Joskus CAD-suunnittelua olen ihan työkseni tehnyt ja sitä ei käytännössä voi tehdä läppärillä.
Tuo on tosiaan vanhentunut konsepti. Läppärillä jossa on dokkari (docking station) voi tehdä suunnittelua aivan yhtä hyvin ja siihen saa samat asiat kiinni kuin työasemaankin.
Korona-aikana tuo on korostunut. Jollakin parkkipaikalla (nimi suojattu) katseltiin maaliskuussa huvittuneena kun se oli täynnä ihmisiä, jotka kantoivat isoja näyttöjä ja työasemia autoihinsa - etätöihin. Muissa firmoilla, samassa toimistorakennuksessa, riitti päivittäinen läppärin pakkaaminen laukkuun.
Rauta on sen verran halpaa, että näytöt ja dokkarit voivat olla valmiina kummassakin päässä. Työ on myös liikkuvaa, jolloin läppäri tarvitaan joka tapauksessa. Työ on harvemmin enää 8-16 toimistossa pelkästään oman työpöydän edessä, vaan konetta tarvitaan aina ja kaikkialla.
Eli tämän kokeilun lopputulos voi olla se, että kotona pyörii Ubuntu ja matkoilla kulkee vain tuo Android....
Hyvä tabletti on oikein hyvä moneen asiaan. Juttujen kirjoittamiseen se ei ole hyvä - siihen saa kyllä lisälaitteita, mutta sama se sitten vaikka istuisi läppärin edessäkin. Matkanäppis vie tilaa, taiteltavakin, eikä pelkästään sen hankkimalla saa kuitenkaan hiirtä.
Ohjelmien vanhentumisesta:
Kommenttisi oli asiaa, mutta siinä on kuitenkin muunlaisia asioita mukana:
- vanhoja ohjelmia ei voi pyörittää enää uusissa käyttöjärjestelmissä. Windows-maailmassa on vain Windows 10 olemassa. IT-osastolta on melko turhaa anella poikkeuslupia, muihin kuin äärimmäisiin poikkeuksiin.
- vanhojen ohjelmistojen käyttöön, joita ohjelmistotoimittaja ei tue uudessa käyttöjärjestelmässä, ei löydy keneltäkään sympatiaa eikä helposti apujakaan. Laskutusnumerolla löytyy apuja.
- poista sähköposti tuosta 20 vuotta sitten listasta. Silloin oli toinen toistaan huonompia sähköposteja kuten luukku ja iobox. Googlen G-mail on aidosti innovatiivinen sähköposti ja hakkaa mielestäni mennen tullen esim. Microsoftin postit, ollen myös pilvessä eli toimii aina ja kaikkialla - tarkoittaen aina. On vaikeaa löytää sähköpostiongelmaa johon ratkaisu ei olisi ollut: käytä G-mailiä, viimeisen 15 vuoden ajalta. Googlesta ja G-mailistä ei tarvitse pitää, mutta ei pidä sanoa etteikö kehitystä olisi tapahtunut.
- jos puhutaan jostakin äärimmäisen yksinkertaisesta ja it-maailmassa erittäin vanhasta asiasta, kuten tekstinkäsittelystä, vanhoja formaatteja voi edelleen käyttää ja sinänsä voi käyttää vanhoja ohjelmia tai muutoin vanhanaikaisia ohjelmia, jos ne saa jossakin toimimaan. Sama koskee muitakin asioita joissa teollisuusstandardit jylläävät, esim. mp3, wav, flac, jpg, tif, bmp ... jne. Nämäkin ovat hyvin vanhoja keksintöjä, mp3:kin yli 20 vuotta vanha. Uudemmat asiat, kuten mp4 x265 pakkauksella ei niin vaan enää toimikaan, mutta voi olla erittäin käyttökelpoinen silloin kun x264 on huono (esim. valvontakameroissa). Riippuu mitä kukakin tekee kotonaan.
- yleensäkin vanhojen järjestelmien käyttökelpoisuuden arviointi ei ole aivan yksinkertaista ja hyvin harvalla riittää siihen mielenkiintoa saati sitten osaamista. Yleensä ostetaan varman päälle jotakin uutta ja yleiskäyttöistä, joka ei sinänsä ole väärin jos mielenkiintoa ei ole opiskeluun (joka ei ole aivan triviaalia). Esim. 4K videoihin ostetaan huipputietokone (tuhansia euroja maksava läppäri),vaikka 50-100 euron Raspberry näyttää jo 4K:ta kahdella ruudulla. Sama tilanne on ollut näytönohjaimissa kautta aikojen - turbiiniluokan satojen eurojen näytönohjaimia ostettiin HD-videoiden katseluun, vaikka 50 euron passiivijäähdytetty näytönohjain riitti rautakiihdytykseen.