Kirjoittaja Aihe: LED-lamppu, kusetustako?  (Luettu 78451 kertaa)

avanti

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 453
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #20 : 11.02.12 - klo:01.03 »
Itse VIHAAN energiansäästölamppuja ainakin loisteputkiversioita. Omasta kaupasta onneksi löytyy vielä vanhoja kunnon 60w hehkulamppuja. Joskus kun ei ole löytynyt olen hommannut hehkulamppukannan halogeenejä. Kirkkaita ja ajavat asiansa. Nää energiansäätö putket kestää lämmetä ja siltikin antavat aneemisen surkean valon.

Energiasäästölamppujahan ne hehkulamppukannan halogeenitkin on. Itselläni on "kynttilälamppuja" halogeenilamppuina, 25 W vastaten 40 Watin perinteisiä hehkulamppuja. Olen hyvin tyytyväinen.

ML
Matti Lamminen itäiseltä Vantaalta.
Intel NUC i5 prosessorilla.
Ubuntu 22.04.1 LTS

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1531
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #21 : 11.02.12 - klo:17.50 »
En tiedä varmasti: ovatko kusetusta, mutta sen verran hinnakkaita ja rakenteeltaan huteria ovat, että en edes kokeillut. Kun ne myös ovat entisten kantoihin kierrettäviä korvikkeita, eivätkä päästä ledien hienoja mahdollisuuksia kukkimaan, oli ihan pakko suunnitella omat lamput.

Tilasin tarvikkeet Kiinasta:

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=5M+300+LEDs+Waterproof+Light+Strip+3528+SMD&_sacat=See-All-Categories#item35b5e2bc54

Eivät olleet hinnalla pilattuja. Postimaksuakaan ei mennyt kun paketissa oli tarpeeksi rojua. Tilasin ledinauhaa ja virtalähteitä. Otin saman tien vaterproof ja outside mallia, kun hinta ei ollut paljoakaan isompi.

Tässä viime syksyn ja tämän talven aikana olen jo tehnyt ledivalot ulkoterassille, keittiöön ja saunaan. Tarkoitus on jatkaa projektia, kunnes talossa ei ole yhtään hehku tai loistelamppua.

Terassin valaisin on alumiini verhotanko, jonka sisään silikonimuoviletkuun tehty ledinauha juuri täsmälleen sopii. Tanko on vaaleassa katossa (lipassa) kiinni ja on lähes huomaamaton. Sitä on 3 metriä, joka on ehkä metrin liikaakin, siis valon määrää ajatellen. Virtalähde on sisäpuolella verhotankokotelossa, ja 12 V:n kaapeli menee seinän läpi. Virtalähde saa sähkönsä ovenpielen kytkimen kautta liitännästä, joka on kai joskus tehty verhovaloja varten. Kulutus on ledinauhan oman speksin mukaan 5 W/metri. En ole mitannut, mutta arvaan, että 15 W siinä menee ja koska virtalähde on 30 W:lle mitoitettu, se ei lämpene kuin arviolta 10 W edestä, juuri sen verran, että kädellä huomaa. Siis 25 W lienee kulutus ja valoa tulee ehkä 60-100 W hehkulampun verran, arviolta, en ole mitannut.

Samalla tekniikalla: verhotankoprofiilia ja silikoniletkuun tehtyä ledinauhaa, 60 led/m, tein keittiön työpöytien valot. ne entiset loisteputket olivat aina rikki ja lopulta hajosi koko kaluste, joten remontti piti tehdä. Kaapiston alapintaan laitoin valot koko matkalle. Siinä tuli valot niihinkin paikkoihin, joissa ei ennestään lainkaan ollut. Niihin paikkoihin, joissa tehdään tarkkaa työtä, kuten ruokaa, laitoin kahteen riviin. Kaapiston etureunan tasalle ja toisen lähelle seinäkaakeleita. Siitä arvioin, että 90 lediä (1,5 m) vastaa sitä loisteputkivalaisinta, joka siinä ennen oli. Sen putki näkyy olevan 18 W, joten aika yksiin menee tehon kulutus. Etenkin jos lasketaan virtalähteen lämpöhäviöt mukaan.

