Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - nm

Sivuja: [1]
1
Ubuntu Suomen wikin USB-asennustikun luontiohje voisi kaivata päivityksiä etenkin nyt 18.04:n julkaisun alla. Nykyisessä ohjeessa pisti silmään erityisesti tämä kohta:

Lainaus
Aiemmin on esitetty ratkaisuna dd-komentorivikomennon käyttöä. Esimerkki: dd if=ubuntu-14.04.1-desktop-amd64.iso of=/dev/sdb. Pelkkä dd-komento ei kuitenkaan toimi nykyään, joten nämä ohjeet ovat vääriä. Myöskään unetbootinin käyttö Ubuntussa ei ole suositeltavaa

Sattuuko kukaan tietämään, mihin ongelmiin tässä viitataan? Tietääkseni dd:llä kirjoitettu käynnistyslevy on pätevä siinä missä Levyt-ohjelmalla tai Rufuksella kirjoitettu tikkukin. Nekään eivät tee mitään sen ihmeellisempiä temppuja raakakopioinnin lisäksi. Sitäpaitsi käytän itse hybrid-ISO-levykuvien kirjoittamiseen aina dd:tä, eikä se ole vielä pettänyt. :)

Toisekseen Unetbootin ei ole suositeltava siksi, että sillä ei pysty tekemään UEFI-tilassa käynnistyvää tikkua, ja sama rajoitus pätee kaikkiin käyttöjärjestelmiin.

2
Y Combinatorin Hacker Newsissä on avoin kysely käyttäjien toiveista Ubuntu 17.10:een (ja sen kautta 18.04 LTS:ään): https://news.ycombinator.com/item?id=14002821

Nyt on tilaisuus päästä vaikuttamaan kehityssuuntiin, tai seurata sivusta mielenkiintoista keskustelua!  :)

3
Yleistä keskustelua / Äänen taso Kubuntu/PC-BSD
« : 09.07.15 - klo:01.09 »
Hmm yksi boonus muuten löytyy, äänenvoimakkuutta ei rajoiteta yhtä voimakkaasti kuin Kubuntussa, PC-BSD:ssä kun vääntää volyymit tappiin sitä ääntä piisaa kuulokkeissakin enemmän kuin lääkäri suosittelee. Eilen tuli hivenen vertailtua, kun kirpparikuulokkeita testasin.

Lienee ääniajurin tai mikserisäätöjen syytä. Alsamixerillä voisit koittaa säätää mikseriasetuksia, jos tuntuu liian hiljaiselta.

4
Multimedia ja grafiikka / VDR:n asentaminen
« : 28.10.09 - klo:16.07 »
Kirjoittelin tällaisen rautalankaohjeen VDR:n asentamiseen. Jos joku kokeilee, kertokoon kokemuksia niin laitetaan korjattu ja täydennetty versio vaikka wikiin.


Ubuntun VDR-paketoinnin asentaminen (Ubuntu 9.04 ja 9.10)

VDR (Video Disk Recorder) on Klaus Schmidingerin kehittämä ja ylläpitämä digitv-ohjelmisto Linuxille. Itse VDR-ohjelman kehitystyö etenee Schmidingerin omien päämäärien mukaan, mutta VDR:llä on Euroopassa laajahko käyttäjäyhteisö, joka on luonut ohjelmaan lukuisia liitännäisiä. Lisää tietoa VDR:stä saa mm. seuraavilta sivuilta:

http://linux.fi/wiki/VDR
http://www.linuxtv.org/vdrwiki/index.php/Main_Page

Ubuntussa vdr-paketti sisältää ohjelman keskeisimmät toiminnot, mutta varsinainen käyttöliittymä toimii vain MPEG-2-dekooderilla ja TV-ulostulolla varustetuilla DVB-korteilla, joita ei enää valmisteta. Myös pääteohjaus TCP-portin 2001 kautta on mahdollista. VDR:ään saa X-ikkunoinnissa toimivan edustaohjelman asentamalla vdr-plugin-xineliboutput ja xineliboutput-sxfe -paketit. Xineliboutputin vdr-sxfe-ohjelma toimii myös verkon yli, mutta vaatii alleen Unix-tyyppisen käyttöjärjestelmän.

