Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - wally

Sivuja: [1] 2 3 ... 7
1
Pelit / Vs: Live-USB-tikku LANeille?
« : 10.06.15 - klo:19.46 »
Linuxin voi asentaa USB-tikulle samalla tavalla kuin kiintolevyllekin, Grub vaan sitten pitää muistaa asentaa myös tikulle.
Tosivarovainen irroittaa asennuksen ajaksi kiintolevyt, minä en ole irroittanut kuin 1. kerralla.

Erinomainen ehdotus. Miten ei sattunut mieleeni ollenkaan. Helpottaa esim. tuon hostname-muokkauksen kanssa, ja saapahan tikulle EXT4-tiedostojärjestelmän, mikä ei tuntunut onnistuvan käynnistystikun luontityökalulla.

Tätä kirjoittaessa Xubuntu on lähes jo asentunut tikulle.

2
Pelit / Vs: Live-USB-tikku LANeille?
« : 10.06.15 - klo:18.07 »
Seuraava ongelma onkin siinä, että käynnistyslevyn luontityökalulla ei saa yli 4 gigan persistointialuetta datalle. (Syynä FAT32-tiedostojärjestelmän 4 gigan tiedostokokorajoitus)

Ratkaisu on onneksi olemassa:
http://askubuntu.com/questions/397481/how-to-make-a-persistent-live-ubuntu-usb-with-more-than-4gb

3
Pelit / Vs: Live-USB-tikku LANeille?
« : 10.06.15 - klo:17.00 »
Hyviä vinkkejä, kamara. Kiitoksia!

Hostnamen muuttamiseen näkyy olevan joitakin vinkkejä ubuntuforums.org:issa.

Käyn hakemassa Verkkokaupasta muutamia tikkuja testiin, josko jokin niistä olisi edes siedettävän nopea.

4
Pelit / Live-USB-tikku LANeille?
« : 10.06.15 - klo:09.36 »
Suunniteltiin tuossa poikien kanssa LANeja n. 10 vuoden tauon jälkeen. Suurimmalla osalla Windows-koneita.

Tulipahan sitten mieleeni, josko saisin värkkäiltyä LANeille joka kaverille USB-tikun, jossa asennettuna ilmaisia huippupelejä, kuten 0ad, Scorched3d ja TrueCombat: Elite.

Aika ja taidot ovat sen verran rajallisia, että päätin ainakin alkuun yrittää helpointa mahdollista tapaa:

1. Lataan Xubuntu 15.04 .iso:n
2. Asennan sen "Käynnistyslevyn luonti" -työkalulla riittävän isolle tikulle, johon varaan lisätilaa mainitulla työkalulla ("Tallennettu varattuun lisätilaan").
3. Boottaan tikulle
4. Asentelen ainakin nvidian 3d-ajurit
5. Asennan haluamani pelit LANeja varten
6. Monistan tikkua dd-komennolla.
7. Valmis?

Tietenkin jos jollain on AMD:n näytönohjainta, tämä joutuu sitten laneilla asentamaan oikeat ajurit omalle kopiolleen tikusta, mutta ei pitäisi olla iso ongelma.

Mikä voisii mennä vikaan? Onko kellään täällä kokemuksia vastaavasta?

LISÄYS: maailmalla on muutamia valmiita live-isoja juurikin pelailuun ja esim. laneille, mutta näiden ongelmana on useimmiten se, että ovat todella vanhoja (esim. http://live.linux-gamers.net/), ja vaikka eivät olisikaan, pelilista ei kata lähellekään kaikkia niitä pelejä joita itse haluaisi pelata.

5
Pelit / Vs: Steel Panthers World At War
« : 30.05.15 - klo:01.20 »
Siltä varalta että jotain tämä peli kiinnostaa, niin voin varmistaa jotta toimii. Juuri äskettäin taas kokeilin vuosien tauon jälkeen. Eikä tarvitse mitään 32-bittisiä käyttöjärjestelmiä.

