Kirjoittaja Aihe: Ubuntu Suomen WWW-kehitys  (Luettu 460047 kertaa)

matsukan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2152
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #60 : 24.11.12 - klo:22.40 »
Tämän vuoden puolella, ja aivan viimeistään tammikuussa :)
Mun mielestä koetetaan vaan pitää kii tuosta aikataulusta, mikä on asetettu.

ja se on ... ?
Pohjois-pohjanmaa
-- motto:  backupin tarve huomataan aina liian myöhään

Quantal

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 299
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #61 : 24.11.12 - klo:23.48 »
Perjantai 7. joulukuuta 2012.
VAIHDOIN NIMIMERKKIÄ
Läppäri: Acer Aspire 8930G - Intel Core 2 Duo P8400 @2,26GHz, Nvidia GeForce 9600M GT, 4GB DDR3, 320GB HDD ~ Ubuntu 12.04 LTS
Pöytäkone: Acer Aspire E360 - AMD Athlon 64 X2 3800+, ATI Radeon X1300 HM 512MB, 1GB DDR RAM, 250GB HDD ~ Windows 8
Puhelin: Nokia Lumia 9

Quantal

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 299
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #62 : 05.12.12 - klo:21.54 »
Tässä vaiheessa voin jo sanoa, että ylihuomisen tavoitepvm:ään ei päästä. Prosessi sivujen siirtämiseksi uuteen järjestelmään on jo kuitenkin aloitettu, joten kaukana ei olla :)
VAIHDOIN NIMIMERKKIÄ
Läppäri: Acer Aspire 8930G - Intel Core 2 Duo P8400 @2,26GHz, Nvidia GeForce 9600M GT, 4GB DDR3, 320GB HDD ~ Ubuntu 12.04 LTS
Pöytäkone: Acer Aspire E360 - AMD Athlon 64 X2 3800+, ATI Radeon X1300 HM 512MB, 1GB DDR RAM, 250GB HDD ~ Windows 8
Puhelin: Nokia Lumia 9

CoReD

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 138
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #63 : 06.12.12 - klo:13.08 »
En tiedä onko tuo http://ubuntufi.dev.zeip.eu/esittely aivan ajan tasalla, mutta muutamia kohtia tuolta iskee vielä silmään.

Etusivulla:

"Lataa Ubuntu helposti netistä ja kokeile sitä sitten tieto-
koneellasi ennen asennusta!"

Tarvitaanko tuossa tuota "sitten" sanaa?

"Käyttöjärjestelmä, joka on huippunopea, virusvapaa ja täysin ilmainen. Eikö kuulostakin hienolta? "

Unity ei nyt välttämättä ole huippunopea ja virusvapaakin taitaa olla liioittelua. "Eikö kuulostakkin hienolta" antaa ainakin itselle ensimmäisenä mielikuvana epätoivoisen puhelinmyyjän joka yrittää tyrkyttää "ilmaisia" partakoneenteriä. Ehkä simppelisti ja ytimekkäästi, kuitenkaan turhia lupailematta "Nopea, turvallinen ja täysin ilmainen" ?

Esittely sivulla:

"Ubuntua käyttäessä ei tarvitse huolehtia viruksista, sillä Ubuntu on erittäin turvallisen Linux-ytimensä ansiosta täysin vastustuskykyinen niille. Voit huoletta kirjautua verkkopankkiisi ja ladata sovelluksia Sovellusvalikoimasta."

Eihän se Linux-ydinkään täysin vastustuskykyinen ole ja loppuviimeksi viruksista ei tarvitse huolehtia tasan niin pitkään kuin niitä ei isommin tehtailla. Tulee mieleen Maccien "viruksettomuus" joten ehkä sanavalintoja voisi vähän pähkäillä?

"Ubuntussa kun sovellukset eivät kaadu eikä järjestelmä jumita."

Kyllähän niitä kaatumisia ja Unityllä etenkin jumituksia aina ajoittain esiintyy jos rauta ei ole täysin yhteensopivaa ja muutenkin tältä vuosikymmeneltä, suotta taas lupaillaan kuuta taivaalta.

Ominaisuudet-sivulla kuvankaappaus Gwibberistä ehkä vähän ... sumennettuine kohtineen. Ehkä voisi ottaa kuvankaappauksen niin, ettei tarvitse sensuroida sumennuksilla.

