Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 673
41
Levy näyttää pyyhkiytyneen tyhjäksi, tai ainakin osiotaulu on kadonnut. Jos siellä on tärkeää varmuuskopioimatonta dataa, palautusta voi yrittää TestDiskillä tai PhotoRecillä. SSD:n tapauksessa on kuitenkin melko todennäköistä, ettei sieltä irtoa enää mitään järkevää, jos levyohjain tai flash-muisti on seonnut.

42
Mitä parted kertoo levyn osioista:

Koodia: [Valitse]
sudo parted -l

43
Pikaisen googlettelun perusteella jäi ainakin itselle käsitys tuon olevan pelkkä wifi kortti,, olenko oikeassa?

Joo, siltä vaikuttaa. Bluetoothilla varustettu versio olisi AR5B195

44
Eipä näy Bluetooth-laitetta. On ehkä mahdollista, että se on kytketty pois käytöstä koneen bios-asetuksissa, tai koneeseen asennetussa wifi-kortissa ei ole lainkaan Bluetooth-piiriä. Se on selvitettävissä kortin tarkan mallin avulla.

45
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 20.4. Splash screen väri
« : 30.04.20 - klo:10.00 »
Ilmeisesti Splash-screen on väärä termi ja sisäänkirjautumissivu on eri asia. Säätämällä tuota spläshiä kone tarjoaa ensin toista väriä ja palaa sitten myrkyllisen violettiin loginiin.

GRUB-teema vaikuttaa käynnistyslataajan valikkoon eli siihen jossa valitaan, mikä käyttöjärjestelmä tai kerneli käynnistetään. Valikko on oletuksena piilossa, jos koneessa on vain Ubuntu eikä muita järjestelmiä.

Splash (plymouth-splash) tulee näkyviin seuraavaksi, kun järjestelmä latautuu. Siinä on latauspallurat tummalla taustalla. Teemaa voi säätää plymouthin asetuksilla, ja valmiita teemoja on esimerkiksi gnome-look.orgissa

Kirjautumisnäkymän (gdm) taustakuvan vaihtaminen onnistuu tiedostossa /usr/share/gnome-shell/ubuntu.css. Ohje: https://www.ostechnix.com/how-to-change-gdm-login-screen-background-in-ubuntu/

46
Ihan ensialkuun olisit voinut kokeilla päivittää 18.04 LTS -versiosi viimeisen päälle. Jos tämän parin vuoden aikana ei Wifi-laitteellesi
olisi löytynyt tukea, olisi voinut kokeilla uusinta virallista Ubuntu Focal Fossa 20.04 LTS -versiota vaikkapa ns. live-versiona.

Pätevä yleisohje, mutta rtl8821ce:lle ei ole ajuria valmiina missään Ubuntun versiossa.


Edit: Tosin vanhempi versio ajurista on saatavilla 18.04:stä lähtien valmiina pakettina rtl8821ce-dkms. Sitäkin voi kokeilla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install rtl8821ce-dkms

47
Bluetooth-sovitin on varmaankin USB-väylässä. Mitä laitteita siellä näkyy:

Koodia: [Valitse]
lsusb

48
Verkkoyhteys päällä yritin juylin eilen vinkkaamasta linkistä löytyneitä käskyjä:

sudo apt-get install --reinstall git dkms build-essential linux-headers-$(uname -r)
git clone https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce
cd rtl8821ce
chmod +x dkms-install.sh
chmod +x dkms-remove.sh
sudo ./dkms-install.sh

Ei kuitenkaan auttanut. Olenko ymmärtänyt jotain väärin?

Näyttikö siltä, että komennot menivät virheettä läpi? Onnistuuko ajurin manuaalinen lataaminen komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo modprobe 8821ce

49
Ilmeneekö ongelma selaimessa vai erillisessä Zoomin asiakasohjelmassa? Ainakin minulla selaimen kautta kokeiltuna Zoom vahvistaa ensin sähköpostiosoitteen lähettämällä sähköpostiin aktivointilinkin. Oletko päässyt siihen asti, ja Zoom on hyväksynyt aktivoinnin?