Sen kun vain ajaa kaikki .exe -paketit Winellä (8.20 ja päivitykset 8.30, 8.40, 8.403), ja kaikki toimii kuin junan vessa ilman säätöjä. Hiirellä pitää kerran klikata, että musta alkuruutu muuttuu valikoksi.

Varoitus: koukuttava peli kaikkien näiden vuosienkin jälkeen.

6
Pelit / Vs: Hyviä ilmaispelejä Linuxille
« : 25.02.13 - klo:19.01 »
Olen os ymmärtänyt väärin, vai onko Team Fortress 2 (TF2) ilmainen? Steamin Linux-version julkaisun jälkeen tuo on saatavilla jokaiselle pingviinimiehelle.

Ja peli on ehdottomasti hyvä sekä hauska.

7
5. Poista täysin turha alapaneeli

Asentelin Xubuntu 12.10:n virtuaalikoneeseen tässä ihan lähiaikoina ja muistaakseni siinä ei ollut vakiona alapaneelia. En tosin tiedä oliko tuo Xubuntun vai XFCEn muutos, mutta oli toimiva ratkaisu ja sellaistahan sitä tuli joskus kauan sitten käytettyä GNOME 2:n kanssa. XFCEstä on tainnut tulla se perinteisempi työpöytä (käytössä mm. mummolassa, jonne ei oikein Unityä uskalla asentaa).

Se on varmastikin Xubuntun muutoksia. Toki myös Xubuntun voi asentaa Ubuntun päälle, mutta tällöin mukanaa tulee varmasti enemmän ns. turhaa tauhkaa, joille on jo Ubuntun vastineet asennettuna. Toki voi olla, että sitä roskaa ei niin mahdottomasti tule, jolloin Xubuntu voi olla oikein hyvä vaihtoehto.

En ole nyt hetkeen taas asentanut Xubuntua Ubuntun päälle, mutta hurjimmillaan minulla on ollut samassa vehkeessä näiden lisäksi vielä Kubuntu ja taisi joskus olla jopa Lubuntu. Lopputuloksena koneessa on melkoinen määrä päällekkäistä softaa, minkä henk. koht. koen ärsyttäväksi.

Jos Ubuntun sovelluskäynnistin ei olisi niin käsittämättömän surkea (sekava, hidas ja hiirelle käyttökelvoton, ja ~mahdoton selata softaa jonka nimeä ei tiedä), en kokisi jatkuvaa vetoa muihin ikkunamanagereihin. Toisaalta Unityn HUD on valtavan hyvä juttu ja puuttuu XFCE4:sta, mikä puolestaan "estää" siirtymisen jälkimmäiseen yhdessä Ubuntun nätin ulkoasun kanssa. Launcheria ei ole XCFE4:ssa, mutta näitä nyt saa asennettua oman maun mukaan (d-menu, gnome-do jne.).

(Ps. "lähiajat" viittaavat aina (lähi-)tulevaisuuteen, eli jos on tehnyt jotain lähiaikoina, on varmaankin onnellinen aikakoneen omistaja... ;-)

6. ???

7. Profit
Mikäs näiden merkitys on... ;) (jotain retorisia keinoja varmaan)

http://knowyourmeme.com/memes/profit

En itse asiassa edes tiennyt, että tuo meemi on alkuperin lähtöisin South Parkista:

Lainaus
This meme comes directly from South Park‘s season 2, episode 17 (30th in total) which aired on December 16th, 1998. In this particular episode, the children’s underwear are being stolen from them by gnomes for the purpose of “profit.”

The process, as explained by thee gnomes goes something like this.

Step 1. Collect underpants.

Step 2. ?

Step 3. PROFIT

8
Itse asiassa tuossa jutussa ei edes kehoitettu käyttämään 10 vuotta vanhoissa koneissa Ubuntua, vaan:
Lainaus
Ubuntu toimii hyvin 5–7 vuotta vanhoissakin koneissa; Xubuntu, Lubuntu, Puppy Linux ja Antix pyörivät sitäkin vanhemmissa. Kaikilla Linux-versioilla on omat nettisivunsa.