Viimeisin viritys on saunan valaisin. Sinne olisi tietysti voinut tehdä hienot valoviuhkat pystyyn ympäri koko huoneen. Ledinauhan voi näet katkoa 3 ledin moduuleihin ja laittaa kaapelin pätkän väliin. Saunan seiniä kiertämään vaan kaunis lankku ja sen taakse piiloon kapeampi lankku, jonka päälle ajettuun 8 mm uraan teippikiinniitteiset ledit näyttämään ylös. Jos ei halua ajaa sitä uraa, voi laittaa 8 mm:n kaapelin asennus listan, jossa on teippikiinnitys.

Mutta tyydyin vaan uusimaan vanhan lampun, joka raapi aina takapuoleen naarmut. Poistin sen puuritilän ja lamppukalusteen metallikehyksestä ja tein vanerista täsmällisen kannen. Siihen puisesta koristelistasta art deco tyylisen suojuksen ja viiteen riviin metrin verran ledinauhaa. Kiinnitin ne kaapelilistalla ja niiden omalla teipillä. Eivät ole vielä sulaneet irti. Virtalähde (10 W) on siellä peltikotelossa vanerikannen alla, eikä juurikaan lämpene. Valoa tulee, arvioiden, hiukan enemmän kuin entisestä 40 W:n hehkusta puuritilöineen. Ja on se hieno!
DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Ganymedes

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3915
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #22 : 11.02.12 - klo:18.39 »
Hyvä homma tuo Hajakentän modaus  :) .

Tuohon juuri viittasin, että LEDit muuttavat valaistustekniikan erilaiseksi.

Olen itse yrittänyt pähkäillä olohuoneen valaistusta valonauhoilla, mutta en ole siinä päässyt eteenpäin ... pitäisi varmaan oikeasti suunnitella valaisin, johon ne valonauhat saa. Tarrakiinnitykset verhokiskoihin eivät oikein anna haluttua lopputulosta, vaikka valoa tulee niistäkin.

Valonauhoja löytyy kyllä kohtuuhinnoilla Suomestakin, esim. 2.5 m pätkä n. 25 eurolla - toki tuossa Kiinan esimerkissä hinnat olivat tätäkin halvempia. Bauhausin hinnat ovat n. 2-3 kertaiset noihin antamiini lukuihin nähden - mutta suunta voi olla vain alaspäin.

ajaaskel

 • Palvelimen ylläpitäjä
 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3401
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #23 : 11.02.12 - klo:19.17 »
Merkillistä, tuo Hajakentän sivulta valittu toinen sivu kaataa Firefoxini v10.01 kun pyörittelee sivua alaspäin sinne mustalle alueelle.  Tämä on kyllä muutenkin kaatuillut oudosti, mikä lienee vinossa eikä ole oikolukukaan päällä.
http://www.ebay.co.uk/itm/5m-SMD-3528-Cool-White-Flexible-LED-Strip-300-LEDs-non-waterproof-can-cut-/270908331300?pt=UK_HomeGarden_Lighting_Lamps_Lighting_SM&hash=item3f13651524

Tuo ledinauhaidea on mainio kun pitää saada valot pieneen tilaan.  Sauna on kyllä aika raaka testi kaikelle elektroniikalle. Jos ne ledit kestää kosteutta ja kuumuutta siellä niin ne toimii varmaan luotettavasti muuallakin.
« Viimeksi muokattu: 11.02.12 - klo:19.35 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1531
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #24 : 11.02.12 - klo:19.44 »
Kyllä tuo linkin sivusto minulla hyvin pelittää. Siinä on valtava määrä niitä mainoksia ja monessa liikkuvaa kuvaa. Varsinainen ADHDTV.

