Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - SuperOscar

Sivuja: [1] 2 3 ... 200
1
Itineraryn suomennosta koskevat moitteet ja avautumiset voi muuten osoittaa minulle. Tiedän että siellä on joitakin heikkouksia: matkailusanasto on vaikeaa.

2
Yleistä keskustelua / Vs: Sivusto ei ole turvallinen
« : 13.04.24 - klo:11.56 »
Kokeiletko oikealla osoitteella? Ts. alussa https:// eikä http://?

3
Kokeilisin loppuun pelkkää pistettä (”.”) vinoviivan ja pisteen (”/.”) sijaan, etenkin kun jälkimmäinen tarkoittaa samaa kuin pelkkä vinoviiva eli yrität kopioida juurikansioon.

4
Kokeilepas Gnomea, rääkyykö SELinux siinäkin.

Nyt en muista, tekeekö se niin Fedorassa, koska Fedorasta on valmis KDE-spinni. CentOS Streamissä ja RHEL-klooneissa (Alma, Rocky) kylläkin: asennuksen jälkeen elämä on hetken yhtä dialogiviidakkoa.

5
Minulle ei ole tullut koskaan mitään ilmoitusta SELinux:lta, johtuu varmaan siitä että en ole "liittynyt" siihen milläään tavoin.

Mutta millä olet saanut sen hiljaiseksi? Saako sen jotenkin asennusvaiheessa jätetyksi pois?

openSUSEn ja Ubuntun käyttämä AppArmor ei tunnu ollenkaan yhtä äänekkäältä siihen verrattuna. Tosin niissä taitaakin oletusprofiili olla täysin tyhjä.

6
Toivon, ettei tätä nyt pidetä riidanhaastamisena, mutta täytyy sanoa, etten itse koskaan oikein ole mieltynyt Fedoraan.

En itsekään oikein tiedä, miksi. SELinux on varmasti yksi syy: se tuntuu masinoivan tämän tuosta ilmoituksia, joille ei oikein voi tehdä mitään. Jokin sovellus on saanut oikeudet johonkin – mutta ei ole mitään helppoa keinoa tehdä asialle muuta kuin kuitata viesti nähdyksi!

Gnome sen sijaan ei ole syy, koska joka tapauksessa olen aina tavannut asentaa Fedoran KDE-spinnin.

Lähinnä Fedoran etuna olen pitänyt sitä, että se on yksi suosituimpia jakeluja ja siksi sille kolmannen osapuolen ohjelmista usein tuki löytyy.

7
Yleistä keskustelua / Vs: XZ -Havoittuvuus Linuxeissa
« : 30.03.24 - klo:17.43 »
Toisaalta ainakin Debianin bugisähköpostilistalla on oltu huolestuneita siitä, että takaportin tekijä vaikuttaa etsineen hyökkäyssuuntia jo jonkin aikaa. Vaikka tämä nimenomainen haavoittuvuus ei siis olisikaan levinnyt, kuinka varma voi olla siitä, etteikö jotakin olisi ujutettu koodiin jo aiemmin?

8
Onko mahdollista asentaa numpy-versio virtuaalikoneeseen ?

Helpompaa ja nykyisin suositeltuakin olisi käyttää virtuaaliympäristöä, jonka koostumusta voisi sitten mielin määrin säätää ilman pelkoa haitanteosta järjestelmälle.

Periaatteessa tarvitaan vain:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install python3-venv
mkdir /jokin/sopiva/kansio
python3 -m venv /jokin/sopiva/kansio

Sitten Python käyntiin tuolta: /jokin/sopiva/kansio/bin/python3. Skriptien #!-riville tietty sama muutos.

9
Nyt huomasin selatessani nettiä, että Abbyy Finereader ohjelman voi saada myös Ubuntu Linuxille.

Onko antaa mitään linkkiä? Guuglatessani huomasin, että ilmeisesti jossakin vaiheessa näin olisi saattanut olla, mutta ei enää. Ainakaan nykyisen tuotteen eli FineReader PDF:n myyntisivu ei Linux-versiota tarjoa.

