Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: [1] 2 3 ... 649
1
Minusta tuntuu, että palautumisen ongelma ei ole kiinni nvidia ajurista. Minähän en ymmärrä ohjelmoinnista mitään, mutta kun avaan koneen valmiustilan jälkeen, ei kvassa ole mitään vikaa, ainoastaan se näkyy vain ulkoisella monitorilla. Kun järjestelmäasetuksista palautan läppärin monitorin käyttöön on kaikki kunnossa.

Ohjaako xorg vai mikä koneen ikkunointiasetuksia tai vielä selvemmin asetuksia, jotka näkyvät järjestelmäasetusten Näyttö kohdassa.

Työpöytäympäristö eli KDE hallinnoi näyttöjen konfiguraatiota ja asetusten palauttamista, kun kone herää valmiustilasta. Nvidia-settingsillä tallennetuilla säädöillä ei ole vaikutusta siihen.

Eri ajurit toimivat hieman eri tavalla näyttöasetusten suhteen. Erityisesti Nvidian suljettu ajuri poikkeaa joiltain osin avoimista ajureista, ja on hyvin mahdollista, että KDE:ssä ilmenee jokin bugi vain sen kanssa. Usean monitorin käyttäminen altistaa muutenkin ongelmille, joita ei tavallisemmassa yhden näytön kokoonpanossa esiinny.

2
nvidia-settingsillä luotu xorg.conf vaikuttaa näyttöasetuksiin vain ikkunointijärjestelmän käynnistyessä. Jos ymmärsin oikein, näytöt toimivat silloin niin kuin pitää, mutta valmiustilan käyttö sekoittaa asetukset? Siinä tapauksessa vika lienee KDE:n näyttöasetuksissa tai menetelmässä, jolla KDE yrittää palauttaa asetukset. Kuten muutoinkin on nähty, KDE ja Nvidian suljettu ajuri eivät tule keskenään kovin hyvin toimeen.

Täällä on kuvattu vastaava ongelma: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/kscreen/+bug/1573345

3
"Tallentaa kuvia FTP-protokollan välityksellä käyttäjän palvelimelle."

Tuon mukaan on mahdollista, mutta tarvinnee hiukan enemmän detaljitietoa miten se systeemi saadaan yhteistyöhön.
Sanamuoto antaa ymmärtää että laite tuuppaa ne tiedostot palvelmelle.

Myös http näköjään tarjolla, joten wgetin saanee hakemaan jollain sopivalla cronitaskilla - mutta on tiedettävä ainakin hakemistopolku ...

Kuten jekku jo totesi, kamerassa ei ole FTP-palvelinta, vaan se osaa oikein konfiguroituna tallentaa kuvia samassa verkossa tai netissä sijaitsevalle FTP-palvelimelle.

Kameran CGI-rajapinnan kautta voi lukea kuvia tietokoneella: https://foscam.us/forum/how-to-fetch-snapshots-and-mjpeg-stream-on-hd-cameras-t4328.html
Silloin pitäisi kuitenkin käyttää liiketunnistukseen jotain softaa kameran oman tunnistuksen sijaan. Ubuntussa toimii vaikkapa Shinobi, Zoneminder tai Motion.

4
Aikanaan puhdas asennus tuohon juniorin entiseen koneeseen. Sama virheilmoitus tulee näköjään tässä myöhemmin käyttöön otetussa HP Elitebookissani. Asennus tässäkin tehty 16.04 Finnish Remix -kokoelmasta. Ei siis näköjään Base tule oletuksena mukaan.
Finnish Remix on Ubuntusta karsittu versio, joka panostaa nimenomaan suomenkielisyyteen ohjelmistoissaan.
Tietokantaohjelmat eivät ole yleensä aivan keskeisimpiä tavan käyttäjän ohjelmistoja, joten ehkäpä Finnish Remix:stä on karsittu LibreOffice-base?

Ei ole karsittu, kuten ei muitakaan paketteja. Libreoffice-base ei vain kuulu Ubuntun oletusasennukseen, vaan se täytyy asentaa erikseen.


Finnish Remix ei ole yhtäkuin Ubuntu, vaan Ubuntusta räätälöity, valmiiksi lokalisoitu versio.

No käytännössä se vastaa Ubuntun alkuperäistä asennuslevyä muilta osin, paitsi että suomen kielen tuki sisältyy asennusmediaan työpöydän ja perusohjelmien osalta. Yksityiskohdat voi tarkistaa skriptistä, jolla levykuva on luotu: https://bazaar.launchpad.net/~timo-jyrinki/ubuntu-fi-remix/main/view/head:/finnish-remix.sh

5
Yleistä keskustelua / Vs: Firefox päivittyi :O
« : 11.10.19 - klo:10.19 »
Viimeisen päivityksen jälkeen FF muuttui käyttökelvottomaksi, eli meni täysin solmuun. Ei auttanut muuta kuin asentaa uudelleen,sen jälkeen toimii. Miksiköhän chrome toimii kevyemmin?

Oletko kokeillut tyhjällä profiililla? Eli avaa selaimeen sivu about:profiles ja luo siellä uusi profiili.

