Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Tomin

Sivuja: [1] 2 3 ... 550
1
Mikä olisi sopiva PCi-E näytönohjain jolle on hyvä virallinen ajurituki NVIDIAn tai AMD:n toimesta? 3D-tehoa en hae kun kone ei itsessään ole mikään uusin eikä virtalähde kestäisikään mitään supertehokasta. Ajattelin että jonkin tosi edullisen käytetyn ostaisin joka vielä sattuu olemaan ajurituen piirissä.

Tähän käyttöönhän käy melkein mikä vaan PCI-E-kortti, jonka ajurituki ei ole vielä loppunut. AMD:ä suosittelisin, koska niille saa AMD:n tekemät avoimet ajurit eli tukea on luvassa jatkossakin.

2
Voiko hiiri olla rikki? Jotkut hiiret alkavat tuplaklikkaamaan itsestään, kun se kytkin kuluu. Tuo ettei se aina ota klikkausta vihjaa myös siihen suuntaan, että kytkimessä voisi olla vikaa.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Uefi-haittaohjelma
« : 09.10.20 - klo:20.14 »
T495s Thinkpadille ei bios päivitystä saanut, kuin windowsin kautta asennettua lenovon omalla ohjelmalla. Todella ikävä kehityssuunta.

Lenovo on tuossa firmisprojektissa mukana, mutta aika laiskasti ovat päivityksiä tuonne tuoneet.

https://fwupd.org

Hyvin on omalle Thinkpadille (T480s) fwupd tuonut päivityksiä eli varmaan johtuu siitä, että tuo on tuoreempi malli. Ainakin sivuston haku löytää kyseisen mallin: https://fwupd.org/lvfs/search?value=T495s Noista voi myös ilmoitella Githubissa: https://github.com/fwupd/firmware-lenovo-thinkpad/issues

4
Jos USB-johto on kiinni, niin lsusb-komennon tulosteessa näkyy tulostinta vastaava rivi. En tosin osaa näin valmiiksi mennä sanomaan, miltä kyseinen rivi näyttää.

6
Multimedia ja grafiikka / Vs: DVD-levyltä mp4 videoksi?
« : 20.09.20 - klo:21.28 »
Handbrakella onnistunee. Toki mp4 on formaattina sen verran laaja käsite, että ihan noilla tiedoilla ei voi sanoa toimivan kohdelaitteessa, mutta oletettavasti h.264-videota esimerkiksi aac tai mp3 äänillä olet hakemassa. Muistelen, että tuossa pystyy valitsemaan ainakin halutut kappaleet (chapter), jos sisältö siis on jaettu kappaleisiin.

7
Vaikkapa niin, että avaat Tiedostot-ohjelman, painat Ctrl+l ja laitat ilmestyvään sijaintikenttään "admin:/etc/systemd/" (ilman lainausmerkkejä toki) ja avaat sitten tuon journald.conf-tiedoston siitä. Periaatteessa tuo toimii myös tekstimuokkaimen Avaa-ikkunassa noin, mutta ainakaan tällä koneella en saanut avattua tuota tiedostoa suoraan (ensin piti mennä hakemistoon ja vaati ylimääräiset /-merkit eli "admin:///etc/systemd/"). Tuolla admin-protokollalla voi avata tiedostoja pääkäyttäjäoikeuksin. Se kysyy salasanaa avatessa ja aina uuden ohjelman kohdalla uudestaan.

Muista ottaa #-merkki pois muokkaamasi rivin alusta. Muuten se muokkaus ei vaikuta mihinkään.

8
Laitealue / Vs: pelipääte mukkaan kahden vga:n kanssa
« : 11.09.20 - klo:19.54 »
Voisiko saada vähän tarkemmin tietoja siitä, millainen vga-jakaja on kyseessä ja mihin liittimiin siinä on nyt kytkettynä laitteita (tietokoneita ja näyttöjä). Lisäksi olisi hyvä tietää tuon uuden näytönohjaimen merkki ja malli.

9
Lisäksi kuitenkin jatkuvaa naputusta tekee openvpn-server@server.service
Koodia: [Valitse]
Sep  7 11:17:29 T410 systemd[1]: openvpn-server@server.service: Main process exited, code=exited, status=200/CHDIR
Sep  7 11:17:29 T410 systemd[1]: openvpn-server@server.service: Failed with result 'exit-code'.
Sep  7 11:17:29 T410 systemd[1]: Failed to start OpenVPN service for server.

Tuo openvpn on aika harvoin käytössä ja sen yleensä käynnistän päätteeltä, graafista versiota en ole saanut toimimaan. Joten sen voisi poistaa vakituisesta käynnistyksestä. Missä sen määritys sijaitsee?

Kokeile lähteekö pois käynnistymästä tällä:
Koodia: [Valitse]
sudo systemctl disable openvpn-server@server.serviceToimii, jos tuo on laitettu käyttöön vastaavalla enable-komennolla.

11
Luultavasti jotain hassua tyylitiedostossa, jonka vuoksi tuo ei skaalaudu ihan nätisti fontin mukana. Voisi jossain välissä yrittää vähän ihmetellä tai jos joku muu osaava löytää korjauksen, niin korjausta voi ehdottaa Launchpadissä. Tämä ei siis todennäköisesti ole sellainen asia, johon käyttäjä voisi itse vaikuttaa.

