Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tomin

Sivuja: [1] 2 3 ... 564
1
Jälkimmäinen listaus on poskellaan, mutta se voi johtua siitä, että myös ensimmäisessä ainakin XDG_CONFIG_DIRS ja XDG_DATA_DIRS vaikuttavat vääriltä. Yritän myöhemmin ehdottaa korjausta, jos joku muu ei ehdi vastamaan ensin.

Ei sittenkään. Nuo muuttujat ovat oikein. Ne eivät siis selitä Chromen tai Firefoxin ongelmaa.
https://wiki.archlinux.org/title/XDG_Base_Directory#System_directories

Mutta tuo toinen listaus on kyllä väärin. Itselläni Fedorassa tuo loppu näyttää tältä:
Koodia: [Valitse]
XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Työpöytä"
XDG_DOWNLOAD_DIR="$HOME/Lataukset"
XDG_TEMPLATES_DIR="$HOME/Mallit"
XDG_PUBLICSHARE_DIR="$HOME/Julkinen"
XDG_DOCUMENTS_DIR="$HOME/Asiakirjat"
XDG_MUSIC_DIR="$HOME/Musiikki"
XDG_PICTURES_DIR="$HOME/Kuvat"
XDG_VIDEOS_DIR="$HOME/Videot"

Voisit avata kyseisen tiedoston tekstieditoriin ja muokata nuo rivit yllä näkyviksi:
Koodia: [Valitse]
gedit ~/.config/user-dirs.dirsTähdellisimpänä tuo XDG_DESKTOP_DIR määrää sen, minkä hakemistosta kuvakkeet näkyvät työpöydällä.

2
Jälkimmäinen listaus on poskellaan, mutta se voi johtua siitä, että myös ensimmäisessä ainakin XDG_CONFIG_DIRS ja XDG_DATA_DIRS vaikuttavat vääriltä. Yritän myöhemmin ehdottaa korjausta, jos joku muu ei ehdi vastamaan ensin.

3
Olisivatkohan xdg-hakemistojen (sekä xdg-käyttäjähakemistojen) polut muuttuneet. Melko mystinen kyllä, että mikä sen olisi voinut aiheuttaa, mutta se voisi kyllä selittää tuon työpöydän ongelman ja myös ohjelmien asetusten ja tietojen katoamisen. Joskin Firefox taitaa kyllä tallentaa noista riippumatta aina samaan polkuun. Miltä seuraavien päätekomentojen tulos näyttää:
Koodia: [Valitse]
env | grep XDG_
Koodia: [Valitse]
cat ~/.config/user-dirs.dirs

4
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kiintolevyn pelastusyritys
« : 23.05.23 - klo:21.26 »
Mitä vanhoihin kiintolevyihin tulee, niin jos asema ei vain enää meinaa edes tunnistua ja kirves on heitetty kaivoon, eikä ole tarkoituksena lähettää asemaa mihinkään palveluun, niin joskus olen saanut aseman vielä toimimaan pikku hetken laittamalla sen pakastimeen ja tökkäämällä paikoilleen kyljellään tai ylösalaisin. Älkää kysykö mihin tuo perustuu, mutta jostain luin tuon niksin ja se oikeasti sattui toimimaan tapauksessani. Toki kuten olettaa voi, niin tuossa on olemassa myös kondessin riskiä yms. eli pelastuskoneeksi kannattaa valita sellaista rautaa, että sen rikkoutuminen ei isosti harmita :D

Pakastaminen kuulosta sellaiselta kikalta, mikä kannattaa jättää SSD-levyjen kohdalla väliin. Voi tulla puolijohteista entisiä, jos kosteutta pääsee väärään paikkaan.

Perinteisten pyörivien levyjen kohdalla veikkaisin tuon perustuvan siihen, että jäähdyttäminen vaikuttaa laakereiden toimintaan. Jos ne ovat jotenkin jumissa ja lämpölaajeneminen (kutistuminen) vaikuttaa riittävästi tähän. Sama toki tuossa asennossakin. Painovoima vaikuttaa eri suunnassa, jolloin se levy saattaakin lähteä pyörimään. Toki varmasti vähän tuuriakin pitää olla mukana.

Itsellä ei ole SSD-levyjen osittaisesta rikkoutumisesta kokemuksia. Se ainoa kerta oli täydellisen fataali sille levylle. Toisaalta olisin vähän qwertyyn kannalla tässä asiassa: kerta levy tunnistuu ja jos sieltä voi vielä lukea raakakuvan uloskin, niin sopiva ohjelma voisi onnistua onkimaan oikean osiotaulun ja palauttamaan tiedostojärjestelmät. Tai sitten vähintäänkin yksittäisiä tiedostoja voi onnistua palauttamaan.

Disk /dev/sda: 119,24 GiB, 128035676160 bytes, 250069680 sectors
Disk /dev/sdb: 111,79 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors

Hmm. oletko varma, mistä levystä on kyse? Tarkoitan, että pitää tietää, mikä se potilas on. Jooko?

Olen samaa mieltä siitä, että tässä ei nyt ole kyse samoista levyistä.

6
Laitealue / SIIRRETTY: rasberryn avoimista johdinpäistä
« : 20.04.23 - klo:19.08 »
Tämä aihe on siirretty alueelle Yleistä keskustelua.
Ei liity Ubuntun käyttöön.
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=58047.0

8
Hyvä juttu. Nyt ei ole NAT:a haittamassa. Mietin, että onkohan se dynaamisen DNS:n palvelun kirjautuminen muuttunut jotenkin. Esim. poistettu käytöstä joku vanhempi suojausmenetelmä ja tuo reititin ei osaakaan uudempia. Oletko tarkistanut, että siinä on uusin saatavilla oleva ohjelmisto?

