Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - SuperOscar

Sivuja: [1] 2 3 ... 204
1
Oma calcini on englantilainen, koska haluan tutut funktionimet.

Eihän tuo nyt ole mikään tolkullinen syy, koska funktionimet saa vaihdettua englanninkielisiksi! Työkalut → Asetukset → LibreOffice Calc → Kaava → [ ] Käytä englanninkielisiä funktionimiä.

Itse kysymykseen:

Lainaus
Ääkköset näkyvät mustina salimakkeina, joiden keskellä on kysymysmerkki.

Tuo kyllä viittaa siihen, että koodaus EI ole UTF-8, koska tuo salmiakkimerkki viittaa nimenomaan puuttuvaan tavuun. Gedit saattaa osata arvata koodauksen paremmin. Kokeile ISO-8859-1:tä.



2
Lauantaina 21. joulukuuta noin 17.00 Suomen aikaa palvelin tuntuu taas nousseen pystyyn.

3
Yleistä keskustelua / Vs: Gnome terminal, profiilit
« : 19.12.24 - klo:20.47 »
Varsinaiseen kysymykseesi en tiedä vastausta, mutta IP:n tai muuta tietoahan saa otsikkoriville myös komentotulkin keinoin.

Esimerkiksi Zsh:ssa (jota itse käytän) voi luoda precmd-nimisen funktion, jonka sisällöksi voisi kokeilla:

Koodia: [Valitse]
[[ -t 1 ]] && print -Pn "\e]2;$(hostname -I)\a"

Bashissa lienee vastaava järjestelmä.

4
Viimeisin tilannepäivitys on tullut tänään (tiistaina 17.12.) eikä käyttäjän kannalta mitään muutosta. Perjantaina tulisi jo kaksi viikkoa toimimatonta aikaa täyteen…

5
Vivaldin käyttäjille tiedoksi: Vivaldin tahdistus- eli ”synkronointi”-palvelu ei ole toiminut sitten itsenäisyyspäivän eli yli viikkoon. Kirjanmerkit, salasanat, istunnot, asetukset jne. eivät siis tällä hetkellä siirry talteen eivätkä laitteelta toiselle.

Käyttäjä tätä tuskin edes huomaa, ellei käy paikallisella koneella kömpelösti. Valitettavasti äirelleni niin juuri kävi: paikalliset kirjanmerkit katosivat eikä nyt saada palvelimeltakaan niitä palautettua. Paikallinen varmuuskopio olisi kiva mutta myöhäistä itkeä kaatunutta maitoa.

Vivaldistatus.com näyttää tilanteen.

6
Tuotahan on ajettu kuin käärmettä pyssyyn siitä lähtien kun on sellaisia salauksia kehitetty, jotka ei aukea edes valtion keinoin helposti.

Ja tullaan ajamaan vastaisuudessakin. Vaikka tämä esitys kaatuisikin, se kaatuu lähinnä koska sitä ajaa Unkari, jolla taas ei juuri nyt ole EU:ssa ystäviä. Heti tämän kaaduttua jokin toinen maa esittää uudelleen suunnilleen samaa.

7
Tuosta Linux hommasta on ollu uutisissa viimeset 15 vuoden aikaa ollu juttua kun euroopassa siellä sun täällä ovat siirtyny Linux ja openoffice/libreoffice käyttöön ja kas kummaa muutama vuos niin Mikkis teki houkuttelevan tarjouksen, että mites olis jos... (me vähä sponssattais tuota teijä touhuu).   Joo, ei oo korruptiota ei.

Ei kyse välttämättä ole korruptiosta. Microsoft tekee suurille organisaatioille äärimmäisen houkuttelevia tarjouksia kokonaispaketeista, mihin sisältyy kaikki. Esimerkiksi yksi tuttu, joka oli tekemässä Helsingin yliopiston päätöstä luopua omista palvelimista ja siirtyä M$-pilveen, kertoi että tarjous oli vain niin ylivoimaisen halpa, ettei ollut varaa jatkaa entiseen tapaan. Siihen kun lisätään, että joka tapauksessa etenkin hallinnon kanssa tekemisissä olevat väen väkisin haluavat M$-ohjelmat eivätkä muita joko osaa käyttää tai pysty (puuttuvan integroinnin takia) käyttämään, peli on selvä.

