Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - AimoE

Sivuja: [1] 2 3 ... 140
1
pitkällä aikajänteellä voisi maksaa itsensä takaisin, kun lisenssimaksuja yms. ei tarvitsisi maksaa

Ei se ihan noin yksinkertaista ole. Lisenssimaksu maksetaan siitä, että on joku tietty firma, jolta saadaan päivityksiä ja tukipalveluita ja lisämaksusta muutakin. Sekä julkisella että yksityisellä sektorilla on tarve pystyä sopimaan softatoimittajan kanssa näistä oman toiminnan jatkuvuuden takeista, ja siitä maksetaan joka tapauksessa, jos ei yhdelle niin toiselle kuitenkin, mutta ei hirveän monelle. Homma on helpompi hallita kun nämä palvelut kootaan isommaksi paketiksi.

Softaa ei myydä eikä sitä makseta koodirivien perusteella, vaan siitä maksetaan palveluiden ja jatkuvuuden takaamiseksi. Softabisnes on palvelubisnestä.

2
Ehkä auttaisi, jos putsaisi koneen ja asentaisi Ubuntun uudestaan. Muistelen, että asennuksen yhteydessä olisi kysytty päivityksistä ja niistä voisi kieltäytyä.

Se kysymys koskee päivityksiä asennuksne yhteydessä ja on tarpeen lähinnä silloin, kun verkkoyhteyttä ei ole ubuntu-asennuksen aikana käytettävissä.

3
Komennolla efibootmgr voi myös käynnistää koneen toiseen käyttikseen kun osaa antaa oikeat loitsut sille. Siis jos väärä käyttis on käynnistynyt, ei tarvi mennä UEFI/BIOS:n kautta vaan ihan vaan yhdellä komennolla siirtyä siihen käyttikseen joka piti käynnistää.

Kun sinne pääsee, voi siellä sitten asentaa Grubin USB-tikulle, jotta voi sen tikun avulla käynnistää levyllä piilossa olevan käyttiksen.

4
Vastaan itselleni: KeePassXC on tarjolla vain tietokoneille. Puhelimeen on muutama KeePass-perheen appi, joila voi käyttää samaa kbdx-tiedostoa kuin tietokoneella. Aegis ja FreeOTP ovat pelkkään 2FA:han rajoittuneita vaihtoehtoja yleisemmälle salasanojen hallinnalle.

Kaikki nämä tallettavat tietoa, joko puhelimeen tai pilveen. KeePass-perheen ja muiden appien välillä voi yrittää tietojen imppausta ristiin pimport-työkalulla, mutta se ei aina onnistu.

2FA-kama ehkä kannattaakin säilyttää erillään muista salasanoista, siis eri tiedostossa. Minusta tuntuu silti turvallisimmalta selllainen järjestely, jolla voin käyttää samaa .kbdx-tiedostoa sekä puhelimella että tietokoneella. Käyttöliittymän näppäryys on toki puhelimessa iso asia.

5
Googlen ja Microsoftin 2FA-todennussovellusten sijaan Aegis tai FreeOTP. Itse otin käyttöön ensin mainitun.

Vilkaisin tuota Aegista, ja kuvauksessa puhutaan salasanaholvista. FreeOTP ei sellaista mainitse. Lyhyellä hakemisella löytyi myöskin Authy, jonka kuvaus ei myöskään mainitse salasanaholvia. 2FA:n voi tehdä myöskin KeePassXC:n TOTP-toteutuksella. Mitenkähän nämä suhtautuvat toisiinsa, eli mikä niissä täydentää settiä ja mikä on päällekkäistä?

6
AInakin yhden IdeaPad-mallin tiedän, jossa oli kaksi erillistä virtakytkintä: toinen (näkyvämpi) vain käynnisti koneen, toinen (piilotetumpiI käynnisti ja vei suoraan BIOS-asetuksiin.

Käyttöjärjestelmästä huolimatta? Mielenkiintoista.

7
Voihan sen päivityksen ajaksi laittaa UEFI-tilaan, ja sitten päivityksen jälkeen takaisin legacy-tilaan ennen kuinkäynnistät Ubuntun?

Edit: ai niin, eihän fwupdmgr ole käytettävissä ilman Ubuntua. Olen niin siinä moodissa, että päivitys asennetaan Ventoy-tikulta.

8
Ei kun komennolla
Koodia: [Valitse]
fwupdmgr update.

Jos se ei toimi koska laitteen hardis ei tue fwupdmgr:ää, niin sitten täytyy valmistajan tuesta ladata oikea paketti ja asentaa se. Itsellä on Lenovon E-sarjan läppäri, jolla asennus tosiaan täytyy tehdä pitkän kaavan mukaan, mutta onneksi asennuspaketin voi pudottaa Ventoy-tikulle ja käynnistää sieltä.

