Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - SuperOscar

Sivuja: [1] 2 3 ... 178
1
Päivittelin äireni konetta, jossa on Linux Mint 19.3 Cinnamon. Olen aikanaan tehnyt siihen liian pienen erillisen /boot-osion, mikä pakottaa aika ajoin poistamaan vanhoja järjestelmäytimiä, jottei tila lopu. (Joo, tyhmä ratkaisu, tiedän. En vain viitsi asentaa koko konetta sen takia uudestaan ennen kuin on muista syistä pakko.)

Nyt huomasin oudon, ikään kuin puoliksi asentuneen ytimen. Järjestelmä käyttää ydintä 5.3.0-62, mutta /boot-kansiosta löytyy myös uudempi 5.4.0-42, joka vain ei oikein näytä olevan toimintakunnossa:

Koodia: [Valitse]
terttu@teete [~]% ll /boot/*5.4.0*
-rw-r--r-- 1 root root 233K 2020-07-10 09:54 /boot/config-5.4.0-42-generic
-rw-r--r-- 1 root root  66M 2020-08-11 10:13 /boot/initrd.img-5.4.0-42-generic
-rw------- 1 root root 4,4M 2020-07-10 09:54 /boot/System.map-5.4.0-42-generic
-rw------- 1 root root 9,0M 2020-07-10 09:56 /boot/vmlinuz-5.4.0-42-generic.dpkg-new

…eli muuten ookoo mutta vmlinuz-tiedoston nimen lopussa on ”.dpkg.new” ikään kuin merkiksi siitä, että jokin on kesken.

Kone käynnistyy automaattisesti tuoreimpaan 5.3-sarjan ytimeen ongelmitta. Ajoin jo komennon sudo apt install -f näkyvittä tuloksitta.

Ei tämä varsinaisesti huoleta, mutta ihmetyttää: mistä oikein on kyse?

2
Yleistä keskustelua / Vs: ”Omoluuria” etsimässä
« : 07.08.20 - klo:19.24 »
Mistä löysit sovittemen ?

Triosoftista (Tampereen Tullintorilta). Tutkailin hyllystä kuulokkeita myyjän kanssa, kun tulin maininneeksi että minulla on jo mutta vääränlainen, ja myyjä tiesi heti tarjota sovitinta.

3
Yleistä keskustelua / Vs: ”Omoluuria” etsimässä
« : 07.08.20 - klo:18.14 »
Lenovo ThinkPad T450s on kyseessä, ja Lenovolla onneksi tämmöiset asiat voi vielä tarkistaa käsikirjasta, joka löytyy kätevästi Lenovon sivuilta verkosta. Oli komboliitäntä.

Kävi ilmi, että pääsin halvemmalla kuin oletin. En joutunut ostamaan uutta omoluuria, koska vanha, kahdella miniplugilla koneeseen kytkeytyvä oli sovittimella kytkettävissä myös tämmöiseen komboliitäntään.

4
Yleistä keskustelua / ”Omoluuria” etsimässä
« : 07.08.20 - klo:10.15 »
Etätyötarpeiden lisäännyttyä videoneuvotteluineen olen alkanut etsiskellä kannettavaan käyvää (mahdollisimman halpaa!) ns. omoluuria eli laitetta joka tunnetaan myös kuulokemikrofonina, headsetinä, pelikuulokkeina yms.

Koska kannettavassa on vain yksi miniplugiliitäntä kuulokkeita varten, suljen tietysti pois sellaiset laitteet, jotka kiinnittyvät koneeseen kahdella miniplugilla. Ensisijaisesti hain USB-liitäntäisiä laitteita, mutta sitten huomasin monen verkkokaupan sivuilla yllätyksekseni YHDELLÄ miniplugilla kytkeytyviä kuulokkeita, joita ainakin väitetään mikrofonillisiksi.

Voiko tämä olla totta? Onko kannettavan kuulokeminiplugiliitäntä todella kaksisuuntainen? Vai jääkö minulta jotain oleellista ymmärtämättä?

5
Uskalsin tänään päivittää openSUSE Tumbleweedin, eikä käynnistysvaikeuksia enää ilmennyt eli ilmeisesti korjauspäivityskin on saapunut. Leap-koneilla vähän vielä arvuuttelisin, jos Grub2 näkyisi päivitettävissä.

6
RedHatin bugiraportti saattaa kertoa lisää tai sitten redditin säie, jossa tuohon törmäsin. Sieltä myös tuo ohje secure bootin poistamiseksi käytöstä.

7
Tämä taisi olla se kuuluisa päivitys, joka on rikkonut Grubia siellä täällä… Huomasin redditissä aamutuimiin useampia säikeitä.

Ulkomuistista muistaisin, että secure bootin poistaminen käytöstä BIOSin asetuksissa saattoi saada koneen käynnistymään.

8
Ei siitä mitään etua ole, ellet ajattele asentavasi koneelle EFIä ja secure bootia vaativaa käyttistä kuten Wintendoa. Siinä tapauksessa taas se taitaa nykyään olla pakollinen.

Minulla ei Wintendoa ole ollut kuin virtuaalikoneessa moneen vuoteen, mutta 500 MiB VFAT-osio nyt on taskurahaa, joten olen antanut olla.

