Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - SuperOscar

Sivuja: [1] 2 3 ... 211
1
Jompi kumpi meistä ei osaa optimoida (todennäköisesti minä).

Ei välttämättä. Kyse on tosiaan hyvin paljon tehtävästä. Koska Pythoninkin kirjastofunktiot on kirjoitettu kääntävällä kielellä, paljon riippuu siitä, paljonko aikaa vietetään niissä ja paljonko tulkkaavassa koodissa.

Kokeilin vielä samaa keskiarvon laskevaa pätkää Rustilla, ja se oli yllättäen selvästi kolmikosta hitain! Siinä taas varmasti kyse on optimoinnista ja juuri tehtävän kannalta oikeiden funktioiden käytöstä.

2
Kyllä se nopeuskerroin taitaa olla 3x-5x edelleen,

Riippuu hyvin paljon tehtävästä. Kokeilin juuri keskiarvon tekstitiedostosta laskevaa ohjelmaa C:llä ja Pythonilla, kun dataa on pari megaa: eri oli luokkaa 2× – ja puhutaan sekunnin murto-osista. Siitäkin erosta suurin osa kuluu Pythonin käynnistämiseen.

3
Tarkoittaakohan tällainen sitä, että pikkuhiljaa KDE siirtyy C++:sta Pythoniin?  :)

Ei tietenkään ;D Pythonilla on ennenkin voinut rakentaa ainakin sovelmia. Tarkemmin en tiedä, mikä nyt on muuttunut. Samalla tavallahan Gnome käyttää JavaScriptiä apuna käyttöliittymien rakentamisessa.

Toisaalta tietysti kääntävän ja tulkkaavan kielen ero ei ole enää aikoihin ollut niin absoluuttinen kuin joskus Basic-aikoina.

4
Virran kulutuksella ei ole merkitystä, kun tulee pöytäkoneeseen, niin kun emolevystäkin ilmenee.

Ei se ihan niinkään ole. Paitsi että virrankulutus jo sinänsä merkitsee rahanmenoa, yleensä isompi TDP tuottaa enemmän lämpöä ja vaatii isomman ja tehokkaamman pöristimen ja sitä myöten yleensä myös tuottaa enemmän meteliä.

Aikanaan sai 45 watin suorittimia, mutta nykyään 65:kin alkaa olla kohta mennyttä aikaa. Uudet Ryzenit ja Core Ultrat tulevat järjestään 120–125 watin TDP:llä.

5
Mahtaako tällaisista komponenteista syntyä vielä tähän maaimanaikaan peruskäyttöön soveltuva Debian kone:

Ei tuohon ole yksinkertaista vastausta; se riippuu siitä, mitä itse kukin peruskäytöllä tarkoittaa.

Heitin itse pari vuotta sitten menemään Intel Atom -ytimisen ”nettikannettavan”, joka todellakaan juuri siinä käyttötarkoituksessa ei oikeastaan koskaan ollut toiminut, koska WWW on suurin piirtein raskainta, mihin tavallinen käyttäjä konettaan käyttää. Vuosi sitten taas luovuin toistakymmentä vuotta vanhasta ThinkPadista, jossa oli toisen sukupolven Intel Core (i5-2520M), ja sekin meni vielä uudelle käyttäjälle peruskäyttöön.

6
Handbrakestä en mitään ymmärrä ja en halua neuvoa sitä, koska siinä on graafinen käyttöliittymä.

Vain puoliksi totta: onhan Handbrakellä myös komentorivikäyttöliittymä. Ainakin openSUSEssa paketitkin ovat erikseen, handbrake-cli komentorivikäyttöä ja handbrake-gtk graafista käyttöä varten.

7
On vielä yksi, hyvin perinteinen vaihtoehto: pilko tiedosto ja lähetä osissa.

Esimerkiksi pilkkominen enintään 4 megan osiin:
Koodia: [Valitse]
split -db 4M videotiedosto.mkv videotiedosto.mkv-Tämä luo tiedostoja, joiden nimet ovat muotoa ”videotiedosto.mkv-00” jne.

