Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - wally

Sivuja: 1 ... 5 6 [7]
121
Yleistä keskustelua / Vs: LinuxCompin linuxkurssi
« : 12.05.08 - klo:10.31 »
DSL toimii melkeinpä vaikka leivän paahtimessa  ;D

Todellakin. P133-koneessa 24mt(?) muistilla toimi ainakin ihan ok. Firefox käynnistyi n. 30 sekuntia, mutta kyllä sitä käyttää pystyi. 128 megaa riittää siihen, että koko käyttis ladataan rammiin, ja voitte uskoa, että on nopea...

Mutta, myös Ubuntun saa todella vaatimattomassa koneessa pyörähtämään ihan hyvin. Asennettiin Gutsy:n palvelinversio koneelle, jossa oli 64mt muistia. Asennus kesti kauan, mutta graafinen tila/Fluxbox toimi erittäin hyvin, ja Firefoxikin kohtuullisesti.

Itse koulutuksesta: mitähän ihmettä tuo dollarimerkki tuolla tekee? Todella amatöörimäistä ja lapsellista. Kuten jo ylempänä mainittiin, pitäisi pyrkiä käyttäjäkeskeiseen, ei jargonkeskeiseen opetukseen. Eli, ei "ota käyttöön XYZÖ 2.2", vaan "nopeuta konetta sillä ja sillä".

122
Voisihan windowskin laittaa gimpin valmiina jos haluaisi ;) Joten windows voi käyttää paljon asioita, mutta eipä käytä tässä ero.

Onneksi windows ei laita bukisia betaversioita oletuksena niinku eräät (upssss),
puhtaalle alustalle on mukavempi laittaa juuri ne ohjelmat joita tarvitset ei mitään muuta turhaa joutavanpäiväistä krääsää.

Mille "puhtaalle alustalle"? Se, että Windowsin mukana tulevat ohjelmat ovat toiminnaltaan vajavaisia ei tarkoita sitä, etteikö niitä olisi siellä. On painttia, notepadia ja monta muuta apuohjelmaa. Toki jonkin verran määrällisestikin vähemmän kuin Ubuntussa, mutta toisaalta juuri Ubuntussa jakeluna on varsin vähän mitään roskaa mukana. Ja toki, pakettienhallinnasta näiden "ylimäräisten" juttujen poistaminen on todella nopeaa, jolloin ollaan taas "puhtaalla alustalla".

Muuten, jos ihan oikeasti haluat puhtaan alustan Ubuntussa, asenna palvelinversio, ja siihen netistä ohjeilla haluamasi työpöytäympäristö(esim. gnome-jotakin, ei ubuntu-desktop, joka lataa koko roskan) ja ne ohjelmat joita juuri tarvitset. Itseasiassa taidankin tehdä näin seuraavan kerran. Palvelinversio oletuksena asentaa erittäin minimaalisen systeemin, jossa ei ole mitään graafista.

123
Mitäpä muuta?

Tässä utopistinen ehdotus:

Muokataan ketjuja niin, että vastaus/ratkaisu ongelmiin tai linkki ratkaisuun/ratkaisuihin löytyy ensimmäisestä viestistä. Se, miten tuon toteuttaminen käytännössä on mahdollista, on ainakin itselleni mysteeri. Vaatii siis varmaankin aivan liikaa työtä.

Miksi tällaisia ehdottelen? Usein viestiketjuissa, varsinkin vanhemmissa, joku epätietoinen esittää kysymyksen, johon saattaa tulla ummet ja lammet vastaukseksi ennen sivulta 4 keskivaiheelta löytyvää ratkaisua, jonka jälkeen ketjun aloittaja mahdollisesti lisää otsikkoon sanan "ratkaistu". Näkisin, että ensimmäiseen postaukseen lisätty linkki ratkaisuun merkittävästi parantaisi keskustelualueen käytettävyyttä ja arvoa tukipalveluna.

(Jos opastuksissa näin ei vielä ole,) voisi kaikkia kyselijöitä opastaa lisäämään [ratkaistu]-tekstin lisäksi myös alkuperäiseen viestiin vaikkapa:

Lainaus
EDIT:
homma selvisi: www.ratkaisuviestin.osoite
Kiitos xyz!!

