Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - SuperOscar

Sivuja: [1] 2 3 ... 200
1
Onko mahdollista asentaa numpy-versio virtuaalikoneeseen ?

Helpompaa ja nykyisin suositeltuakin olisi käyttää virtuaaliympäristöä, jonka koostumusta voisi sitten mielin määrin säätää ilman pelkoa haitanteosta järjestelmälle.

Periaatteessa tarvitaan vain:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install python3-venv
mkdir /jokin/sopiva/kansio
python3 -m venv /jokin/sopiva/kansio

Sitten Python käyntiin tuolta: /jokin/sopiva/kansio/bin/python3. Skriptien #!-riville tietty sama muutos.

2
Nyt huomasin selatessani nettiä, että Abbyy Finereader ohjelman voi saada myös Ubuntu Linuxille.

Onko antaa mitään linkkiä? Guuglatessani huomasin, että ilmeisesti jossakin vaiheessa näin olisi saattanut olla, mutta ei enää. Ainakaan nykyisen tuotteen eli FineReader PDF:n myyntisivu ei Linux-versiota tarjoa.

Yhdessä vaiheessa FineReaderistä tarjottiin Linuxiin käyttöliittymätöntä moottoria (jota lähinnä olisi voinut käyttää komentoriviltä skriptaamalla), mutta sekin katosi myöhemmin.

Tämä on sikäli harmi, että FineReader oli aikanaan ylivoimaisesti paras OCR-ohjelma.

3
Ensimmäinen rivi on oleellisempi. Sillä guuglaamalla vastaus löytyy helposti:

  • mene BIOSsiin ja poista Secure Boot käytöstä
  • buuttaa ja mene Ubuntuun
  • asenna shim-signed-paketti
  • buuttaa, mene BIOSsiin ja ota Secure Boot takaisin käyttöön.

Toinen ratkaisu on tietysti jättää Secure Boot kokonaan pois käytöstä, jos vain Wintendo suostuu käynnistymään ilman sitä.

4
Käynnistyssalasana on pure jenkki, käynnistytyään näppäimistö muuttuu suomalaiseksi.

Tarkoitat siis, että kirjautumisruudussa on amerikkalainen mutta työpöydällä suomalainen näppisasettelu? Ongelma lähtee siitä, että asettelu joudutaan asettamaan ainakin kahdesti: ensin koko järjestelmälle (joka konsolin perusteella on oikein), sitten istunnonhallinnalle / Waylandille ja lopulta käyttäjälle työpöytäjärjestelmässä. Alku- ja loppupäät ovat helpot ja tuon keskimmäisen pitäisi noudattaa järjestelmän asetusta, mutta ilmeisesti nyt on jossain bitti vinossa. En kyllä tiedä missä!

5
Kauppapaikka / Vs: O: 120 --> Gigan SSD SATA III -levy
« : 13.02.24 - klo:23.40 »
Espoo, Tapiola.
Hakusessa on SSD levy, noita mekaanisia 2,5" on itselläkin muutama.

Tarttee katsoa, 250-gigainen SSD olisi muistaakseni jossakin, kun pöytäkoneessa vaihdoin NVMe-levyksi.

Asun arkiviikot Espoon keskuksessa, tosin ensi viikko on talviloman takia poikkeus, joten ehkä onnistuisi vaihto postittakin.

6
Kauppapaikka / Vs: O: 120 --> Gigan SSD SATA III -levy
« : 13.02.24 - klo:16.32 »
Minnepäin olisivat menossa (mietin siis toimitusta)? Minulla taitaa olla useampiakin 2½-tuumaisia mekaanisia ja taitaa olla yksi SSD:kin kotosalla jemmassa.

7
Yleistä keskustelua / Vs: Klikki uutisten aatelia?
« : 11.02.24 - klo:21.12 »
Mikä ei silti muuta kansainvälisoikeudellista näkökulmaa. Viranomainen on viranomainen, vaikka hänen valintansa sellaiseksi ei täyttäisi jonkun toisen mielestä hyväksyttäviä kriteerejä. Juuri tähänhän myös perustuu, miksi läntisten yritysten on helppo Kiinassa taipua paikallisiin sääntöihin sensuurista: maassa noudatetaan maan lakeja.