Ja todellakin: tehokkaamman puoleinen kone 7 vuoden takaa tyypillisesti pyörittää Ubuntua ihan hyvin, ja suhteessa hieman nuhapumpumpi 5-vuotias kone tekee useimmiten saman.

Tosin Unityn sovelluskäynnistin saattaa pistää polvilleen uudemmankin koneen ilmeisesti ensisijaisesti näytönohjaimesta ja ohjaimen ajureista riippuen, eli YMMV, kuten lontooksi sanotaan.

9
Sanoisin kyllä, että on ihmisten harhauttamista kehottaa käyttämään kymmenen vuotta vanhassa koneessa Ubuntua, joku Lubuntu tms. kyllä toimii, mutta varsinaisella Ubuntulla käyttökokemus ei ole nautittava. Itse pitäisin jonkun näköisenä rajapyykkinä sitä aikaa kun tuplaydin prossut alkoivat ilmaantumaan laajemmin, joku 2006-mallia tai sitä uudempi, ja muistilaajennus niin sitten puhutaan asiaa. Varsinkin jos näytönohjain on joku modernihko malli, halpismallitkin ovat ok. Niillä kyllä Ubuntu pyörii kivasti (Tosin toimiipa Win7:skakin ainakin kun vähän optimoi).

Asentaa Ubuntun, ja jos vääntö ei meinaa riittää, asentaa päälle XFCE4:n:

Koodia: [Valitse]
1. päätteeseen:
sudo apt-get install xfce4

2. kirjaudu ulos ja kirjaudu sisään xfce4-istuntoon

3. valikosta Asetukset->Oletussovellukset (muistaakseni tämän niminen) tiedostonhallinnaksi Nautilus

4. Asetukset -> Ulkoasu vaihda mieleisesi ulkoasu sekä ikoneiksi esim. Ubuntu mono dark.

5. Poista täysin turha alapaneeli

6. ???

7. Profit

Koeteltu ja hyväksi havaittu toimintatapa. Unityn olemassaolo ei juuri kovalevyä rassaa. Bonuksena saa käyttöönsä kaikki viimeisen päälle hyvät ohjelmat, kuten Nautilus (Thunarin sijaan), LibreOffice jne.

Tuohon kun vielä asentelee GIMPin ja laittaa valikosta Ikkunat -> Yhden ikkunan tila:n päälle, niin aika maukas ja kattava paketti on asennettuna.

10
Pelit / Vs: Steam ja Source tulossa (oikeasti) Linuxille
« : 18.02.13 - klo:13.51 »
Hemmetin hieno juttu. Varsinkin jos noita vanhoja pelejä saisi linuxille steamin kautta. Ennen tehtiin pelejä, nykyään tehdään vaan hienot grafiikat.  ;)

Ostin juuri Half-Life 1:n 75% alennuksella joten kokonaiset 2,5€ köyhdyin. Täytyy vain malttaa odottaa, että pääsee taas pelaamaan. Pikaisen kokeilun perusteella ei-pelikannettavallani tuo näkyisi pyörivän täysin sulavasti 2560x1440 resolla.

Half-Life 2:sta ei näköjään ole vielä julkaistu Linuxille, mutta laitoin Windows-steamin asentumaan PlayOnLinuxin kautta. Jo vuosia sitten tuo Half-Life 2:n pyöri Winellä todella sulavasti (kenties sulavammin kuin Windowsilla), kunhan vain pakotti DirectX 8:n päälle. Ysillä taisi tahmata.

Penumbraa ja Amnesiaa saisi aivan pilkkahintaan Steamista, mutta enhän mää saisi yöllä unta jos noita erehtyisin pelaamaan. Enkä nyt siis tarkoita "one more turn" -efektiä à la Civilization.

