Kirjoittaja Aihe: LED-lamppu, kusetustako?  (Luettu 89467 kertaa)

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #60 : 22.02.12 - klo:22.03 »
Tässä vielä kuva missä tuo absattu sinus näkyy kauniisti:
http://aijaa.com/006089623396

Tarkemmin kameraa tuntematta en tosin tiedä onko huippukirkkaus "etu" vai "taka" vaiheessa. Kun tuossa näkyy että tuo huippu ei ole aivan keskellä tummimpia kohtia. Voisin arvata että se on aavistuksen takavaiheessa, mutta toisaalta jos valontuotto on välitöntä, ilman mitään viivettä (?), niin silloin sen pitäisi tietenkin olla täysin vaiheessa. Ehkäpä fluoresoiva materiaali tuo pientä latenssia siihen miten näkyvä valo syntyy alkuperäisestä energiasta.

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #61 : 24.02.12 - klo:18.34 »
Pitääkö siinä olla erikseen tasasuuntaaja? (ei ole tietoa eikä koulutusta, että sen puoleen en tiedä)

Mun mielestä ei ole pakko, mutta silloin käsittääkseni menetetään puolet valotehosta. LED ei pala kuin yhteen suuntaan, joten 50% menetys lienee selviö ilman tasasuuntausta. Mutta mä en olekkaan sähkö-jätkä.
Pistetään ledejä molemmin päin? Sillon puolet loistaa kerrallaan, joten teho ei tietysti ole yhtä suuri, mutta eivät lämpeä/kuluta yhtä paljoa.


Jos oikein arvaan: ei mene kauan kun juuri näin tehdäänkin. Ledit vaan integroidaan samalle shipille molempiin suuntiin. Kun valaisin sitten valmistetaan voidaan käyttää vaihtosähköä sellaisenaan. Sarjaankytkennällä sovitetaan virta sopivaksi mahdollisimman vähillä rajoitusvastuksilla (koska ne hukkaavat energiaa). Kun meikäläinen verkkojännite 230 V on tasasuunnattuna huippuarvoltaan n. 324 V tarvitaan sarjakytkennässä "tuplaledejä" n. 125 kpl (väristä riippuen). Tällöin kuitenkin koko laite on suojattava hyvin kosketusjännitteeltä. Se tekee siitä kalliin. Nykyisin voidaan kuitenkin myydä huonosti suojattuja laitteita siihen asti, että siitä kärytään.

Niin... se häiriö, joka ledeistä tulee varsinkin sähköjohtimiin, mutta myös sähkömagneettiseksi hajakentäksi, syntyy juuri sen vaihtosähkön käytöstä siten, että jännitteen noustessa nollasta ledi alkaa johtaa salamannopeasti kynnysjännitteen ylityksen kohdalla. Tämä nopea kytkentä edustaa suurta taajuutta ja johtimet kelvollista antennia, kapasitanssia, induktanssia ja niin ollen värähtelypiiriä. Se on siis radiolähetin. Tästä syystä omatekoisissa virityksissä suosittelen käyttämään hyvää suodatettua tasavirtalähdettä.
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

valtsu68

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 454
  • Aloitteleva peruskäyttäjä
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #62 : 26.02.12 - klo:10.39 »
Hieman off topic mutta sivuaa aihetta. http://ohjelmat.yle.fi/ykkosdokumentti/hehkulamppuhuijaus
Oli mielestäni katsomisen arvoinen pätkä. terveisin Timo


Minusta tuo ei ole ollenkaan off-topic. Paremminkin "osui ja upposi".

"Kehityksen" lopputuloksena, (aina), käytetään aikaisempaan verrattuna enemmän luonnonvaroja, kestoikä ei kasva koska tuotetta on myytävä jatkuvasti, kuluttajilla kierrossa olevasta rahamäärästä suurempi osa saadaan palautettua nopeammin teollisuuden käyttöön koska korvaava tuote on kalliimpi, jne jne jne.