Ja itse asiassa totalitaarisissakin maissa tällä kahtiajaolla on kiintoisia seurauksia. Esimerkiksi natsi-Saksassa oli usein kaksi päällekkäistä järjestelmää, toinen puolueen, toinen valtion, ja ne saattoivat kilpailla keskenään.

8
Yleistä keskustelua / Vs: Klikki uutisten aatelia?
« : 10.02.24 - klo:16.31 »
Turha ruveta hiuksia halkomaan.

Kansainvälisen oikeudenkin silmissä kyse on kaikkea muuta kuin hiustenhalonnasta. Jos oikeus tietoihin on poliisilla, suhtautuminen on aika erilaista, kuin jos se olisi jollakin puolueella.

Lainaus
Eroaa ainakain siinä mielessä länteen, että täällä ei aktiivisesti vakoilla yksityishenkilöiden touhuja, eikä vielä tarvitse pelätä, että hallitusta kritisoivista kirjoituksista tullaan yöllä hakemaan vankilaan.

Eipä kummastakaan asiasta voi olla varma. Vai sanotaanko niin, että ainakin ensimmäinen on takuuvarmasti epätosi väittämä, koska nimenomaan yksityishenkilöitähän lännessäkin yleensä vakoillaan – massavakoilu on vasta toissijainen juttu ja liitetään enemmän Kiinaan kuin länteen.

Jos tietoturva oikeasti kiinnostaa, kannattaa liittyä Effiin ja aktivoitua.

9
Yleistä keskustelua / Vs: Klikki uutisten aatelia?
« : 10.02.24 - klo:12.20 »
Kiinassa myytäviin puhelimiin ja laitteisiin pitää olla kommaripuolueella esteetön pääsyoikeus joko fyysisesti tai etänä.

Itse asiassa ei. Kiinan kommunistisella puolueella ei ole suoraa pääsyä mihinkään, mutta Kiinan viranomaisilla saattaa olla.

Tosin on sitten harmaamman alueen kysymys, paljonko tämä eroaa lännestä. NSA on yhtä tunnetusti ansoittanut kaikki Yhdysvalloissa valmistetut laitteet samoin kuin kaiken, mihin amerikkalaiset pääsevät käsiksi; EU:ssa esiintyy toistuvasti vaatimuksia tehdä laitteistot ja ohjelmat sellaisiksi, että viranomaisilla olisi aina niihin takaportti jne.

10
Äkkiseltään katsottuna nuo QFont- ja QObject-jutut ovat vain aivan normaalia Plasman huttua, josta ei tarvitse välittää. Hunspell-sanaston virheilmoitus taitaa liittyä siihen, että Hunspelliin ei ole suomenkielistä sanastoa olemassakaan. XDG-puolellakaan ei ole mitään erityisen ihmeellistä.

Oikeastaan huomiota herättää vain tämä rivi:

Koodia: [Valitse]
tammi 23 19:10:26 siivet3 sddm-helper[1201]: gkr-pam: unable to locate daemon control file
”PAM” (Pluggable Authentication Module) liittyy nimenomaan sisäänkirjautumiseen, ja jollei SDDM jotenkin saa siihen yhteyttä, se voisi selittää, mikseivät asiat toimi.

11
Aikanaan kun käyttäjiltä ei haluttu peittää kaikkea, tuli käynnistyksessä näkyviin jonkunlainen check-lista, josta voi arvailla mikä voisi olla ongelma.

Mutta juuri senhän journalctl-komennolla näkee! Paitsi että antamassani komennossa -p-vipu rajaa lokista pois kaiken varoituksen alapuolelta. Periaatteessa voisi jopa rajata ”-p err”, koska virheeltähän tuo vaikuttaa.

12
Yleisesti ottaen järkevintä olisi katsoa, mikä menee vikaan, sen sijaan että vain palloilee villisti sinne tänne 8)

Esimerkiksi komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo journalctl -xb 0 -p warning
…näkisi jo aika mukavasti, mikä mättää ja missä.

13
Login-asetuksissa mainitaan viitataan sddm'mään. Sillä ei taida sitten varsinaisesti olla tekemistä suoraan Plasman kanssa ?

On sillä sikäli, että SDDM on Plasman oletusistunnonhallinta, vaikka Kubuntu muuta käyttääkin. (KDE-projektin varsinainen oma istunnonhallinta KDM hylättiin jo ajat sitten.)