Millaisilla sivuilla tai missä tilanteissa Chrome toimii kevyemmin?

6
Itse ajaisin Dockerilla, niin on helppo kokeilla asioita sotkematta isäntäjärjestelmää. Docker Hubissa on mm. tällaiset valmiit imaget:
https://hub.docker.com/r/kartoza/postgis/
https://hub.docker.com/r/kartoza/geoserver/

Kattava yleisohje Dockerin käyttöön Ubuntussa: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-use-docker-on-ubuntu-18-04

7
Seuraavaksi haluaisin asentaa Gnome -työpöytäympäristön, mutta verkkosovitin on tilassa "DISABLED".

Vaikuttaa siltä, että sovitin on kytketty pois päältä läppärin fyysisellä kytkimellä (tai näppäinyhdistelmällä). Mitä rfkill kertoo:

Koodia: [Valitse]
rfkill list all

8
Ubuntun asennusohjeissa monesti mainitaan että pitää bootata usb tikulle mutta näyttää olevan noissa uusissa läppäreissä

mahdoton tehtävä.

Yleensä kyllä onnistuu Secure Bootin kanssa, kunhan asennustikku on oikein luotu ja käynnistät sen boottivalikosta. Oletko luonut tikun Windowsissa (Rufuksella?) vai Linuxissa (miten?).

Joissain tietokonemalleissa on toki erikoisempiakin kommervenkkejä. Esimerkiksi jotkut Acerin läppärit voivat aiheuttaa harmaita hiuksia, ja vaativat Linuxin bootloaderin sallimisen erikseen biosin kautta tai muuta kummallista.

9
Ubuntu tietokoneissa / Vs: furefox beta
« : 01.10.19 - klo:10.32 »
Jep. https://launchpad.net/~mozillateam/+archive/ubuntu/firefox-next

Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-next
sudo apt update
sudo apt install firefox

10
Tämä(kin) automatiikka, poistaa järjestelmästä automaattisesti vanhoja kernel-versioita, on suuntaus siihen,
että järjestelmän ylläpitäjä ei enää ole ratkaisemassa, mitä konepellin alla tapahtuu.
Jos syystä tai toisesta on tarve käyttää vanhaa kernel-versiota, on ylläpitäjän huolehdittava, ettei sitä
automaattinen päivitysohjelma poista.

Mielestäni on paljon suurempi ongelma, että vanhoja versioita jäisi lojumaan levylle. Toimiva ja oletuksena käytössä oleva automaattinen poisto on hyvää kehitystä, joka palvelee lähes kaikkia käyttäjiä. Ainakin itse innostun siivoamaan vasta kun levytila alkaa loppua juuriosiolta. Teemu työpöytäkäyttäjä ei välttämättä edes huomaisi ongelmaa ennen kuin levy on täynnä, eikä sitten osaisi tehdä asialle mitään...

Jos jossain poikkeustilanteessa on tarvetta pitää vanha versio käytössä pidempään, ylläpitäjän on syytä tiedostaa myös siihen liittyvät tietoturvariskit.

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: cupsd ahmii resursseja
« : 30.09.19 - klo:00.43 »
Jossain on bugi ja voisi auttaa, jos sen raportoisi, mutta se vaatii englannin taitoa.
Minä kyllä käytin kielitaitoani jo heinäkuussa ja raportoin Launchpadiin, mutta jotenkin homma meni eri tavalla kuin odotin. Minulta pyydettiin joitain vähäisiä lisätietoja, ja siihen yhteydenpito loppui. Muutaman viikon kuluttua virhe sitten näytti korjautuvan jonkun päivityksen yhteydessä, mutta ei minulle siitä mitään ilmoitettu, eikä Launchpadiinkaan ilmestynyt mitään kommenttia.

Muutoslokeja voi lukea packages.ubuntu.comin kautta:

https://packages.ubuntu.com/xenial/cups-daemon -> Ubuntu-muutosloki

Elokuussa Cupsiin on tullut korjauksia tietoturva-aukkoihin, mutta ne eivät välttämättä liity ongelmaasi. Pitäisi palata väliaikaisesti aiempaan versioon, jotta voisi todentaa, että juuri Cupsin päivitys korjasi vian.


Erikoiselta näytti, että virhettä ei osoitettu kenellekään ("assigned to" pysyi tyhjänä).

Jäin odottamaan jotain tietoa tietoa virheen käsittelystä. Mutta eipä sellaista ole tullut, ja nyt kai koko aihe häviää Launchpadista, kun sitä ei kukaan ole kommentoinut pitkään aikaan.

Launchpadiin tulee paljon bugiraportteja, eikä niitä kaikkia pystytä käsittelemään yksityiskohtaisesti. Osa ongelmista jää korjaamatta, ellei niitä esiinny suurella joukolla käyttäjiä.

13
Ubuntussa GNOME Software päivittää Snap-paketit automaattisesti. Flatpakit saa päivittymään ainakin uudemmissa GNOME Softwaren versioissa. (Ehkä Ubuntu 19.04:ssä?)

