Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tomin

Sivuja: [1] 2 3 ... 527
1
Haluatko nyt siis VPS:n, jotta voit itse perustaa sähköpostipalvelimen, vai webhotellin, jossa on sähköposti ja kotisivutilaa? Tuollaiseen käyttöön riittävän VPS:n saa ainakin sieltä mainitsemaltasi OVH:lta aika edullisesti, vaikka palvelimen sijoituspaikaksi ei voikaan valita Suomea. Muut varmaan osaavat ehdottaa muitakin vaihtoehtoja.

Tuon säännöllisen lausekkeen voi tosiaan lukea niin, että ensin neljä numeroa, viiva, luku 1-9 etunollalla tai luku väliltä 10-12, viiva ja lopuksi 1 tai 2 jonka perässä numero tai luku 1-9 etunollalla tai 3, jonka perässä 0 tai 1. Eli toisin sanottuna ISO-muotoinen päivämäärä (sekä muutama muu sallittu kuten 2000-04-30 ;)).

2
Itsellekin oli tänään ilmestyneet nuo. Mielenkiintoista. 8)

3
Mistä vivusta sen saa päälle? Mulla on usb portissa HP:n tulostin.

Nyt pääsin omalla koneella lueskelemaan taas foorumia niin löysin linkin millä itse sain jaettua tulostimen kahden ubuntun välillä.
http://occy.net/printing

Lainaus
www.occy.net - January 15, 2019 - 1547546555


joku muistilista ?

Ikivanha ketju. Varmaan tuolla on joskus ollut jotain hyödyllistäkin sisältöä.

4
Voisit kokeilla tulostaa sen hakemiston nimen käyttäen ls:n valitsinta --quoting-style=shell-escape ja katsoa saisiko sen pois tuolla nimellä. Ja kyllä noita voi periaatteessa saada aikaan vahingossakin ainakin (oman) ohjelmointivirheen avustuksella.

5
dpkg -l | grep dnsmasq

Tuosta oli tarkoitus katsoa, että onhan dnsmasq-base asennettuna (ii rivin alussa) ja ettei dnsmasq ollut asennettuna (eli tyhjää rivin alussa).

Yleensä ping-komento kertoo helposti, jos vika on DNS-palvelussa, koska palvelimia voi pingata domainilla ja IP-osoitteella:
Koodia: [Valitse]
ping -c1 www.google.com
ping -c1 8.8.8.8
(eivät ole sama palvelin, mutta alempi kuuluu myös Googlelle ja on helppo muistaa)
Jos ylempi takkuaa, mutta alempi ei niin vika on todennäköisesti DNS:n asetuksissa.

6
Kuulostaa äkkiseltään siltä, että kyse voisi olla DNS-ongelmasta, joka liittyy päivitykseen ja on nähty täällä kerran aiemminkin: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=53557.msg409965#msg409965
Viestissä on tarkistuskomento ja korjausohjeet, jos kyse on tosiaan tuosta.

7
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ei oikeuksia kansioon
« : 13.01.19 - klo:15.26 »
Kirjauduitko uudestaan sisään lisättyäsi itsesi tuohon ryhmään, jotta muutokset käyttäjäsi ryhmissä tulevat voimaan?

Muokkaus: typokorjaus

8
Eikös ne muotoilumerkit saa näkyviin kun klikkaa sitä vähän P-kirjainta muistuttavaa nappa työkaluriviltä. Ainakin joskus se löytyi sieltä.

9
Laitealue / Vs: Bluetooth pelikuulokkeet mikrofonilla
« : 11.01.19 - klo:18.38 »
Periaatteessa ne on standardeja laitteita ja siis käyttävät Bluetoothin määrittelemää profiilia eli huoletta pitäisi voida valita mitkä vain Bluetooth-kuulokkeet. En tiedä onko jollain valmistajalla jotain omia virityksiään. Jos joku tietää tarkemmin, niin voi kertoa.

10
Olen melkein varma ettei ajurit tue HDCP:tä. Itse asiassa tuki on melko vastikään lisätty Intelin ajureihin Chrome OS:ä varten ja se on tietääkseni ensimmäinen, joka sitä tukee. Kannattaa laittaa palautetta. HDCP itsessään on aika turha eikä estä kopioimista.

11
Sattuuko se ensisijainen näyttö olemaan televisio? Ongelmasi kuulostaa siltä, että sinulla on overscan päällä eli osa kuvasta ikään kuin jää reunojen ulkopuolelle. Televisioissa se on tyypillistä ja siihen auttaa television asetusten säätäminen. Yleensä siellä puhutaan PC-tilasta tai vastaavasta.

Muokkaus: Ratkaisit ongelmasi ilmeisesti jo. Voitko kertoa miten se onnistui? Kiinnostaisi tietää ja se voisi olla muillekin hyödyllistä.

12
Juurikin näin asennuksen yhteydessä ei ole käyttäjiä (roottia lukuunottamatta) eikä phpadminilla voi kirjautua root:tina.

Voi sillä kirjautua root-käyttäjänäkin, jos root-käyttäjälle antaa salasanan. Se tosin pitää tehdä komentoriviohjelmalla.

En jaksa kaivella esiin, mutta tuon Wikin ohjeen voisi päivittää s.e. sillä loisi käyttäjän, jolla ylläpitää palvelinta.

