Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - SuperOscar

Sivuja: [1] 2 3 ... 6
1
Yleistä keskustelua / Pieni pakkauskoe
« : 31.08.21 - klo:21.47 »
Törmäsinpä taas johonkuhun, joka ihmetteli, miksi ihmiset yhä käyttävät Gzipiä vaikka paljon tehokkaampiakin pakkausohjelmia on olemassa. Päätin tehdä pienen kokeen.

Oma tiedostokansioni, jonka kopioin aina koneelta toiselle, on nykykoossaan 2,6 GiB. Siinä on kaikenlaisia tiedostoja: tekstiä, kuvia, ääntä jne. eli se on aika hyvä tosielämän esimerkki eikä mitään tarvetta varten luotua satunnaisdataa. Pakkasin kaikki tar’illa eri pakkausmuotoihin.

Tulokset:

  • .tar.gz: 1,9 GiB, aika 1:53,17
  • .tar.bz2: 1,8 GiB, aika 10:42,55
  • .tar.xz: 1,6 GiB, aika 16:45,84

Minusta on aika selvä, miksi Gzipiä käytetään. Pakkaustehokkuus ei juurikaan parane mutta aikaa haaskaantuu moninkertaisesti enemmän noilla muilla. Niistä on luultavasti hyötyä lähinnä, kun tiedoston pienellä koolla on oikeasti väliä.

2
Tuli vastaan pieni ongelma. Yliopistotyönantaja tarjoaa Win10-koneen, jolla pitäisi työt tehdä. Haluaisin kuitenkin saada tiedostot sieltä turvaan omille koneilleni jotenkin siististi.

Linuxissa käytän tiedostojen tahdistukseen eri koneiden, NASsin ja tikun välillä Unisonia, mutta järjestelmäkäytänteiden vuoksi sen Windows-siirros kieltäytyy käynnistymästä. Minulla ei ole koneelle ylläpito-oikeuksia vaan kone on talon IT-tuen säätämä (ja minun puolestani saa ollakin: käytän ihan mieluusti Wintendoa vain pitkän kepin etäisyydeltä). 

Yliopiston oma ohjelmistohallinta tarjosi lupaavasti SyncToy-nimistä Microsoftin omaa työkalua, mutta se ei asentunut. Syyksi paljastui, että Microsoft on luopunut siitä ja poistanut sen sivuiltaan, mistä ohjelmistohallinta sitä luultavasti etsii. SyncToyn voi nähtävästi yhä ladata sieltä täältä, mutten tiedä, kävisikö sille kuten Unisonille eli järjestelmäkäytänteet estäisivät ajamasta sitä; en ole vielä kokeillut.

Yliopiston ohjelmistohallinnan lisäksi pystyn kuitenkin nähtävästi asentamaan ohjelmia Microsoft Storesta. Toistaiseksi ainoa löydökseni (haulla "sync”) oli muuten lupaava, mutta ilmaisversio ei suostu tahdistamaan kuin kiintolevyjen välillä, ei siirrettäville tietovälineille.

Onko jollakulla tiedossa jokin ohjelma Storesta, jota voisin yrittää, vai menenkö vaatimaan IT-tuelta SyncToyta (tai jotain muuta ohjelmaa) käyttööni koneelle?

Veto ja pudotus resurssinhallinnassa tikulle toki onnistuu sekin, mutta olisi turhan työlästä: haluaisin Unison- tai rsync-tyylisesti päivittää muuttuneet tiedostot.

3
TL;DR: Vivaldin uusimmissa versioissa ongelman voi välttää valitsemalla asetusten Yleistä-lehdeltä päivämääräesitykseksi ”Sama kuin valittu kieli”. Oletus on”Käytä järjestelmän asetusta”, joka edelleen toimii virheellisesti.

En tiedä, onko kukaan muu huomannut, mutta Vivaldi-selaimella on ongelmia päivämääräjonoissa. Olen kertonut siitä Vivaldin kehittäjille, ja ilmeisesti uusimmissa versioissa (4.*) parannusta on jo saatu aikaan.