Saunaan laitoinkin osittain sen uteliaisuuden takia testiin. Tosin tuossa kohdassa aika alhaalla ei ole kovin kuumaa. Kosteutta ne ledit kyllä kestää kun valitsin muoviin valettua teippikiinnitteistä. Se teippikin on 3M merkkistä, joten luulisi pitävän. Virtalähteen kanssa on oltava tarkkana kun se on sähkölaite ja tiukkojen määräysten alainen.

Seuraava projekti on isoäidin antiikkinen pöytälamppu. Siihen ei suurin surminkaan enää uskalla paksuja sähköjä laittaa, joten ledit saattavat sen pelastaa. Suunnittelen parhaillaan siihen kirkkaasta polykarbonaattikalvosta kartion muotoista ledien pidikettä. Ledinauhat säteettäin siihen kartioon ja kartio pohja alaspäin varjostimen sisään. Enin osa valosta tulee siten alaspäin ja pieni osa varjostimeen tekemään sen oikean näköiseksi.

Olkkarin kattokruunuun suunnittelin lieriön muotoisia ledilamppuja. Valkoinen asennusputkesta katkaistu pätkä, jonka sisällä on virtalähde ja ulkopimmalle "käämitty" n, 1,5-2 m ledinauhaa. Kukin yksikkö vastannee n. 60 W hehkua. Niitä sitten kuusi normaalilla kruunukytkimellä.

Laitoin vielä kuvia noista viritelmistä. Niissä ei ole todenmukainen valon määrä, kun en osannut ottaa kunnon kuvaa ilman salamaa. Mutta näkee niistä tuon toteutuksen.
DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

oh2ir

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 447
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #25 : 11.02.12 - klo:20.12 »
Kyllä tuo linkin sivusto minulla hyvin pelittää. Siinä on valtava määrä niitä mainoksia ja monessa liikkuvaa kuvaa. Varsinainen ADHDTV.


Sivu aukesi täälläkin ihan ok.

Kiitokset hyvistä vinkeistä ja kuvista.
73's de Kari OH2BNE

Proloque

 • Vieras
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #26 : 12.02.12 - klo:12.07 »
Tuleeko näistä LED lampuista tosiaankin samanlainen kusetus,
kun näistä ns:energiansäästö,eli ongelmajätepolttimoista.

Tuleeko taas kiinalaisten lamppufirmojen lobbarit lahjomaan suurella rahalla EU,n päättäjät,
että nyt pitääkin hommata LED polttimoita.Näin taas tehdään direktiivi,että pitää laittaa LEDit palamaan.
Energiansäästö & Ongelmajätepolttimot ovatkin jo vanhanaikaisia.

Vähän vanhempaa lainausta.

http://spamforum.elfcentral.net/node/1299
« Viimeksi muokattu: 12.02.12 - klo:12.13 kirjoittanut Proloque »

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5536
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #27 : 12.02.12 - klo:16.55 »
Monet tuntuu olevan huolissaan hehkulamppujen ja halogeenien energiantuhlauksesta. Tässä on minusta vaan sellainen homma, mitä monet ei oikein osaa käsittää on, että ohjaustekniikkaa (=elektroniikkaa) sisältävät lampputekniikat kuitenkin myös kuormittaa ympäristöä todella merkittävästi enemmän. Äkkiseltään voisi kuvitella että näiltä lampputekniikoilta pitäisi edellyttää yli kymmenkertaisia käyttöaikoja. TM:ssä taisi joskus ollakin aika hyvin jossain kolumnissa, että miksi energiansäästölampuissa ei ole irrallista sytytinosaa kuten loisteputkissa on. Mielestäni varsin hyvä pointti.

Sami Lehtinen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 754
 • Techie
  • Profiili
  • Sami Lehtinen
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #28 : 12.02.12 - klo:18.39 »
Kestävin ja tehokkain näistä "ei-ledikauden" lampuista on vielä ollut tavallinen loisteputki ja valon sävykin niissä on valittavissa.