Sitten Uutuudet-sivulla tuodaan esille:

"Onko Ubuntu 12.04 LTS yhteensopiva laitteistoni kanssa?
Noin viisi vuotta ja sitä uudempien tietokoneiden kanssa lähes varmasti, mutta Ubuntu 12.04 LTS on suunniteltu nykypäivän tietokoneelle, joten sen käyttö ei onnistu hitaimmilla koneilla. Suosittelem-
me kokeilemaan järjestelmää CD-levyltä ennen asennusta. Harkitse myös rinnakkaisjakeluita."

Ensin etusivulla luvataan huippunopeaa ja sitten täällä mainitaankin, että eihän se käyttö hitaammilla koneilla niin sujuvaa olekkaan. Näitä voisi jo yrittää ympätä sinne etusivulle tai esittelyosioon.

"Se toimii myös saumattomasti nykyisten laitteidesi, kuten kameroiden, tulostimien ja langattomien tai langallisten lisälaitteiden kanssa - ilman ajureiden asentelua."

Taas lupaillaan vähän liikoja. Itsellänikin tuossa tulostin joka ei inahdakkaan Ubuntun kanssa eikä kaverin järjestelmäkamerakaan tunnistunut vaikka kikkailujakin kokeiltiin. Ajureitakin voidaan joutua asentamaan ja useimmiten se on lähestulkoon välttämätöntä, että käyttökokemus on asiallinen. Näytönohjaimienkin kanssa suljettu ajuri on useimmiten suositeltavaa asentaa että homma toimii.

Lopputulemana voisi sanoa, että kannattanee välttää turhia superlatiiveja, myyntimiesten elkeitä ja pysyä kohtuuden rajoissa kun hehkutellaan käyttöjärjestelmää. SuperMahtavaaSeVaanToimii-mielikuvien maalailu sivustolla ampuu pian omaan nilkkaan kun käyttäjä ottaa ja asentaa sen Ubuntun ja sitten ne laitteet ei toimikkaan, Unity jumittaa kuin viimeistä päivää ja se ensimmäinen sovellusvalikoimasta asennettu sovellus kaatuu heti kättelyssä. Siinä vaiheessa on saatu yksi *** tyytymätön kokeilija joka sitten pääsee taas tarinoimaan niin tutuille kuin verkossakin kuinka Ubuntua kyllä kehutaan maasta taivaisiin, mutta sitten lupaukset ovatkin puuta heinää.

Sitten samainen käyttäjä päätyy foorumille avautumaan, missä sitten käyttäjät kertovatkin yhdessä kuorossa, että juurikin näin, tuo ja tuo ja tuo laite ei ihan säätämättä tässä Ubuntussa toimikkaan ja sinun koneesi nyt onkin jo sen verta iäkäs ettei tuo Unity varmaan hirveän hyvin toimi ja olisi kannattanut kokeilla Xubuntua ja tosiaan tuo 12.10 on aika epävakaa kaveri ja kaatuiluja esiiintyy aika tiheään jne.

Haen tällä nyt vain sitä, että ei lupailla liikoja, pistetään hyvin esille se, että Unity vaatii modernin tietokoneen yhteensopivalla raudalla toimiakseen hyvin, uusille käyttäjille suositellaan aina LTS-versiota ja puolivuotisjulkaisut eivät välttämättä ole läheskään niin vakaita ja toimivia kuin LTS-julkaisut, vanhemmille koneille suositellaan rinnaikkaisjulkaisuja jne. Ja siis niin, että nämä asiat avautuisivat käyttäjälle jo ennenkuin se ubuntu on asennettu tai tultu ongelmatopikkien kanssa foorumille ihmettelemään.

Varmasti pystytään tekemään neutraali, totuudenmukainen ja tarpeeksi infromoiva sanailu, mutta kuitenkin "haluttava" ja "kokeilemaan kannustava" vaikutelma joka sivulle ilman turhia superlatiiveja ja tyhjiä lupauksia?
Asus Maximux IV Hero | i5-4670K | Thermalright Archon SB-E | 2x4GB RipjawsX | GTX 970 4GB  | Samsung 128GB 840 Pro | Kingston 480GB SSDNow V300 | 2TB WD Green | Fractal Design Define R4 | Seasonic G-550 | Creative Sound Blaster Z |  Asus PB278Q | Win 8.1

Quantal

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 299
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #64 : 06.12.12 - klo:16.01 »
Hyviä pointteja. Kiitos niistä, korjailin jo suurimman osan järkevimmiksi.

