Virtalähteenähän on tasavirtalähde, joka kyllä omaa CE merkin, vaikka ei varmasti ole Euroopassa ollut hyväksyttävänä.
Tuo lause herätti epäilyn että et kai oleta että laite olisi pitänyt hyväksyä Euroopassa jotta CE-tarran voi liimata.
Noista oskilloskooppimittauksista, ne eivät mielestäni osoita täyttääkö laite vaatimukset radiohäiriöistä vai ei;
pitäisi tehdä standardien mukaiset mittaukset oikeilla mittalaitteilla häiriösuojatussa tilassa.
Epäilysi on turha.
Tarkoitin nimenomaan,että tarra voi olla laitteen päällä, ja hyvin usein onkin, ilman minkäänlaista unionin hyväksyntää. Unionin hyväksyntä näkyy aivan muilla tavoin. Valitettavasti monissa tavaroissa, kuten polkupyrän kypärissä, luotetaan pelkkää CE merkkiin, vaikka tuote ei ole edes kypärä, vaan pelkkä hassu hattu.
Radiohäiriöistä en missään tapauksessa väitä tehneeni standardin mukaisia mittauksia, enkä niin sanonut. Sanoin: En ole ensimmäistä kertaa tällaista pappia kyydissä. Ja se pitää sikäli paikkansa, että osaan mitata omista töistäni: olenko lain oikealla puolelle vai enkö ole? Koska en myy näitä tuotteita, enkä asenna niitä toisille, en ole velvoitettu teettämään aika kalliita laboratoriomittauksia standardin mukaan. Olen vain vastuussa aiheuttamastani haitasta, jos sellaista olisi. Voin vakuuttaa, että osaan varmistaa, että haittaa ei tule.
Jos joku nyt noita ledivaloja rakentaa, ja tilaa Kiinasta ledit halvalla, voi olla viisaampaa ostaa virtalähde Suomesta luotetusta lähteestä, vaikka se vähän maksaisikin. Ledit sinänsä eivät mitään häiriötä generoi.
Päätarkoitukseni olikin osoittaa, että kaikenlaista materiaalia voi olla kaupassa myytävänä. Tuon otsikon aiheessa* pysyäkseni. Ja se johtuu juuri siitä, että ennakkotarkastuksista on luovuttu.
Sinänsä tämän ao. virtalähteen häiriö hajakenttä ei synnu mitenkään tässä tapauksessa olevan kuorman, ledien, vuoksi vaan sen toimintaperiaatteen, hakkurin, vuoksi. Jos ledilamppu on käteen otettaessa niin kevyt, että siinä ei mitenkään voi olla rautasydän muuntajaa, sen toiminta todennäköisesti aiheuttaa häiriöitä. Siinä on pakosti joku jännitteenalentaja, ja todennäköisesti halvalla tehty sellainen.
Asiasta toiseen... vastaavanlainen elektroniikka, ei jännitteen alentaja, vaan virran rajoitin, on myös pakosti oltava loistelampuissa, niin putkivalaisimissa kuin energiansäästö pienoisloisteputkissakin. Isoissa putkivalaisimissa se on rautasydäminen kuristin, mutta kevyissä pienoislampuissa se on jotain muuta, ja häiriökentät sen mukaisia.
Aiasta kolmanteen... Kirjoitan tätä Seamonkeyllä ja Puppy Linuxilla ihan yleissivistyksen kartuttamiseksi. Ihan hauskoja tuttavuuksia molemmat.
Edit: Typo, *alkuperäinen otsikko kysyi: ovatko ledilamput kelvottomia?