Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tomin

Sivuja: [1] 2 3 ... 529
1
Toivoisin, että meillä olisi jokin keino käyttää modernia tiedostojärjestelmää muistitikulla tai ulkoisella kiintolevyllä siten, että laitteen liittänyt käyttäjä saisi pääsyn tiedostoihin. Valitettavasti se ei ainakaan tällä hetkellä onnistu mitenkään kätevästi.

Joskus on käynyt mielessä, että UID:iden pitäisi olla (oikeasti tai leikisti) uniikkeja heksajonoja samaan tapaan kuin /etc/machine-id. Saattaa kuitenkin olla, että Unixin tapa käyttää UID:ita ja käyttäjätunnuksia on juntattu POSIX-standardiin ja sitä kautta haittaa käyttäjiä kauas tulevaisuuteen.

En ihan ymmärrä millä tavalla tuo tässä auttaisi, jos kytket vaikka kaverin antaman muistitikun kiinni koneeseen. Tai vaikka ihan omankin, mutta eri koneessa kiinni olleen. Itse siis haluaisin, että jos minulla on ulkoinen tallennusväline, joka on tarkoitettu tiedostojen siirtämiseen koneesta toiseen, niin voin käyttää sitä missä koneessa haluan koneella olevista käyttäjistä riippumatta. Nykyisellään voin joutua virittelemään jotain, käyttämään root-oikeuksia tai muuttamaan tiedostojen käyttäjän.

2
Uid on lyhenne sanoista unique identifier.
Jaa, olen ymmärtänyt että tässä yhteydessä termi on User identifier.
https://en.wikipedia.org/wiki/User_identifier

Joo, kyllä se tässä tapauksessa on se user "id".

3
Nyky-Linuxit myöntävät koneen ensimmäiselle (ja usein ainoalle) käyttäjälle tyypillisesti numeerisen ID:n 1000 (joskus 500 tai muuta, mutta useimmiten tosiaan 1000). Sitten isket ylläpitämääsi vaimon, äidin, siskon tms. koneeseen kiinni oman muistitikkusi etkä yhtäkkiä voikaan lukea omia tiedostojasi. Syynä on se, että tikun tiedostojen omistaja, UID 1000, et tällä koneella enää olekaan sinä vaan se ensisijainen käyttäjä.

Toivoisin, että meillä olisi jokin keino käyttää modernia tiedostojärjestelmää muistitikulla tai ulkoisella kiintolevyllä siten, että laitteen liittänyt käyttäjä saisi pääsyn tiedostoihin. Valitettavasti se ei ainakaan tällä hetkellä onnistu mitenkään kätevästi.

4
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Päivitys ongelma 18.04 lts
« : 18.03.19 - klo:08.27 »
Oletko ehkä laittanut nuo paketit pitoon (hold)?

Koodia: [Valitse]
apt-mark showhold

5
Prossun ja näyttiksen maksimivirrathan löytyy jo spekseistä ja muut laitteet voinee arvioida sinnepäin muutenkin.

Tarkoitat varmaan tehot? TDP:n hyödyllisyys riippuu siitä miten valmistaja on sen määritellyt. Ainakin Intelin nykyisissä suorittimissa se on pahasti alakanttiin, jos käytetään turbo boostia. Toki tuokin riippuu suorittimesta. Edullisilla tai vähävirtaisilla malleilla saattaa silloinkin pysyä sen sisällä. AMD:n suorittimissa se pitää paremmin kutinsa. Näytönohjaimista en tiedä.

6
Ei ehkä mikään paras mahdollinen testi, mutta joskus aikoinaan sain suurimmat kulutuslukemat aikaiseksi ajamalla Minecraftia. Phenom II ja Fermi veivät yhdessä yli 300 W. 8) Noista ajoista koneideni kulutus on mennyt onneksi huomattavasti alaspäin ja suorituskyky selkeästi ylöspäin.

