Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Sami Lehtinen

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 38
21
Eikö käynnistettäessä näe, mitä koneella tapahtuu?
Poistan grubista määritykset GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
/boot/grub/grub.cfg
/etc/default/grub
tai taon ESC-näppäintä.
Yleensä koneen käynnistyksen hidastelu johtuu siitä, että järjestelmä tarkistaa levyosion (tai useamman).
Levyosioiden tarkistus on mielestäni hyödyllinen ominaisuus, vaikka se voi oleellisesti hidastaa käynnistymistä.

No tuon discardin kurjuus jujutus onkin siinä, että se ei näy tuossa logissa mitenkään olennaisesti, eikä se ole sellainen taski joka olisi blocking tyyppiä. Sehän käynnistyy joka bootissa. Mutta milloin se jumittaa järjestelmään ja milloin ei riippuu sitten prosessin sisällä olevasta ajastimesta. Se vaan jää taustalle pitkäksi aikaa hidastamaan konetta, joten siksi sitä ei ollut niin helppoa paikantaa. Olen ihan varma, että suurin osa ongelmasta kärsivistä ei ikinä hiffaa mikä tuon aiheuttaa, sen verran jekusti se on toteutettu, varsinkin kun siinä on vielä joskus viivettä ennen kuin se alkaa.

22
Tämän voi tarkistaa Ubuntussa näin:

Koodia: [Valitse]
systemctl status fstrim.timer

Kiitos tästä. Olinkin juuri tutkimassa miksi kone aina silloin tällöin jumittaa aivan järjettömästi buutin yhteydessä. Aloin epäilemään discardia, koska se näytti just siltä ja sitähän se sitten oli. En vain ollut ihan varma minkä mekanismin kautta tuo ongelma syntyy.

23
Kauppapaikka / Vs: Annetaan, rullakoittain koneita
« : 07.04.20 - klo:15.05 »
Kierrätystavaratalo ottaa tällaisia mielellään vastaan ja käsittelee niin, että koneissa olevat tiedot tuhotaan. Noutavatkin varmaan, jos on useampia tarjolla. SER-systeemi taitaa vain silputa hyvää tavaraa, jotta uutta voidaan taas myydä.

Juuh, osasta vastauksia tuntui, että kaikki eivät ymmärrä että SER roina no roinaa. Siellä on hyvää tavaraa seassa ja sitten on ihan suoraan sellaista mitä voi pistää materiaalina kierrätykseen, muovi, metalli jne... Jos ajattelee tekeväsä kaikesta myyntikelpoista iltapuhteina, niin sen suhteen voi tulla aika fail.  Käytännössähän rullakossa on siis kaikkea sillaista mikä ei ole ongelmajätettä, mutta ei voi hävittää normaalin roskien mukana. Toisille se on ongelma, toisille ei. Mutta juuri siksi en myöskään halua tuota helmien poimimista, että se on se, joka tekee hommasta vaivanarvoista niille jotka ottavat kaiken.

Metallitkin on aika mielenkiintoinen juttu sinänsä, että luulisi että niillä on edes jotain arvoa, mutta kukaan ei halua esimerkiksi painavia alumiinisia näytönjalkoja. Silti jotkut kuitenkin käy jopa pöllimässä metalleja. Tässäkin on ihmeellistä ristiriitaa.

Eniten lienee varmaan kyse siitä, mikä on tehokas polku ja löytyykö siihen sopivat toimijat joilla on rutiinit kunnossa.

24
Kauppapaikka / Vs: Annetaan, rullakoittain koneita
« : 07.04.20 - klo:08.30 »
Vastauksia tuli useampia kymmeniä. Taloustilanteen muuttua, löytyi monenlaista säätäjää vastaajaksi.

Mutta loppujenlopuksi valikoitu pari SER kierrätysfirmaa ja pari uskottavaa toiminimeä tästä PK-seudulta.

Tietysti tavoite prosessissa on se, että kun noita koneita tulee "jatkuvalla syötöllä" ja niitä on muutaman kuukauden välein tarjolla. Niin että menisi samaan putkeen helposti yhdellä ilmoituksella. Asioiden käsitttely on kuitenkin aikaavievää == kallista.

Täytynee jatkossakin tehdä niin, että jos jotain ihan helmiä on menossa pois, niin kerää talteen.

Jossain vaiheessa heräsin siihen, että rullakossa oli läjä i3-6100 koneita 16 gigalla rammia ja 256 gigasilla Kingstonin SSD:llä + terasilla data levyillä. Ne oli pakko poimia kyllä vielä käyttöön toimistolle ihan testikoneiksi. Kun Windows 10 lisenssitkin oli kaikki niissä. - Ei raskinut millään heittää pois.

