Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - janne

Sivuja: [1] 2 3 ... 259
1
Yleistä keskustelua / Vs: Jolla
« : 12.06.13 - klo:20.34 »
Olisi toki mukava tietää puhemiesta enemmän jo nyt. Mutta luulenpa että speksit elävät vielä, saattanee jopa ulkoisia muutoksia tulla, joten lopullisia ulkomittojakaan ei ole voitu julkistaa.
Jostain syystä minä kuvittelin rautaspeksien olevan julkisia jo nyt. Ilmeisesti eivät sitten ole.

2
Grep on kymmeniä kertoja hitaampi utf-8:lla kuin localella C. Enpä ole vielä kokeillut kun utf-8:lla nopeus on ollut toistaiseksi riittävä. Asiasta kerrotaan sivulla: http://tdas.wordpress.com/2008/02/03/speed-up-grep/  . Saapa nähdä nopeutuuko.

Asiasta kertova juttu on yli 5 vuotta vanha ja sillä sanotaan että "Future version of grep are planned to address this issue.". Grep on myös päivittynyt tuona viiden vuoden aikana useamman kerran, silloisesta versiosta 2.5.3, nykyisen Ubuntun mukana tulevaan versioon 2.14. Nopealla googletuksella selviää, että ongelma korjattiin versiossa 2.7.

Ei tuo tietenkään tarkoita, etteikö asiaa saisi huvikseen testailla.

3
Mitä useilla man sivuilla oleva "C-kieli" on, mikä käyttötarkoitus niillä on ? Onko kyse vain pilalle-dokumentoinnista ?

Esimerkiksi näppäile: man wait ja vertaa tulosta siihen minkä saat esimerkiksi nettisivulta: http://ss64.com/bash/wait.html

Jos kirjoitat:
Koodia: [Valitse]
$ man man
huomaat, että man-käsky hakee dokumentteja useista eri osioista. Koska wait ei ole erillinen komento, vaan bashin sisäänrakennettu käsky, ei waitia löydy osiosta 1. Samalla nimellä löytyy kuitenkin järjestelmäkutsu, osiosta 2, jolloin man näyttää ohjeistuksen sen käyttöön.

Kyse on siis siitä, että man näyttää ensimmäisen relevantin osuman, riippumatta siitä mitä komentotulkkia sattuu käyttämään.

Otetaan vielä esimerkki. Järjestelmästä löytyy hyvin suurella todennäköisyydellä komento stat. Sattumoisin samalla nimellä löytyy myös systeemikutsu. Jos siis kirjoitetaan:

Koodia: [Valitse]
$ man stat
näyttää man ohjeistuksen ensimmäisestä osiosta löytyvälle suoritettavalle komennolle stat, kun taas järjestelmäkutua kaipaava joutuu ohjeistustaan etsiessään kirjoittamaan:

Koodia: [Valitse]
$ man 2 stat

4
Yleistä keskustelua / Vs: Natiivi Spotify linuxille
« : 13.06.11 - klo:01.31 »
Onko muilla ongelmia Ubuntussa nyt tuon Spotify-clientin kanssa? Tänään tuli päivitys siihen ja eipä toimi enää, kaatuu heti käynnistettäessä. Uudelleen asennus ei auta mitään.


Minulle taisi tulla sama ongelma, kun nyt pitkästä aikaa päivittelin paketteja. KOmentoriviltä käynnistettynä näyttää tältä:
Koodia: [Valitse]
$ spotify
22:26:09.062 I [breakpad.cpp:35] Registered Breakpad for product: spotify

22:26:09.062 I [translate.cpp:117] Reloading all languages
22:26:09.064 I [fsevents:403] starting polling thread
22:26:09.073 I [breakpad.cpp:93] Searching for crashdumps: /home/janne/.cache/spotify/*.dmp

QDBusArgument: write from a read-only object
22:26:13.267 I [ap:1373] Connecting to AP B2.spotify.com:4070
22:26:13.282 I [upnp:517] 192.168.0.1: got external ip 0x58C364DF
22:26:13.283 I [upnp:465] 192.168.0.1: mapping add ok
22:26:13.284 I [upnp:491] 192.168.0.1: Port 39663 mapped OK
22:26:13.287 I [ap:923] Connected to AP: 78.31.12.7:4070
Segmentation fault

Saisikohan jostain jollain konstilla sen vanhan version takaisin?