Suurin osa laitteista kuitenkin tukee tuota komentoa.

9
Minäkään en vie koko kotikansiota eri osiolle. Sen sijaan minulla on dataosio, jolla säilytän kaiken tärkeän. Näin sovellusten asetukset pysyvät kotihakemistossa, mutta data on muualla.

10
Suorita komento
Koodia: [Valitse]
sudo -ib baobab ja odota kun baobab lukee levyn tietoja ennen kuin avaa tilanvarauksen jakaumanäkymän.

Minä olen saanut tuon ilmoituksen silloin, kun aamulla avaan läppärin ja Ubuntu tarkistaa onko päivityksiä tullut. Tila vapautuu kun tarkistus on tehty.

Toinen ahmatti on ollut Deja Dup; ainakin vielä Focal-versiossa Deja Dupia ei saanut ohjatuksi käyttämään jotain muuta kuin juuritiedostojärjestelmän /tmp-hakemistoa, jolloin varmistuksen aikana tuli tenkkapoo. Tilanvarauksen näki vain varmistuksen aikana. Kun varmistus oli keskeytetty, oli vaikea päätellä miksi tilaa muka ei ollut, kun sitä oli taas ihan riittävästi. Piti joko kasvattaa osiota (tai LVM-taltiota) tai harventaa varmistuksia, että sai varmistukset onnistumaan. Mikään symlink-temppu ei toiminut.

Edit: korjasin komennon (-ib sudon ja baobabin väliin).

11
Seliseli-tausta:

Olin aikeissa tehdä isoja muutoksia Ubuntu-koneellani, ja sitä varten ajattelin asentaa yle-dl:n Windows-koneelle siksi aikaa kunnes saan Ubuntun taas täyteen käyttöön. Asensin sitä varten Pythonin, ffmpegin ja wgetin Scoop-paketteina, mutta yle-dl:n käynnistys epäonnistui. Lopullinen ratkaisu oli poistaa pythonin Scoop-asennus ja asentaa python erikseen.

Perimmäinen ongelma oli se, että Scoop-pakettina python asentui tuplana – sekä scoop-hakemistoihin että AppData-hakemistoihin – ja kun asensin yle-dl:n, niin se asentui AppData-puolelle. Mutta AppData-rakenteessa on kaksi haaraa, Local ja Roaming, ja yle-dl asentui Roaming-haaran scripts-hakemistoon. Kuitenkin python-asennus lisää polkuun vain yhden scipts-hakemiston. Scoop-hierarkiassa on vain yksi scripts-hakemisto, ja siellä on pythonin omat .exe-tiedostot, jotka AppData-rakenteessa ne ovat Local-haarassa. Scoop tuntui etsivän palasia aina väärästä paikasta vaikka mitä yritin.

Nytkin, kun python on asennettu omasta asennuspaketistaan, joudun lisäämään tuon Roaming-puolen scripts-hakemiston polkuun erikseen, mikä on sikäli ikävää, että siinä on mukana versionumero.

12
Huomasin että hakemistosta AppData\Local\Microsoft\WindowsApps\ (joka on polussa) löytyy python.exe, joka on saman ikäinen kuin samassa hakemistossa oleva winget.exe. En ole koskaan itse asentanut WinGet-sovellusta, vaan se on jossain välissä tullut Windows10:iin mukaan. Huomasin sen olemassaolon ensimmäisen kerran vasta toukokuussa 2024. WinGetin oma päivitys on nyt jonkin aikaa ollut solmussa, ja tämä on tapahtunut joskus aiemminkin, ja lopulta ratkennut Windows-päivitysten mukana.

Nyt kumminkin joudun pohtimaan, mihin tarkoitukseen tuo python.exe on, ja sotkeeko se jotain jos asennan uudemman Pythonin. En ole itse asentanut MicrosoftStoresta kuin yhden ainoan sovelluksen, joten tätä Pythonia selvästi tarvitsee jokin Windowsin oma palikka. Sattuuko kukaan tietämään mitään tästä?

13
Myös DVV:n tarjoama mPollux DigiSign Client käyttää näitä rajapintoja.

Kuten myöskin Atostek ID, joka korvaa tuon Fujitsun hökötyksen jahka siitä (ehkä jo tässä kuussa) tulee versio, jossa viimeisetkin puutteet on korjattu.

