Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Sami Lehtinen

Sivuja: [1] 2 3 ... 37
1
Kiitokset infosta. Tosissaan vaihdettiin tuo kone sellaiseen missä on 8 gigaa rammia. Tuo oli meidän "live test kone", jossa ei ole mitään medioita normaalisti kiinni. Bootataan Live USB tikulta ja tehdään koneeseen tilapäisesti kytketyille levylle mitä tarvitsee. Kaikki muut Ubuntut, Tailssit, Kalit, Windows kymppikin sekä Clonezilla livet tms. Mutta tää oli eka joka kosahti tällä tavalla.

Mäkin katselin tuota, että muisti todnäk loppuu. Mutta oletin sen johtuvan jostain vuodosta tai oudosta virheestä, en siitä että se ihan oikeasti oikeasti loppuisi. Lisäksi tuo, että aikaa meni noin paljon ennen kaatumista hieman hämmensi analyysiä. Jos se olisi kaatunut suoriltaan ennen käynnistymistä tai paljon nopeammin, olisi ollut tilanne selkeämpi.

Mutta tämä asia kunnossa, kone on nyt vaihdettu toiseen "raatoon", SER-romu-rullakosta.

 - Kiitokset kaikille vastanneille.

Jatkot, tuo maninta swapista on muuten hyvä. Olenkin huomannut joissain koneissa joissa on Linuxin swap partitio olemassa, että Livet osaavat hyödyntää sitä suoraan. Riippuen taas tilanteesta, tuo voi sisältää tietoturva-riskejä, koska moni saattaa olettaa live:n olevan "ram only" ympäristö joka ei kirjoita mitään talteen medioille.

2
Image kirjoitettiin tikulle petollisesti Windows käyttöjärjestlemällä. Joten ehkä se on ongelman syy. Ajetaan maanantaina hash-check imagelle, ja kirjoitetaan se rufuksella, yumi:n sijasta ja katotaan miten menee.

Tosin nykyjään kun tiedostot siirretään pääsääntöisesti AES-GCM yhteyksillä, niin korruptoitumisen todennäköisyys tiedonsiirrossa PITÄISI olla minimalinen.

3
Tänään törmättiin ihmeellisiin ongelmiin Ubuntu 19.10 live:n kanssa.

Toisessa koneessa bootti jää jumiin ja luo loputtomasti lisää sessioita.

Toisessa koneessa Ubuntu käynnistyy, mutta ilmeisesti snapd sekoaa jotenkin ja alle kolmessa minuutissa järjestelmä jumittuu täysin. Kerneli ei kaadu koska reisub toimii, mutta muuten kone on täysin jumissa.

Screenshotit tylsästi valokuvina, koska copy pastaaminen jumitustilanteissa on vähän haastavahkoa, ellei sitten olis ottanut yhteyttä SSH:lla.

En odota että tuohon tulisi mitään ultimate ratkaisua, eikä tämä ole mitenkään fataali ongelma kun 18.04 LTS toimii mainiosti molemmissa koneissa. Kunhan vaan ihmettelen mikä mättää ja onko kukaan muu törmännyt moiseen.

Edit: Jatkettu siis sen verran, että toi on konsoli sessio toi missä toi htop pyörii ja tuon jälkeen se ei enää päivity, eli systeemi jumittuu tuohon täysin. Vaikka odottaa vartin, mitään ei enää tapahdu. Ruudun yläreunassa lukee out of memory, mutta kyllä tuon systeemin pitäisi 2 gigalla hyvin pyöriä jos joku ei bugaa.


4
Pääsin vihdoinkin jatkamaan tuon ongelman debuggausta ja lopputulos tällä hetkellä vaikuttaa aika ihmeelliseltä.

Analyysi oli täysin oikea, ongelma koskee vain WLAN:ia. Mutta nyt pääsin kytkemään tuohon WLAN purkkiin ethernetillä, toisen WLAN purkin. Sitäpä ongelmat eivät koske.

Eli ongelma ei ilmeisesti liity mitenkään 6rd and IPv6 forwardingiin, vaan ja ainostaan ZyXELin WLAN reitittimen toimintaan.