Henkilökohtaisesti pidän erittäin kovasti 6500K lampuista täällä pohjoisen pimeydessä. Vanhoihin vessalyhtyihin en vaihtaisi enää mistään hinnasta.

Edit: Hajakentän säädöt on tosi hienot. Proloque taas vainoilee. ;) Ledit on ihan oikeasti hyvä homma.

Vielä kun hinnat laskee, niin voit pistää 6,2 miljoonan ledin maton seinälle ja siinä samalla saat HDTV näytön. Jota voi siis käyttää valaisimena tai näyttönä. Mä mietin näitä asioita jo 10 vuotta sitten kun kävin bileissä. Korvaa seinät vaan tarpeeksi tehokkailla ja korkearesoluutioisilla valonlähteillä. Ne toimii sekä näyttönä, että valoina. Sekä niillä voi tehdä vaikka mitä kivoja efektejä. No joo, näkeehän noita nykyjään erilaisten vähän isompien keikkojen taustoina jo ihan yleisesti. Hinnat vaan kunnon laskuun. Jos jokainen ledi vastaa 100W:n hehkulamppua, niin sitten kontrastikin on toivottavasti riittävä kontrasti-friikeille. ;) Saa ihan kunnon häikäisy-efektit kauhuleffoihin. Sen jälkeen ongelmana onkin se sama kuin kotiteatterissa jos koittaa katsoa leffoja yöllä. Liian hiljaista, ei näe mitään ja kun tulee joku kohtaus, niin sitten on koko kerrostalo hereillä. ;) Valon suhteen tuo on varmasti myös aikalailla tuskallista.  Halausinkin nähdä tuollaisella screenillä leffan Sunshine (2007).

Kyllä, valaistus tulee varmasti muuttumaan tulevaisuudessa. Btw. jossain leffassa oli muuten myös vuosi pari sitten, jollain "nörtillä" kaikki huoneen seinät tehty näytöistä. Muutti ne vaan sitten harmaaksi kun halusi valaistuksen ja kuvat veke.  Nämä visiot on vanhoja juttuja, tekniikka laahaa vain perässä. Kuten niin kovin usein tekee. Nimimerkillä, robotteja ja tekoäly odotellessa.
« Viimeksi muokattu: 12.02.12 - klo:19.11 kirjoittanut Sami Lehtinen »

Ganymedes

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3915
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #29 : 12.02.12 - klo:19.25 »
...
Vielä kun hinnat laskee, niin voit pistää 6,2 miljoonan ledin maton seinälle ja siinä samalla saat HDTV näytön. Jota voi siis käyttää valaisimena tai näyttönä. Mä mietin näitä asioita jo 10 vuotta sitten kun kävin bileissä. Korvaa seinät vaan tarpeeksi tehokkailla ja korkearesoluutioisilla valonlähteillä. Ne toimii sekä näyttönä, että valoina. Sekä niillä voi tehdä vaikka mitä kivoja efektejä. No joo, näkeehän noita nykyjään erilaisten vähän isompien keikkojen taustoina jo ihan yleisesti. Hinnat vaan kunnon laskuun. Jos jokainen ledi vastaa 100W:n hehkulamppua, niin sitten kontrastikin on toivottavasti riittävä kontrasti-friikeille. ;) Saa ihan kunnon häikäisy-efektit kauhuleffoihin. Sen jälkeen ongelmana onkin se sama kuin kotiteatterissa jos koittaa katsoa leffoja yöllä. Liian hiljaista, ei näe mitään ja kun tulee joku kohtaus, niin sitten on koko kerrostalo hereillä. ;) Valon suhteen tuo on varmasti myös aikalailla tuskallista.  Halausinkin nähdä tuollaisella screenillä leffan Sunshine (2007).
...

Loistava visualisointi  :) Tollainen heti kun sopii budjettiin  :)

Väliaikoina LEDejä voi ihailla vaikkapa Tawastian keikoilla ja tietysti isommilla kiertueilla (Dream Theater Jäähallissa ja sitä rataa).

