Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HannuK

Sivuja: [1] 2 3 ... 22
1
Oppaiden kehittäminen / Ubuntutorin historia
« : 20.11.24 - klo:19.36 »
Ajattelin tässä hiukan kertoa tekemieni Ubuntu-oppaiden historiaa ja tilastoja, ehkä tämä sallitaan.

Siirryin Windows XP maailmasta Ubuntuun 2018 ja veri veti tekemään oppaan, näin syntyi Ubuntu 18.04 opas. Huomasin, että eipä ollut englanninkielistäkään "helppoa" opasta ja niin syntyi myös englannin kielellä sama opas ( kiitos Google kääntäjän ).
Homma jatkui joka toinen vuosi eli aina uuden LTS-version syntymisen jälkeen pakersin uuden oppaan. Tietenkin jouduin tekemään web-hotellin, mistä oppaat löytyvät ubuntutor.comin sisältä.
Yleensä kotisivu löytyy "ubuntu tutor" tai "ubuntu guide" hakusanoilla noin kahdenkymmenen ensimmäisen löydön joukosta.

Katselin tilastoja ja koko tänä aikana, 2018-2024 marraskuu, verkkokäyntejä on kertynyt noin 130 000 ja sivuja ladatty yhteensä 920 GB verran ( näiden sisällöstä en ole aivan varma, hiukan tulkinnallisia ). Tällä hetkellä vuorokaudessa sivuilla käydään n. 90-120 kertaa ja kuukaudessa eri maita on aina yli sata. Runsaimmin käydään USAsta ja Suomesta, mutta sitten on maita, jotka välillä nousevat ylös, esim. nyt on varsin runsaasti hakuja Intiasta. Koska käänsin oppaat myös Ranskan ja Espanjan kielelle, on niistä kielimaista noussut hakujen lukumäärät melko kärkeen.
Tässä näin lyhyesti pähkinänkuoressa nämä puuhasteluni Ubuntun kanssa. Tämä on sopivaa puuhastelua eläkepäivillä ja jatkan, kunnes siirryn pilvelle istumaan? Täytyy kuitenkin varmistaa, että web-hotelli jatkaa toimintaa vielä senkin jälkeen sopivan vuosimäärän verran, ettei opastoiminta heti tyssää;-)

2
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu 24.04 ja gThumb
« : 12.11.24 - klo:21.55 »
No joo, erilaisten sekoilujen jälkeen, eli yritin poistaa ja sentaa, mutta ei toiminut. Sitten AppCentren kautta poistin ohjelman ja joidenkin näytölle saamieni ohjeiden mukaan poistelin vielä jotain? ja kun tuntui siltä, että kaikki on poissa niin asensin tuon ohjeesi mukaan ja kas, homma alkoi toimia.
Kiitoksia, pääsin pois synkästä ja mustasta syysmetsästä, vaikka puihin välillä törmäilin. Eli suomeksi, nyt pelittää. Hiukan arvelutta tuo snap ym. kun yrittää pitää ohjeistusta mahdollisimman yksinkertaisena aloittelijoita silmällä pitäen. Aloittelijathan tekevät juuri niin, miten perusasennus ehdottaa ja sen jälkeen homman pitäisi toimia.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu 24.04 ja gThumb
« : 12.11.24 - klo:18.05 »
Nyt menee kimurantiksi, mutta ko. käsky toi ison listan, missä mm.
gthumb-unofficial 3.12.6

LibreOfficesta ei näy merkkiäkään listassa.

4
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu 24.04 ja gThumb RATKAISTU
« : 12.11.24 - klo:15.42 »
Olen käyttänyt Ubuntu 16.04stä lähtien gThumb-kuvaohjelmaa hyvällä menestyksellä. Nyt uusin Ubuntu 24.04 käyttäytyy oudosti, eli ennen aina kun Impressissä olevia prtscreen-kuvia halusin hiukan vielä korjailla, niin prtscreen-kuvaa klikkaamalla "Muokkaa ulkoisella ohjelmalla" toi kyseisen kuvan gThumbiin heti nähtäväksi ( olin asetuksissa määritellyt tässä tilanteessa ulkoisen ohjelman olevan tuo gThumb ). Vaan nyt on toisin, eli Ubuntu 24.04 avaa kyllä gThumbin, mutta tyhjän näytön. En keksi, miten saan tuon Impressissä määrittelemäni kuvan näkyviin, aika turhauttavaa. Onko kyse bugista Impressissä vai gThumbissa vai meikäläisessä;-) ?