Eli: turhaa on peistä vääntää tämänkään lamppu-asian suhteen; hinnat ja kestoiät on tarkkaan suunniteltu jossain kabinetissa jo "valo"vuosia sitten  ???


Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #63 : 26.02.12 - klo:13.29 »
En malta olla laittamatta tuloksia tänne kun tuli noita häiriöitä tutkittua omista viritelmistä. Virtalähteenähän on tasavirtalähde, joka kyllä omaa CE merkin, vaikka ei varmasti ole Euroopassa ollut hyväksyttävänä. Tasavirtaa se kyllä tuottaa, eikä siis aiheuta nollaylityksen transientteja. Mutta oskilloskoopilla tarkasteltuna sen tasajännitepuolelta löytyy hakkurivirtalähteen kytkentätransientit n. 13 kHz:n taajuudella. Jokainen transientti sisältää värähtelyn n. 9,4 MHz:n taajuudella. Ja tämä kaikki vielä "ratsastaa" 50 Hz:n brummin päällä. Näin ollen se 50 Hz on kuultavissa tavallisella Hf-alueen matkaradiolla, mutta vain 0,5 m:n päästä. Jo metrin etäisyydeltä kuului venäjänkielinen radiolähetys voimakkaammin. (Onneksi häiriö ei satu 10.5 MHz:n kohdalle, sillä se olisi kaikkien FM vastaanottimien "rauhoitettu" välitaajuus.) Verkkojännitteen puolelle transientit eivät tunnu lähtevän, enkä suosittele sitä mittausta kenellekään kokeiltavaksi. Se on hiukan konstikasta ja vaarallista. (Minä en ole ensimmäistä kertaa tällaista pappia kyydissä.) Ohessa skooppikuvat vanhasta uskollisesta analogisesta Philipsistä suoraan putkelta kuvattuna.
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

ditl

  • Vieras
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #64 : 27.02.12 - klo:08.02 »
Virtalähteenähän on tasavirtalähde, joka kyllä omaa CE merkin, vaikka ei varmasti ole Euroopassa ollut hyväksyttävänä.

Tuo lause herätti epäilyn että et kai oleta että laite olisi pitänyt hyväksyä Euroopassa jotta CE-tarran voi liimata.

Noista oskilloskooppimittauksista, ne eivät mielestäni osoita täyttääkö laite vaatimukset radiohäiriöistä vai ei;
pitäisi tehdä standardien mukaiset mittaukset oikeilla mittalaitteilla häiriösuojatussa tilassa.

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, ?
« Vastaus #65 : 27.02.12 - klo:14.51 »
Virtalähteenähän on tasavirtalähde, joka kyllä omaa CE merkin, vaikka ei varmasti ole Euroopassa ollut hyväksyttävänä.

Tuo lause herätti epäilyn että et kai oleta että laite olisi pitänyt hyväksyä Euroopassa jotta CE-tarran voi liimata.

Noista oskilloskooppimittauksista, ne eivät mielestäni osoita täyttääkö laite vaatimukset radiohäiriöistä vai ei;
pitäisi tehdä standardien mukaiset mittaukset oikeilla mittalaitteilla häiriösuojatussa tilassa.



Epäilysi on turha.  ;) Tarkoitin nimenomaan,että tarra voi olla laitteen päällä, ja hyvin usein onkin, ilman minkäänlaista unionin hyväksyntää. Unionin hyväksyntä näkyy aivan muilla tavoin. Valitettavasti monissa tavaroissa, kuten polkupyrän kypärissä, luotetaan pelkkää CE merkkiin, vaikka tuote ei ole edes kypärä, vaan pelkkä hassu hattu.