Telia yhteisössä pidemmät horinat aiheesta, mutta ajattelin vain kuitata, että ei liity Ubuntuun, Linuxiin tai tunnelointiin tuo ongelma. Eli tämän foorumin osalta ongelma on ratkaistu.

Englanninkielinen yhteenveto vielä mun blogissa ongelmista ja taustasta.

5
Viritin tuossa IPv6:n toimimaan automaattisesti Telia:n 6rd:n kanssa. Ongelma on sama, WLAN IPv6 yhteys on aivan poskettoman hidas.

Olen testannut kaiken mahdollisen mitä mieleen on tullut, mutta en oikeasti ymmärrä missä vika on. Onko forwardingissa jotainvikaa, vai onko vika jossain mualla. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että ongelmat koskevat vain WLANia, eikä ongelmia ole eetterin puolella ollenkaan.

Tarkempaa tietoa tilanteesta tässä Diaspora postauksessani.

Joko vika on reitittimessä (?), tai sitten multa on mennyt jotain ihan olennaista ohi jonkun muun suhteen.

Ehkä tietäjät tietää, missä ongelma on, heti? Vastaan myös mielelläni kysymyksiin ja teen ehdotettuja lisätestejä.

Mielessä on vielä se, että pitää katsoa verkkointerfacen tilastot, jos niistä olisi apua. Sitä en ole vielä ehtinyt tekemään.

 - Kiitos

6
Jees, hienoa, että toi fi.archive.ubuntu.com servataan taas Suomesta.

Aika mielenkiintoinen toi, että tuo osoite ei ole poistettu DNS:stä, mutta reititys on pudotettu pois. Niin tulee ihmeellisiä herjoja route not found ja tietysti virheen tuleminenkin kestää tosi pitkään.

Siksi heti oletin, että kyseessä on joku häiriö, eikä se, että palvelu on tarkoituksella suljettu. Koska jos olisi suljettu, olisi DNS tiedot poistettu tai infottu osoitteessa asiasta.

Tosin lukeehan tuolla selkeästi näin, kun katsoo sopivaa urlia:
"2018-10-12: Trumpetti.atm.tut.fi software mirror has been closed, please follow the links above for other mirrors. Thanks for all these years! "

Kiitokset nm vastauksesta, asia kunnossa.

edit, typo fix.


7
Nyt näyttäisi siltä, että ubuntu.trumpetti.atm.tut.fi ei ole enää käytettävissä? Jääkö Funet sitten ainoaksi mirroriksi? Vai onko parempi suoraan siirtyä hakemaan virallisesta lähteestä, eli Lontoosta Canonicalilta nuo päivitykset?

8
Onko muilla vastaavia kokemuksia, että exFAT Ubuntulla hukkaa tosi usein levytilaa?

Tälläkin hetkellä tiedostoja on 3,7 gigaa, mutta käytetty levytila on hieman yli 7 gigaa ja fsck.exfat sanoo, että mitään korjattava ei ole. Jos formatoin median ja kopion sinne samat tiedostot on tila tietenkin "normaali" sen jälkeen.

Jos taas ajan Windowssilla chkdsk:n, se sanoo että corruption found in free space bitmap tai jotain muuta vastaavaa ja sen jälkeen vapaan tilan näyttö toimii taas oikein.

Eli ongelmia on kaksi:
1) exFAT korruptoituu
2) exFAT korjaustyökalut eivät osaa korjata korruptoitumista.

Muilla samanlaisia havaintoja?

