Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - SuperOscar

Sivuja: [1] 2 3 ... 6
1
Yleistä keskustelua / Kuriirifirmat ovat helkutista
« : 19.09.22 - klo:18.23 »
Varmaan aika moni täällä on ehtinyt kokea sen, että kuriirifirma ilmoittaa toimitusaikansa muutaman päivän tarkkuudella, käy soittamassa ovikelloa ja kun sattuu olemaan töissä, lähettää vain paketin takaisin lähettäjälle mitään asiasta tiedottamatta.

No nyt tuli uudemmansorttinen kiusa: tilasin kirjan Suomalaisesta kirjakaupasta Schenkerin ilmaisella kuljetuksella naapurin K-markettiin. Viime viikon lopulla tuli kaupalta posti, jossa oli 12-numeroisen ”seurantatunnus” ilman mitään linkkiä seurantaan.

Guuglataan ”Schenker” ja etsitään tovi sivulta linkkiä ”Seuranta”. Sitten pitää valita PITKÄSTÄ luettelosta, onko kyseessä:

 • Asset ID
 • Booking ID
 • Consignees Reference Number
 • Container Number
 • Delivery order number
 • House Air Waybill
 • House BL
 • Job ID
 • Movement Reference Number
 • Package ID
 • Package Number
 • Purchase Order Number
 • Sales Order Number
 • Shipment Number Export Import
 • Shipper’s Reference Number
 • Shipping Order Number
 • STT Number vai
 • Consignment No. / Waybill No.

Arvatkaapas, mikä oli oikea ja monennellako yrittämällä onnistuin?

2
Äirelle synttärilahjaksi ostamassani uudessa HP:n halpiskannettavassa osoittautui olevan ikävä langaton piiri, Realtek RTL8852AE (verkosta löytyy osumia myös nimillä ”a85a” ja ”rtw89”). Tuki tälle vaikuttaisi olevan vasta Linux-ytimen versiossa 5.16. Kokeilin tämän myös openSUSE Tumbleweed -asennus-DVD:llä, ja se todella paitsi löytää verkkokortin myös pääsee sillä verkkoon.

Äirelläni on kuitenkin aina ollut käytössä Linux Mint Cinnamon, johon hän on tottunut. Sen uusinkaan versio ei tunnistanut paitsi langatonta verkkoa myöskään – ainakaan live-vaiheessa – kunnolla näytönohjainta, koska tarkkuudeksi sai vain 1024×768.

Nyt olen vähän n:n vaiheilla sen suhteen, mitä tehdä:

 • Voisin asentaa Linux Mint Cinnamonin ja kääntää verkkokortin ajurin käsin. Ratkaisun heikkoutena on se, että joka ikisen ytimen päivityksen jälkeen ajuri pitäisi asentaa taas käsin, mikä käytännössä estäisi panemasta päivityksiä automaattisiksi.
 • Muuten sama, mutta laiteajurin sijaan uudempi ydin. Samat ongelmat mahdollisesti vielä pahempina.
 • Viimeisenä mieleen tulevana vaihtoehtona olisi asentaa jokin sellainen jakelu, joka jo tarjoaisi 5.16-ytimen. Ongelmaksi tulee taas päivittäminen: esim. openSUSE Tumbleweedissä pitää käytännössä käsin ajaa ”zypper dup”, ja vieläpä turhan usein, jotta se oikein tällaiseen eläkeläiskoneeseen istuisi.

Ilmeisesti Ubuntun 22.04-versioonkaan ei vielä tule riittävän uutta ydintä, joten sen odottaminen ei taida olla ratkaisu.

Ideoita?

3
Yleistä keskustelua / Pieni pakkauskoe
« : 31.08.21 - klo:21.47 »
Törmäsinpä taas johonkuhun, joka ihmetteli, miksi ihmiset yhä käyttävät Gzipiä vaikka paljon tehokkaampiakin pakkausohjelmia on olemassa. Päätin tehdä pienen kokeen.

Oma tiedostokansioni, jonka kopioin aina koneelta toiselle, on nykykoossaan 2,6 GiB. Siinä on kaikenlaisia tiedostoja: tekstiä, kuvia, ääntä jne. eli se on aika hyvä tosielämän esimerkki eikä mitään tarvetta varten luotua satunnaisdataa. Pakkasin kaikki tar’illa eri pakkausmuotoihin.

