Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: [1] 2 3 ... 76
1
Tuanoinnii – voisiko olla mahdollista uudistaa koko tietokone? Tarkoitan, että ylikirjoittaisi koko kiintolevyn ja biosinkin laittaisi kokonaan uuden. Olisiko edes mahdollista asentaa uutta BIOS järjestelmää? Olen joskus lukenut, että voisi imuroida jostain lähteestä bios tiedoston ja asentaa sen laitteeseen tikulta. Lieneekö edes mahdollista? Kiintolevyn ylikirjoituksen osaisin kyllä tehdä. Aika paljon täällä kysellään juuri tämän BIOS/EFI asettelun perään. Onkohan nämä "pika/varmuusbootti" konstit jotenkin tinattu emolevylle omana sirunaan? Ihan vaan kaverin puolesta kyselen...



2
Laitealue / Vs: Akun latauksen rajoitus?
« : 03.11.24 - klo:12.34 »
Tietääkö joku, onko nämä läppäreiden akut siten mitoitettu, että 100% varaustaso onkin itse fyysisen akkupaketin 85% tai jotain? Saattaa olla hyvinkin niin. Muutenhan akku kestäisi käyttöä vain aika lyhyen ajan, koska käyttötapa on juuri kuten tässäkin on ilmennyt: aina kiinni töpselissä.

En tunne useita merkkejä, mutta tässä Dellin kannettavasa, kuten jo monta laitesukupolvea ennenkin, on akku sijoitettu laitteen sisälle aika tukevasti. Poistaminen edellyttää työkaluhommia ja laitteen purkamista osittain. En siihen halua mennä koska: älä korjaa ehjää! on perussääntö.

Puhelimille on tosiaan asetuksissa tuo akun suojausasetus. Olen sitä käyttänyt kun sekin kapasiteetti riittää tällä käytöllä. Jos olisi aina some auki kädessä 24/7 niin sitten ehkä olisi toisin. Jos laitteelle on vakiovarusteeena ns. pikalaturi, kuten uusimmalle puhelimelleni, niin silloin kyllä varauksen rajoitus on aiheellinen. Eihän autoakaan ladata pikalaturissa umpitäyteen, juuri siksi, että kallis akku kestäisi pitempään. Vain pienellä virralla voi ladata täyteen.

Kaupasta saa ns. pikalatureita tai teholatureita mobiileille laitteille, ilman että on edes mahdollista tarkastaa yhteensopivuutta. En kyllä suosittele. Tulipaloriski on selvä.

Kun akku tulee kapasiteettinsa täyteen varaustilaan ja varausvirta on edelleen suuri se latausenergia lakkaa muuttumasta kemialliseksi energiaksi. Se alkaa muuttua lämmöksi. Siksi se lataustapahtuma ei ole mikään yksinkertainen juttu. Muistan vuosien takaa kuinka eräs metodi katkaista lataus tapahtui juuri mittaamalla tuo lämmön nousu. Akku siis kuumeni joka latauskerralla. Ne olivatkin silloin lyhytikäisiä akkuja.


3
Käykö tuo Ubuntun App-Center:in tarjoama gpt-desktop? Kokeilin sitä ja onhan se aika puppugenerattori. Se käy kyllä tekstin oikolukuun, minulla kun tulee näitä kirjoitusvirheitä. On ainakin helppo käyttää.

On siellä myös PyGPT-AI Desktop Assistant. En ole kokeillut, enkä varmaan osiaisi edes käyttää. Vaikuttaa niin monimutkaiselta, mutta ehkä se siten on myös monipuolinen.

Molemmat ovat kuitenkin Ubuntun omassa repositoryssa ja siten varmaankin turvallisia.



4
Lakitekstin nimike lienee tahallinen vahingonteko.

Kyllä poliiisi siitä tekee lopun ihan "neuvontapuhelulla". Tarvitaan vain tutkintapyyntö poliisille. Aika, jolloin vningonteko on alkanut. Numero, johon soitot tulevat. Päiväkirja, jossa sekunnintarkat ajat joltain aikaväliltä, jolloin niitä on tapahtunut. Kun poliisi näkee kuinka paljon niitä tulee niin syntyy selvä käsitys, että se on haitantekoa. Vapaamuotoinen kertomus mukaan: miksi puheluihin ei voi olla vastaamatta ja miksi se on erityisen vahingollista.