124
Pelit / Vs: FlightGear v1.0 >>>> 7.10?
« : 05.05.08 - klo:13.38 »
Herjaa: Error Dependency is not satisfiable: fgfs-base

fgfs-base on Flightgearin oma paketti, joka pitää asentaa ennen "flightgear"-pakettia.

getdeb-sivustolta löytyy ainakin Gutsylle flightgear 1.0:
http://www.getdeb.net/search.php?keywords=fgfs

Lataa tuolta kaikki 3 pakettia ja asenna.

125
Täällä Googlen SoC:n KDE-projekteja:
http://liquidat.wordpress.com/2008/04/22/kde-soc-projects-published/

r

Tuolta sattui silmääni erittäin mielenkiintoinen projekti, joka itseänikin on joskus kiinnostanut. Siis TIM:n, eli The Incredible Machinen modernisointi opetuspeliksi:

Lainaus
StepGame: educational game based on Step - The Incredible Machine as a native KDE game would be awesome!

Step on ilmeisesti jonkinlainen fysiikkamoottori.

126
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Gutsy ja youtube
« : 29.04.08 - klo:14.58 »
Samat ongelmat jatkuu hardyssa. Videot tahmaa kovasti ollessaan full screenillä. Tein hardyyn puhtaan asennuksen, joten mitään erikoista ei päällä ollut kun koittelin videoita soitella. Ei kuutiota tai mitään muuta erikoisuuksia. Koitin myös kaikkia kolmea firefoxin ehdottamaa flash-palyeria, eli sitä normaalia adoben, gnashia ja swfdeciä. Ei toiminu.
Olisiko kellään heittää mitään ideoita, mikä vois auttaa? Windows-puolella kaikki videot pyörii tietysti normaalisti.
Nvidian ajurit on asennettu.

Flash ylipäätään ei ole itsellä ollut kovin nopea Linuxissa. Nvidian näytönohjaimet tuntuvat myös monessa työpöytäkäytössä aika hitailta, esim. KDE:ssa. Itselläni nyt tuossa pöydällä makoilee gf 7300 gt, ja tuntuu työpöytäkäytössä toimivan paremmin joku VIA:n tms. näytönohjain, joka tuossa emolevyllä on. Mm. youtuben videot toimivat melko hyvin myös fullscreenilla.

Voit tietysti koittaa, auttaisiko yhtään "nv"-ajurien käyttö, mutta tällöin ei toimi 3d-kiihdytys.

Gnash (avoin flash) taas ei sikäli taida olla vielä mikään ratkaisu, että ainakin taannoin sitä kokeillessani, Youtuben videot olivat hirveän rakeisia.

jori52:
jos on nvdian näytönohjain, työpöytätehosteet eivät kaiketi ole oletuksena päällä? Ainakaan eivät toimi ennenkuin ajuri on asennettu.

127
Aika varmoja tunnutaan olevan ettei linux tarvitsisi mitään tietoturvasta huolehtimista - ja sellaiset ylimielisen itsevarmat luulot ovat aina osoittautuneet vaarallisiksi ; )

http://www.linuxsecurity.com/

rhino, turha koittaa lietsoa tappelua täällä.

Ainakaan tässä topicissa ei ole kukaan väittänyt, ettei linux tarvitsisi mitään tietoturvasta huolehtimista. Se on kokonaan eri asia, kuin palomuuri ja virustorjunta + spyware-skanneri.

Huomioit varmaan linkittämäsi wikisivun tekstin kokonaisuudessaan:
Lainaus käyttäjältä: wikipedia
SecurityFocus's Scott Granneman said:
“    ...some Linux machines definitely need anti-virus software. Samba or NFS servers, for instance, may store documents in undocumented, vulnerable Microsoft formats, such as Word and Excel, that contain and propagate viruses. Linux mail servers should run AV software in order to neutralize viruses before they show up in the mailboxes of Outlook and Outlook Express users."[1]

Siinähän tuo tässäkin topikissa mainittu asia jälleen kerran.

Tietoturvasta pitää aina huolehtia, tärkeimpänä ajantasaiset päivitykset. Koko järjestelmän päivittäminen on linuxissa/Ubuntussa paljon helpompaa, kuin kaikissa muissa käyttöjärjestelmissä, mutta se pitää silti säännöllisesti tehdä.

Virustorjunta on erikoistapauksissa tarpeellista, katso yllä. Normaalissa käytössä ei.

Palomuuri ei ole peruskäytössä tarpeellinen, mutta voi olla järkevää asentaa, jos on asentanut joitakin palvelimia koneelleen, esim. ssh, lamp tms. Oletusasennuksessa Ubuntussa ei siis ole yhtään palvelua auki, eikä siis mitään, jota pitäisi muurata kiinni.

