Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tomin

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 569
21
Yleistä keskustelua / Vs: Viilu ja skandit
« : 30.01.24 - klo:23.32 »
Näköjäään onkin niin, että tuo spd-say osaakin sanoa vain yhden sanan. Skandinaavisen ä:n se kyllä osaa sanoa.

Toimisiko
Koodia: [Valitse]
spd-say "Hei siellä!"
Komento näyttää hyväksyvän yhden argumentin eli sille voi antaa useita sanoja sisällyttämällä myös välilyönnit. Lainausmerkit ovat yksi tapa ja toinen on laittaa \-merkki ennen välilyöntiä.

Kannattaa kokeilla myös
Koodia: [Valitse]
spd-say --language fi "Hei siellä!"
Lisää spd-say-komennon man-sivulla:
https://manpages.ubuntu.com/manpages/trusty/man1/spd-say.1.html

22
Laitealue / Vs: Näppäimistö ei aina toimi login'ssa
« : 30.01.24 - klo:09.44 »
Nuo erikoisemmat asettelut (mm. DAS, Dvorak, Colemak) tulevat Ubuntun mukana. Joku on sen laittanut tarkoituksella tai epähuomiossa päälle, mutta kukaan tuskin on sitä lähettänyt koneellesi. Uudemmissa Ubuntuissa on laitettava lisäasettelut (tjsp.) päälle, jotta tuon voi ottaa käyttöön, mutta olisikohan tuossa versiossa vielä ollut laitettavissa suoraan näppäimistön asetuksista.

Salasanaongelma on tietysti vähän hankala, jos kirjautumisnäytössä käytetään väärää asettelua. Sitä voisi yrittää selvittää, jos saat käyttäjätunnuksen kirjoitukseen tarkoitetun tekstikentän auki. Salasanan voi myös vaihtaa, mutta se vaatii vähän urheilua.

Uudelleenasennus on toki vaihtoehto, mutta muista ottaa talteen omat tiedostot sekä Windowsin että Ubuntun puolelta. Ubuntun uudelleenasennus ei säilytä tiedostoja ja vahingossa tehdyn ylikirjoittamisen riski on aina olemassa. Ubuntun tiedostojen varmistamiseen voi käyttää vaikka asennuslevyä, jos se ei Windowsista käsin onnistu.

23
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Käynnistysongelma
« : 28.01.24 - klo:17.30 »
Onko ruudussa muita tietoja? Jatkaako se eteenpäin, jos odotat? Onko kellon / BIOSin paristo tyhjä?

24
Laitealue / Vs: Näppäimistö ei aina toimi login'ssa
« : 22.01.24 - klo:23.07 »
Hei, huomasin juuri, että toisessa koneessani olevassa Ubuntu 16.04 näppäimistö toimii väärin kirjain- ja merkkinäppäimilla, esim. e = r, ja p= b jne. Numeronäppäimet toimivat ok, mutta en pysty kirjoittamaan mitään järkevää. Mitä olisi tehtävissä  ?

Oletko valinnut jonkin vaihtoehtoisen asettelun näppäimistön asetuksista? Tuo kuulostaa DAS-asettelulta.

25
Laitoin polkuun käyttäjänimeni.

Kai laitoit siihen alkuun myös "/home/"? Se ~-merkki pitää siis korvata koko kotihakemiston polulla, joka on yleensä muotoa "/home/käyttäjänimi".

26
Kokeile kirjoittaa tuo kotihakemisto auki:
Koodia: [Valitse]
/home/käyttäjänimesi/.local/bin/touchpad.shLuulen, ettei tuota ~-merkkiä ns. laajenneta pikanäppäimissä, vaikka päätteessä niin tehdäänkin.

Ja jos haluat selvittää, mikä oikea polku on, voit kirjoittaa päätteeseen:
Koodia: [Valitse]
echo ~/.local/bin/touchpad.shTulosteena näet polun laajennettuna.

27
Yleistä keskustelua / Vs: html-koodia
« : 16.01.24 - klo:23.18 »
Hämärä muistikuva on, että salasanan kryptaamiseen oli jossakin erillinen ohjelma jolla se tehtiin.

