Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - SuperOscar

Sivuja: [1] 2 3 ... 208
1
Yleistä keskustelua / Vs: Uudet komentoriviohjelmat
« : 06.05.25 - klo:16.06 »
  • cd-komennon tilalle zoxide

Tuotakin olen joskus kokeillut, mutta se ei sopinut minulle – osin koska minulla on tämmöinen Zsh-funktio tekemässä omaa elämääni helpommaksi:

Koodia: [Valitse]
either-history-dmenu () {
        local -a lineselect
        local selection
        [[ -n $(whence fzf) ]] || {
                zle -M 'asenna fzf'
                return 1
        }
        lineselect=(fzf)
        if [[ $BUFFER == cd\ * || $LBUFFER == *\ \~ ]]
        then
                selection=$(dirs | $lineselect)
                if [[ -n $selection ]]
                then
                        selection=$(print -- $selection | cut -f 1)
                        [[ $LBUFFER == *\ \~ ]] && LBUFFER+=$selection  || LBUFFER+=\~$selection
                fi
        else
                if [[ -z $LBUFFER ]]
                then
                        LBUFFER="$(fc -lnr 1 | $lineselect)"
                else
                        LBUFFER="$(fc -lnr 1 | grep -E $LBUFFER | $lineselect)"
                fi
        fi
}

Lisäksi asetetaan pari valintaa Zsh:ssa:
Koodia: [Valitse]
setopt auto_pushd
setopt pushd_ignore_dups
setopt pushd_silent

Tuon jälkeen voin kirjoittaa  esimerkiksi kerran ”cd ~/jotakin/jossakin/kaukana”, minkä jälkeen paikka menee pushd-pinoon. Sitten cd + PgUp, niin saan fzf:ään luettelon, josta voin valita nuolinäppäimillä liikkua aikaisemmissa kansioissa ja sitten Enterillä valita, mihin haluan:

Koodia: [Valitse]
   4           ~
   3           /usr/share/applications
   2          /etc/X11
   1          /usr/local/sbin
   0          /var/lib/plocate
   5/5
>

Tosin kuten joku ehkä funktiosta osaa lukea, nykyisellään funktio vain palauttaa komentoriville komennon, joka pitää vielä Enterillä vahvistaa. Aikaisemmin valinta suoraan siirsi haluttuun paikkaan, mutta silloin en voinut enää muokata paikkaa tarvittaessa.

2
Lopulta on aika yhdentekevää, miksi Yhdysvaltoja päättää boikotoida (jos päättää). On muitakin hyviä syitä kuin Yhdysvaltojen demokratian alasajo, esimerkiksi Euroopan omien palvelujen tukeminen ja tietosuoja. ”Gepardi” eli GDPR ei ole ollut ongelmaton (esim. tieteentekoon se on aiheuttanut vaikeuksia), mutta sillä oli hyvä tarkoitus ja se suojaa ihmisten yksityisyyttä paljon tehokkaammin kuin mikään, mitä muualla maailmassa on tehty. Jo siltäkin kannalta kannattaa miettiä, kuinka hyvä on, että kuulemma lähes 80 % Suomen kunnista on täysin Microsoftin pilven varassa!

3
Yleistä keskustelua / Vs: Kannattaako päivittää?
« : 04.05.25 - klo:11.06 »
Tuohon ykköskohtaani (”hankkii tuliterän laitteen (kannettava, näytönohjain, verkkokamera…), jota LTS-ydin ei vielä tue”) vielä lisäys:

Pari kertaa on käynyt tämä vastassa. Kun kolme vuotta sitten ostin äirelleni synttärilahjaksi uuden kannettavan, sen verkkokortti oli liian uusi Linux Mintille, jota hän siihen saakka oli käyttänyt, koska Mint pohjautuu *buntun LTS-versioon. Jostakin verkosta ongin tiedon, mistä ytimen versiosta alkaen tuki olisi olemassa. Vaihtoehtona olisi ollut ylläpidollisesti hankala ajurin kääntäminen itse – mikä olisi tarkoittanut lisätyötä joka ikisen ydinpäivityksen jälkeen.

Tuolloin openSUSE Leapissä oli tarpeeksi uusi ydin, ja asensin sitten sen. Siihen äire on myös jäänyt (Plasma-työpöydällä, jonka saatoin muokata tarpeeksi paljon samanlaiseksi kuin Mintin Cinnamonin).

4
En nyt tartu täkyyn enempää, mutta tämän voin sanoa:

Yleisesti se, että jokin epämiellyttäväksi katsottu ihminen käyttää tai suosii alustaa / järjestelmää / ohjelmaa (tms.) X, ei ole mikään syy itse lähteä boikotoimaan X:ää. Lähinnä boikotoimaan kannattaa ruveta, jos alkaa tuntua siltä, että X:ää käyttämällä jotenkin tulee tukeneeksi ihmistä, järjestöä tai aatetta, jota ei missään nimessä halua tukea.