12
Laitealue / Vs: 32 tuunan televisio ja rasberry pi
« : 03.09.20 - klo:20.35 »
Löysin telkusta tämmöisen ohjeen:https://content.abt.com/documents/20935/26AV502U_manual.pdf
Olisiko siinä jottain  vinkkiä kuinka saisi zoomattua raspille
pienemmäksi ???

Sivuilla 38-39 neuvotaan, miten kuvan kokoa voi säätää. Otsikko on "Selecting the picture size" ja oikea asetus on "Native".

13
Miten olisi:
Koodia: [Valitse]
class em
{
  std::vector<std::vector<double>> m1;
  em() : m1(5, std::vector<double>(5, 0)) { };
};

Tosin varmaan tuo uudempi C++ antaakin määritellä muuttujien oletusarvot luokan määrittelyssä, mutta itse olen tottunut siihen, että ne pitää antaa konstruktorissa.

15
Fstabin ei tarvitse koskea, jos uudella levyllä on samat osioiden UUIDt, mutta silloin molempia levyjä ei kannata jättää kiinni bootatessa. Samoiksi nuo tulevat kopioimalla levyn sisältö sellaisenaan (ei siis tiedostojen tasolla).

16
Kokeilin Gparted from Live CD/USB bootata, loin uudelle levylle uudet partiot, osan isommat kuin vanhat, kopioin vanhasta partion tiedot uuteen Copy/Paste .
Ubuntu on 16.x ja levyn kooksi antaa muistaakseni 111Gb kun oikeia koko taitaa olla 120Gb .
Voiko siellä olla jotain mitä Gparted ei näe ja se jäännyt kopioimatta ?
Valmistajat ilmoittavat levyjen koon käyttäen gigatavuja (miljardi eli 10⁹ tavua), mutta ohjelmat ilmoittavat ne usein gibitavuina (2³⁰ tavua). Ne ovat lähellä toisiaan, mutta eivät aivan sama asia.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tavu_(tietotekniikka)
https://www.vanamo.net/giga/
Levysi on ihan oikean kokoinen.

Onko jotain boottiuraa tai jotain mikä pitää kanssa tehdä että käynistyy uudelta

Korjasithan fstabin uudelta levyltä, mikäli siis loit uudelle levylle osiot ja kopioit tiedostot sellaisenaan, ja asensit käynnistyslataajan?
https://www.linux.fi/wiki/Fstab
https://www.linux.fi/wiki/GNU_GRUB_2

17
Tuossa on näytönohjaimen ajuireita. Onko oikea koneessa? https://support.hp.com/fi-fi/drivers/selfservice/hp-probook-6560b-notebook-pc/5045605

Ei niitä kyllä normaalisti valmistajan sivuilta ladata eli ei kannata tuolta asennella mitään.

Kysyjälle: Voisi ehkä vertailla mitä ajuripaketteja on asennettuna:
Koodia: [Valitse]
dpkg --get-selections 'xserver-xorg-video-*' 'libdrm-*'
ja myöskin X:n loki olisi hyödyllinen, koska se kertoo, mitä ajureita yritettiin ladata. Se löytyy ilmeisesti nykyään nimellä Xorg.0.log joko /var/log/ tai kotihakemiston piilohakemistoista polusta .local/share/xorg/.

18
Tallennettu tiedosto oli .mkv päätteinen. Kaikki ohjelmat eivät hyväksy mkv-päätettä, mutta kun sen sijaan kirjoittaa mp4 muuttamatta mitään muuta kuin tiedoston loppupäätteen, televisiokin hyväksyy sen usb-levyltä.

Siis nimesitkö sen nyt vain uudestaan eri päätteiseksi? Se tarkoittaisi sitä, että televisio osaa Matroskan, mutta ei ymmärrä toistaa .mkv-päätteisiä tiedostoja.

19
Laitealue / Vs: Ubuntu 16.x Emergency Model
« : 23.08.20 - klo:16.57 »
Niin moneen kertaan katsottu kaikki niin löysinpä missä vika.. Voi nauraa...
Vaihdoin prosessorille paremman siilen ja tohinassa yhden kovalevyn sata kaapeli irronnut paikalta, oli huulilla mutta ei ottanut kontaktia ja sen takia ubuntu ei noussut pystyyn vaikka tuolla levyllä ei pitäisi olla ubuntun kannalta mitään kun on vain data levy...

Jos levy on fstabissa listattuna ilman nofail (tai noauto) optiota, niin se täytyy liittää käynnistyksessä tai käynnistys epäonnistuu.
https://www.freedesktop.org/software/systemd/man/systemd.mount.html#nofail (noauto vähän ylempänä)

20
Katsotaan nyt ensiksi onko se nomodeset vielä käytössä:
Avaa pääte ja kopioi sinne tämä, perään enteriä:
Koodia: [Valitse]
cat /proc/cmdlineOnko tulostuvilla riveillä sitä nomodeset (tai esim. radeon.modeset=0)?

Sivuja: [1] 2 3 ... 550