Sivuston materiaalista kolmasosa on Ubuntu.comista, kolmasosa on omaa tuotostani ja kolmasosa on vanhalta Ubuntu-fi.org-sivustolta. Nykyisellä sivustolla kielenkäyttö on melko tönkköä eikä vetoa tavalliseen ihmiseen samalla tavalla kuin kansainvälisen Ubuntu-sivuston kieli. Metaforien luomisessa on menty ehkä liiankin pitkälle.

Omakirjoittamani teksti perustuu Ubuntu-kokemuksiini ja muualta verkosta saamaani tietoon. Olen melko tuore Ubuntun käyttäjä (kolme vuotta), mutta väitän, että tiedän jokapäiväisistä asioista enemmän kuin tarpeeksi.

Käytössäni on Ubuntu 12.10, joka pyörii Acer 8930G:ssä. Siinä on Intel Core 2 Duo P8200 -prosessori, 4 Gt keskusmuistia, 17,4" Full HD -näyttö ja Blu-Ray asema. Näppäimistön vieressä on kosketusnäytöllinen mediapalkki. Käytän tietokoneen kanssa kolmea eri Bluetooth-kuuloketta, joista kahta lisäksi joko USB:llä tai kuulokeliitännällä, kahta muistitikkua, kahta HP:n tulostinta, joista toista verkon yli ja Logitechin langatonta hiirtä. Kaikki toiminnot ovat minulla toimineet loistavasti ilman ylimääräisiä ajureita, pois lukien Nvidian ajurien asennus.

Vaikka totuus on ehdoton ja ainut tapa, on järjetöntä tuoda huonoja puolia esille etusivulla. Markkinointi menee niin, että ensin luodaan positiivisia, mutta totuudenmukaisia mielikuvia markkinoitavasta asiasta. Jos lukija saadaan kiinnostuneeksi, hänelle voidaan esittää myös negatiivisia puolia. Voi olla, että negatiiviset puolet on tuotu esille liian myöhään, mutta esittämäsi vastaus kysymykseen "Onko Ubuntu 12.04 LTS yhteensopiva laitteistoni kanssa?" on melko näkyvällä paikalla ja Esittely-sivuilla. Käyttöjärjestelmän vaihtaminen on niin iso urakka, että käyttäjä tutustuu todennäköisesti kaikkeen tarjolla olevaan tietoon.

Voin lisätä johonkin näkyvämmälle paikalle vielä listan järjestelmävaatimuksista. Vertailutaulukossa on jo nyt esitetty tärkeimpiä laitteistovaatimuksia.
VAIHDOIN NIMIMERKKIÄ
Läppäri: Acer Aspire 8930G - Intel Core 2 Duo P8400 @2,26GHz, Nvidia GeForce 9600M GT, 4GB DDR3, 320GB HDD ~ Ubuntu 12.04 LTS
Pöytäkone: Acer Aspire E360 - AMD Athlon 64 X2 3800+, ATI Radeon X1300 HM 512MB, 1GB DDR RAM, 250GB HDD ~ Windows 8
Puhelin: Nokia Lumia 9

Jyrge

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 60
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #65 : 06.12.12 - klo:20.54 »
http://ubuntufi.dev.zeip.eu/esittely/ominaisuudet

Tuota Turvallisuus-osiota saisi korjata. Puhetta virusvapaudesta ja siitä, ettei Linuxille ole yhtään viruksia saa muokata. Ei se nyt aivan näinkään mene, vaikka aktiivisesti leviäviä ei olekkaan.
« Viimeksi muokattu: 06.12.12 - klo:20.57 kirjoittanut Jyrge »

Storck

  • Vieras
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #66 : 06.12.12 - klo:22.19 »
Puhetta virusvapaudesta ja siitä, ettei Linuxille ole yhtään viruksia saa muokata. Ei se nyt aivan näinkään mene, vaikka aktiivisesti leviäviä ei olekkaan.

Näin se vaan menee. Onko kertoa joku Linux-virus?
Palvelimet on asia erikseen, kuten myös troijalaiset.