Toki tällaisia tapauksia sitten on. Itse lakkasin leikkimästä kokeilukoneessa Hyprlandillä, kun alkoi liikkua juttua siitä, että Hyprland olisi pääkehittäjänsä takia toksinen yhteisö.

Joka tapauksessa tämä on hieman toisenlainen kysymys kuin mistä #BoycottUSA:ssa on kyse.

5
Yleistä keskustelua / Vs: Kannattaako päivittää?
« : 03.05.25 - klo:13.42 »
Kannattaako päivittää LTS aina puolen vuoden välein tulevaan versioon? Mitä etua siitä on ja mitä haittoja siitä voi olla?

”Kannattaako” riippuu täysin omista mielihaluista. Jos tykkää enemmän vakaasta järjestelmästä, LTS on yleensä parempi.

Mutta on kyllä syitä käyttää lyhytaikaistuettua versiota:
  • hankkii tuliterän laitteen (kannettava, näytönohjain, verkkokamera…), jota LTS-ydin ei vielä tue
  • tarvitsee ehdottomasti jostakin ohjelmasta viimeisintä versiota
  • haluaa käyttää järjestelmän pakettivarastosta tulevaa selainta, mutta sen pitää olla tiukasti ajan tasalla (muunnelma edellisestä, mutta selain on nykyään vähän enemmän kuin vain yksittäinen ohjelma).

Viimeisellä kohdalla tarkoitan, että toki aina on mahdollista asentaa yksittäinen ohjelma myös järjestelmän pakettivarastojen ulkopuolelta, jos sen ajantasaisuus on tärkeää. Itselläni selain (Vivaldi) tulee ohjelman omasta lähteestä joka tapauksessa.

6
Tässä tämä kuva "Terminaalista".
Mitä sitten seuraavaksi minun pitää tehdä ?

Niin kuin yllä jo sanoin: ”Ja sitten liität /tmp-kansioon ilmestyneen Vivaldi_Crash_Logs_*.tar.xz-tiedoston (missä * = päiväys ja kellonaika) sähköpostin liitteeksi.”

7
Tarkoittaako Vivalin tiimi tässä kuvaa "htop":ista ?

Eikös oleellisin ole niissä linkeissä?

Eli Linuxissa vain kopioit tämän komentoriville:
Koodia: [Valitse]
find "${XDG_CONFIG_HOME:-$HOME/.config}/vivaldi/Crash Reports" -mtime +30 -name \*.dmp | sed 's,.*Crash Reports/,,' | tar CvcJTf "${XDG_CONFIG_HOME:-$HOME/.config}/vivaldi/Crash Reports" - /tmp/Vivaldi_Crash_Logs_$(date '+%Y%m%d-%H%M').tar.xz
Ja sitten liität /tmp-kansioon ilmestyneen Vivaldi_Crash_Logs_*.tar.xz-tiedoston (missä * = päiväys ja kellonaika) sähköpostin liitteeksi.

8
Kannattaa asentaa xclip (X11:ssä) tai wl-clipboard (Waylandissä), jolloin pystyy putkittamaan suoraan leikepöydälle:

Koodia: [Valitse]
# X11:ssä:
find . -type f | xclip -i -selection clipboard

# Waylandissä:
find . -type f | wl-copy

9
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Koneen käynnistymisen logi ?
« : 25.04.25 - klo:14.45 »
Mulla on Debian ja siinä oletuksena tuo Storage=auto on kommentoitu pois, mutta ollee oletuksena auto, koska tapahtumia löytyy tammikuulta lähtien.

En nyt juuri Debianista muista, vaikka sitäkin käytän, mutta ainakin openSUSEssa on tahtonut olla niin, ettei asetusta muuta "Storage=persistent” -muotoon, yhtään lokia aiemmista käynnistyksistä ei löydy, mikä ongelmanselvittelyssä on aika mahdotonta.

Mahdollisesti kyse on Tominin mainitsemasta jutusta: /var/log/journal puuttuu (eli asennus ei sitä oletusarvoisesti loisi).

10
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Koneen käynnistymisen logi ?
« : 24.04.25 - klo:20.34 »
Jos sen määrää pysyväksi, niin eikö lokit silloin kasva aikain saatossa "aivan mahottomiksi"?

Riippuu varmaan, kauanko koneella käyttiksen yksittäinen asennus seisoo. Minulle joka tapauksessa versiopäivitys nollaa tilanteen parin–kolmen vuoden välein, ja levytila on yhä halpaa.

11
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Koneen käynnistymisen logi ?
« : 24.04.25 - klo:16.32 »
Loki ei taida oletusarvoisesti oikein missään järjestelmässä olla pysyvä, mutta sen saa kyllä pysyväksi. (En tiedä *buntusta, mutta ainakaan käyttämissäni järjestelmissä ei ole oletusasennuksessa.)

/etc/systemd/journald.conf-tiedostoon pitää asettaa rivi:
Koodia: [Valitse]
Storage=persistent
Oletusarvo on ”storage=auto”, jos tuota riviä ei ole tai se on kommentoitu ulos.