Wikiä tai sen ohjeita ei ole pahemmin ylläpidetty. Sitä pystyi joskus kuka vain muokkaamaan, jos oli vain Launchpad-tunnukset ja liittyi Ubuntu Suomen ryhmään (ei tarvitse mitään erityistä syytä liittymiseen). Käsittääkseni Wikistä oli lähinnä tarkoitus luopua.

13
En nyt ole hetkeen phpMyAdminia Ubutuun asennellut, mutta se asennusvaiheessa luotu salasana on phpMyAdminin tietokannalle eli pääsääntöisesti et halua kirjautua sillä phpMyAdminiin. Minkä tahansa tietokannan käyttäjän tunnukset kelvannevat. Usein sinne tulee omilla koneilla kirjauduttua tietokannan root-käyttäjänä.

Tietokannaksi voi valita kumman vain noista vaihtoehdoista. Itse luultavasti valitsisin MariaDB:n, joka on forkki Mysql:stä.

14
Eiköhän tuolla ole tarkoitus tietoturvaa lisätä, vaikka onhan siinä riskinsä. Toisaalta en oikein usko, että PC-valmistajilla on kovin laajassa mittakaavassa tahtoa rajoittaa mahdollisuuksia käyttää nykyisiä näppäimistöjä tai hiiriä. Jos rajoitus tehtäisiin luokkakohtaisesti, niin siinä ei taitaisi olla hirveästi järkeä, kun näppäimistölläkin voi tehdä jo huomattavasti vahinkoa.

Thunderboltissahan on oma rajoitussysteeminsä nimeltään security levels, jottei mitä tahansa laitteita liitetä automaattisesti. Se toki toimii vähän eri tavalla eikä siinä taida tuota allekirjoitusjärjestelmää olla.
https://christian.kellner.me/2017/12/14/introducing-bolt-thunderbolt-3-security-levels-for-gnulinux/

15
Firefoxin saa uusimpaan pakettivarastojen tarjoamaan versioon Ubuntussa komentamalla näin:
Koodia: [Valitse]
sudo apt update
sudo apt install firefox
Jos käytät jotain muuta jakelua, niin pitäisi tietää mitä.

Jos käytät Ubuntua, niin mitä versiota? Voisitko ottaa kuvakaappauksen siitä ilmoituksesta? Kuvan voi lisätä liitteeksi viestikentän alta.

16

Päivitykseen ei nyt vain ole kiirettä jos ei ole tarvetta siihen. Itse en ole kotikoneita päivittänyt muuta yhden läppärin ihan huvin vuoksi. Melko uusille  emolevyille ja muille komponenteille voi tulla päivityksiä ja ominaisuuksia joita ei ole ehtinyt tulla esim 16.04 'ikkunan' ollessa auki.

Toisaalta nykyään ydin ja muut laitetuen kannalta kriittiset komponentit päivitetään myös LTS-versioihin. Tuo on nykyään jopa niin pitkällä, että LTS-versio saa uusimman julkaisun tasoisen tuen neljän kuukauden viiveellä. Tätä tosin kestää vain seuraavan LTS-version julkaisuun asti eli 16.04:ään ei tule enää uusia "laitetukipaketteja". Tällä hetkellä kuitenkin 18.04.1:n ja 16.04.5:n laitetuki on samalla tasolla.
https://wiki.ubuntu.com/Kernel/LTSEnablementStack
https://wiki.ubuntu.com/Kernel/RollingLTSEnablementStack

Totta mutta muu ohjelmisto on jo out-of-date mitä Canonical tukee oletuksena. Tuosta kun katsoo niin esim puppet on versiossa 3.8.5 ja gcc on 5.3.1.  Joo onhan ottaen toimivaa mutta kait tuota voisi päivittää uusimpaan.

Tuo oli kommentti viimeiseen virkkeeseesi eli rautatuki ei ole enää nykyään yleensä syy olla käyttämättä LTS-versioita.

17

Vielä on 17.10,
Koodia: [Valitse]
ari@ari:~$ systemd-analyze
Startup finished in 2.578s (kernel) + 7.357s (userspace) = 9.936s

Tämä siis SSD:ltä. Saapas nähdä, miten käy 18.04:llä...

No nyt on 18.04 ja vieläpä päivitetyt emo ja prossu:

Koodia: [Valitse]
Startup finished in 35.301s (kernel) + 5.682s (userspace) = 40.984s

Eli käynnistys hidastui 10 sekunnista 41 sekuntiin. Höh? Koneen rauta on paljon nopeampaa kuin ennen, mutta käynnistys kestää silti 4x pidempään...

Älähän nyt liioittelee. Eihän tuo ole kuin hieman reilut kolme kertaa pidempään.  ;) Katso systemd-analyze blamella, mikä sitä hidastaa (kuten Raimo ylempänä neuvoikin). Jos tarvitset apuja, niin sen keskustelun voisi hyvin laittaa omaan keskusteluketjuunsa.

Koodia: [Valitse]
systemd-analyze blame

18
Esteettömyystoiminnoista näytönlukija mennyt päälle. Sille saattaa olla asetus ihan siinä kirjautumisikkunassakin.

19
Laitealue / Vs: Uusi näytönohjain
« : 22.12.18 - klo:17.53 »
Varmaan kaikki uutena myytävät passiiviset (eli ne tuuletittomat) AMD:n näytönohjaimet sopivat tuohon kuvaukseen.

20
Mihin tarvitset sen toisen Wifi:n siinä tukiasemakoneessa?

Tämän keskustelun olisi kyllä voinut pitää siinä alkuperäisessä säikeessä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 527