Kun näihin internetin robotteihin törmää, niin toivoisi ihmistä, ihan tavalista vain, joka ymmärtäisi. Kyllä roboteilla on vielä pitkä matka keskustelukumppaniksi. Kumpi tahansa: Teams (vapaa) tai Zoom! En usko, että Windowsistakaan on tässä apua.

No jaa. Onkohan helpdeskien ihmisroboteista sen enempää apua? Heilläkin on vain lista yleisiä kysymyksiä ja vastaukset niihin. :)

50
Yleistä keskustelua / Vs: Kamera vs. puhelimen kamera
« : 29.04.20 - klo:14.53 »
Heräsi vielä yksi kysymys. Missä suhteessa kompaktikamerat ovat kehittyneet vuodesta 2006? Minulla ei ole mitään mielikuvaa oliko Canon
PowerShot A530 halpa vai kallis aikanaan.
Se on selvä että uusissa on optinen zoom, mitä Canonissa ei ole. Lieneekö hyvä vai huono asia, jalkazoom toimii useimmissa tapauksissa.
Näyttö on suurempi uusissa.

Kyllä kompaktikamerat ovat kehittyneet kaikissa suhteissa roimasti tuohon PowerShot A530:een verrattuna. Siinäkin tosin on optinen 4x zoom (35 mm ekvivalentti polttoväli 35-140mm). Nykyään hyvissä pokkareissa voi olla APS-C-koon kenno, ja kuvanlaatu on käytännössä yhtä hyvä kuin keskitason järkkärillä. Linssiä ei vain voi vaihtaa, joten kamera pitää valita sen mukaan, millaisia kohteita haluaa kuvata.

Kannattaa muutenkin miettiä, millaista käyttöä kameralle olisi, ja minkä kokoista kameraa viitsii kuljettaa mukana missäkin tilanteessa. Monelle puhelimen kamera riittää pitkälle teknisistä rajoitteista huolimatta, etenkin kun se on melkein aina mukana matkassa. Pokkari on myös helppo napata mukaan retkelle, kun taas järkkäri jää ainakin minulla hyvin helposti kotiin, ja sitä tulee ulkoilutettua vain erikseen suunnitelluilla kuvausreissuilla.

51
Pakettilistat taitavat nyt puuttua kokonaan. Mitä tämä komento sanoo:

Koodia: [Valitse]
sudo apt update

52
kopioin linkin kautta löytyvän komentoketjun ja liitin sen päätteeseen. Kun painoin enteriä, järjestelmä pyysi pääkäyttäjän salasanaa, mutta en voinut kirjoittaa mitään päätteeseen eli näppäimistö ei toiminut. En myöskään pystynyt copy pastena antamaan ko salasanaa. Piti sulkea pääte.

sudon salasanakehote toimii tavallaan sokkona, eli se ottaa vastaan kirjoittamasi merkit, mutta ei näytä mitään päätteessä. Kirjoittamasi teksti menee kuitenkin perille ja sudo hyväksyy oikean salasanan, kun painat enteriä. Jos kirjoitat salasanan väärin, sudo pyytää kirjoittamaan sen uudelleen.

53
Olet nähtävästi käyttänyt samaa tietokantaa Digikamin Windows-versiolla. Tietokannan ristiinkäyttö erilaisissa käyttöjärjestelmissä ei välttämättä ole järkevää, kun dataa on tallennettu tuolla tavalla järjestelmän merkistöstä riippuen. Veikkaan, ettei Digikam osaa muuntaa tietokannan merkistöä, vaan seurauksena on sekaannusta kuviin lisätyissä tageissa ja muissa tiedoissa.

Jähmettyminen saattaa kyllä johtua muustakin kuin merkistöongelmasta...

54
Auttaako ath3k-ajurin manuaalinen lataaminen?

Koodia: [Valitse]
sudo modprobe ath3k
Jos toimii tuon jälkeen, ajurin voi ottaa pysyvästi käyttöön lisäämällä sen uutena rivinä tiedostoon /etc/modules. Onnistuu esimerkiksi nano-editorilla tai komennolla:

Koodia: [Valitse]
echo ath3k | sudo tee -a /etc/modules

55
Mikä wifi-sovitin koneessa on? Selviää päätteessä komennoilla:

Koodia: [Valitse]
lspci -nnn
Koodia: [Valitse]
lsusb
Kopioi niiden listaukset tänne.

