Kirjoittaja Aihe: Zenwalk 6.4  (Luettu 3600 kertaa)

wally

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 138
    • Profiili
Zenwalk 6.4
« : 14.06.10 - klo:01.16 »
Tuli sitten toteutettua aiempi "uhkaus" kokeilla myös Zenwalkia. Lähinnä toivon koneelta äärimmäistä nopeutta ja keveyttä, ja näihin Zenwalk selvästi pyrkii vastaamaan. Yksinkertainen on kaunista, ja tämän tyylisuunnan distroista on aiemmin tullut kokeiltua Slackwarea (Zenwalk on Slackware-johdannainen), Arch Linuxia ja Vector Linuxia (tämäkin Slackware-johdannainen). (Superkevyitä jakeluita, kuten DSL on myös tullut kokeiltua, mutta näitä en laske täysiveristen jakeluiden kategoriaan.)

Eli siis vasta julkaistun Zenwalk 6.4:n levykuva lataukseen, unetbootin tulille ja Zenwalk usb-tikulle. Tikku kiinni ja boottaus, jonka jälkeen päästään asennusohjelmaan. Sammutetaan asennusohjelma hetkeksi ja mountataan tikku johonkin hakemistoon, ja käynnistetään jälleen asennusohjelma. Valitaan näppäimistöasettelu ja levyosiot (kannattaa osioida valmiiksi vaikkapa Ubuntussa), jonka jälkeen asennetaan järjestelmä.

Ensimmäinen ongelmakohta: Lilon asennus. Eipä löytänyt Ubuntua automaattisesti, vaikka Windowsin löysikin. Toinen ongelmakohta: oletuksena käynnistetään Windows, eikä Zenwalkia! On vielä testaamatta, sainko /etc/lilo.conf:ia muokkaamalla molemmat ongelmat korjattua. (EDIT: liloconf auttoi jälkimmäiseen ongelmaan, vaan ei jostain syystä ensimmäiseen.)

Kolmas ongelmakohta: Asennusohjelma vaatii hyväksymään GPL-lisenssin. Monella tavalla melko erikoista mielestäni. Vapauden ideaan tuollaiset lisenssitekstien hyväksymiset tyyliin EULA sopivat erittäin heikosti. Lisäksi GPL-lisenssi kattaa vain murto-osan distron mukana tulevista ohjelmista.

Neljäs ongelmakohta: Zenwalk ilmoittaa olevansa "GNU Linux" , joka on mielestäni vielä paljon törkeämpi valhe kuin suhteellisen yleinen virheilmaisu "GNU/Linux OS" (Linux on itsessään ihan täysi ja itsenäinen OS, GNU on SS (software system) tai jakelu joka voi muodostaa tai olla muodostamatta ison osan userlandia Linux-käyttöjärjestelmälle). Tämä on erityisen hassua siksi, että Zenwalk on Slackware-pohjainen, eikä Slackware ole historiansa aikana ole milloinkaan ollut GNU/Linux. Lähinnä kai siksi, että tuo RMS:n nerokas Linuxin omimisyritys on pari vuotta tuoreempi tapaus kuin koko Slackware... Slackwaren sivuilta esimerkiksi ei löydä yhtäkään mainintaa GNU/Linuxista, pl. joidenkin ohjelmapakettien manuaalisivut, mutta näihinhän Slackwarella ei ole sanavaltaa.

