Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - SuperOscar

Sivuja: [1] 2 3 ... 201
1
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GitHub ja 2FA - ohjeet?
« : 05.10.24 - klo:09.14 »
Pakko kysyä näin vuosia yubikeytä käyttäneenä onko sen käytössä jotain negatiivista? :-D

Ei missään nimessä – pikemmin päinvastoin. Vaihtoehtona oli asentaa omaan puhelimeeni paitsi Microsoft Authenticator myös Intune-valvontaohjelmisto, joka olisi luonut puhelimeen työnantajan profiilin ja erilliset sovellukset. Siihen en halunnut suostua. Lähinnä vastustin sitä, että olisin joutunut maksamaan Yubikeyn itse.

2
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GitHub ja 2FA - ohjeet?
« : 03.10.24 - klo:18.03 »
Mobiilisovellusten lisäksi myös Yubikey voi toimia toisena tunnistautumismenetelmänä. Huomasin sen itse nimenomaan GitHubissa, kun olin sivutyönantajan kirjautumisvaatimusten pakottamana joutunut Yubikeyn ottamaan (he onneksi maksoivat ;D).

3
Mä en ole koskaan uskaltanut käyttää dd:tä, sillä se voi tehdä myös pahaa, jos ei tiedä mitä on tekemässä.

Oikeastaan ainoa parametri, joka pitää moneen kertaan tarkistaa, on of= eli tulostiedosto.

Hyvä tapa oppia on aina ennen dd-komentoa ajaa lsblk, jolla varmistaa, että kohdelaite ei ainakaan ole käynnissä olevan järjestelmän käytössä.

4
Oletko kokeillut komentoa:

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg --configure -a
Se pelastaa joskus, kun jotakin on jäänyt kesken ja siksi mennyt sekaisin.

Jollei sekään auta, saattaa joutua siivoamaan aptin jälkiä käsin.

5
Tuonnempana voin kokeilla vielä hienostuneempia ratkaisuja, mutta nyt kytkin Super+K-pikanäppäimen tällaiseen skriptiin:

Koodia: [Valitse]
#!/bin/sh

MOUSE="Ergoslider Mouse"
STATEFILE=/tmp/ergoslider
if [ ! -e $STATEFILE ]; then
    xinput --disable "$MOUSE"
    touch $STATEFILE
else
    xinput --enable "$MOUSE"
    rm $STATEFILE
fi

Tuossa siis käytetään /tmp-kansioon sijoitettua tyhjää tiedostoa lippuna, koska en keksinyt tapaa ottaa xinput-komennolla selville laitteen senhetkistä tilaa.

Muoks: tila löytyykin komennolla --list-props, jota pitää grepata.

Koodia: [Valitse]
#!/bin/sh

MOUSE="Ergoslider Mouse"
if xinput --list-props "$MOUSE" | grep "Device Enabled" | grep -q '1$'; then
    xinput --disable "$MOUSE"
else
    xinput --enable "$MOUSE"
fi

6
Ainakin tasohiirille noita ohjeita on eli yrittäisin hakea sellaisia. Archin wiki ainakin neuvoo käyttämään xinput-komentoa, jonka voi sitten yhdistää pikanäppäimeen (xinput disable ja xinput enable komennot siis omiin näppäimiinsä tai skriptillä samaan).

Ainakin tähän asti toimii! Komento

Koodia: [Valitse]
xinput disable "Ergoslider Mouse"
poistaa hiiren onnistuneesti käytöstä ja enable-vaihtoehto palauttaa sen käyttöön. Kokeilen ensin tätä vaihtoehtoa.

7
Sain taannoin kohtuuhinnalla ErgoSlider Plus -merkkisen ”palikkahiiren” (en tosin Verkkokaupasta, minne linkki vie; tuolla oli vain sopivasti kuva).

Laite toimii muuten mukavasti, mutta ongelmana on hiiriosoittimen jatkuva liike kirjoittaessani: peukaloni valahtavat juuri sen verran alas, että osuvat hiirtä liikuttavaan palikkaan.

Laitteella ei ole omaa ajuria eikä siksi myöskään mitään säätöjä. Harvinaisuutensa takia tällaisille laitteille ei ole mitään yleistä tukea Linuxin graafisissa käyttöympäristöissä. Laite kuitenkin käyttää tuiki tavallista libinput-ajuria, kuten tästä näkyy:

Koodia: [Valitse]
tn@kant% grep "input driver" /var/log/Xorg.0.log

[    17.955] (II) Using input driver 'libinput' for 'Ergoslider Mouse'

[    18.003] (II) Using input driver 'libinput' for 'Ergoslider System Control'
[    18.029] (II) Using input driver 'libinput' for 'Ergoslider Keypad'
[    18.065] (II) Using input driver 'libinput' for 'Ergoslider Consumer Control'

(poistin epäolennaisuuksia).

Keksisikö joku keinon, millä voisin jollakin tavoin komentaa hiiren ohjelmallisesti pysymään paikallaan? Sen voisi sitten vaikka kytkeä pikanäppäimeen. Ikään kuin ”hiiri seis” / ”hiiri liikkeelle”?

