi yksinkertaista muuttaa takaisin "oikealle" paikalleen.
http://www.howtogeek.com/howto/13535/move-window-buttons-back-to-the-right-in-ubuntu-10.04/

Kiitos. Tuo menu-napin puuttuminen oletuksena oli muuten vieläkin isompi virhe kuin asettelun muutos, mutta nyt on asiat suunnilleen oikein. Pikkuvikana tuo menu-nappi näkyy nyt hyvin rumana, eli se ei sulaudu ympäristöönsä ja lisäksi taustana ei ole ympyrä, vaan tuo näyttää siltä, että menu-napin oikealta puolelta puuttuu jotain. Tuossa linkissäsi menu-nappi näkyy oikein, mutta minimize/maximize -napit eivät, vaikka ne puolestaan näkyvät itselläni juuri niinkuin pitää...

34
Ja aina kannattaa tarkistaa live-kokeilulla ennen uuden version asennusta, että ainakin näyttö, näppis, hiiri ja netti pelaa.

Helpoin tapa tuohon testaukseen on se, että asentaa Ubuntun aina live-tikulta sen ylimmän vaihtoehdon mukaan ja sitten työpöydältä napsauttaa kuvaketta "asenna". Tätä ennen ja tämän aikana on tietysti samalla koneella netissä pyörimässä sillä välin kun Ubuntu asentuu. Tuleepahan samalla testattua koneen välttämättömien toimintojen pelaaminen.

35
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 10.04: Lucid Lynx
« : 06.04.10 - klo:22.23 »
Päivittelimpä itsekin 10.04:een (64bit).

Plussaa:
-ulkoasu (Ambience) on kohtalaisen onnistunut

Miinusta:
-nvidian ajurit (190.x tai 17x.x) eivät syystä tai toisesta asennu laiteajurityökalulla
-miksis ihmeessä ikkunan hallintanapit hyppäsivät vasempaan reunaan osx-tyyliin? Ei voi ymmärtää.

36
HUOMASITKO tuon "yläpilkun"??
ilmeisesti
Koodia: [Valitse]
[b]mplauýer[/b] -vo vdpau

Itseasiassa en huomannut, enkä myöskään kopioinut tuota virhettä itselleni. Ja tosiaan sii VDPAU toimii itselläni, joten haukuin aluksi väärää puuta. XV eli XVideo on se, joka nyt koneessani on rikki.

37
Pelit / Vs: Nexuiz "kapitalisoitu" - Xonotic tulee
« : 06.04.10 - klo:08.54 »
Lord Havoc:
Lainaus
The engine has been licensed as non-GPL for Sony Playstation 3 and Microsoft Xbox 360, these are very closed platforms and the game had no chance of reaching them under GPL, publishers would not touch it.

IllFonic actively promotes the GPL Nexuiz for all operating systems.

The console game code is being started fresh now that GDC is over, no GPL claims can apply to it.

Note: Nexuiz 1.0 was to be a commercial game in the first place, but was GPLed for the enjoyment of everyone, this deal pertains to the name and concept, not the community enhancements that occurred after the original release.

Mielestäni asiassa ei ole yhtään mitään ongelmaa. Kukaan ei ole varastanut keltään yhtään mitään. Uutinen on positiivinen, ei negatiivinen. Kirsikkana kakun päällä Nexuizin nimeä ja logoa saa jatkossakin käyttää myös avoimen lähdekoodin versiossa.

Onkos pojjaat ohjelmoineet Qt:lla jotain? Qt on triplalisensöity kirjasto, josta on nykyään saatavilla versiot GPL-, LGPL- ja suljetulla lisenssillä. Sama tarina mm. MySQL:n kanssa. Sehän riittää, että MySQL:n ja Qt:n yhteydessä on maininta, että alkuperäisellä tekijällä on kaikki oikeudet myös muiden tuottamiin koodeihin ja näinhän taitaa olla myös Free Software Foundationin tapauksessa.

Lord Havoc ei ole välttämättä laittanut tällaista mainintaa Darkplaces-moottorin ja Nexuiz-pelin yhteyteen, ja mikäli näin ei ole, hänellä kavereineen ei ole ollut oikeus myydä kuin omia tekeleitään suljettuna eteenpäin. GPL-pelinhän siis saa tuplalisensöidä millä tahansa lisenssillä, jos on vain riittävät oikeudet itsellään. On ainakin selvää, että Havocilla on ollut oikeus myydä Nexuiz-nimi ja konsepti, koskapa ne ovat hänen tuotoksiaan.

Ja kuten kaikki ymmärtävät, se, että Nexuizista tai mistä hyvänsä GPL-pelistä tehtäisiin suljettu versio ei tarkoita sitä, etteikö se aiemmin julkaistu GPL-versio olisi edelleen olemassa ja aivan täysin käytettävissä kuten aina ennenkin. Tästä syystähän koko Xonoticin tekeminen on ylipäätään mahdollista.

38
Koodia: [Valitse]
mplayer -vo xv

tai...
Koodia: [Valitse]
mplayer -vo sdl

Nämä eivät toimi, eli tuo XV on tosiaan sökönä. Olisin luullut SDL:n toimivan, koska gl toimii.

ilmeisesti
Koodia: [Valitse]
mplauýer -vo vdpau

Vdpau näyttäisi toimivan myös, mikä on hieno juttu.

39
Tuli vaan mieleen, että vikanahan saattaisi olla nVidian videonkiihdytys. Rikkinäinen videonkiihdytys selittäisi ainakin sen, miksi muuten kaikki toimii täydellisesti (pelit yms.), mutta juuri (työpöydällä toistetut) videot näkyvät mustana.

Nyt sain VLC:llä videota pihalle, kun ulostuloksi valitsi X11:n, ja "kiihdytetyn ulostulon" pois päältä.

EDIT:
Se lienee XVideo, mikä tuossa mättää. Ei nimittäin toimi.

40
grafiikkatehosteet päällä?

Kokeiltu on sekä Compizilla että ilman, ei vaikutusta.

Oletko kokeillut grafiikkakortissa mahdollisesti olevaa toista porttia?

Piuha on aika hankalassa paikassa, täytyy laittaa vinkki korvan taakse ja kokeilla sitten kun kaikki muut vaihtoehdot on käyty läpi.

Tuli vaan mieleen, että vikanahan saattaisi olla nVidian videonkiihdytys. Rikkinäinen videonkiihdytys selittäisi ainakin sen, miksi muuten kaikki toimii täydellisesti (pelit yms.), mutta juuri (työpöydällä toistetut) videot näkyvät mustana.

EDIT:
kokeilin vielä käynnistää Totemin ja VLC:n komentorivillä, jos saisi mahdollisia virheilmoituksia näkyviin. Totem ei sylkenyt pihalle mitään, eikä VLC:kään nähtävästi mitään relevanttia:
Lainaus
VLC media player 1.0.5 Goldeneye
[0xdec888] main libvlc: Running vlc with the default interface. Use 'cvlc' to use vlc without interface.

** (<unknown>:4260): CRITICAL **: atk_object_set_name: assertion `name != NULL' failed
-------------(tässä kohtaa avasin videon ja painoin play:)-------------
QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 1
QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 1
[0x7f6ffc019598] pulse audio output: No. of Audio Channels: 1

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 7