Viides ongelmakohta: Kun koneen saa päälle, nettiselain ilmoittaa olevansa otsikkoriviään myöten GNU IceCat. Siis mikä? Debianin Firefox-versio, lisenssisyistä nimettynä Iceweaseliksi olikin jo allekirjoittaneelle tuttua. Iceweasel-nimeäminen on perusteltua, varsinkin siitä yksinkertaisesta syystä, että Mozilla ei antanut käyttää Firefox-nimitystä jonkin verran muokatusta Debianin versiosta. Iceweaselia ei ole kuitenkaan nimetty DEBIAN Iceweaseliksi. Eikö GNU-projektin väellä ole mitään häpeäntunnetta sen suhteen, mitä softia se väittää omikseen? Ymmärrän kyllä, että he ovat tehneet joitakin minimaalisia muutoksia Firefoxiin, mutta on aika paksua sillä perusteella heittää eteen kirjaimet G, N ja U, vaikka se lakiteknisesti oikein olisikin. Eettisesti tällainen toiminta on mielestäni erittäin arveluttavaa. No, GNU:lla on tosiaan noin viisitoistavuotinen perinne toisten tekemien ohjelmien väittämisessä omiksi tekeleikseen, joten ehkä tässä kohtaa ei pitäisi olla kovin yllättynyt. Thunderbird-väännös Icedove on sentään vain Icedove, mutta se onkin Debianin projekti, ei GNU:n. Ylimääräinen bonus-haitta GNU IceCatissa on se, että "feeling lucky"-toiminnallisuus ei toimi otsikkorivillä. Tämä on muuten mielestäni aika iso miinus.

No niin, siinä tulikin sitten vähän runtua Zenwalkia kohtaan. Positiivistakin löytyy, luultavasti voittopuolisesti. Kaikki näyttäisi toimivan säätämättä, pl. Telewellin USB wlan, jota varten täytyi tehdä samat temput kuin Ubuntussakin, eli lisätä /etc/modprobe.d/blacklist.conf:iin muutama rivi. Bonusta tässä vaiheessa siitä, että ainakin tuo konffitiedosto löytyi sieltä mistä sen oletinkin löytyvän. Nvidian ajurit näyttäisivät vaativan pientä ylimääräistä jumppaa, mutta ihan suht mukavasti näyttäisi pelittävän näillä vapaillakin ajureilla. Flash on valmiiksi asennettuna ja muutenkin ohjelmia näyttäisi olevan ihan fiksun oloinen nippu, kuten muun muassa GIMP, OpenOffice, Totem, wicd, Mousepad ja Transmission aiemmin mainittujen Firefoxin (GNU IceCat) ja Thunderbirdin (Icedove) lisäksi. Ohjelmat myös tuntuvat käynnistyvän ihan säädyllisessä ajassa.

Netpkg-pakettienhallinta vaikuttaa ihan suht fiksulta ja asensinkin sillä kokeeksi blenderin. Riippuvuuksia ei ole Zenwalkissa pakko asentaa, mutta tietysti ohjelmat eivät tällöin välttämättä toimi oikein. Netpkg:sta saa valita, asennetaanko riippuvuudet ja sallitaanko konfiguraatiotiedostojen lisäykset. Myös poistaminen sujui nopeasti ja näppärästi, ja samalla kysyttiin, haluttiinko orvoiksi jääneet paketit (aiemmin asennetut, nyt turhat riippuvuudet) poistaa. Netpkg ei vaikuta olevan ominaisuuksien puolesta mikään runsaudensarvi, mutta miksi sen pitäisi ollakaan? Ylimääräisenä bonuksena oletusasetus oli, että ensimmäisen käyttökerran jälkeen Netpkg ei kysy enää salasanoja, mikä onkin ihan järkevää mielestäni.
Komentorivi-netpkg sitten vaatiikin itseltäni hiukan lisää perehtymistä, mutta ainakaan äkkiseltään en keksinyt siitä automaattitäydennystä apt-getin tapaan.

XFCE, pitkästä aikaa! Aikanaan lopetin XFCE:n käytön, kun se jökähteli toistuvasti ja usein. Varsin usein joku paneeli esimerkiksi kaappasi kaiken prosessoriajan ja siinä sitä oltiin. Sinänsä XFCE:ssä ei ole juuri muuten pahaa sanottavaa, ja voipa olla, että XFCE jää pidempäänkin käyttöön taas, mikäli aikanaan vaivanneet mystiset jumiutukset eivät enää vaivaa. Paneeliin lisättävä System Load Monitor on (tekstit poistettuna) nerokkaan yksinkertainen, mukava ja tyylikäs tapa seurata koneen kuormaa. Samainen pikkusovelma oli käytännössä ainoa syy, miksi pidin XFCE-paneelia käytössä toisinaan myös Fluxboxissa.

