Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: [1] 2 3 ... 817
1
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 23.10 -> 24.04 päivitys
« : 07.09.24 - klo:15.48 »
Päivitys aiemmista Ubuntun versioista 24.04:ään on tällä hetkellä estetty kriittisen ongelman vuoksi. Kannattaa odotella korjausta ja kokeilla uudelleen ensi viikolla.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubuntu-release-upgrader/+bug/2078895

2
Löytyisikö jostain suomenkielisiä ohjeita Ubuntun asentamiseksi chromebookkiin.

Mikä Chromebook on täsmälleen kyseessä? x86-pohjaisiin koneisiin Linuxin saa usein hyvinkin helposti. Arm-pohjaiset puolestaan voivat olla hankalia.

3
Usein virheeseen liittyvät rivit ovat lokin lopussa, kun kääntäminen keskeytyy johonkin ongelmaan.

Yksi vaihtoehto olisi vaihtaa ajuriksi rtw88, jossa parhaillaan testataan kerneliin menevää ajuria RTL8821AU:lle. Ajurin voi hakea tästä repositoriosta:

https://github.com/lwfinger/rtw88

4
Kokeile käynnistää uudelleen edellisellä kernelin versiolla. Se on valittavissa GRUB-valikon kautta (lisävalinnat/advanced options). Valikon saa auki käynnistyksen alussa shift-näppäimellä, tai joissain koneissa escillä.


Onko koneessa Nvidian näytönohjain? Tarkista esim. lshw-komennolla:

Koodia: [Valitse]
lshw -c display
Jos on, kannattaa kokeilla asentaa Nvidian suljettu ajuri Ohjelmistot ja päivitykset -> Lisäajurit -asetusohjelmalla tai ubuntu-drivers-komennolla. Jos ajuri on ollut jo ennestään asennettuna, poista se ensin apt:lla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt purge nvidia*

5
Mitä DKMS:n käännösloki kertoo? Listaa se päätteeseen komennolla:
Koodia: [Valitse]
cat /var/lib/dkms/8812au/5.6.4.2_35491.20191025/build/make.log

6
Asenna ajuri uudelleen. Luultavasti ajurin automaattinen kääntäminen uudelle kernelille on jostain syystä epäonnistunut.

Eli asenna uudelleen tuolta aircrack-ng-repositoriosta:

https://github.com/aircrack-ng/rtl8812au

Tuon sivun ohjeilla sain toimimaan. Merkitsen ratkaistuksi.

7
https://cateee.net/lkddb/web-lkddb/STAGING.html
Pitää sitten katsoa vähän uudempaa kerneliä. Tuossa tuli vastaan optio CONFIG_STAGING ja netissä oli juttua että poistuisi tulevaisuudessa jollei kukaan päivittäisi rajapintaa.

Rajapinta on päivitetty keväällä 2023, ja kernelin versiosta 6.3 lähtien SAA7146 on taas mukana konfiguraatiossa ilman staging-lippua.

8
SAA7146 ajuri joka käytössä toisessa Terratekin pci kortissa tipahtaa kai myös pois kernelistä.

Mistä niin päättelet? SAA7146-ajuri on edelleen paikallaan viimeisimmässä kernelissä ja siihen on juuri vuosi sitten tehty isompi rajapintapäivitys (videobuf -> videobuf2). En näe, että ajuria oltaisiin nyt poistamassa.

Anyseen ajuritkin ovat edelleen mukana. Sen kohdalla nykyisissä ajuriversioissa on jokin bugi, joka estää frontend-ajurimoduulin lataamisen ainakin joidenkin laitemallien  kohdalla. Jos olet selvittänyt tarkan kernelin version, josta alkaen vika ilmenee, bugiraportin voi kääntää englanniksi esim. ChatGPT:llä.