Sitten käynnistetään kone uudelleen tai komennetaan:
Koodia: [Valitse]
sudo systemctl restart systemd-journald.service

12
Onko helpompaa levykuvan teko-ohjelmaa kuin Clonezilla.

En oikein tiedä, miten sen enää helpommaksi saisi – graafisemmaksi ehkä, mutta Clonezillassakin edetään vain askel askelelta ja vastataan kysymyksiin. Etenkin jos tarkoituksena on tehdä kuva koko levystä toiselle, erilliselle levylle, pääsee hyvin vähällä.

13
Varsinaista ”tallennusta” ei ole, mutta levykuvat voi toki tehdä toiselle levylle esimerkiksi Clonezillalla.

14
Yleistä keskustelua / Vs: Uudet komentoriviohjelmat
« : 06.04.25 - klo:09.57 »
Kuin tilauksesta postilaatikosta männä viikolla tupsahtanut uusin Linux Magazine (May 2025) jatkaa samasta aiheesta ja luettelee koko joukon ”nykyaikaisia vaihtoehtoja”.

Pari poimintaa jo säikeessä mainittujen lisäksi:
  • cd-komennon tilalle zoxide
  • df:n tilalle duf
  • diffin tilalle delta
  • historyn tilalle mcfly

Näistä olen kokeillut zoxidea ja mcfly’ta. Ne eivät lopulta minulle osoittautuneet kauhean tuottaviksi omiin Zsh-viritelmiini verrattuina, joten eivät jääneet käyttöön.

Lehden listassa oli outo puute: ezaa/exaa ei mainittu lainkaan, ainoastaan tree, lsd ja broot. Näistä brootia kokeilin joskus, mutten pitänyt.

Lisäksi aivan käsittämätön virhe on esittää, että Kitty olisi Bashin ”nykyaikainen vastine”!!! Toinen on komentotulkki, toinen pääte. Ne ovat aivan eri lajin eläimiä.

15
Totta kai, koska jos se QR-koodi vie jonnekin huijaussivustolle, käyttöjärjestelmä ei pysty suojaamaan ihmistä hänen omilta tekemisiltään siellä.

16
Sanoisin että taattua tuttua Wintendoa :o

17
Eniten minua ihmetyttää kun asetusvalikko kaatuu jatkuvasti, kun painan "Päivämäärä ja aika"-painiketta.

Ainakin yksi ongelma näyttää olevan, ettei aikavyöhykettä ole asetettu.

Kokeile:
Koodia: [Valitse]
sudo timedatectl set-timezone Europe/Helsinki

18
Nythän tämä ei ole enää yksin mikään sananvapausasia vaan kysymyksessä on kauppasota.

Valitettavasti näin >:(

Kulutustuotteita Jenkeistä meille taitaa tulla aika vähän; tuotemerkit sinänsä voivat olla amerikkalaisia, mutta valmistus on siirtynyt muualle (esim. Dell). Joitakin amerikkalaisomistuksia on sitten jo tosi vaikea kiertää kuten esimerkiksi Unileveriä ja Nestléä. Esimerkiksi jäätelö on pitkälti noiden kahden duopolia.

Paremmin foorumin teemaan sopien, erilaisia verkkopalveluja Yhdysvallat yhä tuottaa. Kaikki isoimmat suoratoistopalvelutkin tulevat sieltä. Tänä aamuna päätin SkyShowtime-vuositilaukseni, joka olisi toukokuussa lähtenyt maksuun.

19
Yleistä keskustelua / Kehut Filenin asiakaspalvelulle
« : 02.04.25 - klo:17.56 »
Toisessa säikeessä jo esille noussut saksalainen Filen-pilvipalvelu tarjoaa myös Linux-työpöytäsovellusta, mutta sen laatua en ole päässyt vielä arvioimaan, koska RPM-asennuspaketti on digitaalisesti allekirjoittamaton eikä openSUSE suostu sitä voimatoimitta asentamaan. (Voimatoimin onnistuu kyllä, mutten ole vielä halunnut mennä siihen.)

Valitin asiasta Filenin asiakaspalveluun tänään aamupäivällä, ja jo iltapäivästä tuli vastaus. Kertoivat toisaalta, miten asennus nytkin onnistuu (minkä kyllä jo tiesin), ja toisaalta, että asia on heidän tiedossaan ja siihen ennen pitkää tulee korjaus. Varsin lupaavaa toimintaa!

20
Menee korkeelta yli:
https://wiki.archlinux.org/title/Unified_Extensible_Firmware_Interface/Secure_Boot#Using_your_own_keys

Kuten tuostakin näkee, aika pitkä ja monivaiheinen urakka se on. Itse olen tehnyt suunnilleen saman, kun piti saada openSUSE-koneessa VirtualBoxin ydinmoduulit allekirjoitettua Secure Bootia varten. (En tosin muista, miksi näin oli, koska yleensä muistelisin VirtualBoxin asentuneen Secure Boot -koneisiinkin suoraan paketinhallinnasta.)

Sivuja: [1] 2 3 ... 208