Aika moni on tässä keskustelussa ja muuallakin esittänyt, että oikealla käyttöjärjestelmä-selain-yhdistelmällä voi web-surffailua ja muuta peruskäyttöä harrastaa koneella jonka resurssit ovat pienet. Tämähän oli otsikon kysymyskin.
Oheisena eräs testitulos. Se ei vastaa suoraan kysymykseen eikä sisällä kaikkia oleellisia vertailutietoja eksaktilla tavalla. CPU-käyttöä ei ole arvioitu täsmällisesti, mutta käytännössä koneet, jotka vievät paljon muistia, olivat myös tuntuvasti hitaita.
Mutta tästä voi kyllä päätellä aika paljon. Lopulta kannattaa varmistaa tulokset todellisessa ympäristössä, joka on helppoa tehdä irtolevyillä ja tilapäisillä asennuksilla. Vanhan koneen levy kannattaa vaihtaa uudelleenasennuksen yhteydessä joka tapauksessa muutenkin.
Tässä puhutaan koneesta jossa on 1-2 GB keskusmuistia, mieluiten tuo 2 GB.
YHTEENVETO:
Testi tehtiin MTV3:n web-sivulla, joka on perinteisesti hyvin raskas. Käyttöjärjestelmät olivat kaikki 64-bittisiä - oletettavasti 32-bittiset pärjäävät hieman pienemmillä resursseilla, jos 32-bit-versio on kyseisessä tapauksessa saatavana. Käytetty resoluutio oli lähellä 10" koneen maksimiresoluutiota.
Varsinaisesti kelvottomia vaihtoehtoja olivat: Garuda 20.04 (multimedia, kde-versio), Win10 2004. Jälkimmäinen on satunnaiseen käyttöön täysin kelvoton muutenkin, koska sen käyttöaste jää hyvin alhaiseksi (johtuen jatkuvista päivityksistä jolloin hidas kone on jumissa, niihin liittyvistä boot-tarpeista jotka ovat kokonaisuutena erittäin hitaita ja keskitetyn päivitysjärjestelmän puutteesta (päinvastoin kuin Linuxit)). Käyttöaste on siis hyötykäytön ja koneen auki pitämisen suhde. Kuilun partaalla olivat: Ubuntu 20.04 ja Windows 7.
Kubuntu vei yllättävän vähän resursseja eikä Ubuntu 16.04:kään ollut huono.
Puppy Linux Focal Fossa versio, oli omaa luokkaansa. Se oli myös huomattavan nopea verrattuna kaikkiin muihin. Se oli ainoa, joka voisi toimia 1 GB:n muistillakin. Käytetty Puppy-versio ei varmaan ollut kaikkein pieniruokaisin versio Puppystä - Puppy ei kaipaa kylkeensä mitään Focal Fossaa pienimuotoisessa käytössä, mutta erillisellä testillä varmistettiin esim. Ubuntun GIMPin toimivuus (se oli asennettunakin testeissä, tämä tarkoittaa kohtalaisen suurta Ubuntuun liittyvien riippuvuuksien asentamista. Se vaikutusta ei ole erikseen mitattu, mutta oletettavasti ei vaikuta kovin paljoa).
Tulosten soveltamisessa kannattaa muistaa se, että jos kone menee swapin puolelle, on vanhan pienen ensiasennus kovalevyn käyttö yksinkertaisesti suuri virhe. Ne ovat erittäin huonoja erikseen jokaisen määreen hitauden mukaisesti (vanha, pieni, ensiasennus, kovalevy). Näitä olen mittaillut joskus aikoinaan.
Oletettavasti tässä ketjussa esitetyt muut kevyet vaihtoehdot olisivat myös hyviä vaihtoehtoja vanhalle pikkukoneelle.
Firefox vei paljon muistia siihen nähden mitä varsinainen WEB-sivu vei, joten sitä ei ainakaan kannata käyttää. Kyse saattaa siis olla enemmän selaimesta kuin web-sivusta kun muistin kulutusta arvioidaan.
Yhteenvedon yhteenvetona: Vanhan koneen käyttökelpoisuus on eniten kiinni käyttöjärjestelmästä ja selaimesta, ei niinkään itse WEB-sivusta. Varsinaisessa selailussa ja sen nopeudessa paremmuusjärjestys oli hyvin yhteneväinen muistin kulutuksen kanssa: Puppy oli hyvin nopea ja Win10 hyvin hidas - muut siltä väliltä. Nopeutta tai CPU-kulutusta ei kuitenkaan tällä testillä ollut mahdollista mitata. Oletettavasti muut kevytversiot antavat myös hyviä tuloksia - Puppy oli näistä ainoa versio, jonka idea on olla kevyt (mutta oli toisaalta Ubuntu 20.04 yhteensopiva versio).
*****
KONEET:
(puhdas asennus tarkoittaa vast'ikään tehtyä uutta asennusta ilman massiivista ohjelmistojen muuta latailua)
Puppy Linux Focal Fossa 20.04, 64-bittiset
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Pale Moon selain (oletusselain)
tulos: alkutila: 530 MB, mtv3: 770 MB
Kubuntu 20.04.2
- melko puhdas, uudehko asennus, fyysinen kone
- Firefox
- alkutila: 0.7 GB, tyhjä FF: 1.0 GB, mtv3: 1.2 GB
Ubuntu 16.04
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Firefox
- alkutila: 1.0 GB, tyhjä FF: 1.1 GB, mtv3: 1.3 GB
Ubuntu 20.04
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Firefox
- alkutila: 1.6 GB, mtv3: 1.8 GB
Windows 7
- tämä ei ole tuen puuttuessa käyttökelpoinen vaihtoehto
- vanha asennus, mutta siivottu, virtuaalikone
- Chrome (Firefoxia ei katsottu järkeväksi asentaa tätä varten)
- alkutila: 1.3 GB, tyhjä Chrome: 1.6 GB, mtv3: 1.9 GB
Garuda 20.04, multimedia-KDE versio
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Firefox
- tyhjä FF: 2.1 GB, mtv3: 2.2 GB
Windows 10, 2004
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Edge selain
- alkutila: 1.6 GB, tyhjä Edge: 1.9 GB, mtv3: 2.2 GB
******
LISÄYS (mittaus eri päivänä, eri WEB-sisältö):
Debian 85 live, Hamradio, 64-bit, MATE
- ei ole enää tuettu versio
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Firefox
- alkutila: 275 MB, tyhjä FF: 450 MB, mtv3: 535 MB
TOINEN LISÄYS (taas eri WEB-sisältö):
Puppy Linux Bionix Beaver - versio, 32-bit
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Pale Moon (PM)
- alkutila: 86 MB, aloitussivu PM: 220 MB, mtv3: 430 MB
(Erilaiset ohjelmien lataukset kuin Focal Fossa -versiossa. Oletusselain "Light" oli vanhentunut, päivitystapa aika erikoinen ja ei yritetty)
KOLMAS LISÄYS:
Puppy Linux Focal Fossa + Debian versio, 32-bit (jotenkin epävirallinen julkaisu)
- puhdas asennus, virtuaalikone
- Pale Moon (PM)
- alkutila 145 MB, aloitussivu PM: 320 MB, mtv3: 400 MB
Vaikka tämä on 20.04 yhteensopiva, latausjutut olivat edellisen Puppy-Ubuntun aikaisia eivätkä vakuuttaneet eivätkä kaikki toimineet.