9
Multimedia ja grafiikka / Vs: Integroitu webcam ja ubuntu
« : 10.08.24 - klo:13.54 »
Bus 001 Device 011: ID 04f2:b79e Chicony Electronics Co., Ltd USB2.0 FHD UVC WebCam

Laitteen pitäisi toimia suoraan: https://linux-hardware.org/?id=usb:04f2-b79e

Suostuuko VLC näyttämään kuvaa:

Koodia: [Valitse]
vlc v4l2:///dev/video0

10
Multimedia ja grafiikka / Vs: Integroitu webcam ja ubuntu
« : 10.08.24 - klo:12.39 »
Katso lsusb-komennolla, mikä kamera on kyseessä. USB-tunnisteen perusteella voi etsiä netistä apua ja tietoa ajurista.

Koodia: [Valitse]
lsusb

11
Tämä johtuu nyt hyvin todennäköisesti siitä, että vaihdoit järjestelmän Pythonin versioon 3.7. Suosittelisin palaamaan versioon 3.6, eli vaihda versio update-alternatives-komennolla:

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=58805.msg447556#msg447556

Koodia: [Valitse]
sudo update-alternatives --config python3

12
Avautuuko Toiminnot-näkymän kautta, hakusanalla "pääte"? Entä näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+T

Tai jos ei muuten onnistu, avaa kotihakemistoon tiedostoselaimen kautta. Voit sitten kokeilla korvata päätteen käynnistimen poistamalla ensin vanhan ja sitten kiinnittämällä käynnissä olevan päätteen palkkiin.

13
Kysymykseni siis on, miten saan palautettua, että odt tiedoston avaa Libreoffice Writer?

Klikkaa tiedostoselaimessa hiiren oikealla odt-tiedostoa ja avaa valikosta tiedoston ominaisuudet. "Avaa sovelluksella"-välilehdellä voit valita, millä sovelluksella tiedostotyyppi avataan: https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/files-open.html.fi

Vastaavalla asetuksella voit vaihtaa oletussovellusta myös Windowsissa.

En oikein usko, että Ubuntussa Microsoft tai Word vaikuttaisi odt-tiedostoihin, kun Word ei edes ole asennettuna. Mihin sovellukseen tiedostot siis nyt avautuvat?

14
Edit: Löysin tällaisen, mutta ei tuolta saa ladatuksi mitään, eikä tietoa, miten se toimisikaan systeemissäni

https://github.com/fivebanger/kodi_addons/tree/df69a4d768dba493697f91dd88de54d4ec011f2a/plugin.audio.radiode

Klikkaa GitHub-repositoriossa haluamaasi tiedostoa eli plugin.audio.radiode-1.1.3.zip ja sitten "View raw". Tai lataa suoraan linkistä:
https://github.com/fivebanger/kodi_addons/raw/master/plugin.audio.radiode/plugin.audio.radiode-1.1.3.zip

Tiedoston voi varmaan siirtää Raspberryyn vaikka USB-tikulla, jos ei muuten onnistu. Lisäosa otetaan käyttöön Kodissa Add-on Managerin kautta.

15
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: DS-30 epson
« : 27.07.24 - klo:12.10 »
Virheilmoituksen perusteella yrität asentaa 32-bittistä ajuria. Epsonin sivuilta saa myös 64-bittisen ajurin  DS-30:lle. Kannattaa kokeilla sitä.

Voi kuitenkin olla, että molemmat paketit riippuvat libsane-paketista, jota ei enää ole Ubuntu 24.04:ssä. Nykyisin paketin nimi on libsane1. Siinä tapauksessa voit asentaa Ubuntu 23.10:n libsane-paketin. Se ei sotke varsinaista  SANE-kirjastoa, vaan toimii vain linkkinä.

Koodia: [Valitse]
sudo apt install libsane1
wget http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/universe/s/sane-backends/libsane_1.2.1-1_amd64.deb
sudo dpkg -i libsane_1.2.1-1_amd64.deb




16
Linkittämälläni sivulla ohjeistetaan python-versioiden rinnakkaiskäyttöä, yle-dl asennuksen jälkeen voi palata 3.6 versioon.