Ongelma vaihtelee alustoittain. Linuxissa pitkissä päiväyksissä kuukaudennimen loppuinen -kuuta muuttuu niin, että sananloppuinen a-kirjain muuttuu kellonajan mukaan muotoon ”am” tai ”pm”, siis esim. ”heinäkuutam” (ennen klo 12) tai ”heinäkuutpm” (klo 12 jälkeen). Windowsissa ongelma on jotain mitä en tähän hätään muista, ja macOSissa kaikki on kuulemani mukaan kunnossa.

Koska kehittäjät eivät ensin tuntuneet korvaansa valituksistani lotkauttavan, selvittelin asiaa omatoimisesti. Sain selville, että päiväysjonojen käännökset löytyvät kaikille kielille JavaScript-tiedostosta /opt/vivaldi/resources/vivaldi/background-common-bundle.js. Kuukaudennimet ovat siellä niin lyhyinä (heinä) kuin pitkinä (heinäkuu) virheittä. Vivaldin oma pitkien päivämäärien muotoilujono annetaan sitten muodossa:

Koodia: [Valitse]
LLLL: "dddd, Do MMMM[ta] YYYY, [klo] HH.mm"
Virhe tulee ilmeisesti siinä, että hakasulkeissa olevat tekstit pitäisi tulkita literaaleiksi merkkijonoiksi, mutta jokin jossakin lähteekin tulkitsemaan niitä ainakin osin muotoilukomennoiksi, jolloin ”a” muuttuu am:ksi tai pm:ksi (miksi englanniksi, en tiedä).

Hyvää on siis se, että nutinani ilmeisesti kuitenkin kantautui kehittäjien korviin, ja Vivaldin oma asetus toimii nyt oikein. Tosin edelleen harmittaa, a) että ohjelman oletuksena käytössä on virheellinen järjestelmäasetus, ja b) ettei tuota LLLL-jonoa nähtävästi voi kotoistaa esim. poistamalla pilkkuja, koska sitä ei ole Vivaldin Weblatessa.

4
Mediatoistimena toiminut vain kaksi ja puoli vuotta vanha Raspberry Pi 3 B+:ni otti ja levisi. Ei herää henkiin enää sen vertaa, että saisi näytölle kuvaa aikaiseksi kortilla tai kortitta.

Aloin katsella, mitäs seuraavaksi. Onko kantaa, RPi 4 vai esim. Banana Pie M3 vai jotakin aivan muuta, kun tavoite on vain kevyt ja hiljainen laite telkkuun kiinnitettäväksi. Viimeaikaiset Raspberry Pi Foundationin toilailut Microsoft-kytkösten kanssa ovat vähän tökkineet luottamusta sen vapauteen, mutta toisaalta sille on helpointa löytää valmiita lisäosia jne.

5
Facebookin kautta tuli tämmöinen väittämä vastaan:

https://lapcatsoftware.com/articles/closing.html

Kokeilin tuota openSUSE Leapissä sekä Vivaldilla että Firefoxilla, ja kumpikin sulki lsof -i TCP -komennon mukaan yhteytensä, kun suljin selaimen. Onko jollakulla havaintoa päinvastaisesta?

6
Kauppapaikka / A: Trust-äänikortti (PCI)
« : 21.03.21 - klo:16.16 »
Samasta syystä kuin digi-TV-korteista olisin luopumassa Trust Sound Expert Digital Surround 6.1 -äänikortista: ei ole enää koneessa PCI-väylää, mihin kortin lykätä. On ääneltään erinomainen ja kuten kuvasta näkyy, liitännöissä löytyy, koska lisäosassa on vielä optinen liitäntä.


7
Kauppapaikka / A: Digi-TV-kortteja (PCI)
« : 21.03.21 - klo:16.09 »
Jos jollakulla on vielä tarvetta tai mahdollisuus käyttää PCI-väyläisiä (siis ei PCI-E-!) digi-TV-kortteja, minulta lähtisi kolme ihan ilmaiseksi:

  • Cinergy (DVB-C)
  • TechniSat (DVB-T)
  • Hauppauge WinTV  Nova (DVB-T)

Itselläni ei ole toviin ollut PCI-väyläistä pöytäkonetta.


