En tiedä varmasti: ovatko kusetusta, mutta sen verran hinnakkaita ja rakenteeltaan huteria ovat, että en edes kokeillut. Kun ne myös ovat entisten kantoihin kierrettäviä korvikkeita, eivätkä päästä ledien hienoja mahdollisuuksia kukkimaan, oli ihan pakko suunnitella omat lamput.
Tilasin tarvikkeet Kiinasta:
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=5M+300+LEDs+Waterproof+Light+Strip+3528+SMD&_sacat=See-All-Categories#item35b5e2bc54Eivät olleet hinnalla pilattuja. Postimaksuakaan ei mennyt kun paketissa oli tarpeeksi rojua. Tilasin ledinauhaa ja virtalähteitä. Otin saman tien vaterproof ja outside mallia, kun hinta ei ollut paljoakaan isompi.
Tässä viime syksyn ja tämän talven aikana olen jo tehnyt ledivalot ulkoterassille, keittiöön ja saunaan. Tarkoitus on jatkaa projektia, kunnes talossa ei ole yhtään hehku tai loistelamppua.
Terassin valaisin on alumiini verhotanko, jonka sisään silikonimuoviletkuun tehty ledinauha juuri täsmälleen sopii. Tanko on vaaleassa katossa (lipassa) kiinni ja on lähes huomaamaton. Sitä on 3 metriä, joka on ehkä metrin liikaakin, siis valon määrää ajatellen. Virtalähde on sisäpuolella verhotankokotelossa, ja 12 V:n kaapeli menee seinän läpi. Virtalähde saa sähkönsä ovenpielen kytkimen kautta liitännästä, joka on kai joskus tehty verhovaloja varten. Kulutus on ledinauhan oman speksin mukaan 5 W/metri. En ole mitannut, mutta arvaan, että 15 W siinä menee ja koska virtalähde on 30 W:lle mitoitettu, se ei lämpene kuin arviolta 10 W edestä, juuri sen verran, että kädellä huomaa. Siis 25 W lienee kulutus ja valoa tulee ehkä 60-100 W hehkulampun verran, arviolta, en ole mitannut.
Samalla tekniikalla: verhotankoprofiilia ja silikoniletkuun tehtyä ledinauhaa, 60 led/m, tein keittiön työpöytien valot. ne entiset loisteputket olivat aina rikki ja lopulta hajosi koko kaluste, joten remontti piti tehdä. Kaapiston alapintaan laitoin valot koko matkalle. Siinä tuli valot niihinkin paikkoihin, joissa ei ennestään lainkaan ollut. Niihin paikkoihin, joissa tehdään tarkkaa työtä, kuten ruokaa, laitoin kahteen riviin. Kaapiston etureunan tasalle ja toisen lähelle seinäkaakeleita. Siitä arvioin, että 90 lediä (1,5 m) vastaa sitä loisteputkivalaisinta, joka siinä ennen oli. Sen putki näkyy olevan 18 W, joten aika yksiin menee tehon kulutus. Etenkin jos lasketaan virtalähteen lämpöhäviöt mukaan.
Viimeisin viritys on saunan valaisin. Sinne olisi tietysti voinut tehdä hienot valoviuhkat pystyyn ympäri koko huoneen. Ledinauhan voi näet katkoa 3 ledin moduuleihin ja laittaa kaapelin pätkän väliin. Saunan seiniä kiertämään vaan kaunis lankku ja sen taakse piiloon kapeampi lankku, jonka päälle ajettuun 8 mm uraan teippikiinniitteiset ledit näyttämään ylös. Jos ei halua ajaa sitä uraa, voi laittaa 8 mm:n kaapelin asennus listan, jossa on teippikiinnitys.
Mutta tyydyin vaan uusimaan vanhan lampun, joka raapi aina takapuoleen naarmut. Poistin sen puuritilän ja lamppukalusteen metallikehyksestä ja tein vanerista täsmällisen kannen. Siihen puisesta koristelistasta art deco tyylisen suojuksen ja viiteen riviin metrin verran ledinauhaa. Kiinnitin ne kaapelilistalla ja niiden omalla teipillä. Eivät ole vielä sulaneet irti. Virtalähde (10 W) on siellä peltikotelossa vanerikannen alla, eikä juurikaan lämpene. Valoa tulee, arvioiden, hiukan enemmän kuin entisestä 40 W:n hehkusta puuritilöineen. Ja on se hieno!