Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: [1] 2 3 ... 800
1
Ls:n tulosteessa tiedostojen yhteiskokohan tulostuu heti alkuun, mutta mukavampaa olisi, että se tulisi vasta lopussa, jolloin se jäisi ruudulla näkyviin.

Netistä löytyy pilvin pimein erilaisia vaihtoehtoja, mutta kaikkia ovat hieman kryptisiä. Päädyin kuitenkin seuraavaan:

Koodia: [Valitse]
myfunction() {     ls -alFh "$1";     ls -alFh "$1" | head -1; }

Mutta se ei toimi parametrien suhteen samalla tapaa kuin ls

Vaihda komennossa $1:n tilalle $@

2
Jos kerneli ja ALSA ei tunnista laitetta USB audio interfacena, sille tuskin on helposti tehtävissä mitään. Voit listata äänilaitteet komennolla

Koodia: [Valitse]
aplay -l
Netistä ei oikein löydy tietoa, että muut olisivat onnistuneet kaappaamaan ääntä B1 Fourista. Sitä koskevissa keskusteluissa todetaan yleensä, ettei kyseinen malli sisällä USB-äänirajapintaa. Linuxin osalta en löytänyt tietoa edes yrityksistä.

3
Komento ei toiminut minulla ja sain seuraavan vastauksen:
Koodia: [Valitse]
The TIME_STYLE argument can be full-iso, long-iso, iso, locale, or +FORMAT.

Jahas, enpä nyt heti keksi miten ls -l voi herjata tuollaista, mutta kokeillaan vielä yksinkertaisemmin.

Varmista cd-komennolla, että olet kotihakemistosi juuressa. Tämä komento ei sano mitään:
Koodia: [Valitse]
cd
Listaa Työpöytä-hakemiston sisältö:
Koodia: [Valitse]
ls Työpöytä
Listaa Desktop-hakemiston sisältö:
Koodia: [Valitse]
ls Desktop

4
En löytänyt kotihakemistosta Työpöytä tai Desktop hakemistoa.

Hmm. Mitä ls kertoo päätteessä:

Koodia: [Valitse]
ls -l ~/Työpöytä
Koodia: [Valitse]
ls -l ~/Desktop

5
Ongelma-asennus oli ehdotettu snap, numeroa en muista, mutta ehkä se ei ole tässä parin päivän aikana muuttunut. Jo käynnistyksessä se valitti puuttuvista canberra-paketeista, vaikka apt ne koneesta näytti.

Snap-paketti ei käytä apt:llä asennettuja kirjastoja. Kirjastot joko sisältyvät pakettiin itseensä tai ne liitetään muista snap-paketeista. Todennäköisesti canberra-gtk-module on vain jäänyt pois snap-paketista, eikä sitä välttämättä kovin moni käyttäjä kaipaakaan. Moduuli liittyy käyttöliittymän ääniefekteihin.

Gtk-Warning-varoitukset vaikuttavat jokseenkin harmittomilta kuvakeongelmilta. Ne tuskin liittyvät varsinaiseen kaatumiseen tai plottausongelmaan.

pixman_region32_init_rect voi liittyä kaatumiseen. Tuliko virhe plottauksen yhteydessä vai jo käynnistyksen aikana?


apt-versio on tosiaan vanhempi mutta lisäksi portugalinkielinen ainakin omassa koneessani, kun kokeilin asentaa sen vielä uudestaan.

Poista wxMaximan asetustiedostot kotihakemistostasi. Tiedosto on varmaankin .config/wxMaxima.conf (Paina tiedostoselaimessa Ctrl+H jotta saat pisteellä alkavat piilohakemistot esiin.)

6

snap-asennettu wxmaxima sammuu, jos yrittää piirtää kuvaajaa plot-komennolla. Jo käynnistyksessä tuleva virhelista on pitkä (se on vasta lopussa, että ei haittaisi tämän viestin lukemista).

Tilanteessa omilla taidoilleni sopivin ratkaisu oli

Koodia: [Valitse]
$ sudo snap remove wxmaxima
wxmaxima removed

mutta vielä tämän jälkeenkin jotain jää, eikä se ole ainakaan alias

Koodia: [Valitse]
$
wxmaxima
bash: /snap/bin/wxmaxima: No such file or directory

Ei siellä enää ole Snap-paketin jäämiä (paitsi mahdollisesti asetustiedostot). Käynnissä oleva bash-prosessi vain muistaa että tuollainen binääri oli polussa. Tyhjennä komentotulkin välimuisti sulkemalla pääte ja avaamalla se uudelleen. Tai jos ei auta, kirjaudu ulos työpöydältä ja takaisin sisään.

