Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: [1] 2 3 ... 813
1
Sorppa tuosta kuvasta, piti mennä liitteeksi.
Katsoin tiedostoja. Auttaisiko jos poistaa cnj filtterit pois kummittelemasta ?

En usko, että olet onnistunut asentamaan cnijfilteriä. Kuvakaappauksen perusteella paketin riippuvuuksia ei ole saatavilla, joten sitä ei voi suoraan asentaa.

Cnijfilterin deb-tiedostot voi toki poistaa koneelta. Niitä ei tarvita.

2
Ubuntu  tarjoaa tuollaista päivitystä.  Onko se edes turvallinen?

Ubuntun GNOME-työpöytään sisältyy tuki RDP-etäyhteyksille (sekä asiakkaana että palvelimena). Oletuksena RDP-palvelin ei ole käynnissä, vaan se pitää konfiguroida erikseen. Ominaisuus on turvallinen, kun sitä ei kytke päälle heikolla salasanalla suoraan nettiin, ilman palomuuria, kytketyssä koneessa.

 RDP-tuen poistaminen kokonaan voi olla vaikeaa, koska mm. ohjauskeskus (järjestelmäasetukset) vaatii sen riippuvuutena: https://www.linux.org/threads/remove-remote-desktop.46033/

3
Kokeile asentaa avoin Gutenprint-ajuri, kuten Maksim ehdotti. Cnijfilter on Canonin vanha suljettu ajuri, joka voi olla aika vaikea saada toimimaan nykyisissä jakeluversioissa.

4
Näyttää tunnistuvan nyt mallina "Generic Text-Only Printer". Se kuulostaa väärältä. Ajurksi pitäisi saada Gutenprint tai ehkä Foomatic. Mitä vaihtoehtoja on tarjolla, jos lisäät tulostimen uudelleen manuaalisesti?

5
Joo, eli Kubuntussa Itineraryn paketoinnista puuttuu olennaisia riippuvuuksia. Voit yrittää päätellä tarvittavat paketit ja asentaa ne erikseen apt:lla, tai voit asentaa Itineraryn esimerkiksi Flatpakin avulla.

6
Mutta miksi tuo asennusmedia ei käynnisty ollenkaan kun koneen laittaa legacy-tilaan? Mitään virheilmolituksia ei tule, näytölle tulee vain uudestaan valikko josta buuttausmedia valitaan.

Tuon pitäisi kyllä toimia, kunhan tikulla oleva levykuva on ehjä ja dd:llä (tai vastaavasti) asennettu. Kannattaa kokeilla vielä jotain muuta jakeluversioita. Esimerkiksi 20.04.1 tai 24.04.

Joissain tilanteissa koneen UEFI-firmwaressa voisi myös olla bugeja legacy-boottauksessa, mutta en oikein usko, että siitä on kyse ThinkPad T420:n kohdalla.

7
Virheilmoitusten perusteella järjestelmästäsi puuttuu sovelluksen vaatimia kirjastoja. Luultavasti paketoinnissa on vikaa, jos asensit apt:lla.

Nähtävästi korjattu Neonissa muutama päivä sitten:
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=451228

Kubuntussa kannattaa kokeilla Flatpak-pakettia.

8
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat
« : 16.04.24 - klo:14.34 »
Onko kellään muulla tullut vastaan, että RDP salasana muuttuu jokaisessa uudelleenkäynnistyksessä, vaikka sen määrittelee itse?

Tämä on yleinen ongelma jo aiemmissa jakeluversioissa. Liittyy automaattiseen sisäänkirjautumiseen ja käyttäjän avainnipun suojaukseen:
https://askubuntu.com/questions/1403943/22-04-remote-desktop-sharing-authentication-password-changes-every-reboot

9
Muiden rinnalle, ja kokonaan omalle osiolleen (myös Grub). Koneessa on kyllä jo EFI-osio, mutta koska koneessa on myös (Linuxien ohella) työllä ja vaivalla asennettu MacOS (+Clover), en halua ottaa minkäänlaisia riskejä että Ubuntun asennus sotkee tuon käynnistyksen. En siis salli että Ubuntu pääsee pukinsorkkansa kanssa tekemään yhtään mitään EFI-osiolle!

OK, tämä selvensi tilannetta.

Voi kyllä olla hyvin vaikeaa pakottaa Ubuntu asentumaan legacy-tilassa, jos kone käynnistyy UEFI-tilassa. Silloin Ubuntun asennusohjelma käynnistyy myös UEFI-tilassa, eikä sen kautta voi asentaa perinteistä BIOS-Grubia. En nyt ainakaan heti keksi tähän suoraa ratkaisua. Uskoisin, että sama ominaisuus tulee vastaan useimpien muidenkin jakelujen asennuksessa.

10
Onko tarkoituksena asentaa Ubuntu koko levylle säilyttämättä muita käyttöjärjestelmiä, vai asennatko toisen käyttiksen rinnalle? Koko levyn puhtaassa asennuksessa Ubuntu osaa kyllä luoda EFI-osion täysin automaattisesti, sekä vaihtaa tarvittaessa osiotaulun GPT-tyyppiseksi, jos levyllä on ennestään ollut perinteinen MBR (DOS-osiointi).

11
Tämä on pitkäaikainen ongelma Nautiluksessa ja siihen pohjautuvissa tiedostoselaimissa. Nautilus tekee tavallisesti itse pikkukuvat ja tallentaa ne välimuistiin. Tämä ei kuitenkaan toimi kovin hyvin hitaan siirtoväylän kuten Android-puhelinten käyttämän MTP:n tapauksessa. Siksi pikkukuvat on kytketty kokonaan pois päältä MTP:n ja joidenkin muiden liitosten kohdalla, riippumatta Nautiluksen asetuksista.

