Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - AimoE

Sivuja: [1] 2 3 ... 140
1
Linux-versio ei vielä ole valmis kansalaisten käyttöön, Windows-versio on. Käyttöohjeessa sanotaan, ettei kortin aktivointi vielä onnistu NFC:llä, mutta se taitaa koskea vain sote-henkilöstöä, jonka käytössä on muitakin kättelyitä kuin Suomi.fi:n käyttämä mTLS (m = mutual). Muutenkin ohjeistus on selvästi suunnattu vain toimikortin käyttäjille.

Fujitsun DigiSign Client on käytettävissä vuoden 2025 ajan.

Edit: linkki unohtui: https://dvv.fi/-/varmennepalvelut-dvv-n-uusi-kortinlukijaohjelmisto-atostek-id-on-julkaistu

Itse käytän mieluimmin mobiilivarmennetta.

2
Linuxin käännöksissä on tehty sellainen jekku, että sleep-tila on valmiustila ja hibernate on lepotila.

3
Onkohan ikkunointijärjestelmän oletus jossain Ubuntu-päivityksessä vaihtunut toiseksi? Vanhastaan ikkunointi on säilyttänyt ikkunoiden koot, mutta jos päivityksessä on voinut oletuksena tulla käyttöön sellainen "tiling" (mikä suomeksi?), joka saattaa muuttaa ikkunoiden kokoa samalla kun se valitsee avattavalle ikkunalle sopivimman sijainnin. Sellaisen oletuksen voi ottaa pois päältä ikkunoinnin asetuksissa, jos sellainen on.

4
En tiedä mikä on kätevin, mutta pdfarranger on palvellut ihan hyvin sen muutaman kerran kun olen tarvinnut,

5
Laitealue / Vs: Skanneri tiedostomuoto
« : 08.11.24 - klo:15.15 »
Toinen ongelma tuli vsatakkaiseen suuntaa. Libre Office writter tekee vain tekstitiedostoja, mistään en löydä mahdollisuutta tehdä pdf tiedostoa jua nyt yksi viranomainen vaatii CVn pdf formaatissa.

Calc-tiedostolle PDF-muotoon talletus on suoraan Tiedostot-valikossa, mutta Writer-tiedostolle vaihtoehtoja on enemmän, joten Tiedosto-valikossa on alikansio "Talleta muodossa..." - PDF löytyy sieltä.

6
Yleistä keskustelua / Vs: Digilompakko, vihdoinkin
« : 29.10.24 - klo:19.26 »
Kyllä henkilökortin tiedot on suojattu kahdella eri PIN-koodilla https://dvv.fi/kansalaisvarmenne-pin-tunnuslukujen-hallinta

Kyllä näistä jompikumpi täytyy antaa, että puhelimesta tulee tämä "digitaalilompakko". Todennäköisesti puhelimen appiin täytyy syöttää henkilkortin PIN, jolloin tiedot siirtyy NFC:llä puhelimeen ja niitä voi sen jälkeen käyttää, kun on avannut puhelimen lukituksen biologisella tunnistautumisella tai PIN-koodilla. On siis kuten lähimaksu jossa pitää syöttää PIN joka kerta eikä vaan joskus.

Lompakkosovellus on siis vähintään 2FA, lompakko (puhelin+appi) ja puhelimen lukitus. Onko vielä jotain muuta suojaa ?

Juuri näin. En alkanut toistamaan täällä kaikkea mikä on kerrottu antamani linkin takana, mutta todellakin, puhelimen omistajalla on kaksi laitetta: kortti ja puhelin, ja kummallakin on PIN-koodi, tai puhelimella voi olla joku muu kirjautumistapa kuin PIN.koodi, mutta sama idea.
Minua jäi kyllä mietityttämään mitä tietoa puhelimeen talletetaan ja mihin, ja mitä tietoa on siellä hightrust.id-palvelimella.

Lisäys:

henkilökortilla on alusta saakka ollut kortin salainen avain ja myöntäjän (Digi- ja Väestöviraston) julkinen avain, joiden avulla liikenne on salattua molempiin suuntiin..

Juuri näin. Oletettavasti sovellus hakee kortilta julkiset avaimet, mutta mahtaako hakea mitään muuta... Sähköpostiosoitetta se ei ainakaan kopioi kortilta, vaan näköjään odottaa että käyttäjä lisää lompakkoon erikseen sp-osoitteen.

