Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tomin

Sivuja: [1] 2 3 ... 544
1
Laitealue / Vs: ASRock DeskMini A300 ja AMD Ryzen 3 2200G
« : 05.04.20 - klo:18.53 »
On tuo Ryzen 2200G ainakin Phoronixin testeissä toiminut. Jollain tietyllä jakelun, Mesan, tai ytimen (eli Linuxin) versiolla voi olla ettei toimikaan. Jos haluat käyttää viimeisintä LTS-versiota, niin kannattaa ladata uusin päivitetty asennuslevykuva (18.04.4).

Tuota vanhaa Excavator-arkkitehtuuria käyttävää A10:ä en ostaisi.

MIten sitten uudemmat Ryzen 3200 ja 2400 versiot, toimivatko siinä missä 2200:kin?

Luultavasti toimivat. Melkein samaa tekniikkaa ja molemmista löytyy testejä, kun vaihtaa oikean numeron tuohon aiemmin linkkaamaani hakuun. Olen itse harkinnut 3200G:n hankkimista olohuoneeseen, vaikka oikeastaan haluaisin seuraavan sukupolven Zen 2 -ytimet ja 7 nm Vega-näytönohjaimen (tai Navin), mutta niitä ei ole vielä julkaistu. 8)

Jos haluaa CPU:sta kuitenkin hiljaisemman ja viileämmän 35W version , Ryzeneista noita GE-malleja on hyvin vaikeaa löytää. A300:n Bios taas ei valmistajan ilmoituksen mukaan tue cTDP:tä, joten 65W prossuja ei pysty itse säätämään. Täysteholle löytyy ainoastaan "Cool 'n' Quiet" vaihtoehto (mitä se sitten oikeasti merkinneekin), mutta tukeekohan Linux tuon käyttöä?

Tuolla on eniten vaikutusta huippukulutukseen, koska pienemmän TDP:n (tai rajoitulla cTDP:llä) prosessori ei voi käyttää turboa yhtä kauaa. Cool'n'Quiet säätää prosessorin kellotaajuutta sekä jännitettä ja mahdollisesti sulkee käyttämättömiä osia prosessorista sähkön säästämiseksi. Se toki vähentää myös lämpötehoa eli tietokone, joka ei tee laskentaa toimii hiljaisemmin. Linux tukee tätäkin aivan hyvin.

2
Yleistä keskustelua / Vs: Ohjelmointikielistä
« : 04.04.20 - klo:14.38 »
Eli jonkinlainen pakollinen kommentointi? Tuon varmistaminen onnistuisi varmasti jollain staattisella analyysillakin. Tämähän ei suuresti eroa tuosta omasta esimerkistäsi:
Koodia: [Valitse]
void setup() /* asetukset */ {
       WiFi.begin()
} /* asetukset */
for( ; ; ) /* 1 */ {
    for( ; ; ) /* 2a */ { plapla } /* 2a */
    for ( ; ; ) /* 3 */ {
            plaplapla
    } /* 3 */
} /* 1 */

Tai vähän kevennettynä:
Koodia: [Valitse]
void setup() { // asetukset
       WiFi.begin()
} // asetukset
for( ; ; ) { // 3
    for( ; ; ) { plapla } // 2a
    for ( ; ; ) { // 3
            plaplapla
    } // 3
} // 1

Muokkaus: lisätty pari unohtunutta välilyöntiä tyylin vuoksi

4
Portin vaihdosta on hyötyä, jos haluaa ajaa useampia www-palvelimia samalla koneella tai tarjoilla samalla Apachella eri porteista eri sisällön. Lisäksi kehityskäytössä Apachea voi ajaa ihan tavallisena käyttäjänä ilman erityisoikeuksia, jos sen laittaa porttiin, jonka numero on suurempi kuin 1024. Tuossa kåytössä portit 8000 ja 8080 ovat suosittuja.

Toinen käyttötarkoitus, jossa tuosta voisi olla hyötyä, jos käyttää vaikka liittymää, jossa portit 80 ja 443 ovat blokattu. Näin on joissain mobiililiittymissä. Silloin palvelimelle pääsee (edellyttäen, että liittymässä on julkinen ip), joskin portti täytyy tietää.

Sitä voi toki myös käyttää siihen, että "piilottaa" palvelun joiltakin uteliailta, mutta se tosiaan auttaa vain rajallisesti kuten sanoitkin. Suurin hyöty siinä käytössä onkin, että osoitteen avaaminen selaimeen ei vielä paljasta mitään. Parempi onkin määrittää käyttäjätunnus ja salasana.