Tulokset:

 • .tar.gz: 1,9 GiB, aika 1:53,17
 • .tar.bz2: 1,8 GiB, aika 10:42,55
 • .tar.xz: 1,6 GiB, aika 16:45,84

Minusta on aika selvä, miksi Gzipiä käytetään. Pakkaustehokkuus ei juurikaan parane mutta aikaa haaskaantuu moninkertaisesti enemmän noilla muilla. Niistä on luultavasti hyötyä lähinnä, kun tiedoston pienellä koolla on oikeasti väliä.

4
Tuli vastaan pieni ongelma. Yliopistotyönantaja tarjoaa Win10-koneen, jolla pitäisi työt tehdä. Haluaisin kuitenkin saada tiedostot sieltä turvaan omille koneilleni jotenkin siististi.

Linuxissa käytän tiedostojen tahdistukseen eri koneiden, NASsin ja tikun välillä Unisonia, mutta järjestelmäkäytänteiden vuoksi sen Windows-siirros kieltäytyy käynnistymästä. Minulla ei ole koneelle ylläpito-oikeuksia vaan kone on talon IT-tuen säätämä (ja minun puolestani saa ollakin: käytän ihan mieluusti Wintendoa vain pitkän kepin etäisyydeltä). 

Yliopiston oma ohjelmistohallinta tarjosi lupaavasti SyncToy-nimistä Microsoftin omaa työkalua, mutta se ei asentunut. Syyksi paljastui, että Microsoft on luopunut siitä ja poistanut sen sivuiltaan, mistä ohjelmistohallinta sitä luultavasti etsii. SyncToyn voi nähtävästi yhä ladata sieltä täältä, mutten tiedä, kävisikö sille kuten Unisonille eli järjestelmäkäytänteet estäisivät ajamasta sitä; en ole vielä kokeillut.

Yliopiston ohjelmistohallinnan lisäksi pystyn kuitenkin nähtävästi asentamaan ohjelmia Microsoft Storesta. Toistaiseksi ainoa löydökseni (haulla "sync”) oli muuten lupaava, mutta ilmaisversio ei suostu tahdistamaan kuin kiintolevyjen välillä, ei siirrettäville tietovälineille.

Onko jollakulla tiedossa jokin ohjelma Storesta, jota voisin yrittää, vai menenkö vaatimaan IT-tuelta SyncToyta (tai jotain muuta ohjelmaa) käyttööni koneelle?

Veto ja pudotus resurssinhallinnassa tikulle toki onnistuu sekin, mutta olisi turhan työlästä: haluaisin Unison- tai rsync-tyylisesti päivittää muuttuneet tiedostot.

5
TL;DR: Vivaldin uusimmissa versioissa ongelman voi välttää valitsemalla asetusten Yleistä-lehdeltä päivämääräesitykseksi ”Sama kuin valittu kieli”. Oletus on”Käytä järjestelmän asetusta”, joka edelleen toimii virheellisesti.

En tiedä, onko kukaan muu huomannut, mutta Vivaldi-selaimella on ongelmia päivämääräjonoissa. Olen kertonut siitä Vivaldin kehittäjille, ja ilmeisesti uusimmissa versioissa (4.*) parannusta on jo saatu aikaan.

Ongelma vaihtelee alustoittain. Linuxissa pitkissä päiväyksissä kuukaudennimen loppuinen -kuuta muuttuu niin, että sananloppuinen a-kirjain muuttuu kellonajan mukaan muotoon ”am” tai ”pm”, siis esim. ”heinäkuutam” (ennen klo 12) tai ”heinäkuutpm” (klo 12 jälkeen). Windowsissa ongelma on jotain mitä en tähän hätään muista, ja macOSissa kaikki on kuulemani mukaan kunnossa.

Koska kehittäjät eivät ensin tuntuneet korvaansa valituksistani lotkauttavan, selvittelin asiaa omatoimisesti. Sain selville, että päiväysjonojen käännökset löytyvät kaikille kielille JavaScript-tiedostosta /opt/vivaldi/resources/vivaldi/background-common-bundle.js. Kuukaudennimet ovat siellä niin lyhyinä (heinä) kuin pitkinä (heinäkuu) virheittä. Vivaldin oma pitkien päivämäärien muotoilujono annetaan sitten muodossa:

Koodia: [Valitse]
LLLL: "dddd, Do MMMM[ta] YYYY, [klo] HH.mm"
Virhe tulee ilmeisesti siinä, että hakasulkeissa olevat tekstit pitäisi tulkita literaaleiksi merkkijonoiksi, mutta jokin jossakin lähteekin tulkitsemaan niitä ainakin osin muotoilukomennoiksi, jolloin ”a” muuttuu am:ksi tai pm:ksi (miksi englanniksi, en tiedä).

