Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - wally

Sivuja: [1]
1
Pelit / Live-USB-tikku LANeille?
« : 10.06.15 - klo:09.36 »
Suunniteltiin tuossa poikien kanssa LANeja n. 10 vuoden tauon jälkeen. Suurimmalla osalla Windows-koneita.

Tulipahan sitten mieleeni, josko saisin värkkäiltyä LANeille joka kaverille USB-tikun, jossa asennettuna ilmaisia huippupelejä, kuten 0ad, Scorched3d ja TrueCombat: Elite.

Aika ja taidot ovat sen verran rajallisia, että päätin ainakin alkuun yrittää helpointa mahdollista tapaa:

1. Lataan Xubuntu 15.04 .iso:n
2. Asennan sen "Käynnistyslevyn luonti" -työkalulla riittävän isolle tikulle, johon varaan lisätilaa mainitulla työkalulla ("Tallennettu varattuun lisätilaan").
3. Boottaan tikulle
4. Asentelen ainakin nvidian 3d-ajurit
5. Asennan haluamani pelit LANeja varten
6. Monistan tikkua dd-komennolla.
7. Valmis?

Tietenkin jos jollain on AMD:n näytönohjainta, tämä joutuu sitten laneilla asentamaan oikeat ajurit omalle kopiolleen tikusta, mutta ei pitäisi olla iso ongelma.

Mikä voisii mennä vikaan? Onko kellään täällä kokemuksia vastaavasta?

LISÄYS: maailmalla on muutamia valmiita live-isoja juurikin pelailuun ja esim. laneille, mutta näiden ongelmana on useimmiten se, että ovat todella vanhoja (esim. http://live.linux-gamers.net/), ja vaikka eivät olisikaan, pelilista ei kata lähellekään kaikkia niitä pelejä joita itse haluaisi pelata.

2
Tuli sitten toteutettua aiempi "uhkaus" kokeilla myös Zenwalkia. Lähinnä toivon koneelta äärimmäistä nopeutta ja keveyttä, ja näihin Zenwalk selvästi pyrkii vastaamaan. Yksinkertainen on kaunista, ja tämän tyylisuunnan distroista on aiemmin tullut kokeiltua Slackwarea (Zenwalk on Slackware-johdannainen), Arch Linuxia ja Vector Linuxia (tämäkin Slackware-johdannainen). (Superkevyitä jakeluita, kuten DSL on myös tullut kokeiltua, mutta näitä en laske täysiveristen jakeluiden kategoriaan.)

Eli siis vasta julkaistun Zenwalk 6.4:n levykuva lataukseen, unetbootin tulille ja Zenwalk usb-tikulle. Tikku kiinni ja boottaus, jonka jälkeen päästään asennusohjelmaan. Sammutetaan asennusohjelma hetkeksi ja mountataan tikku johonkin hakemistoon, ja käynnistetään jälleen asennusohjelma. Valitaan näppäimistöasettelu ja levyosiot (kannattaa osioida valmiiksi vaikkapa Ubuntussa), jonka jälkeen asennetaan järjestelmä.

Ensimmäinen ongelmakohta: Lilon asennus. Eipä löytänyt Ubuntua automaattisesti, vaikka Windowsin löysikin. Toinen ongelmakohta: oletuksena käynnistetään Windows, eikä Zenwalkia! On vielä testaamatta, sainko /etc/lilo.conf:ia muokkaamalla molemmat ongelmat korjattua. (EDIT: liloconf auttoi jälkimmäiseen ongelmaan, vaan ei jostain syystä ensimmäiseen.)

Kolmas ongelmakohta: Asennusohjelma vaatii hyväksymään GPL-lisenssin. Monella tavalla melko erikoista mielestäni. Vapauden ideaan tuollaiset lisenssitekstien hyväksymiset tyyliin EULA sopivat erittäin heikosti. Lisäksi GPL-lisenssi kattaa vain murto-osan distron mukana tulevista ohjelmista.

Neljäs ongelmakohta: Zenwalk ilmoittaa olevansa "GNU Linux" , joka on mielestäni vielä paljon törkeämpi valhe kuin suhteellisen yleinen virheilmaisu "GNU/Linux OS" (Linux on itsessään ihan täysi ja itsenäinen OS, GNU on SS (software system) tai jakelu joka voi muodostaa tai olla muodostamatta ison osan userlandia Linux-käyttöjärjestelmälle). Tämä on erityisen hassua siksi, että Zenwalk on Slackware-pohjainen, eikä Slackware ole historiansa aikana ole milloinkaan ollut GNU/Linux. Lähinnä kai siksi, että tuo RMS:n nerokas Linuxin omimisyritys on pari vuotta tuoreempi tapaus kuin koko Slackware... Slackwaren sivuilta esimerkiksi ei löydä yhtäkään mainintaa GNU/Linuxista, pl. joidenkin ohjelmapakettien manuaalisivut, mutta näihinhän Slackwarella ei ole sanavaltaa.