5
Laitealue / Vs: Akun latauksen rajoitus?
« : 31.08.24 - klo:12.05 »
Lähinnä ajattelin, että jossainhan se on tuolla koodissa asetettuna se 100%, jossa lataus nytkin katkeaa ihan laitteen omilla eväillä. Siitä tulee etsimättä mieleen, että sen arvon muuttaisi sinne koodiin vaikka 90%:iin. Nämä akkukapasiteetit kun on jo kotikäyttäjälle aivan riittävän pitkiä jo nytkin, vaikka sen 10% siitä typistäisikin. Varsinkin tällä Dell laitteella kun akku on aika arvokas uusia ja vain oma merkki käy. Niistä kopioistakin on kokemusta, ei kannata. Ja ainakin minulla käyttö ja laitteiden kohtelu on sen verran hellävaraista,että nämä kestävät aika pitkään ja akku on se mikä ensinnä loppuu.

Tuon skriptin mainitsin puoli huolimattomasti vain siksi, kun en kodaamisesta mitään ymmärrä, paitsi skriptillä olen jotain saanut aikaan. Sen varmuuskopioinninkin sain toimimaan yhteisön avustuksella ja hyvin se on toimimutkin ja on ihan päivittäisessä käytössä.

Taitaa kuitenkin olla niin, että se akun latauksen ohjaus ei ole avointa koodia vaan Dellin omaa firmware tuotosta ja umpisuljettua.

Ei ole kummoinenkaan transistorikytkentä vahtia akkujännitettä ja katkoa latausvirtaa sen avulla. Jokaisen ammattikoulupojankin pitäisi periaatteessa sellainen osata. Pieni kytkentähimmeli hyvin mahtuisi läppärin sisällekin johonkin nurkkaan. En kuitenkaan siihen rupea. Jos ei asiaa ohjelmallisesti ja hienostuneesti voi tehdä niin joudan kyllä nyppimään tuota virtaplukia.

Sitä paitsi – olen tutkinut näitä akkuja muissa yhteyksissä ja todennut, että jännite on aika huono parametri litiumrautafosfaatti akun varaustilan toteamiseen. Se jännite varaustilan funktiona kuvaajan kaltevuus on niin kovin loiva. Ainoastaan aivan alussa ja lopussa on jyrkemmät nosu ja lasku, jotka on helppo indikoida jännitteestä, mutta silloin on jo kyseessä tuo 5%–100% kapasiteetti. Ainoastaan mittaamalla milliamppeeritunti määrät latauksessa ja purkauksessa, paljonko menee ja paljonko otetaan, voidaan sanoa paljonko akussa on. Siihen tarvitaan jo ohjelma.




6
Laitealue / Vs: Akun latauksen rajoitus?
« : 29.08.24 - klo:19.32 »
Jep jep. Kyllä tarkistin kaiken asiaan liittyvän bios asetuksista. Juuri tuota treshold asetusta kaipaisin. Löysin myös tuon Dell Command Configure palikan ja latasinkin sen, mutta en uskalla asentaa kun siinä lataussivulla on keltainen varoitus, että harmillisesti ei koske juuri tätä Latitude 7490 laitemallia, eikä tämä ole myöskään tuettujen luettelossa.