9
Tarkistan vielä yhden asian: Onhan tuo IP nyt TP-Linkin operaattorilta saama IP eikä se millä yhdistät lähiverkon puolelta ko. laitteeseeen? Jos näin on, niin operaattori on sitten ilmeisesti muuttanut omia asetuksiaan.

10
Whatismyip.com ja TP-Linkin IP:t ovat erillaiset.

Tuo kyllä kuulostaa vahvasti siltä, että olet NAT:n takana. Silloin ei ole mitään tehtävissä dynaamisen DNS:n suhteen, jos et saa operaattoria antamaan julkista osoitetta. Miltä alueelta tuo TP-Linkin näyttämä osoite on? Jos käytössä on operaattorin NAT, niin sen pitäisi sattua paikallisverkkojen alueelle.

https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Protocol_version_4#Private_networks

11
Yleistä keskustelua / Vs: Verkko pätkii....
« : 06.04.23 - klo:19.29 »
5v on reitittimelle jo aika korkea ikä, lienenköhän itse päässyt yhdelläkään edes niin pitkään. Varmaan kannattaa ainakin katsoa, onko laitteeseen päivityksiä ja/tai kokeilla tehdasasetusten palauttamista, ennen kuin säntää reititinostoksille.
Tuon saman olen myös huomannut. Laite, jossa on 4g-modeemi ja reititin samassa, käy aika lämpimänä ja käyttöajan loppupuolella mulla olleet on pitänyt käynnistää uudelleen kerran viikossa. Myös lankaliittymän jatkeena ollut purkki koki saman kohtalon.

Vanhan laitteen kanssa voisi kokeilla myös virtalähteen vaihtoa, jos siihen on mahdollisuus. Pätkivään valokuitumodeemiin tuli uutta eloa tällä tavalla.

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu 22.04 LTS virheilmoitus
« : 05.04.23 - klo:20.17 »
Ymmärtääkseni tuo on sitten "harmiton" ilmoitus viesti josta ei tarvitse välittää mitään vai miten on?

Joo.

13
En usko, että näppäimistöasetteluja olisi vähennetty. Voikohan kyse olla vain siitä, että laajennetut syötelähteet eivät ole näkyvissä? Toisaalla kommentoin seuraavaa:

Tuo on sen verran erikoinen asettelu, että se saattaa kyllä Gnomessa vaatia Lisäasetukset-sovelluksen ja sieltä laajennettujen syötelähteiden käyttöönoton.

Tuo Lisäasetukset pitää ehkä asentaa itse. Siellä Näppäimistö ja hiiri -alasivulla on Näytä laajennetut syötelähteet -valitsin, jonka pitää olla aktiivisena. Joudut sen jälkeen vielä kirjautumaan ulos ja sisään koneelle (tai käynnistämään uudelleen), jotta asettelut ilmestyvät näppäimistön asetuksiin.

14
Vahvistan. Vain valkoinen sivu.
Osaatko Tomin sanoa miksi?

Kyllä sen pitäisi taas latautua. Siellä oli taas uusimmissa viesteissä viesti, jonka aiheessa oli väärän merkistön merkki ja sellainen sotkee SMF:n jostain syystä. Foorumiohjelmiston bugi siis.

15
Tuntuu taas, että en pääse foorumin etusivulle, liekö vanha tuttu vika?

Joo.  :(

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kyrilliset kirjaimet
« : 30.03.23 - klo:23.28 »
Oikeastaan en ymmärrä, minne venäjänkielen foneettiset näppäimistöt ovat kadonneet. Aikaisemmin oli useitakin vaihtoehtoja. Yritin hakea netistä "venäjän foneettinen näppäimistö", mutta en saanut kunnon osumia. Täytyy ilmeisesti etsiä paremmin.

Ainakin X11:ssä ne toki yhä ovat, mutta olisiko Wayland muuttanut tilannetta?

En usko. Samat näppäimistöasettelut on molemmissa. Tuo on sen verran erikoinen asettelu, että se saattaa kyllä Gnomessa vaatia Lisäasetukset-sovelluksen ja sieltä laajennettujen syötelähteiden käyttöönoton.

17
Tätä bug:ia ei esiinny Mint 21.1:ssä.

Kyllä se sielläkin esiintyy, mutta Mint ei vain kerro asiasta. Tuo on suorittimen (laitteiston) bugi ja sitä ei voi ohjelmistolla kiertää helposti.

Voiko sille tehdä jotakin ja onko tarpeen ?

Periaatteessa voit laittaa hypersäikeistyksen pois päältä, mutta se laskee suorituskykyä. Mielstäni se ei ole tarpeen.

18
Yleistä keskustelua / Vs: Tekoäly
« : 21.03.23 - klo:20.35 »
Areenassa on ihan hyvä tuore podcasti tekoälystä. Sinänsä siinä ei ole välttämättä ihan hirveästi uutta asiaan vihkiytyneelle, mutta hyvä yleistietopläjäys se ainakin on mielestäni.

19
Sinänsä hauska, että tuolla listassa ei ole vauva.fi:ä tai suomi24:ä. Ehkä niissä on liikaa törkyä, mutta toisaalta voisivat olla vähän toisenlaisia tutkimuskohteita digiarkeologeille. ;D

20
Hei

Pahoittelut, että foorumi oli yllättäen pois käytöstä. Palvelimen levy oli päässyt täyttymään lokitiedostoista, eikä foorumiohjelmisto pystynyt siksi toimimaan. Tilanne on nyt korjattu. Pitää myöhemmin varmistaa ettei tuo toistu.

Ystävällisin terveisin,
Ubuntu Suomen keskustelualueiden ylläpito.

Sivuja: [1] 2 3 ... 564