9
Olipa säätöä:
1) Ensin koneen pölyjen siivous, powerini purkaminen ja imurointi ja penslaus ja paineilmat.
2) Asuksen ohjain sisään
3) Ihmettelyä sen suhteen, mikä näytönohjain on käytössä.
4) Ihmettelyä ajureiden suhteen, Nvidian omat käyttöön.
5) Pika testaus eri liitännöillä, kaikki toimi odotetusti ja hyvin.
6) Hieman säätämistä sen suhteen, että saa Xubuntun näyttämään kohtuulliselta 4K näytöllä.
7) Ihmettelyä sen suhteen, että Powerissa tai Gigantissa ei ole just nyt HP Envy 27s näyttöjä lisää, eikä myöskään verkkokaupassa.
8) Testasin näyttöjä noin puolisen tuntia. HP Envy 27s on selvästi sirompi ja "halvemmalla" tehty, mutta kuva on ihan yhtä hyvä. Tietenkin kun IPS paneleista on kyse, oli molemmissa näytöissä ihan mahtava kuva.
9) Miksi ei Lenovo ThinkVision P27u? Kalliimpi, syvempi jalka. Väritoisto oli kylä parempi, mutta se oli jo turhankin diippiä. Natiivi panelin väriasetuksilla mm. punaiset ja vihreät on suorastaan unreal tasoa. Ihan kuin värillistä laseria katsoisi.
10) Kumpikin näyttö toistaa grayscalet jne ilman mitään bandingeita ja myös tummimmat ja vaaleimmat värit toistuvat täysin ongelmitta. Eli varsin mainiota. En mä muuta olettanutkaan, mutta pettymyksiäkin on välillä nähty. Jossa esim, vaalat tai tummat sävyt puuroutuu / tukkeutuu, tms. Näytöissä oli eri Gammat HP:n gamma oli about 2.5 ja ThinkVisionin gamma 2.6. Referenssinä vanhan näytön gamma oli vain 2.0 ja mun teeveen gamma on 2.1.

Semmoiset säädöt tällä kertaa. Kyllä vähän kannatti säätää, ehkä. Koska näytöt ja ohjain tulee olemaan todnäk 10v käytössä, jos eivät hajoa ennen sitä.

Lisäksi HDMI kuva TV:n onnistui uudella ohjaimella heittämällä. Vanhan kanssahan taisin täälläkin muutaman kerran kiroilla.

Nyt vaan tilaamaan pari HP Envyä lisää ja palauttamaan toi ThinkVision.

Onhan noi 4K näytöt kiva juttu koneessa, suosittelen lämpimästi kyllä kaikille. Eikä enää tarvii pitää kaikkia sovelluksia aina full-screeniänä, että työskentely ala olisi sopiva.

Edit, jatkot:
Unohtui mainita, että olihan se oikein arvattu. Vaikka ohjaimessa on armottomat propellerit, ei ne edes pyöri tuolla neljän näytönkään setupilla ollenkaan.

Edit, jatkot osa 2:
Näytönohjaimen potkurit saa pyörimään laiskasti, kun pyörittää Google mapsia 3D tilassa kaikilla näytöillä. Heh.

10
Laitealue / Vs: Ulkoinen kovalevy: NTFS vai EXT4?
« : 27.12.17 - klo:17.37 »
Jos ei tarvetta Windows käyttöön, ota ihmeessä ext4. NTFS:n kanssa ei ole olemassa toimivaa fsck / chkdsk ratkaisua, joten se on jo pelkästään hyvä syy siihen, ettei NTFS:ää tai exFAT:ia voi / kannata käyttää.

Ext4 on oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto.

Taustana: Mulla on nyt muutama USB tikku exFAT:lla, joiden kanssa käytin aikaisemmin NTFS:ää. Nopeus parani paljon tikkujen kanssa, suorastaan radikaalisti tikulle kirjoitettaessa. Mutta harvasen päivä saa korjata Windowssin chkdsk:lla korruptoitumista. Erityisesti free spacebitmap / lost clusterit. Toinen vaihtoehto on vaan formatoida media säännöllisesti uudestaan, silloin korruptoitumiset häipyy. Näin mä toimin mm. USB tikkujen kanssa. Yhdelläkin tikulla oli jo puolet tikun tilasta lost clustereina. Niin formatointiin meni.

11
Jees, kiitokset vielä näistä kommenteista. Päädyin sitten harkitsemaan vain 4K näyttöjä, kun olin jutellut asiasta vähän frendien kanssa.

Nyt on tilattu:
1x GTX 1060 pohjainen ohjain
1x ThinkVision P27 UHD
1x HP Envy 27" UHD

Katson kumpi noista näytöistä on parempi ja palautan toisen ja sitten tilaan niitä parempia lisää. Molemmat on about saman hintaiset, kun katsoo vähän mistä ostaa.