Radiohäiriöistä en missään tapauksessa väitä tehneeni standardin mukaisia mittauksia, enkä niin sanonut. Sanoin: En ole ensimmäistä kertaa tällaista pappia kyydissä. Ja se pitää sikäli paikkansa, että osaan mitata omista töistäni: olenko lain oikealla puolelle vai enkö ole? Koska en myy näitä tuotteita, enkä asenna niitä toisille, en ole velvoitettu teettämään aika kalliita laboratoriomittauksia standardin mukaan. Olen vain vastuussa aiheuttamastani haitasta, jos sellaista olisi. Voin vakuuttaa, että osaan varmistaa, että haittaa ei tule.

Jos joku nyt noita ledivaloja rakentaa, ja tilaa Kiinasta ledit halvalla, voi olla viisaampaa ostaa virtalähde Suomesta luotetusta lähteestä, vaikka se vähän maksaisikin. Ledit sinänsä eivät mitään häiriötä generoi.

Päätarkoitukseni olikin osoittaa, että kaikenlaista materiaalia voi olla kaupassa myytävänä. Tuon otsikon aiheessa* pysyäkseni. Ja se johtuu juuri siitä, että ennakkotarkastuksista on luovuttu.

Sinänsä tämän ao. virtalähteen häiriö hajakenttä ei synnu mitenkään tässä tapauksessa olevan kuorman, ledien, vuoksi vaan sen toimintaperiaatteen, hakkurin, vuoksi. Jos ledilamppu on käteen otettaessa niin kevyt, että siinä ei mitenkään voi olla rautasydän muuntajaa, sen toiminta todennäköisesti aiheuttaa häiriöitä. Siinä on pakosti joku jännitteenalentaja, ja todennäköisesti halvalla tehty sellainen.

Asiasta toiseen... vastaavanlainen elektroniikka, ei jännitteen alentaja, vaan virran rajoitin, on myös pakosti oltava loistelampuissa, niin putkivalaisimissa kuin energiansäästö pienoisloisteputkissakin. Isoissa putkivalaisimissa se on rautasydäminen kuristin, mutta kevyissä pienoislampuissa se on jotain muuta, ja häiriökentät sen mukaisia.

Aiasta kolmanteen... Kirjoitan tätä Seamonkeyllä ja Puppy Linuxilla ihan yleissivistyksen kartuttamiseksi. Ihan hauskoja tuttavuuksia molemmat.  ;D

Edit: Typo, *alkuperäinen otsikko kysyi: ovatko ledilamput kelvottomia?
« Viimeksi muokattu: 03.06.14 - klo:15.31 kirjoittanut Hajakenttä »
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

ditl

  • Vieras
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #66 : 28.02.12 - klo:09.21 »
Niin, kaikenlaista materiaalia voi olla myynnissä. Oikeastaan yllättävän vähän ongelmia on julkisuudessa näkynyt. Ennakkotarkastuksien poistuessa tarkoitus oli että valmistajat testaavat itse tai testauttavat laitteensa standardien mukaan. Voi kuvitella että jossain pikkupajassa kaukana tuolla on suuri houkutus tinkiä tässä kohtaa. Radiohäiriöistä puhuttaessa, vaatimukset ovat erittäin tiukat ja vaikka tuote ylittäisikin ne, niin harvoin niin pahasti, että ongelmia aiheutuu kotien laitteille.

Haeskelin tietoa pienloistelamppujen virtalähteistä ja tuolta löytyi piirikaavioita jotka joku sisukas sielu on selvittänyt piirikorteista.

http://www.pavouk.org/hw/lamp/en_index.html

Näissä on jonkin sortin hakkurivirtalähde. Radiotaajuuksisia häiriötä syntyy kun kytkintransistorit vaihtavat äkisti tilaansa ja syntyy nopeita, jyrkkiä jännite/virtamuutoksia. Yleensäkin pahimpia häiriölähteitä ovat nopeat digitaalilogiikat.
Haeskelin vastaavia kuvia LED-lampuista mutta löytyi vain yksinkertaisia malleja joissa AC tasasuunnataan ilman erotusmuuntajaa ja syötetään vastuksen kautta LED-ketjulle. Jos nuo halvimmat satojen ledien nauhat on tehty näin niin yhdenkin ledin vioittuminen pimentää koko ketjun. Radiotaajuuksisia häiriöitä nuo ei aiheuta. Sähköturvallisuuden suhteen nuo on niin heppoisia että ihme että ne sallitaan.
Jos kotona värkkää kytkentöjä digitaalilogiikoilla niin aika todennäköistä on että samalla tekee häiriölähteen joka ylittää standardin vaatimukset. Aika fakiiri pitää olla jos voi ilman kunnollisia mittalaitteita tietää että vaatimukset täyttyy.