Tosissaan noita nyt oli niin paljon, ettei meinanneet mahtua tänne enää. Voin jatkossakin poimia muutamia sivuun, jos joku tarvii koneita. Muutaman koneen dban / secure erase / badblocks ei oo vielä kohtuuton vaiva, kun heittää virtoihin ja boottaa tikulta ja pistää rullaamaan. Kun kerran asennus ja testitilat on valmiina vieressä, eikä missään kylmävarastossa ole noi koneet. - Mutta on tuosta silti ylimääräistä vaivaa. SSD:t on sentään laaki ja vainaa yleensä. Mutta varsinkin WD Blue levyt tahtoo olla salakavalasti rikki. Mutta muistaakseni varoitin kyllä ottajia viimeksi siitä.

Sen jälkeen kun takuu ei ole voimassa, niin harvat koneet enää päätyy asiakkaille. Erityisesti noita kosketusnäytöllisiä integroituja koneita tulee jatkossakin reilusti, sekä muutamia Fujitsuja. Touchit toimii myös Linuxilla heittämällä.

25
Kauppapaikka / Annetaan, rullakoittain koneita
« : 03.04.20 - klo:16.13 »
Kolmisen rullakollista olisi koneita pois annettavaksi Helsingissä. Pieni osa oikeasti ikäloppuja, monet poistossa leasingin loputtua.

Aikaisemmin yksi firma haki koneet pois ilmaiseksi, mutta nyt niistä ei ole kuulunut mitään. Joten jos kukaan ei halua kosketusnäytöllisiä SSD koneita, niin sitten viedään ne sorttiin ja maksetaan ja nähdään vielä vaiva siitä huvista.

Aikaisemmin tosiaan annoin yksittäisiä koneita täällä ja kaikille tutuille kavereille ja eläkeläisille. Mutta se on ihan turhan vaivalloista, joten jos jollakulla on ratkaisua ehdottaa, otetaan mielellään vastaan. Koneista ei ole erittelyä.

26
Kiitokset infosta. Tosissaan vaihdettiin tuo kone sellaiseen missä on 8 gigaa rammia. Tuo oli meidän "live test kone", jossa ei ole mitään medioita normaalisti kiinni. Bootataan Live USB tikulta ja tehdään koneeseen tilapäisesti kytketyille levylle mitä tarvitsee. Kaikki muut Ubuntut, Tailssit, Kalit, Windows kymppikin sekä Clonezilla livet tms. Mutta tää oli eka joka kosahti tällä tavalla.

Mäkin katselin tuota, että muisti todnäk loppuu. Mutta oletin sen johtuvan jostain vuodosta tai oudosta virheestä, en siitä että se ihan oikeasti oikeasti loppuisi. Lisäksi tuo, että aikaa meni noin paljon ennen kaatumista hieman hämmensi analyysiä. Jos se olisi kaatunut suoriltaan ennen käynnistymistä tai paljon nopeammin, olisi ollut tilanne selkeämpi.

Mutta tämä asia kunnossa, kone on nyt vaihdettu toiseen "raatoon", SER-romu-rullakosta.

 - Kiitokset kaikille vastanneille.

Jatkot, tuo maninta swapista on muuten hyvä. Olenkin huomannut joissain koneissa joissa on Linuxin swap partitio olemassa, että Livet osaavat hyödyntää sitä suoraan. Riippuen taas tilanteesta, tuo voi sisältää tietoturva-riskejä, koska moni saattaa olettaa live:n olevan "ram only" ympäristö joka ei kirjoita mitään talteen medioille.

27
Image kirjoitettiin tikulle petollisesti Windows käyttöjärjestlemällä. Joten ehkä se on ongelman syy. Ajetaan maanantaina hash-check imagelle, ja kirjoitetaan se rufuksella, yumi:n sijasta ja katotaan miten menee.

Tosin nykyjään kun tiedostot siirretään pääsääntöisesti AES-GCM yhteyksillä, niin korruptoitumisen todennäköisyys tiedonsiirrossa PITÄISI olla minimalinen.

28
Tänään törmättiin ihmeellisiin ongelmiin Ubuntu 19.10 live:n kanssa.

Toisessa koneessa bootti jää jumiin ja luo loputtomasti lisää sessioita.

Toisessa koneessa Ubuntu käynnistyy, mutta ilmeisesti snapd sekoaa jotenkin ja alle kolmessa minuutissa järjestelmä jumittuu täysin. Kerneli ei kaadu koska reisub toimii, mutta muuten kone on täysin jumissa.

