Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: [1] 2 3 ... 819
1
Google poistaa Chromesta tuen Manifest V2 -laajennoksille. Uusi Manifest V3 ei enää tue webRequest-rajapintaa, jota uBlock Origin ja useimmat muut mainosten estäjät ovat käyttäneet mainossisällön lataamisen hallintaan. Jatkossa Chrome ei siis enää mahdollista yhtä tehokasta mainosten estoa. Edge seuraa luultavasti perässä lähiaikoina, vaikka Microsoft ei vielä ole ilmoittanut tarkkaa aikataulua muutokselle.

Muita vaihtoehtoja on mainittu mm. uBlock Originin sivuilla: https://ublockorigin.com/

2
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GitHub ja 2FA - ohjeet?
« : 04.10.24 - klo:18.22 »
Siis koko 2FA kannattaa unohtaa kokonaan?
Nyt se onkin Passkeys, joka on uusi ratkaisu?

GitHubin tapauksessa 2FA pitää olla ensin konfiguroituna, jotta voit ottaa Passkeyn käyttöön. Tai ainakin ymmärsin ohjeet niin.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GitHub ja 2FA - ohjeet?
« : 04.10.24 - klo:13.26 »
Jos ei halua sitoa netti-identiteettiänsä yhteen ainoaan Google-tiliin, vaan haluaa pitää yllä useita täysin erillisiä (Google- tai muita) identiteettejä, joutuu noitumaan ne kaikki erikseen. Passkey helpottaa sitä urakkaa Google-tileillä, ja Google-tilit varmaankin ovat merkittävä osa kaikista, mutta eivät ne silti ole kaikki kaikessa.

Joo, Passkey on ehkä muutenkin turvallisin niin että sitä ei synkronoida eri laitteiden välillä, vaan jokaisella laitteella ja käyttöjärjestelmällä on omat pääsyavaimensa, jotka voidaan tallentaa vaikkapa TPM:ään. Käsittääkseni Microsoft ja Apple tekevät niin oletuksena. Androidissa pääsyavaimet tallennetaan Google Password Managerilla ja sidotaan Google-tiliin. Voi olla, että Androidissa pilvisynkronointia ei voi välttää. Linuxissa ei vielä ole järjestelmätason tukea pääsyavaimille, joten Chrome-pohjainen selain ja Google-tili taitaa olla ainoa vaihtoehto.

4
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GitHub ja 2FA - ohjeet?
« : 03.10.24 - klo:15.05 »
2-Factor Authentication eli kaksiosainen todentaminen tarkoittaa tunnistautumista kahdella eri menetelmällä. Nykyisin käytössä on usein käyttäjätunnus ja salasana -yhdistelmän ohella jokin puhelimeen sidottu menetelmä, kuten mobiilisovellus tai tekstiviestinä vastaanotettava koodi. GitHub tukee toisena kirjautumismenetelmänä tekstiviestikoodia, TOTP (Time-based one-time password) -sovelluksia tai omaa mobiilisovellustaan.

Jos et halua käyttää mobiilisovelluksia, valitse toiseksi menetelmäksi tekstiviesti.

Sitten kun olet saanut 2FA:n toimimaan, voit yksinkertaistaa kirjautumista Passkey-menetelmällä, joka on Googlen kehittämä uusi mekanismi turvalliseen kirjautumiseen: https://docs.github.com/en/authentication/authenticating-with-a-passkey/about-passkeys

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GitHub ja 2FA - ohjeet?
« : 03.10.24 - klo:12.52 »
Millä TOTP-mobiilisovelluksella olet yrittänyt? Microsoft Authenticator vai joku muu? Missä vaiheessa konfigurointi epäonnistuu?

6
Ei tarvitse muuntaa PDF:ksi. Minkä virheen gImageReader antaa täsmälleen? Onko Tesseract asennettuna?

7
Tarkoittaako, että Xbuntun asennusohjelma olisi tehnyt näin ? Siellä kyllä valitaan mihin osiolle bootti asennetaan ja siinä voi kyllä tehdä periaatteessa virheen.
Jos näin olisi käynyt, niin miksi grub'biin liittyvä osuus löytyy kumminkin (tietääkseni) oikeasta paikasta ?

Grubin alkulataaja, tai tässä tapauksessa EFI shim pitäisi olla siellä ulkoisen levyn EFI-osiolla. Jos ei ole, asennusohjelma on laittanut sen sisäiselle levylle. Asennusohjelmissa on ollut bugeja tähän liittyen, joten on hyvin mahdollista että lataaja/shim päätyy johonkin muualle kuin käyttäjän pyytämään paikkaan. Voit vielä tarkistaa efi-osion sisällön liittämällä sen erikseen. Voi olla, että sitä ei ole ajon aikana liitetty /boot/efi-hakemistoon.