Ongelma on korjattu Nautiluksen uusimmissa versioissa, GNOME-työpöydän versiosta 44 lähtien. Nykyisin Nautilus osaa lukea tiedostoista niissä olevat valmiit pikkukuvat. Ubuntu 23.04:ssä ja sitä uudemmissa Ubuntuissa on riittävän uusi GNOME-työpöytä.

Lisätietoja bugin korjauksesta:
https://gitlab.gnome.org/GNOME/nautilus/-/merge_requests/1040/diffs?commit_id=755cfdce38312dfc6572839a6fdbb1b39e1b4fe6

12
Tuollainen pidempi teksti kannattaa tallentaa tekstimuokkaimella ja lisätä tänne liitetiedostoksi viestinkirjoitussivun kohdassa Liitteet ja muut asetukset.

Löytääkö Ubuntu kuitenkin tulostimen, jos yrität lisätä sen järjestelmään? Mitä ajuria se ehdottaa?

13
Canon MP 270 toimii Linuxissa avoimilla ajureilla, eli valmistajan tukea ei tarvita.

Veikkaan, että ongelmaan liittyy nykyisten Ubuntu-versioiden ajuriton tulostus (ipp-usb), joka saattaa kaapata USB:n kautta kytketyn tulostimen, vaikka se ei tukisi ajuritonta tulostusta.

Mikä Ubuntun versio on tarkalleen kyseessä? Jos kyseessä on 22.04, yksi vaihtoehto olisi kokeilla poistaa ipp-usb kokonaan:

Koodia: [Valitse]
sudo apt purge ipp-usb

14
Pystytkö vaihtamaan tekstikonsoliin, kuten aiemmassa ongelmatilanteessa neuvoin:

Lainaus
Kokeile, pääsetkö jämähtäneestä näytöstä tekstikonsoliin näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+F3. Applen näppäimistöllä sitä vastaa ilmeisesti Fn+Ctrl+Opt+F3

Jos ei onnistu, tässä auttaisi jälleen, että pääsisit GRUB-valikkoon, josta voisi käynnistää Ubuntun palautustilaan (recovery mode).

Konsolissa olisi mahdollista asentaa Nvidian suljettu ajuri uudelleen ja varmistaa että Wayland ei ole käytössä:
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=58649.msg446653#msg446653

15
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu Pro
« : 30.03.24 - klo:11.47 »
Koodia: [Valitse]
sudo do-release-upgrade -ckertoo päivityksen olevan mahdollista. Mutta ei vaan ole, jää kehoitukseen yhden palikan päivittämisestä, joka taas vaatisi parempaa osaamista.

Mitä se sanoo tarkalleen?

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Video ei näy ääni kuuluu
« : 28.03.24 - klo:00.16 »
Näytönohjaimen ajurin ongelma olisi edelleen mahdollinen ja jopa todennäköinen vian syy.

Osaatko sanoa, mikä näytönohjain koneessa on, ja mikä ajuri on käytössä, jos kyseessä on Nvidian näytönohjain? Tarvittavat tiedot selviäisivät päätteessä lshw:lla:

Koodia: [Valitse]
lshw -c display

17
Kiitoksia !

Poistin siis idle 3.11-version ja asensin tilalle 3.10-version ja nyt pelittää niin kuin pitääkin.

Hyvä että lähti toimimaan!

Ovat siis Ubuntulla päättäneet pistää perusjakeluun apt'n kautta joitakin paketteja python'sta ja
loput menkööt python'in omien työkalujen kautta. Näyttää siis johtavan jonkunlaiseen sekavuuteen ?
Noin yhtäkkiä tuntuisi fiksummalta, että apt'n kautta tulisi pelkkä perus-python ja loput
jonkun python-skriptin kautta, joka asentaa lisäpaketit.

Numpy ja vastaavat tiettyyn Pythonin versioon sidotut kirjastot pitäisi asentaa versiokohtaiseen polkuun, jotta ne eivät sotke muiden Python-versioiden toimintaa. En osaa sanoa, miksei Ubuntun (ja Debianin) apt-paketeissa ole tehty niin. Se auttaisi näissä ongelmissa jo aika paljon. Pipillä erikseen asennetut kirjastot menevät aina tarkkasti versioituihin polkuihin.

18
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Video ei näy ääni kuuluu
« : 26.03.24 - klo:23.31 »
Lataa asennuspaketti (deb-tiedosto) täältä ja käynnistä asennus kaksoisklikkaamalla tiedostoa.

19
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Video ei näy ääni kuuluu
« : 26.03.24 - klo:22.32 »
Kuulostaa siltä että molemmat selaimet on asennettu Snapin kautta. Ongelma voi hyvinkin liittyä Snapin hiekkalaatikkoon ja sen rajapintoihin, jos näytönohjaimen ajurin osalta kaikki on kunnossa.

Kannattaa kokeilla Google Chromella, jonka saa asennettua helposti perinteisenä deb-pakettina.

20
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Video ei näy ääni kuuluu
« : 26.03.24 - klo:12.49 »
Onko molemmat selaimet on asennettu Snapin kautta, vai onko Brave apt/deb-asennus?

Mikä näytönohjain koneessa on, ja mikä ajuri on käytössä?

Koodia: [Valitse]
lshw -c display

Sivuja: [1] 2 3 ... 813