Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 812
81
Miten Ota sitten tulostin käyttöön HP Device Managerin (HPLIP Toolbox) kautta? Managerin tulisi näkyä?

Saitko hplip-gui:n asennettua?

Sen jälkeen HP Device Managerin  pitäisi löytyä sovelluksista haulla. Siis työpöydän vasemmasta yläkulmasta Toiminnot-näkymä auki ja kirjoita hakuun hp tai hplip.

82
Varmista että paketti hplip-gui on asennettuna:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install hplip-gui
Lisää sitten tulostin järjestelmään HP Device Managerin (HPLIP Toolbox) kautta.

83
Jos käyttää kolmosta, miten softia pitää muuttaa? Kun heti kättelyssä tulee valitusta serialista ja printistä...

Python 3:ssa print ei enää toimi lausekemuotoisena, vaan ainoastaan funktiosyntaksilla: https://docs.python.org/3/whatsnew/3.0.html#print-is-a-function

serial eli pyserial ei sisälly perusasennukseen, vaan se on asennettava erikseen. Voit asentaa joko apt-paketin python3-serial tai pip3:lla pyserial-paketin:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install python3-serial
Tai pipillä käyttäjän omaan hakemistoon:
Koodia: [Valitse]
pip3 install --user pyserial
Tai järjestelmänlaajuisesti:
Koodia: [Valitse]
sudo pip3 install pyserial

84
Ubuntu doubleboot järjestelmässä windows-levy ei käynnisty Ubuntussa. Järjestelmä väittää sen olevan lukittu, vaikka windows on sammutettu. Yritin etsiä nopean käynnistyksen asetukset Windowsissa kytkeäkseni sen pois päältä, jos se on kuitenkin mennyt päälle jonkin päivityksen johdosta, En löytänyt  windowsin asetuksista enää "nopeaa käynnitystä", joten en voinut tarkistaa, onko se päällä.

Viimeksi marraskuussa qwertyy neuvoi sinulle asetuksen sijainnin Windows 11:ssä:

Käynnistävalikossa ala kirjoittaa "Ohjauspaneeli" ja avaa se. Sieltä "Laitteisto ja äänet". Seuraavaksi "Virranhallinta-asetukset" kohdasta "Muuta virtapainikkeiden toimintaa". Sieltä "Ota käyttöön nopea käynnistys" kohdasta täppä pois. Lähes varmasti joudut tekemään sen isommilla oikeuksilla, eli ylempänä on "Ei käytettävissä olevien asetusten muuttaminen" ja sen jälkeen ainakin pitäisi onnistua.

Myös esimerkiksi täältä löytyy kuvakaappauksia Windowsin asetusvalikoista: https://bittitaivas.fi/kaynnistyksen-nopeuttaminen/


Tähän asti kaikki on toiminut hyvin.

Tosin viimeisten parin vuoden aikana olet kysynyt samasta ongelmasta jo useita kertoja.

85
Yleistä keskustelua / Vs: Thunderbirdin tietojen salaus
« : 16.01.24 - klo:12.37 »
Koodia: [Valitse]
chmod -R o-rwX $HOME

Pitääkö parametrin olla iso X?

Niin no tässä tapauksessa kun poistetaan oikeuksia, pieni x voisi olla järkevä. Pieni x siis vaikuttaa sekä hakemistojen pääsyoikeuteen että tiedostojen suoritusoikeuteen. Iso X vaikuttaa ainoastaan hakemistojen pääsyoikeuteen. Vastaavia oikeuksia lisätessä pitäisi sitten muistaa käyttää isoa X:ää, ettei sotke tiedostojen suoritusoikeuksia.

