Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: [1] 2 3 ... 648
1
Mikä tiedostojärjestelmä levyllä on?

Koodia: [Valitse]
sudo blkid

2
Laitealue / Vs: Epson tulostin
« : 13.09.19 - klo:13.10 »
Itsellä epson xp760 ja se ainakin toimii kaikin puolin ihan asentamatta kun on samassa lähiverkossa. Siis sekä tulostus että skannaus toimii langattomasti ja ilman mitään ajureiden asentamisia, mikä itseäni suuresti hämmästytti.

Ubuntussa on mukana sama ajuri, jota valmistaja itsekin tarjoaa, mutta versio on sen verran vanha, ettei aivan uusimmille malleille ole tukea. Silloin ajuri on haettava Epsonin sivuilta.

3
Sovellusvalikoima Ubuntu 16.04 koneessa ei käynnisty, neuvoja kaivataan..."bitinkulku" ei juuri kiinnosta, vaan ihan käytännön "kädenliiketason" ohjeet olisivat tervetulleita.

Ehkä jokin pakettienhallintajärjestelmän virhe estää käynnistymisen. Mitä sanoo, jos päivität manuaalisesti päätteessä apt:llä:

Koodia: [Valitse]
sudo apt update
Koodia: [Valitse]
sudo apt dist-upgrade
Herjaavatko nuo jotain virheeltä vaikuttavaa? Käynnistyykö sovellusvalikoima päivityksen jälkeen?

4
Laitealue / Vs: Epson tulostin
« : 12.09.19 - klo:19.45 »
Toimii erikseen asennettavalla ajurilla, jonka voi ladata Epsonin ajuripalvelusta: http://download.ebz.epson.net/dsc/search/01/search/searchModule

5
Nähtävästi ikkunamanageri (Compiz) kaatuu. Ehkä tämä bugi:
https://askubuntu.com/questions/1068699/compiz-config-profile-setter-crashed-with-sigabrt-in-cssobjectgetinterface?rq=1
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/unity/+bug/1758009

Varsinaista korjausta ei taida olla Ubuntussa asti, mutta kannattaa kokeilla tuota AskUbuntun neuvoa: https://askubuntu.com/a/1115264
Voin suomentaa, jos tarpeen?


Jos ei auta, ehkäpä siirtyminen Ubuntu 18.04:ään ja GNOME 3 -työpöytään olisi tässä vaiheessa paikallaan?

6
Laitealue / Vs: Ongelmia läppärin kanssa...
« : 11.09.19 - klo:12.06 »
Käytössäni on Lenovo T450s mallin läppäri, jossa on ubuntu 18.04. Viimeisten viikkojen aikana kone on alkanut kesken kaiken jämähtelemään totaalisesti eikä palaudu siitä kuin katkaisemalla väkisellä virrat koneesta. Tuon väkisin sammuttamisen jälkeen koneen uudelleen käyntiin saaminen onkin sitten työn ja tuskan takana. Näyttöön tulee thinkpad logo,  jonka jälkeen kone sammuu. Tai ei välttämättä varsinaisesti sammu, vaan virtaledi ja näppäimistön taustavalot jää vilkkumaan sekä puhallin käynnistyy ja sammuu.

T450S:ssä on ilmeisesti tuollaista tyyppivikaa ainakin käynnistymisen osalta. Joillain on auttanut CMOS-pariston irrottaminen ja kytkeminen takaisin. Toimenpide vaatii koneen pohjalevyn avaamisen. Varmista myös, että koneen BIOS on päivitetty uusimpaan versioon (1.37).

Jämähtäminen kesken käytön saattaa kyllä viitata johonkin isompaankin rautaongelmaan.

https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-T400-T500-and-newer-T/T450S-won-t-boot-power-button-flashes-3-times/td-p/2235873
https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-T400-T500-and-newer-T/T-450-not-powering-on-lights-flashing/m-p/3468437/highlight/true#M112659

7
Pitkästä aikaa otin Ubuntu koneen taas käyttöön, pari ongelmaa kuitenkin, joihin en näytä itse löytävän toimivaa ratkaisua.
Kotiverkko, jossa myös mac (jossa tiedostonjako päällä). Mäccien välillä näytönjako on toiminut (ja toimii edelleen) VNC:llä. -Ubuntuun en kuitenkaan saa näytönjakoyhteyttä VNC:llä millään. Ubuntusta näytönjako kytketty päälle..