Taitaa olla tekemätön paikka... Ellei sitten ole mahdollista löytää komento, jolla saa latauksen päälle ja pois ohjelmallisesti. Jos voisi tehdä skriptin, joka kävisi ajoittain katsomassa – jostain – latauksen tilaa, siis tuota %-lukua, joka myös patterin indigaattoria osoittaessa näkyy, ja vertailun jälkeen kytkisi – jostain – latauksen päällee/pois ja jatkaisi taas, jne... Tuntuuko liian poikamaiselta haaveilulta?  ;D


7
Laitealue / Akun latauksen rajoitus?
« : 28.08.24 - klo:11.29 »
Kun olen monissa laitteissa, auto ja moottoripyörä mukaan lukien, pyrkinyt siirtymään pois lyijyakuista ja suosinut litiumakkuja, olen oppinut, että akkua ei saa päästää täysin tyhjäksi, eikä myöskään vähääkään yliladata. Kun näitä tilanteita saa varotuksi, niin akku kestää käytössä pitkään. Puhelimille on akun suojausasetus jossa asetetaan varauksen ylärajaksi 80%, olen sitä käyttänyt pitkään.

Nyt olisi kuitenkin kyse kannetavan tietokoneen akusta. Sen tyjäksi pääseminen on estettävissä kyllä ihan helposti asetukissa. Sen sijaan ylilatausta ei tunnu millään saavan estetyksi mistään. Minun nykyinen uusiokäytetty yritysläppäri Dell Latitude 7490 ja uuden uutukainen Xubuntu 24.04 toimivat loistavasti, mutta akun lataus näyttää aina olevan hiukan ylilatauksen puolella kun se on ladattu 100%. Suunniteltu varaus on 42,7 Wh ja täysi varaus on silti aina n. 43,5 Wh. (Tiedossani ei ole miten tarkka ja millä menetelmällä mitattu on tuo arvo.) Aina tulee tunne, että ollaan yliladattu. On kovin työlästä vahtia lataustilaa ja ottaa sitten virtajohto pois kun on 80%. Silloinkin parin minuutin päästä indikaattori näyttää varaustilaa 90 – 99%, varmaankin koska akun absorptio vaatii hiukan aikaa.

Biosin asetuksissa on kyllä latauksen nopeudelle asetus pika/tavallinen ja jopa aikataulutusta sähkön hinnan mukaisesti. Samoin varausen alarajalle on asetus sielläkin, mutta ylärajalle ei ole misään mitään, vai enkö vain osaa etsiä?

Olisiko siis mitään konstia asettaa akun varaukselle ylärajaksi jotain muuta kuin 100%, vaikka 90% tai 80%? Että ei tarvitsisi itse aina vahtia...

Vai – olisiko mahdollista, että olisi jo talon puolesta valmiiksi suunniteltu akulle se näennäinen 100% niin, että se onkin oikeasti vasta 90% juuri akun käyttöiän maksimoimiseksi?


8
Allekirjoitin ja laitoin asian jakoon.

En minä pelejä pelaa, enkä edes tiedä niistä mitään, mutta asia on paljon laajempi. Kaikki vähänkin tekninen tavara toimii nykyisin jonkinlaisen ohjelmistokoodin varassa ja usein on pilviriippuvainenkin. Kun sitten ohjelmistoyrityksiä myydään tai lopettaa liiketoimintansa, tai jonkun valtion kanssa joudutaan kauppasotaan tai muuhun vihanpitoon niin jonain aamuna herätään kasakan nauruun.



9
Jos kuitenkin haluat itse tehdä sen niin on minulla vielä tallessa kytkentäkaavio. Saat sen tarvitessa. Toiminut käytössä vuosikymmeniä. RIAA korjaus 20 dB/oct ja yksinkertaisen rakenteen ansiosta pienin mahdollinen kohina. Siinä on vain kaksi transistoria kanavaa kohti. Esim. operaatiovahvistimessa on pienimmilläänkin 33 kpl transistoreja ja jokainen pn rajapinta kohisee. Opampin nousuaika ei myöskään aina takaa HiFi luokan ääntä vaikka ylärajataajuus olisi yli 20 kHz. Se nim. saavutetaan kolmioaallolla kyllä, mutta ei välttämättä siniaallolla. Nollaylityksen lähellä nousuaika edustaa satojen kHz:ien taajuutta. Sen saa vain hyvällä transistorilla. Analogisesta ääniurasta äänilevyltä analogisella mahdollisimman yksinkertaisella vahvistinlinjalla syntyy paras analoginen tulos hyviin kaiuttimiin.

