Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tomin

Sivuja: [1] 2 3 ... 572
1
Tuossa taitaa olla vähän vastaava idea kuin tässä, mitä olen joskus käyttänytkin: https://apps.gnome.org/fi/Warp/. Ei vaan ole monialustainen, mutta sanoo olevansa yhteensopiva muidenkin ohjelmien kanssa ja kyllähän noita pieni lista etsimällä löytyi.

Muokkaus: On näissä näköjään se ero, että tuo Warp ei ilmeisesti löydä sitä toista ohjelmaa suoraan lähiverkosta, vaikka osaaakin siirtää samassa verkossa laitteelta toiselle. Se olisi kyllä hyvä ominaisuus. Toisaalta taas tuo ulkoisen palvelimen käyttö yhteyden muodostamiseen auttaa jonkin verran palomuurien kanssa.

2
Steamissa näkyy, että suurin osa peleistä ei toimisi Linuxin puolella, sikäli hyvä että pysyin dual boot-ajatuksessa.

Suurinta osaa ei virallisesti tueta Linuxissa, mutta iso osa niistäkin toimii, jos pakottaa pelin asetuksista yhteensopivuustyökalun (Proton) päälle. Tai sen voi laittaa päälle kaikille peleille, jotka eivät natiivisti (tai valmiiksi Protonin kautta) tue Linuxia.

3
Tuo sinun koneesi ei mikään tehokas ole, joten Ubuntua kevyempi distro voisi olla ihan järkevä valinta.

No ei tuo nyt mikään hidaskaan ole.

Prosessori on ilmeisesti tämä. Pitäisi varmaan vähän selvitellä, miksi eivät toimi. Ehkä ensimmäiseksi kannattaisi tutkia toimiiko Vulkan rajapinta ylipäätänsä. Ainakin vulkaninfo-komento on olemassa. Se antaa ison määrän tavaraa, jos Vulkan-ajurit ovat käytössä, mutta sen tulkitseminen vaatii hieman käsitteiden tietämistä.

6
Käytän tätä topsua. Mulla on 1 teran ulkoinen kovo käytössä, ja olen käyttänyt sitä Windowsin kanssa. Kun olen ensi viikolla asentanut Linuxin, niin voinko asentaa ko. kovolle Steamista pelejä Linuxissa samalla tavalla kuin Windowsissa? Vai pitääkö ko. kovolle tehdä tätä varten oma osio tai suosiolla jättää pelihommat täysin Windowsin puolelle?

Ei todennäköisesti onnistu NTFS-osiolta pelaaminen. Siinä jotain yhteensopivuusongelmia. Joutunet siis tekemään oman osion Linuxia varten Linuxin tiedostojärjestelmällä (esim. ext4 on oikein hyvä valinta tähän) tai hankkimaan toisen levyn. Muuten kyllä Steam ja monet pelit toimivat varsin mukavasti.

Yleisesti ottaen suosittelen yhtä aihetta per kysymys. Megaketjut ovat hankalia, jos joku etsii foorumilta ratkaisua omaan ongelmaansa, koska viestien aiheet eivät enää vastaa keskustelun sisältöä.

8
Muista tehdä varmuuskopiot omista tiedostoista ennen asennusta! Jälkeenpäin se ei enää onnistu.

9
Osta SSD-levy, jos se vaan mitenkään budjettiin sopii. Muita tähdellisiä ominaisuuksia on USB 3. (Kuten tuossakin levyssä on kyllä.) Nykykäyttikset tuppaavat olemaan kovin hitaita perinteiseltä pyörivältä levyltä.

Tuo että toimiiko kone ilman sitä levyä riippuu ihan siitä onnistutko asentamaan järjestelmän niin, että käynnistyslataaja tulee asennetuksi ulkoiselle levylle. Joskus helpointa on irroittaa sisäinen levy asennuksen ajaksi. ;D

11
Vähän purkkaa, mutta mitä jos pakottaisit HDMI-lähdön päälle ilman näyttöä?

Tuohon näkyy olevan muutama tapa, joku saattaa toimia paremmin kuin toinen:
cmdline.txt: https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=363503
config.txt: https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/2169/how-do-i-force-the-raspberry-pi-to-turn-on-hdmi#2171
ja sitten toki X:n asetuksilla onnistunee myös jotenkin.

Tulee myös mieleen, että voisiko tuo johtua matalasta GPU:n tms. kellotaajuudesta. Sitä voinee nostaa config.txt:ä muokkaamalla.

12
Olisin aika yllättynyt jos syy olisi se, että tiedostojärjestelmää ei ole tasattu levyn fyysisiin lohkoihin, mutta periaatteessa joku tuommoinen voisi hidastaa, koska kaikki kirjoittaminen vaatii levyn lukemista.

13
... ja onhan USB vähintään 3:sta?

Tämä. Kannattaa katsoa, että levy on nopeassa portissa kiinni. (SS merkintä tmv. USB-A-portin vieressä, ohjelmallisesti vaikkapa lsusb -t kertoo levylle nopeudeksi 5000M tai isomman luvun). Samoin kannattaa tarkistaa, että johto on USB 3.0 (tai uudempikin, jos molemmissa päissä USB-C). Levyn mukana tullut on hyvä, jos se on ehjä.

14
Grok väittää että on automaattinen. Tiedä sitten.

Tarkistaisin tarkkaan tuollaset ohjeet. Päälle päin näyttää ihan kelvolliselta kyllä, mutta...