Vaatinee, että kytket kryptauksen pois päältä Ubuntun VNC-palvelimesta (eli Vinosta): https://blog.coffeebeans.at/archives/1114

Koodia: [Valitse]
gsettings set org.gnome.Vino require-encryption false

Myöskään tiedostonjako (joka niinikään on myös kytketty Ubuntusta päälle) ei toimi. Masiina näkyy kyllä Mäccini verkkoympäristössä, mutta antaa herjan "alkuperäistä kohdetta ei löydy" ja ei hyväksy myöskään kirjautumista Ubuntunu tunnuksella / salasanalla. (mäccien välillä tiedostonjako toimii normaalisti kuten aiemminkin).

Tuohon virheeseen voi ilmeisesti olla useita syitä molempien järjestelmien puolella. Englanninkielinen virheilmoitus on varmaankin jotain tämän suuntaista: The operation can't be completed because the original item for "..." can't be found, eli sillä voi yrittää hakea vinkkejä netistä.

Tässä eräs esimerkki macOS-yhteensopivan tiedostojaon manuaaliseen konfigurointiin: https://askubuntu.com/a/561391


Ps. Mieluummin kuin koko työpöytää, käynnistelen tarvittaessa tiettyjä ohjelmia palvelimelta SSH:n avulla.
Myös tiedostojen siirto koneiden välillä hoituu - jopa ilman grafiikkaa.

Jep. SSH on toimiva ja hyvä vaihtoehto etäkäyttöön ja tiedostojen siirtelyyn.

8
Onko vika ylellä vai koneella kun yritttää ladata leffaa tulee seuraavanlainen virhe;
yle-dl: error: argument --sublang: invalid choice: 'fin' (choose from 'none', 'all')
jos laitan fin tilalle all niin tekstitys on toisella kotimaisella.
Mint 19.2

Mikä yle-dl:n versio sinulla on käytössä, ja mitä ohjelmaa yrität ladata?

9
Mistä saan määritellä koneen oletuskäyttäjän? Ilman turhia kyselyitä bootissa. Joskus olen sen itsekin löytänyt, vaan nyt ei osu silmään (xubuntu).

Xubuntun graafisissa asetuksissa ei taida olla valintaa käyttäjän automaattiselle sisäänkirjaamiselle, ellei sitä ole huomannut valita jo järjestelmän asennuksen aikana. Voit kuitenkin muokata Xubuntun LightDM:n asetuksia manuaalisesti tekstieditorilla: https://www.maketecheasier.com/enable-autologin-lightdm/

10
Taisi syy löytyä mutta ei anna poistaa. Onko nämä jotain varmuuskopioita?

Joo, ovat varmuuskopioita. Mintissä on vakiona asennettuna Timeshift-ohjelma varmuuskopiointia varten, mutta en tiedä tarkemmin, millaista konfiguraatiota se käyttää. Voit varmaankin poistaa snapshotit Timeshiftin käyttöliittymän kautta ja muuttaa asetuksia tarpeen mukaan.

11
Kone alkoi herjaamaan että tilaa on enää 1Gt, jotain pitäisi poistaa tai siirtää, mutta mitä.

Juuriosiolla on tosiaan aika paljon tavaraa eli asennettuja ohjelmapaketteja tai muita järjestelmäpalvelujen tiedostoja. Tarkista ainakin, onko levylle jäänyt lojumaan vanhoja kerneleitä:
Koodia: [Valitse]
dpkg -l | grep linux-image
Kokeile poistaa ylimääräiset komennolla:
Koodia: [Valitse]
sudo apt autoremove

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Adoben Flash Playerin asennus
« : 05.09.19 - klo:14.23 »
Kokeilin ohjetta
Koodia: [Valitse]
apt-get update
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
E: Lukkotiedostoa /var/lib/apt/lists/lock ei voitu avata - open (13: Lupa evätty)
E: Ei voitu lukita hakemistoa /var/lib/apt/lists/
W: Problem unlinking the file /var/cache/apt/pkgcache.bin - RemoveCaches (13: Lupa evätty)
W: Problem unlinking the file /var/cache/apt/srcpkgcache.bin - RemoveCaches (13: Lupa evätty)

Sudota se komento -- muuten oikeudet eivät riitä.

Koodia: [Valitse]
sudo apt update

Sitten kokeilin toista ohjetta:
Koodia: [Valitse]
--fix-missingja sain vastaukseksi
Koodia: [Valitse]
--fix-missing: komentoa ei löytynyt

Kehotus käyttää --fix-missing -parametria viittaa tällaiseen komentoon:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install --fix-missing
Tuo ei kuitenkaan ole nyt tarpeen, vaan riittää että päivität pakettilistat sudo apt update -komennolla.


Eikös nykyisessä firefoxissa tule flashit jo mukana, eikä niitä sen kummemmin tarvitse erikseen asennella?

Ei tule Firefoxin mukana. Chromessa kyllä.

13
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Adoben Flash Playerin asennus
« : 05.09.19 - klo:13.18 »
Vai onko yksinkertaisempaa tapaa? Sudo-jotakin?