Yhdessä vaiheessa FineReaderistä tarjottiin Linuxiin käyttöliittymätöntä moottoria (jota lähinnä olisi voinut käyttää komentoriviltä skriptaamalla), mutta sekin katosi myöhemmin.

Tämä on sikäli harmi, että FineReader oli aikanaan ylivoimaisesti paras OCR-ohjelma.

10
Ensimmäinen rivi on oleellisempi. Sillä guuglaamalla vastaus löytyy helposti:

  • mene BIOSsiin ja poista Secure Boot käytöstä
  • buuttaa ja mene Ubuntuun
  • asenna shim-signed-paketti
  • buuttaa, mene BIOSsiin ja ota Secure Boot takaisin käyttöön.

Toinen ratkaisu on tietysti jättää Secure Boot kokonaan pois käytöstä, jos vain Wintendo suostuu käynnistymään ilman sitä.

11
Käynnistyssalasana on pure jenkki, käynnistytyään näppäimistö muuttuu suomalaiseksi.

Tarkoitat siis, että kirjautumisruudussa on amerikkalainen mutta työpöydällä suomalainen näppisasettelu? Ongelma lähtee siitä, että asettelu joudutaan asettamaan ainakin kahdesti: ensin koko järjestelmälle (joka konsolin perusteella on oikein), sitten istunnonhallinnalle / Waylandille ja lopulta käyttäjälle työpöytäjärjestelmässä. Alku- ja loppupäät ovat helpot ja tuon keskimmäisen pitäisi noudattaa järjestelmän asetusta, mutta ilmeisesti nyt on jossain bitti vinossa. En kyllä tiedä missä!

12
Kauppapaikka / Vs: O: 120 --> Gigan SSD SATA III -levy
« : 13.02.24 - klo:23.40 »
Espoo, Tapiola.
Hakusessa on SSD levy, noita mekaanisia 2,5" on itselläkin muutama.

Tarttee katsoa, 250-gigainen SSD olisi muistaakseni jossakin, kun pöytäkoneessa vaihdoin NVMe-levyksi.

Asun arkiviikot Espoon keskuksessa, tosin ensi viikko on talviloman takia poikkeus, joten ehkä onnistuisi vaihto postittakin.

13
Kauppapaikka / Vs: O: 120 --> Gigan SSD SATA III -levy
« : 13.02.24 - klo:16.32 »
Minnepäin olisivat menossa (mietin siis toimitusta)? Minulla taitaa olla useampiakin 2½-tuumaisia mekaanisia ja taitaa olla yksi SSD:kin kotosalla jemmassa.

14
Yleistä keskustelua / Vs: Klikki uutisten aatelia?
« : 11.02.24 - klo:21.12 »
Mikä ei silti muuta kansainvälisoikeudellista näkökulmaa. Viranomainen on viranomainen, vaikka hänen valintansa sellaiseksi ei täyttäisi jonkun toisen mielestä hyväksyttäviä kriteerejä. Juuri tähänhän myös perustuu, miksi läntisten yritysten on helppo Kiinassa taipua paikallisiin sääntöihin sensuurista: maassa noudatetaan maan lakeja.

Ja itse asiassa totalitaarisissakin maissa tällä kahtiajaolla on kiintoisia seurauksia. Esimerkiksi natsi-Saksassa oli usein kaksi päällekkäistä järjestelmää, toinen puolueen, toinen valtion, ja ne saattoivat kilpailla keskenään.

15
Yleistä keskustelua / Vs: Klikki uutisten aatelia?
« : 10.02.24 - klo:16.31 »
Turha ruveta hiuksia halkomaan.

Kansainvälisen oikeudenkin silmissä kyse on kaikkea muuta kuin hiustenhalonnasta. Jos oikeus tietoihin on poliisilla, suhtautuminen on aika erilaista, kuin jos se olisi jollakin puolueella.