Ryppy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 837
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #67 : 28.02.12 - klo:12.37 »

Haeskelin vastaavia kuvia LED-lampuista mutta löytyi vain yksinkertaisia malleja joissa AC tasasuunnataan ilman erotusmuuntajaa ja syötetään vastuksen kautta LED-ketjulle. Jos nuo halvimmat satojen ledien nauhat on tehty näin niin yhdenkin ledin vioittuminen pimentää koko ketjun. Radiotaajuuksisia häiriöitä nuo ei aiheuta. Sähköturvallisuuden suhteen nuo on niin heppoisia että ihme että ne sallitaan.



Sarjaan kytkentää todella käytetään. Jotkut näistä omista E27 kantaisista LED-lampuista ledit muodostivat sisäkkäset kehät ja pimahtaminen alkoi sisimmäisistä kehistä, ulkokehän kestäessä pisimpään, mutta sen tuottama valo ei riittänyt mihinkään.
Poistuu taka vasemmalle - - -

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #68 : 03.03.12 - klo:16.17 »
Eipä nuo ledi valaisimet nyt mielestäni niin kohtuuttoman kallita ole:
http://www.dinodirect.com/220v-bulb-f-light-bulbs/?cur=EUR
Mistäs te tilaatte valot?

Mielenkiinnolla odottelen miten pitkään nuo ledit kestävät. Jos ovat hyvälaatuisia niin voivat helposti kestää 10-20 vuotta.

Paljon kevyempiä nuo LED valot ovat kuin vastaavat pienoisloisteputket, joten todennäköisesti niissä on vielä vähemmän roinaa sisällä. Yhtään ei ole vielä hajonnut, joten en ole päässyt purkamaan sellaista.
« Viimeksi muokattu: 03.03.12 - klo:16.18 kirjoittanut Sami Lehtinen »

Ryppy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 837
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #69 : 03.03.12 - klo:20.45 »
Eipä nuo ledi valaisimet nyt mielestäni niin kohtuuttoman kallita ole:
http://www.dinodirect.com/220v-bulb-f-light-bulbs/?cur=EUR
Mistäs te tilaatte valot?

Mielenkiinnolla odottelen miten pitkään nuo ledit kestävät. Jos ovat hyvälaatuisia niin voivat helposti kestää 10-20 vuotta.

Paljon kevyempiä nuo LED valot ovat kuin vastaavat pienoisloisteputket, joten todennäköisesti niissä on vielä vähemmän roinaa sisällä. Yhtään ei ole vielä hajonnut, joten en ole päässyt purkamaan sellaista.



Eiväthän huo kalliita ole, jos vain pitävät minkä lupaavat. Kaikki kerrotut ominaisuudet puotavat LED-lamppujen käyttöä, mutta kun todellisuus ei pidä yhtä väitetyn kanssa. Jos kesto jää murto-osaan hehkulampun iästä ovat kyllä kallita, ainakin minun mielestäni.
Ostan lamput sieltä mistä olen aina tottunut ostamaan, eli päivittäistavaroita myyvistä lähikaupoista.
Hehkulamput ovat kestäneet monin kertaisesti sen mitä LED-lamput ja ostamani lamput ovat yleensä olleet tuttuja merkkituotteita.
Toistaiseksi pidättäydyn hankkimasta mokomaa rojua. Ajan myötä laatu varmasti paranee.
Poistuu taka vasemmalle - - -

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 528
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #70 : 04.03.12 - klo:01.16 »

Perhe tuttu rakensi hulppean 300 neliön tallin ja sinne tuli 30W led valonheittimet a kpl ~100€

Yllätyin sangen suuresti kun totesin ne erittäin hyviksi. On muuten valovoimaa!