Jos vaan löydät vanhan paketin jostain. Sikäli kun et siivoile konettasi kovin ahkeraan, niin vanha paketti saattaisi hyvinkin löytyä aptin cachesta, hakemistosta /var/cache/apt/archives/. Minulla sitä ei näkynyt enää olevan, joskin gnome-supportista löytyi edelleen vanhakin versio.

Niin ja minulla käytössä 64-bit Ubuntu.

[edit]
Sainkin tuon uuden käyntiin epätoivoisen rävellyksen jälkeen.

5
tää nyt on taas tätä. open source on hyvä alusta prototyyppaamiseen ja uusia radikaalejakin ratkaisuja voidaan testata julkaisujen välillä. kokeilematta suhtaudun vähän epäluuloisesti tuohon gnome shelliin, mutta mistä sitä tietää.

minulle työpöytäympäristössä tärkeintä on kuitenkin se, että se pysyy mahdollisimman paljon poissa tieltä ja luo hyvän alustan sovellusten ajamiselle. itse työpöydän säätäminen ei ole itsetarkoitus. samoin työpöydälle on turha kasata läjäpäin silmäkarkkia, widgettejä ja mitä lie, koska työpöytä on lähtökohtaisesti sovellusten peittämä. tyhjä näyttöpinta-ala on hukattua pinta-alaa samoin kuin käyttämättömänä lojuva muisti on turhaa muistia.

jos gnome shell tarjoaa minulle entistä esteettömämmän pääsyn sovelluksiin, otan sen ilomielin vastaan. muussa tapauksessa en ole ihan niin innoissani.

6
Multimedia ja grafiikka / Vs: 9.10 Pulseaudio -> Alsa
« : 21.03.10 - klo:18.20 »
pulse-alsa.conf puolestaan sisältää samat asetukset, jotka annoit tuossa aiemmin. Eli jos nämä tiedostot ovat paikallaan ja äänipalvelimen tunnistus (libasound_module_conf_pulse.so) toimii, ei pitäisi olla tarvetta kirjoitella omia säätöjä /etc/asound.confiin tai .asoundrc:hen. Tunnistusmekanismissa on myös se etu, että Pulsen voi halutessaan poistaa tai sammuttaa ilman että asoundrc:tä tarvitsisi käydä muokkaamassa.

juu, noin tuo on lucidissakin ja ajatus tuon takana on ihan fiksu. puhtaalta pöydältä asennetussa lucidissa äänet eivät toimineet ainakaan omassa setupissani ennen manuaalista konffausta. karmicista en tiedä, koska en koskaan asentanut sitä puhtaalta pöydältä, en varmaan olisi asentanut lucidiakaan jos systeemilevyni ei olisi hajonnut.

Motalbilla tämä osa ainakin toimi VirtualBoxin ja Winen ääniongelmista päätellen.

minulla muuten toimi äänet moitteetta sekä virtualboxissa että wine1.2:ssa karmicin puolella ja nyt lucidissa wine1.2:lla. virtualboxia minulla ei ole ollut vielä tarvetta käyttää. tämä sekä koti- että työkoneella.

Hmm. Ehkäpä Ubuntun ALSA-paketoinnista puuttuu sitten jotain dmix-asetuksia USB-DA-muuntimellesi. Täällä toimii tosiaan HDA:lla tuokin.

ongelma ei ole esiintynyt ainoastaa kotikoneellani vaan myös töissä intelin äänipiirillä. manuaalikonffauksen jälkeen sekin on toennut.

7
Multimedia ja grafiikka / Vs: 9.10 Pulseaudio -> Alsa
« : 21.03.10 - klo:13.13 »
Miten pulsen saa käyttämään SP/DIF-lähtöä automaattisesti kaikelle materiaalille niin, että kanavia ei huku matkalla eikä tarvi käsin jumpata mitään uudelleenkäynnistyksiä? Viimeksi kun turhauduin pulsen kanssa, niin tuo oli mahdotonta.

no, paha sanoa yleisesti, mutta omalla kohdallani käytössä on usb-dac joka näkyy koneelle ulkoisena äänikorttina. sen kanssa menen mikseri-ikonin kautta Sound Preferences ikkunaan ja siellä Hardware-tabiin. valitsen mun äänilaitteen (USB Audio DAC) ja sille profiiliksi Digital Stereo Duplex (IEC958). tosin kanavia minun tapauksessani on vain kaksi.