Quantal

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 299
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #67 : 06.12.12 - klo:22.49 »
Tieto perustuu tämän hetkiseen tilanteeseen Linux-viruksista. Näilläkin sivuilla kiistetään niiden olemassaolo. Nyt puhutaan siitä, onko virustentorjuntaan tarvetta, ei siitä, olisiko virusten luominen mahdollista.
VAIHDOIN NIMIMERKKIÄ
Läppäri: Acer Aspire 8930G - Intel Core 2 Duo P8400 @2,26GHz, Nvidia GeForce 9600M GT, 4GB DDR3, 320GB HDD ~ Ubuntu 12.04 LTS
Pöytäkone: Acer Aspire E360 - AMD Athlon 64 X2 3800+, ATI Radeon X1300 HM 512MB, 1GB DDR RAM, 250GB HDD ~ Windows 8
Puhelin: Nokia Lumia 9

Storck

  • Vieras
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #68 : 06.12.12 - klo:23.54 »
Onko Linuxin työpöydissä leviäviä viruksia olemassa?

Jos niin viruksen nimi?

Spekulaatiot pois.

mrl586

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4638
    • Profiili

matsukan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2152
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #70 : 07.12.12 - klo:10.22 »
Jos tuosta listasta poistaa kaikki kahta vuotta vanhemmat uhkat niin jäljelle ei jää juuri yhtään.


http://www.theregister.co.uk/2012/11/21/powerful_linux_rootkit/

Esim tämäkin on suunniteltu tietylle kernel version ja tietyn linux distron paketille.
Pohjois-pohjanmaa
-- motto:  backupin tarve huomataan aina liian myöhään

Jyrge

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 60
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #71 : 07.12.12 - klo:16.08 »
No voi herranjestas. Ei voi olla kauhean kamala asia, jos nyt sanoin, että tuota kohtaa voi hiukan tarkentaa. Voisi esimerkiksi sanoa näin, että Linuxille ei ole aktiivisesti leviäviä viruksia tällä hetkellä, joten virustentorjuntaohjelmalle ei ole normaalissa käytössä tarvetta. Tuossa sanotaan ihan selvästi että "Linuxille ei ole olemassa yhtään virusta.", mikä nyt ei aivan pidä paikkaansa, koska niitä tosin on aikojen saatossa ollut.

Toivottavasti kukaan ei vedä täyttä pussillista herneitä nenään tästä kirjoituksesta, ainakin toivon näin. Yhden tai kahden nyt voi aina välillä vetää ;).

Quantal

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 299
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #72 : 07.12.12 - klo:18.21 »
Tuossa sanotaan ihan selvästi että "Linuxille ei ole olemassa yhtään virusta.", mikä nyt ei aivan pidä paikkaansa, koska niitä tosin on aikojen saatossa ollut.

Millä sivulla tuo on? Tarkistan, tulisiko sitä muuttaa. Ainakin Usein kysyttyä -sivuilla sävy on huomattavasti maltillisempaa:

"Onko Ubuntu turvallinen?

Ubuntu on erittäin turvallinen, sillä Windowsille tai Macille suunnitellut virukset eivät kykene iskemään Ubuntuun. Ubuntussa ei siis tarvita virustentorjuntaohjelmaa tai palomuuria. Palomuurikin tosin Ubuntusta löytyy, jos sille tarvetta löytyy. Ubuntua ja muita Linux-jakeluita suositellaankin esimerkiksi pankkiasioiden hoitamiseen.

Tervettä järkeä pitää silti käyttää."
VAIHDOIN NIMIMERKKIÄ
Läppäri: Acer Aspire 8930G - Intel Core 2 Duo P8400 @2,26GHz, Nvidia GeForce 9600M GT, 4GB DDR3, 320GB HDD ~ Ubuntu 12.04 LTS
Pöytäkone: Acer Aspire E360 - AMD Athlon 64 X2 3800+, ATI Radeon X1300 HM 512MB, 1GB DDR RAM, 250GB HDD ~ Windows 8
Puhelin: Nokia Lumia 9

Eesaurus

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3454
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #73 : 07.12.12 - klo:21.46 »
No voi herranjestas. Ei voi olla kauhean kamala asia, jos nyt sanoin, että tuota kohtaa voi hiukan tarkentaa. Voisi esimerkiksi sanoa näin, että Linuxille ei ole aktiivisesti leviäviä viruksia tällä hetkellä, joten virustentorjuntaohjelmalle ei ole normaalissa käytössä tarvetta. Tuossa sanotaan ihan selvästi että "Linuxille ei ole olemassa yhtään virusta.", mikä nyt ei aivan pidä paikkaansa, koska niitä tosin on aikojen saatossa ollut.