Itse ostin pari vuotta sitten 70W monimetalli valaisimen (epäsymmetrisellä heijastimella) niin nyt oli hyvä verrata niitä keskenään omaan mielikavaan peilaten. Yllätyin positiivisesti LED-valon suhteen

LED valon heittimen Plussat on pitkä käyttötuntimäärä. (En tiedä pystyykö ns. lampun vaihtaa jos se led setti menee pimeäksi)

Monimetalli valon heitin syttyy/lämpiää noin 5min. täyteen loistoon (miinus) mutta valoa riittää yllin kyllin ja parasta on se, että se valaisin ei lämpene juuri ollenkaan!

Monimetaalin iso miinus on rikkimenneen lampun/polttimon hinta 70W poltinn tähän malliin maksaa about 50 euroa.





TEHOKKAAT LED VALONHEITTIMET ULKOKÄYTTÖÖN

Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #71 : 04.03.12 - klo:10.04 »
Tässä vielä tuosta LEDien soveltamisesta:
https://www.youtube.com/watch?v=ZIGzpi9lCck

Samaan hengenvetoon voisi tietenkin todeta, että tehokkailla ledeillä ja korkalla resoluutiolla varustetuista valaisimista voi myös kaikista tehdä tietenkin videoprojektoreita. Eli mikä tahansa valaisin voi toimia videoprojektorina, aivan yhtä hyvin kuin mikä tahansa pinta voi itsessään toimia näyttönä tai valaisimena jos se on taas laajemmalla pinta-alalla varustettu. mm. tapetit. Kuten tuossa jo aikaisemmin totesin.

On todella turhaa käyttää valoissa mm. kuvio ja väri filttereitä, kun jos yksittäisen lampun korvaa korkearesoluutioisella teholedi matriisilla, voidaan yhdellä valonheittimellä toimittaa värit ja kuviot ihan vapaasti.

Tuo ihan uusia mahdollisuuksia koteihin, ravintoloihin, esitystiloihin, konsertteihin jne.

Tietenkin nuo valaisimet tulee toteuttaa joko jatkuvasti terävänä pysyvällä koherentilla valolla tai sitten niissä pitää olla auto-focus tekniikka joka huolehtii kuvan pysymisestä terävänä sen jatkuvasti liikkuessa pinnalta toiselle. Tuossa huomaa monesti nykyisissä vehkeissä merkittäviä puutteita.

Edit, jatketaan.

Tuossa valaisinlinkissä joka oli edellisessä viestissä luvattiin käyttöiäksi keskimäärin 50000 tuntia. Normaalilla käytöllä se tarkoittaa helposti 20 vuotta. Kuten tuossa jo totesin, niin normaalissa kotikäytössä olohuoneen halogeeni valaisimet ovat kestäneet jo 12 vuotta. Yksi yhdeksästä lampusta on kärähtänyt. Joten vielä ei olla edes keskimääräisessä käyttöiässä vaan vasta heikoin yksilö hajosi.
« Viimeksi muokattu: 04.03.12 - klo:10.44 kirjoittanut Sami Lehtinen »

Ryppy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 837
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #72 : 04.03.12 - klo:19.54 »
Olen samaa mieltä siinä, että led on valaistuksessa aivan loistava keksintö.
Kritiikkini kohdistuukin hehkulampun tilalle ruuvattaviin LED-lamppuihin.
Toistakymmentä eri merkkistä E-kantaista LED lamppua on antanut tuloksen:
100 % ongelmallista roskaa. Yksikään ei ole toiminut kahta kuukautta pidempään.
Ongelma ei ole ledeissä vaan valmistajien rahan ahneudesta. Käytetään alimitoitettuja
sarjavastuksia, tai otetaan ledistä mahdollisimman suuri valomäärä ajamalla ledit
ylijännitteellä. Osana ongelmaa on, että koitetaan ahtaa elektroniikka mahdollisimman
(liian) pieneen tilaan.
Toivottavasti saadaan jokin kontrolli aikaiseksi, että nämä ongelmat korjautuisivat.
Pelkkä CE merkintä ei näissäkään takaa  laatua.
Poistuu taka vasemmalle - - -