Mikään palomuuri, virustorjunta tai spyware-urkkija ei auta, jos päivitykset eivät ole ajan tasalla, ja esimerkiksi Apache-palvelin joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Pidä siis järjestelmä ajan tasalla ja pidä asennettuna vain sellaisia palveluita/palvelimia, joita tarvitset. Jos esimerkiksi harrastuksen vuoksi olet asennellut apache-mysql-php -kolminaisuuden, mutta et tarvitse näitä, poista nämä.

128
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Langaton verkko ja Ubuntu 7.04
« : 02.04.08 - klo:12.52 »
Tällä hetkellä verkkoon asetettava salasana on 13 tavua pitkä. Ja joka kerta kun menen katsomaan, on sinne asetettu 64 tavua pitkä salasana, joka on varmaankin maksimi määrä salasanan pituudelle?

Villi veikkaus on, että siellä ei ole 64-merkkiä pitkää salasanaa, vaan ainoastaan 64 *-merkkiä näytetään käyttäjälle, jotta edes salasanan pituutta ei voitaisi onkia selville.

Itselläni ainakin kun on kerran asetettu kuntoon tuo salasana, se kyllä pysyy muistista. Sen sijaan joskus langaton verkko saattaa kaivata herättelyä jostain syystä. Esimerkiksi kannettavassa joutuu toisinaan käskeä verkon alas ja taas ylös ja toisinaan jopa "sudo modprobe bcm43xx" joka lataa ko. wlan-kortin moduulin.

129
Mihinkäs ihmeeseen hävisivät ne valikkopalkissa olleet raidoitukset tuossa jokin aika sitten? Olivat vielä jossain alphaversiossa mukana. Ensin häiritsivät, mutta pian näyttivät jopa hyvältä. Nyt sitten ilmeisesti jonkin päivityksen yhteydessä todettiin, että pysytään mahdollisimman paljon saman näköisessä teemassa kuin aiemminkin.

Nuo valikon reunat ovat vähän turhat.

Taustakuva on hieno, samoin gdm-teema.

Ubuntu näyttää versio versiolta viimeistellymmältä ja paremmalta. Katotaan nyt vielä, tuleeko tämän betan jälkeen mitään muutoksia.

130
Keksin miten saan tasohiiren sammumaan kun laitan USB-hiiren kiinni! Järjestelmä > Asetukset > Irroitettavat asemat ja mediat > Syöttölaitteet > Hiiret > Rasti ruutuun: Suoritettava komento, kun USB-hiiri liitetään koneeseen > Ja komento jolla se sammuu tuohon kenttään.
Vielä kun sen saisi päälle pois otettaessa. ::)

Hei, toihan on loistava idea. Hyvin toimii mullakin.

Jatkokehittelen ideaasi vielä sillä tavalla, että tuolle teen oman skriptin, joka kaikissa tilanteissa ottaa touchpadin pois päältä, kun hiiren tökkää sisään. Eli siis "touchpad.sh":n lisäksi "touchpad_off.sh".

Mikon C-M-t (eli Ctrl+Alt+t) sitten hoitelee tuota togglea, eikä ole iso vaiva laittaa kosketuslevyä sitten takaisin päälle. Se on kuitenkin paljon harvinaisempi tilanne. Eli jos aletaan hiirtä käyttää, sitä varmaan käytetään sitten tappiin asti, eikä välissä vaihdeta kosketuslevylle.

Varmasti joku tietäisi myös tavan, jolla tuon hiiren irroituksenkin voisi tunnistaa, mutta näillä pärjää oikein hyvin.

Kiitoksia kaikille vinkkejä antaneille.

EDIT:

 ::) siis ei yhtään mitään, noudatetaan vain Tomppelin ohjeita, joissa sanotaan: "Ja komento jolla se sammuu tuohon kenttään." Eli siis synclient TouchpadOff=1

131
Sain jopa Broadcomin wlanin kohtuu nätisti toimimaan kannettavalla, mutta tämä A-Linkin tikku, jonka pöytäkonetta varten hommasin, ei kyllä toimi suorilta minulla Gutsyssä.