8
Multimedia ja grafiikka / Vs: 9.10 Pulseaudio -> Alsa
« : 20.03.10 - klo:23.59 »
Eli miten pulsea konffataan ja miten esim wine saadaan käyttämään alsan sijasta pulsea?

pulsen konffaus ei varsinaisesti auta tässä tilanteessa ja winelle ei löydy oletuksena äänille pluginia pulseaudion käyttämiseksi. sen sijaan winen voi edelleen antaa käyttää alsaa suoraan, mutta alsan voi konffata niin, että ohjelmat jotka luulevat käyttävänsä alsaa suoraan, käyttävätkin pulsea.

käytännössä se menee niin, että editoidaan alsan kofigurointitiedostoa tai luodaan sellainen jos sitä ei ole olemassa. jos haluaa, että muutokset tulevat voimaan kaikille koneen käyttäjille, on syytä editoida tiedostoa /etc/asound.conf. tämän tiedoston editoiminen vaatii pääkäyttäjän oikeuksia. jos taas riittää, että asetukset on käytössä vain yhdellä käyttäjällä, voidaan editoida käyttäjän oikeuksin kotihakemistossa olevaa piilotiedostoa ~/.asoundrc.

tiedoston sisällöksi laitetaan seuraavaa:
Koodia: [Valitse]
pcm.!default {
    type pulse
}
ctl.!default {
    type pulse
}

tiedosto tallennetaan ja alsa käynnistetään uudestaan tai kone bootataan, jotta alsa käynnistyisi uudelleen.

winen kanssa ainakin karmicissa oli syytä olla käytössä wine1.2, mutta lucidissa sekä paketti wine, että paketti wine1.2 näyttävät olevan sama asia.

9
Multimedia ja grafiikka / Vs: 9.10 Pulseaudio -> Alsa
« : 20.03.10 - klo:11.04 »
9.10:ssä Alsan default-äänilaite kierrätetään oletuksena PulseAudion kautta, eli käyttäjän ei tarvitse muuttaa asetuksia sitä varten.

mielenkiintoista. ainakaan itselläni näin ei ole ollut, eikä muuten ollut lucidissakaan, kun jouduin sen kiintolevyrikon vuoksi asentamaan uusiksi. tämä tosin 64-bittisellä, sikäli kun siinä on eroja.

Myös dmixin pitäisi toimia suoraan, jos PulseAudio on pois päältä.

niinhän sen pitäisi ja esim. debianissa se toimiikin, mutta yhdessäkään ubuntuasennuksessa se ei ole minulla toiminut.

Tarkemmat tekniset säädöt, kuten näytteenottotaajuuden vaihtaminen 44,1 kHz:iin on kyllä tehtävä itse .asoundrc:ssä, jos oletukset eivät riitä.

kyseinen esimerkki onnistui jossain välissä jollain pulsen kilkkeelläkin, en vaan tähän hätään löydä sitä.

VirtualBoxin, Winen ja muiden Alsan rajapintaa käyttävien ohjelmien äänen säröytyminen on aika yleinen ongelma karmicissa ja se johtuu Alsan pulse-liitännäisessä olevasta bugista.

tästä tiettyjä intelin äänipiirejä vaivaavasta bugista en ollutkaan tietoinen. sen sijaan olen monesti törmännyt tapauksiin joissa ääni säröytyy alsan master volumen ollessa liian suurella. tämä on ollut ominaisuus linuxissa niin kauan kuin olen sitä itse käyttänyt.

10
Multimedia ja grafiikka / Vs: 9.10 Pulseaudio -> Alsa
« : 19.03.10 - klo:23.55 »
Käsittääkseni karmicissa on alsa vakiona vaikka ei toimikaan pulseaudion ollessa käynnissä.

