Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - SuperOscar

Sivuja: [1] 2 3 ... 189
1
Kubuntu järjestelmä sekoilee ilmeisesti tiedostonimien kanssa.

Minulla on luultavasti osa järjestelmästä englanninkielinen ja osa suomenkielinen. Mikähän oli helpoin tapa vaihtaa kaiken suomenkieliseksi.

Tässä on nyt kaksi eri asiaa: 1) XDG-vakiokansioiden nimet ja 2) käyttöliittymän kieli. Niillä ei ole mitään välttämätöntä yhteyttä keskenään. Vaikka monet käyttöliittymät automaattisesti päivittävät vakiokansioiden nimet kielen vaihtuessa, se ei ole mitenkään pakollista.

1-kohtaan ratkaisu löytyy järjestelmäasetusten kohdasta Sovellukset → Sijainnit. Siellä voi asettaa kansiot minne mielii.

2-kohta taas on tunnettu outo Plasman häimä. Jos asennettaessa kieleksi asettaa ”suomi”, käyttöliittymä tulee jo sillä pitkälti suomenkieliseksi – muttei aivan kokonaan. Oikea tapa on käydä asennuksen jälkeen järjestelmäasetusten kohdassa Alueasetukset → Kieli, lisätä kielten luetteloon suomi ja nostaa se ylimmäs (tai poistaa luettelossa oleva englanti, mikä saa aikaan saman).

2
Ongelman juurisyy ei ole selvinnyt, mutta luultavasti siihen liittyy jollain tavalla KDE-työpöytäsi asetukset,

Mac-mäinen järjestelmänlaajuinen valikkorivi? Sen käyttökuntoon saaminen vaatii pari askelta, eikä se sittenkään kaikissa ohjelmissa toimi.

Ikonimenu tuli LibreOfficeen asentaessani Kubuntun.

Sinun kannattaisi nyt hioa vähän tuota termistöä, jotta tiedämme, mistä milloinkin puhut. Oletan, että ”ikonimenulla” tarkoitat työkaluriviä? Mutta onko ”tekstivalikko” sitten todella valikko vai jotain muuta?

4
Tarkoitatko nyt, että valikkoa ei ole mutta työkalurivi on? Vai että valikot avautuvat mutta tekstejä ei näy?

5
Tukeeko kenellekkään mieleen Punaista Hattua ... Siinä on hyvä esimerkki Linux talosta joka tekee tulosta ja hyvästi massia Linux:lla. Ihme ettei Canonical tietojen mukaan niin tee.

Ansaintamalli lienee aika erilainen RedHatillä ja Canonicalilla. RedHat panosti kehitykseen ja onkin nykyään yksi suurimpia ylävirran kehittäjiä niin Linux-ytimessä kuin esim. Gnomessa. Canonical taas tunnetusti piti mieluusti luomuksensa ominaan. Ilmeisesti RedHatin kehitysasiantuntemus vain on vakuuttanut paremmin?

6
Asennuksella on tosiaan yleisesti semmoinen vaikutus, että oletussovellus muuttuu. Mutta eikös Gnomessakin ole työkalu, jolla järjestyksen voi asettaa haluamakseen? Ainakin KDE Plasmassa on.

Hätätilassa asian voi hoitaa komentoriviltäkin xdg-mime-ohjelmalla suunnilleen näin:

Koodia: [Valitse]
xdg-mime default DESKTOP TIETUE
…missä DESKTOP = ohjelman .desktop-tiedoston nimi (löytynee /usr/share/applications-kansiosta ja TIETUE se tiedostotyyppi, jota halutaan muuttaa, esim. sinun tapauksessasi ”application/pdf”.

7
Tiedoston saa suljettua Ctrl+W:llä, mutta mitenkähän sinä nyt onnistut joka ikisestä ohjelmasta kadottamaan valikkorivin?! ;D

Muutitko näkymän MS Office -tyyliseksi nauhaksi?

8
Kannattaisiko sinun poistaa Dolphinin asetustiedosto ~/.config/dolphinrc? Näin saisit puhtaan pöydän.

9
Tilanahtaudessa on tosiaan kaksi puolta. /home/tunnus vie usein tilaa, mutta kannattaa kysyä, mikä siellä nimenomaisesti vie tilaa.

Kotikansion alla ovat:

  • käyttäjän tiedostot, jotka voi siirtää ongelmitta paikkaan, joka ei käynnistyksen jälkeen ole käytettävissä, ja
  • asetustiedostot, joita graafinen käyttöliittymä voi tarvita niin kipeästi, ettei kirjautuminen onnistu ilman niitä.

Itse järjestelmän kannalta on sinänsä samantekevää, missä fyysisellä taltiolla /home tai /home/tunnus sijaitsee, kunhan se on käytettävissä tarvittaessa.

10
Kun painan ctrl+m, mitään ei tapahdu. Saan vain ikkunointiohjelman asetukset, mutta en käynnistyksen asetuksia.

En nyt oikein ymmärrä… Ctrl+M:n pitäisi antaa valikkorivi, ei vielä suoraan mitään asetuksia. Ne löytyvät sitten Asetukset-valikon kohdasta ”Dolphinin asetukset”.