dmesg, kun törkkää tikun kiinni:
Koodia: [Valitse]
[  372.768000] usb 5-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 5
[  372.900000] usb 5-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[  373.016000] usb 5-2: reset high speed USB device using ehci_hcd and address 5
[  373.200000] zd1211rw 5-2:1.0: firmware version 4725
[  373.244000] zd1211rw 5-2:1.0: zd1211b chip 0ace:1215 v4810 high 00-1a-9f AL2230_RF pa0 g--NS
[  373.248000] zd1211rw 5-2:1.0: eth1
[  373.300000] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth1: link is not ready

lsusb:
Koodia: [Valitse]
Bus 005 Device 005: ID 0ace:1215 ZyDAS
iwconfig tulostaa:
Koodia: [Valitse]
eth1      IEEE 802.11b/g  ESSID:off/any  Nickname:"zd1211"
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Invalid   
          Bit Rate=1 Mb/s   
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

iwlist eth1 scanning:
Koodia: [Valitse]
eth1      No scan results
Ja tosiaan yhtään wlan-tukiasemaa ei näy myöskään graafisilla työkaluilla. Täällä pitäisi näkyä useita.

Pitäisikö joku moduuli ladata mahdollisesti?

132
Minulla on Gutsy Gibbon uudessa HP 530 notebookissa. Olen uusi käyttäjä.

Toimii oikein hyvin, paitsi wlan.

Sama kone täällä, eilen asentelin Gutsyn, ja Broadcom toimii.

Nuo ohjeet ensin:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=185174

Sitten uudelleenkäynnistä kone (vai joko se oli noissa ohjeissa).

Tämän jälkeen laita kone hibernateen(!!) (mikähän tämän suomennos oli, lepotila?), ja herätä kone henkiin. Tämän tempauksen jälkeen pitäisi toimia näytön sulkemisen tunnistava nappi ja wlanin nappi, eli saat sinisen valon palamaan tuohon nappiin. Nyt homma pitäisi pelata, ja on vaan verkkoasetuksistasi kiinni, toimiiko nettisi oikein. Itselläni on asetuksissa 'wpa personal' ja vastaavasti Netwjork-nimisessä halpistukiasemassa wpa ja joku moodi, jota en muista.

Koska olet asennellut ndiswrappereita, lienee syytä päästä jollain tavalla mahdollisimman tarkasti eroon kaikista tekemistäsi muutoksista, että tuo fwcutter toimisi.

Ubuntufoorumilla on myös ohje, miten saa kuulokeliitännän toimimaan niin, että kannettavan omat kaiuttimet vaimennetaan, kun kuulokkeet tökkää sisään.

Muutenhan tämä Gutsy on toiminut HP 530:n kanssa ihan heittämällä 3d-kiihdytystä ja näppäimistön lisänappeja myöten. Ainoat konffaukseni ovat olleet wlan ja yksi rivi alsan konffaukseen. Windows XP:n kanssa sai tehdä kohtuullisesti hommia, että sai edes ethernetin toimimaan puhumattakaan näytön resoluutiosta, wlanista (xp:n työkalut wlan-asetuksiin täysin onnettomat, eivätkä suostuneet toimimaan) ja äänistä.

Tarkemmin ajatellen, suosittelen biosin asetusten nollaamista myös, jos ei homma muuten ala pelittään. Vistan takia siellä on ilmeisesti jotain hassusti. Tämäkin vihje tuli ubuntuforumsilta.

Ps.
Ostin myös A-Linkin halpistikun pöytäkonetta varten, mutta en ole vielä sitä ehtinyt juuri yrittää toimimaan. Ihan lennosta se ei tässä kannettavassa ainakaan näyttänyt pyörivän, tai sitten vain evotin. Uskomattoman kuumana se kyllä kävi.

133
Nyt meitsi alkaa ravostua. Jos toi paska ei ala toimii, ni vaihan takas vanhaan kunnon Windowssiin.. SE on aina toimintavarma ainakin nn'yt;nohjiameni suhteen :S NYt menee oikeesti hermot..T'' hiton lagi tuli taas ton k'ynnistyksen yhteydess' takas, kun pistin ne radeonin ajurit takas.... Jos ei nyt oikeestriala toimiii ni meik'l'inen heitt'' linuxin l'himp''n roskakoriin ja pist'' windowsin. Sori nyt vaan, mutta vios nyt edes troimia!

Ati on... Itse pitkään kärvistelin radeon 9700:n kanssa ja tein vankan päätöksen vaihtaa nVidiaan ensimmäisen tilaisuuden tullen. Nyt on nVidia, eikä mitään ongelmia ollut minkään Linuxin kanssa.

Mutta aiheeseen, miksi et kokeillut Sahtorin helppoja ohjeita?