Thunar-tiedostonhallinta tuntuu kehittyneen alkutaipaleistaan, mutta edelleenkin tärkein, eli SSH- (ja FTP-) tuki puuttuu. Tämän takia Thunar jää omassa käytössäni asteelle "ihan kiva, mutta...". Nautilus on läski, mutta "nautilus --no-desktop" on kuitenkin siedettävä.

Zenwalk vaikuttaa kaikenkaikkiaan ihan ok distrolta näin lyhyen tutustumisen jälkeen. Ei mikään ihan aloittelijan distro, eikä varsinkaan ummikolle sopiva. Myös suomen kielituki on heikohkon oloista: monissa keskeisissä sovelluksissa (IceCat, Icedove & OpenOffice) ainoa kieli näyttää olevan englanti.

En tiedä mistä syystä, mutta nyt tuli kova tarve asentaa pitkästä aikaa taas Arch Linux. Ehkäpä muokkaan Zen-osiota hieman pienemmäksi ja kenties nipistän Ubuntu-osiostakin vähän, ja saan tähän koneeseen sitten toimimattoman Windowsin lisäksi 3 Linux-jakelua.. Näinhän tuo vertailukin sitten onnistuu parhaiten. Archissa viehätti aiemmin erityisesti fiksut konffitiedostot ja AUR.
« Viimeksi muokattu: 14.06.10 - klo:17.06 kirjoittanut wally »

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3993
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Zenwalk 6.4
« Vastaus #1 : 14.06.10 - klo:10.17 »
Ensimmäinen ongelmakohta: Lilon asennus.

Sanoisin että ”nollas ongelmakohta: Lilo (eikä Grubia)” :P

Lainaus
Myös suomen kielituki on heikohkon oloista: monissa keskeisissä sovelluksissa (IceCat, Icedove & OpenOffice) ainoa kieli näyttää olevan englanti.

Eiköhän tuossa riittäisi Firefoxin, Thunderbirdin ja OpenOffice.orgin kielipakettien asentaminen vaikka erikseen näiden omilta sivuilta ladattuina, jollei Zenwalkin pakettienhallinnasta niitä löydy?
pöytäkone 1, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; NUC: openSUSE Leap 15.5; RPi 1: FreeBSD 13.2-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

wally

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 138
    • Profiili
Vs: Zenwalk 6.4
« Vastaus #2 : 14.06.10 - klo:11.42 »
Sanoisin että ”nollas ongelmakohta: Lilo (eikä Grubia)” :P

Juu, näyttää tosiaan olevan. Ei löydä Ubuntua, vaikka käytän liloconfia ja koitan asettaa sen käsin. Täytynee asennella tuohon vielä vaikka Arch Linux kolmanneksi, ja sitä myöten sitten taas Grub.

Eiköhän tuossa riittäisi Firefoxin, Thunderbirdin ja OpenOffice.orgin kielipakettien asentaminen vaikka erikseen näiden omilta sivuilta ladattuina, jollei Zenwalkin pakettienhallinnasta niitä löydy?

Hyvin mahdollista. Tosin IceCat ja Icedove ovat hieman muokattuja, joten välttämättä FF:n tai TB:n kielipakettien asentaminen ei sinänsä auta. FF:n tai TB:n voi toki sitten asentaa sellaisenaan, jolloin varmaankin saa myös suomenkielisyyden. OpenOffice.orgin englanninkielisyys johtunee siitä, että kyseessä on joku Zenwalkille optimoitu versio. Itselleni tuosta nyt ei ole mitään harmia, lähinnä vaan jos tarvitsee asennella distroa englantia taitamattomalle, kannattaa varautua vähintään pieneen säätöön Zenwalkin kanssa.