Saat Apachen tarjoilemaan haluamasi hakemiston, kun vaihdat RootDir-asetuksen haluamaksesi. Apachen pitää toki päästä myös lukemaan hakemiston sisältö. Symbolinen linkki toimii myös, jos sitä ei ole Apachen asetuksissa estetty.

6
Hei.
Tavasin läpi  tuota phronix.com artikkelia. Minulle jäi sellainen kuva että laitteisto supportti tulisi kernel veriolle 5.4 aikä versiolle 5.3. Olenko väärässä? Näinollen sitä ei sitten olisi nykyisessä Abitissa koska se tukee kerneliä 5.3.

Siellä lukee, että NVMe-tuki (SSD-levy) uudempiin malleihin saattaa olla mukana versiossa 5.4. Tuo ei vaikuta Abitin toimintaan oikeastaan millään tavalla, koska Abittia käytetään muistitikulta (USB Mass Storage, UMS).

8
Laitealue / Vs: ASRock DeskMini A300 ja AMD Ryzen 3 2200G
« : 29.03.20 - klo:15.59 »
On tuo Ryzen 2200G ainakin Phoronixin testeissä toiminut. Jollain tietyllä jakelun, Mesan, tai ytimen (eli Linuxin) versiolla voi olla ettei toimikaan. Jos haluat käyttää viimeisintä LTS-versiota, niin kannattaa ladata uusin päivitetty asennuslevykuva (18.04.4).

Tuota vanhaa Excavator-arkkitehtuuria käyttävää A10:ä en ostaisi.

9
Yleistä keskustelua / Vs: Reititinsuositus?
« : 29.03.20 - klo:12.10 »
Kun katsoin tarjontaa ja vertasin tuettuihin malleihin, näytti siltä että dd-wrt toimii useammalla mallilla kuin OpenWRT? Voi toki johtua siitäkin mitä malleja poimin ylös.

Sikäli kuin olen käsittänyt, niin DD-WRT on vähemmän tiukka suljetusta koodista kuin OpenWRT. Molempia käyttäneenä voin sanoa, että kummallakin asiat tulevat hoidettua. Henkilökohtaisesti suosin OpenWRT:ä (käytössä TP-Link Archer C5 ja C7). DD-WRT:ä käytin laitteissa, joihin ei OpenWRT:ä saanut (D-Link DIR-615 ja joku samanikäinen Netgear tms.). Noita TP-Linkejä en sitten suosittele reitittimiksi yli 100 Mb/s yhteyksiin, koska puhti loppuu kesken ilman rauta-NAT:a, jota OpenWRT ei tue.

10
Jos valitset selaimesta Avaa sen sijaan, että valitset Tallenna, niin selain lataa tiedoston väliaikaishakemistoon ja jättää kirjoitusoikeuden pois (joskus kutsutaan myös Vain luku -tilaksi). Selain joka tapauksessa siivoaa tiedoston pois suljettaessa tai latausten listaa käsin tyhjennettässä, joten tuolla tavalla voi ilmaista käyttäjälle, ettei tätä kopiota tiedostosta kannata muokata. Tässä siiis oletan, että selain on Firefox; Chrome ja muut selaimet voivat toimia vähän eri tavalla.

11
Microsoft tarjoaa MS Teamsin myös flatpak-paketoituna.
https://flathub.org/apps/details/com.microsoft.Teams

Onkohan tuo kuitenkaan Microsoftin tekemä paketointi? Vaikutti siltä ettei paketoinnin tehneellä Github-käyttäjällä ole kytköstä Microsoftiin.

12
Nvidia on kuitenkin mukana kehittämässä avoimia Nouveau -ajureita Nvidia-laitteiden käyttämiseen, mutta (kai) uusimmat näytönohjaimet vaatinevat Nvidian suljettujen ajureiden
asentamisen.

No ei se kyllä ole. Vähän ovat ytimeen jotain Tegran (mobiilijärjestelmäpiiri) koodia tehneet ja jonkun käyttäjän näkökulmasta vähemmän tärkeän ominaisuuden Mesaan. Jälkimmäisenkin vain sen vuoksi, jotta voisivat saada vastaavan ominaisuuden ytimen koodissa mukaan julkaisuun, koska sinne ei hyväksytä rajapintoja, joille ei ole avointa lähdekoodia olevaa käyttäjää. Tälle on ihan käytännön syyt, silllä muuten sitä olisi vaikea testata.