Hyvää on siis se, että nutinani ilmeisesti kuitenkin kantautui kehittäjien korviin, ja Vivaldin oma asetus toimii nyt oikein. Tosin edelleen harmittaa, a) että ohjelman oletuksena käytössä on virheellinen järjestelmäasetus, ja b) ettei tuota LLLL-jonoa nähtävästi voi kotoistaa esim. poistamalla pilkkuja, koska sitä ei ole Vivaldin Weblatessa.

6
Mediatoistimena toiminut vain kaksi ja puoli vuotta vanha Raspberry Pi 3 B+:ni otti ja levisi. Ei herää henkiin enää sen vertaa, että saisi näytölle kuvaa aikaiseksi kortilla tai kortitta.

Aloin katsella, mitäs seuraavaksi. Onko kantaa, RPi 4 vai esim. Banana Pie M3 vai jotakin aivan muuta, kun tavoite on vain kevyt ja hiljainen laite telkkuun kiinnitettäväksi. Viimeaikaiset Raspberry Pi Foundationin toilailut Microsoft-kytkösten kanssa ovat vähän tökkineet luottamusta sen vapauteen, mutta toisaalta sille on helpointa löytää valmiita lisäosia jne.

7
Facebookin kautta tuli tämmöinen väittämä vastaan:

https://lapcatsoftware.com/articles/closing.html

Kokeilin tuota openSUSE Leapissä sekä Vivaldilla että Firefoxilla, ja kumpikin sulki lsof -i TCP -komennon mukaan yhteytensä, kun suljin selaimen. Onko jollakulla havaintoa päinvastaisesta?

8
Kauppapaikka / A: Trust-äänikortti (PCI)
« : 21.03.21 - klo:16.16 »
Samasta syystä kuin digi-TV-korteista olisin luopumassa Trust Sound Expert Digital Surround 6.1 -äänikortista: ei ole enää koneessa PCI-väylää, mihin kortin lykätä. On ääneltään erinomainen ja kuten kuvasta näkyy, liitännöissä löytyy, koska lisäosassa on vielä optinen liitäntä.


9
Kauppapaikka / A: Digi-TV-kortteja (PCI)
« : 21.03.21 - klo:16.09 »
Jos jollakulla on vielä tarvetta tai mahdollisuus käyttää PCI-väyläisiä (siis ei PCI-E-!) digi-TV-kortteja, minulta lähtisi kolme ihan ilmaiseksi:

 • Cinergy (DVB-C)
 • TechniSat (DVB-T)
 • Hauppauge WinTV  Nova (DVB-T)

Itselläni ei ole toviin ollut PCI-väyläistä pöytäkonetta.


10
Itse en ole youtube-dl:ää juuri käyttänyt, mutta se on sen verran toistuva keskustelunaihe tällä foorumilla, että joitakuita ehkä kiinnostaa sen olevan ilmeisesti tekijänoikeusmafian hyökkäyksen kohteena juuri nyt.

https://github.com/github/dmca/blob/master/2020/10/2020-10-23-RIAA.md

Voisi olla aiheen napata sorsat talteen, jos ne yhtäkkisesti katoavat verkosta…

11
Yleistä keskustelua / zram vai tmpfs?
« : 23.10.20 - klo:23.49 »
zramista löytyy foorumilta jokunen hakutulos vuosien varrelta, mutta aika usein näkyy jääneen aloitukseksi…

Törmäsin redditissä väittämään, että /tmp olisi ”ehdottomasti järkevämpää” tehdä zram- kuin tmpfs-osioksi. Yritin asiaa guuglatakin, mutta hyvää ohjetta toteutukseen en ole löytänyt. Sikäli kuin ymmärrän, zram vain varaa muistin laitenimellä /dev/zram<NUMERO>, ja tälle laitteelle pitää sitten luoda tiedostojärjestelmä tavallisella mkfs.<TYYPPI>-komennolla. Mutta miten tällainen voisi korvata tmpfs:n, jolta jälkimmäinen vaihe puuttuu?

