Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - janne

Sivuja: [1] 2
1
Ubuntu tietokoneissa / UPnP control point hakusessa
« : 18.09.08 - klo:18.44 »
onkohan kenelläkään kokemusta mistään hyvästä UPnP control pointista joka toimisi kivasti linuxilla?

olen itse etsiskellyt aika pintapuolisesti, mutta edes vaihtoehtoja ei tunnu kunnolla löytyvän :(

2
Yleistä keskustelua / Xkcd onnistui taas...
« : 01.08.08 - klo:00.59 »
jaksaa hymyilyttää:
http://xkcd.com/456/

kommenttikin on totuttuun tapaan ihan kohtalainen  :)

3
Yleistä keskustelua / 64-bittinen juhannus
« : 21.06.08 - klo:18.39 »
minä vietin sitten hitusen perinteistä poikkeavan juhannuksen...

päätin perjantaina päivittää koneeni, joten kävin hakemassa kaupasta tarvittavat osat. uusi emolevy, prosessori, muistit, näytönohjain, iso kiintolevy ja suunnitelmien ulkopuolelta yhteensopiva virtalähde. kasaaminen oli nopeaa, nykyiset emolevyt ovat kyllä jotain ihan muuta kuin vaikka kymmenen vuotta sitten.

en keksinyt yhtään syytä olla asentamatta 64-bittistä ubuntua joten käsillä ollut 64-bittinen live-cd sisään ja konetta käynnistämään. kone käynnistyy nopeasti ja ff3 tuntuu vanhaa konetta vikkelämmältä jopa live-levyltä ajettuna, päivitys alkaa vaikuttaa hyvältä siirrolta, mutta... ubuntu ei näytä tunnistavan sata2-väylässä olevia kiintolevyjä :(

puoli päivää sitä säädettiin ja lopulta löytyi (hyvin triviaalit, mutta epätodennäköisen tuntnuiset) bios-asetukset joilla levyt tunnistuivat. loistavaa. nyt /homen kopiointi uudelle suurelle levylle ja asennus voi alkaa. loppupäivä meneekinsitten tuossa kopioidessa, koska live-cd näyttää hidastelevan kopioinnin kanssa, varsinkin jos koneella ei tee mitään.

kun kaikki oli kopioitu, aloitettiin asennus. prässätty live-cd kiukutteli, ja valitti useista virheellisistä tiedostoista. painoin aina 'retry' ja homma tuntui etenevän. lopputuloksena järjestelmä joka ei toiminut ja josta puuttui mm. firefox, vaikka paketti koneesta löytyikin. uusi asennus ja firefox löytyy, mutta päivityksen ja nvidian ajurin lataamisen jälkeen hiiri tahmaa, näppiksen repeat ei toimi ja ikkunoiden otsikkopalkkien sisältö näyttää siirtyneen sen verran oikealle, että nappulat ovat kadoksissa. aika mennä nukkumaan.

kolmas asennus, en asenna päivityksiä enkä nvidian ajuria ja silti otsikkoplakit ovat sekaisin. poltatan 'alternative install'-cd:n toisella koneella ja kokeilen sillä. asennukset sujuvat tältä levyltä hyvin, mutta silti tuota otsikkopalkki/hiiri/näppis-ongelmaa esiintyy kolmella ensimmäisellä kerralla joko ennen päivityksiä tai niiden jälkeen. google ei löydä aiheesta keskustelua, enkä saa itse pääteltyä mistä vika johtuu. asennan vielä kerran ja homma toimii, päivitän ja homma toimii edelleen. nvidian ajuria en ole vielä asentanut, koska pelkään kaiken taas rikkoutuvan. olen verraten tyytyväinen näin, mutta olen keksinyt syyn olla asentamatta 64-bittistä. en ole vakuuttunut, mutta tällä mennään ainakin vielä hetki.

sitten onkin aika tilittää foorumilla...