7

Verifying DMI Pool Data......
error: symbol 'grub_file_filters' not found.
Entering rescue mode...
grub rescue>

Päivityksen aikana Grub-asennuksessa on mennyt jotain pieleen. Nyt siellä näyttää käynnistyvän epäyhteensopiva vanha GRUB-lataaja. Veikkaan, että uusi GRUB on päätynyt toiselle kovalevylle tai lataaja ei ole asentunut lainkaan. Oletko kokeillut vaihtaa kovalevyjen käynnistysjärjestystä biosissa?

Käynnistystä voisi yrittää korjata myös Boot-Repair-Diskillä: https://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/


Liite2
Verifying DMI Pool Data......
Boot from CD/DVD :
ISOLINUX 6.04 20191223 ETCD Copyright..
Loadin bootlogo...

Liite3
Tässä päästiin jo vähän pidemmälle. Näytön alareunaan tuli pari kuvaketta mitkä tulevat näkyviin kun tietokone hakee dvd:ltä tietoa, mutta siihen sekin sitten jäi pyörimään. (En saanut näytöltä ottamaani kuvaa liitteeksi kun liitetiedostot eivät saa olla kovin isoja).

Kuulostaa siltä, että asennuslevyn lukeminen ei onnistu kunnolla, eli DVD-asemassa tai levyssä voi olla vikaa. On myös mahdollista, että muisti loppuu kesken. Millainen tietokone on täsmälleen kyseessä, ja paljonko siinä on keskusmuistia?

8
Nyt ei leikkaa, saan tarjolle vain sen kuvan mukaisen vaihtoehdon, jossa olisi "write". Ei siis sellaista, jossa olisi se juuriosio. Se on (mielestäni) tuo, jossa nyt on väkänen edessä.

Koodia: [Valitse]
Disk /dev/sda - 250 GB / 232 GiB - CHS 30401 255 63
     Partition               Start        End    Size in sectors
 * HPFS - NTFS              0  32 33  8852 156  8  142215168
 P HPFS - NTFS           8852 156  9  8923 190 35    1142784
 D Linux                 8923 223  5 10198 177 27   20480000
>D Linux                 8963   3  1 11936  38  6   47763456
 P Linux                11936  38  7 29099 114  7  275728384

Entä jos painat vasenta/oikeaa nuolinäppäintä tuon osion kohdalla? Nuolinäppäimellä pitäisi pystyä vaihtamaan osion tyypiksi P (Primary) tai * (Primary bootable), kun nyt on valittuna D (Deleted).

Lainaus
Structure: Ok.  Use Up/Down Arrow keys to select partition.
Use Left/Right Arrow keys to CHANGE partition characteristics:
*=Primary bootable  P=Primary  L=Logical  E=Extended  D=Deleted

Keys A: add partition, L: load backup, T: change type, P: list files,
     Enter: to continue

9
Nyt asia tökkii siihen, ettei juuriosio ole kunnossa ja eikä ole rohkeutta tehdä sille mitään.

Kuvakaappauksen perusteella vaikuttaa ehkä siltä, että toteutit Testdiskillä tämän kuvakaappauksen mukaisen osioinnin: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=58295.msg444418#msg444418

Tuosta puuttuu nyt yksi Linux-osio, joka näkyi ensimmäisissä Testdisk-kuvakaappauksissa ja myös ehdottamassani osioinnissa. Helpoiten puuttuvan osion saa takaisin Testdiskillä.


10
Yleistä keskustelua / Vs: cloudflare.com[Ratkaistu]
« : 24.09.23 - klo:18.29 »
Minulle ei ole vielä valjennut, mikä taho sitä cloudfarea käyttää, mihin se on konffattu kun pääsy karjalansanomat.ru -osoitteeseen estyy?

Wikipedian mukaan ja Google-haun perusteella Karjalan Sanomien nettisivu sijaitsee osoitteessa  https://omamedia.ru/fi/publication/karjalan_sanomat

Nähtävästi Karjalan Sanomilla on aiemmin ollut käytössä osoite karjalansanomat.ru, mutta tällä hetkellä verkkotunnus vaikuttaa olevan whois-tietojen perusteella jonkun yksityishenkilön hallussa. Domainin omistaja on ohjannut liikenteen Cloudflareen. Voi olla, että sivustolla on jossakin vaiheessa ollut sisältöä tai jonkinlainen placeholder-sivu, mutta nyt palvelin on suljettu. Tarkempia yksityiskohtia tai historiaa voi olla vaikea selvittää, jos kyseessä on vain tyypilliseen tapaan kaupantekomielessä varattu tunnus. Lehden toimituksesta voisi toki yrittää kysyä, miksi he ovat luopuneet aiemmasta verkkotunnuksesta.