System -> Administration -> Restricted Drivers Manager
Ati accelerated graphics driver [ ] enabled

Suomenkielisessä ubuntussa sama on ilmeisesti:

Järjestelmä -> Ylläpito -> Rajoitettujen ajureiden hallinta
Ati jotain raksi ruutuun -> _pitäisi_ toimia. Mutta, kuten sanoin, Ati on...

Lisäksi empä tiedä miten nuo asetustyökalut suhtautuvat tilanteeseen, jossa olet jo itse sörkkinyt sinne tänne asetuksia käsin. Ubuntu Gutsyssä ei enää pitäisi olla tarvetta normaalitilanteissa sörkkiä xorg.conffia käsin. Rajoitetut ajurit asennetaan ylläkuvatulla tavalla, ja näytön asetukset säädetään:
Järjestelmä -> Ylläpito -> 'Näytöt ja kuva'

Ps. itselläni ET sekä lähinnä sen TC:E -modi toimivat erinomaisesti Ubuntulla. Toimi jo Radeonillakin, kun vihdoin viimein sen sain toimimaan. (Edelleen, Atin heikko toimivuus on Atin vika, ei Ubuntun tai Linuxin)

134
Jaahas "namupalaa" kokeiltu pari päivää. Ensimmäinen reaktio WOW (monikakkupäältäkaunis). Toinen reaktio olikin sitten jo  jotain muuta(käyttääksMandriva vielä bootsplashia? Ei ainakaan kakkukoriste toimi enää kernelin vaihdon jälkeen :(.  Onneksi Gutsyn rc1 ilmesty ;)

Mandriva One 2008 tässä live-cd:llä pyörittelen. One:n valitsin siksi, että siinä tulee näytönohjainajurit sun muut mukana. Live-cd-käytössä ihan must.

Ensimmäinen reaktio oli ihan kaikkea muuta kuin wow. Ziljoonalla eri tavalla kysyttiin maata/näppistä ja time zonee. Näppäinasetukset ja timezonen sai sentään suomeksi, ja myös asennusohjelman kieli oli suomi. Mutta, järjestelmän kieltä ei sitten saakkaan suomeksi. Eihän tuo ole hirveäkään yllätys, mutta maa-asetusta ei saa Suomekski! Ei edes ruåttiksi. Kaiken laiset Fidzit ja Samoat sieltä kyllä löytyi. Taitaa olla jonkinlainen buugi kyllä.

Syyt, miksi Mandrivaa kokeilen:
-KDE-suuntautunut distro (vrt. Ubuntu)
-Uusi kerneli, jossa reilu skeduleri
-Metisse ja Compiz-Fusion pitäisi toimia 1 klikkauksella (ainakin Metisse myös toimii)
-Uunituore versio, mikään ei voita uuden distron asentamista, jännää...
 

135
../../scripts/ylwrap: line 111: yacc: command not found

Sanoo, että komentoa 'yacc' ei löydy. Yleensä tällaisissa tilanteissa komentorivi auki, ja sudo apt-get install ya + paukuttaa tabulaattoria. Tässä tapauksessa yacc ilmeisesti löytyy kuitenkin paketista nimeltä bison (nimileikki: jakki -> biisoni).

Eli siis:
sudo apt-get install bison
& käännä uudelleen(sudo make)

136
Multimedia ja grafiikka / Re: Picasa2 for Linux
« : 29.08.06 - klo:10.37 »
Kokeile käynnistää näin:

LANG=fi_FI.UTF-8 ohjelman_nimi

En tiedä auttaako tuo vaan tekstipohjaisia ohjelmia, mutta yrittää saa aina.

137
Esimerkkinä voisin ottaa vaikkapa Ubuntun asennuksessa käytetyn sanan "romppu". Eikö sen voisi korvata virallisemmalla ilmaisulla, koska ainakin minua huvitti kun Ubuntu ilmoitti asennuksen aikana lukevansa romppua?  ::)

Muistaakseni 'romppu' voitti aikanaan äänestyksen suomenkielisestä cd-rom:n vastineesta. En tosin muista, mikä taho tämän äänestyksen järjesti.

Kielitoimisto varmaankin tietäisi tämän asian.

138
Mikäli Xubuntu / xfce ei toimi, asenna fluxbox (ehkä vähän hc) tai kokeile Damn Small Linuxia.

DSL:ää olen itse käyttänyt p133/24mt kannettavassa, ja hienosti pelitti.

Sivuja: 1 ... 5 6 [7]