8
Aloin miettiä, miten esim. Teams- ja Google-kokoukset voisi siirtää avoimen lähdekoodin Jitsille.

Ongelma ei ole siinä kokouksessa itsessään, vaan integroinnissa: kalenteri, sähköposti ja kokoukset on niitattu yhteen niin, että kokousmerkinnän voi tehdä yhdessä ohjelmassa ja se näkyy saman tien muissa.

(Mitenkään ottamatta esille sitä, että ne kerrat kun Jitsiä olen käyttänyt, suurin osa ajasta on aina tuntunut menevän siihen, että taistellaan sen toiminnassa pitämiseksi!)

9
Yleistä keskustelua / Vs: VIM
« : 24.11.24 - klo:10.09 »
Yritin joskus tehdä aliaksen 'nano=micro', että kaikki netissä olevat miljaardit "sudo nano xyz..." -ohjeet avautuisivat päätteessä automaattisesti Microon, mutta ei toiminut jostain syystä.

Tuo ei toimi sen takia, että vain komentorivin ensimmäinen sana lavennetaan aliaksena.

Tähän on kuitenkin ratkaisu. Tee alias:

Koodia: [Valitse]
alias sudo='sudo '
Huomaa välilyönti lainausmerkkien lopussa! Tämän määritelmän kanssa alkuperäisen yritelmäsi pitäisi toimia.

10
Yleistä keskustelua / Vs: VIM
« : 24.11.24 - klo:09.21 »
openSUSEssa JOE kuuluu oletusasennukseen, ja käytinkin sitä pitkään, kunnes Micro rupesi ilmestymään distrojen pakettivalikoimaan.

11
Linuxin käännöksissä on tehty sellainen jekku, että sleep-tila on valmiustila ja hibernate on lepotila.

Oikeastaan ”Linuxin käännöksissä” on sikäli turhan yleistävä, että mitään suurta yhtenäispäätöstä ei ole koskaan tehty ja jokainen projekti varmaan etenee omillaan. ”Teollisuusstandardeja” kuten Micro$oftin käännöksiä mukaillaan usein, koska niiden oletetaan jo olevan tuttuja, mutta aina välillä tehdään sitten rohkeampiakin omia ratkaisuja.

Itse väittäisin (rintaani röyhistäen!) että esimerkiksi KDE Plasman suomennos on tällä hetkellä monta kertaluokkaa parempi kuin Windowsin, joka on selvästi jäänyt ajastaan ja päivityksistä jälkeen ja on yhä enemmän keskentekoisen oloinen.

12
Kuulostaa siltä, että jokin kone vaatimalla vaatii itselleen tietyn IP:n. Minulla oli vastaavaa ongelmaa, kun kannettava ja telkkari väen väkisin pyrkivät samalla IP:llä maailmalle. Korjasin kummassakin asetuksen automaattisesta DHCP-hausta käsin asetetuksi kiinteäksi, niin pysyvätpähän kurissa.

13
Minulla on hieman sellainen fiilis, että julkishallinnot yms. tulevat enemmänkin siirtymään Googlen suuntaan, kuin Linuxin suuntaan.
Tätä en usko kyllä yhtään.

Kouluissa tuo varmaankin voi yleistyä kyllä lisää.

Itse asiassa kouluissakin suunta tuntuu kääntyneen Googlelta Microsoftille päin. Meillä Omniassa luovuttiin Google Classroomista nyt kokonaan.

14
biosinkin laittaisi kokonaan uuden. Olisiko edes mahdollista asentaa uutta BIOS järjestelmää?

Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä luultavasti ei.

BIOSin päivittäminen uuteen versioon on aina mahdollista, jos valmistaja uudempaa vielä tarjoaa. Sen sijaan kokonaan uuden BIOSin asentaminen taitaa vaatia harrastuneisuutta. Jostakin Librebootin FAQista kannattanee tutustuminen aloittaa.

15
Esc-nappulaa painamalla kyllä pääsen nyt valikkoon, josta käynnistysjärjestystä voi muuttaa,

BIOSissa on yleensä kaksi eri mahdollisuutta: toisaalta voi muuttaa pysyvää käynnistysjärjestystä, toisaalta voi kertatyylisesti käynnistää juuri tietyltä laitteelta. Jälkimmäinen on yleensä järkevämpi, koska oletuksena varmaan on järkevää pitää kiintolevy ensimmäisenä.