Uusi ongelmakohta: suspend-resume ei toimi tässä pöytäkoneessani. Ei herää jostain syystä. Ubuntulla tämä toimi moitteetta.

Ihmetys: boottinopeus on pettymys, jotain 30 sekkaa kaikkineen. Parhaimmillaan olen Ubuntulla nähnyt tässä koneessa alle 10 sekunnin boottiaikoja, tosin silloin käytössä oli SSD-asema. Kenties pieni säätö auttaisi. Hidas tuo bootti ei varsinaisesti ole, mutta odotin nimenomaan hyvin nopeaa boottiaikaa. Muistikuvan mukaan säätämätön Arch Linux esimerkiksi boottaa erittäin nopeasti.

juyli

  • Vieras
Vs: Zenwalk 6.4
« Vastaus #3 : 14.06.10 - klo:12.01 »
Ensimmäinen ongelmakohta: Lilon asennus. Eipä löytänyt Ubuntua automaattisesti, vaikka Windowsin löysikin.
Lilo ei etsi muita käyttöjärjestelmiä se jää käyttäjän tehtäväksi.
Zenwalk:iin voi asentaa Grub:in, jos niin haluaa: http://packages.zenwalk.org/?q=grub&zversion=current

Kolmas ongelmakohta: Asennusohjelma vaatii hyväksymään GPL-lisenssin.

Enpä ole aikoihin asennellut Zenwalk:ia, koska päivittelen sitä versio versiolta. Ja erityisesti käytän snapshot-repoja (ei suositeltavaa). Mielestäni asennuksen yhteydessä kysytään noiden lisäosion sopimuksen hyväksymistä. Näitähän on ainakin Adoben Flashplayer ja parit muut lisensoidut softat.

Viides ongelmakohta: Kun koneen saa päälle, nettiselain ilmoittaa olevansa otsikkoriviään myöten GNU IceCat. Siis mikä?
Samat syyt tuossa kuin Debianin Iceweasel. "The GNUzilla browser GNU IceCat is the GNU version of the Firefox browser. Its main advantage is an ethical one principal source code from the Mozilla project is free software, they distribute and recommend non-free software as plug-ins and addons."

Zenwalk on ollut suosikkini jo pitkään.
http://zenwalk.org/
http://zenwalk.vaihtoehto.org/

Kielipaketteja esim:
http://packages.zenwalk.org/?p=openoffice-langpack-fi-3.2.0-i586-64.1.txz&zversion=current
http://packages.zenwalk.org/?p=kde-l10n-fi-4.4.3-noarch-1.txz&zversion=current
Lisäys:
http://packages.zenwalk.org/?p=icecat-l10n-fi-3.6.3-noarch-64.1.txz&zversion=current
http://packages.zenwalk.org/?p=icedove-l10n-fi-3.0.4-noarch-64.1.txz&zversion=current
« Viimeksi muokattu: 14.06.10 - klo:12.13 kirjoittanut juyli »

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3993
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Zenwalk 6.4
« Vastaus #4 : 14.06.10 - klo:13.47 »
Eiköhän tuossa riittäisi Firefoxin, Thunderbirdin ja OpenOffice.orgin kielipakettien asentaminen vaikka erikseen näiden omilta sivuilta ladattuina, jollei Zenwalkin pakettienhallinnasta niitä löydy?

Hyvin mahdollista. Tosin IceCat ja Icedove ovat hieman muokattuja, joten välttämättä FF:n tai TB:n kielipakettien asentaminen ei sinänsä auta.