5
Yleistä keskustelua / Vs: PNG kuva JPG muotoon
« : 08.11.24 - klo:22.48 »
Kiitos, homma tuli kuntoon ( oli myös pientä omaa sähläystä), mutta yhteenvetona;
1. JPG ja JPEG ovat  yksi ja sama tiedostomuoto
2. Resurssienhallinta käsittelee kuitenkin jpg ja jpeg tiedostot eri nimisinä
3. Molemmat muodot ( jpg ja jpeg ) lajitellaan samalla tavalla ( jos molemmat, niin ne ovat peräkkäin tiedostojonossa )
4. Kuten edellä ohjeessa, niin kaikki kuvankäsittelyohjelmat ilmeisesti muuttavat PNG:n jpg-muotoon käskyllä "Tallenna nimellä... "
5. PGN on tietoa hävittämätön pakkaus ja JPG on tietoa hävittävä ( Googlaus kertoi ).

6
Yleistä keskustelua / Vs: PNG kuva JPG muotoon
« : 08.11.24 - klo:17.11 »
Vielä pieni asia; onko jpg ja jpeg sama asia eli sama tiedostomuoto?
Haluaisin lisätä valokuvatiedostoihin lisää infoa lisäkuvilla, jotka on tehty printscreenillä ja siitä tämä kysely, kun tiedostojenhallinnassa kuvat eivät mene järjestykseen, ellei kaikki ole samassa jpg-päätemuodossa.

7
Yleistä keskustelua / PNG kuva JPG muotoon ( ratkaistu )
« : 08.11.24 - klo:16.38 »
Nyt tuli oikosulku. Miten sai PNG-kuvan muutettua JPG-kuvaksi? PNG syntyy print screen kuvista.

8
Hurja on taistelu, kun lueskelin tapahtumia. Pari maatiaisajatusta:
1. Onko lähistöllä jotain PC-huolto-nyrkkipajaa, jonne voisit kiikuttaa koneen ja tuon USB-tikun. Ongelma voi ratketa nopeastikin, kun huolto pääsee kokeilemaan ja testaamaan itse konetta. Nän kävi kerran meikäläiselle, kun meni sormi suuhun (22/04).
2. Vanhenpia Ubuntu-versioita kai löytyy verkosta, tosin englanninkielisenä, mutta asennuksen jälkeen sen voi muuttaa suomen kieliseksi helposti. Ja tietenkin pitäisi löytyä keino valmistaa tuo USB-livetikku eli käynnistystikku
3. Ja vielä, kun aloittaa uuden version asennuksen, kannattaa ladata verkosta ja tehdä olemassaolevasta versiosta usb-käynnistystikku, millä voi palata vanhaan versioon.

9
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiot
« : 14.10.24 - klo:23.01 »
Asia ajankohtainen, sillä yhdellä koneella on Linux Mint 20.3 ja se tekee määrä välein Deja Dupilla varmuuskopion SD-kortille. Pitäisi vähitellen päivittää Mint 21-versioon. Tapoja lienee monia, mutta yksi tapa voisi olla, että ottaa tuon SD-kortin pois ( tarkistuksen jälkeen, että se toimii ) ja asentaa kylmästi uuden Mint 21 version ja kun on asentanut koneelle Deja Dubin, niin purkaa SD-kortin sisällön omaan kansioon koneelle ja siirtelee sieltä tarvittavia osia uuteen Minttiin, lähinnä Firefoxin, Chromiumin ja Thunderbirdin tiedostoja. Tavalliset omat datatiedostot ovat helppo nakki, mutta onko noissa em. mainituissa omissa tiedoissa, esim. sähköposteissa jotainmuuttunut niin, että 20-version kamat ei toimikkaan 21:ssä.