Liekkö kyseessä htpasswd- tai htdigest-komento? Apachen puolella kyseessä on joko mod_auth_basic tai mod_auth_digest.

Koskaan ei ole selvinnyt, miksi  php-pätkä sivulla ei voisi tarkistaa salasanaa ja käyttäjää.

Totta kai voi. Niinhän tämä foorumikin toimii.

Helpompi on kuitenkin pistää pystyyn HTTP basic- tai HTTP digest -autentikaatio, jos tarve on rajattua, eikä käyttöliittymällä ole niin väliä.

Ja kannattaa toki laittaa pystyyn myös TLS-suojaus vaikkapa Let's encryptin avulla.

28
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Tiedosto-oikeuksissa outoa
« : 14.01.24 - klo:19.36 »
Jotta ryhmämääritykset tulevat käyttöön, täytyy kirjautua uudestaan sisään. Tällä komennolla näet tämänhetkiset ryhmät:
Koodia: [Valitse]
groups

29
Niin siis nuo SDDM, LightDM ja gdm ovat kaikki noita kirjautumisnäyttöjä (suomeksi kirjautumisohjelma Linux.fi:ssä, joka tosin kaipaisi päivitystä),

Toinen yleinen nimitys on display manager, mistä ”DM” nimiin tuleekin, ja suomennosnimi on tosissaan vaihdellut: mainitsemiesi lisäksi ainakin (sisään)kirjautumisruutu, (sisään)kirjautumisohjelma ja näytönhallinta osuvat silmiini Plasman käännösjonoista, ja muistelenpa istunnonhallinnankin joskus jossakin nähneeni.

Jep. Tarkoitukseni ei oikeastaan ollut sanoa, että tuon suomennos on kirjautumisohjelma (tai -näyttö), vaan että Linux.fi:stä löytyy suomenkielinen artikkeli aiheesta. Muut linkkini olivat englanninkieliseen Wikipediaan. Mainittu artikkeli tosin kaipaisi vähän päivitystä.

30
Itse asiassa ei (kai?).

Niin siis nuo SDDM, LightDM ja gdm ovat kaikki noita kirjautumisnäyttöjä (suomeksi tietoa aiheesta esimerkiksi: kirjautumisohjelma Linux.fi:ssä, joka tosin kaipaisi päivitystä), eli sen vaihtaminen voisi todellakin auttaa tässä asiassa. Ne eivät myöskään määritä sitä, mitä työpöytää käytät, vaan voit käyttää ihan minkä tahansa niistä kanssa Plasmaa.

Tuo ekan viestin linkki ei muuten osoita mihinkään keskusteluun. (On myös vähän erikoista, että siinä on tuo PHPSESSID. Tietääkseni sitä ei tällä foorumilla edes normaalisti käytetä. :-\)

Muokkaus: Tarkennettu vähän.

31
En kyllä nää ylimääräistä kaksoispistettä. Sen sijaan lisäsit kotihakemiston polkuun loppuun kauttaviivan. passwd-tiedostossa kaksoispistettä käytetään kenttien erottamiseen, ja jos lasket kaksoispisteiden määrän molemmissa riveissä, niin huomaat niitä olevan yhtä monta.

32
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Riipiikö vi?
« : 11.01.24 - klo:19.32 »
Tuo minun ohjeeni 1. viestissä toimii myös sudo:lla ajettuihin komentoihin.
tosin sen joutuu tekemään aina kun vi päivittyy, aika useasti.

Kuvittelisin, että käyttäjän EDITOR-ympäristömuuttuja periytyy rootillekin sudoa käyttäessä, mutta en ole tarkistanut. Voit toki tehdä saman muutoksen järjesltemänlaajuisesti /etc/profile-tiedostoon. Voit myös käyttää /etc/environment-tiedostoa, mutta jätä silloin export pois tuosta riviltä. Ja tokihan rootille voi tehdä erikseen saman muutoksen rootin .profile-tiedostoon.