Jos kuitenkin nyt  saat asennetun Xubuntun käyntiin sillä koneella jossa se asennettiin, voit laittaa shimmin oikeaan paikkaan grub-install -komennolla:

Liitä ensin ulkoisen levyn EFI-osio (Katso osion tunniste esim. Levyt-sovelluksella tai GPartedilla):
Koodia: [Valitse]
mount /dev/sdx9 /boot/efi
Asenna lataaja/shim:
Koodia: [Valitse]
grub-install
Voit tämän jälkeen vielä tarkistaa EFI-osion sisällön:
Koodia: [Valitse]
ls /boot/efi

8
Voi olla, että järjestelmässäni on jotain sekaisin, sillä päätteeseenkin ilmestyy välillä venäjänkielistä tekstiä. Olin vielä pari vuotta sitten joskus yhteydessä vanhoihin ystäviini. Nyt en ole enää ollut, etten aiheuttaisi heille mahdollisia vakeuksia.
Varsinkin järjestelmän tasolla en tarvitse venäjänkielistä tekstiä, vaan se on enemmänkin haitaksi.

Poista järjestelmän kieliasetusten kielilistasta venäjä, kuten ilkant neuvoi.

9
Selvennyksenä vielä. Jollain sivulla jo olevana sen ylläpitäjä tietysti näkee IP:ni.  Mutta jos haluaisin tallentaa koko sivun tai osan siitä, niin näkyykö se tallennus vielä eri toimenpiteenä ja millaisena?

Ei näy muusta selauksesta erottuvana toimenpiteenä.

10
Jos kyseessä on UEFI-kone, Ubuntun GRUB-lataaja on luultavasti valittavissa koneen boottivalikon kautta. Valikon saa auki jollain funktionäppäimellä (F12, F11 tai esc tai del) käynnistyksen alussa. Voit myös kokeilla asettaa Grubin ensisijaiseksi käynnistysvaihtoehdoksi UEFI-asetusvalikon kautta.

Kun saat Ubuntun käyntiin, päivitä GRUB-valikko, niin se asetetaan samalla ensisijaiseksi valinnaksi:

Koodia: [Valitse]
sudo update-grub

11
Kannattaa tosiaan välttää pipin ajamista sudolla ainakin siinä tapauksessa, että asennusta käyttää vain yksi käyttäjätunnus. Sudo-asennuksen riskinä on se, että järjestelmätason Python-skriptit ja ohjelmat eivät enää toimi kunnolla, jos niiden kirjastoriippuvuudet korvautuvat väärillä versioilla.

Kokeilisin asentaa tarvittavat riippuvuudet omaan kotihakemistoon pipin --user -valitsimella. Laitoin tähän myös Sparrown GitHub-sivun suosittelemat paketit nykyisille Mintin/Ubuntun versioille:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install git python3-pip gpsd gpsd-clients python3-tk python3-setuptools python3-pyqt5.qtchart
Koodia: [Valitse]
pip3 install --user QScintilla gps3 dronekit manuf python-dateutil numpy matplotlib
Lataa Sparrow-wifi gitillä:
Koodia: [Valitse]
git clone https://github.com/ghostop14/sparrow-wifi
Käynnistä:

Koodia: [Valitse]
cd sparrow-wifi
sudo python3 sparrow-wifi.py

12
Ubuntu 24.04:n CHIRP-versiossa on bugi, joka kaataa ohjelman, jos se käynnistetään ilman aiempia asetuksia:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/chirp/+bug/2071563

Paketin korjausta saa luultavasti vielä odotella, mutta sillä välin voit itse korjata vian editoimalla tiedostoa "/usr/lib/python3/dist-packages/chirp/wxui/main.py" esimerkiksi geditillä:

Koodia: [Valitse]
gedit admin:///usr/lib/python3/dist-packages/chirp/wxui/main.py
Korvaa rivi 1025:
Koodia: [Valitse]
                 CONF.remove_option('recent%i' % i, 'state')

näillä kahdella koodirivillä:
Koodia: [Valitse]
                 if CONF.is_defined('recent%i' % i, 'state'):
                    CONF.remove_option('recent%i' % i, 'state')

13
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: App center
« : 24.09.24 - klo:18.40 »
Ubuntun varsinainen App Center on nykyisin Snap-pakettina asennettava snap-store:

Koodia: [Valitse]
sudo snap install snap-store

14
Ihan normaalisti niinkuin paketteja asennetaan:
Koodia: [Valitse]
sudo zypper in libgthread-2.0.so.0

En ole itse käyttänyt OpenSUSEa ja zypperiä, mutta asentaako se oikean paketin suoraan kirjaston nimellä? Ainakin apt:n ja yumin tapauksessa käyttäjän pitää erikseen etsiä paketti, johon tiedosto sisältyy, ja sitten asentaa paketin nimellä. Tämä libgthread-2.0.so.0 sijaitsee nähtävästi paketissa libgthread-2_0-0. Kokeile vielä asentaa se zypperillä:

Koodia: [Valitse]
sudo zypper install libgthread-2_0-0

15
Tänään minulle selvisi että samaa Dropbox hakemistoa ei voi käyttää kuin 1 käyttäjä = käyttis (Plus).

Käyttis eli laite on Dropboxin kannalta eri asia kuin käyttäjä. Samalla käyttäjätunnuksella voit kirjautua ilmaisessa Dropbox Basicissä samanaikaisesti korkeintaan kolmella laitteella.  Maksullisissa liittymissä laitteiden määrää ei ole rajoitettu:

https://help.dropbox.com/account-access/computer-limit


Asensin tuon tiedoston (libgthread-2.0.so.0) josta se motkottaa, ei apuja.

Miten täsmälleen asensit tuon puuttuvan libgthread-kirjaston?

16
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 21.09.24 - klo:15.37 »
Aja varmuuden vuoksi vielä uudelleen full-upgrade:

Koodia: [Valitse]
sudo apt full-upgrade
Sitten kun menee läpi, kokeile käynnistää Ubuntu uudelleen:

Koodia: [Valitse]
sudo reboot

17
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 21.09.24 - klo:14.26 »
Jep, siellä on keskeneräinen päivitys ja paketteja rikki. Tosiaan apt --fix-broken install pitää ajaa sudolla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt --fix-broken install

18
Molemmat ovat kuitenkin Ubuntun omassa repositoryssa ja siten varmaankin turvallisia.

Nuo ovat yksityisten koodaajien toteuttamia Snap-sovelluksia, joita käytännössä kukaan ei valvo, eikä ehdi tarkistaa mitä ne tekevät. Tietoturvan kannalta eivät siis välttämättä merkittävästi turvallisempia kuin mikä tahansa netistä ladattu sovellus.

Toisaalta viimeistään OpenAI kerää keskustelut varastoon ja saattaa hyödyntää niitä uusien mallien opetuksessa, joten kannattaa joka tapauksessa miettiä, mitä tietoja ChatGPT:llä käsittelee.

19
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu ei käynnisty
« : 21.09.24 - klo:14.00 »
Tos nyt yksi kuva..

Näemmä onnistuit kirjautumaan tekstikonsoliin ja lshw näytti, että koneessa on vain prosessoriin integroitu Intelin näytönohjain.

Kokeilitko myös käynnistää Grubin lisävalinnat -valikon kautta kernelin versiolla 6.5.0-45-generic? Jääkö silläkin mustaan näyttöön?

Seuraavaksi voisi yrittää järjestelmän päivitystä komentorivin kautta. Voi hyvin olla, että aiempi päivitys on jäänyt kesken ja siksi graafinen työpöytä on jumissa. Päivitys onnistuu komennoilla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt update
Koodia: [Valitse]
sudo apt full-upgrade
Varmista vielä, että kaikki graafisen työpöydän peruspaketit on asennettu:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install ubuntu-desktop

Jos joku näistä komennoista keskeytyy virheeseen, ota kuva näytöstä niin selvitellään lisää.

20
ChatGPT ei toistaiseksi korvaa hakukonetta ja Wikipediaa nippelitiedon osalta, vaan pikemminkin sen esittämät faktat on aina syytä tarkistaa muista lähteistä. GPT-mallit kattavat laajasti länsimaisia yleistiedon piiriin kuuluvia aiheita ja osaavat usein vastata kysymyksiin järkevästi, mutta mallit voivat myös pokkana kertoa asioita, joilla ei ole todellisuuspohjaa.

Kokeile antaa ChatGPT:lle muita kuin tiedonhakuun liittyviä tehtäviä. Se on varsin pätevä monimutkaisissa tekstinkäsittelytehtävissä, kielikäännöksissä, tiivistelmien laatimisessa tai toisin päin vaikkapa proosan kirjoittamisessa tiiviistelmän pohjalta. Englanniksi se toimii vielä paremmin, vaikka suomikin sujuu kyllä ihan mallikkaasti murteita lukuun ottamatta. Lisäksi mm. ohjelmoinnissa uusimmat GPT-mallit alkavat lähestyä monissa tehtävissä asiantuntijatasoa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 819