Sami Lehtinen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 754
 • Techie
  • Profiili
  • Sami Lehtinen
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #30 : 12.02.12 - klo:19.52 »
Loistava visualisointi  :) Tollainen heti kun sopii budjettiin  :)

Älä. Ajatteleppa sitä aamun herätysvideota missä aurinko nousee vuorten takaa ja paistaa 15 kilowatin teholla. Huh, hellettä. ;)

Tällaisia on toteutettu myös: http://www.ecofriend.com/led-sky-ceiling-lights-office-touch-nature.html - Kuulemma työntekijätkin tykkäsivät noista, vaikka tuo on vielä aika lailla laimea esitys. Mutta noin näitä jekkuja voidaan hyödyntää myös täysin huomaamattomasti. Hetken päästä asiaan ei enää kiinnitä mitään huomiota.

Sota/taistelu-leffojen flashbangitkin saa ihan uuden ulottuvuuden. ;) Korvat soi ja ei nää yhtään mitään.
« Viimeksi muokattu: 12.02.12 - klo:19.55 kirjoittanut Sami Lehtinen »

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5536
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #31 : 12.02.12 - klo:20.07 »
Tällaisia on toteutettu myös: http://www.ecofriend.com/led-sky-ceiling-lights-office-touch-nature.html - Kuulemma työntekijätkin tykkäsivät noista, vaikka tuo on vielä aika lailla laimea esitys.
Itse ottaisin kyllä lopputilin jos työskentelytilan valaistus vaihtelisi jatkuvasti "valkoisen" ja sinisen välillä. Ihan järkyttävän kun katsoo ensimmäistä ja keskimmäistä kuvaa. Todella luonnollisen näköistä  ;D

Valomiekka

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #32 : 13.02.12 - klo:09.02 »
Siellä aiemmin joku mainitsi 3.5w Deltaco-merkkisen led-lampun vastaavan 45-55w hehkulamppua. Tuo ei voi mitenkään pitää paikkaansa.

Deltacon lampulle ilmoitetaan valovirraksi 220lm. 60w hehkulamppu tuottaa n.700lm, ja 40w taas n.400lm valovirtaa.
Kaikenlisäksi tuo Deltacon lampun valovirta on ilmoitettu valovirta, mikä lie sitten totuus lopulta.

Ilmeisesti jälleenmyyjät ovat kaikki uskoneet maahantuojaa, koska kaikki myyjät sepustelee samoja tarinoita näistä valovertailuista. Jossakin ilmoitettiin Deltacon 1.4w E14-kantaiselle lampulle valovirraksi 56lm, ja se sitten vastaisi 25w hehkulamppua. No...25w hehkulamppu tuottaa reilut 200lm valovirtaa..


Proloque

 • Vieras
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #33 : 13.02.12 - klo:11.34 »
Noita Lidl myymiä Livarno Lux tuotenimellä olevia " Enengiansäästölamppuja " oli olohuoneen kattovalaisimessa 5 kpl / E14 kanta
Tehot 5W.Syttymisaika 2-3 min ennen,kuin saavutti täyden valotehon.
Viikonlopun oli käytössä sain onneksi palauttaa takaisin,polttimot maksoivat jotain 3€ kpl.

Sitten oli saman Livarnon 1W CU 10 kantaan käyviä polttimoita 2 kpl kohdevalaisimessa,
onneton oli valoteho.Takaisin meni nekin.

Ainut tällä hetkellä käytössä oleva led valaisin on Taskulamppu.
Hyundai.Linssioptiikalla & Zoomilla varustettu käsivalaisin.
Valoteho 120 lumen.
Teho Led käyttöaika 100 000h