4
Laitealue / alsan sample rate
« : 23.09.07 - klo:21.16 »
ajattelin testailla saisiko koneesta ulos hyvääkin ääntä ja otin lainaan ulkoisen d/a-muuntimen jossa on sisäänrakennettu usb-äänikortti. enimmäkseen tuo on toiminut hienosti ja tietokoneella soitettu musiikki on kuulostanut paremmalta kuin koskaan. ainoastaan pari juttua on jäänyt vaivaamaan...

tietynlaisella materiaalilla ääni napsuu välillä (huippukohdissa) :( toinen hieman häiritsevä tekijä on se, että musiikkia toistettaessa muunnin näyttää sample rateksi 48kHz eikä tiedostojen todellista sample ratea 44,1kHz. tuollainen upsamplaaminen on ärsyttävää ja kaiken lisäksi arvelen, että se saattaisi olla tuo napsumisenkin takana.

laitteen sisäinen usb-äänikortti kyllä pystyy alsan antamien tietojen mukaan muihinkin sample rateihin, mutta en äkkiseltään keksinyt mistä tuota saisi helposti muutettua ja mikä määrää käyttöön 48kHz. alkupimputukset näytetään kuitenkin soitettavan 44,1kHz näytteenottotaajuudella mutta heti musiikkia soittaessa gstreamerin tai suoraan alsan kautta sample rateksi muuttuu 48kHz :(

kortin käyttämä ajuri on snd-usb-audio enkä äkkiseltään löytänyt mitään parametria jonka ajurille voisi välittää sample raten fiksaamiseksi jo bootissa. ehkä asound.conf:llakin voisi jotain tehdä. onkohan jollain kokemusta tällaisesta tai vinkkejä mistä tietoa mahtaisi löytää?

5
Yleistä keskustelua / Nokia N800 mainos ja kilpailu
« : 05.03.07 - klo:19.50 »
jos joku tuntee itsensä erikoisen onnekkaaksi, niin sivulla http://www.theinternetwalk.com/ voi osallistua kilpailuun jossa voi voittaa N800 tabletin.

6
noista on joskus ollut puhetta ja nyt niitä sitten on saatavilla:
https://shop.fluendo.com/

7
Yleistä keskustelua / Grafiikkasoftissa tapahtuu
« : 02.01.07 - klo:22.47 »
ties vaikka jotain kiinnostaisi...

Geglistä on julkaistu versio 0.04 ja inkscapelle on alettu alustavasti suunnittelemaan samanlaista modularisointia kuin gegl tulee gimpille olemaan:
http://rejon.org/2007/01/02/the-open-source-raster-core-gegl-004-released/

sinänsä varsin hyvä uutinen, sillä minusta gegl on näyttänyt aika pitkään heikossa hapessa olevalta projektilta, vaikka se tavoite on ollutkin varsin hyvä.

8
Yleistä keskustelua / Juttu Unicodesta hesarissa
« : 03.10.06 - klo:23.00 »
ties vaikka jotain kiinnostaisi jos unicode ja syyt sen käyttöön eivät ole ennestän tuttuja...
tämän päivän hesarissa on tiedo & luonto osiossa (D-osan alussa) miltei koko sivun juttu unicodesta. juttu on melko pintapuolinen, mikä nyt oli tuon kokoiselta jutulta odotettavissakin, ja sen on kirjoittanut Jukka K. Korpela.

ohessa on myös pieni tietokulma EU:n siirymisestä unicoden käyttöön.

kokonaisuutena ihan viihdyttävä ja tietopitoinen juttu.

9
Yleistä keskustelua / PLF Ubuntu lopettaa?
« : 03.09.06 - klo:00.15 »
eipä siellä kyllä kamalasti paketteja ollutkaan, varsinkaan sellaisia joita ei saisi muista repoista (skype, w32-koodekit ja decss nyt kuitenkin).

http://plf.zarb.org/

Lainaus
PLF ubuntu shutting down

The PLF Ubuntu project is shutting down, due to lack of time of its maintainers. New volonteers are welcome.

10
Yleistä keskustelua / Ubuntucounter
« : 09.08.06 - klo:10.57 »
tällainen sattui silmään:
http://ubuntucounter.geekosophical.net/

11
tuollaiseen törmäsin, jos jotain kiinnostaa:
http://www.flug.fi/linuxhallintoon/2006/adressi/index_html

12
itselläni on vielä vähän muuta säätöä kesken, mutta ajattelin kysellä sillä välillä muiden kokeumsta Xara Xtremestä.