Onnea harrastukseen.  ;)


10
Koska on asennettu Ubuntu USB-tikulle ja käynnistetään kone tikku paikallaan, pitäisi tulla GRUB valikko, josta valitaan mikä käyttöjärjestelmä käynnistetään. Asennusohjelman pitäisi tehdä se GRUB. Kuitenkin näyttää siltä, että sitä ei ole tullut tehdyksi, ainakaan ihan oikein. Kun painettaessa virtapainiketta pidetään ensin Shift/vaihto painiketta painettuna koko startin ajan tulee (normaalisti) näkyviin GRUB, josta voi sitten valita nuolinäppäimiä käyttäen tikulla olevan Ubuntun käynnistettäväksi enterillä.

Jos GRUB ei tule näkyviin voi olla mahdollista valita käynnistettävä levy/tikku BIOS/EFI asetuksista.

Kun Ubuntu sitten käy on mahdollista päivittää oikeaan asentoon se tikulla oleva GRUB päätteessä:
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub
Ehkäpä BIOS/EFI asetuksiin ei tarvitse kajota, mutta jos tarvitsee niin täytyy etsiä se painike (usein F2)  koneen käyttöohjeesta tai internetin ihmeellisestä maailmasta koneen tyypillä. Kun käynnistettäessä naputetaan sitä painiketta koko startin ajan tulee BIOS/EFI näkyviin. Käsittääkseni ensimmäinen käynnistettävä media pitäisi olla USB, koska muuten asennus ei oikein lähde, eikä tikulla oleva käyttöjärjestelmä myöskään lähde käyntiin kaikkine GRUB valikoineen.


11
Myös F-näppäimissä on usein WiFi on/off nappi, siitä painelemalla joka toisella pois ja päälle, saattaa olla Fn napin takana.

Asetuksissa on sovellus 'Istunto ja käynnistys' ja siinä on välilehti 'Sovellusten automaattinen käynnistys'. Siitä näitä voi ruksata yleisemminkin.


12
Tuanoinii – oletko kokeillut, jos vaikka olisi ajuri saatavissa virallisista suljettujen ajureiden lähteistä? Siitä on jo aikaa kun olen joutunut ajureita asentamaan, ne kun ovat yleensä jo kaikki kernelissä. Ikinä ei ole tarvinnut valmistajan sivulta erikseen kikkailla. Monta kertaa on laite alkanut toimia kun olen lisännyt suljetut ajurit, joita on sattut olemaan saatavilla. Ne tulla pötkähtää tällä komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install linux-firmware-nonfree
Eipä tuosta haittaakaan ole jos koittaa.



Niin – se linkin kopsaus tehdään siten, että maalaat hiirellä selaimen osoitelaatikosta sen koko nettiosoitteen, siis silloin kun olet sillä sivulla. Sitten menet toiseen välilehteen tai toiseen työtilaan, jossa tämä keskustelu on auki selaimessa, ja viet hiiren osoittimen tänne kirjoituslaatikkoon siihen kohtaan, mihin sen linkin haluat liimata ja painat hiiren molempia korvia smanaikaisesti.

Kokeile sitä linkkiä sitten valmiista tekstistä ja, jos ei toimi, tee se kokonaan uudelleen käyttämällä 'muokkaa' toimintoa.



13
Asteen merkkiä ei tarvitse hakea niin kaukaa, jos ei halua. Se tulee näppäimillä Shift+AltGr+0, mutta jos sen perään kirjoittaa C, siis °C, niin se on hiukan erilainen kuin ℃, joka löytyy Ubuntun apuohjelmien Merkkikartta sovelluksesta kokonaisena. Ei siinä iso ero kyllä ole. Ja joskushan tarvitaan vain pelkkä ° merkki.