Toinen juttu on sitten se, että USB-tietovälineiltä (olivatpa koneen mielestä kiintolevyjä, CD:itä tai mitä tahansa) käynnistäminen takkuaa joskus suunnilleen ”kuunvaihesyistä”. Vaikuttavia tekijöitä voivat olla kone(*), distro itse – joskin minun kokemuksessani Mint on ollut niitä luotettavimmin toimivia –, käytetty tikku ja yksinkertaisesti se, onnistuiko ”poltto” tikulle kunnolla vai ei. Kannattaa tehdä ainakin parista distrosta tikut ja kokeilla, suostuuko kone käynnistymään miltään niistä.

Katso myös Secure Boot- ja Trusted Boot -asetukset, koska ne voivat estää ”epäluotettavalta” tikulta buuttaamisen.

*) ”Koneella” tarkoitan tässä sitä, että jotkin koneet tuntuvat tekevät tahallaan Wintendon korvaamisesta vaikeaa.

16
Äkkiseltään veikkaisin, että suurin kanto kaskessa eivät (enää) ole tiedostomuodot vaan se, että Microsoft on pakannut Office365:een ja sen ympärille kokonaisen infrastruktuurin, jossa on kaikki – toimisto-ohjelmien lisäksi sähköposti, kalenteri, etäkokoukset jne. Vaikka itse pidän jotain Teamsiä lähinnä kiusankappaleena, kaikki tuntemani hallintohenkilöt tekevät oikeastaan ihan kaiken sen sisällä. Jopa perinteikäs sähköposti on saanut epästandardeja M$-lisiä, joiden avulla sähköpostiviestiin voi esimerkiksi vastata pelkällä peukutuksella sometyyliin tai hyväksyä tai hylätä saapuneen kalenterikutsun. (Viimeksi mainittu ominaisuus tosin löytyy jollain lailla muistakin sähköpostiohjelmista, mutta toimii yleensä korkeintaan vähän sinnepäin.)

17
Laitealue / Vs: Power ja Economy -ytimien hyödyllisyys
« : 08.11.24 - klo:18.32 »
Kun on ottanut jostain asiasta selvää, niin lopuksi toteaa, että i5-10400F on vielä ihan tarpeeksi hyvä tietojenkäsittelytarpeisiini.  :D

Mikä ihme se on – itselläni on kakkoskoneessa kohta kymmenen vuotta vanha Xeon (Quad Core E3-1271V3), ja päivitys on mielessä lähinnä tuon pian vastaan tulevan tasavuosikymmenen vuoksi. Joskus ysärillä kolme vuotta vanha kone oli aina mopo, ellei ostaessa ollut tilaisuutta polttaa rahaa kuin roskaa.

18
Laitealue / Vs: Power ja Economy -ytimien hyödyllisyys
« : 06.11.24 - klo:17.59 »
Niin, vaikea sanoa, onko Intelin strategiassa lopulta järkeä. Ideana kai olisi, että E-ydin vie n. puolet vähemmän pinta-alaa ja tehoa, mutta suorituskyky useimmilla kuormilla ei puolittuisi yhteen P-ytimeen verrattuna. Optimaalinen skedulointi on kuitenkin hankalaa, kun algoritmilla ei ole tarkkaa tietoa, mitä prosessia tai säiettä olisi edullisinta ajaa milläkin ytimellä.

Tehon lisäksi virransäästö on kuitenkin nykyään toinen keskeinen tavoite. Kannettavissa se korostuu (akkukeston takia), mutta muutenkin sähkönkulutusta on haluttu laskea.

19
Mahdollisesti kyse on kilotavujen ja kibitavujen erosta, kumpiakin kun on kutsuttu ”kilotavuiksi”? 166 kibitavua on juuri 170 kilotavua.

20
Minulla ei ole WIN 10 käyttikselle juuri käyttöä, sillä en ole sen kanssa koskaan touhunnut, mutta joskus sitäkin voisi ehkä tarvita.

Itse olen aina tehnyt niin, että olen tehnyt koko levystä levykuvat ”vastaisen varalle”, ”jos joskus tarvitsisi Wintendoa”. Sitten levykuvat homehtuvat jossain irtokiintolevyn uumenissa, koska niitä ei koskaan kaipaa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 204