8
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tekstin yliviivaus
« : 15.07.24 - klo:12.49 »
On minusta aika kömpelöä ja hidasta alkaa komentoriveillä temppuilemaan kun  voi del-näppäimellä poistaa koko rivin nopeammin. Aika harvoinhan on tarvetta jättää yliviivattu teksti ollenkaan näkyviin.
Oletin että olisi joku  yksinkertainen näppäinkikkailu asian hoitamiseksi.

Mistä ohjelmasta nyt puhut? LibreOffice Writerissa yms. on yleensä yliviivaus olemassa, koska sitä tarvitaan juridisissa ympyröissä. Muissa teksteissä toki yleensä teksti vain poistetaan.

9
lsmod-komennolla voisi katsoa, mikä ajuri on käytössä. Valitettavasti siihen ei taida olla mitään yhtä loitsua, vaan täytyy etsiä ajuri kerrallaan. Esimerkiksi seuraavalla voi selvittää, onko käytössä Radeonin vapaa ajuri:

Koodia: [Valitse]
lsmod | grep -q '^amdgpu' && echo on || echo ei ole

10
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Firefoxissa haamureunus
« : 19.06.24 - klo:10.16 »
En oikein tiedä, mitä kuvassa pitäisi nähdä, mutta ettei kyse ole vain vierityspalkeista? Chromessa ne ovat kiinteät, Firefoxissa varmaan dynaamiset.

11
Ilmeisesti myös ffprobesta pitää tehdä symlinkki, koska se on erillinen ohjelma.

12
Vaihtoehtoja on tietysti muitakin. Voisit myös lisätä /snap/bin-kansion hakupolkuun tai luoda ohjelmatiedostosta symlinkin joko /usr/bin- tai ehkä mieluummin /usr/local/bin-kansioon. Itse suosisin tuota viimeistä ratkaisua:

Koodia: [Valitse]
sudo ln -s /snap/bin/ffmpeg /usr/local/bin

13
Plasmassa taitaa olla jopa vakiona jotkin pikanäppäimet, mutta hieman hankalat. Itse olen asettanut Meta+nuolinäppäimet sekä Meta+numeronäppäimet vaihtamaan työpöytää ja Meta+vaihto+nuolinäppäimet sekä Meta+vaihto+numeronäppäimet siirtämään ikkunan työpöydälle.

14
Tiedostojen vertailuun on myös ihan omia ohjelmia. Itse käytän kdiff3.ta, mutta se on Plasma-ohjelma.

15
Ratkaisussa on kuitenkin sellainen piirre, että kumpikin käyttäjä voi omasta ympäristöstään päästä käsiksi toisen tiedostoihin tiedostonhallinnan kautta valitsemalla ”Muut sijainnit” ja sieltä toisen käyttäjän kiintolevyn. Liittyy varmaan tiedostojen ja kansioiden omistajuuksiin ja oikeuksiin mutten nyt hokaa miten tämän voisi tarvittaessa estää?

Ongelman ydin on se, että käyttöoikeudet eivät määräydy käyttäjätunnuksesta sinänsä vaan UID:stä. Useimmat Linux-jakelut asettavat nykyisin ensimmäiselle määritetylle käyttäjälle UID:n 1000 (joskin sellaisiakin saattaa yhä löytyä, joissa se on 500 tai jotain muuta).

Yksi ratkaisu voisi siis olla muuttaa toisessa käyttiksessä käyttäjätunnuksen UID. vipw-ohjelmalla se sinänsä onnistuu – mutta! Jos on kirjautuneena sisään sillä tunnuksella, jota yrittää muuttaa, kaikki menee saman tien sekaisin. Esimerkiksi sudo-oikeudet ovat alkuperäisellä tunnuksella, eivät ”uudella” eli muuttuneella. Jos ja kun root-tunnus ei ole käytettävissä (mikä on Ubuntun normitilanne), lopputulos voi olla järjestelmä, joka pitää korjata live-levyn avulla.

16
Laadun kärsimättä ei oikein mitenkään, etenkin koska MP4 on jo valmiiksi häviöllinen muoto.

Oletko HandBrakeä kokeillut? Paketin nimi voi olla ”handbrake” tai ”handbrake-gtk” tms. Ohjelmasta on siis sekä graafisen käyttöliittymän että komentoriviversio, ja voisi kuvitella, että pelkkä ”handbrake” asentaisi edellisen, mutta varmahan ei voi olla.

17
Itineraryn suomennosta koskevat moitteet ja avautumiset voi muuten osoittaa minulle. Tiedän että siellä on joitakin heikkouksia: matkailusanasto on vaikeaa.

18
Yleistä keskustelua / Vs: Sivusto ei ole turvallinen
« : 13.04.24 - klo:11.56 »
Kokeiletko oikealla osoitteella? Ts. alussa https:// eikä http://?

19
Kokeilisin loppuun pelkkää pistettä (”.”) vinoviivan ja pisteen (”/.”) sijaan, etenkin kun jälkimmäinen tarkoittaa samaa kuin pelkkä vinoviiva eli yrität kopioida juurikansioon.

20
Kokeilepas Gnomea, rääkyykö SELinux siinäkin.

Nyt en muista, tekeekö se niin Fedorassa, koska Fedorasta on valmis KDE-spinni. CentOS Streamissä ja RHEL-klooneissa (Alma, Rocky) kylläkin: asennuksen jälkeen elämä on hetken yhtä dialogiviidakkoa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 201