On hyvä keksintö tuo Ctrl+Shift+u+(unicode). Aina ei tarvitse googlettaa löytääkseen tarvittavan heksakoodin. Se saattaa löytyä myös em. merkkikartasta kun katsoo merkin yksityiskohdat välilehden. Toisaalta – saahan sen merkin siitä merkkikartastakin, jos jaksaa etsiä. Jos muistaa heksanumeron voi käyttää mekkikartan hakua. Tai, jos pianistin sormet riittää, saa sen merkin tuolla näppäinyhdistelmällä. Kun on nämä porkkanasormet niin helpointa on koota usein tarvittavat erikoismerkit ja niiden yhdistemät muistilapulle ja siitä sitten maalaa-kopioi periaatteella tekstiin.

Ctrl+Shift+u+3003 = 〃, joka on ihan siihen – sama kuin edellä – tarkoitukseen tehty. Miten tuosta saisi pikanäppäimen?
Ctrl+Shift+u+2103 = ℃ , tätäkin tarvitaan aika usein. Silti sitä ei ole edes LO:n  – Lisää erikoismerkki – luettelossa, pelkkä ° kyllä on.
Ctrl+Shift+u+2109 = ℉
Ctrl+Shift+u+b0 = ° , (heksanumeroita ei aina ole neljää.) Kelviasteille ei käytetä ° merkkiä vaan pelkkä iso K.
Ctrl+Shift+u+2015 = ― , joka on – johdatus lainattuun tekstiin – aivan yleisesti kirjallisuudessa käytetty sitaatin aloitus. Myös nimellä em-dash.

Koodia osaan kyllä asettaa pikanäppäimeen, mutta kuinka tämä merkkijono  ―〃― ?




14
Šuhiševa ässä tulee kun painaa AltGr+' ja sen perään s tai S, siis se tähti-pilkku nappi ä kirjaimen oikealla puolella AltGr alhaalla ja heti perään haluttu kirjain. Samoin ž ja Ž tai mikä vain kirjain.

Mutta miten saa merkin 〃 eli ditto (sama kuin edelleä) merkki? Toisinaan  viivojen kanssa , varsinkiin pitempään kirjoituskenttään  ─ 〃 ─ . Sitä tarvittaisiin usein LibreOfficen Calc taulukkoon. Usein laitetaan vain sitaattimerkki " tai -"- mutta eihän se ole oikea siihen; aika aneeminen. LO:n oma erikoismerkkivalikoima sitä ei tunne, voiko sen valikoimaan lisätä? Merkkikartassa se on U+3003. Myös nuo viivat, jos haluaa kunnolliset, ovat erikoismerkkejä. En ole oppinut tekemään makroja – pitääkö opetella? Onko joku konsti, jolla saa tehdyksi ennelta määrättyä merkkijonoa pikanapilla? Olen tehnyt sen copypastella muistilapulta, mutta onhan sekin vähän amatöörimäistä...

Hups! SuperOscar ehti ensin. Mutta mikä on Compose näppäin? Auttaisiko se tuohon 〃 merkkiin?




15
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Wifi häippäsi
« : 09.12.23 - klo:15.40 »
Tuanoinnii... täällä toinen yli 70v ukkeli. Kaivoin vanhan F-S läppärin komerosta, Vista aikainen sekin, ei ihan sama malli mutta aika lähelle, ehkä napit aika samat. (Tulipa tuokin sitten päivitettyä pitkästä aikaa.) Siitä tulikin mieleen, että onhan se koneesi päivitetty asennuksen jälkeen. Jos ei ole WiFi yhteyttä ja päivitys on siksi tekemättä. Täytyy siis kytkeä laite reitittimeen kaapelilla tilapäisesti ja päivittää. On melkein pääsääntö, että WiFi ei pelitä asennuksen jälkeen ilman isoa revohkaa päivityksiä.

Seuraavaksi tulee mieleen se WiFi ohjausnäppäin. Tässä se on F5 näppäin (siinä on heikosti näkyvä antennin kuva) ja se toimii siten, että Fn näppäin alhaalla painetaan F5 nappia, ja vuorotellen joka painallukella WiFi menee päälle tai pois. Myös WiFi merkkilamppu seuraa sitä. Systeemi myös huomaa asian ja ilmoittaa tiketillä langattoman olevan käytössä tai ei käytössä. Täsä laitteessa nämäkään eivät toimi heti uudella asennuksella vaan tarvitaan ne ensimmäiset rästipäivitykset.