10
Pieni havainto; meikäläisellä samalla koneella sekä Ubuntu 20.04 ja 24.04. Keräilin matkakuvia Seagate irtokovalevylle ja yritin nimetä tiedostoja uudelleen ym. Ubuntu 24.04 jämähti ja mitään ei tapahtunut. Tämä toistui muutaman kerran. Kyllästyin ja siirryin Ubuntu 20.04 versioon ja kaikki pelas aivan normaalisti.

11
Kysymyksestäsi ei ihan selvinnyt tilannetta, mutta Google kääntäjä venyy aika mukavasti nykyään. Firefoxissa avasin iltasanoman is.fi ja sen jälkeen Firefoxin oikean yläkulman valikosta etsin kohdan "käännä sivu" ja sieltä valitsin esim. espanja.  Ensin ei tapahtunut mitään, mutta vähän ajan kuluttua Firefoxin yläkenttään ( sininen alue ) oikeaan reunaan tuli pieni merkki missä oli es-kirjaimet. Kun siitä klikkasin, muuttui iltasanomat espanjan kieliseksi. Tämän tapaisella menettelyllä toimii myös Chromium. Helsingin Sanomien sähköinen sivu hs.fi kääntyi myös vieraalle kielelle, mutta näköislehti ei käänny. Kun tarkemmin tutkii näitä käännöshommia Googlessa, niin esim. pädillä nykyään voin esim. lukea jopa pohjois-Korean sanomalehteä, mikä automaattisesti kääntyy suomeksi. Yhteenvetona: Melko varmasti tuo leikkaa liima on aika hidas ja työläs, mutta toimii. Kuitenkin hiukan kokeilemalla löytynee tapa, missä koko lehti tai sivu kääntyy automaattisesti suomeksi.
Tällä välin, kun kirjoitian, tuli toinenkin ohje, mutta tässä tämä .

12
Oppaiden kehittäminen / Ubuntu 24.04 LTS ohjevihko
« : 01.09.24 - klo:19.09 »
Nonniin, aikamoisen puuhastelun jälkeen tässä olisi aloittelijoille uusi opas Ubuntu 24.04 versiosta, siinä on vielä edellisten versioiden kuvia, mutta ne eivät ole olennaisissa kohdissa. Täydennän, kun aika on kypsä.
Opas löytyy kohdasta
https://www.ubuntutor.com/ubuntu24fin/Ubuntu%202404%20ohje.pdf
Nyt täydennetty 09-11

13
Erot pieniä, toisessa näkyy vain alikansiot ja toisessa myös pääkansion alla olevat tiedostot. Vähän makuasia, kumpaa pitää parempana.
Lopuksi tarkennus omaan huonoon kommunikointiin; Ubuntu 24.04 versiossa on kansioiden ja tiedostojen käsittelyn ohjelman nimi englanniksi Files The GNOME Project 46.2. En ole katsonut, mitä se on suomeksi.

lisäys; vilkaisin tarkemmin tuon Files www-sivua ja olihan siinä heti mainittu "Files, also known as Nautilus", eli on kyse Nautiluksesta;-)

14
En ole ihan varma, puhummeko samasta asiasta, mutta sekä 22.04 ja 24.04 näköjään näyttävät puurakenteet, mutta niiden määrittelypaikka on eri. Ohessa molemmista Ubuntuista oleva ohjekuva, missä näkyy, miten päästään ( Preferences ) tuohon " Expandable Foldersin list View" määrittelyyn ( Laajennettavat kansiot luettelonäkymässä ). Eli molemmissa Ubuntuissa saadaan puu-rakenne näkyviin, vaikka ketjun alussa luulin virheellisesti, että ei saada näkyviin. Onhan tämä pientä seikkailua, kun aina uudessa Ubuntun versiossa joutuu etsimään, missä määrittelyt luuraavat, ei hyvä.