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 528
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #73 : 04.03.12 - klo:21.57 »
Komppaan edellistä kommenttia.

Tämä energian säästö höpötys on nyt mielestäni mennyt överiksi. Se näkyy mm. laatuongelmina lähes kaikessa - autoista  valaisimiin.

Varsinkin valaisimissa olen siirtynyt ns. toimisto-/teollisuusmalleihin. Tarkoittaa loisteputkia ja valonheittimiä.

Alku investointi kirpaisee, mutta kun sen tekee pikku hiljaa asteittain niin se tulee tehtyä huomaatta.

Nyt tänä talvena on kuudesta ulkovalosta yhtä vaille kaikki pimentyneet niin tässä on nyt aikaa ennen ensi syksyä hommata monimetallit ja/tai LED-valonheittimet.

Suosittelen lämpimästi.

EDIT:

Monimetalli valaisin (70W) on parhaimmillaan kun sen asentaa yli 5m, mutta alle 10m korkeuteen.

Perhe tutun tallissa ne LED-valonheittimet on asennettu 4m korkeuteen lattiasta ja ulkona n. 4.5m maasta mitattuna.
« Viimeksi muokattu: 04.03.12 - klo:22.55 kirjoittanut Jaer »
Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #74 : 05.03.12 - klo:12.01 »
TEHOKKAAT LED VALONHEITTIMET ULKOKÄYTTÖÖN
Vasta noiden LED ulkokäyttövalaisinten valotehot alkavat olla sitä luokkaa, että kun ne saadaan sisävalaisimiin, niin vasta voidaan puhua oikeasti korvaavasta tekniikasta.

Muistutan, että yhden 60W hehkulampun valoteho on noin 750lm ja 40 Wiattisen n.400 lm.

T:Jallu59

P.S On muuten tuolla Limic Oy:n sivustolla kohtaisen hyvin teknistä tietoa ainakin näin ensivaikutelmana. Spektrikuvia ei sentään.
MUOKKAUS: Eikä värintoistoindeksiäkään näy.
« Viimeksi muokattu: 05.03.12 - klo:16.07 kirjoittanut Jallu59 »
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 528
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #75 : 05.03.12 - klo:15.48 »
Totta turiset, Jallu59


Perhe tutun tallin LED-valo on just sama kuin edellä mainitusta linkistä löytyvä LF30W (2250lm)

Itse kyllä tykästyin kun olen nähnyt livenä.
Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #76 : 08.03.12 - klo:18.18 »
No niin. Kun meni sylttytehtaalle, eli teholedin valmistajan sivulle alkoi jo datalehtiä ja mm. spektrijakautumiakin löytyä. Datalehden yhdellä lukemisella en vielä saanut irti värintoistoindeksia, mutta spektrin käyrämuoto kertoo, että ei se kovin hyvä ole. Positiivista on, että käyrät ovat kuitenkin jatkuvia.
www.cree.com, siellä haku sanalla "XPGWHT", niin löytyy sopivia datalehtiä.
MUOKKAUS2: varsinainen dokumentaation Graalin malja löytyy tarkemmin paikasta:
http://www.cree.com/products/xlamp_xpg.asp#xrcdocs

MUOKKAUS: Kannattaa myös huomata, että jos yhdestä LED:istä revitään rutosti valotehoa, niin myös sen elinikä lyhenee merkittävästi.