86
Yleistä keskustelua / Vs: Thunderbirdin tietojen salaus
« : 16.01.24 - klo:10.24 »
Joo, eli voit estää muilta tunnuksilta pääsyn kotihakemistoosi chmodilla näin (olettaen että ryhmät on määritelty normaaliin tapaan):

Koodia: [Valitse]
chmod -R o-rwX $HOME

En ole uskaltanut tuota kokeilla koska minulla ei ole harmainta aavistustakaan chmodista mitä se tekee.

chmod muuttaa tiedostojen ja hakemistojen käyttöoikeuksia normaaleilla Unix-käyttöoikeustasoilla: käyttäjän, ryhmän ja muiden oikeudet (user, group, others). Katso esimerkiksi Wikipedian artikkeli aiheesta: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Chmod

Chmodilla muokataan siis kuvakaappauksessasi näkyviä access-valintoja. Omistaja ja omistajaryhmä puolestaan voidaan muuttaa chown-komennolla.

Esittämäni komento poistaa (-) muiden (o=others) luku (r), kirjoitus (w) sekä hakemistojen pääsyoikeudet (X). Ensimmäinen valitsin -R pyytää suorittamaan saman operaation  rekursiivisesti kaikille kohdehakemiston alihakemistoille tiedostoineen. Kohteena on $HOME eli komentoa suorittavan käyttäjätunnuksen kotihakemisto.

Toisekseen en ole asennusvaiheessa mitään ryhmiä tietääkseni määritellyt ja olen koneen ainut käyttäjä.

Ubuntussa oletuksena kotihakemiston omistaja on käyttäjän oma tunnus ja saman niminen ryhmä. Lisäksi kaikilla muilla tunnuksilla (others) on lukuoikeus ja pääsy hakemistoon ja sen tiedostoihin. Tämä muiden käyttäjien pääsy pitää siis poistaa, jotta koneen muut käyttäjätunnukset eivät pääse lukemaan tai kopioimaan tiedostoja itselleen.

Riittääkö pelkkä sudo tuon komennon ajamiseen? Kuinka voin itse todeta että se toimii niinkuin pitää?

Et tarvitse sudoa, koska muutat oman hakemistosi oikeuksia. Voit tarkistaa käyttöoikeudet ls -a -komennolla tai graafisella tiedostoselaimella. Voit myös varmistaa toisella käyttäjätunnuksella, että et pääse käsiksi ensimmäisen tunnuksen tiedostoihin.

87
Pitäisikö normaalisti käytössä oleva pääkäyttäjä lisätä käyttäjä1:n ryhmään

Kyllä, jos haluat rajata pääsyn vain käyttäjä1:lle ja käyttäjä1:n ryhmälle. Silloin kaikki tunnukset joiden pitää päästä käyttäjä1:n hakemistoon ja tiedostoihin on lisättävä käyttäjä1:n ryhmään. Root-tunnuksella on joka tapauksessa pääsy, joten sitä ei tarvitse erikseen lisätä.

88
Yleistä keskustelua / Vs: Thunderbirdin tietojen salaus
« : 14.01.24 - klo:13.30 »
Joo, eli voit estää muilta tunnuksilta pääsyn kotihakemistoosi chmodilla näin (olettaen että ryhmät on määritelty normaaliin tapaan):

Koodia: [Valitse]
chmod -R o-rwX $HOME

89
Linux Mint 21.3:ssa on edelleen oletuksena kernelin versio 5.15 eli sama kuin alkuperäisessä Ubuntu 22.04:ssä ja 22.04.1:ssä. Tämän vuoden aikana Mintistä on ilmeisesti luvassa versio 21.3 Edge, jossa on uudempi 6.5-sarjan kerneli ja siten tuki uudemmille laitteille.

Edellisestä Linux Mint 21.2:sta on saatavilla Edge-versio, jossa olisi myös riittävän uusi kerneli koneen wifi-piirille.

90
Kyllä tuolla näkyy ryhmän oikeuksissa r ja x:

drwxr-x---  7 käyttäjä1  käyttäjä1 4096 Jan 13 19:52 käyttäjä1

Sen osalta homma on siis hoidossa, mutta olennaista on myös, että kaikki käyttäjätunnukset joille haluat antaa pääsyn kyseiseen hakemistoon, kuuluvat ryhmään "käyttäjä1". Tarkista kirjautumalla tunnuksella ja komentamalla groups

91
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tiedosto-oikeuksissa outoa
« : 13.01.24 - klo:22.18 »
Koodia: [Valitse]
$ sudo chmod -R g+rx käyttäjä1
[sudo] password for slam1:

Kuuluuko tunnus "slam1" ryhmään, joka on määritelty hakemiston "käyttäjä1" omistajaryhmäksi?