Uudet näytönohjaimet toimivat nouveaun kanssa vasta, kun Nvidia julkaisee tarvittavan allekirjoitetun binäärin näytönohjaimen laiteohjelmiston lataamiseksi näytönohjaimeen ja nouveaun kehittäjät (vapaaehtoiset tai mahdollisesti esimerkiksi Red Hatin palkkaamat) lisäävät tuen takaisinmallintamalla näytönohjaimen toiminnan. Nvidia ei ole vieläkään julkaissut näytönohjaimen kellotaajuuksien säätämiseen (*) tarvittavaa laiteohjelmistoa muutamalle viimeisimmälle sukupolvelle, joten ne kaikki toimivat käynnistyksen jälkeisillä (matalilla) kellotaajuuksillaan. Oikeasti yhteisö on tehnyt tässä aika käsittämätöntä työtä, jotta nuokin näytönohjaimet toimivat niinkin hyvin kuin toimivat ilman erillisten ajureiden asentamista.

AMD (ja Intel) tekevät vapaat ajurinsa nykyään enemmän tai vähemmän itse (**) ja molempien grafiikkaajurit löytyvät Mesa-projektista (OpenGL, Vulkan, (DX9,) videon purku ja pakkaus). Laadultaan ne ovat nykyään varsin hyviä ja suorituskyky on liki sama kuin Windowsin ajureilla, joskin se tulee aina vähän viiveellä. Yleensä kuitenkin kuukausien sisällä julkaisusta. Intel on jo pidempään päässyt siihen, että julkaisussa myös avoin ajuri toimii, ja viimeisimpien mallien kanssa AMD on onnistunut tässä myös (***). Ihan uusien arkkitehtuurien kanssa kannattaakin siis muistaa, että julkaisuhetkeen verrattuna suorituskyky todennäköisesti paranee ajan kanssa, ja aivan tuoreiden mallien kanssa voi tulla yllätyksiä. Lisäksi kannattaa huomioida, että vanhemmissa jakelujen julkaisuissa ei välttämättä ole tarvittavaa ajuria.

(*) oikeastaan kellotaajuuksia voidaan osasta malleja säätää, mutta ilman tuulettimen ohjausta sitä ei kannata tehdä

(**) Mesassa on RADV Vulkan-ajuri, joka on yhteisön tekemä. AMD julkaisee omaansa, joka perustuu eri koodiin AMDVLK-nimellä. Myös niiden kehitysfilosofiat ovat erilaiset, joten yhteisön on vaikea osallistua AMDVLK-ajurin kehitykseen. Toisaalta ne ovat siitä huolimatta laadultaan samaa luokkaa. Erojakin toki on.

(***) pl. RX 590 ja RX 5600 XT, joiden kanssa tuli ongelmia juuri ennen julkaisua muuttuneiden näytönohjaimien BIOSien kanssa. Jälkimmäinen tosin toimi, mutta suorituskyky jäi heikoksi, koska virransäästö toimi väärin. Molemmissa tapauksissa ongelmat koskivat vain osaa korttivalmistajien malleista.

13
Yleistä keskustelua / Vs: IRC-botitja IRCNet?
« : 26.03.20 - klo:18.49 »
Freenode taitaa olla ainoastaan avoimen lähdekoodin projekteille. Oma pieni pelaajayhteisö ei välttämättä sovi heille.
https://freenode.net/policies

14
Yleistä keskustelua / Vs: IRC-botitja IRCNet?
« : 26.03.20 - klo:12.56 »
HexChatin kanssa voi käyttää bounceria kuten znc. Sekin toki pitää olla ajossa jossain, jotta kanava pysyy elossa. Joissain IRC-verkoissa on palveluja, jotka huolehtivat kanavista ja käyttäjien oikeuksista niihin ilman, että niille tarvitsee olla liittyneenä jatkuvasti.

15
Laitealue / Vs: Lankatonta passomölinääsummuuta
« : 24.03.20 - klo:19.01 »
Voisitko panostaa vähän otsikkoon. Nyt tuosta on hieman haastavaa ymmärtää, millaista laittetta oikeastaan haetaan. Sitä voi toki selittää viestissä lisää. Otsikkoa pääsee muokkaamaan klikkaamalla keskustelun ensimmäisestä viestistä Muokkaa-linkkiä.

16
Laitealue / Vs: nvidian näytönohjaimen tarkka tyyppi
« : 24.03.20 - klo:18.57 »
Koodia: [Valitse]
       product: Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series]
       vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
Mitä kertoo laadusta ???

Ainakin sen, että kyseessä ei ole Nvidia.

Oletko säätänyt jotain tiedostoon /etc/default/grub?
Koodia: [Valitse]
cat /etc/default/grub

17
Elisa Viihdettä on muutettu. Nuo vanhat skriptit eivät enää toimi. En tiedä, onko joku muu kehittänyt toimivia, mutta minulla ei ole enää Elisa Viihdettäkään.