11
Tekstiä voi suurentaa myös järjestelmän esteettömyysasetusten kautta: https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/a11y-font-size.html.fi
Siellä on tosin vain yksi suuren tekstikoon valinta, jossa kerroin on 1,2.

GNOME Tweaksin avulla tai komentorivillä gsettingsillä koon voi valita vapaammin: https://askubuntu.com/a/1276314

12
Eli nettiselaimessa? Firefox vai Chrome/Chromium? Firefoxiin ei ole saatavilla kunnollista suomen kielen oikolukua, joten sen osalta ratkaisuna on kytkeä oikoluku pois päältä selaimen asetuksissa.

13
Ei ollut näistä ohjeista apuja. No mennään x11 ikkunoilla etiäpäin kun kerran pelittää.. Kiitoksia kuitenkin..

Archin wikissä on kattava ohje, jota voi soveltaa myös Debianiin: https://wiki.archlinux.org/title/GDM#Wayland_and_the_proprietary_NVIDIA_driver

GDM vaatii siis nähtävästi oletuksena, että järjestelmään on konfiguroitu näyttömuistin tallennus valmiustilassa, ja että Systemd-palvelu nvidia-resume on käytössä.
https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA/Tips_and_tricks#Preserve_video_memory_after_suspend

14
Missä sovelluksissa ongelma ilmenee?

15
Olisiko tästä apua:
https://www.reddit.com/r/debian/comments/11qgvq5/no_wayland_on_bookworm_with_nvidia/

Kannattaa kokeilla ensin lisätä kernelin komentoriville tämä parametri:
Lainaus
nvidia_drm.modeset=1

Eli editoi esim. nanolla tiedostoa /etc/default/grub ja lisää parametri riville GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT

Aja lopuksi vielä update-grub pääkäyttäjänä tai sudolla ja käynnistä järjestelmä uudelleen.

16
Mikä näytönohjain ja mikä Nvidian ajurin versio on kyseessä? Wayland taitaa toimia kunnolla vasta ajurin versiolla 495 ja uudemmilla, eli Bookwormin tapauksessa versiolla 525: https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers#Wayland

Vanhemmalla näytönohjaimella on ehkä pakko käyttää vanhempaa ajuria, koska uudemmissa ajureissa ei enää ole tukea.

17
SPF-tietue määritellään nimipalveluun (DNS). Tässä tapauksessa siis sille nimipalvelimelle, jossa domain pcuf.fi on määritelty.

Enpä tullut vielä hullua hurskaammaksi...

Mistä tietää, millä nimipalvelimella domain on määritelty?

Whois-tietokannasta tai fi-maatunnuksen osalta Traficomin välittäjähakupalvelusta voi katsoa, mikä yritys on vastuussa domainin välittämisestä. Usein sama yritys tarjoaa myös palvelun domainin hallintaan. pcuf.fi-verkkotunnuksen välittäjä on Vakka-Suomen Puhelin Oy.

Domainin omistaja oletettavasti tietää, mihin on konfiguroinut domainin tai mille tarjoajalle maksaa laskun domainin välityksestä ja ylläpidosta.


Kuka voi tehdä tämän SPF -määrittelyn?

Domainin eli verkkotunnuksen omistaja tai palveluntarjoaja, jos ylläpito on kokonaan jonkun yrityksen vastuulla.


Miksi gmail valittaa minun vastausosoitteeni domainista eikä smtp -palvelimesta? Eihän viesti tule vastausosoitteestani vaan DNA:n smtp -palvelimelta...

SPF:n ideana on varmentaa nimenomaan lähettäjän sähköpostiosoitetta, tai ainakin että viesti on lähetetty sellaisen SMTP-palvelimen kautta, joka on mainittu lähettäjän domainin tiedoissa. Tällä pyritään hillitsemään osoitteiden väärentämistä.

Louhen sivuilla on selkeä suomenkielinen selostus asiasta: https://www.louhi.fi/kayttovinkit/sahkopostiviestien-lahettajan-todennus-spf-tietueella

18
No ehkä ensin kannattaa kokeilla poistaa Chromiumin snap-paketti ja asentaa se uudelleen.

19
Veikkaan että liittyy jotenkin Snap-paketointiin ja PulseAudio-kytkentöihin. Oletko jo kokeillut käynnistää järjestelmän uudelleen?

20
Gmailille nähtävästi riittää joko SPF tai DKIM, joista SPF on helpompi konfiguroida.

Sivuja: [1] 2 3 ... 800