8
Itse en ole youtube-dl:ää juuri käyttänyt, mutta se on sen verran toistuva keskustelunaihe tällä foorumilla, että joitakuita ehkä kiinnostaa sen olevan ilmeisesti tekijänoikeusmafian hyökkäyksen kohteena juuri nyt.

https://github.com/github/dmca/blob/master/2020/10/2020-10-23-RIAA.md

Voisi olla aiheen napata sorsat talteen, jos ne yhtäkkisesti katoavat verkosta…

9
Yleistä keskustelua / zram vai tmpfs?
« : 23.10.20 - klo:23.49 »
zramista löytyy foorumilta jokunen hakutulos vuosien varrelta, mutta aika usein näkyy jääneen aloitukseksi…

Törmäsin redditissä väittämään, että /tmp olisi ”ehdottomasti järkevämpää” tehdä zram- kuin tmpfs-osioksi. Yritin asiaa guuglatakin, mutta hyvää ohjetta toteutukseen en ole löytänyt. Sikäli kuin ymmärrän, zram vain varaa muistin laitenimellä /dev/zram<NUMERO>, ja tälle laitteelle pitää sitten luoda tiedostojärjestelmä tavallisella mkfs.<TYYPPI>-komennolla. Mutta miten tällainen voisi korvata tmpfs:n, jolta jälkimmäinen vaihe puuttuu?

Kun haluan /tmp-kansion tmpfs:ksi, lisään vain /etc/fstabiin tällaisen rivin:

Koodia: [Valitse]
tmpfs  /tmp  tmpfs  noexec,nodev,nosuid,size=2G  0  0
Vastaava ei käsittääkseni suoraan ole zramilla mahdollista, koska koneen käynnistyessä edellinen zram-laite on tietenkin pyyhkiytynyt olemattomiin ja sille pitää luoda tiedostojärjestelmä uudestaan. Vai mitä en tässä nyt ymmärrä? Tietääkö joku paremmin?

10
Päivittelin äireni konetta, jossa on Linux Mint 19.3 Cinnamon. Olen aikanaan tehnyt siihen liian pienen erillisen /boot-osion, mikä pakottaa aika ajoin poistamaan vanhoja järjestelmäytimiä, jottei tila lopu. (Joo, tyhmä ratkaisu, tiedän. En vain viitsi asentaa koko konetta sen takia uudestaan ennen kuin on muista syistä pakko.)

Nyt huomasin oudon, ikään kuin puoliksi asentuneen ytimen. Järjestelmä käyttää ydintä 5.3.0-62, mutta /boot-kansiosta löytyy myös uudempi 5.4.0-42, joka vain ei oikein näytä olevan toimintakunnossa:

Koodia: [Valitse]
terttu@teete [~]% ll /boot/*5.4.0*
-rw-r--r-- 1 root root 233K 2020-07-10 09:54 /boot/config-5.4.0-42-generic
-rw-r--r-- 1 root root  66M 2020-08-11 10:13 /boot/initrd.img-5.4.0-42-generic
-rw------- 1 root root 4,4M 2020-07-10 09:54 /boot/System.map-5.4.0-42-generic
-rw------- 1 root root 9,0M 2020-07-10 09:56 /boot/vmlinuz-5.4.0-42-generic.dpkg-new

…eli muuten ookoo mutta vmlinuz-tiedoston nimen lopussa on ”.dpkg.new” ikään kuin merkiksi siitä, että jokin on kesken.

Kone käynnistyy automaattisesti tuoreimpaan 5.3-sarjan ytimeen ongelmitta. Ajoin jo komennon sudo apt install -f näkyvittä tuloksitta.

Ei tämä varsinaisesti huoleta, mutta ihmetyttää: mistä oikein on kyse?