9
Yleistä keskustelua / Vs: Raspi vai mini?
« : 22.07.20 - klo:21.24 »
Minulla on kaksi Raspia eikä kumpikaan missään kehityskäytössä: toinen toimii nimi- ja Nextcloud-palvelimena, toinen on kytketty telkkariin mediakeskukseksi. Siistillä kotelolla ne käyvät vallan hyvin minikoneista.

Ainoa kiusa on johdotus. Verkko-, virta- ja näyttökaapelit sojottavat eri suuntiin, ja Raspi itsessään on niin kevyt, että kaapelin paino riittää kumoamaan sen. Se on lähinnä esteettinen haitta mutta kumminkin.
 

10
Yleistä keskustelua / Vs: Btfrs vs Zfs
« : 22.07.20 - klo:15.27 »
Jälleen kerran jouduin yhden openSUSE-koneen asentamaan uudestaan, kun juuriosion btrfs-tiedostojärjestelmän siivousrutiini btrfs-cleanup tahkoi yksi neljästä ytimestä sadassa prosentissa tunnista toiseen. Joissakin koneissa btrfs tuntuu toimivan, jopa vaikka SUSEn Snapper olisi tilannekuvineen käytössä, toisissa tulee tätä.

Päädyin asentamaan saman järjestelmän mutta xfs-juuriosiolle; /home ja varasto-osio /local olivat xfs:iä jo valmiiksi.

11
Kuitenkin jonkun ajan päästä, kun liikutin hiirtä kolmostyöpöydältä ulkoisessa monitorissa läppärin monitoriin ja takaisin, työpöytä vaihtui ensin neloseen ja sieltä se hyppäsi kakkoseen. Eli jotain hiiri tekee edelleen ilman lupaa.

Ettei hiiri ollut tehtävienhallinnan yllä? Siinä on vielä erillinen asetus, johon pääsee sen omasta kontekstivalikosta.

12
Mene asetuksiin työpöydän kontekstivalikosta, valitse Hiiren toiminnot -välilehti ja poista hiiren rullan toiminto.

13
Minulla oli tuota vaivaa aikoinaan Facebookin yhteydessä. En koskaan varsinaisesti saanut selville, mistä oli kyse, mutta ongelma saattoi kadota a) selaimen versiopäivityksen jälkeen tai b) kun poistin selaimen asetukset ja aloitin mukauttamisen tyhjästä.

B-vaihtoehto on tietysti ikävä ja saattaa joka tapauksessa päätyä siihen, että jokin mukautus palauttaa ongelman.

Kannattaa kuitenkin kokeilla sivulle menemistä kaikki laajennukset käytöstä poistettuna.

14
Apple vaihtaa vuoteen 20222 mennessä

No onneksi on sentään yli 18 000 vuotta aikaa totutella  ::)

15
No hauskasti siinä mielessä, että kun selailen esim. tämän Ubuntun foorumia, niin osa teksteistä on super pienellä ja osa taas tosi suurella. 

Nuohan on määritelty sivuston teemassa. Ainakaan minä en näe mitään silminnähtävää eroa työpöytä- ja mobiiliselaimen välillä fonttikoon vaihtelussa.

Lainaus
Zoomaus tai skaalaus tai mikä se sitten onkin, niin ei toimi kuten olen tottunut Opera selaimen kanssa.

En tiedä, miten se Operassa tehdään, mutta mobiili-Vivaldissa se tapahtuu yksinkertaisesti nipistys- ja levityselein.

16
Tämä on ilmeisesti vielä kehitysvaiheessa. Jotenkin Operaan kännykässä tottuneella, tämä toimii vähän hauskasti.

En tiedä, mitä tarkoitat hauskalla, mutta kyllä pitkähköksi venynyt beetavaihe on jo ohi ja ollaan virallisessa julkaisussa.

17
Mistähän päättelet että käytössä olisi BIOS-versio?

En minä semmoista mistään päätellyt, siksihän kysyIn!  ::) Itse olen useimmiten yhä asentanut BIOS-version, koska se on yksinkertaisempaa – ei tarvitse muistaa kaikkia välivaiheita (millainen osio on luotava, kuinka iso, mitä lippuja sille pitää asettaa jne).

Mutta tosiaan, ettei kyse ole vain siitä, ettei /boot/efi-osiota ole liitetty? Käsittääkseni käyttis ei tarvitse sitä mihinkään ja Grub toimii silti. Muutoksia tehdessä sen kuitenkin ilmeisesti pitäisi olla liitettynä.

18
Ensimmäinen kysymys kai on, onko käytössäsi grubista todella EFI-versio (grub-efi) vai BIOS-versio (grub-pc)? Edellistä näkyy käytettävän, mutta ilmeisesti kohdekansiota ei löydy.  Siihen voi olla syynä tosin sekin, ettei /boot/efi-käynnistysosiota ole liitetty, vaikka se olisi olemassa.

19
Itselleni aika oleellinen juttu on ollut mahdollisuus tarvittaessa vaikka itse suomentaa ohjelmat, jollei niitä jo valmiiksi suomeksi saa. Nykyään alan olla jo aika tyytyväinen KDE Plasman käännöksiin, kun olen toistakymmentä vuotta ollut käännöstyössä mukana :)

20
Itse asiassa minulla on ongelmana ollut pikemmin, että kone käynnistyy liian nopeasti: NFS ei ehdi mukaan. Joskus piti jopa odotella tovi kirjautumisruudussa varmistuakseen pääsevänsä kirjautumaan sisään (kun /home on NFS:ssä).

Sivuja: [1] 2 3 ... 178