Viides ongelmakohta: Kun koneen saa päälle, nettiselain ilmoittaa olevansa otsikkoriviään myöten GNU IceCat. Siis mikä? Debianin Firefox-versio, lisenssisyistä nimettynä Iceweaseliksi olikin jo allekirjoittaneelle tuttua. Iceweasel-nimeäminen on perusteltua, varsinkin siitä yksinkertaisesta syystä, että Mozilla ei antanut käyttää Firefox-nimitystä jonkin verran muokatusta Debianin versiosta. Iceweaselia ei ole kuitenkaan nimetty DEBIAN Iceweaseliksi. Eikö GNU-projektin väellä ole mitään häpeäntunnetta sen suhteen, mitä softia se väittää omikseen? Ymmärrän kyllä, että he ovat tehneet joitakin minimaalisia muutoksia Firefoxiin, mutta on aika paksua sillä perusteella heittää eteen kirjaimet G, N ja U, vaikka se lakiteknisesti oikein olisikin. Eettisesti tällainen toiminta on mielestäni erittäin arveluttavaa. No, GNU:lla on tosiaan noin viisitoistavuotinen perinne toisten tekemien ohjelmien väittämisessä omiksi tekeleikseen, joten ehkä tässä kohtaa ei pitäisi olla kovin yllättynyt. Thunderbird-väännös Icedove on sentään vain Icedove, mutta se onkin Debianin projekti, ei GNU:n. Ylimääräinen bonus-haitta GNU IceCatissa on se, että "feeling lucky"-toiminnallisuus ei toimi otsikkorivillä. Tämä on muuten mielestäni aika iso miinus.

No niin, siinä tulikin sitten vähän runtua Zenwalkia kohtaan. Positiivistakin löytyy, luultavasti voittopuolisesti. Kaikki näyttäisi toimivan säätämättä, pl. Telewellin USB wlan, jota varten täytyi tehdä samat temput kuin Ubuntussakin, eli lisätä /etc/modprobe.d/blacklist.conf:iin muutama rivi. Bonusta tässä vaiheessa siitä, että ainakin tuo konffitiedosto löytyi sieltä mistä sen oletinkin löytyvän. Nvidian ajurit näyttäisivät vaativan pientä ylimääräistä jumppaa, mutta ihan suht mukavasti näyttäisi pelittävän näillä vapaillakin ajureilla. Flash on valmiiksi asennettuna ja muutenkin ohjelmia näyttäisi olevan ihan fiksun oloinen nippu, kuten muun muassa GIMP, OpenOffice, Totem, wicd, Mousepad ja Transmission aiemmin mainittujen Firefoxin (GNU IceCat) ja Thunderbirdin (Icedove) lisäksi. Ohjelmat myös tuntuvat käynnistyvän ihan säädyllisessä ajassa.

Netpkg-pakettienhallinta vaikuttaa ihan suht fiksulta ja asensinkin sillä kokeeksi blenderin. Riippuvuuksia ei ole Zenwalkissa pakko asentaa, mutta tietysti ohjelmat eivät tällöin välttämättä toimi oikein. Netpkg:sta saa valita, asennetaanko riippuvuudet ja sallitaanko konfiguraatiotiedostojen lisäykset. Myös poistaminen sujui nopeasti ja näppärästi, ja samalla kysyttiin, haluttiinko orvoiksi jääneet paketit (aiemmin asennetut, nyt turhat riippuvuudet) poistaa. Netpkg ei vaikuta olevan ominaisuuksien puolesta mikään runsaudensarvi, mutta miksi sen pitäisi ollakaan? Ylimääräisenä bonuksena oletusasetus oli, että ensimmäisen käyttökerran jälkeen Netpkg ei kysy enää salasanoja, mikä onkin ihan järkevää mielestäni.
Komentorivi-netpkg sitten vaatiikin itseltäni hiukan lisää perehtymistä, mutta ainakaan äkkiseltään en keksinyt siitä automaattitäydennystä apt-getin tapaan.

XFCE, pitkästä aikaa! Aikanaan lopetin XFCE:n käytön, kun se jökähteli toistuvasti ja usein. Varsin usein joku paneeli esimerkiksi kaappasi kaiken prosessoriajan ja siinä sitä oltiin. Sinänsä XFCE:ssä ei ole juuri muuten pahaa sanottavaa, ja voipa olla, että XFCE jää pidempäänkin käyttöön taas, mikäli aikanaan vaivanneet mystiset jumiutukset eivät enää vaivaa. Paneeliin lisättävä System Load Monitor on (tekstit poistettuna) nerokkaan yksinkertainen, mukava ja tyylikäs tapa seurata koneen kuormaa. Samainen pikkusovelma oli käytännössä ainoa syy, miksi pidin XFCE-paneelia käytössä toisinaan myös Fluxboxissa.