Kun haluan /tmp-kansion tmpfs:ksi, lisään vain /etc/fstabiin tällaisen rivin:

Koodia: [Valitse]
tmpfs  /tmp  tmpfs  noexec,nodev,nosuid,size=2G  0  0
Vastaava ei käsittääkseni suoraan ole zramilla mahdollista, koska koneen käynnistyessä edellinen zram-laite on tietenkin pyyhkiytynyt olemattomiin ja sille pitää luoda tiedostojärjestelmä uudestaan. Vai mitä en tässä nyt ymmärrä? Tietääkö joku paremmin?

12
Päivittelin äireni konetta, jossa on Linux Mint 19.3 Cinnamon. Olen aikanaan tehnyt siihen liian pienen erillisen /boot-osion, mikä pakottaa aika ajoin poistamaan vanhoja järjestelmäytimiä, jottei tila lopu. (Joo, tyhmä ratkaisu, tiedän. En vain viitsi asentaa koko konetta sen takia uudestaan ennen kuin on muista syistä pakko.)

Nyt huomasin oudon, ikään kuin puoliksi asentuneen ytimen. Järjestelmä käyttää ydintä 5.3.0-62, mutta /boot-kansiosta löytyy myös uudempi 5.4.0-42, joka vain ei oikein näytä olevan toimintakunnossa:

Koodia: [Valitse]
terttu@teete [~]% ll /boot/*5.4.0*
-rw-r--r-- 1 root root 233K 2020-07-10 09:54 /boot/config-5.4.0-42-generic
-rw-r--r-- 1 root root  66M 2020-08-11 10:13 /boot/initrd.img-5.4.0-42-generic
-rw------- 1 root root 4,4M 2020-07-10 09:54 /boot/System.map-5.4.0-42-generic
-rw------- 1 root root 9,0M 2020-07-10 09:56 /boot/vmlinuz-5.4.0-42-generic.dpkg-new

…eli muuten ookoo mutta vmlinuz-tiedoston nimen lopussa on ”.dpkg.new” ikään kuin merkiksi siitä, että jokin on kesken.

Kone käynnistyy automaattisesti tuoreimpaan 5.3-sarjan ytimeen ongelmitta. Ajoin jo komennon sudo apt install -f näkyvittä tuloksitta.

Ei tämä varsinaisesti huoleta, mutta ihmetyttää: mistä oikein on kyse?

13
Yleistä keskustelua / ”Omoluuria” etsimässä
« : 07.08.20 - klo:10.15 »
Etätyötarpeiden lisäännyttyä videoneuvotteluineen olen alkanut etsiskellä kannettavaan käyvää (mahdollisimman halpaa!) ns. omoluuria eli laitetta joka tunnetaan myös kuulokemikrofonina, headsetinä, pelikuulokkeina yms.

Koska kannettavassa on vain yksi miniplugiliitäntä kuulokkeita varten, suljen tietysti pois sellaiset laitteet, jotka kiinnittyvät koneeseen kahdella miniplugilla. Ensisijaisesti hain USB-liitäntäisiä laitteita, mutta sitten huomasin monen verkkokaupan sivuilla yllätyksekseni YHDELLÄ miniplugilla kytkeytyviä kuulokkeita, joita ainakin väitetään mikrofonillisiksi.

Voiko tämä olla totta? Onko kannettavan kuulokeminiplugiliitäntä todella kaksisuuntainen? Vai jääkö minulta jotain oleellista ymmärtämättä?

14
Yleistä keskustelua / Kotelotuuletin: 120 vai 140 mm?
« : 27.03.20 - klo:11.16 »
Tämä on nyt varmaan taatun umpityhmä kysymys, mutta olen miettinyt kotelotuuletinta vanhaan koppaan kootun uuden koneen viilentämiseksi. (Vanhassa Xeon-koneessa lämmöt pyörivät < 30 asteessa, uudessa Ryzen5:ssa säännöllisesti 40–55 asteessa.)