Jos tarvitsee avata BIOS se käy siten, että sammutetaan laite normaalisti ja käynnisteään uudelleen. Jo mustan ruudun aikana käynnistyessä aletaan painella toistuvasti – tök – tök – tök... jne nappia F2 kunnes näyttöön ilmaantuu tylsän näköinen asetusruutu. Siinä on ylhäällä välilehtiä Info, Advanced, Boot ym. niissä ja muutenkin koko biosissa liikutaan nuolinäppäimillä, nämä vanhat ei osaa tässä kohassa totella hiirtä kuten uudemmat.

Info välilehdellä näkyy mm. BIOS versionumero – tässä se on 1.21 vuodelta 2011 ja hyvin on toiminut silläkin. En edes tiedä miten uusi BIOS päivitetään käyttöön.

Advanced välilehdellä on asetus LAN ja WLAN Enabled/Disabled. WiFi on se WLAN ja sen pitää olla Enabled. Kun sille riville menee nuolinäppäimillä ja se värjääntyy ja painaa Enter tulee vaihtoehdot.

Boot välilehdeltä voi asettaa mm. boottijärjestyksen, jos on aihetta.

Tässä BIOSissa on alareunassa ohetta eri näppäimistä ja siellä on myös F9, se on se kysytty BIOS resetointi. Siitä tulee asetusvaihtoehdot ja ne, kuten kaikki muutkin asetukset tulevat voimaan vasta sitten kun ne on talletettu. Tässä laitteessa ne tallettuvat näppäimellä F10 ja samalla pääsee ulos BIOS asettelusta ja bootti jatkuu.

Niinkin voi olla, että WiFi ohjelmapaketeissa on laitevalmistajan firmvare paketteja ja suljettua koodia, joka ei asennu asennuksessa, jos ei ole täpätty se kohta: asenna myös kolmannen osapuolen tarvittavat kikkareet. En tiedä tästä tapauksesta, koska olen aina sen täpännyt. Nuo mainitut moduulit saattavat olla jotain sellaista. Nehän asentaa hetkessä, jos on se verkkoyhtys, ja jos ei pelkää mustaa ikkunaa. :)

Onnea harrastukseen... :)

16
Se Firefox on käynnisä. Siksi sitä ei voi päivittää. Sammuta se vaikka käynnistämällä Tehtävienhallinta sovellus ja etsimällä siitä rivi Firefox. Kun sitä riviä klikkaa värjääntyy myös nuo lukuisat pid rivit. Kun koko revohkaa klikkaa hiiren väärällä, eli oikealla napilla tulee vaihtoehtoja. Valitse niistä rivi tapa. Silloin poistuu ne kaikki ja kettu kuolee. Sitten päivitys toimii siitä Snap-kauppa sovelluksesta.


17
Tämä taisi tulla ratkaistuksi. Merkkasin.

18
Myös täällä Ubuntun sovellusvarastossa on ChatGPT Desktop, jos se nyt edes kuuluu tähän tekoälysarjaan. Mieluiten tietysti käyttäisin Ubuntun omia sovelluksia. Usein kuitenkin vastaus kertoo olevansa rajoitettu n. kahta vuotta vanhempiin sisältöihin. Kun tas foorumin kyselyt useimmiten kohdistuvat uuteen jakeluun, niin ei taida kahden vuoden takaiset neuvot niihin osua. Onhan tietenkin paljon myös ihan yleispätevää Linuxin kysymystä ja vastausta. Niihin ehkä selvyyttä saakin ja väärääkin tietoa ihan kivasti. Useimmiten vastaus kyllä on ilmeisen oikea, kuten tässä esimerkkitapauksessa, jonka huvikseni tein:

Kysymykseni:
Millä Linuxin shell-script komennolla voisin liittää SD-muistikortin tietokoneen järjestelmään? Laittaisin sen varmuuskopiointi-scriptin alkuun, että se toimisi myös tietokoneen uudelleenkäynnistysksen jälkeen.