Toisekseen kannattaisi käyttää komentoa:

chmod -R g+rX hakemisto

Pienellä x:llä asetat kaikkiin hakemiston tiedostoihin suoritusoikeuden. Isolla X:llä asetat ainostaan hakemistoille pääsyoikeudet muuttamatta tiedostojen suoritusoikeuksia.

92
Voit myös vaihtaa su:lla www-data-käyttäjäksi, niin pääset kokeilemaan miten hakemistoihin siirtyminen ja tiedostojen lukeminen onnistuu. www-datalle ei varmaankaan ole määritelty komentotulkkia, mutta sen avaaminen onnistunee näin:

Koodia: [Valitse]
sudo su
Koodia: [Valitse]
su -s /bin/bash www-data
Pääset takaisin omalle tunnuksellesi exit-komennolla tai Ctrl+D:llä.

93
Tuo data on JSON-formaatissa. Voit käyttää esimerkiksi Pythonin json-kirjastoa tai jq:ta sen lukemiseen.

94
Muokk.
Ja näkyihän niitä, kun selain käynnistettiin uudestaan, sivut ovatkin selaimessa kiellettyjä :(

www-data -käyttäjätunnuksella pitää olla pääsy hakemistoihin ja lukuoikeus tiedostoihin.

95
Pisteellä alkavat tiedostot ja hakemistot piilotetaan oletuksena listauksista. Laita tiedoston nimeksi mieluummin vaikka disable-touchpad.desktop niin se näkyy tiedostoselaimessa. Huomaa, että Tomin ehdottaman ohjeen mukaan tiedosto tallennetaan hakemistoon ~/.config/autostart/ jolloin järjestelmä ymmärtää suorittaa sen automaattisesti kirjautumisen jälkeen.

Poista aiemmin luomasi .desktop-tiedosto päätteen kautta komennolla:

Koodia: [Valitse]
rm .desktop

96
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu pro ohitus
« : 11.01.24 - klo:17.22 »
Ehkä näin:

Koodia: [Valitse]
sudo pro config set apt_news=false

97
Bootissa tulleet ilmoitukset:
Error Verification failed: (0x1A) Security Violation
Secure Boot Violation / Invalid signature. Check Secure Boot Policy in Setup.

Tuo virhe liittyy UEFI:n Secure Bootiin, eli kone ei suostu boottaamaan tikulla olevaa GRUB-lataajaa. En nyt heti keksi, miksi näin käy, mutta voit kytkeä Secure Bootin pois päältä koneen asetusvalikon kautta, niin pääset eteenpäin.

98
Nimittäin asennustikku ei käynnisty, vaan ilmoittaa puuttuvasta varmistustsekkauksesta. Olen siis yrittänyt valmistaa Linux Mint Cinnamon 21.2 versiota.

Missä käynnistysvaiheessa tämä ongelma tulee vastaan? Pääsetkö asennustikun GRUB-valikkoon asti? Mitä järjestelmä herjaa tarkalleen englanniksi?

Mintin asennusmediassa on ollut jo pitkään valinnainen eheystarkistus, jonka voi käynnistää GRUB-valikon kautta. En löydä netistä tapauksia, joissa tarkistus olisi pakollinen ja siten estänyt asennuksen.

99
Onko levy siis kytketty nyt koneeseen USB-telakan avulla? Kuulostaa siltä, että levyssä tai telakassa on vikaa, ja järjestelmä ei siksi tunnista levyä. Mitä kernelin lokin loppuosa kertoo sen jälkeen kun kytket levyn koneeseen:

Koodia: [Valitse]
sudo dmesg

100
Kyllähän tuo Gnomelta näyttää, mutta eipä tuo komento näyttänyt tuottavan tulosta.

Kokeile vielä irrottaa ulkoinen hiiri ja kytke se takaisin. Vaikuttaako sitten?

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 812