Jännityksellä odotan, meneekö kaikki putkeen vai tuleeko taas aah, totaalisen rasittavaa ja kosmista säätöä. Pelätään pahinta ja toivotaan parasta.

Tiedä vaikka joku muukin innostuisi upgraidaamaan taisteluasemansa.

Edit jatkot vielä:
Voipi olla, että joudun vaihtamaan alkuperäisen jalan omaan optimisti suunniteltuun ja 3D printattuun versioon, joka ei ole turhan syvä. Joissain malleissa noi jalat vie ihan järjettömästi tilaa.

12
Eiköhän se ohjain ole siinä. - Kiitokset teille.

Nopeasti katsottuna näytönt vois olla jotain tällaista:

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/16397/jbcgs/Lenovo-ThinkVision-P27q-27-WQHD-naytto

Ominaisuudet miellytti tuossa mallissa silmää.

Oon jo niin vanha, että ei taida tarvita 4K:ta, ei ole mitään höytyä tän kokoluokan näytöissä.

Edit jatkot:

Vai pitäisköhän sittenkin, aloi kyllä houkuttamaan:
http://shop.mikromafia.fi/catalog/product_info.php?cPath=766_767_775&products_id=153154

En kyllä usko, että on mitään erityistä hyötyä. Toisaalta, ainahan sitä voi pistää vähän isommat fontit, jne kehiin.

MIten hyvin tuo pelaa Linuxilla? Windowssilla on joissain softissa kauheita ongelmia. Toisaalta ainakin yleisesti desktop jne toimii ihan mainiosti, kun pistä iso fontit ja ikonit jne.


13
Mahtavaa Sparkki, kiitokset infosta. Montako näyttöä sulla on siinä kiinni?

Edit: Dustinissa näyttäs olevan myös tällainen:
https://www.dustinhome.fi/product/5010970641/geforce-gtx-1060-dual-oc-3gb

Edit2: Sekä legendaarisessa Mikromafiassa:
http://shop.mikromafia.fi/catalog/product_info.php?products_id=161920

NM oli niin hyvin perehtynyt näihin näytönohjain asioihin, et ois kiva kuulla vielä "kuitti", niin pistän tilaukseen.

 - Kiitokset!

14
Kiitokset noista aatteista ja ehdotuksista.

Niiden perusteella törmäsin tällaiseen: https://www.amazon.de/ZOTAC-GeForce-1060-GDDR5-Experience/dp/B01NAEFCUJ/

Onko tuosta mitään ajatuksia? Ainakin propellit on nyt kohdallaan, kuten myös liitännät. Joskin uskon, että niitä ei tarvita mun käytössä ollenkaan, toivottavasti. Virtaakin tuo näyttäisi syövän kuin heinää. Eli voi lisätä sitä kautta koneen meluisuutta, että mm. powerin tuuletin alkaa pitämään meteliä ja tai koppatuulettimet lähtee nekin minimikierroksilta oikeasti työskentelemään. Se kun ei nykyisellä kokoonpanolla pyöri muuten koskaan, edes maksimi CPU benchmark kuormalla.

Suorituskykyähän tuossa on aivan naurettavasi mun tarpeeseen verrattuna. Yleensä lisä-screeneillä on, jokut foorumit, chatti tai ssh, tai remote desktoppi johonkin Windows serverille tms. Raskainta käyttöä ohjaimelle lienee yhdellä näytöllä FULL HD HEVC pakatut videot.

 - Jos se olisi vihdoinkin siinä?

Edit jatkot, löysin manuskan, pitää käydä se läpi vielä. Jos siitä löytyisi show stoppereita.

15
Yleistä keskustelua / Vs: Piristystä päivään
« : 12.12.17 - klo:19.26 »
Tämä jaksoi naurattaa kaikkia, viimeaikaisen heilunnan takia:


16
Kiitokset NM:lle vastauksista ja kommenteista.

Piti vaan osata etsiä näytönohjaimia oikeasta paikasta. Tosissaan juuri sellaisille ohjaimille mitä kuvasin on näköjään AMD:llä oma tuotekategoria kokonan. Eli FirePro sarja.

W4100 malli näyttäisi aika passelilta, faktat.