Valaistusta hoitaa asunnossa.
Keittiön kattovalaisin 1kpl 40W hehkulamppu E27
Keittiön kaappien alla tasovalaisimet 2 kpl loisteputki 11W
Keittiön liesituuletin 2 kpl 25W hehkulamppu E14
VC 18W loisteputki
Makkari kattovalaisin 1kpl 40W hehkulamppu E27
Makkari työvalaisin 11W loisteputki
Makkari lukulamppu 25W halogeeni 2 kpl CU10
Eteinen 1 kpl 40W hehkulamppu E27
Olohuone kattovalaisin 5kpl 25W hehkulamppu E14
Olohuone pöytävalaisin 1kpl hehkulamppu 40W E27
Vaatehuone 1kpl hehkulamppu 40W E27


Kyllähän noi Led polttimot ovat ihan ok,mutta hinnat ovat vielä aika suolaiset.
Laadukkaimmista polttimoista saa maksaa.
Joistakin halpahalleista voi saada edullisemmin ne sitten saattaa olla sekundatavaraa.

http://www.led-valot.fi/
http://www.led-lamppu.fi/
http://www.superled.fi/

« Viimeksi muokattu: 14.02.12 - klo:17.28 kirjoittanut Proloque »

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1531
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #34 : 13.02.12 - klo:11.35 »
Ihan pakko vähän viisastella näitä lumeneita.  :)

Tuossa edellä esitin kokemusperäisiä arvioita valaistusolosuhteista, joita syntyy uusilla ledivalaisimilla, verrattuna vanhoihin hehkulamppuihin ja loisteputkiin. Ne olen yrittänyt arvioida mahdollisimman objektiivisesti, eikä intressini olekaan niitä kehua puoleen tai toiseen.

Mittalaitteiden puuttuessa on luotettava valmistajan ilmoittamiin arvoihin: Nuo ledinauhat antavat valoa metriä kohti n. 250 – 300 lm. Sen varmistaminen mittaamalla on haastata toimitus. Se kävisi niin, että irrotetaan yksi ledi ja sijoitetaan se (diffuusista) valkoisesta kalvosta tehdyn kartion kärkeen. Kartion sivun pituus olisi 1 m. Kartion kärkikulma 1 steradiaani. Sattumalta kartion (pallopintainen) pohja on tällöin 1 neliömetri. Kun siihen pohjalle laitetaan luximittari, joka kai on helpoiten saatavissa, saadaan lukemaksi n luxia valaistusvoimakkuutta, ja valovirta on (Wikiperian mukaan) tällöin yhtä monta lumenia, ja valovoima yhtä monta kandelaa. Useammalla ledillä vaan sitten lasketaan arvot yhteen kappalemäärän mukaan.

Tähän asti valomme ovat tulleet enemmän tai vähemmän pistemäisestä lähteestä. Nyt jo näilläkin vähillä kokeilla olen huomannut, että selviydytään samalla suorituskyvyllä, siis työskentelyvaloa on saman verran, vaikka ledivaloa on vähemmän (lumeneja) kuin pistemäisestä tai edes 60 cm: putkesta tuleva valo. Syy lienee se, että valo on aina lähempänä, koska se tulee  laajalta alueelta. Luximäärähän vähenee etäisyyden neliössä. Lumen on hyvä mittayksikkö lamppujen valotehoja (-virtoja) mitatessa, mutta ei kerro koko totuutta saavutettavan työtehon suhteen. Työkohteeseen lankeava luximäärä tulee suuremmaksi, kun valolähde on lähempänä. Myös työkohteessa haittaavat varjot näyttävät olevan selvästi vähäisempiä, kuin pistevalonlähteellä.

Ledien värilämpötiloissa löytyy monia vaihtoehtoja, mutta spektri ei vielä liene aivan tasainen, mutta eihän kaikkea voi saada.

Oma filosofiansa tulee vielä siitä, että monia perheitä on viskattu sellaisilla hauskuuksilla kuin herkkyys migreeniin ja epilepsiakohtauksiin. Valon kirkkaus ja etenkin valon värinä ovat silloin oleellisia asioita. Hehkulamppuvalo värisee aika vähän, mutta loisteputki voi, laadusta riippuen, värähdellä paljonkin. Ledienkään virtalähteet eivät aina, hakkureita kun ovat, anna tasavirtaa, mutta asia on ainakin järjestettävissä. Pieni akkupuskuri korjaa asian ja sallii samalla pienen varavalomahdollisuuden. Myös ukkosvahingoilta on helpompi suojata yksi tukeva virtalähde kuin monta pientä kiinalaista hakkuria.