56
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tulostus ongelmia
« : 28.04.20 - klo:16.04 »
Ubuntu on viimeisin päivitus ladattu muutama päivä taapäin. ja tulostin EPSON
WF-2750  tunnistus ok. muttei tulosta  esim tekstiä netistä

Voi olla, ettei kyseinen malli toimi kunnolla avoimella ajurilla, joten asenna Epsonin ESC/P-R-ajuri täältä: http://download.ebz.epson.net/dsc/search/01/search/?OSC=LX (hakemalla mallin perusteella). Katso liitteenä olevat kuvat alta.

Periaatteessa deb-paketin asennuksen pitäisi onnistua suoraan selaimen kautta, valitsemalla avausvaihtoehdoksi "Ohjelmiston asennus". Jos siinä on jotain ongelmaa, voit tallentaa tiedoston levylle ja asentaa vaikkapa päätteen kautta:

1. Käynnistä pääte (esimerkiksi näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+T)

2. Kopioi tämä komento päätteeseen ja suorita painamalla enteriä:

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg -i Lataukset/epson-inkjet-printer-escpr_1.7.7-1lsb3.2_amd64.deb
3. Täydennä mahdollisesti puuttuvat riippuvuudet komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get -f install
4. Poista aiemmin määritelty tulostin järjestelmän tulostusasetuksista ja lisää se uudelleen siten, että käyttöön tulee ESC/P-R-ajuri.


Vastaavasti voit hakea ja asentaa tuolta kuvanlukijan ajurin, jos käytät tulostimen skanneria.


ja  puhelin ei myöskään
tunnistu siten , että voisi ladata kuvia jne. Honor 7 lite android versio 7

Eli yritätkö USB-johdon avulla vai jotenkin muuten? Vaihda puhelin USB-tiedonsiirtotilaan puhelimen ylävalikon kautta. Se menee ehkä vakiona lataustilaan.

57
KDE ei lukemieni viestien perusteella ole enää Canonical:in tukema, joten Kubuntu ei ole tuettu Ubuntu-variaatti.
Joissakin tapauksissa siis KDE-versiossa voisi olla jopa ristiriitaisuuksia viralliseen Ubuntu-versioon verrattuna.
Toki KDE on yhä asennettavissa Ubuntu-jakeluun (?).

Vuodesta 2012 lähtien Canonical ei enää ole tukenut Kubuntua rahallisesti maksamalla pääkehittäjille palkkaa. Sen jälkeen ainakin saksalainen Blue Systems on tukenut Kubuntun kehitystyötä, mutta en tiedä, mikä tilanne on tällä hetkellä.

Kubuntu on kuitenkin virallinen Ubuntu-variantti (flavour) siinä missä vaikkapa Xubuntu tai Lubuntu, jotka eivät myöskään saa taloudellista tukea Canonicalilta.

58
Näytön jäätymistä ja pixelöinti ongelmaan en osaa ottaa kantaa mistä mahtoi johtua mutta asennus safe graphic modessa ainakin toimi tässä tilanteessa, voi olla että levyimagessakin saattoi olla jotain vikaa.

Tietokoneessasi on Nvidian näytönohjain, ja asennuksen aikana Ubuntu käyttää avointa Nouveau-ajuria, jossa ilmenee usein tuon tyyppisiä ongelmia.

59
Virtalähdeongelma on mahdollinen, mutta SATA-väylän, levyn tai kytkennän ongelma lienee hieman todennäköisempi. Ihan ensin kannattaa irrottaa levyjen SATA-kaapelit ja kytkeä ne huolellisesti takaisin molemmista päistä. Levyjen virtaliittimille sama toimenpide. Jos se ei auta, kannattaa kokeilla levyä toisella kaapelilla toisessa SATA-portissa. Virtajohto kannattaa myös vaihtaa vaikka jostain toisesta toimivasta levystä. Jos tekee edelleen samaa, vika lienee levyssä itsessään.

60
Lataa deb-paketti Googlen sivulta ja asenna se avaamalla joko suoraan selaimen kautta tai kaksoisklikkaamalla tiedostoselaimessa. Ei vaadi muuta säätöä.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 673