Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tomin

Sivuja: [1] 2 3 ... 573
1
Ubuntu tietokoneissa / Vs: update ongelma
« : 29.06.25 - klo:12.28 »
Mitä tapahtuu, jos ajat apt-get updaten itse komentoriviltä?

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get update

2
Laitealue / Vs: Suorittimien lukumäärä
« : 23.06.25 - klo:20.54 »
Nyt siis tähän viestiketjuun se pointti, että kuorman jakamisen eri ytimille suorittaa ilmeisesti prosessori itse, eikä Linux. Onko näin? Onko Linuxilla vaikutusta tuohon kuormanjakamiseen kuitenkin?

Käyttöjärjestelmä päättää millä ytimellä suoritetaan mitäkin, eli käyttöjärjestelmän pitää saada prosessorilta tieto siitä, mitkä ytimet ovat nopeimpia, ja osata hyödyntää tätä tietoa.

3
Redditistä löytyi juttua Waylandista. Siinä kehoitettiin olla käyttämättä sitä. Linkki Redditin juttuun. Jutussa on linkki KiCad blogiartikkeliin KiCad and Wayland Support.

No enemmänkin tuo on suositus käyttää KiCadiä X:n päällä ennemmin kuin Wayland-komposiittorin, tai jos käyttää Waylandiä, niin voi odottaa ettei ihan jokainen asia toimi odotetusti.

Näkisin kuitenkin, että osa noistakin puuttuvista asioista olisi toteutettavissa vähän toisin. Esimerkiksi ikkunoiden sijainnit voi kyllä nykyään palauttaa, mutta se toimii eri tavalla kuin aiemmin (komposiittori tallettaa ikkunoiden sijainnin pyydettäessä sovelluksen sijaan), eikä sitä ole ainakaan vielä toteutettu KiCadissä (eikä useimmissa komposiittoreissakaan). Samoin on mahdollista toteuttaa tuo paneelien ja tabien raahaus, mutta se toimii hitusen eri tavalla kuin aiemmin. Esim. Firefoxissa voit kyllä myös Wayland-istunnossa raahata välilehden toiseen ikkunaan ja siitä saa jopa esikatselun. Osin nämä toteutukset ovat toisenlaisia ihan syystäkin. Monet muut asiat noissa listoissa kuulostavat vain bugeilta, jotka voi kyllä korjata.

Juttu pähkinänkuoressa. Waylandissa on toteutettu toiminnallisia asioita, mutta X11 kaikkia perusasioita ei. Niitä perusasioita sitten ilmeisesti tarvitaan jossain.

Tässä sanoisin kyllä, etteivät nuo ole mitään perusasioita ikkunoiden hallinnassa. Perusasioita on pystyä näyttämään ikkunoita, antamaan niille syötteitä ja sulkemaan ikkunat. Se, että voiko jonkin osan ikkunasta raahata toiseen tai sijoittaa ikkunan täsmälliseen kohtaan näytöllä on sitten oma juttunsa. Eipä niitä aina X:ssäkään voi valita. Toki X11:a mittapuulla saattavat ollakin perusjuttuja, jos tulostinpalvelin on sitten vähän muuta kuin perusasia. 8)

4
Se tosiaan maksaa nimenomaan serverin päässä. Ja sitten kaikenlaista kivaa henkilötietojen käsittelystä kun se muodostaisi sitten ihan ehdan henkilörekisterin.

Juurikin näin.

Elikkä jos rekisteröitymisen voisi vaihtoehtoisesti toteuttaa tekstiviestillä kysymyksen sijaan. Lisäksi vaatimuksena pitäisi olla, että tekstiviesti tulee Suomesta.

Tekstiviestit kuulostavat vähän samaan tapaan hankalalta. Tällä hetkellä foorumin ylläpidosta ei tule kuluja, koska Tentacle Networks sponsoroi palvelimen ja ylläpito on hoidettu vapaaehtoisvoimin. Tekstiviestirekisteröityminen muuttaisi asian.

Meillä on käytössä Simple Machines Forum -foorumiohjelmisto, jossa ei tosiaan ole kovin paljoa mahdollisuuksia roskapostin torjuntaan. Se on tehty vähän toiseen maailmanaikaan ja ympäristöön, ja nykyaikaisempi ohjelmisto tarjoaisi enemmän mahdollisuuksia, joskin niitä pitäisi sitten osata käyttää. SMF:stäkin olisi kyllä uudempi versio, mutta en ole tutustunut, onko siinä mitään uusia hyödyllisiä ominaisuuksia roskapostin torjuntaan.

5
Jaa-a. Olen kyllä omassa nykyisessä läppärissäni käytellyt sormenjälkitunnistusta siitä asti, kun sen hankin melkein kaksi vuotta sitten. GNOME/gdm antaa asetustyökalun sormenjälkien lisäämiseksi ja mahdollistaa kirjautumisen ja lukituksen poistamisen, joten en ole ihan varma mihin tuota tarvitsisin. Tietääkseni on toiminut näin jo pidempään, mutta itselläni ei ole aiemmin ollut mahdollisuutta käyttää tuettua sormenjälkilukijaa. (Jakeluna ei toki itselläni ole Ubuntu tai Linux Mint.)