Screenshotit tylsästi valokuvina, koska copy pastaaminen jumitustilanteissa on vähän haastavahkoa, ellei sitten olis ottanut yhteyttä SSH:lla.

En odota että tuohon tulisi mitään ultimate ratkaisua, eikä tämä ole mitenkään fataali ongelma kun 18.04 LTS toimii mainiosti molemmissa koneissa. Kunhan vaan ihmettelen mikä mättää ja onko kukaan muu törmännyt moiseen.

Edit: Jatkettu siis sen verran, että toi on konsoli sessio toi missä toi htop pyörii ja tuon jälkeen se ei enää päivity, eli systeemi jumittuu tuohon täysin. Vaikka odottaa vartin, mitään ei enää tapahdu. Ruudun yläreunassa lukee out of memory, mutta kyllä tuon systeemin pitäisi 2 gigalla hyvin pyöriä jos joku ei bugaa.


29
Pääsin vihdoinkin jatkamaan tuon ongelman debuggausta ja lopputulos tällä hetkellä vaikuttaa aika ihmeelliseltä.

Analyysi oli täysin oikea, ongelma koskee vain WLAN:ia. Mutta nyt pääsin kytkemään tuohon WLAN purkkiin ethernetillä, toisen WLAN purkin. Sitäpä ongelmat eivät koske.

Eli ongelma ei ilmeisesti liity mitenkään 6rd and IPv6 forwardingiin, vaan ja ainostaan ZyXELin WLAN reitittimen toimintaan.

Telia yhteisössä pidemmät horinat aiheesta, mutta ajattelin vain kuitata, että ei liity Ubuntuun, Linuxiin tai tunnelointiin tuo ongelma. Eli tämän foorumin osalta ongelma on ratkaistu.

Englanninkielinen yhteenveto vielä mun blogissa ongelmista ja taustasta.

30
Viritin tuossa IPv6:n toimimaan automaattisesti Telia:n 6rd:n kanssa. Ongelma on sama, WLAN IPv6 yhteys on aivan poskettoman hidas.

Olen testannut kaiken mahdollisen mitä mieleen on tullut, mutta en oikeasti ymmärrä missä vika on. Onko forwardingissa jotainvikaa, vai onko vika jossain mualla. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että ongelmat koskevat vain WLANia, eikä ongelmia ole eetterin puolella ollenkaan.

Tarkempaa tietoa tilanteesta tässä Diaspora postauksessani.

Joko vika on reitittimessä (?), tai sitten multa on mennyt jotain ihan olennaista ohi jonkun muun suhteen.

Ehkä tietäjät tietää, missä ongelma on, heti? Vastaan myös mielelläni kysymyksiin ja teen ehdotettuja lisätestejä.

Mielessä on vielä se, että pitää katsoa verkkointerfacen tilastot, jos niistä olisi apua. Sitä en ole vielä ehtinyt tekemään.

 - Kiitos

31
Jees, hienoa, että toi fi.archive.ubuntu.com servataan taas Suomesta.

Aika mielenkiintoinen toi, että tuo osoite ei ole poistettu DNS:stä, mutta reititys on pudotettu pois. Niin tulee ihmeellisiä herjoja route not found ja tietysti virheen tuleminenkin kestää tosi pitkään.

Siksi heti oletin, että kyseessä on joku häiriö, eikä se, että palvelu on tarkoituksella suljettu. Koska jos olisi suljettu, olisi DNS tiedot poistettu tai infottu osoitteessa asiasta.

Tosin lukeehan tuolla selkeästi näin, kun katsoo sopivaa urlia:
"2018-10-12: Trumpetti.atm.tut.fi software mirror has been closed, please follow the links above for other mirrors. Thanks for all these years! "

Kiitokset nm vastauksesta, asia kunnossa.

edit, typo fix.


32
Nyt näyttäisi siltä, että ubuntu.trumpetti.atm.tut.fi ei ole enää käytettävissä? Jääkö Funet sitten ainoaksi mirroriksi? Vai onko parempi suoraan siirtyä hakemaan virallisesta lähteestä, eli Lontoosta Canonicalilta nuo päivitykset?

33
Onko muilla vastaavia kokemuksia, että exFAT Ubuntulla hukkaa tosi usein levytilaa?

Tälläkin hetkellä tiedostoja on 3,7 gigaa, mutta käytetty levytila on hieman yli 7 gigaa ja fsck.exfat sanoo, että mitään korjattava ei ole. Jos formatoin median ja kopion sinne samat tiedostot on tila tietenkin "normaali" sen jälkeen.