7
Yleistä keskustelua / Vs: Digilompakko, vihdoinkin
« : 29.10.24 - klo:17.25 »
Jos puhelin katoaa tai varastetaan, lompakossa oleva virtuaalinen henkilökortti kuoletetaan revoke-pyynnöllä nettisivun kautta, joten jotain tietoa sinnekin talletetaan.

8
Yleistä keskustelua / Vs: Digilompakko, vihdoinkin
« : 29.10.24 - klo:17.11 »
Jos tuota NFC:tä käyttää henkilön tunnistukseen, niin kai sen pitäisi jotenkin varmistaa, että puhelin on tietyn henkilön. Vai ei sillä voikaan varmaan allekirjoittaa kokouspöytäkirjoja netin kautta?

Vain puhelimen omistaja tietää miten puhelimen lukitus avataan. Mitä muuta sovelluksen pitäisi tarkistaa?

9
Yleistä keskustelua / Vs: Digilompakko, vihdoinkin
« : 29.10.24 - klo:16.22 »
Kuinkas tuo NFC toimii prepaid-simmeillä? EIkö tässä ole iso tietoturvariski? Vai voiko sitä ollenkaan käyttää prepaidien kanssa? Entä sitten normaalien simmien kanssa? Jos joku saa ostettua sellaisen väärennetyillä tiedoilla?

Ei tällä sovelluksella ole SIM-kortin kanssa mitään tekemistä. Se lukee henkilökortin tiedot NFC:llä puhelimen muistiin (sovelluksen omaan hiekkalaatikkoon?), ja sillä sipuli.

Kun kortti on virtuaalisena lompakossa, voin kirjautua nettisivuille lukemalla QR-koodin (joka tosin ei ainakaan tänään toiminut) tai näpyttelemällä QR-koodin alla olevan numerosarjan. Sen jälkeen pyydetään tekemään sama toimenpide jolla puhelin avataan (joka on jokaisella omavalintainen). Kun nämä on tehty, kirjautuminen on tehty.

10
Yleistä keskustelua / Vs: Digilompakko, vihdoinkin
« : 29.10.24 - klo:16.17 »
Mikä tässä nyt on tämä lompakko, henkilökortti yksinään vai laite+ohjelmisto+lukija+henkilökortti?

Tämä sovellus on lompakkosovellus. Tosin tässä vaiheessa tähän lompakkosovellukseen voi tallettaa vain henkilökortin tai sote-kortin tms. En pannut mieleen mitä ne kaksi muuta vaihtoehtoa olivat, kun valitsin henkilökortin. En yhtään tiedä, ovatko aikeissa laajentaa sovellusta niin, että lompakkoon voi tallettaa muitakin tietoja. Ehä ovat, ehkä eivät. Mutta muita lompakoita tulee varmasti.

Tämän ptii olla valmis ja toimiva ratkaisu ,koska se on jo laajassa käytössä terveydenhuollossa. Mutta eipä vaan ole. QR-koodin luku ei onnistu, piti täpytellä numerosarja sen sijaan. Ja jostain käsittämättömästä syystä sovellus vaati että NFC on päällä, vaikka sitä tarvitaan vain siinä vaiheessa kun henkilökortti ladataan lompakkoon. Sen jälkeen NFC:tä ei tarvita. Tai ainakin tulkitsin en vaatimukseksi, koska teksti peitti sen osan näytöstä, jota pitää täpätä että saaa numerosarjan syötetyksi. Aika omituinen vempele, ei ollenkaan niin valmis kuin luulisi.

11
Yleistä keskustelua / Digilompakko, vihdoinkin
« : 28.10.24 - klo:18.14 »
Suomen luottamusverkoston eka digilompakko: https://www.suomi.fi/uutiset/hightrust-id-tunnistusvaline-suomi-fi-tunnistuksessa

Henkilökortin voi ladata sovellukseen NFC:n avulla, mikä ei onnistu vanhoilla henkkareilla, vaan pitää olla 1.9.2021 tai sen jälkeen myönnetty kortti.

Sovelluksella voi tehdä muutakin kuin kirjautua palveluihin. Se nimittäin  täyttää eIDAS-asetuksen korkean varmuus­tason vaatimukset, joten sillä tehty alle­kirjoitus on "juridisesti sitova ja kiistämätön" koko EU:n alueella.

Onhan tätä jo odoteltu. Saa nähdä miten pian se saa kilpailijoita.