13
törmäsin vähän tyhmään toimintaan tämän minun asennukseni kanssa ja ajattelin kysellä onko toiminta muilla samanlaista vai onko kyse vain jostain omasta konffaamisestani.

olen asentanut OO:lle soikon, joka toimiikin odotetusti aina kun dokumentin oletuskieli on suomi. jostain sysytä en kuitenkaan saa asetettua dokumentin oletuskieltä suomeksi, vaan se muuttuu käyttöliittymäkielen mukaisesti.

siis, jos asetan kohtaan:
Tools → Options... → Language Settings → Languages → Language of → User interface

brittienglannin ja kohtaan:
Tools → Options... → Language Settings → Languages → Default languages for documents → Western

suomen. saan ilmoituksen, että asetukset ovat käytössä uudelleenkäynnistyksenä jälkeen. käynnistän softan (tässä tapauksessa writer) uusiksi ja kuinka ollakaan jälkimmäinenkin asetus on muuttunut brittienglanniksi :(

testasin tuota niin monta kertaa, että voi melko varmasti sanoa dokumentin oletuskielen seuraavan käyttöliittymän kieliasetusta riippumatta kielestä ja minusta tämä on pirun typerää.

toivottavasti kyseessä on minun itseni aiheuttama tilanne, mutta jos ei ole, niin tietääkö kukaan onko kyse OO:n ongelmasta, ubuntun paketoidun version ongelmasta vai mistä ja onko ongelma jo yleisesti tiedossa?

14
Yleistä keskustelua / Elephants Dream
« : 27.05.06 - klo:17.49 »
netistä näkyy nyt olevan ladattavissa vähän reilu 10 minuuutin mittainen, kokonaan open source softilla tehty, tietokoneanimaatio. en ole pätkää vielä kokonaan katsonut, mutta ainakin alun perusteella jälki näyttää melkoisen hyvältä.

juttua täältä:
http://software.newsforge.com/article.pl?sid=06/05/25/1513215

torrentteja ja suoria latauslinkkejä täältä:
http://www.elephantsdream.org/

15
Ubuntu tietokoneissa / Deskbar
« : 30.04.06 - klo:22.53 »
jokos dapperin kokeilijoista (vai oliko se jo breezyssäkin?) moni on testaillut tuota paneliin liitettävää deskbar-applettia? mitä mieltä olette?

itse testasin sitä vasta äsken, enkä ole vielä oikein pystynyt päättämään onko appletti hemmetin kätevä vai ainoastaan aluksi hemmetin kätevältä vaikuttava. mäkkiin tehty quicksilver on kai aika samankaltainen, mutta ei ole sitäkään pahemmin tullut testailtua.

16
Ubuntu tietokoneissa / Dapper Beta ulkona
« : 21.04.06 - klo:11.07 »
Ubuntusta ja Kubuntusta on nyt viimein julkaistu Beta-versiot:
http://www.ubuntu.com/testing/dapperbeta
https://wiki.kubuntu.org/KubuntuDapperBeta

kyllä tämä tästä varmaan vielä valmistuu ;)

[edit]
nyt näköjään xubuntukin on ulkona:
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-announce/2006-April/000067.html
https://wiki.ubuntu.com/Xubuntu

17
Yleistä keskustelua / Juttu Mark Shuttleworthista
« : 20.02.06 - klo:17.08 »
DistroWatchin uusimmassa uutiskirjeessä on ihan mielenkiintoinen juttu Mark Shuttleworthista ja Ubuntusta:
http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20060220#1

18
Yleistä keskustelua / Gnome 2.14 first look
« : 18.02.06 - klo:13.27 »
niille jotka eivät ole dapperia ajelleet, niin tämä juttu voi olla aika kiinnostavakin:
http://www.gnome.org/~davyd/gnome-2-14/

ja saattaahan siellä olla jotain niillekin jotka ovat ajaneet. ainakin minulle oli.

19
Ubuntu tietokoneissa / Soikon repository muuttuu
« : 22.01.06 - klo:12.48 »
alun perin OpenOfficea varten tehdyn suomen kielen, erittäin laadukkaan, tavutus ja oikolukuohjelman asennuslähde muuttuu. muutoksesta voi lukea sivulta:

http://dtw.silverentertainment.fi/oo2-soikko/

[edit]
linkin viilausta.

20
OSA PÄIVITETTY DAPPERIN VUOKSI

viime aikoina kysymys siitä miten käynnistyksen yhteydessä pystyy suorittamaan omia komentoja on tullut esille useampaankin otteeseen. vaikka ratkaisu ongelmaa saattaa olla helppo kopioimalla pari komentoa komentoriville, on paljon parempi jos ymmärtää hieman asian taustoja. tämä n asian tiimoilta relevantteja lienevät koneen boottaaminen, init, runlevelitja tietysti se miten voi itse vaikuttaa prosessiin.