Sekä valmistajalla lukee suoraan, että Linux-tuki jne. Lisäksi oletankin, että Pro sarjassa voi olla panostettu Linux tukeen enemmän kuin noissa surullisenkuuluisissa Nvidian vermeissä, joiden kanssa paloi totaalisesti hihat.

Virransäästö featuret tarkoittaa, myös toivottavasti sitä, että on hiljainen silloin kun ei väännä 3D settiä kiukulla.

Ajatuksia tästä optiosta?

17
Tai sitten usean näytön tuki on nykyisin perusominaisuus, jota ei tarvitse sen enempää mainostaa.  ;)

Tuota mäkin olisin toivonut. Mutta harvassa on esim ne ohjaimet, joissa on suoraan neljä tai kuusidisplay porttia. Useimmissa ohjaimissa on monenlaista erilaista liitäntää, joka viittaa siihen, että tavoite on löytää yksi toimiva liitäntä jolla näyttö saadaan kiinni. Voisihan noista display porteista kytkeä adaptereilla "retro" liitäntöjä varten näytöt, jos muuta tarvitsee.

Anyway, silentti malli olisi etsinnässä. Ei kellään olisi osoittaa pro-tippiä, mikä kannattaisivalita? Monissa näytönohjaimissa on järkyttävät propellit ja monesta meluisasta näytönohjaimesta on tullut kyllä kärsittyä.

18
Yhtä ohjainta käyttämällä saattaa muuten myös päästä eroon siitä framebuffer sync ongelmasta, joka oli aina tuolla kakkosohjaimella. Eli videoissa tuli tosi rasittavaa tearingia. Tai siis, sehän on rasittavaa vain siihen asti kun siihen tottuu. - Mutta jos on hifi-Petteri, niin pelihousut tulee kyllä revittyä tuon takia. - Mä onneksi osasin alentua ja hyväksyä asian, niin kuin se on.


19
Kiitokset teille. Tämähän kuulostaa sinänsä varsin rohkaiselvata.

Aikaisemminkin yhdessä näytönohjaimessa olevat näytöt toimi ihan hyvin GUI:n kautta Intelin IGP ohjaimella. Ei siis tarvinnut tunkata Xorg.inin kanssa, kuten joskus vanhoina hyvinä aikoina. (Sigh!)

Pitänee lähteä siitä, että valitsee ensin näytönohjaimen. Testaa, sen jälkeen että kaikki futaa toivotusti ja sitten tilaa näytöt. Joulupyhinä olisi ehkä aikaa kiroilla ja tunkata. Sitähän tää harrastus usein valitettasti (vai haasteita vaan?) on.

En aikaisemmin tehnyt mitään eroa Polariksen ja Vegan välille. Pitänee tutkia tuota ohjain-asiaa tarkemmin. Kiitos erinomaisesta linkistä missä asiaa oli selvitetty. Nimittäin useimpien verkkokauppojen tuote-info sivuilla on jotain äärimmäisen epämääräistä disinformaatiota, ja faktat on todella harvassa. Varsinkin Linux Desktop käyttäjien osalta.

Jos puhutaan siitä, miten mulla oli siinä tosi vanhassa konfigissa missä oli Intel + Nvidia, niin ne oli kokonaan eri desktoppeina. Eli Intelin näytöt oli yhtenä desktoppina, joka spannasi kahdelle näytölle, ja sitten Nvidian näytöt oli omana desktoppina, joka spannasi taas kahdelle näytölle.

Jos halusin käynnistää jotain prosesseja tuolle toiselle desktopille, käytin tällaista underground, salakoodi-tiedettä siinä.

Koodia: [Valitse]
export DISPLAY=:0.1
vlc

Tuon jälkeen VLC käynnistyi toiselle desktopille. Ei ehkä kaikkein kätevintä, mutta noin sain tarpeelliset softat joita oli aiak vähän, toimimaan tuolla toisella näyttöryhmällä.

Lisäsin tuon ratkaistu tuonne otsikkoon, koska ongelma on sinänsä ratkaistu. Lähdetään siitä, että rohkea rokan syö, tilaan komponentit ja lyön päätäni seinään, kunnes seinä halkeaa. - Kuten olen aikaisemminkin tehnyt.