<nipo>

alsa on linuxkoneissa nykyään aina ja käytännössä se hoitaa äänilaitteita matalimmalla tasolla. ilman alsaa ei pulsesta, jackista, aRtsista, phononista, gstreamerista, jne. ole äänipuolella  yhtään mitään hyötyä, ksoka äänilaitetta ei pystytä käsittelemään.

alsa myös toimii aina jos koneesta kuuluu pihaustakaan äänikortin kautta. se, että alsaa suoraan käyttävä sovellus ei pysty varaamaan äänikorttia pulsen ollessa käynnissä on aivan toinen ongelma ja se ei todellakaan korjaannu sillä, että pulseaudio otetaan pois käytöstä. toki se vapauttaa äänilaitteen yhdelle softalle kerrallaan, mutta kaksi samanaikaista äänilähdettä ei silti onnistu.

itse olen ratkaissut edellä mainitun ongelman kierrättämällä myös alsaa suoraan käpistelevät softat pulsen kautta. aikaisemmin käytin dmixiä, mutta pulse on helpompi käyttää, konffata ja suoraan sanottuna se toimii aivan hemmetin hyvin.

</nipo>

11
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Pääkäyttäjäksi
« : 17.03.10 - klo:23.55 »
Koodia: [Valitse]
sudo su -

itse suosin laiskana kaverina seuraavaa:
Koodia: [Valitse]
sudo -i

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GDM pois päältä ?
« : 13.03.10 - klo:14.09 »
Ja gnomen saa ajettua tämän jälkeen ihan normaalisti pystyyn consolesta ?

tuo ei ole ihan sitä mitä sinä etsit.

Mistä yleensäkkin buutissa GDM käynnistyy ?

aikaisemmin nuo palvelut käynnistettiin system v -tyylisellä initillä ja niitä ilmeisesti se Gnomen säätötyökalukin hallitsi. Ubuntu on kehittänyt uuden init-systeemin joka kulkee nimellä upstart ja on hiljalleen siirtymässä sen käyttöön. GDM:n käynnistymisestä huolehtiva scripti löytynee nykyään polusta /etc/init/gdm.conf. tuo tiedosto vaatinee puukotusta jos GDM:n ei halua käynnistyvän bootissa.

13
Jep, tuossa sivua aikaisemmin kirjoitinkin jo että HTML5 on mielenkiintoinen juttu.

mua se kiinnostaa lähinnä siinä mielessä, että pelottaa vähän miten senkin kanssa käy. isot pelaajat (apple, google, MS) kun eivät ole kiinnostuneita käyttämään avoimia formaatteja vaan jokainen ajaa omaa etuaan ja valitsemaansa suljettua koodekkia uudeksi "standardiksi". siinä sitten ollaan taas tilanteessa jossa selaimet eivät ole yhteensopivia keskenään ja vapaille selaimille ei ole oikein laillisia vaihtoehtoja katsoa lisensointia vaativaa koodekkia tarvitsevia videoita.

sikäli flash on hyvä ratkaisu, että se toimii (niin hyvin kuin nyt sattuu toimimaan) kaikilla selaimilla ja kaikilla alustoilla. se, että flash on kamalaa kuraa, onkin sitten täysin toinen juttu.

14
Yleistä keskustelua / Vs: Onko tullut työtarjouksia ?
« : 12.03.10 - klo:23.26 »
Laitoin selväsanaisen viestin takaisin - ymmärtää kyllä lopettaa jos osaa lukea!!

minä puolestani laitoin saunalahden abuseen viestiä heidän palvelimiensa kautta tulevasta spammista, ihan siltäkin varalta, että kaveri ei osaa lukea.

joka tapauksessa (alias)osoite johon posti minulla tuli on kyllä tälläkin foorumilla näkyvissä, mutta käytän sitä myös yleisesti netissä liikkuessani.