Yhdistäminen tapahtuu yksinkertaisesti catilla:
Koodia: [Valitse]
cat videotiedosto.mkv-* > videotiedosto.mkv

8
Juu, näkeehän sen , mutta väärä vastaus tähän kysymykseen. Eihän Lataukset-kansiossa pitäisikään olla mitään .deb-tiedostoa dpkg -i -komennon jäljiltä deb-tiedostoja. Dpkg -i -komennonhan pitäisi asentaa se ohjelma!

Nyt puhut höpöjä. Ensinnäkään ei olla Lataukset-kansiossa vaan sen yläpuolella, toisekseen dpkg asentaa vain paikallisia tiedostoja eli tiedoston pitäisi kyllä löytyä ja kolmannekseen dpkg ei poista näitä tiedostoja asennuksen jälkeen.

9
Esim. tuossa sun kuvakeskaalauksen tapauksessa homman tehnyt koodari ei ole tullut ajatelleeksi (kun ei sellaista varmaan itse käytä), että joku käyttää sovelmaa niin leveässä paneelissa, että voisi haluta skaalausta rajata.

Itse asiassa ainakin Plasma 5:ssa, jossa yhä olen, tuntuu siltä, ettei kukaan ole oikeasti kokeillut näytön laidoilla olevia paneeleja muutenkaan. Myös perinteinen eli Windows95-mainen tekstimuotoinen tehtävienhallinta on käyttökelvoton, koska teksti on aina vaakasuunnassa. Muistaakseni jopa Windows 95 (samoin kuin hyvin epävarman muistikuvan mukaan KDE 3) osasivat kääntää tekstin tällöin pystyyn.

Tarkoitatko, että sulla on niitä kuvakkeita niin paljon, että oikeasti menevät kahteen sarakkeeseen

Joskus on, etenkin kun käyttää pienempää näyttöä – nyt olen 4K-näytöllä, jolla tilaa kyllä riittää. Tosin määrä ei muistaakseni ollut kokeillessani ainoa ongelma, vaan jotenkin myös se, miten tila täytettiin. Nyt kun kokeilin, kahden sarakkeen valinta ei tehnyt mitään, koska kuvakkeet mahtuvat yhteenkin; mutta muistelisin, että taannoin kokeillessani sarakkeita oli aina kaksi, ja kuvakkeet järjestettiin riveittäin, ts. ensin vasemmalta oikealle, vasta sitten ylhäältä alas). Tämä on joko korjattu tai sitten muistan vain väärin :o

10
erkki@Eeriik-HPU-6570b:~$ ls
Asiakirjat                 Lataukset                   QRedshift.json
bookmarks-2025-02-17.json  Linux_Työpöytä_Ikonit       Työpöytä
bookmarks.html             Mallit                      Varasalausavain.odt
Julkinen                   Musiikki                    Videot
Kuvat                      Mustarastas_edit_video.osp

Johan tuosta pitäisi nähdä otsanahallaankin, ettei siellä ole yhtäkään *.deb-tiedostoa!

11
Järkevintä olisi itse asiassa käyttää tiedostonimen täydennystä, jolloin voisi varmistua jo ennen Enterin painallusta, että tiedosto on olemassa!

Tyyliin:
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg -i hard[SARKAIN]
Jollei sarkaimenpainallus tee mitään, nimessä on virhe.

(Huom! Tässä on nimenomaan järkevää käyttää dpkg- eikä apt-komentoa, koska veikkaan, että aptille on voitu asettaa nimentäydennys, joka tiedostojen sijaan etsii pakettihakemiston nimiä.)

12
Tuollainen "works for me" -putkinäkö on kyllä varsin tavallista, varsinkin tuoreilla kehittäjillä.

Ei pelkkää putkinäköäkään ole. Kaikkia mahdollisia asetteluja on luultavasti mahdotonta automaattisesti testata.

Lainaus
Tätä voi vähän säätää esim. lisäämällä sarakkeiden määrää (2 saraketta puolittaa kuvakekoon).

Olen sitä kokeillut, mutta siitä on omat harminsa. Jo kuvakkeitten sijoittelua siihen on vaikeampi yhdellä silmäyksellä hahmottaa.