Lainaus
Manjaro ottaa käyttöön automaattisen TRIM (fstrim-komennon ajamisen taustalla) asennuksen yhteydessä. Tämä tarkoittaa, että fstrim suoritetaan säännöllisesti ilman, että käyttäjän tarvitsee tehdä mitään.

Olisi kiinnostava tietää, onko tuo tieto jostain peräisin vai keksikö tekoäly sen ns. omasta päästään. Pikainen nettihakuni ei tuntunut tukevan väitettä, että se olisi automaattisesti käytössä.
Is TRIM enabled for ssds on new installs?
How should enable and start TRIM on my SSD?
Is SSD Trim enabled by default in Manjaro?
(nuo ovat toinen toistaan vanhempia keskusteluja ja uudemmat versiot voivat toimia toisin)

Lisäksi Arch Linuxissa tuo pitää itse tietää laittaa päälle, joko systemctl-komennolla ajoitettu trim tai jatkuvasti tehtävä trim fstab-tiedostoa muokkaamalla:
https://wiki.archlinux.org/title/Solid_state_drive#TRIM
Toki Manjarossa ja Archissa on eri asentimet, joten periaatteessa Manjaron asennin voisi tuon tehdä itsekin.

Lainaus
sudo fstrim -v /

Tuo ajaa trimin vain juuriosiolle. Jos käytössä on muita osioita, niin niille ei trimiä ajeta.

16
Nyt pitäisi kyllä tietää, missä tilanteessa sitä salasanaa kysytään. Voistko ottaa kuvan salasanakysymysruudusta ja laittaa sen tänne?

Tulee myös mieleen, että käytössä on ollut levynsalaus. Silloin salasana täytyy tietää myös muistitikulta käytettäessä. Sen kiertäminen onkin sitten välillä vaikea ja mahdoton. (riippuu ihan käytetystä salasanasta)

18
Tämä
Koodia: [Valitse]
[Timer]
OnCalendar=*-*-* 6,18:00
RandomizedDelaySec=12h
tahtoo sanoa, että joka päivä kello 6.00 ja 18.00 lisättynä satunnaisella viiveellä, joka on korkeintaan 12 tuntia, ajetaan ajastinta vastavaa systemd-yksikkö. Tuo satunnainen viive vaihtelee jokaiselle ajokerralle ja sen pointti tässä on lähinnä estää kaikkia koneita päivittämästä itseään yhtä aikaa. Tähtimerkki * (tai jokerimerkki, asteriski) tarkoittaa, että kyseinen kohta vastaa, mitä tahansa arvoa. Tässä sitä käytetään vuodelle, kuukaudelle ja päivälle eli ne voivat olla mitä tahansa.

Lisälukemista, jos kiinnostaa tutkia enemmän:
https://www.freedesktop.org/software/systemd/man/latest/systemd.time.html#Calendar%20Events
https://www.freedesktop.org/software/systemd/man/latest/systemd.timer.html#OnCalendar=
https://www.freedesktop.org/software/systemd/man/latest/systemd.timer.html#RandomizedDelaySec=

19
Pelit / Vs: Onko Ubuntussa toimivaa rattiohjainta?
« : 25.01.25 - klo:22.21 »
Flatoutit löytyy Linux käännöksinä, eikä ole hinnalla pilattu.

Nuo itse asiassa käyttävät Wineä eli ovat Windows-pelejä eivätkä Linux-käännöksiä.

Se ei toki tarkoita, että olisivat jotenkin huonompia. Tuota ekaa osaa olen jonkin verran joskus pelannut ja ainakin silloin se toimii aivan mainiosti. Toki ikäähän noilla on, mutta eivätpä ne SuperTuxKartin (STK:n) rinnalla kalpene.

Dirt 4:stä on natiivi Linux-versio Steamissa (Muokkaus: näköjään ei ole enää saatavilla Steamin kautta).

20
Tokihan yay kysyy salasanaa, jotta,se voi päivittää pakettilistaukset. Sitä ei pitisi ajaa sudolla, koska se kääntää paketteja, mitä ei pitäisi tehdä root-käyttäjänä.

Uskoisin tuon flagged-viestin tarkoittavan sitä, että joku on merkinnyt kyseisen paketin vanhentuneeksi AUR:ssa. Se ei toki välttämättä tarkoita, että paketti on oikeasti vanhentunut.

OK! Päivittyköhän se normaalisti kun uusi versio tulee?
Minä kyllä rikoin sen (yay:n) käyttämällä sudoa, koska se nyt kysyy sitä salasanaa eri paikassa kuin alussa. Kokeilempa asentaa sen uudelleen jos se onnistuu ilman riippuvuushelvettiä? (peruna pääsi suusta) :D

edit: ei auttanut uudelleenasennus mitään, joten näillä mennään, se kuitenkin toimii hyvin, niin mikäpäs se siinä?

Siis tietenkin, jos et käske erikseen päivittää pakettilistauksia, niin ei sitä tarvitse heti alkuun kysyä. Esimerkiksi paketteja asentaessa voi kysyä. Pointti nyt lähinnä oli se, että tuo kääntäminen on parasta tehdä normaalina käyttäjänä.

Päivittäminen onnistuu vaikkkapa näin:
Koodia: [Valitse]
yay -SyuTuo hakee siis ensin Archin/Manjaron repoista uudet ja sitten AUR:iin tulleet uudet reseptit.

Sivuja: [1] 2 3 ... 572