Niin, se on yksi vaihtoehto. Tiettyä Pythonin versiota voi kuitenkin käyttää suoraan versioidulla komennolla, jolloin ei tarvitse muuttaa linkityksiä:

Koodia: [Valitse]
python3.7 jokuskripti.py
Pip toimii moduulina:

Koodia: [Valitse]
python3.7 -m pip install --user jokupaketti
Sitten on vielä virtuaaliset ympäristöt (virtual environment / venv), joilla on mahdollista asentaa riippuvuuksia sovelluskohtaisesti, sotkematta muuta ympäristöä. Nykyisin toki myös kontit ajavat saman asian.

17
Tikku ei ole windows konetta konetta ikinä nähnytkään eikä näe. Kaikesta huolimatta nyt toimii, iso kiitos nm.

Pidemmän päälle NTFS voi osoittautua hankalaksi tiedostojärjestelmäksi, jos Windowsia ei ole käytettävissä. Kaikkia virheitä ei pysty korjaamaan Linuxin työkaluilla, jolloin vioittuneen tiedostojärjestelmän liittäminen ja datan palauttaminen menee vaikeaksi.

Puhtaassa Linux-käytössä natiivi ext4 olisi parempi vaihtoehto. Käyttöoikeudet tosin voivat siinä aiheuttaa päänvaivaa, jos tikkua käytetään eri käyttäjätunnuksilla tai eri jakeluissa.

18
Sori, sudo unohtui komennosta:

Koodia: [Valitse]
sudo ntfsfix -d /dev/sdb1
chkdsk-kehotus taitaa tosin viitata isompiin ongelmiin, eli tiedostojärjestelmä pitäisi ehkä korjata Windowsissa.

19
Tämä ei vielä riittänyt, mutta viestin #17 neuvo lisäksi auttoi.

python3-komennon linkittäminen python3.7:ään voi pahimmillaan rikkoa järjestelmän perustoimintoja, koska osa mm. päivityksiin liittyvistä skripteistä on koodattu Pythonilla ja ne olettavat, että käytössä on Python 3.6 ja tietyt jakeluun kuuluvat kirjastot. Voi toki olla, että tähän on varauduttu pakottamalla oikea versio käyttöön skriptien käynnistyksessä, mutta tässä voi helposti tulla vastaan ongelmia eri sovelluksissa.

Yle-dl:n asennus ja käyttö onnistuu kyllä ilman tätä linkitystäkin.

Kun vielä saan ohjeen, millä komennolla saan jatkossa sen päivitettyä. Aiemmin käyttämäni päivitysrimpsut ovat varmasti turhia.

Koodia: [Valitse]
python3.7 -m pip install --user --upgrade yle-dl

20
Nyt on sitten tehty puhdas asennus, aikamoinen rumba pistää kaikki uusiksi. Muuten näyttäisi toimivan oikein hyvin mutta yhtä USB-tikkua ei pysty käyttämään. Tikulla paljon tietoa, kuvat, backupit ja kaikkea muuta. Tulee vain tämä herja.

Jos tikku on alustettu NTFS:ksi, eikä ajurin (sudo apt install ntfs-3g) asennus auta, niin kyseessä voipi olla tämä bugi: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ntfs-3g/+bug/2062972 Äkkivilkaisulla asiaa ei ole vielä korjattu.

Ubuntu 24.04:ssä ja monissa muissakin tuoreissa jakeluissa on oletuksena käytössä kernelin uusi NTFS-ajuri, joka ei liitä likaisiksi (dirty) merkittyjä tiedostojärjestelmiä ilman manuaalista pakottamista. Merkinnän voi poistaa ntfsfix-työkalulla. Voi olla, että se kuitenkin tulee helposti takaisin, jos tikkua käytetään Windowsissa irrottamatta sitä turvallisesti ennen koneen sulkemista.

@ariv: Kokeile poistaa dirty-merkintä komennolla:

Koodia: [Valitse]
ntfsfix -d /dev/sdb1

Sivuja: [1] 2 3 ... 817