Kotelotuulettimia näkyy olevan kahta kokoa, 120 ja 140 mm. Käyvätkö ne samoihin (ATX-)koteloihin vai pitäisikö minun avata koppa ja ruveta mittanauhan kanssa puntaroimaan, kumpi mahtaa olla oikea malli? Vähän arveluttaa siis se, että annettu mitta on luultavasti kehyksen halkaisija, kun taas kotelosta voi lähinnä mitata ruuvinreikien etäisyyden…

15
Kauppapaikka / A: emo (+ suoritin ja muisti), virtalähde
« : 24.02.20 - klo:11.35 »
Tein kakkospöytäkoneelleni sisuskalupäivityksen, ja nyt olisi jollekulle halukkaalle nikkaroijalle annettavaksi ilmaisia osia:

Asus M4A77 -emo muistaakseni viimeisimmin saapunein BIOS-päivityksin. Emolla kiinni AMD Athlon II X3 405e -suoritin (pikku-e = vähävirtainen ja siten hiljainen) sekä 4 GiB muistia.

Lisäksi yhdessä tai erikseen Nexus NX-3500 -ATX-virtalähde, 350 W. Erittäin hiljainen. Vaihdon syynä oli ainoastaan se, ettei tässä ole emolle menevää kahdeksannastaista EATX-virtaliitintä vaan ainoastaan 4-nastainen ATX.

Ikää näillä on jo jokusia vuosia, mutta toimivat yhä hyvin. Etenkin virtalähdettä olen jäänyt jopa kaipaamaan, koska nykyinen pitää ikävää meteliä :p

Sijaitsevat Nokialla, kuljetus onnistuu Tampereen keskustaan saakka. Postittamaan ei kannata alkaa, mieluummin kiikutan kierrätykseen :)

16
redditissä käydyn keskustelun perusteella onnistuin lopultakin väsäämään varsin 4DOS-maisen komento- ja kansiohistoriavalikon zsh:hon.

Edellytykset: dmenu sekä asetus

Koodia: [Valitse]
setopt auto_pushd
Funktion sisältö on tällainen, tallennetaan vaikka nimelle ”either-history-dmenu” jonnekin $fpathin varrelle:

Koodia: [Valitse]
if [[ $BUFFER == cd\ * ]]; then
    LBUFFER+=\~$(dirs | dmenu -i -l 20 | awk '{ print $1 }')
else
    LBUFFER=$(fc -lr 1 | dmenu -i -l 20 | sed 's/^ [0-9]\+ \+//')
fi

Sitten kytketään tämä esim. PgUp-näppäimeen:

Koodia: [Valitse]
autoload -U either-history-dmenu
zle -N either-history-dmenu
bindkey "\e[5~" either-history-dmenu

Nyt kun komentorivillä painaa PgUp, selataan kansiohistoriaa, jos komentorivi alkaa ”cd ”, muussa tapauksessa selataan komentohistoriaa. Valikosta tehty valinta lisätään komentoriville odottamaan Enterin painallusta.

17
Yleistä keskustelua / Miten tulostimia särjetään
« : 19.08.19 - klo:17.10 »
Lupasin toisessa säikeessä kertoa oman karvaan esimerkkini tulostimista.

Minulla on periaatteessa kaikki tulostustarpeeni täyttävä mv-laser, Samsung ML-2851NDR. On 1200 dpi:n tarkkuus, lankaverkko ja kaksipuoleinen tulostus. Toiminut hyvin vuosia.

Sitten alkoi tulla sivulle suttua. Muistin yhdeltä laitteet paremmin tajuavalta tutultani kuulleeni, että kyseisenlainen vika johtuu kasetista. Varmistin kysymällä häneltä, ja hän sanoi homman hoituvan kunhan vien kasetin täytettäväksi.

No vein, liikkeeseen jota on ehkä turha tässä nimetä. Ensimmäiseksi myyjä ihmetteli kasetin kokoa: ei ollut kuulemma ikinä nähnyt niin isoa. Ihan normaali laserin kasetti siis. Olisi pitänyt arvata, että liike täyttää lähinnä mustesuihkarien kasetteja. Eivät luvanneet täyttää kasettia, koska heillä ei ollut siihen sopivaa sirua, mutta pystyivät myymään uuden merkittömän sopivan kasetin (n. 1/3 Samsungin kasetin hinnasta).

Ostin ja vein kotiin. Ei toimi, tulostin vilkuttaa vain punaista merkiksi että kasettia ei tunnisteta.