Riippuu, onko ”hieman muokkaaminen” mitään todellista vai (kuten Debianin Iceweaselissä) pelkkä uudelleenbrändäys. Hyvin voi olla, että kielipaketit menevät sellaisinaan – paitsi että sitten voikin jossain lukea ”Firefox” eikä IceCat/Iceweasel.
pöytäkone 1, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; NUC: openSUSE Leap 15.5; RPi 1: FreeBSD 13.2-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

wally

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 138
    • Profiili
Vs: Zenwalk 6.4
« Vastaus #5 : 14.06.10 - klo:17.04 »
Lilo ei etsi muita käyttöjärjestelmiä se jää käyttäjän tehtäväksi.
Zenwalk:iin voi asentaa Grub:in, jos niin haluaa: http://packages.zenwalk.org/?q=grub&zversion=current

Juu, ei etsi, ja jostain syystä ei löydä Ubuntua, vaikka sen manuaalisesti asettaa. No, Grub korjannee ongelman, kunhan ehdin taas säädellä. Kiitos linkistä.

Kolmas ongelmakohta: Asennusohjelma vaatii hyväksymään GPL-lisenssin.

Enpä ole aikoihin asennellut Zenwalk:ia, koska päivittelen sitä versio versiolta. Ja erityisesti käytän snapshot-repoja (ei suositeltavaa). Mielestäni asennuksen yhteydessä kysytään noiden lisäosion sopimuksen hyväksymistä. Näitähän on ainakin Adoben Flashplayer ja parit muut lisensoidut softat.

Jos en napsinut sieniä asentaessa, kyse oli nimenomaan GPL-lisenssin hyväksymisestä, eikä Flashin EULA:sta, mutta en pysty nyt 100% varmasti sanomaan. Väsynyt ja flunssassa olin ainakin...

Viides ongelmakohta: Kun koneen saa päälle, nettiselain ilmoittaa olevansa otsikkoriviään myöten GNU IceCat. Siis mikä?
Samat syyt tuossa kuin Debianin Iceweasel. "The GNUzilla browser GNU IceCat is the GNU version of the Firefox browser. Its main advantage is an ethical one principal source code from the Mozilla project is free software, they distribute and recommend non-free software as plug-ins and addons."

Ei IceCat tai Iceweasel -nimessä sinällään mitään vikaa ole. Kritisoin vain tuota "GNU IceCat" -nimeä, jolla mielestäni selvästi omitaan Mozilla-projektin Firefox-selainta GNU-projektiin. Eihän Debiankaan nimennyt Iceweaselia "Debian Iceweaseliksi", eikä Debian olisi lähtenyt koko uudelleennimeämiseen, jollei olisi ollut pakko. Kuitenkin GNU:n kontribuutio Firefoxiin on nähdäkseni hyvin lähellä nollaa, joten "GNU IceCat" näyttää mielestäni hyvin irvokkaalta. No, tämän kritiikin kohde ei tokikaan ole Zenwalk vaan GNU.

Zenwalk on ollut suosikkini jo pitkään.
http://zenwalk.org/
http://zenwalk.vaihtoehto.org/

Kielipaketteja esim:
http://packages.zenwalk.org/?p=openoffice-langpack-fi-3.2.0-i586-64.1.txz&zversion=current
http://packages.zenwalk.org/?p=kde-l10n-fi-4.4.3-noarch-1.txz&zversion=current
Lisäys:
http://packages.zenwalk.org/?p=icecat-l10n-fi-3.6.3-noarch-64.1.txz&zversion=current
http://packages.zenwalk.org/?p=icedove-l10n-fi-3.0.4-noarch-64.1.txz&zversion=current

Kiitos näistäkin. Tuota zenwalk-foorumia kävin vähän jo aiemmin kuikuilemassa.

juyli

  • Vieras
Vs: Zenwalk 6.4
« Vastaus #6 : 14.06.10 - klo:18.44 »
Juu, ei etsi, ja jostain syystä ei löydä Ubuntua, vaikka sen manuaalisesti asettaa.