Jos taas ajan Windowssilla chkdsk:n, se sanoo että corruption found in free space bitmap tai jotain muuta vastaavaa ja sen jälkeen vapaan tilan näyttö toimii taas oikein.

Eli ongelmia on kaksi:
1) exFAT korruptoituu
2) exFAT korjaustyökalut eivät osaa korjata korruptoitumista.

Muilla samanlaisia havaintoja?

34
Olipa säätöä:
1) Ensin koneen pölyjen siivous, powerini purkaminen ja imurointi ja penslaus ja paineilmat.
2) Asuksen ohjain sisään
3) Ihmettelyä sen suhteen, mikä näytönohjain on käytössä.
4) Ihmettelyä ajureiden suhteen, Nvidian omat käyttöön.
5) Pika testaus eri liitännöillä, kaikki toimi odotetusti ja hyvin.
6) Hieman säätämistä sen suhteen, että saa Xubuntun näyttämään kohtuulliselta 4K näytöllä.
7) Ihmettelyä sen suhteen, että Powerissa tai Gigantissa ei ole just nyt HP Envy 27s näyttöjä lisää, eikä myöskään verkkokaupassa.
8) Testasin näyttöjä noin puolisen tuntia. HP Envy 27s on selvästi sirompi ja "halvemmalla" tehty, mutta kuva on ihan yhtä hyvä. Tietenkin kun IPS paneleista on kyse, oli molemmissa näytöissä ihan mahtava kuva.
9) Miksi ei Lenovo ThinkVision P27u? Kalliimpi, syvempi jalka. Väritoisto oli kylä parempi, mutta se oli jo turhankin diippiä. Natiivi panelin väriasetuksilla mm. punaiset ja vihreät on suorastaan unreal tasoa. Ihan kuin värillistä laseria katsoisi.
10) Kumpikin näyttö toistaa grayscalet jne ilman mitään bandingeita ja myös tummimmat ja vaaleimmat värit toistuvat täysin ongelmitta. Eli varsin mainiota. En mä muuta olettanutkaan, mutta pettymyksiäkin on välillä nähty. Jossa esim, vaalat tai tummat sävyt puuroutuu / tukkeutuu, tms. Näytöissä oli eri Gammat HP:n gamma oli about 2.5 ja ThinkVisionin gamma 2.6. Referenssinä vanhan näytön gamma oli vain 2.0 ja mun teeveen gamma on 2.1.

Semmoiset säädöt tällä kertaa. Kyllä vähän kannatti säätää, ehkä. Koska näytöt ja ohjain tulee olemaan todnäk 10v käytössä, jos eivät hajoa ennen sitä.

Lisäksi HDMI kuva TV:n onnistui uudella ohjaimella heittämällä. Vanhan kanssahan taisin täälläkin muutaman kerran kiroilla.

Nyt vaan tilaamaan pari HP Envyä lisää ja palauttamaan toi ThinkVision.

Onhan noi 4K näytöt kiva juttu koneessa, suosittelen lämpimästi kyllä kaikille. Eikä enää tarvii pitää kaikkia sovelluksia aina full-screeniänä, että työskentely ala olisi sopiva.

Edit, jatkot:
Unohtui mainita, että olihan se oikein arvattu. Vaikka ohjaimessa on armottomat propellerit, ei ne edes pyöri tuolla neljän näytönkään setupilla ollenkaan.

Edit, jatkot osa 2:
Näytönohjaimen potkurit saa pyörimään laiskasti, kun pyörittää Google mapsia 3D tilassa kaikilla näytöillä. Heh.

35
Laitealue / Vs: Ulkoinen kovalevy: NTFS vai EXT4?
« : 27.12.17 - klo:17.37 »
Jos ei tarvetta Windows käyttöön, ota ihmeessä ext4. NTFS:n kanssa ei ole olemassa toimivaa fsck / chkdsk ratkaisua, joten se on jo pelkästään hyvä syy siihen, ettei NTFS:ää tai exFAT:ia voi / kannata käyttää.

Ext4 on oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto.

Taustana: Mulla on nyt muutama USB tikku exFAT:lla, joiden kanssa käytin aikaisemmin NTFS:ää. Nopeus parani paljon tikkujen kanssa, suorastaan radikaalisti tikulle kirjoitettaessa. Mutta harvasen päivä saa korjata Windowssin chkdsk:lla korruptoitumista. Erityisesti free spacebitmap / lost clusterit. Toinen vaihtoehto on vaan formatoida media säännöllisesti uudestaan, silloin korruptoitumiset häipyy. Näin mä toimin mm. USB tikkujen kanssa. Yhdelläkin tikulla oli jo puolet tikun tilasta lost clustereina. Niin formatointiin meni.