11
Yleistä keskustelua / ”Omoluuria” etsimässä
« : 07.08.20 - klo:10.15 »
Etätyötarpeiden lisäännyttyä videoneuvotteluineen olen alkanut etsiskellä kannettavaan käyvää (mahdollisimman halpaa!) ns. omoluuria eli laitetta joka tunnetaan myös kuulokemikrofonina, headsetinä, pelikuulokkeina yms.

Koska kannettavassa on vain yksi miniplugiliitäntä kuulokkeita varten, suljen tietysti pois sellaiset laitteet, jotka kiinnittyvät koneeseen kahdella miniplugilla. Ensisijaisesti hain USB-liitäntäisiä laitteita, mutta sitten huomasin monen verkkokaupan sivuilla yllätyksekseni YHDELLÄ miniplugilla kytkeytyviä kuulokkeita, joita ainakin väitetään mikrofonillisiksi.

Voiko tämä olla totta? Onko kannettavan kuulokeminiplugiliitäntä todella kaksisuuntainen? Vai jääkö minulta jotain oleellista ymmärtämättä?

12
Yleistä keskustelua / Kotelotuuletin: 120 vai 140 mm?
« : 27.03.20 - klo:11.16 »
Tämä on nyt varmaan taatun umpityhmä kysymys, mutta olen miettinyt kotelotuuletinta vanhaan koppaan kootun uuden koneen viilentämiseksi. (Vanhassa Xeon-koneessa lämmöt pyörivät < 30 asteessa, uudessa Ryzen5:ssa säännöllisesti 40–55 asteessa.)

Kotelotuulettimia näkyy olevan kahta kokoa, 120 ja 140 mm. Käyvätkö ne samoihin (ATX-)koteloihin vai pitäisikö minun avata koppa ja ruveta mittanauhan kanssa puntaroimaan, kumpi mahtaa olla oikea malli? Vähän arveluttaa siis se, että annettu mitta on luultavasti kehyksen halkaisija, kun taas kotelosta voi lähinnä mitata ruuvinreikien etäisyyden…

13
Kauppapaikka / A: emo (+ suoritin ja muisti), virtalähde
« : 24.02.20 - klo:11.35 »
Tein kakkospöytäkoneelleni sisuskalupäivityksen, ja nyt olisi jollekulle halukkaalle nikkaroijalle annettavaksi ilmaisia osia:

Asus M4A77 -emo muistaakseni viimeisimmin saapunein BIOS-päivityksin. Emolla kiinni AMD Athlon II X3 405e -suoritin (pikku-e = vähävirtainen ja siten hiljainen) sekä 4 GiB muistia.

Lisäksi yhdessä tai erikseen Nexus NX-3500 -ATX-virtalähde, 350 W. Erittäin hiljainen. Vaihdon syynä oli ainoastaan se, ettei tässä ole emolle menevää kahdeksannastaista EATX-virtaliitintä vaan ainoastaan 4-nastainen ATX.

Ikää näillä on jo jokusia vuosia, mutta toimivat yhä hyvin. Etenkin virtalähdettä olen jäänyt jopa kaipaamaan, koska nykyinen pitää ikävää meteliä :p

Sijaitsevat Nokialla, kuljetus onnistuu Tampereen keskustaan saakka. Postittamaan ei kannata alkaa, mieluummin kiikutan kierrätykseen :)

14
redditissä käydyn keskustelun perusteella onnistuin lopultakin väsäämään varsin 4DOS-maisen komento- ja kansiohistoriavalikon zsh:hon.

Edellytykset: dmenu sekä asetus

Koodia: [Valitse]
setopt auto_pushd
Funktion sisältö on tällainen, tallennetaan vaikka nimelle ”either-history-dmenu” jonnekin $fpathin varrelle:

Koodia: [Valitse]
if [[ $BUFFER == cd\ * ]]; then
    LBUFFER+=\~$(dirs | dmenu -i -l 20 | awk '{ print $1 }')
else
    LBUFFER=$(fc -lr 1 | dmenu -i -l 20 | sed 's/^ [0-9]\+ \+//')
fi

Sitten kytketään tämä esim. PgUp-näppäimeen:

Koodia: [Valitse]
autoload -U either-history-dmenu
zle -N either-history-dmenu
bindkey "\e[5~" either-history-dmenu

Nyt kun komentorivillä painaa PgUp, selataan kansiohistoriaa, jos komentorivi alkaa ”cd ”, muussa tapauksessa selataan komentohistoriaa. Valikosta tehty valinta lisätään komentoriville odottamaan Enterin painallusta.