Edit: Itse asiasssa OpenSC lakkasi toimimasta henkilökortin kanssa siinä vaiheessa, kun kortille lisättiin kolmas salausavain. Kun kortilla oli vain tunnistus ja allekirjoitus, tunnistus onnistui OpenSC:llä, mutta sen jälkeen kun aktivointi (PUK-toiminto) lisätiiin, OpenSC ei ole enää ymmärtänyt kortin rakennetta. Korttia on voinut käyttää vain DigiSign Client -ohjelmalla.

14
IT-kontekstissa konekäännöskukkaset ovat raivostuttavia. Yllättäen kuitenkin Google-kääntäjän tulkinnat magmapurkauksista ovat olleet jopa runollisia. Magmasäiliöstä on moneen kertaan leivottu maajättiläinen. Kun magma virtasi halkeaman pohjalla ja pulpahti näkyviin kauempana, näytti ensin siltä, että sinne olisi avautunut uusi purkausaukko. Kun sää selkeni niin, että tilannetta voitiin kuvata ylhäältä, Google totesi että se olikin vanha juoru. Ja niin edelleen. Näistä tulee ilmi, miten sitkeästi islantilaiset kieltäytyvät lainaamasta sanoja muilta ja johtavat uusia sanoja vanhan sanamateriaalinsa pohjalta. Mikään konekäännös ei voi tehdä kontekstianalyysiä, joka keksisi mistä milloinkin on kyse. Kone joutuu käyttämään todennäköisyyksiä, jotka erittäin todennäköisesti vievät harhaan.

Kun suomen kieleen johdetaan IT-termejä lainasanoista, lukija voi vieraskielisyyden perusteella päätellä, mikä on tekninen termi ja mikä on yleiskieltä. Englanniksi teknisten termien erottaminen on vaikeampaa, ja se näkyy näissä IT-tekniikan käännöksissäkin.

15
Noin suunnilleen covid19-pandemian aikaan Microsoft alkoi tuottaa konekäännöksiä aika laajasti. Tässä pari teknisesti kiinnostavaa poimintaa Windows 11 23H2-päivityksen muistiosta:

Lainaus
Windows tarjoaa nyt sudo-komennon, joka tuo tutun korkeusmenetelmän komentoriviliittymään.
(katso https://learn.microsoft.com/windows/sudo/)

Lainaus
Ruoste Windows-ytimessä: vankka ohjelmointikieli, joka on suunniteltu parantamaan järjestelmän suojausta ja suorituskykyä

16
Linux-versio ei vielä ole valmis kansalaisten käyttöön, Windows-versio on. Käyttöohjeessa sanotaan, ettei kortin aktivointi vielä onnistu NFC:llä, mutta se taitaa koskea vain sote-henkilöstöä, jonka käytössä on muitakin kättelyitä kuin Suomi.fi:n käyttämä mTLS (m = mutual). Muutenkin ohjeistus on selvästi suunnattu vain toimikortin käyttäjille.

Fujitsun DigiSign Client on käytettävissä vuoden 2025 ajan.

Edit: linkki unohtui: https://dvv.fi/-/varmennepalvelut-dvv-n-uusi-kortinlukijaohjelmisto-atostek-id-on-julkaistu

Itse käytän mieluimmin mobiilivarmennetta.

17
Linuxin käännöksissä on tehty sellainen jekku, että sleep-tila on valmiustila ja hibernate on lepotila.

18
Onkohan ikkunointijärjestelmän oletus jossain Ubuntu-päivityksessä vaihtunut toiseksi? Vanhastaan ikkunointi on säilyttänyt ikkunoiden koot, mutta jos päivityksessä on voinut oletuksena tulla käyttöön sellainen "tiling" (mikä suomeksi?), joka saattaa muuttaa ikkunoiden kokoa samalla kun se valitsee avattavalle ikkunalle sopivimman sijainnin. Sellaisen oletuksen voi ottaa pois päältä ikkunoinnin asetuksissa, jos sellainen on.

19
En tiedä mikä on kätevin, mutta pdfarranger on palvellut ihan hyvin sen muutaman kerran kun olen tarvinnut,

20
Laitealue / Vs: Skanneri tiedostomuoto
« : 08.11.24 - klo:15.15 »
Toinen ongelma tuli vsatakkaiseen suuntaa. Libre Office writter tekee vain tekstitiedostoja, mistään en löydä mahdollisuutta tehdä pdf tiedostoa jua nyt yksi viranomainen vaatii CVn pdf formaatissa.

Calc-tiedostolle PDF-muotoon talletus on suoraan Tiedostot-valikossa, mutta Writer-tiedostolle vaihtoehtoja on enemmän, joten Tiedosto-valikossa on alikansio "Talleta muodossa..." - PDF löytyy sieltä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 140