Vastaus:
ChatGPT
SD-muistikortin liittäminen tietokoneeseen Linuxissa voidaan toteuttaa mount-käskyllä. On tärkeää, että tiedät SD-kortin laitteen sijainnin ennen kuin voit liittää sen. Voit käyttää lsblk-komentoa löytääksesi laitteen sijainnin.

Tässä esimerkki shell-skriptistä, joka liittää SD-kortin ja sisältää myös varmuuskopioinnin:

Koodia: [Valitse]
bash
#!/bin/bash

# Määritä SD-kortin laitteen sijainti
SD_CARD_DEVICE="/dev/sdX1"  # Varmista, että vaihdat X kirjaimeen, joka vastaa SD-kortin laitteen sijaintia

# Määritä liitospiste
MOUNT_POINT="/mnt/sd_card"

# Liitä SD-kortti
sudo mount $SD_CARD_DEVICE $MOUNT_POINT

# Tarkista, onko liitos onnistunut
if [ $? -eq 0 ]; then
    echo "SD-kortti liitetty onnistuneesti."

    # Tässä voit lisätä varmuuskopiointikäskyn
    # Esim. cp -r /polku/kohteeseen /polku/varmuuskopioon

else
    echo "Virhe liitettäessä SD-korttia."
fi

Muista vaihtaa SD_CARD_DEVICE muuttuja vastaamaan oikeaa laitteen sijaintia. Voit myös mukauttaa skriptiä lisäämällä varmuuskopiointikäskyn tarpeidesi mukaan.

Lisäksi varmista, että skriptillä on suoritusoikeudet ennen sen suorittamista:

Koodia: [Valitse]
bash
chmod +x skriptin_nimi.sh
Tätä skriptiä voit sitten kutsua tarvittaessa varmuuskopionnin aloittamiseksi. Voit myös lisätä sen automaattisesti käynnistyvien ohjelmien joukkoon, jotta se suoritetaan järjestelmän käynnistyksen yhteydessä. Riippuen käyttämästäsi jakelusta, tämä voi tapahtua esimerkiksi lisäämällä skriptin polun /etc/rc.local-tiedostoon tai käyttämällä cron-tehtävää (@reboot).

E: muotoilin tekstiä

19
Minulla on ollut jo vuosia Debian miniläppärissä autotallikoneena. Debian toimii mainiosti 32 bittisenä ja on hyvin vakaa ja suomikin taipuu ainakin lähes kaikessa. Asennusohjelma on myös suomeksi. Työpöytäympäristö valitaan vaihtoehdoista asennuksen aikana. Päivitykset valuvat edelleen ihan hyvin. Tosin, sovelluksista ihan kaikki eivät enää ole ylläpidettyjä 32 bittisinä ja vanhenevat, toimivat silti.

Vanhan Asus Eee-pc miniläppärin akku on jo ½tunnin akku ja sarana lonksuu, mutta moottoridiagnostiikkaohjelma toimii. On siinä oskilloskooppiohjelmakin, mainio Xoscope, juurikin Synapticilla asennettu. Se käyttää läppärin omaa äänikorttia, eikä siis kykene muuhun kuin äänitaajuuksiin, mutta spesiaalitarpeeseeni se riittääkin, isompiin tarpeisiin etsitään isompaa skooppia. Xoscope tarvitsee vain mittapäät. Ne pitää itse valmistaa stereo äänijohdosta tinailemalla iso sarjavastus ja pieni rinnakkaisvastus ja niiden suhde sopivaksi tarkoitukseen. Myös jokin pieni referenssijännitelähde, paristo - zener - vastusketju, tarvitaan jänniteskaalausta varten. Eee-pc on vanhanaikainen ja siksi siinä on vielä mikrofoniliitin kaksikanavainen stereo, saa kaksi kanavaa Xoscooppiin. Se myöskin syö 12V sähköä, vaikka kentällä autosta tai moottoripyörästä. Siksi en ole sitä vielä heittänyt pois.