Muita yleishyödyllisiä liitännäisiä:
  vdr-plugin-live - selaimen kautta toimiva web-käyttöliittymä
  vdr-plugin-epgsearch - hakuajastustoimintoja mm. live-liitännäiselle
  vdr-plugin-streamdev-server - tarjoaa suoran lähetyksen lähiverkon (tai Internetin) yli mediasoittimiin. VLC osaa näyttää tekstitykset streamdevin MPEG-TS-lähetteestä.

Lisäksi tarvitaan dvb-apps-paketti, jossa on scan-työkalu kanavien hakemista varten. Tätä tarvitaan periaatteessa vain kerran. Kun VDR saa oikeat tiedot edes yhdestä kanavasta, se osaa itse lukea muiden kanavien ja kanavanippujen tiedot. Automaattista kanavatietojen päivitystä voi halutessaan säätää VDR:n asetuksista.


1. Perusasennus päätteessä

Koodia: [Valitse]

sudo apt-get install vdr vdr-plugin-epgsearch vdr-plugin-live vdr-plugin-xineliboutput xineliboutput-sxfe dvb-apps


Asennusskripti kysyy, tehdäänkö tallenteille hakemisto /var/lib/video.00. Se kannattaa hyväksyä, jos sijainti käy (eli juuriosiolla on tilaa). Sijainnin voi muuttaa jälkeenpäin lisäämällä /etc/default/vdr -tiedostoon rivin VIDEO_DIR="/polku/videohakemistoon". Tällöin on kuitenkin huolehdittava, että hakemiston omistaja ja ryhmä on vdr.

Paketointiin liittyvät ohjeet ovat tiedostossa /usr/share/doc/vdr/README.Debian.gz. Se kannattaa silmäillä läpi.


2. Ota VDR käyttöön

Editoi tiedostoa /etc/default/vdr pääkäyttäjänä eli aja päätteessä:

Koodia: [Valitse]

sudo nano /etc/default/vdr


Vaihda rivillä "ENABLED=0" 0:n tilalle 1:

Lainaus
# /etc/default/vdr
#
# See also /usr/share/doc/vdr/README.Debian.gz
#

# Change to 1 to enable vdr's init-script
ENABLED=1

Tallenna tiedosto: Ctrl-O, sulje editori: Ctrl-X


3. Kopioi Xineliboutputin esimerkkinäppäinkartta VDR:n remote.conf-tiedostoon, jotta VDR:ää voi ohjata näppäimistöllä vdr-sxfe:n kautta

Koodia: [Valitse]

sudo cp /usr/share/doc/vdr-plugin-xineliboutput/examples/remote.conf.example /var/lib/vdr/remote.conf4. Skannaa kanavat

Initial-tuning-tiedosto /usr/share/dvb/dvb-t/fi-Espoo sisältää Espoon lähettimen kanavanippujen keskitaajuudet. Valitse oikea tiedosto lähetysverkon tyypin ja sijainnin perusteella. Esimerkiksi TTV:n kaapeliverkon tiedosto on /usr/share/dvb/dvb-c/fi-TTV. Syötä valitsemasi tai muokkaamasi tiedosto scan-työkalulle:

Koodia: [Valitse]

cd ~
scan -o vdr -p -e 4 /usr/share/dvb/dvb-t/fi-Espoo > channels.conf
sudo cp channels.conf /var/lib/vdr/


Tarkista skannauksen jälkeen, että channels.confissa on kaikki saatavilla olevat kanavat. Jos jokin kanavanippu puuttuu kokonaan, tarkista että sen taajuus on scanille annetussa initial-tuning-tiedostossa. Oikeat taajuudet saa yleensä operaattorin nettisivulta (DVB-T: http://www.digitv.fi, Welho DVB-C: http://dvb.swelcom.fi/).