7
... se saa yhteyden siihen modeemin kautta, johon se on 10 gigan kiinteällä ethernet verkolla yhteydessä.
Huh, huh... Luulisi 10Gt -yhteyden riittävän, jopa ennenkuin 5Gt on edes tarjolla (mobiiliyhteyksillä).
Minulle vielä riittää Mt:t, joita on tarjolla kymmenistä, sadoista ja jopa tuhanteen (1Gt).

Yleensä yhteydet mitataan biteissä eikä tavuissa. 8) Ja eiköhän tuo Pontuksen 10 gigabitin lähiverkko modeemin ja koneen välissä ollut typo. Tai sitten on tullut ostettua harvinaisen kallista rautaa. Toki joissain emolevyissä on jo näkynyt noita 10 gigabitin sovittimia, mutta sellaisesta kuluttajatason modeemista en ole vielä kuullut. :)

8
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Salasana
« : 10.03.19 - klo:17.57 »
Salasanan pystyy kyllä vaihtamaan. Jos englanti luonnistuu, niin tuossa ohjeita salasanan vaihtoon:
http://www.psychocats.net/ubuntu/resetpassword
Näköjään tuo on joskus kirjoitettu suomeksikin tänne, mutta tässä versiossa ei ole kuvia:
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32149.msg249485#msg249485

9
Yleistä keskustelua / Vs: Gnomen muistinkäyttö
« : 10.03.19 - klo:10.17 »
Kannattaa raportoida tuo gnome-panelin muistibugi. Luultavasti sinne on jäänyt jokin muistia dynaaminesti varaava lause ja kyseistä muistia ei muistettu vapauttaa. Saattaa olla hyvinkin helppo selvittää, kun tuo on noin helposti toistettavissa, mutta sitä ei tapahdu, jos lehittäjät eivät siitä tiedä. Useimmat heistä kuitenkin melko varmasti käyttävät tavallista Gnome-istuntoa, johon gnome-panel ei kuulu.

10
En kyllä itsekään tiedä miten virtuaalihostin saisi valittua hakemiston perusteella, enkä sitäkään, miksi niin haluaisi tehdä. Yksittäisen hakemiston voi kyllä ohjata toiseen paikkaan Alias-määrittelyllä ihan helposti.

12
No joo, tämä asia lienee täällä loppuun käsitelty!

Pahoitteluni, että se nyt tuli kirjoittetuksi, vaikka haluan olla lojaali tämän keskusteluyhteisön jäsen. Tapaus ei toistu.

Jos luet vähän tarkemmin, niin huomaat etten kieltänyt tätä aihetta. Tietääkseni MAC-osoitteen vaihtamisessa ei ole mitään luvatonta.

13
Jos tekee opinnäytetyön maisteritutkinnon jälkeen, jos ohjelma käynnistyisi jo BIOSin käyynnistymisen yhteydessä, ja muuntaisi MAC-osoitteen jo siinä vaiheessa satunnaiseksi. Valmiin teknologian voisi patentoida ja lisensoida tele-operaattoreille, niin ne saisi lisä-arvoa, kun voisi mainostaa kuluttajille turvallisempia nettihetkiä ja samalla itse nettoaisi jonkun mijoonan tai jokaisesta myydystä nettiliittymästä jokin tietty lisenssimaksu-osuus, niin olisi passiiviset tulot loppuelämän taattu.

Jotenkin tuntuu, että vähän yliarvioit tämän potentiaalin. Ehkä sille joku käyttäjä olisi, mutta helpompaa taitaisi olla kytkeä verkkojohto vasta MAC-osoitteen vaihduttua.

Muutenkin olen vähän sitä mieltä, että aihetta valitessa voisi olla hyvä etsiä ohjaava opettaja, jonka kanssa sitten hioa sitä pidemmälle ennen kuin tekee mitään suuria suunnitelmia.

Ja tähän väliin haluan huomauttaa, että laittomuudet eivät sovi tälle palstalle, joten siivosin pois tuon rahanpesujuttun.