Jos vanhan läppärin keskusmuisti on 1Gt ja ssd-levy 4+16 Gt siitä seuraa rajoituksia. Kannattaa penkoa romukopasta, jos löytyisi isompi muistikampa. Debian mahtuu kyllä mainiosti ja mahtuu myös kääntämään kylkeään kernelpäivityksessä, mutta turhat kernelit pitää siivota pois päätteestä käskemällä. Mitään raskaampaa on turha yrittää pyörittää, esim. Firefox-esr kyllä 32 bittisessäkin toimii, mutta kyllä on tahmea, vain "hätätilakäyttöön" se juuri ja juuri käy. Muutkaan webselaimet eivät ole sen parempia, se ehkä johtuu siitä, että aina on jokin liikkuvaa kuvaa tuottava ruutu. Siihen se sitten jää odottelemaan ja jumittuu, jos ei ole tarpeeksi iso swap.

P.S. Debianille en ole löytänyt mitään graafista helppokäyttöistä lajiteltua repositoria Ubuntun tyyliin (yksi Ubuntun hyviä puolia) joten Synapticilla on haastavaa selata kaikki yli 50 000 pakettia etsiäkseen jotain tapeellista juuri sopivaa sovellusta, jos ei tiedä sen kutsumanimeä. Ubuntusta lunttaaminenkaan ei aina auta kun sovellusten nimet on suomennettu, täytyy penkoa jostain se alkuperäinen nimi. Snap-kauppaa en oe kokeillut Debianissa.






20
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: Lubuntu
« : 10.09.23 - klo:14.51 »
Lubuntukin varmaan on ihan hyvä jakelu, mutta ei ole vielä kerrottu: miksi juuri se? En nyt muista tarkkaan, mutta luulen, että Lubintuakaan ei ole 32 bit versiona enää saatavana. Laitteesta, johon se tulee ei ole ollut puhetta, mutta vanhoja 32 bit laitteita ei ehkä  enää pitäisi lainkaan käyttää. Aika vanhoja jo alkavat olla vanhimmat 64 bittisetkin.

Jos se, että järjestelmä tulee vanhemmalle ihmiselle, tarkoittaa helppokäyttöisyyttä, niin Lubuntulla ei taida olla mitään helpotusta siihen. Toisaalta oletusasennus Ubuntukin pyörittää nykyisissä laitteissa ohjelia ja nettiselainta ihan riittävän ketterästi, eikä sen helppokäyttöisyydessäkään ole moittimista, ainakaan Lubuntuun verrattuna.

Kannattaa muistaa, että me nykyiset vanhat ihmiset olemme jo niitä, jotka tämän teknologiaan nojaavan maailman kehityksen aloittivat ja alkuun rakensivat. Yksinkertaisuus ja helppous merkitsevät kaikille ihmisille ominaisia, erilaisia arvoja. Muistivaikeudet ja motoriikan puutteet tulevat sitten harmiksi erikseen.

Jos laitteisto on kymmentä vuotta nuorempaa, se jaksaa pyörittää kaiken tarpeellisen. Jos käyttäjällä on toiveena joidenkin asioiden yksinkertaisuus ja pelkistäminen tarpeellisimpaan, kuten vaikka muistivaikeuksien vuoksi, kannattaa valita sellainen jakelu, jota voi työpöytäympäristöltään muotoilla helposti juuri haluttuun asentoon ja vaikka sitten lukita siihen, että ei enää sotkeennu. Silloin suosittelen XFCE ympäristöä, siis tässä tapauksessa Xubuntua. Se täyttää tuon muokattavuusvaatimuksen. Voi aivan hyvin rakentaa sen yhdessä tulevan käyttäjän kanssa ja toiveiden mukaan. Alkukankeuden jälkeen alkaa sitten selkiintyä mitä kohtaa kannattaa vielä hiukan muuttaa. Xubuntu on myös hiukan oletus Ubuntua ketterämpi ja kevyenpi.

Olen muutamaa mummoa ja pappaa avustanut tähän tapaan kohtalaisilla tuloksilla. Täytyy vaan olla valmis myös sitoutumaan aina tarvitessa avustamaan ja opastamaan.


Sivuja: [1] 2 3 ... 76