Boottaaminen ja sammuttaminen:
koneen käynnistyessä hoidetaan tietysti kaikki tavalliset toimenpiteet bootloaderin lataamiseen asti. tämän jälkeen bootloader käynnistää itse käyttöjärjestelmän lataamisen ja antaa toimenpidettä varten halutun märän parametreja. käynnistyessään linux (==kernel) käynnistää ensitöikseen prosessin nimeltään init (initin prosessinumero on tästä syystä aina pieni(n)). initin tehtävä on melko suoraviivainen: kernelin käynnistyttyä se ajaa järjestelmän ylös suorittamalla yleisiä ja valittuun runleveliin liittyviä init-scriptejä, jotka puolestaan käynnistävät palveluita. konetta sammutettaessa init ajaa taas init-scriptien määräämät palvelut alas, ennen varsinaista virtojen katkaisemista.

Runlevelit ja Init:
runlevelit ovat periaatteessa vain erilaisia ryhmiä joiden perusteella valitaan mitä prosesseja käynnistetään. koska Ubuntu on Debianin lähisukulainen, käytetään siinäkin System V -tyylistä inittiä, joka on kieltämättä aika yleinen muissakin distroissa, vaikka vaihtoehtojakin on ja uusia on kehitetty juuri käynnistystä nopeuttamaan.

Ubuntulla on yhteensä 8 runleveliä jotka ovat numerot 0-6 ja kirjain S(tai s). näistä numerot 0, 1 ja 6 ovat varattuja runleveleitä, eikä S:kään ole tarkoitus käyttää suoraan. runlevel 0 vastaa haltia, 1 on single user mode (johon pystyy myös boottaamaan suoraan Ubuntun Grubin oletuvalikosta) ja runleven 6 käynnistää koneen uudelleen. todellisuudessa Ubuntussa on myös runlevelit 7-9, mutta niitä ei ole dokumentoitu eikä niitä yleensä käytetä, koska perinteiset *NIXitkaan eivät niitä käytä.

kuten arvata saattaa, runleveliä on mahdollista muuttaa myös koneen ollessa käynnissä. tämä tapahtuu suorittamalla (riittävin oikeuksin) komento:
Koodia: [Valitse]
# telinit <runlevel>
vaihdettaessa runleveliä, init huolehtii palveluiden sammuttamisesta ja käynnistämisestä , jotta ajoympäristö saataisiin valitun runlevelin mukaiseksi.

kun init käynnistetään bootin yhteydessä, se etsii tiedostoa /etc/inittab joka sisältää tiedon siitä mille runlevelille koneen halutaan oletuksena boottaavan. tiedsotosssa kohta näyttää oletuksena tällaiselta:
Koodia: [Valitse]
# The default runlevel.
id:2:initdefault:

joka tarkoittaa siis käytännössä sitä, että kone boottaa runlevelille 2 jos runleveliä ei ole itse määritelty.

Init-scriptit
init-scriptit sijaitsevat hakemistossa /etc/init.d ja ne sisältävät usein eri toimintoja riippuen siitä miten niitä kutsutaan. kutsuja ovat mm. stop, start ja restart. palveluiden käynnistäminen/sammuttaminen  käsin komentoriviltä tapahtuukin kätevästi näitä scriptejä käyttäen. esim. palvelun käynnistäminen tapahtuisi näin:
Koodia: [Valitse]
# /etc/init.d/<scripti> start
init ei kuitenkaan itse lue noita scriptejä tuolta kyseisestä hakemistosta, vaan runlevelkohtaisista hakemistoista jotka on nimettu rcX.d/ jossa X on runlevelin numero tai kirjain. runlevelillä ajettavia palveluita varten oikeat scriptit on symlikattu aina kyseisen runlevelin omaan hakemistoon.

symlinkit on nimetty siten, että niiden ensimmäinen kirjain on joko K tai S jonka perässä on välittömästi kaksi numeroa. K tarkoittaa, että scripti suoritetaan stop-komennolla ja S tarkoitta vastaavasti, että scripti suoritetaan start-komennolla runleveliä käynnistettäessä. perässä olevat numerot 00-99 määräävät scriptien suoritusjärjestyksen, sillä scriptit suoritetaan aakkosjärjestyksessä jolloin scripti numerolla 00 suoritetaan ensimmäisenä ja 99 viimeisenä.