Toivottavasti kukaan ei vedä täyttä pussillista herneitä nenään tästä kirjoituksesta, ainakin toivon näin. Yhden tai kahden nyt voi aina välillä vetää ;).

Tuskin on kukaan ottanut herneitä tähänkään mennessä.

Minusta viruksettomuus Ubuntusta/Linuxista puhuttaessa on ihan realistista, koska käytännössähän niin on. Varsinkin, kun kysymys on ikään kuin "mainospuheesta". Ei sillä ole mitään merkitystä, jos joskus on jossain joku virus ollut.

LISÄYS: Ok, sanamuotoa voisi tarkistaa. Ehkä voisi sanoa tyyliin "Ei ole aktiivisia viruksia" tjs...
« Viimeksi muokattu: 07.12.12 - klo:22.02 kirjoittanut Eesaurus »

Jyrge

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 60
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #74 : 07.12.12 - klo:22.01 »
Tuossa sanotaan ihan selvästi että "Linuxille ei ole olemassa yhtään virusta.", mikä nyt ei aivan pidä paikkaansa, koska niitä tosin on aikojen saatossa ollut.

Millä sivulla tuo on? Tarkistan, tulisiko sitä muuttaa. Ainakin Usein kysyttyä -sivuilla sävy on huomattavasti maltillisempaa:


Tuo on juurikin tuolla ominaisuudet-sivun turvallisuus osiossa.

No voi herranjestas. Ei voi olla kauhean kamala asia, jos nyt sanoin, että tuota kohtaa voi hiukan tarkentaa. Voisi esimerkiksi sanoa näin, että Linuxille ei ole aktiivisesti leviäviä viruksia tällä hetkellä, joten virustentorjuntaohjelmalle ei ole normaalissa käytössä tarvetta. Tuossa sanotaan ihan selvästi että "Linuxille ei ole olemassa yhtään virusta.", mikä nyt ei aivan pidä paikkaansa, koska niitä tosin on aikojen saatossa ollut.

Toivottavasti kukaan ei vedä täyttä pussillista herneitä nenään tästä kirjoituksesta, ainakin toivon näin. Yhden tai kahden nyt voi aina välillä vetää ;).
Minusta viruksettomuus Ubuntusta/Linuxista puhuttaessa on ihan realistista, koska käytännössähän niin on. Varsinkin, kun kysymys on ikään kuin "mainospuheesta". Ei sillä ole mitään merkitystä, jos joskus on jossain joku virus ollut.

Niin, no tuo käytännössä-sana olisi varmaankin ihan hyvä mainita sivuilla. Ei mainospuheessa nyt kuitenkaan aleta kaikkia faktoja ja negatiivisia puolia listaamaan; sitä nyt tuskin kukaan lähtisi (toivon mukaan ;)) edes suunnittelemaan. Kyllähän sitä omaa pitää aina tietenkin kehua; kohtuus kuitenkin kaikessa :).

CoReD

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 138
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #75 : 08.12.12 - klo:12.55 »
Kaikki toiminnot ovat minulla toimineet loistavasti ilman ylimääräisiä ajureita, pois lukien Nvidian ajurien asennus.

Vaikka totuus on ehdoton ja ainut tapa, on järjetöntä tuoda huonoja puolia esille etusivulla. Markkinointi menee niin, että ensin luodaan positiivisia, mutta totuudenmukaisia mielikuvia markkinoitavasta asiasta. Jos lukija saadaan kiinnostuneeksi, hänelle voidaan esittää myös negatiivisia puolia.

Meillä Ubuntun/muiden distrojen käyttäjillä on se yleinen ongelma, että jos jokin toimii omalla koneella/omalla laitteistolla/omien oheislaitteiden kanssa moitteettomasti niin se on sitten se sitten se "totuus" ja sitten ihmetellään silmät pyöreinä kun kaverin koneella ei toimikkaan. Tässä on se perustavanlaatuinen ongelma, että ensin kehutaan ja kerrotaan miten kaikki on helppoa ja vaivatonta ja sitten saadaan se tuttava/satunnainen lukija kokeilemaan ja kaikki ei menekkään putkeen ja syntyy se tyytymätön kokeilija jolle on sitten turha enää jälkikäteen mennä sanomaan, että no joo, ei se varmaan sulla sitten niin hyvin toimikkaan, mutta kyllä mulla toimii. Jäi sitten siihen ne kokeilut siltä kaverilta - mahdollisesti loppuiäksi.