14
Laitealue / Vs: Yllättäviä AMD-grafiikka ongelmia
« : 01.03.19 - klo:23.52 »
Polarikset (eli RX4x0, RX5x0, x = 5,6,7,8,9) tuntuisivat toimivan pääsääntöisesti hyvin. Omat RX460 ja RX560 toimivat ihan hienosti. Tuo korttisi on GCN sieltä vanhemmasta päästä, joten en ole ihan niin yllättynyt ettei se ihan täysin toimikaan. Amdgpu-ajuri niille on vähän vaiheessa vielä, mutta kuten itsekin totesit,  se toimii joskus paremmin kuin radeon. Muistaakseni videoiden rautakiihdytystä se ei noin vanhoilla korteilla osaa ja silloin pitäisi käyttää radeon-ajuria. Näyttöjen tuessa taisi myös olla jotain eroa.

15
Itsellä ei vieläkään ole tuosta snapista kokemusta, mutta ainakin Flatpakin kanssa ne erottaa järjestelmän omista paketeista Gnome Softwaressa (Ohjelmistot) siitä, että lähteenä on dl.flathub.org. Lähde voisi tietysti olla muutakin, jos muita Flatpak-lähteitä olisi lisättynä. Luulisin, että Snapeistä löytyy vastaava tieto, jos eivät ole tuota pakettienhallintaohjelmaa ratkaisevasti muuttaneet.

16
Pelkkä aliaksen poistaminen .bashrc -tiedostosta ei riitä vaan pitää joko kirjautua ulos ja takaisin sisään tai komentaa:
Koodia: [Valitse]
source ~/.bashrc

source ei kyllä poista olemassa olevia aliaksia, koska se vain lukee tuon tiedoston ja siellä ei käsketä unohtamaan vanhoja aliaksia. Toisaalta uloskirjautuminenkaan ei tässä tapauksessa ole tarpeen. Pääte-emulaattorin käynnistäminen uudestaan pitäisi riittää.

17
Laitealue / Vs: Mikä on hyvä perusnäppis ?
« : 24.02.19 - klo:21.53 »
Näppäimistöasetteluongelman keskustelu jaettu omaan aiheeseensa.
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=54147.0

18
Laitealue / Vs: Näppäimistö sekaisin
« : 24.02.19 - klo:20.46 »
Minulla Logotechin  K120 alkoi vinoilemaan. Onko siina joku lukitus, kun a.kirjain pilkkujen kanssa on tallainen  '  ja  o kirjain pilkkujen kanssa on puolipiste eli  nain  ;  ja tavuviiva on tama  /.  Piste sentaan on jaljella  ja kysymysmerkki on _

Ihan outoa

Kuulostaa väärältä näppäinasettelulta, mikä ei liity tuohon tiettyyn näppäimistöön. Jos asetteluksi on jo valittu suomalainen, kokeile lisätä sinne toinen asettelu ja vaihda niiden välillä. Ainakin joskus tuossa oli sellainen bugi, että muutoin ei saanut oikeaa asettelua käyttöön.

20
Docroot ?

DocumentRoot. Ja tosiaan se lienee helpoin tapa, että muuttaa apachen asetustiedostoista tuon polun haluamakseen. En nyt ihan varmaksi muista, miten tuo asetustiedoston sijainti oletusasennuksessa menee, mutta luultavasti näin:
Koodia: [Valitse]
sudo nano /etc/apache2/sites-enabled/000-default.confMuokkaa polku haluamaksesi riviltä, jolla lukee DocumentRoot. Sulje Ctrl+x, vastaa k (eli kyllä) tai y (eli yes) kielestä riippuen ja paina enteriä tiedostonimeä kysyttäessä. Sitten lataa Apachen asetukset uudestaan:
Koodia: [Valitse]
sudo systemctl reload apache2

Sivuja: [1] 2 3 ... 529