Thunar-tiedostonhallinta tuntuu kehittyneen alkutaipaleistaan, mutta edelleenkin tärkein, eli SSH- (ja FTP-) tuki puuttuu. Tämän takia Thunar jää omassa käytössäni asteelle "ihan kiva, mutta...". Nautilus on läski, mutta "nautilus --no-desktop" on kuitenkin siedettävä.

Zenwalk vaikuttaa kaikenkaikkiaan ihan ok distrolta näin lyhyen tutustumisen jälkeen. Ei mikään ihan aloittelijan distro, eikä varsinkaan ummikolle sopiva. Myös suomen kielituki on heikohkon oloista: monissa keskeisissä sovelluksissa (IceCat, Icedove & OpenOffice) ainoa kieli näyttää olevan englanti.

En tiedä mistä syystä, mutta nyt tuli kova tarve asentaa pitkästä aikaa taas Arch Linux. Ehkäpä muokkaan Zen-osiota hieman pienemmäksi ja kenties nipistän Ubuntu-osiostakin vähän, ja saan tähän koneeseen sitten toimimattoman Windowsin lisäksi 3 Linux-jakelua.. Näinhän tuo vertailukin sitten onnistuu parhaiten. Archissa viehätti aiemmin erityisesti fiksut konffitiedostot ja AUR.

3
EDIT: Rikki on siis XVideo. Jos kohtaat samanmoisen ongelman, kokeile VLC:llä vaihtaa ulostuloksi esim. X11 tai OpenGL (tallenna ja käynnistä VLC uudelleen).

Jo iski merkillinen ongelma: yksikään video ei toistu koneella niin Totemilla (kokeilin xineä ja gstreameria), mplayerilla kuin VLC:lläkään. Tai äänet kuuluvat, mutta videoruutu pysyy kaikissa tapauksissa mustana. Kokeiltu on useita eri .mpg, .avi(divx) ja .mov (Canon) -videoita, jotka aina ennen ovat toimineet täysin moitteitta.

Jotta asia menisi vieläkin merkillisemmäksi, flash-videot toistuvat ainakin netissä ongelmitta, eli Ylen Areena ja YouTube yms. toimivat juuri niinkuin pitää.

uname -a:
2.6.31-21-generic #59-Ubuntu SMP Wed Mar 24 07:28:27 UTC 2010 x86_64 GNU/Linux

nVidia-ajuriversio:
190.53

Näytönohjain:
gf 250gt(s)?

Olen vielä aikalailla varma siitä, että heti asennuksen jälkeen videot toimivat normaalisti. Olisiko mitään ideoita mitä tehdä? Pikainen googletus ei avannut lisätietoa aiheesta.

4
Pelit / Playdeb - Uusi ohjelmavarasto(repo) peleille
« : 06.09.08 - klo:00.35 »
Päivitys: Playdebin päivitys on jäissä, mutta jatkoa toivottavasti seuraa:
http://blog.getdeb.net/2009/01/playdeb-status.html


Ubuntu Hardyn omat ohjelmavarastot sisältävät jo kohtuullisen määrän hyviäkin pelejä. Kuitenkin Ubuntun ohjelmavarastoissa monesta pelistä löytyy vain vanhentunut versio, tai haluttu peli puuttuu kokonaan.

Beta-vaiheessa oleva playdeb-sivusto tuo merkittävän parannuksen tähän ongelmaan. Pieni varoituksen sana kuitenkin: playdeb-ohjelmavarasto ei ole Ubuntun tukema, ja periaatteessahan siellä voi olla vaikka mörköjä koneellesi uimassa, kuka tietää. Playdeb on kuitenkin tunnetun getdeb:n peliversio, joten allekirjoittanut luottaa siihen sen verran, että sitä
kautta asentelee monet pelinsä tästä lähtien.

Ohje:

Muokkaa ohjelmavarastojasi (omalla vastuullasi, huom. varoitus yllä):
Koodia: [Valitse]
gksu gedit /etc/apt/sources.listLisää tiedoston loppuun rivi:
Koodia: [Valitse]
deb mirror://www.getdeb.net/playdeb-mirror/hardy/// hardy/ Ja tallenna tiedosto.