Miltä /etc/lilo.conf näyttää? Käynnistettäessä ei osioita ole vielä liitetty, joten eräs jippo on kopioida Ubuntun kernel sekä initrd käytettävään /boot hakemistoon. Lilo.conf:iin sitten lisäillään muut Ubuntun lisämääreet.
Lilo voi olla jossakin määrin kömpelöntuntuinen, mutta on siinä yhä omat etunsa grub:iin nähden.
Tosin yksinkertaisempaa on käyttää Ubuntun Grubia, johon tarvitaan vain Zenwalkin kernel määreineen, koska Zenwalk ei edes käytä init.rd -kerneliä.

wally

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 138
    • Profiili
Vs: Zenwalk 6.4
« Vastaus #7 : 14.06.10 - klo:20.01 »
Miltä /etc/lilo.conf näyttää? Käynnistettäessä ei osioita ole vielä liitetty, joten eräs jippo on kopioida Ubuntun kernel sekä initrd käytettävään /boot hakemistoon. Lilo.conf:iin sitten lisäillään muut Ubuntun lisämääreet.
Lilo voi olla jossakin määrin kömpelöntuntuinen, mutta on siinä yhä omat etunsa grub:iin nähden.
Tosin yksinkertaisempaa on käyttää Ubuntun Grubia, johon tarvitaan vain Zenwalkin kernel määreineen, koska Zenwalk ei edes käytä init.rd -kerneliä.

lilo.conf, turhat kommenttirivit poistettuna:
Koodia: [Valitse]
# LILO configuration file
# generated by 'liloconfig'
#
# Start LILO global section
append="resume=/dev/sda7 splash=silent "
boot = /dev/sda
bitmap=/boot/splash.bmp
bmp-table=234p,348p,1,4
bmp-colors=220,0,,255,220,
bmp-timer=539p,396p,220,0,
#compact        # faster, but won't work on all systems.
prompt
timeout = 50
vga = 791
# Normal VGA console
# End LILO global section
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/sda3
  label = Ubuntu
  initrd = /boot/initrd.splash
  read-only
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/sda5
  label = Zenwalk
  initrd = /boot/initrd.splash
  read-only
# Windows bootable partition config begins
other = /dev/sda2
  label = Windows
  table = /dev/sda
# Windows bootable partition config ends

Omaan silmääni tuo lilo.conf näyttäisi ok:lta, tosin lilon kanssa olen viimeksi taistellut muistaakseni joskus vuosituhannen taitteessa... Tai no, vähän myöhemmin.

Kun liloa koittaa päivittää (roottina komento "lilo"), tulostuu seuraavaa:
Koodia: [Valitse]
root[wally]# lilo
Warning: LBA32 addressing assumed
Added Zenwalk *
Added Windows
One warning was issued.

Ja itselleni on ihan se ja sama, onko tuossa grub vai lilo, kunhan toimii (ja nopeasti). Tosin yhtä ominaisuutta ehdottomasti kaipailisin: viimeksi valittu käynnistysvalinta pitäisi mielestäni ehdottomasti tallentua. Tähän asti näkemäni grubit ja lilot eivät ainakaan oletuksena ole tällaista tehneet, mikä on erittäin iso miinus. Toki ymmärrän, että tähän tuo omat haasteensa mm. kirjoitussuojaukset, mutta eiköhän tähänkin pitäisi ratkaisun löytyä.

Lasse.

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1668
  • Techjunkie.
    • Profiili
    • Liquid Flower Games
Vs: Zenwalk 6.4
« Vastaus #8 : 14.06.10 - klo:21.04 »
Kiinnostuinpa itsekin testaamaan tätä. Mielestäni vähän outoa, että lilo on oletuksena. Kyllä muuten näyttää GPLv2:n tuossa asennuksen yhdessä vaiheessa joka kuitataan enterillä.
Kone 1: Intel Core i5 2500K, 8GB DDR3, nVidia GTX 560 Ti 1GB, 2x1TB & 1x 250GB HDD, Windows 7 & Arch
Kone 2: Lenovo Ideapad Z370 (i5-2410M, 4GB RAM & GeForce 410M) Chakra
Google LG Nexus 4 (ParanoidAndroid)
Linuxia noin vuodesta 2004.