11
T-lasku on kyllä ollut loistava työkalu omaan käyttööni. Pieniä huolia ja murheita on ollut matkalla, kuten kesällä kun jostain syystä uusi T-laskun versio ei enää osannut vanhaa laskutus-tietokantaa avata, ja jouduin käsipeleillä värkkäilemään tietokantoja kohdilleen.

Nyt asensin T-laskun Ubuntu 11.10:n 64-bittiseen versioon, ja meinaa olla pientä bugia. T-lasku kaatuu, jos koittaa laittaa viivästyskorkoprosenttia nuolesta pienemmäksi tai jos koittaa tallentaa tiedostoa pdf-muodossa.

Jälkimmäinen tapahtuu itselläni näin:
1. Paina "Tulosta", tulostusdialogi avautuu
2. Klikkaa "Tallenna", tallennusdialogi ei avaudu, vaan ohjelma kaatuu, ja komentorivillä näkyy seuraavanlaista tulostetta:

Koodia: [Valitse]
show QWidget(0x2845390, name = "qt_scrollarea_hcontainer")
Requesting child objects for an interface that is a virtual child itself.
Requesting child objects for an interface that is a virtual child itself.
Requesting child objects for an interface that is a virtual child itself.
Requesting child objects for an interface that is a virtual child itself.
QSpiAdaptor::getChild INVALID CHILD:  QWidget(0x28cdab0, name = "qt_scrollarea_viewport") 1
ASSERT: "interface->childCount() == children.count()" in file adaptor.cpp, line 200
Keskeytetty

Koko debuggitulostussetti "Tallenna"-napin painamisesta lähtien löytyy tuolta:
http://pastebin.com/x3BHt775

Tulostus ja sähköpostilähetys (jossa pdf liitteenä) toimivat ihan normaalisti, eli ongelma liittyy juuri tallennusdialogiin.

uname:
Koodia: [Valitse]
Linux xxxxxx 3.0.0-12-generic #20-Ubuntu SMP Fri Oct 7 14:56:25 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
T-lasku sanoo olevansa versiota 1.13.1, asennettu "deb http://helineva.net/deb lucid main" -repoista tänään.

12
Jaahas, muisti loppuu jatkuvasti. Järjestelmänvalvonta väittää kiven kovaa, että olisi vain 2,9 gigaa muistia, ja 'top' nyökyttelee vieressä. Koneessa kuitenkin pitäisi olla 2x2=4 gigaa DDR-muistia, kuten 'lshw' näyttää:

Onko hyviä ehdotuksia, mistä lähtisi liikkeelle kadonneen  muistigigan etsimisessä?
Menepä tutkimaan koneen Bios:in asetuksia. Käyttääkö näytönohjain yhteistä muistia kenties ?

T:Jallu59

Kiitos vinkistä. Oli tuolla 64 Mt laitetty integroidulle näytönohjaimelle (käytän erillistä) ja elättelin jo toiveita, että tulisi kadonnut muistigiga näkyviin, mutta eipä onnistunut.

Syyllinen taisi tosin löytyä tästä penkin ja näppäimistön välistä:

Ei tullut muistia hankittaessa jossain vaiheessa oikein katottua liian tarkkaan, mitä tämä emolevy tukee ja mitä ei:

Koodia: [Valitse]
Supports dual channel DDR2 533/667/800, using two 240-pin DDR2 DIMMs.
Supports the memory size up to[b] 2GB[/b]

Tällainen lankku kyseessä:
MS-7253-010 MSI AMD SAM2 - mATX

Tosiaan, osaa hyödyntää sitten 3 gigaa tuosta 4:stä, vaikka lupaa vain kahta. Tiedä sitten johtuisiko muistin määrästä se, että on hieman sekoilua esiintynyt.