Kun seuraavan kerran käynnistät Synapticin (Järjestelmä->Ylläpito->Synaptic), voit asennella mm. seuraavia pelejä:

Wolfenstein: Enemy Territory
Urban Terror
World of Padman
Freecol
Second Life
AssaultCube

ja monta muuta, tuossa joitakin maistiaisia:
http://www.playdeb.net/available_games.html

http://www.playdeb.net/

Vinkki: kun lisäilet ohjelmavarastoja, etkä oikein tiedä, mitä kaikkia ohjelmia tulikaan tämän myötä tarjolle, voit listata asennuspaketit Synapticissa ohjelmavarastojen mukaan. Eli vasen alakulma, valitse "Lähde" tai "Repository". Playdebin lähteet näkyvät ainakin allekirjoittaneella neljänä www.getdeb.net -alkuisena lähteenä.

5
Pelit / Steel Panthers World At War
« : 25.05.08 - klo:10.55 »
Avataampa tälle loistopelille oma ketjunsa.

Peli on siis Windowsille tehty realistinen, vuoropohjainen strategiapeli, joka sijoittuu toiseen maailmansotaan. Mukana menossa totta kai mm. Suomi! Peli on maksuton, joskin lisäkampanjoita saanee ostettua. Peliin löytyy myös erinomainen modi Enhanced, joka entisestään viilaa peliä realistisempaan suuntaan.

Tuossa jonkinmoinen screenshotti pelistä:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/93/SPWAW_shot_01.jpg

Paras puoli ko. pelissä on kuitenkin se, että se asentuu ja toimii Winellä kuin junan vessa, eikä mitään virittelyjä tarvita, ainakaan yleensä. (Njoo, joskus aiemmin äänet vähän välillä lagi ja joillakin peli toimii paremmin, kun sen käynnistää suoraa mech.exe:stä.)

Mutta nyt on vähän probleemaa näytön kanssa. Mulla on tällanen 20" laajakuvanäyttö dvi-liittimellä ja 1680x1050 -resoluutiolla. Näytönohjaimena on gf 7300 gt.

SPWAW:n maksimiresoluutio lienee 800x600, mikä sinänsä ei haittaa mitään. Jostain syystä kuitenkin nyt jos laitan pelin kokoruudulle venytettynä, kuvasuhteeseen ei tule muutosta (4:3 -> 16:10), vaan näytön alareuna leikkautuu pois, jolloin peliä ei oikein voi pelata. Jos taas yritän nvidian asetuksista laittaa pelin keskitettynä tai kuvasuhde säilyttäen venytettynä, näkyy vain mustaa.

Jos sitten säädän Winen asetuksista niin, että se luo virtuaalityöpöydän itselleen, jolloin peli toimii ikkunassa, pelin ikkuna välkähtää n. kerran sekunnissa, mikä on varsin ärsyttävää. Välkkyminen alkaa vasta kun ollaan päästy taistelunäkymään, eli ongelmat liittynevät jotenkin pelimoottorin tarvitsemaan päivitystaajuuteen ja näyttöni virkistystaajuuteen, joka on varsin matala etenkin dvi-liittimellä.

Ihannetilanne olisi tietysti, että saisin pelin kokoruudulle ja välkkymättä, kuten ennenkin.

Jos palstan SPWAW-veteraaneilta löytyy kokemusta aiheesta, olisi kiva kuulla joitain vinkkejä.

(Nyt käyttelen 64-bittisen Hardyn Xubuntua, ja Winen versio on virallisista repoista löytyvä wine-0.9.59, jossa muuten on joku muistialuebugi, jonka sai jollain kikalla osittain korjattua. Täytynee harrastuksen vuoksi kokeilla winen omista repoista löytyvää versiota.)

6
Mitäpä muuta?

Tässä utopistinen ehdotus:

Muokataan ketjuja niin, että vastaus/ratkaisu ongelmiin tai linkki ratkaisuun/ratkaisuihin löytyy ensimmäisestä viestistä. Se, miten tuon toteuttaminen käytännössä on mahdollista, on ainakin itselleni mysteeri. Vaatii siis varmaankin aivan liikaa työtä.

Miksi tällaisia ehdottelen? Usein viestiketjuissa, varsinkin vanhemmissa, joku epätietoinen esittää kysymyksen, johon saattaa tulla ummet ja lammet vastaukseksi ennen sivulta 4 keskivaiheelta löytyvää ratkaisua, jonka jälkeen ketjun aloittaja mahdollisesti lisää otsikkoon sanan "ratkaistu". Näkisin, että ensimmäiseen postaukseen lisätty linkki ratkaisuun merkittävästi parantaisi keskustelualueen käytettävyyttä ja arvoa tukipalveluna.

(Jos opastuksissa näin ei vielä ole,) voisi kaikkia kyselijöitä opastaa lisäämään [ratkaistu]-tekstin lisäksi myös alkuperäiseen viestiin vaikkapa:

Lainaus
EDIT:
homma selvisi: www.ratkaisuviestin.osoite
Kiitos xyz!!

Sivuja: [1]