Vein kasetin takaisin liikkeeseen ja se vaihdettiin toiseen. Uudempi toimi sen verran, että tulostin havaitsi kasetin ja alkoi tulostaa, mutta aina ensimmäisen sivun loppupuolella tuli ”paperitukos” ja arkki täytyi kaivaa ulos koneesta. Yksikään sivu ei tulostunut loppuun.

Purettiin kaupat ja ostin alkuperäiskasetin. Muuten hyvä, mutta nyt tulostin on pysyvän oloisesti rikki: joka ikisen tulostuksen ensimmäiselle sivulle tulee tuhrua ja tuskastuttavan usein paperi jää sisään. Kun laitteesta ottaa virrat pois ja panee takaisin päälle, koko alkuperäinen tulostustyö tulee ulos – muuten ongelmitta mutta eka sivu yleensä tuhruisena.

Ilmeisesti merkittömien kasettien sirut jotenkin sekoittivat laitteen. Luulen että sen pystyisi yhä korjaamaan, mutta a) tuntemani osaajat  eivät enää halua tällaisia tehdä ja b) asialliseen liikkeeseen viemällä korjaus saattaisi onnistua mutta maksaisi helposti saman tien enemmän kuin uusi samanlainen tulostin.

Veeuttaa kyllä kohtalaisesti. Tulostimet taitaa olla markkinasyistä suunniteltu hajoamaan määräajassa.

18
Kas kun kukaan ei vielä ole käynyt ihmettelemään tätä keskustelua:

https://lists.opensuse.org/opensuse-project/2019-06/msg00001.html

Sikäli kuin tuota ymmärrän, nykyisessä brändäyksessä jakelujen nimet ovat Leap ja Tumbleweed, tulevaisuudessa myös MicroOS ja Kubic, kun taas openSUSE on yhteisön nimi. Nyt halutaan päästä irti ”SUSE”-osasta, jotta saataisiin etäisyyttä kaupallista Linuxia tekevään SUSE-yhtiöön. Taustalla ei ole mitään riitaa, vaan halutaan vain varmistaa, ettei yhtiö tulevaisuudessakaan voi haitallisesti vaikuttaa yhteisöjakeluihin. Toisin sanoen yhtiön kanssa voitaisiin kyllä päästä sopuun SUSE-nimen käytöstä, mutta koska maailmassa on miljoona eri lainsäädäntöä, on turvallisempaa saman tien luopua koko nimestä kuin ottaa riski jostakin oikeusjutusta vastaisuudessa (?).

Keskustelu niin tulevasta nimestä kuin tulevasta graafisesta ilmeestä on kuumeisesti käynnissä.

Muoks: Redditissä: https://www.reddit.com/r/linux/comments/bwf3p2/opensuse_community_is_having_a_discussion_on/

19
Vaikka enimmäkseen KDE Plasmaa käytänkin, joitakin ohjelmia väkisinkin on, jotka käyttävät Gtk:ta tai ainakin Gnomen tiedostonvalintaikkunoita. Se tuntuu tuhlailevan nykymuodossaan tilaa varsin holtittomasti, etenkin pystysuunnassa.

Saako tuota oheisessa kuvassa punaisella ympyröityä, täysin turhaa laitekuvakerivistöä mitenkään pois tai edes piilotettua (kuten Dolphinissa)? On mielestäni aika kaukaa haettu ajatus, että haluaisin käsitellä tiedostojärjestelmää looginen osio osiolta ja vielä päättää ajonaikaisesti irrottaa esim. /home-osion!!!


20
Kun toisessa säikeessä tulivat puheeksi kokemukset eri näppäimistöistä, tulin napanneeksi kuvat vaatehuonevarastossa makoilevista vanhoista näppäimistöistä ja kirjoitelleeksi niistä käyttökokemuskuvaukset:

https://legisign.org/koti/nappaimistoja.html

Tuossa taitavat nyt olla kaikki minulla tällä hetkellä olevat näppäimistöt pääkäytössä olevaa lukuun ottamatta (en viitsinyt kuvausta varten irrotella). Aikaisempia on heitetty meneen ja lahjoiteltu vuosien varrella.

(Kuvista huomaa, etten ole mikään valokuvaaja. Valkoisen alustan löysin mutta tasaista valoa en onnistunut saamaan missäänpäin kämppääni.)

Sivuja: [1] 2 3 ... 6