15
Yleistä keskustelua / Miten tulostimia särjetään
« : 19.08.19 - klo:17.10 »
Lupasin toisessa säikeessä kertoa oman karvaan esimerkkini tulostimista.

Minulla on periaatteessa kaikki tulostustarpeeni täyttävä mv-laser, Samsung ML-2851NDR. On 1200 dpi:n tarkkuus, lankaverkko ja kaksipuoleinen tulostus. Toiminut hyvin vuosia.

Sitten alkoi tulla sivulle suttua. Muistin yhdeltä laitteet paremmin tajuavalta tutultani kuulleeni, että kyseisenlainen vika johtuu kasetista. Varmistin kysymällä häneltä, ja hän sanoi homman hoituvan kunhan vien kasetin täytettäväksi.

No vein, liikkeeseen jota on ehkä turha tässä nimetä. Ensimmäiseksi myyjä ihmetteli kasetin kokoa: ei ollut kuulemma ikinä nähnyt niin isoa. Ihan normaali laserin kasetti siis. Olisi pitänyt arvata, että liike täyttää lähinnä mustesuihkarien kasetteja. Eivät luvanneet täyttää kasettia, koska heillä ei ollut siihen sopivaa sirua, mutta pystyivät myymään uuden merkittömän sopivan kasetin (n. 1/3 Samsungin kasetin hinnasta).

Ostin ja vein kotiin. Ei toimi, tulostin vilkuttaa vain punaista merkiksi että kasettia ei tunnisteta.

Vein kasetin takaisin liikkeeseen ja se vaihdettiin toiseen. Uudempi toimi sen verran, että tulostin havaitsi kasetin ja alkoi tulostaa, mutta aina ensimmäisen sivun loppupuolella tuli ”paperitukos” ja arkki täytyi kaivaa ulos koneesta. Yksikään sivu ei tulostunut loppuun.

Purettiin kaupat ja ostin alkuperäiskasetin. Muuten hyvä, mutta nyt tulostin on pysyvän oloisesti rikki: joka ikisen tulostuksen ensimmäiselle sivulle tulee tuhrua ja tuskastuttavan usein paperi jää sisään. Kun laitteesta ottaa virrat pois ja panee takaisin päälle, koko alkuperäinen tulostustyö tulee ulos – muuten ongelmitta mutta eka sivu yleensä tuhruisena.

Ilmeisesti merkittömien kasettien sirut jotenkin sekoittivat laitteen. Luulen että sen pystyisi yhä korjaamaan, mutta a) tuntemani osaajat  eivät enää halua tällaisia tehdä ja b) asialliseen liikkeeseen viemällä korjaus saattaisi onnistua mutta maksaisi helposti saman tien enemmän kuin uusi samanlainen tulostin.

Veeuttaa kyllä kohtalaisesti. Tulostimet taitaa olla markkinasyistä suunniteltu hajoamaan määräajassa.

16
Kas kun kukaan ei vielä ole käynyt ihmettelemään tätä keskustelua:

https://lists.opensuse.org/opensuse-project/2019-06/msg00001.html

Sikäli kuin tuota ymmärrän, nykyisessä brändäyksessä jakelujen nimet ovat Leap ja Tumbleweed, tulevaisuudessa myös MicroOS ja Kubic, kun taas openSUSE on yhteisön nimi. Nyt halutaan päästä irti ”SUSE”-osasta, jotta saataisiin etäisyyttä kaupallista Linuxia tekevään SUSE-yhtiöön. Taustalla ei ole mitään riitaa, vaan halutaan vain varmistaa, ettei yhtiö tulevaisuudessakaan voi haitallisesti vaikuttaa yhteisöjakeluihin. Toisin sanoen yhtiön kanssa voitaisiin kyllä päästä sopuun SUSE-nimen käytöstä, mutta koska maailmassa on miljoona eri lainsäädäntöä, on turvallisempaa saman tien luopua koko nimestä kuin ottaa riski jostakin oikeusjutusta vastaisuudessa (?).