13
Jaahas, muisti loppuu jatkuvasti. Järjestelmänvalvonta väittää kiven kovaa, että olisi vain 2,9 gigaa muistia, ja 'top' nyökyttelee vieressä. Koneessa kuitenkin pitäisi olla 2x2=4 gigaa DDR-muistia, kuten 'lshw' näyttää:

Koodia: [Valitse]
*-memory
          description: System Memory
          physical id: 1c
          slot: System board or motherboard
          size: 4GiB
        *-bank:0
             description: DIMM
             product: None
             vendor: None
             physical id: 0
             serial: None
             slot: A0
             size: 2GiB
             width: 64 bits
        *-bank:1
             description: DIMM
             product: None
             vendor: None
             physical id: 1
             serial: None
             slot: A1
             size: 2GiB
             width: 64 bits

64-bittinen (olisikohan tämä 9.04) Ubuntu käytössä:
Koodia: [Valitse]
Linux wdata 2.6.32-25-generic #45-Ubuntu SMP Sat Oct 16 19:52:42 UTC 2010 x86_64 GNU/Linux

Onko hyviä ehdotuksia, mistä lähtisi liikkeelle kadonneen  muistigigan etsimisessä?

14
Yleistä keskustelua / Vs: Linuxin viilaamista
« : 22.10.10 - klo:13.33 »
UNIXissa on erikseen käyttöjärjestelmän ydin, eli kerneli. Linux on ydin, eli kerneli, (katso vaikka kernel.org), mutta minkä ydin se on?

Asia alkaa varmaan hahmottua, jos katsot tuolta tämän ketjun kyselystä:

*Linux (kernel) on käyttis eli monoliittinen ydin
vai
*Linux (kernel) on pelkkä ydin eli mikroydin

Koska jälkimmäinen on ilmiselvästi virheellinen väite, on mielenkiintoista, että se on silti kerännyt jo 10 ääntä. Sinällään äänestysvaihtoehdot ovat hassut, koska tuohon kysymykseen ainoa mahdollinen vastaus on ensimmäinen, sillä Linux tosiaan on monoliittinen ydin. Voisi sanoa, että Linux on "itseriittoinen", mikä itsessään jo tarkoittaa, että se on (vähintään) käyttöjärjestelmä.

Linux on siis monoliittinen ydin sisältäen kaiken tarpeellisen, jotta sitä voidaan kutsua käyttöjärjestelmäksi.

15
Yleistä keskustelua / Vs: Frin pilkun viilaamista
« : 19.10.10 - klo:12.46 »

Linkeistäsi kannattaa lukea erityisesti tämä:

http://www.topology.org/linux/lingl.html

Tekstiä on paljon, mutta myös asiaa on paljon. Monessa tämänkin ketjun kirjoituksessa on erittäin paljon tekstiä, mutta siihen nähden vähänlaisesti asiaa.

Tämä kuva tosiaan tiivistää olennaisen tästä keskustelusta:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d0/OS-structure2.svg/1000px-OS-structure2.svg.png

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kotisivut pystyyn.
« : 18.10.10 - klo:15.56 »
Kun pari vuotta sitten tein edellisen kerran sivut niin oli käytössäni Windowssissa jokin kätevä Ftp-sovellus. Mikähän Ubuntussa?

Kaippa nämä löydän itsekin kun etsin, mutta auttaa kiireessä jos ehditte neuvoa :)

Nautilus (tai KDE-puolella Dolphin) on aivan järkyttävän ylivoimainen verrattuna kaikkiin "varsinaisiin ftp-ohjelmiin", jotka ovat käytettävyydeltään ihan puhdasta kuraa.

Siis nautilukseen osoitervi näkyviin ja siihen sitten ftp://käyttäjänimi@ftp.palvelimen.osoite

Nautilus osaa vastaavalla tavalla käpistellä myös ssh:ta eli sftp:tä, kun laittaa osoitteen alkuun ssh: tai sftp:

17
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kirjanpitoa
« : 18.10.10 - klo:15.07 »
Toimiiko Tappio-ohjelma Winen avulla linuxissa?