33
Mitä mieltä olette tästä. Ratkaisisiko tämä tietoturvaongelman modeemin osalta?

https://www.mikrobitti.fi/kumppanisisallot/keenetic/hakkerit-kokevat-tappionsa-keenetic-reitittimet-murtokestavia/

Tuo artikkeli kuulostaa mainokselta. :D (Muokkaus: No siinä lukeekin "Kaupallinen yhteistyö"...) Onko tuossa nyt sitten jotain parempaa kuin siinä, että käyttää reititintä tai tietokonetta reitittimenä, mihin on asennettu esimerkiksi OpenWRT tai pfSense (*), mitä sitten muistaa myös ylläpitää? En ainakaan äkkiseltään näe suurta eroa.

(*) mainitsin kaksi itselleni tutuinta. Wikipediassa on pitkä lista muita: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_router_and_firewall_distributions

34
Kannattaa olla varovainen chmodin -R-vivun kanssa. Tuo 7 antaa myös kaikille tiedostoille suoritusoikeuden, mikä ei useinkaan ole tarkoitus. Tässä parempia vaihtoehtoja:
Koodia: [Valitse]
chmod -R o-rwx hakemisto
chmod -R u+rwX hakemisto

Ensimmäinen poistaa (miinus) muilta (o niin kuin other) luku-, kirjoitus- ja suoritusoikeuden rekursiivisesti. Toinen lisää (plus) käyttäjälle (u niin kuin user) luku- ja kirjoitusoikeudet tiedostoihin ja luku-, kirjoitus- ja suoritusoikeudet hakemistoille. Iso X nimittäin koskee vain hakemistoja; pieni x koskisi myös tiedostoja. Lisäksi on hyvä tietää, että yhtäsuuruusmerkki asettaisi oikeudet täsmälleen ja omistajamäärittelyjä (u, g ja o) voi laittaa useita peräkkäin, jos niiden oikeuksia on tarkoitus muuttaa samalla tavalla.

Tämä on muuten riittävä komento estää muiden käyttäjien pääsy omaan kotihakemistoon:
Koodia: [Valitse]
chmod go-rwx ~
Tämän jälkeen kotihakemiston ryhmän käyttäjillä ja muilla ei ole luku-, kirjoitus- tai suoritusoikeutta kotihakemistoon. Lukuoikeus antaa oikeuden listata tiedostoja ja kirjoitusoikeus antaa mm. oikeuden luoda tiedostoja, kuten voisi odottaakin. Suoritusoikeus on vähän epäintuitiivisempi hakemistojen kohdalla, mutta se antaa oikeuden avata hakemiston sisältämiä tiedostoja ja hakemistoja, jos tietää niiden nimen. Mikäli käyttäjällä ei ole suoritusoikeutta, niin hän ei voi lukea, mitään ko. hakemiston sisältä.

35
Ubuntun ääniasetuksissa on äänen ulostulon kohdalla tyhjää. Eikä siihen saa valittua mitään.

Olisiko äänipalvelu sitten kipannut.

Koneessa ei ole USB korttia.

Tästä päättelin, että on:
Kaiuttiumet ovat Logitechin USB-malliset.
Jos kauttimet ovat kiinni USB:llä, niin niissä on äänikortti. Toki jos ne vain ottavat virran USB:stä ja ääni siirtyy vaikkapa analogisesti kaiutinulostulosta, niin niissä ei tarvitse olla.

36
Ainakin joku sopivannäköinen USB-äänikortti on tuolla lshw:n listauksessa. Ensimmäiseksi tarkistaisin, että ääniasetuksista on valittuna oikea äänilähtö.

Yleensä USB-laitteiden ongelmia selvitettäessä halutaan lsusb-komennon tuloste.

37
Tuohan on pavucontrol, eikö? Sitä voi käyttää myös Pipewiren kanssa.

38
Siirsin LeHiXin kysymyksen omaan aiheeseensa, koska se ei mielestäni oikein sopinut tämän alle.

39
Laita tuo sftp-osoite siihen tiedostoselaimeen. Älä päätteeseen. Jos pilvikoneen ssh-palvelin on konfiguroitu tarjoamaan sftp, niin yhdistäminen luultavasti onnistuu. Oletuksena ainakin openssh hyväksyy myös sftp-yhteydet.

40
Nyt pilvikonetta on käytetty vain päätteen kautta ssh:n avulla.

Kokeile sftp:ä samoilla tunnuksilla:
Koodia: [Valitse]
sftp://käyttäjä@pilvikone

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 569