Ystävällisin terveisin

Jallu59

« Viimeksi muokattu: 08.03.12 - klo:22.46 kirjoittanut Jallu59 »
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

zinaari

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #77 : 03.07.12 - klo:13.57 »
Valaistussuunnittelun harrastajan täytyy sanoa, että todella kiinnostava ketju... Osa menee yli hilseen, kun olen enemmän esteetikko kuin insinööri, mutta mahtavaa että joillain löytyy näin paljon innostusta yksityis kohtien suhteen. Olen itsekin ehtinyt vähän harrastamaan ledeillä valaisua, tosin melko lailla vasta leikitellyt ja lueskellut sieltä täältä, en ole ehtinyt kovin syvällistä työtä tehdä. Alustavasti olen omassa valaistus-blogissani ehtinyt asiasta kirjoittaa, lähinä vain omaksi ilokseni. Aloitin valaistussuunnittelun harrastamisen tässä talven aikoihin ja sen jälkeen on alkanut syyhyttää, että alkaisi ymmärtää syvällisemmin tätä tieteellistäkin puolta. Ettei kaikki toimisi mutulle ja vaistolla ja kantapään kautta, vaan voisi kvantitatiivisin ja empiirisin tiedoin ennakoimaan jo tuloksia. Tuntuu, että mitä tulee sisustukseen juuri valaistussuunnittelu on kiinnostava yhdistelmä estetiikkaa ja tiedettä.

Onko ledit todella se tulevaisuuden valaisumuoto? En itse tiedä. Olen lukenut sellaista, että niiden  valmistamiseksi täytyy harjoittaa paljon saastuttavaa kaivostoimintaa. Eli vaikka niiden ikä saattaa olla parhaimmillaan pitkä, ne rasittavat ympäristöä pahasti toista kautta...

Näin esteettisenä pointtina, yleensä ajattelen, että suomalaisten pitäisi kiinnittää valaistukseen enemmän huomiota. Skandinaavinen design on kuuluisaa ja suomalaiset sisustusesineet ja arkkitehtuuri sinällään ansiokasta. Mutta ei ole mitään iloa siitä, jos ei valaistus ole kunnossa... Etenkin kun elämme näin pimeässä maassa. Tuntuu, että monien sisustuksen harrastajien (joiden blogeja aika paljon oon kuitenkin selaillut) mielessä valaistus on melkeenpä jotain pakollista pahaa, joka pitää jotenkin hoitaa. Sen sijaan että se olisi koko sisustusta määrittelevä tekijä niin sen suhteen että miten hyvä tilassa on operoida kuin sen suhteen, miltä sisustus ja sen värit näyttävät silmässä...

fkamis

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #78 : 18.07.12 - klo:23.37 »
Näin Ahlsell:lla mielenkiintoisen demoräkin uudesta kylmäkatodilampusta. Sanoivat että semmonen on kestänyt suomessa tehdyssä testissä yli 4 miljoonaa sytytys/sammutusta ja testi jatkuu kun se ei vaan pimene. Muuten ihan hyvä mutta silmät alko vuotaa kun ihmetteli sitä esittelyräkissä, hiukka on kirkas.Yksi piti ottaa sitten kotiinkin testiin. Paketissa lukee Zunelli Ultimatio. Elinikää lupaa yli 50000h. En tiedä onko muuten kuin tukusta saatavilla, en huomannu kysyä. Syttyy ainakin nopeesti ku mikä. Ehkä näitä on ollut myynnissä jo mutta ei oo aiemmin mulle sattunut kohille.

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #79 : 19.07.12 - klo:07.07 »
Jos puhutaan tulevaisuuden valaisimista, niin rikkilamput on myös yksi mielenkiintoinen tekniikka. Ilmeisesti näitä ele Suomessa ollenkaan?

https://en.wikipedia.org/wiki/Sulfur_lamp
https://fi.wikipedia.org/wiki/Rikkiplasmalamppu

Vanha keksintö, mutta pikkuhiljaa kehittymässä käyttökelpoiseksi?