Oma init-scripti:

seuraava tarvitaan vain Dapperia edeltäneissä versioissa
jotta saisimme suoritettua omia komentoja koneen käynnistyksessä, täytyy meidän luoda oma init-scripti. tarkoituksena on tällä erää luoda vain käynnistyksen yhteydessä ajettava scripti, joten mitään eri komentoja tunnistavaa scriptiä ei ole tarkoitustakaan luoda, niitä varten voi katsoa esimerkkiä olemassa olevista scripteistä. tarkoitus on vain esitää pääperisaatteet hommasta. käyttäjän omia komentoja varten on yleensä varattu tiedosto nimeltä rc.local ja mekin seuraamme nyt tätä käytäntöä.

ensimmäisenä luomme tietysti tiedoston rc.local hakemistoon jossa init-scriptit normaalistikin sijaitsevat:
Koodia: [Valitse]
$ sudo touch /etc/init.d/rc.local
ja annetaan sille riittävät oikeudet:
Koodia: [Valitse]
$ sudo chmod 774 /etc/init.d/rc.local
nyt voimme luoda sille linkin sille runlevelille jolla haluamme sen ajettavan. oletuksena tämä on tietysti hyvä olla runlevel 2 koska sille Ubuntu tavallisesti käynnistyy, eikä mikään tietysti estä meitä linkkaamasta sitä useille eri runleveleille. lisäksi haluamme scriptimme ajettavan kun kone käynnistyy, joten linkin on syytä alkaa kirjaimella S ja koska haluamme olla varma, että kaikki tarvitsemamme palvelut ovat jo käynnissä kun scriptiä suoritetaan, annamme sen numeroksi 99:
Koodia: [Valitse]
$ sudo ln -s /etc/init.d/rc.local /etc/rc2.d/S99rc.localedelliset vain Dapperia edeltäneissä versioissa

Dapper Drake (Ubuntu 6.06) pitää jo valmiiksi sisällään scriptin /etc/init.d/rc.local joka on myös automaattisesti linkitetty oletuksena käytetylle runlevelille. kyseinen scripti suorittaa komennot jotka on määritelty tiedostossa  /etc/rc.local, joten omia komentoja ei siis enää ole syytä kirjoittaa tiedostoon /etc/init.d/rc.local, kuten ennen Dapperia.

ennen Dapperiin päivittämistä on myös syytä ottaa omat komennot talteen tiedostosta /etc/init.d/rc.local, sillä päivitys kirjoitta surutta ko. tiedoston yli.

suoritettavat toiminnot voivat olla miltei mitä vain, mutta kannattaa huomioida, että käynnistettävän komennon on suoriuduttava loppuun käynnistyksen jälkeen tai vähintään vapautettava kutsuva prosessi jatkamaan toimintojaan, tai muuten boottaaminen keskeytyy ja sitä me emme halua.

Apusovellluksia
kuten arvata saattaa, on tuolle käsin linkittämiselle vaihtoehtoja, kuten toki muutamaan muuhunkin hommaan. ohjelma nimeltään rcconf helpottaa käynnistettävien sovellusten selaamista ja valitsemista, mutta se jättää monesti hommia vähän puolitiehen. kiinnostavampia sen sijaan ovat scriptit jotka päättyvät -rc.d ja automatisoivat montakin hommaa.

esim. aikaisemmin esitetyn palvelun käynnistämisen voi hoitaa Debianissa/Ubuntussa myös seuraavasti:
Koodia: [Valitse]
# invoke-rc.d <scriptin nimi> start
palvelun voi lisätä käynnistymään koneen bootatessa komennolla (huomaa lopussa oleva .):
Koodia: [Valitse]
# update-rc.d -f <scriptin nimi> start <numero> <halutut runlevelit välilyönnillä erotettuna> .
scriptin saa suoritettavaksi runleveliltä poistuttaessa komennolla:
Koodia: [Valitse]
# update-rc.d -f <scriptin nimi> stop <numero> <halutut runlevelit välilyönnillä erotettuna> .
pavelun saa poistettua käynnistyvien joukosta komennolla:
Koodia: [Valitse]
# update-rc.d -f <scriptin nimi> remove
lisäinfoa löytyy käytettyjen scriptien man-sivuilta sekä initin, inittabin ja telinitin man-sivuilta.

ja kuten aina, virheitä löytävät täydentäkööt ;)

Sivuja: [1] 2