12
Tuotahan joskus perusteltiin piratismilla, mutta nykyään se omaan käyttöön piratointikin on kiellettyä, joten no se on kuin sanotaan, että autoilija saisi automaattisesti ylinopeusakon tai pari joka vuosi. Perusteella kyllä sinä kumminkin ajat joskus ylinopeutta muttet vaan jää kiinni siitä.

No juuri tällä periaatteella toimitaan nyt, kun tekijänoikeusmaksut maksetaan valtion budjetista -- eihän verotaulukoilla ole mitään tekemistä sen kanssa, kuka  oikeasti kuluttaa tekitjänoikeuksien alaista sisältöä.

Noilla lausunnossa mainituilla ehdotuksilla yritetään rajata maksamista tarkemmin niihin, jotka oikeasti kuluttavat, se vain näkyy olevan hyvin vaikeata tehdä se rajaus.

13
Tässä närästää moninkertainen rahastus.

Nyt aletaan päästä asiaan. Juuri tuollaisia vastauksia lausuntopyyntöön haetaan. Siitä vaan raapustamaan.

14
Tarkoitatko että valtion tulovero on järjetön ja vanhentunut?

Kun tekijänoikeusmaksuja maksetaan valtion kukkarosta, siitä ei tarvitse olla tietoinen että niitä maksetaan. Kun maksu kerätään jollain muulla tavalla, se tulee näkyväksi. Onko se näkyvyys tässä nyt se mikä närästää?

15
Kyse on nyt pohjimmiltaan kuitenkin siitä, että me maksamme ne tekijänoikeusmaksut, olipa keruutapa mkä tahansa. Jos ne otetaan valtion budjetista, niin me maksamme ne valtion tuloveroissa. Lausuntopyynnössä kysytään, onko keinoa kerätä maksuja tarkemmin niiltä, jotka käyttävät tekijänoiekuden alaista materiaalia, jolloin vero jakautuisi heman eri tavalla. Jos sitä ei tehdä, niin jokainen joka valtille maksaa tuloveroja makssaa myös tekijänoikeusmaksuja.

Oletteko siis sitä mieltä että valtionvero on tässä asiassa ehdottomasti paras ratkaisu?

16
Mitä lisäarvoa tuo käyttöjärjestelmään tekijätiimin seksuaalinen suuntautuminen?

Sen mitä kenen tahansa asiantuntijan mukaan ottaminen. Mitä laajemmasta joukosta valitaan, sitä varmemmin löydetään niitä joita tarvitaan.

17
Ottaen nyt huomioon mikä kaikki on oikein "heränneiden" mielestä rasismia niin asia ei ole ihan noin suoraviivainen. Esimerkiksi matematiikka on rasistista ja kolonialistista. Varsinkin nk. oikeiden vastausten vaatiminen.

Höpöhöpö.

Ts. mitä vikaa on siinä että valitaan kyvykkäimmät ihmiset, jotka sattuvat olemaan saatavilla RIIPPUMATTA heidän taustoistaan?

Käännät nyt asian ihan nurinniskoin. Se, että että valitaan kyvykkäimmät ihmiset, jotka sattuvat olemaan saatavilla RIIPPUMATTA heidän taustoistaan on juuri se, mihin rasismin vastustajat pyrkivät esimerkiksi vaatiessaan, että työnhakijoita ei karsita ulkomaalaiselta vaikuttavan nimen perusteella.

18
Yleistä keskustelua / Vs: ”Proprietary” suomeksi = ?
« : 20.10.24 - klo:10.43 »
Monessa tilanteessa minulle henkilökohtaisesti kelpaisi "yksityisomisteinen", vaikka onhan se sanahirviö.

19
Yleistä keskustelua / Vs: ”Proprietary” suomeksi = ?
« : 20.10.24 - klo:08.07 »
Linguee näyttää poimintoja ammattikääntäjien tekemistä ratkaisuista, joten noita Efraiminpojan esimerkkisanoja sieltä on turha etsiä :-)

Mielenkiintoista Linguee-listassa on se, miten usein käännöksistä puuttuu sana sanasta -vastine -- ja silloin kun vastinsana löytyy, se on eri tapauksissa ihan eri sana.

20
Yleistä keskustelua / Vs: ”Proprietary” suomeksi = ?
« : 20.10.24 - klo:06.47 »
Tämän tyyppisessä tapauksessa kokeilisin mitä Linguee on mahtanut poimia käännösesimerkeiksi: https://fi.linguee.com/englanti-suomi/k%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6s/proprietary.html

Sivuja: [1] 2 3 ... 140