Kubuntun ja KDE Neonin Discoverissa on valinnaiset Snap- ja Flatpak-backendit, jolloin luultavasti myös niiden päivitykset toimivat Apt-päivitysten rinnalla.


Voisiko joku selittää, mitä ovat Appimage, Snap ja Flatback ohjelmapaketit? Mistä niitä voi hakea ja miten ne asennetaan? Shotcut videoeditori jaetaan ilmeisesti Appimagena tai sitä muistuttavana pakettina.

Shotcutin saa myös snappina, jolloin uusimman version voi asentaa suoraan Discoverin kautta, kunhan Snap-backend on käytössä. Tai voit asentaa päätteessä komennolla:

Koodia: [Valitse]
snap install shotcut --classic
Lisäksi JACK tai JACK 2 täytyy asentaa erikseen apt-pakettina: https://shotcut.org/notes/linux-dependencies/

Koodia: [Valitse]
sudo apt install libjack-jackd2

14
sain poistettua vanhan ajurin, muttaa linux ei suostu asentamaan tuota 435. Tulee ilmoitus:

jari@jari-System-Product-Name:~$ sudo apt install nvidia-driver-435
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Luetaan tilatiedot... Valmis       
nvidia-driver-435 on jo uusimmassa versiossa (435.21-0ubuntu0~18.04.2).
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.

Näyttää olevan jo asennettuna. Käynnistyykö nyt työpöydälle vai mustaan näyttöön?

Voit myös kokeilla poistaa ajurin ja asentaa uudelleen:

Koodia: [Valitse]
sudo apt purge "nvidia*"
Koodia: [Valitse]
sudo apt install nvidia-driver-435

15
Nyt kun verkot on tavallisesti point-to-point host-reititin, jäin miettimään, mikä käyttötarve tuolla on vai onko kyse jostain vanhasta painolastista?

Kaikki reitittimeen tai NAT-boksiin kytketyt laitteet ovat edelleen samassa aliverkossa, jossa ne keskustelevat suoraan IP-osoitteilla ja löytävät toisensa esimerkiksi DNS-SD:n avulla.

16
Pystytkö vaihtamaan virtuaalikonsoliin, jossa on tekstitilan kirjautumiskehote? Kokeile näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+F2 (ja F3, F4, ...).

Jos et pysty kirjautumaan, pitänee kokeilla käynnistää järjestelmä palautustilaan GRUB-valikon kautta.

Miten saisin korjattua,   vai tukeeko ylipäätänsä linux viellä kyseistä näytönohjainta?

Ubuntu 18.04 ei tue sitä vielä suoraan, koska suljetun ajurin versio on liian vanha. Tuki 2060 SUPERille on versiossa 430.34 ja uudemmissa, kun Ubuntu 18.04:ssä on versio 430.26. Saat riittävän uuden ajurin Graphics Drivers -PPA:sta: https://launchpad.net/~graphics-drivers/+archive/ubuntu/ppa

Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt update
Koodia: [Valitse]
sudo apt install nvidia-driver-435

17
Laitealue / Vs: mimmooset vermeet
« : 23.09.19 - klo:14.46 »
Urheilukello (Garmin, Polar, Suunto) tai joku älykello? Vaativat tosin sen, että kytket reitin tallennuksen päälle lähtiessä. Akkukesto riippuu mallista.

Synkronointi eli reitin siirtäminen kellosta nettipalveluun tai tietokoneelle voi tosin olla ongelmallista ilman älypuhelinta tai Windowsia/macOS:ää.

18
Yleistä keskustelua / Vs: Kamera vs. puhelimen kamera
« : 19.09.19 - klo:11.28 »
Hämäräkuvauskin onnistuu nykyisillä ohjelmilla (Google Cameran Night Sightilla) yllättävän hyvin:

https://photos.google.com/share/AF1QipORpeUAZWxwy-Jti6zjM1TD47Nf-a3jTTsCLGDd9Ozhj04GIiB4OFpDuB59DYDlOg?key=RlEzaUU3WWNXdnh3NlNHb1lhbTZTQ1FmanpxMmdR
https://ai.googleblog.com/2017/04/experimental-nighttime-photography-with.html

Google Cameran saa asennettua epävirallisena versiona myös moniin muihin puhelimiin kuin Pixeliin: https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/

19
Mikä tiedostojärjestelmä levyllä on?

Koodia: [Valitse]
sudo blkid

20
Laitealue / Vs: Epson tulostin
« : 13.09.19 - klo:13.10 »
Itsellä epson xp760 ja se ainakin toimii kaikin puolin ihan asentamatta kun on samassa lähiverkossa. Siis sekä tulostus että skannaus toimii langattomasti ja ilman mitään ajureiden asentamisia, mikä itseäni suuresti hämmästytti.

Ubuntussa on mukana sama ajuri, jota valmistaja itsekin tarjoaa, mutta versio on sen verran vanha, ettei aivan uusimmille malleille ole tukea. Silloin ajuri on haettava Epsonin sivuilta.

Sivuja: [1] 2 3 ... 649