Asenna paketti flashplugin-installer, ellei sitä vielä ole järjestelmässäsi:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install flashplugin-installer
Paketti päivittää Firefoxin Flash-liitännäisen automaattisesti muiden päivitysten yhteydessä.

14
Ei löydy. Chromessa vain valikot: ilmoita ongelmasta ja ohjekeskus ja chromiumissa vain ohjekeskus.

Näemmä "Tietoja Google Chromesta" puuttuu perinteisestä ohjelmavalikosta, joka on vielä saavutettavissa Unity-työpöydällä. Esimerkiksi Windowsissa ja Ubuntu 18.04:n GNOME-työpöydällä tuota vanhaa valikkoa ei enää ole lainkaan. Avaa sen sijaan selaimen päävalikko osoiterivin oikealla puolella olevan kolmen pisteen kuvakkeen kautta: https://www.howtogeek.com/299243/which-version-of-chrome-do-i-have/

Tai vaihtoehtoisesti voit avata selaimeen sivun: chrome://settings/help

15
Käyttäjät näkevät omat tietonsa ja oman painonsa kehittymisen verrattuna painojen kehittymisen keskiarvoon. Laskenta tehdään ja tiedot näytetään php:n avulla. Php-koodi ja tietorivit sisältävä tiedosto sijaitsevat DocumentRoot -määrittelyn mukaisessa hakemistossa, jonne www-datalla pitää tietysti olla luku- ja kirjoitusoikeudet tulosten laskemista ja uusien punnitustietojen lisäämistä varten.

Kannattaa sijoittaa salassa pidettävä datatiedosto johonkin muualle kuin DocumentRootin alle. Toki myös .htaccess-tiedostolla tai muulla web-palvelinohjelmiston konfiguraatiolla voi piilottaa tiedostoja, mutta on selkeämpää ja helpompaa siirtää ne kokonaan muualle. Datakansioon ja -tiedostoihin tarvitsee vain lisätä pääsyoikeudet www-datalle, niin pystyt lukemaan tietoja PHP-ohjelmassa.

PHP-skriptit sen sijaan sijoitetaan tavallisesti web-palvelinohjelmiston (kuten Apachen) DocumentRootin tai erikseen konfiguroidun hakemiston alle. Apachen mod_php estää .php-tiedostojen sisällön esittämisen julkisesti, vaan sen sijaan suorittaa ohjelman, joka sitten tuottaa julkisesti näkyvän HTML-dokumentin.

16
Voiko puhtaan kaupasta ostetun USB-tikun mountata Recovery-tilassa ja kopioida koko $HOME-kansion sitten mountattuun USB-tikkuun ennen kuin ajaa tuon fsck:n noilla parametreillä, mitä ehdotin? Ja se korjaa ongelman ja ennen sitä varmuuskopioi kotihakemiston kaiken datan?

Joo, kannattaa kopioida kaikki tärkeä data talteen muualle ennen korjausyrityksiä. Kopiointi USB-tikulle voi onnistua palautustilassa, tai vaikkapa käynnistämällä kone toisella (L)Ubuntun asennustikulla kokeilutilaan.

17
Linux 4.4.0-159-generic #187-Ubuntu SMP Thu Aug 1 16:28:06 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
on päivitetty
millä käskyllä näen mikä  16.04 minulla on siis tarkka 1 vai 2 tai jotain muuta

Se on kernelin version perusteella alkuperäinen 16.04 tai 16.04.1

Voit kokeilla päivittää kernelin (ja näytönohjaimen ajurit) komennolla:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-hwe-16.04 xserver-xorg-hwe-16.04

18
Kokeile irrottaa HDMI-kaapeli ja kytke se takaisin.

Onko järjestelmä päivitetty asennuksen jälkeen? Mikä kernelin versio on käytössä?

Koodia: [Valitse]
uname -a

19
hei jatkan tätä vielä saman otsikon alla
en tullut toimeen gnomen kanssa joten asensin puhtaan 16.04
mutta nyt puuttuivat äänet
hdmi

Oletko valinnut ääniasetusten ulostulo-välilehdellä oikean äänilaitteen? Mitä vaihtoehtoja siellä näkyy?

20
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreOffice ja Google Drive
« : 27.08.19 - klo:15.05 »
mulla on siis LibO 6.3. Joitakin versioita taaksepäin tuo linkitys Driveen kyllä toimi, mutta ei enää.

Rikkoutuminen johtunee Googlen muutoksista. Käytännössä sovellusten olisi ilmeisesti tarkoitus käyttää Googlen nettisivua kirjautumiseen oman kirjatumiskehotteen sijaan.

Sivuja: [1] 2 3 ... 648