Olen joskus kokeillut, mutta muistaakseni tuolloin pikanäppäimet eivät toimineet, joten käyttö oli erittäin ankeaa ja hidasta.

18
Yleistä keskustelua / Vs: Frin pilkun viilaamista
« : 18.10.10 - klo:14.53 »
Mutta tuollahan jo selitettiin että se tuo ongelmia ja riistää vapauden käyttäjältä ja on riippuvainen markkinoinnista kuin narkomaani on diileristä.

No jopas. Kyllä ne ovat ihan muut asiat kuin sanan "käyttöjärjestelmä" määritelmä, jotka tekevät käyttäjän riippuvaiseksi markkinoista. Mitä vaikkapa yhteensopivuuteen tulee, se menee käytännössä yleensä ohjelmistojärjestelmän mukaan. Laite tai ohjelma, jolla on vaikkapa SUSE- ja RedHat -sertifikaatit ei välttämättä toimi pienellä äheltämiselläkään Ubuntussa, vaikka taustalla ruksuttaa käytännössä sama käyttöjärjestelmä.

Kertauksena: vaikka kaikki tietäisivät, että Linux on käyttöjärjestelmä, tämä tosiasia ei tekisi Android-, Ubuntu ja Fedora -ohjelmistojärjestelmiä kaikissa tilanteissa keskenään yhteensopiviksi, vaikka käytetty ytimen versio olisi sama.

Lisäksi Linux-käyttäjät ovat useimmiten tietoisia siitä, että siellä myllyssä tosiaan häärää se Linux-käyttöjärjestelmä. No, Android-käyttäjistä iso osa ei välttämättä tiedä. Ts. mitään vapauksia ei ole tässä viety yhtään keltään.

Katsotaas mitä Ubuntu Suomen etusivu kertoo:
Lainaus
Mikä Ubuntu on?
 
Ubuntu on helppokäyttöinen,
suomenkielinen ja ilmainen Linux-käyttöjärjestelmä.

Teknisesti ottaen tuossa on virhe, mutta lopputuloksena kuitenkin käyttäjä ymmärtää, että Linux se siellä taustalla jyllää.

19
Kiitoksia Tommille, loistavaa työtä.

Koska haluan pitää laskutustietoni varmassa tallessa, siirsin laskutus.sqlite:n Dropboxiin ja muutin vastaavan rivin .ini-tiedostosta ja hyvin pelaa.

Ohjelman toiminta tuntuu selkeältä ja mietityltä. Pari huomiota:

-ALV-osuuden määrittely laskutusvaiheessa on hieman epämääräistä. Käytännössä itselläni on kaikki laskut ALV 23%, mutta en myy tuotteita, enkä kovin usein myöskään puhtaasti tuntimäärä *  a-hinta -periaatteella vaan sovittuina projekteina. Tällöin huomasin hyväksi tavaksi saada alv:n kohdalleen siten, että lisäsin ensin mukamas tuotteen "Ohjelmistokehitys", muokkasin tuote-kohdan tyhjäksi, lisäsin selitteeseen projektista selityksen, määräksi 1, yksikön tyhjäksi ja a-hinnan sitten projektin hintaa vastaavaksi. Tällöin alalaidassa näkyvä ALV-osuus muodostui oikein. Jos taas en lisännyt tuotetta, vaan kirjoitin suoraan a-hinnan, ALV-osuudeksi tuli 0 euroa. ALV-osuuden valinnan saisi näkyvämmäksi, mikäli lisäisi tuohon vielä sarakkeen "ALV %", mutta menee se näinkin.

-Miten maksusuoritusten tuonti toimii? Mikä on formaatti? Saako nettipankeista tällaista formaattia pihalle suoraan? EDIT: ohjeissahan tuo näemmä lukee, joskin en ihan täysin ymmärrä:
Lainaus
Klikkaa ...-painiketta ja valitse valintaikkunasta sähköisen aineiston tiedosto. Tiedosto voi olla konekielinen tiliote, saapuvat viitemaksut -aineisto, Osuuspankin tapahtumaluettelo (.csv) tai Nordean tapahtumaluettelo (.txt). Valittuasi tiedoston maksusuoritusten tiedot ilmestyvät taulukkoon.