6
Onkohan siinä pilvikoneessa mahdollisuutta käynnistää asennuslevykuvasta ja käyttää etäpäätettä? Sillä ainakin pääsisi liittämään levyn ja muokkaamaan tiedostoja.

7
No nyt sain työkalupalkin ja myös sovellukset näkymään tuolla isolla näytöllä kun vaihdoin näytön etusijaisuuksista ison näytön ykköseksi ja läppärin näyttö oli kakkosena.

Siitä tosin seurasi se, että läppäin näytöllä on taustakuva, mutta työkalupalkkia ei. Onkohan tämä oikea bugi?

Toimii kuten suunniteltu. Jos haluat saman kuvan molemmille, laita näytöt kloonatuiksi/peilatuiksi. Jos haluat vain palkin molemmille, niin varmaankin voit lisätä toiselle näytölle oman palkin.

8
Laitealue / Vs: Acer Aspire 3750G muistin lisäys
« : 06.06.25 - klo:10.14 »
Valmistajalla saattaa olla tapa ilmoittaa yhteensopiviksi vain ne muistit, jotka olivat saatavilla koneen tullessa myyntiin tai mukana myydyissä kokoonpanoissa. Näin varsinkin kuluttajalaitteissa. Yleensä prosessori (ja ennen muinoin piirisarja) määrää, mitä muisteja ja missä kapasiteeteissa on tuettu. Toki valmistaja olisi voinut rakentaa koneeseen omia rajoituksiaan, mutta en tiedä kuka tekisi niin.

9
Ainakin tässä kuvassa tuo resetointireikä on virtaliittimen vieressä tuollainen ihan piskuinen:
https://p1-ofp.static.pub/fes/cms/2022/09/23/z508pbwdgd7g8fz1co3was4s6nlj0y951671.png

Sen tökkäämiseen tarvitsee paperiliittimen tai simmityökalun (tulee joidenkin älypuhelimien mukana).

Kuva napattu tältä sivulta: https://www.lenovo.com/fi/fi/p/laptops/ideapad/ideapad-100/lenovo-ideapad-100-15iby/88ip1000564

Tai täällä: https://download.lenovo.com/consumer/mobiles_pub/ideapad_100_14_15_iby_ug_fi_201504.pdf sivulla 7 (pdf sivu 11) se on aivan toisessa laidassa, mutta samanlainen reikä kuitenkin.

Siinä on tosiaan normaalin käynnistysnappulan vieressä pieni pyöreä, hieman virtajohtoa pienempi aukko ja siellä näyttäisi olevan aivan toisessa reunassa joku metallilangalta näyttävä osa, täytyy varmaan uskaltautua painamaan sitä jollain puikolla!

Mahtaakohan tuo olla kuulokeliitäntä? Sen painelemisesta ei ole mitään hyötyä.

10
Tämä aihe on siirretty alueelle Yleistä keskustelua.
Ei liity Ubuntun käyttöön laitteiden kanssa.
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=59283.0

11
Käyttäisin kyllä mieluummin  Video DownloadHelperiä kuin ffmpeg-ohjelmaa, mutta en pysty kaappaamaan sillä pitkän videostreamin keskeltä 10 minuutin pätkää. Jos yritän YouTube-palvelusta kaapata vaikka 30 s jonkun yksittäisen musiikkikappaleen lopusta, niin  Video DownloadHelper kaappaa kappaleen aina ihan alusta asti. Yksittäisen 3 minuutin soittokappaleen tapauksessa tämä ei ole ongelma, mutta minun piti kaapata  10 minuutin pätkä 2 h 30 min streemauksen alusta. Kerran kaappausta kokeilin, mutta ohjelma kaappasi 2 h 30 min videostreamia ihan turhaan. Kyllähän siinä kovalevy täyttyy hetkessä turhilla biteillä.

Voisitko tallentaa kokonaan ja leikkata sitten halutun pätkän jälkikäteen? Näin yleensä toimitaan. Levytilaa toki täytyy olla, siitä ei pääse mihinkään.

12
Kristallipalloni on vähän heikossa hapessa. Mikä jakelu on kyseessä?

13
Ongelma lienee audiokoodekin valinnassa. Tallensit raakaa PCM-ääntä ja tuo -c:a copy valitsin käskee kopioimaan sen mp4-tiedostoon sellaisenaan, mutta nähtävästi kyseinen säiliö ei tue tätä muotoa. Luulisin, että voit vain jättää nuo argumentit pois ja antaa ffmpegin valita oletuksen.

14
Eiköhän se ole vain asetuksista kiinni. En ole juuri Plasmaa käyttänyt, mutta GNOME Shellissä palkki näytetään ensisijaisella näytöllä. Ensisijaiseksi voi valita kumman tahansa näytön. Voin tietenkin myös peilata läppärin näytön ulkoiselle, jos haluan niihin saman kuvan.