Lainaus
Eroaa ainakain siinä mielessä länteen, että täällä ei aktiivisesti vakoilla yksityishenkilöiden touhuja, eikä vielä tarvitse pelätä, että hallitusta kritisoivista kirjoituksista tullaan yöllä hakemaan vankilaan.

Eipä kummastakaan asiasta voi olla varma. Vai sanotaanko niin, että ainakin ensimmäinen on takuuvarmasti epätosi väittämä, koska nimenomaan yksityishenkilöitähän lännessäkin yleensä vakoillaan – massavakoilu on vasta toissijainen juttu ja liitetään enemmän Kiinaan kuin länteen.

Jos tietoturva oikeasti kiinnostaa, kannattaa liittyä Effiin ja aktivoitua.

16
Yleistä keskustelua / Vs: Klikki uutisten aatelia?
« : 10.02.24 - klo:12.20 »
Kiinassa myytäviin puhelimiin ja laitteisiin pitää olla kommaripuolueella esteetön pääsyoikeus joko fyysisesti tai etänä.

Itse asiassa ei. Kiinan kommunistisella puolueella ei ole suoraa pääsyä mihinkään, mutta Kiinan viranomaisilla saattaa olla.

Tosin on sitten harmaamman alueen kysymys, paljonko tämä eroaa lännestä. NSA on yhtä tunnetusti ansoittanut kaikki Yhdysvalloissa valmistetut laitteet samoin kuin kaiken, mihin amerikkalaiset pääsevät käsiksi; EU:ssa esiintyy toistuvasti vaatimuksia tehdä laitteistot ja ohjelmat sellaisiksi, että viranomaisilla olisi aina niihin takaportti jne.

17
Äkkiseltään katsottuna nuo QFont- ja QObject-jutut ovat vain aivan normaalia Plasman huttua, josta ei tarvitse välittää. Hunspell-sanaston virheilmoitus taitaa liittyä siihen, että Hunspelliin ei ole suomenkielistä sanastoa olemassakaan. XDG-puolellakaan ei ole mitään erityisen ihmeellistä.

Oikeastaan huomiota herättää vain tämä rivi:

Koodia: [Valitse]
tammi 23 19:10:26 siivet3 sddm-helper[1201]: gkr-pam: unable to locate daemon control file
”PAM” (Pluggable Authentication Module) liittyy nimenomaan sisäänkirjautumiseen, ja jollei SDDM jotenkin saa siihen yhteyttä, se voisi selittää, mikseivät asiat toimi.

18
Aikanaan kun käyttäjiltä ei haluttu peittää kaikkea, tuli käynnistyksessä näkyviin jonkunlainen check-lista, josta voi arvailla mikä voisi olla ongelma.

Mutta juuri senhän journalctl-komennolla näkee! Paitsi että antamassani komennossa -p-vipu rajaa lokista pois kaiken varoituksen alapuolelta. Periaatteessa voisi jopa rajata ”-p err”, koska virheeltähän tuo vaikuttaa.

19
Yleisesti ottaen järkevintä olisi katsoa, mikä menee vikaan, sen sijaan että vain palloilee villisti sinne tänne 8)

Esimerkiksi komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo journalctl -xb 0 -p warning
…näkisi jo aika mukavasti, mikä mättää ja missä.

20
Login-asetuksissa mainitaan viitataan sddm'mään. Sillä ei taida sitten varsinaisesti olla tekemistä suoraan Plasman kanssa ?

On sillä sikäli, että SDDM on Plasman oletusistunnonhallinta, vaikka Kubuntu muuta käyttääkin. (KDE-projektin varsinainen oma istunnonhallinta KDM hylättiin jo ajat sitten.)

En ole nyt *buntu tai edes .deb-koneella, mutta suositeltavin tapa vaihtaa istunnonhallintaa on komennolla dpkg-reconfigure:

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure PAKETTI
…missä PAKETTI on ilmeisesti sillä hetkellä käytössä olevan istunnonhallintaohjelman nimi, että ”sddm” tai ”lightdm”.

Sivuja: [1] 2 3 ... 200