15
Yleistä keskustelua / Vs: Onko tullut työtarjouksia ?
« : 12.03.10 - klo:19.46 »
suomispammia kolahti tännekin

16
Multimedia ja grafiikka / Vs: Soittolista html:ksi?
« : 08.03.10 - klo:00.03 »
Ahaa... Miten tuo tapahtuu? Komentoriviltä käsin vissiin?

komentoriviltä juu. se mitä pitää tehdä riippuu vähän siitä mitä haluaa.

itse aloitin siitä, että menin hakemistoon jossa musiikit ovat ja otin rekursiivisen listauksen ls -R:llä, jonka jälkeen karsin ärsyttävyyksiä yksi kerrallaan( ./ -> pois, jäljelle jäävät /:t ' - ':ksi ja alaviivat välilyönneiksi) ja lopuksi ohjaus tiedostoon:
Koodia: [Valitse]
$ ls -R | sed -e 's/.\///' -e 's/\// - /' | tr '_' ' ' > lista
voisi tuon varmaan nätimminkin tehdä ja tuloksessa on vielä vähän hiomista, mutta tuon jäljiltä se näyttää tältä (juu, erikoismerkit on rikki jos dokumenttia ei katsele unicodena).

vaan äkkiäkös tuohon tarkoitukseen kirjoittaisi lyhyen scriptinkin, jolla voisi helposti tuottaa sivun sisäiset linkkaukset, muotoiluja ym. sälää. itse asiassa se on yksi syy, miksi pidän unixin kaltaisista järjestelmistä; käsillä on aina ihan älyttömän tehokkaat työkalut tehdä miltei mitä tahansa. toki vähemmän harrastaneita se saattaa hitusen hirvittääkin.

17
Yleistä keskustelua / Vs: Ubuntun uusi ulkonäkö WTF?!?
« : 06.03.10 - klo:20.17 »
Tosin minä ainakin aion aluksi kokeilla miten tuon vasemman laidan käyttö sujuu.

juu, näin minullakin oli aikomuksena. kokeilu jäi aika lyhykäiseksi sillä vaikutti, että olen normaalisti muuten aina hiiren kanssa ikkunan oikealla laidalla, siten nappuloiden on syytä olla minulla samalla puolella.

Kannattaisiko päivittää Lucidiin heti että pääsisi kokeilemaan?

vain jos tietää mitä on tekemässä ja sietää pientä epävakautta ja viimeistelemättömyyttä.

Onko grubissa nyt kuvaa oletuksena?

pitääkin katsoa seuraavalla bootilla :)

18
Yleistä keskustelua / Vs: Ubuntun uusi ulkonäkö WTF?!?
« : 06.03.10 - klo:20.07 »
Oletusteemaksi ihan selkeä ja hieno, tarvittaessa helppo vaihtaa. Sulkemispainike ym tuskin ovat vasemmalla ilman säätöä, helpottaisi ainakin minun käyttöäni jos niin olisi.

jaa-a, päivitin tänään koneen lucidiin ja ja painikkeet näyttävät olevan vasemmalla oletuksena, teemasta riippumatta.

19
Yleistä keskustelua / Vs: Ubuntun uusi ulkonäkö WTF?!?
« : 06.03.10 - klo:17.28 »
Minä olen pärjännyt koneissani kaikilla varianteilla (K/X/L/Ubuntu) jo neljä vuotta yhdellä palkilla ja täten saanut enemmän dokumenttien ja weppisivujen sivuista näkyviin kerralla.
Ei siihen montaa minuuttia mene, kun kaikki järkevät rojut on siirretty yhteen palkkiin. Itse pidän sitä ainokaistani mielummin ylälaidassa.

ihmisiä on erilaisia. itselleni kaksi palkkia on selvästi paras vaihtoehto. en oikeastaan ole edes kaivannut lisää tilaa yläsuunnassa, enkä edes pidä sovellusikkunoitani niin suurina, että ne veisivät koko käytettävissä olevan pystysuuntaisen tilan. sivusuunnassa sen sijaan käytän aina kahta tai kolmea sovellusta rinnakkain, jolloin leveyssuuntainen tila muodostuu paikoitellen kriittiseksi. ehkä jossain miniläppärien kehnoilla resoluutioilla pystytila voisi käydäkin ahtaaksi, mutta niin kävisi tila sivusuunnassakin.

kukin tyylillään...

20
Multimedia ja grafiikka / Vs: Soittolista html:ksi?
« : 05.03.10 - klo:00.26 »
Joo, pelkkä lista.

niin siis se mitä minä hain oli lähinnä se tekeekö tuo jotain erityistä. itselläni kun musiikit on järjestetty hakemistoihin artistin ja levyn mukaan, pelkän lista tuottaminen on suht triviaalia ihan ottamalla vaan hakemistolistaus.

Sivuja: [1] 2 3 ... 259