Plasmassa tuo asetus saattaa olla myös niin, että voit luoda oman paneelin sille toiselle näytölle.

15
Muistaakseni jossain komentotulkeissa joillain asetuksilla virheen palauttavat komennot eivät talennu historiaan. Toinen vaihtoehto voisi olla, että komento on vielä ajossa kuin suljet päätteen, mutta sen varmaankin tietäisit.

Viimeisimmän komennon paluuarvon voi katsoa sh:n sukuisissa tulkeissa vaikkapa näin:
Koodia: [Valitse]
echo $?Nolla on onnistuminen.

16
Laitealue / Vs: Läppäri Debian (12) käyttöön
« : 20.05.25 - klo:20.05 »
Esiasennettu Ubuntu tms. ei oikein tule kyseeseen, koska haluan nimenomaan käyttää samoja ohjelmaversioita sekä kotona että sitten satunnaisesti reissussa.

Pointti tuossa oli lähinnä se, että ainakin noissa käytetyissä se, että on asennettu joku Linux-jakelu ja sillä kone toimii, niin voi sitten testata toimivaksi ja katsoa kernelin yms. versiot ennen kuin asentaa omavalintaisen jakelun. En itsekään ole tainnut koskaan esiasennettua järjestelmää käyttää testaamista enempää. 8)

Taitonetti (nyt nuvoo.com) on varmaan se paikka, josta on yleisesti eniten kokemusta täällä. Itsekin sieltä useamman kerran tilanneena en tiedä muuta huonoa kuin ehkä hieman karkaavat hinnat.

17
Laitealue / Vs: Läppäri Debian (12) käyttöön
« : 20.05.25 - klo:09.21 »
Käytetyissä koneissa kannattaa kiinnittää huomiota akunkestoon ja siihen, saako koneeseen uusia akkuja. Kaikissa laitteissa niiden vaihtaminen ei ole helppoa, mutta paremmissa malleissa yleensä riittää avata pohjan ruuvit, ja nostaa pohja pois, jotta akkuun pääsee käsiksi. Akku voi olla toki liimattu paikalleen, tai sitten siinä on helpot ruuvit. Thinkpadeihin löytyy netistä ohjekirjat (taitaa olla nimellä maintenance manual), joista asian voi tarkastaa.

Jotkut kaupat myyvät kannettavia esiasennetulla Linuxillakin. Silloin ei ainakaan tarvitse miettiä yhteensopivuusasioita ihan niin paljoa, vaikka jonkun muun jakelun haluaisikin asentaa. Näitä linkkejä löytyy tuolta ylävalikosta Kaupalliset palvelut / Tietokoneet ja laitteet.

18
Nyt teille vasemmistonatseille tuli uusi vihollinen,

Pitääkö tämä aihe laittaa lukkoon vai osataanko täällä keskustella asiallisesti?

Aiempi huomautus alla.
Pidetäänpä triidi sitten asiallisena jatkossa(kin). Kiitos.

19
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Koneen käynnistymisen logi ?
« : 24.04.25 - klo:22.14 »
Jos sen määrää pysyväksi, niin eikö lokit silloin kasva aikain saatossa "aivan mahottomiksi"?

Tuo pysyvä tässä tarkoittaa sitä, että lokit säilyvät uudelleen käynnistyksen yli, eli toisin sanottuna kirjoitetaan levylle sen sijaan, että niitä säilytettäisiin keskusmuistissa olevassa tiedostojärjestelmässä. Kyse ei siis ole siitä saavatko lokit kasvaa rajatta, koska sitä rajoitetaan journalin asetuksissa erikseen. Vanhimpia lokeja poistetaan joka tapauksessa, jotta koko pysyy kohtuullisena.

Storage=auto tarkoittaa muuten sitä, että /var/log/journal-hakemiston olemassa olo määrää kirjoitetaanko journal levylle vai keskusmuistiin. Lisätietoja voi katsoa journald.conf-manuaalisivulta.

20
Yleistä keskustelua / Vs: Ikä, näkö ja valaistus
« : 15.04.25 - klo:23.06 »
Jos vakiovalo ei riitä, vaan tarvitaan himmennys, Ikean aloituspakkaus riittää vain yhden lampun ohjaukseen; kahta varten tarvittaisiin hubi, joka nostaa hintaa huomattavasti.

https://www.ikea.com/fi/fi/manuals/styrbar-kaukosaeaedin-aelylaite-valkoinen__AA-2251005-5-2.pdf
Sivulta 33:
Lainaus
Yhteen kaukosäätimeen voi liittää enintään 10 valonlähdettä.
Eli kyllä siihen samaan kaukosäätimeen saa useammankin laitteen ihan ilman hubia. Tarvitset siis yhden aloituspakkauksen ja sitten 0-9 lisälamppua. :)

Sivuja: [1] 2 3 ... 573