15
Nyt täytyy korjata virheinfo. Huomasin juuri, että Nautiluksessa ( Tiedostojen hallinta ) Files-otsikon vieressä olevassa kolmen viivan valikossa löytyy General, missä on kohta "Expandable Folders in List View" täppä, mistä saa nuo alikansiot ja puurakenteen näkyviin kuten ennenkin. ( Valitan kielisekoilu, koska nyt käytössä englanninkielinen versio, mistä kopioin nuo käskyt ).

16
Ajattelin otta videokuvaa tuosta välkyntäviiva-häiriöstä, mutta nyt kaikki toimii moitteettomasti.
Välkyntä tapahtui mökillä ja olin puhelimen välityksellä netissä. Samaa koitin nyt himassa puhelimella ja kaikki kunnossa. Ehkä mökillä oli liian voimakasta maasäteilyä;-)

17
Tässä pari havaintoa Ubuntu 24.04 versiosta.
Kun avaan AppCenterin ja kun nuo ohjelvavaihtoehdot ovat tulleet esille, niin näyttö alkaa "värähdellä" eli välillä näkyy itse ohjelma ja välillä tulee pelkkiä epämääräisiä kirjavia vaakajuovia. Tätä jatkuu niin kauan kun ohjelma on auki. Tällaista näytön häiriötä en ole kokenut millään koneella enkä millään Ubuntun versiolla aikaisemmin. Tämä häiriö tulee siis esille vain tässä AppCenterissä.

Toinen havainto koskee Impressiä. Kun työskentelen sillä, niin äkkiä saattaa koko ohjelma hävitä näytöstä ja näytölle tulee ilmoitus, että sen voi pelastaa. Tämä pelastusoperaatio toimii ja palauttaa kadonneen Impressin ohjelman näytölle. Tämä häiriö tulee melko usein ja sellaisella läppärillä, missä muista pitäisi olla riittämiin. Erikoista on se, että pelastusoperaatio palauttaa näytölle ohjelman sellaisena, kuin se oli juuri ennen katoamista, eli kaikki muutokset/lisäykset, mitä ohjelmaan olen tehnyt ja automaattinen varmuuskopiointiakaan ei ole ehtinyt tehdä talletusta, niin kaikki ilmestyvät näkyviin. Siis ohjelma jotenkin vain katoaa näytöltä, mutta ei ole sulkeutunut, koska kaikki viimehetken muutoksetkin ovat jälleen mukana.

18
Pieni yleiskommentti Ubuntu 24.04 LTS versiosta. Tutkin ja opiskelen parhaillaan ko. ohjelman eri asioita. Olen huomannut, että 24.04 käyttäytyy aika usein oudosti, jumittelee, sekoilee jne eli ei ole mielestäni vielä luotettava. Siis ei kannata mielestäni siirtyä uusimpaan versioon, ellei ole erityistä syytä, maltti on valttia. Muissa versioissa en ole huomannut näin runsasta sekoilua silloin, kun ko. ohjelma julkistettiin.

19
Kiitos LeHIX, enpäs ole huomannut, että nuo alikansiot ovat hävinneet jo 22.04:ssäkin. Pitääpä oppimateriaalia hiukan korjata. Itse käytän Ubuntun 20.04  ja Linux Mint versioita, joissa alikansiot ovat näkösällä.

20
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu 24.04 tiedostojenhallinta
« : 07.07.24 - klo:14.00 »
Aikaisemmissa Ubuntu-versioissa oli tiedostojen hallinnassa mahdollisuus katsella koko puurakennetta ja piilottaa siitä osia ( kolmio kansion edessä ). Onko niin, että nyt on 24.04 "yksinkertaistettu siten, että näytöllä näkyy kerralla vain yksi kansio kerrallaan ja yläpalkissa näkyy kyseisen kansion polku, ts. rakenteita ei voi piiloitella eikä availla enää. Tavallaan tämä yksinkertaistaa hommaa ainakin aloittelijoille. Tarkoitan tässä Ubuntun perusasennuksessa tulevaa tiedostojen hallinta-ohjelmaa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 22