Orgaaninen LED (OLED) tekee vielä tuloaan. Odotan sitä malttamattomana.

Ei Nobel palkinto mennyt yhtään väärään paikkaan.

EDIT:
Aasinsilta Ubuntuun (kun Ubuntun foorumilla sentään ollaan): Tuota valon modulaatiota mitatessa Ubuntu tulee avuksi: Sovelluspankista on ladattavissa Xoscope sovellus. Se on mainio äänikorttia käyttävä oskillosooppi. Sitten vaan kolvi kuumaksi ja romukopasta joku fototransistori ja siitä mikrofoniliitäntään valoanturi.
« Viimeksi muokattu: 13.02.12 - klo:12.19 kirjoittanut Hajakenttä »
DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Valomiekka

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #35 : 13.02.12 - klo:12.59 »
Viestini perimmäinen ajatus liittyi lähinnä hehkulamppujen korvaamiseen led-versioilla. Niissä valovirran perusteella vertaaminen on mahdollista. Tosin markkinoilla on näitäkin monenlaisia. Osa perinteisen ympärisäteilevän hehkulampun tilalle tarkoitetuista led-versioista on kohdevaloja. Tällaisten keskenään vertaaminen menee aina metsään.

Pelkkä valovirta on toki vain yksi mittari, eikä sovi joka valaistustilanteeseen.


Ganymedes

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3915
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #36 : 13.02.12 - klo:13.20 »
Minulla oli samaan aikaan Deltacon E14 kantainen lamppu (en muista sähkötehoa) ja 25W:n hehkulamppu kiinni. Valaisimessa lamput ovat vapaasti ilmassa. Tuo Deltaco vaikuttu selvästi kirkkaammalta ja huoneen valaistus muuttui paremmaksi LEDeillä. Hehkulamppu oli mustunut hyvin nopeasti tai oli valmiiksi tummennettu (harvoinhan ne kirkkaita ovat).

Voi olla subjektiivistakin, koska tuo hehkulamppu vaikutti mielestäni kelmeältä kynttilältä kirkkaasti palavaan LEDiin nähden. Huoneen valaistus on nyt LEDeillä miellyttävämpi.

Deltacon E27 kantaiset ovat kiinni toisessa valaisimessa, jossa on heijastintyyppiset spotit. Siinä oli aiemmin pieniä 40W:n hehkulamppuja, tosin nekään eivät kestäneet kuin ehkä keskimäärin 3 kk. 3W:n LEDit palavat siinä jonkin verran kirkkaamin. Vertailuna on tällä hetkellä 9W:n Samsung energiansäästölamput, jotka palavat kirkkaammin - niin niiden luvataankin palavan.

Tämäkin voi olla subjektiivista, koska hehkulamppujen valo vaikutti kelmeältä. Yleisvalaistus vaikutuksesta on vaikeata sanoa tässä tapauksessa.

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1531
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, ?
« Vastaus #37 : 13.02.12 - klo:13.41 »
Viestini perimmäinen ajatus liittyi lähinnä hehkulamppujen korvaamiseen led-versioilla. Niissä valovirran perusteella vertaaminen on mahdollista. Tosin markkinoilla on näitäkin monenlaisia. Osa perinteisen ympärisäteilevän hehkulampun tilalle tarkoitetuista led-versioista on kohdevaloja. Tällaisten keskenään vertaaminen menee aina metsään.

Pelkkä valovirta on toki vain yksi mittari, eikä sovi joka valaistustilanteeseen.


Tuo osuu aika oikeaan.


Vastauksena/mielipiteenä otsikon kysymykseen: Osa on, osa ei*, mutta ainuttakaan en osta. Ledilamput tällaisina korvikelamppuina lienevät välikausituote, kuten loisteputki_energiansäästö_minilamput olivat. R.I.P.