Keskustelu niin tulevasta nimestä kuin tulevasta graafisesta ilmeestä on kuumeisesti käynnissä.

Muoks: Redditissä: https://www.reddit.com/r/linux/comments/bwf3p2/opensuse_community_is_having_a_discussion_on/

17
Vaikka enimmäkseen KDE Plasmaa käytänkin, joitakin ohjelmia väkisinkin on, jotka käyttävät Gtk:ta tai ainakin Gnomen tiedostonvalintaikkunoita. Se tuntuu tuhlailevan nykymuodossaan tilaa varsin holtittomasti, etenkin pystysuunnassa.

Saako tuota oheisessa kuvassa punaisella ympyröityä, täysin turhaa laitekuvakerivistöä mitenkään pois tai edes piilotettua (kuten Dolphinissa)? On mielestäni aika kaukaa haettu ajatus, että haluaisin käsitellä tiedostojärjestelmää looginen osio osiolta ja vielä päättää ajonaikaisesti irrottaa esim. /home-osion!!!


18
Kun toisessa säikeessä tulivat puheeksi kokemukset eri näppäimistöistä, tulin napanneeksi kuvat vaatehuonevarastossa makoilevista vanhoista näppäimistöistä ja kirjoitelleeksi niistä käyttökokemuskuvaukset:

https://legisign.org/koti/nappaimistoja.html

Tuossa taitavat nyt olla kaikki minulla tällä hetkellä olevat näppäimistöt pääkäytössä olevaa lukuun ottamatta (en viitsinyt kuvausta varten irrotella). Aikaisempia on heitetty meneen ja lahjoiteltu vuosien varrella.

(Kuvista huomaa, etten ole mikään valokuvaaja. Valkoisen alustan löysin mutta tasaista valoa en onnistunut saamaan missäänpäin kämppääni.)

19
Kyselenpä taas paremmin näitä multimedia-asioita ymmärtäviltä…

Huomasin äskettäin, että Kodi sinänsä a) osaa toistaa Ylen TV-tallenteet tekstityksineen mutta b) ei enää löydä tekstityksiä, jos tallenne on leikattu ProjectX:llä (missä yhteydessä tekstitykset ensin irrotetaan spuunmuxilla ja sitten lisätään lopulliseen videoon uudestaan spumuxilla).

Kiusallisesti huomasin asian vasta leikeltyäni turhia alkuja ja loppuja lukemattomista tallenteista, enkä tietenkään ole säästänyt alkuperäisiä tiedostoja. RasPin LibreELEC-jakelu toimii sinänsä hienona mediatoistimena mutta tekstityksettömyys on varsin ongelmallista :P

(Olen tosin löytänyt jo kiertotien: irrotetaan spuunmuxilla tekstitykset videosta PNG-kuviksi, muunnetaan ImageMagickin convert-ohjelmalla PNG-kuvien värit mahdollisimman hyväkontrastisiksi for-silmukassa, OCR:ätään kuvat tekstitiedostoiksi Tesseractilla toisessa for-silmukassa, yhdistetään pienellä Python-skriptillä erilliset tekstitiedostot isoksi .srt-tiedostoksi ja korjataan lopuksi siitä virheet. Toimii mutta turhan paljon työtä, kun tekstitys kumminkin on jo videotiedostossa.)

Eli kysymys: Osaako joku sanoa, voiko tekstitykset spumuxata videoon niin, että Kodi ne huomaa?  Kokeilin jo -s-valitsimen eri arvoja, mutta se hyväksyy vain numeeriset arvot, kun taas alkuperäisessä leikkaamattomassa videossa tekstitykset ovat selvästi kielten nimillä. Vai voisiko spumuxatun videon vielä jatkokäsitellä jollain toisella ohjelmalla niin, että tekstitysvirtojen tunnuksista tulisi Kodinkin ymmärtämiä?