Lisätään vielä yksi huomio: ohjelmaan upotetut ohjeet ovat kova sana. Eli esimerkiksi tuossa "maksusuoritusten tuonnissa" voisi olla ?-nappi,  josta avautuisi yksinkertainen ohje, esimerkiksi tuo, että minkä pankin aineistot kelpaavat ja mikä on tarkalleen se csv-formaatti joka kelpaa. Eli tiivistettynä: integroidut ohjeet ovat hyvästä, erillisillä sivuilla olevat ohjeet "pahasta"...
/EDIT

-Edelliseen liittyen voisiko laskuista yksinkertaisesti pystyä ruksittamaan, että "tämä lasku on maksettu"?

No joo, tämä nyt on lisätoiminnallisuutta. Pelkkä laskutuskin riittää itselleni oikein hyvin. Tähän asti olen hoitanut sen käyttämällä jonkun vääntämää excel-pohjaa, joka sekin on toiminut yllättävän hyvin.

Jatkokehitysideana tulee mieleen sähköpostilla lähetettävät pdf-laskut ja hieman laajemmat kirjanpitotoiminnot. Olennaista on kuitenkin pitää itse laskutustoiminta yksinkertaisena ja käytettävänä, kuten se nyt on.

PayPal-tili tai muu lahjoituksiin voisi olla kova sana.




OT:
Fri13:lle iso mikkihiirenkuva tuplakesolla aiheen roskaamisesta. Great, hieno juttu jos tästä ohjelmasta saadaan jossain vaiheessa asennuspaketit myös muille jakeluille kuin Ubuntulle, mutta nyt on vielä ohjelman aktiivinen kehitystyö ilmeisesti kesken ja kaikki mikä ei palvele tätä tarkoitusta on haitaksi. Hieman respektiä, kiitos.

20
Yleistä keskustelua / Vs: Frin pilkun viilaamista
« : 18.10.10 - klo:13.00 »
Osa kernelissä ja osa /sys -hakemistossa. Muistinhallinta, tiedostojärjestelmät ja I/O kuuluvatkin kerneliin, mutta kernelillä ei tee mitään ilman varusohjelmia, jotka käyttävät niitä.

Eli tässä päästään juuri tähän virhepäätelmään, jossa käyttöjärjestelmä-sanan etymologia oletetaan johtuvan siitä, että se on järjestelmä, jota ihminen käyttää. Totta on, että pelkällä käyttöjärjestelmällä ei välttämättä tee yhtään mitään. Tarvitaan varusohjelmia, jotta käyttöjärjestelmästä saadaan ihmiselle hyötyä.

Tämä on kuitenkin lopulta vähän sama asia kuin sanoisi, että auton moottori ei ole moottori, koska tarvitaan lisäksi laatikko ja neljä pyörää, että tätä moottoria voitaisiin käyttää. Kuulostaisi kuitenkin vähintäänkin kornilta nimittää autoa "moottoriksi", vaikka moottori toden totta on täysin välttämätön osa autoa.

***

Sanojen merkitykset muuttuvat, ja yleiskielessä oikeasti ohjelmistojärjestelmää tarkoittava markkinointitermi "käyttöjärjestelmä" on lyönyt läpi, eikä siinä mitään. Ammattilaisen tulee ymmärtää sanan "käyttöjärjestelmä" kaksoismerkitys, mutta n. 99,9% ihmisistä ovat ja saavat luvan olla autuaan tietämättömiä tästä asiasta. Siinä merkityksessä, jossa Windows XP on käyttöjärjestelmä, Ubuntu 10.10 on ilman muuta käyttöjärjestelmä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 7