Voisitko ottaa kuvakaappauksia siitä, miltä tilanne koneella näyttää? On vähän epäilys, että asiasta puhutaan nyt eri termein.

11
Minulla on jo vuosikausia ollut käytössä (.bashrc-tiedostossa määritelty) alias jolla oletuspolut näkee selkeämmin:

Koodia: [Valitse]
alias epath='echo $PATH | sed "s/:/\n/g"'

Ja Zsh:lla sama:

Koodia: [Valitse]
print -l $path

12
Ettet ole vain hukannut työkaluriviltä vastaavia painikkeita? Kokeiles ottaa Ctrl-M:llä valikkoriviä käyttöön.

13
Kauankohan kestää, ennen kuin Microsoft pakottaa vaihtamaan jakelun nimeä?

Muistissa on vielä hyvin Lindows, josta tuli Linspire ennen katoamistaan. (Nythän on sillä nimellä taitaa taas olla jakelu, mutta sillä ei ole enää mitään tekemistä alkuperäisen kanssa.)

14
Periaatteessa riittää, että kirjoitat /etc/fstab-tiedostoon rivin, joka on muotoa:

Koodia: [Valitse]
UUID=…    /home    ext4    defaults   0    0

Missä UUID:n perään kirjoitat taltion ainutkertaisen tunnisteen ja ext4 on tiedostojärjestelmän tyyppi. Toki myös laiteosoitteella tyyppiä /dev/sdaX voi liittää, mutta se on vaarallisempaa, jos ympäristö muuttuu.

Tässä on kuitenkin nykyään pieni riski: joskus systemd jättää iloisesti piittaamatta fstab-tiedostosta. Silloin yleensä auttaa, jos yllä olevan rivin valitsimiin lisää ”x-systemd.automount”, jolloin rivi siis kuuluu:

Koodia: [Valitse]
UUID=…    /home    ext4    defaults,x-systemd.automount  0    0

Tarkkana välilyöntien kanssa! Ne ovat erotin, joten jokainen ylimääräinen tai puuttuva aiheuttaa harmia.

15
Voi sen siirtää ihan minne vain, mutta kannattaa pitää huolta siitä, että kyseinen taltio myös liitetään käynnistyksessä – muuten et pääse kirjautumaan sisään. (Graafisessa tilassa: virtuaalikonsolissa onnistuu ja tulee vain varoitus, ettei /home/tunnus-kansiota löydy.)

Itselläni /home on NASsilla NFS4:n kautta liitettynä. Ongelmia tulee heti, jos esim. verkkoyhteys katkeaa kesken tai NAS ei vastaa.

16
Updatedb tietenkin vaatii pääkäyttäjän oikeudet!

Se varmaan vähän vaihtelee. openSUSEssa updatedb ajetaan nobody-käyttäjänä, paitsi tietenkin jos käsin sen ajaa.

17
Ääniasiaan sanoisin, että joo, Linux on siinä aika monimutkainen. Itse olen aina välillä taistellut erillisen SoundBlasterin äänikortin kanssa, mutta kun emolla on väkisinkin nykyisin myös integroitu äänipiiri, laitteet riitaantuvat keskenään aina ja auttamatta.

Mikseriasiaan sanoisin, että ensisijaisin väline on alsamixer. Sillä näkee mm. laitteiden näkymisjärjestyksen (F6-näppäin), jota sitten ~/.asoundrc-tiedostolla voi rumasti ja vaikeasti säätää, jos on tarvis. KDE Plasman ääniasetusmoduuli toimii myös hyvin.

Webkameroista itse ostin tämmöisen, joka toimi heittämällä ja ongelmitta:

https://www.triosoft.fi/p12320-thronmax-stream-go-x1-webkamera-1080p-fi.html

Ei häiriinny yhtään, vaikka irrottelen USB:sta aina kun Zoom- tai Teams-istunnot ovat ohi.

18
/run kannattaisi varmaan joka tapauksessa ottaa pois findille indeksoitavista kansioista, koska se on dynaamista tietoa.

Näyttää siltä, että kyse ei ole pelkästään sinulla olevasta ongelmasta, vaan /run/user/$UID käyttäytyy joka tapauksessa omintakeisesti:

Koodia: [Valitse]
tn@peirce% sudo lsof | egrep /run/user/1000
lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfsd-fuse file system /run/user/1000/gvfs
      Output information may be incomplete.
lsof: WARNING: can't stat() fuse.portal file system /run/user/1000/doc
      Output information may be incomplete.

19
Tuommoinen on joskus iskenyt vastaan kahdessa tilanteessa:

  • ylemmän kansion oikeudet ovat väärin (mutta tämän ei pitäisi haitata rootia, koska root ei muutenkaan piittaa oikeuksista)
  • syystä tai toisesta kansio nähdään tiedostona tai tiedosto kansiona eli jotain on levyllä sekaisin.

20
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu työkaluksi
« : 19.09.21 - klo:21.04 »
En suosittele liittämään rikkoutunutta levyosiota/asemaa,

Mutta onko tässä edes kyse siitä? Useimmiten ”solmuun mennyt” kone tarkoittaa vain, että asetukset ovat sekaisin, ei että mitään fyysistä vikaa olisi ilmennyt.

Sivuja: [1] 2 3 ... 189