En ole nyt *buntu tai edes .deb-koneella, mutta suositeltavin tapa vaihtaa istunnonhallintaa on komennolla dpkg-reconfigure:

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure PAKETTI
…missä PAKETTI on ilmeisesti sillä hetkellä käytössä olevan istunnonhallintaohjelman nimi, että ”sddm” tai ”lightdm”.

14
Itse inhoan Latin Modernia sen verran paljon, etten käytä sitä ollenkaan, jos suinkin voin välttää, mutta muistaakseni pelkästään venäjän kielipaketin asentamalla pitäisi tulla kyrillinen fonttikin.

LuaLaTeX ja XeLaTeXhan käyttävät samaa fontspec-pakettia; ainoa ero on oikeastaan se, että LuaLaTeXia käytettäessä ei ladata XeLaTeXin määrittäviä paketteja xunicode ja xltxxtra.

15
Voiko asentaa vanhan python kakkosen? Miten sitä käytettäisiin? Saako sillä vanhat softat toimimaan muuttamatta niitä?

Voi asentaa (ks. kamaran vastaus) ja saa toimimaan, mutta kovin suositeltuna sitä ei voi pitää, koska Python 2:ta ei ole enää aikoihin päivitetty.

Lainaus
Jos käyttää kolmosta, miten softia pitää muuttaa?

Siihen on valmis skripti.

16
jq osaa jopa laskeakin, eli tuhannella jako kävisi kätevästi suoraan tällaisella putkella:

Koodia: [Valitse]
komento_joka_sylkee_JSONia | jq '.emeter.get_realtime.power_mw / 1000'

17
"Tuo ekan viestin linkki ei muuten osoita mihinkään keskusteluun. (On myös vähän erikoista, että siinä on tuo PHPSESSID. Tietääkseni sitä ei tällä foorumilla edes normaalisti käytetä.)"
=> Nappasin osoitteen suoraan selaimen osoiteriviltä sen enempää miettimättä.

Tuo on outoa, koska kuten joku toinen jo totesi, PHPSESSID ei kuulu Ubuntu-keskustelualueiden käyttämiin kyselyihin. Esim. tällä hetkellä minun osoiterivilläni lukee kysymysmerkin perässä:

Koodia: [Valitse]
action=post;quote=446021;topic=58548.0;last_msg=446021
Lainaus
"Pääset kirjautumisnäytötä virtuaalikonsoliin CTRL+ALT+F2 (Tai F3, F4) yhdistelmällä ja kirjaudu sisään tunnuksillasi."
=> Varmaan hyvä ohje, mutta kun perusongelma oli se, että nimenomaan tässä kirjautumisnäytössä näppäimistö, mukaanluettuna nuo CTRL-yhdistelmät, ei toimi.

Toimiiko hiiri? Tarkoitan vain, olisiko koko kirjautumisenhallinta kaatunut vai onko ongelma pelkästään yhdessä (USB-?) laitteessa.

Lainaus
Kiitoksia ohjeista, mutta näköjään ei auta kuin toistaiseksi pysyä automaattilogin'ssa.

Sitäkin hallitsee samainen kirjautumisenhallinta ;D

18
Niin siis nuo SDDM, LightDM ja gdm ovat kaikki noita kirjautumisnäyttöjä (suomeksi kirjautumisohjelma Linux.fi:ssä, joka tosin kaipaisi päivitystä),

Toinen yleinen nimitys on display manager, mistä ”DM” nimiin tuleekin, ja suomennosnimi on tosissaan vaihdellut: mainitsemiesi lisäksi ainakin (sisään)kirjautumisruutu, (sisään)kirjautumisohjelma ja näytönhallinta osuvat silmiini Plasman käännösjonoista, ja muistelenpa istunnonhallinnankin joskus jossakin nähneeni.

19
Plasma käyttää vakiona LighrDM:ä

Itse asiassa yleisesti ei. Plasman oletus on SDDM. Kubuntu tosin taitaa käyttää LightDM:ää.

20
Kyllä sen ISO-tiedoston voi tavalliseen tapaan vain ”polttaa” tikulle, vaikka Mint suositteleekin sen tarkistamista.

Sinänsä tarkistaminenkaan ei ole vaikeaa: ajat vain sha256sum-komennon, jolle parametriksi tulee ISO-tiedoston nimi. Sitten vertaa tulosta Mintin sivustolta ladattuun sha256sum.txt-tiedostoon.

Sivuja: [1] 2 3 ... 200