20
En tiedä, voiko kukaan varsinaisesti jelpata tässä, mutta jos jollakulla suinkin olisi edes antaa vinkkiä, mistä on kyse… Selitys on valitettavan monipolvinen, koska ongelma on kryptinen.

Kotisivustollani on DokuWiki yksinkertaisena omana tietämyskantana – kaikenlaista ajan saatossa kertynyttä pikku tietoa, jonka olen tallentanut wikiin itseäni varten, jotta se on kaikkialta käytettävissä. DokuWiki on tekstitiedostopohjainen tietokannaton wiki eli hyvin kevyt: pääasiassa PHP-koodia ja hakemistollinen .txt-tiedostoja.

Eilen ilmeni ongelma. Yhtäkkiä en pystynyt tallentamaan pääsivua eli start.txt-tiedostoa wikikäyttöliittymästä, vaan sain aina virheilmoituksen käyttöoikeuksien puuttumisesta tiedostoon doku/doku.php. Sekä start.txt:n että doku/doku.php:n käyttöoikeuksissa ei kuitenkaan ollut mitään vikaa, ne olivat juuri kuten piti.

Muutaman kerran yritettyäni tilanne sitten eskaloitui. Yhteys sivuston palveluntarjoajaani katkesi täysin, edes ping ei tavoittanut palvelinta. Tosin näin vain tietystä IP:stä – jos kokeilin kännykällä eli mobiililiittymästä, palvelin yhä vastasi.

Tänä aamuna yhteys taas toimi, joten jatkoin kokeiluja. Menin ensin SSH:lla palvelimelle, siirsin start.txt-tiedoston uudelle nimelle ja kokeilin luoda sen uudestaan. Ei ongelmia. Sitten yritin kopioida alkuperäisen start.txt:n sisällön uuteen komennolla ”cat start.txt.bak >> start.txt". Yhtäkkiä taas ”käyttöoikeudet puuttuivat”.

Lähdin kopioimaan alkuperäistä tiedostoa pätkä pätkältä. Lopulta vastaan tuli yksi (wikinsisäinen) linkki, jonka lisääminen aiheutti tilanteen. Linkissä ei sinänsä ollut vikaa eikä sen osoittamassa tiedostossakaan. Siirtelin hetken tekstipätkiä sinne tänne paikalliskoneelta leikepöydän yli, ja yhtäkkiä kaikki taas toimi. Kaikki alkuperäinen teksti oli mukana, vain järjestys oli vähän muuttunut.

Nyt sama ”käyttöoikeusongelma” on ilmennyt toisessakin tiedostossa. Nyt vikana tuntuu olevan se, että tiedosto sisältää yhden parittoman <-merkin! (”<” on välttämätön, koska se on osa muistiin pantua FreeBSD:n komentoa. HTML-korvaaminen &html;-muotoon ei toimi.)

Kokeilin käpistellä tiedostoa suoraan nanolla SSH:n yli. Sivu näkyi wikissä ookoo – mutta yritys muokata sitä wikikäyttöliittymässä aiheutti taas virheilmon, ja saman tien katkesi palvelinyhteys. Ping-paketit häviävät taas sataprosenttisesti ja SSH-yhteyskin jämähti käyttökelvottomaksi. Odottelen nyt sen paluuta.

MISTÄ TÄSSÄ ON KYSE? Onko vika oikeasti yksittäisessä <-merkissä, joka kuitenkin pari vuotta ehti sivulla toimia ongelmitta? Vai onko DokuWikin PHP-koodiin tullut esim. päivityksen myötä bugi –  yrittääkö se nyt käyttää wikin koodia siivoamatta ensin vaarallisia merkkejä? Vai onko kyseessä yksinkertaisesti palveluntarjoajan tiedostopalvelimen ongelma?

Sivuja: [1] 2 3 ... 6