5. Käynnistä VDR

Koodia: [Valitse]

sudo /etc/init.d/vdr startLive

Tässä vaiheessa voit avata selaimeen Live-liitännäisen sivun: http://localhost:8008 (käyttäjätunnus: admin, salasana: live)
Kirjautumisen saat pois Liven asetuksista. Ottaessasi yhteyden joltain toiselta koneelta, on localhostin sijaan tietysti käytettävä VDR-koneen ulkoista IP-osoitetta tai nimeä.

Jos Live toimii ja näyttää ohjelmatiedot, ollaan jo loppusuoralla. Jos taas ohjelmatietoja ja kanavia ei näy, jokin on pielessä. Ongelmaa kannattaa lähteä purkamaan tutkimalla järjestelmälokin loppupäätä: sudo cat /var/log/syslog | tail -100


Xineliboutput

Xineliboutputin X-frontend käynnistyy komennolla vdr-sxfe (jos ei toimi, kokeile antaa myös osoite: vdr-sxfe xvdr://localhost:37890).

Ohjelma sulkeutuu Esc-näppäimellä. F1 avaa päävalikon ja F2-F5 hoitavat värinäppäinten virkaa. Kuvaruutunäytön alareunassa näkyy värinäppäimiin liitetyt toiminnot, jotka vaihtuvat käyttöliittymän tilan mukaan. Kanavat vaihtuvat suoraan numeroilla tai Ylös/Alas-nuolinäppäimillä (valikon ollessa auki Page Up/Down -näppäimillä). Hiiren kaksoisnäpäytys suurentaa ikkunan kokoruutuun tai takaisin pieneksi. Vdr-sxfe:n saa kokoruutuun käynnitettäessä paramerilla -f.

Koska osa TV-lähetyksistä on lomitettua videota, vdr-sxfe:n kanssa on hyvä käyttää lomituksenpoistosuodinta. Tavallisella xv-ulostulolla se onnistuu parhaiten näin:

Koodia: [Valitse]

vdr-sxfe --post=tvtime:method=Greedy2Frame,enabled=1,framerate_mode=full,cheap_mode=0


Komennon voi sijoittaa skriptiin tai pikakäynnistimeen. Jos tuntuu, ettei koneen teho riitä tai näytönohjaimen ajuri on hidas, aseta framerate_mode=half. Suorittimen käyttöastetta ja eri prosessien aiheuttamaa kuormaa kannattaa seurata ajon aikana Järjestelmän valvonnalla (Jäjestelmä -> Ylläpito -> Järjestelmän valvonta) tai päätteessä top- tai htop-ohjelmalla.

Lisää ohjeistusta on käyttöoppaassa: http://www.linuxtv.org/vdrwiki/index.php/VDR_User's_Manual

Katso myös Xineliboutputin ohjetiedosto: /usr/share/doc/vdr-plugin-xineliboutput/README.gz


Uuden liitännäisen asentaminen

Asennetaan streamdev-palvelu:

Koodia: [Valitse]

sudo apt-get install vdr-plugin-streamdev-server


Yhteydenotot muilta koneilta on erikseen sallittava muokkaamalla /etc/vdr/plugins/streamdevhosts.conf -tiedostoa:

Koodia: [Valitse]

sudo nano /etc/vdr/plugins/streamdevhosts.conf


Kun lähiverkko on erotettu Internetistä palomuurilla, voidaan kotikäytössä sallia kaikki osoitteet. Poista #-merkki viimeiseltä riviltä:

Lainaus
127.0.0.1             # always accept localhost
#192.168.100.0/24     # any host on the local net
#204.152.189.113      # a specific host
0.0.0.0/0            # any host on any net (USE THIS WITH CARE!)

Tallenna tiedosto ja sulje editori.

Käynnistä VDR uudelleen:

Koodia: [Valitse]

sudo /etc/init.d/vdr stop
sudo /etc/init.d/vdr start


Nyt voit katsella suoraa lähetystä esimerkiksi VLC:llä. Kanava 4:

Koodia: [Valitse]

vlc http://localhost:3000/TS/4


Tai suuntaa selain osoitteeseen http://localhost:3000
Kanavien streamdev-osoitteet saa myös Liven kautta.

Sivuja: [1]