Meissä kaikissa asuu pieni insinööri. Viime aikoina olen tunnin jos toisenkin viettänyt miettien: Miten irrotta sisustuksessa valaisin kokonaan pois omasta vanhasta elementti ajatuksesta? Miten yhdistää valaistus asumisympäristöön niin, että se on luonnostaan osa sitä, kuten taivas päivällä?

Kun ledillä on se ominaisuus, että sen hukkalämpö on vähäinen, se mahdollistaa kovin rohkeita suunnitelmia. Sellaisia, jotka eivät ennen olleet mahdollisia. Ja sellaisia, jotka eivät heti putkahda mieleen.

Edit: *alkuperäinen otsikko kysyi: ovatko kelvottomia?
« Viimeksi muokattu: 03.06.14 - klo:15.15 kirjoittanut Hajakenttä »
DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Jallu59

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3430
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #38 : 13.02.12 - klo:15.03 »
Onko kukaan löytänyt noista LED-valonlähteistä minkäänlaista kuvausta valon laadusta? Spektrikuvaa tai edes värintoistoindeksiä.

Käsittääkseni LEDeissä käytetään samankaltaisia loisteaineita kuin loisteputkissa eri värien tuottamiseen, joten hehkulangan spektrin tasaisuutta on turha odottaa, mutta ainakaan Deltacon sivuilta ei löytynyt asiasta halaistua sanaa,

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Valomiekka

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #39 : 13.02.12 - klo:15.46 »
Ledi itsessään on parhaimmillaan silloin kun sen ympärille suunnitellaan valaisin. Eikä siis kuin nyt, eli yritetään puoliväkisin tunkea lediä ohjauslaitteineen johonkin käytössä olevaan kantaan. Tämä tekele sitten laitetaan valaisimen sisään, joka itseasiassa on aikoinaan suunniteltu nimenomaan hehkulamppua ajatellen. Metsään menee...

Valaisimen perustehtävä lienee valaista joku tila. Itse näkisin tähän tehtävään parhaiten sopivan jonkun valaisevan kohtuusuuren pinnan. Tällaisessa kun ei ole lainkaan häikäisyä, kun valo tulee niin suurelta alueelta. OLED aikanaan tuonee tuohon mielenkiintoisia sovelluksia...

Mitä tulee tuohon ledin värintoistoistoon ,niin siitä vasta aletaan pikkuhiljaa puhua. Tähän asti on vain kytätty vakioikisi muodostuneita numeroita kuten 100lm/w 100 000h. Noita arvoja viljellään sitten joka laitteeseen jonka sisällä nyt sattuu ledi olemaan.

Värintoisto tuppaa unohtumaan, kun maahantuojat lähinnä kilpailee siitä kuka löytää Kiinan halvimman tuotteen myytäväksi. Valitettavasti tuollaiselle toiminnalle on kysyntää, koska suomalainen kuluttaja on sitä mieltä että ledi on aina samanlainen joka myyjällä, joku vain sitten on ahne kun pyytää enemmän

Kimurantiksi asian tekee se, että kuraa myydään myös kovaan hintaan. Tuota voisi kai kutsua hinnoittelemalla laadukkaaksi-toiminnaksi. Suomalainen kun myös osittain ajattelee, että halvalla ei saa hyvää.

Ota tuossa sitten selvää mikä on mitäkin. Suurin osa maahantuojistakin on aika tuoreita. Miten ne voi tietää mitä ne myy? Osa ei tiedä tuotteestaan juuri mitään, joten miten olisivat osanneet vaatia Kiinalaiselta tehtaalta yhtään mitään.


Ainiin se subjektiivinen kokeminen...siinä on yksi lisä soppaan. Silmän sopeutuminen eri valaistustilanteisiin on myös toinen juttu. Yhden luksin kuunvalossakin tuntuu että näkee vaikka kuinka hyvin, kun siihen vaan silmä ensin tottuu.