18
Ongelma lienee tässä:
Koodia: [Valitse]
  httplib::SSLClient cli("nule.dy.fi", 80);

Älä käytä SSLClient-luokkaa, jos et käytä SSL:ää. Oikea luokka on varmaankin httplib::Client.

20
Koska tässä tuntuu olevan hämmennystä siitä miten cryptsetup ja mount toimivat yhteen, tein itsekin tuollaisen salatun levyn. Käytin siihen muistitikkua ja jätin RAIDin väliin. Sinänsä tämä toimii samalla tavalla myös ulkoisille ja sisäisille kiintolevyille sekä RAID-laitteille, jotka voivat olla RAID-ohjaimen luomia tai käyttää Linuxin ohjelmistoraidia. Tässä toki oletetaan, että käytetty levy on /dev/sdb ja sen osio on /dev/sdb1. Vaihda ne tarvittaessa, jos yrität soveltaa tätä omassa käytössäsi.

Koodia: [Valitse]
tomi@tomin-xps ~> sudo fdisk -l /dev/sdb
Disk /dev/sdb: 14,46 GiB, 15518924800 bytes, 30310400 sectors
Disk model: DataTraveler 3.0
Units: sektorit of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Levynimiön tyyppi: gpt
Disk identifier: 0B99C146-0334-744E-96DA-03601A811805

Laite       Alku    Loppu Sektorit  Koko Tyyppi
/dev/sdb1   2048 30310366 30308319 14,5G Linux-tiedostojärjestelmä
tomi@tomin-xps ~> sudo cryptsetup luksFormat /dev/sdb1

WARNING!
========
Tämä korvaa tiedot kohteella /dev/sdb1 peruuttamattomasti.

Are you sure? (Type 'yes' in capital letters): YES
Kirjoita salasanalause kohteelle /dev/sdb1:
Todenna salasanalause:
tomi@tomin-xps ~> sudo cryptsetup open /dev/sdb1 myluks
Kirjoita salasanalause kohteelle /dev/sdb1:
tomi@tomin-xps ~> sudo mkfs.ext4 /dev/mapper/myluks
mke2fs 1.45.5 (07-Jan-2020)
Luodaan 3784443-lohkoinen tiedostojärjestelmä 4k lohkokoolla ja 946560 i-solmulla
Tiedostojärjestelmän UUID: fb7e8de6-3571-4b64-9edd-64d0ea576940
Superlohkon varmuuskopiot tallennettu lohkoihin:
32768, 98304, 163840, 229376, 294912, 819200, 884736, 1605632, 2654208

Varataan ryhmätauluja: valmis                         
Kirjoitetaan i-solmutauluja: valmis                         
Creating journal (16384 blocks): valmis
Writing superblocks and filesystem accounting information: valmis

tomi@tomin-xps ~> sudo mount /dev/mapper/myluks /mnt/
tomi@tomin-xps ~> sudo chown $USER:$USER /mnt/
tomi@tomin-xps ~> cat > /mnt/testi
Laite toimii oikein :)
tomi@tomin-xps ~> sudo umount /mnt
tomi@tomin-xps ~> sudo cryptsetup close /dev/mapper/myluks
tomi@tomin-xps ~> sudo eject /dev/sdb
tomi@tomin-xps ~> # Irroitettu muistitikku
tomi@tomin-xps ~> sudo fdisk -l /dev/sdb
fdisk: laitetta /dev/sdb ei voi avata: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
tomi@tomin-xps ~ [1]> # Liitetty muistitikku
tomi@tomin-xps ~ [1]> sudo fdisk -l /dev/sdb
Disk /dev/sdb: 14,46 GiB, 15518924800 bytes, 30310400 sectors
Disk model: DataTraveler 3.0
Units: sektorit of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Levynimiön tyyppi: gpt
Disk identifier: 0B99C146-0334-744E-96DA-03601A811805

Laite       Alku    Loppu Sektorit  Koko Tyyppi
/dev/sdb1   2048 30310366 30308319 14,5G Linux-tiedostojärjestelmä
tomi@tomin-xps ~> sudo cryptsetup open /dev/sdb1 myluks
Kirjoita salasanalause kohteelle /dev/sdb1:
tomi@tomin-xps ~> sudo mount /dev/mapper/myluks /mnt
tomi@tomin-xps ~> ls /mnt
lost+found  testi
tomi@tomin-xps ~> cat /mnt/testi
Laite toimii oikein :)
tomi@tomin-xps ~>

Jos erikoinen kehote hämmentää, niin kyseessä on fish-kuori tavanomaisemman bash-kuoren sijaan.

Sivuja: [1] 2 3 ... 544