13
Komentoriviltä .deb-pakettia asennettaessa taitaa olla parempi käyttää suoraan dpkg:tä:

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg -i PAKETIN_NIMI
Asennuksen jälkeen pitää sitten varmistaa riippuvuudet komentamalla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install -f

14
Tuo koskee Vivaldin käyttäjää tietysti vain, jos a) käyttää sen sähköpostiasiakasta tai b) sähköpostitili ei ole IMAP.

15
Maailmalla näkyy raportoidun samaa… Fedora-foorumilla käydyssä keskustelussa ehdotetaan ratkaisuksi teeman vaihtamista Fedorasta Breezeksi. Ilmeisesti jos haluaa käyttää Fedora-teemaa, pitää qt6-qtwayland-paketti päivittää alaspäin versioon 6.9.1-1.

Mutta tämä siis vain guuglaten: en käytä Fedoraa (enkä edes Plasma 6:ta!) itse.

16
ei käyttöliittymiä pitäisi noin suunnitella.  :)

Veikkaan, että taustalla on se, miten kehittäjät itse toimivat. Jollei kukaan heistä käytä tehtävienhallintaa kuin siinä paneelissa, jossa on käynnistysvalikko, epäjohdonmukaisuutta ei tule edes huomanneeksi.

Ainakin näin olen olettanut ongelmassa, joka taas on vaivannut itseäni: kun paneeli on näytön sivulaidalla ja leveä, kuvaketehtävienhallinnan kuvakkeet kasvavat hervottoman suuriksi, koska ne skaalautuvat paneelin kokoon. Ilmeisesti kukaan kehittäjistä ei käytä näytön sivulla olevaa paneelia.

17
että selkein ratkaisu olisi, jos "kiinnittämistä" tarjottaisiin vain sen tehtävänhallinnan kontekstivalikossa, ja käynnistysvalikoissa käytettäisiin vain tuota lisää paneeliin sovelmaksi.

Ongelma on kai siinä, että ne toimivat osin hyvinkin eri tavalla. Sovelmaksi lisätty käynnistyskuvake ilmestyy ”kopiona” käynnistyksen jälkeen tietysti myös tehtävienhallintaan, kun taas tehtävienhallintaan kiinnitetty ei.

En tiedä, oliko kiinnityksen ”tolkullisemmuus” yksi puoltava syy, kun ominaisuus lisättiin, mutta on se kieltämättä selkeämpi. Toisaalta joitakin käynnistyskuvakkeita ei pysty kiinnittämään lainkaan niin, että ne toimisivat; muistelisin ainakin Jupyterin Qt Consolen olleen tällainen. Varmaan siksi kumpikin ominaisuus on saanut jäädä – aivan kuten aktiviteettien(*) oheen ovat jääneet ikivanhat virtuaalityöpöydät.

*) Inhoan ”väännöstä” aktiviteetti. Alkuaan sen oli tarkoitus olla tilapäinen, kunnes keksitään parempi, mutta sitten se on vain jäänyt. Toisaalta itseäni se haittaa vähemmän, koska en ole koskaan keksinyt aktiviteeteille mitään hyvää käyttöä.

18
Ei. Tuo string on kickerin koodissa, se näkyy ainoastaan käynnistysvalikoissa (ja vain silloin kuin se on samassa paneelissa tehtävänhallinnan kanssa, jolloin teksti olisi aivan oikein).

Hmm. Voisihan tuota ehdottaa.

Toisaalta itse kallistuisin ehkä mieluummin siihen, että valinta toimisi siitä riippumatta, missä tehtävienhallinta sijaitsee. Itse en ollut asiaa koskaan huomannutkaan, koska käytän vain yhtä paneelia näytön vasemmassa reunassa, ja kuvaketehtävienhallinta sijaitsee siinä.

19
Kehittäjä en ole minäkään, mutta eikö tuo muutos juuri johtaisi siihen, että jono valehtelisi? Se väittäisi kiinnittävänsä jotakin tehtävänhallinnassa paneelissa tietämättä, onkokaan tehtävänhallinta paneelissa?

20
Yleensä riittää toimia annetun ohjeen mukaan eli ulos- ja sisäänkirjautumisen jälkeen kaikki on taas kunnossa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 211