Seuraavana ohjelmanumerona on siis näytönohjain-arpajaiset. Uskaltaako kukaan suositella mitään AMD:tä? Pakko myöntää, että näin asiaan kovin syvällisesti vihkiytymättömänä nuo on äärimmäisen huonosti dokumentoitu. Useissa näytönohjaimissa saattaa olla esim kolme ulostuloa. Mutta joskus vuonna miekka ja kilpi, esim paremmiss näytönohjaimissa oli niiden oma liitin, johon sai iskeä adapterikaapelin josta sai sitten N kappaletta haluamiaan ulostuloja.

Myös Quadro sarjan näytönohjaimia on, mutta ennen vanhaan ne tarkoitti sitä, että tukevat neljää näyttöä, mutta nyt tämäkään ei näytä pitävän enää paikkaansa.

mm. Jimmssin sivuilla, tiedot on äärimmisen minimalistiset.  Any pro-tips? Mitään 3D kiihdytys / CUDA ominaisuuksia siis ei kaivata, mutta ei niistä haittaakaan ole. Joskin jos ne on korkeammalla tasolla, maksaa niistä vaan turhaan. Firefoxissa ei muistaakseni WebGL toimi ja mitään muuta 3D sisältöä ei ole näytölle odotettavissa.

Samoin kun puhutaan maksimi resoluutiosta, jää epäselväksi se, tukeeko ohjain useampaa näyttöä maksimiresoluutiolla vai ei.

Jotenkin tuntuu, että useamman näytön käyttäjät on tyystiin unohdettu nykyisessä näytönohjaiten peli-Petteri markkinoinnissa. Vaikka todistetusti useampi näyttö lisää työtehoa aivan olennaisesti mm. ohjelmoidessa, jne, tehtävissä jossa informaatiota tarvitaan rinnakkain useammasta lähteestä. mm. serverin kuormitus, logit, exception logit, request logit, tietokannan tila, source koodi, gitti, jne.

20
Olisi aika päivittää kotitaisteluaseman näytöt. On vaan jäänyt hieman paha maku suuhun erilaisten yhteensopivuus, ajuri ja konfiguraatio ongelmien kanssa. Joten siksi ajattelin hieman kysäistä mitä mieltä täällä ollaan asioista.

Perus setuppi: 3x 27" 2560x1440/1600 (näytön valinta on vielä tekemättä) + 1x 55" Full HD televisio, vanha luuska, käytössä vain jos on vieraita.

Tuo lienee aika selkeää, kaikki näytöt varmaan display portilla kiinni. Joka varmaankin tarkoittaa myös sitä, että i7:n IGP jää kokonaan käyttämättä "Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller".

Sitten se kysymys, mikä näytönohjain tai pari toimisi luotettavasti? Tavoitteena ei ole petteri pelimies näytönohjaimet, vaan edulliset perus silent ohjeimet. Niitä joko pari 2x display port tai sitten yksi quadro? Ehkä voisi laittaa kaksi erilaistakin ohjainta, mutta uskon sen olevan taas vaan verenkaivamista nenästä. Eli pari samanlaista ja IGP pois käytöstä kokonaan.

Kokemuksia, ajatuksia kommentteja? Mikä menee metsään, mikä ei toimi, mikä ajaa raivon partaalle ja minkä kanssa saa äheltää viikko tolkulla eikä silti toimi. mm. Nvidian ohjain, jonka myin loppujenlopuksi pois. Se ei vaan toiminut Intelin ohjaimen kanssa mitenkään yhteen, tiettyjen ajuripäivitysten jälkeen vaan hajosi totaalisesti.

TV tulee kiinni HDMI:llä, joten siihen sitten varmaan vaan adapteri väliin. Suosituksia tuohon näytönohjain asiaan? Näytöasia on sitten asia kokonaan erikseen, se ratkeaa kyllä. Mutta näytönohjain asia rasittaa jo valmiiksi.

Jotain joululahjaa itselleni mietin, mutta oikeasti ostan varmaan vasta aleista. Kun ei mikään kiire ole.

Sivuja: [1] 2 3 ... 37