36
Jees, kiitokset vielä näistä kommenteista. Päädyin sitten harkitsemaan vain 4K näyttöjä, kun olin jutellut asiasta vähän frendien kanssa.

Nyt on tilattu:
1x GTX 1060 pohjainen ohjain
1x ThinkVision P27 UHD
1x HP Envy 27" UHD

Katson kumpi noista näytöistä on parempi ja palautan toisen ja sitten tilaan niitä parempia lisää. Molemmat on about saman hintaiset, kun katsoo vähän mistä ostaa.

Jännityksellä odotan, meneekö kaikki putkeen vai tuleeko taas aah, totaalisen rasittavaa ja kosmista säätöä. Pelätään pahinta ja toivotaan parasta.

Tiedä vaikka joku muukin innostuisi upgraidaamaan taisteluasemansa.

Edit jatkot vielä:
Voipi olla, että joudun vaihtamaan alkuperäisen jalan omaan optimisti suunniteltuun ja 3D printattuun versioon, joka ei ole turhan syvä. Joissain malleissa noi jalat vie ihan järjettömästi tilaa.

37
Eiköhän se ohjain ole siinä. - Kiitokset teille.

Nopeasti katsottuna näytönt vois olla jotain tällaista:

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/16397/jbcgs/Lenovo-ThinkVision-P27q-27-WQHD-naytto

Ominaisuudet miellytti tuossa mallissa silmää.

Oon jo niin vanha, että ei taida tarvita 4K:ta, ei ole mitään höytyä tän kokoluokan näytöissä.

Edit jatkot:

Vai pitäisköhän sittenkin, aloi kyllä houkuttamaan:
http://shop.mikromafia.fi/catalog/product_info.php?cPath=766_767_775&products_id=153154

En kyllä usko, että on mitään erityistä hyötyä. Toisaalta, ainahan sitä voi pistää vähän isommat fontit, jne kehiin.

MIten hyvin tuo pelaa Linuxilla? Windowssilla on joissain softissa kauheita ongelmia. Toisaalta ainakin yleisesti desktop jne toimii ihan mainiosti, kun pistä iso fontit ja ikonit jne.


38
Mahtavaa Sparkki, kiitokset infosta. Montako näyttöä sulla on siinä kiinni?

Edit: Dustinissa näyttäs olevan myös tällainen:
https://www.dustinhome.fi/product/5010970641/geforce-gtx-1060-dual-oc-3gb

Edit2: Sekä legendaarisessa Mikromafiassa:
http://shop.mikromafia.fi/catalog/product_info.php?products_id=161920

NM oli niin hyvin perehtynyt näihin näytönohjain asioihin, et ois kiva kuulla vielä "kuitti", niin pistän tilaukseen.

 - Kiitokset!

39
Kiitokset noista aatteista ja ehdotuksista.

Niiden perusteella törmäsin tällaiseen: https://www.amazon.de/ZOTAC-GeForce-1060-GDDR5-Experience/dp/B01NAEFCUJ/

Onko tuosta mitään ajatuksia? Ainakin propellit on nyt kohdallaan, kuten myös liitännät. Joskin uskon, että niitä ei tarvita mun käytössä ollenkaan, toivottavasti. Virtaakin tuo näyttäisi syövän kuin heinää. Eli voi lisätä sitä kautta koneen meluisuutta, että mm. powerin tuuletin alkaa pitämään meteliä ja tai koppatuulettimet lähtee nekin minimikierroksilta oikeasti työskentelemään. Se kun ei nykyisellä kokoonpanolla pyöri muuten koskaan, edes maksimi CPU benchmark kuormalla.

Suorituskykyähän tuossa on aivan naurettavasi mun tarpeeseen verrattuna. Yleensä lisä-screeneillä on, jokut foorumit, chatti tai ssh, tai remote desktoppi johonkin Windows serverille tms. Raskainta käyttöä ohjaimelle lienee yhdellä näytöllä FULL HD HEVC pakatut videot.

 - Jos se olisi vihdoinkin siinä?

Edit jatkot, löysin manuskan, pitää käydä se läpi vielä. Jos siitä löytyisi show stoppereita.

40
Yleistä keskustelua / Vs: Piristystä päivään
« : 12.12.17 - klo:19.26 »
Tämä jaksoi naurattaa kaikkia, viimeaikaisen heilunnan takia:


Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 38