Meitä käyttäjiä, Ubuntua/Canonicalia/Linuxia ei sinällään juuri hyödytä se, että saadaan joku satunnainen tyyppi "koukutettua" kun "tuotteesta" ei peritä "maksua". Hyötyä alkaa syntymään vasta sitten kun "tuotteen" hankkinut tyyppi toteaa että tuote on luvatunlainen ja jatkaa sen käyttämistä. Asiakas jolle on "myyty sika säkissä" on se pahin mahdollinen asiakas jonka voi hankkia, koska nämä tuppaavat kertomaan kaikille kuinka häntä on "kusetettu" ja "myyty" se "sika säkissä". Tämä ei ole Ubuntun ja käyttäjien kannalta missään tapauksessa hyvä tai haluttava asia, vaikka kuinka ajateltaisiin markkinoinnin pohjalta. Yleensä kun markkinointi pohjautuu siihen, että kunhan se tuote saadaan kertaallen myydyksi niin se on sillä selvä, rahat on saatu ja ehkä joukkoon mahtui muutama tyytyväinenkin asiakas, mutta sillä sama, kyllä potentiaalisia ostajia on maailma täynnä.

5min lukutuokio foorumilla kertoo jokaiselle, että:

A) Ubuntu ei toimi kaikkien oheislaitteiden kanssa - edes säätämällä
B) Ubuntu ei toimi kaikissa tietokoneissa - ainakaan moitteettomasti
C) Ubuntu kaatuilee/jumittelee siinä missä Windowskin jos yhteensopivuus raudan kanssa ei ole kohdallaan, käytössä on vähän epävakaampaa pakettia tai kone on yksinkertaisesti turhan tehoton Ubuntulle
D) Asennus ei ole aina täysin ongelmatonta
E) jne. jne. jne.

Käyttöjärjestelmän vaihtaminen peruskäyttäjälle on tosiaankin niin suuri operaatio, että jos se menee reisille jo alkumetreillä niin käyttäjä ei ole taatusti tyytyväinen, ei jatka Ubuntun käyttöä eikä varmasti kehu Ubuntua tutuillekkaan.

Negatiivisia asioita ei toki pidä, eikä kannata tuoda esille etusivulla, mutta ei tässä voida luoda absoluuttisia totuuksia "kytke oheislaitteesi kiinni ja olet valmis - vaivattomasti" tyylisesti kun me kaikki tiedämme että se ei pidä paikkaansa.

Yhtälailla viruskeskustelussakin me kyllä tiedämme, että tällä hetkellä linuxille ei ole aktiivisia, leviäviä viruksia. Mutta mikään ei takaa sitä, etteikö tälläistä virusta luotaisi vaikkapa seuraavan 3kk sisään. Haavoittuvuuksia on löytynyt ja löytyy varmasti jatkossakin kernelitasolta saakka ja tälläkin foorumilla on tehty selväksi, että tuntemattomista lähteistä asennetut ohjelmistot ovat ihan yhtä suuri tietoturvariski kuin latailla sinne windows-koneelle ilmaisia hymiöpaketteja.

Toistan itseäni, mutta varmasti pystytään tekemään neutraali, totuudenmukainen ja tarpeeksi infromoiva sanailu, mutta kuitenkin "haluttava" ja "kokeilemaan kannustava" vaikutelma joka sivulle ilman turhia superlatiiveja ja tyhjiä lupauksia?

"Ubuntu tukee suurta valikoimaa oheislaitteita" - "Ubuntu on tehty ottamaan kaikki hyöty irti uusista, moderneista  tietokoneista, mutta se toimii myös vanhemmilla laitteita. Suosittelemme kuitenkin vanhemmille koneille kevyempää rinnakkaisjulkaisua" - "Suurin osa oheislaitteista toimii ilman erikseen asennettavaa ajuria, mutta jotkin laitteet voivat vaatia ajurin asentamisen pakettivarastoista" - "Ubuntulle ei ole tällä hetkellä aktiivisesti leviäviä viruksia ja erilliselle virustorjunnalle ei ole täten välttämätöntä tarvetta. Nopeat tietoturvapäivitykset takaavat sen, että järjestelmän turvallisuus on jatkuvasti parhaalla mahdollisella tasolla" - "Modernilla, hyvin tuetulla laitteistolla Ubuntu on todella nopea ja vakaa käyttöjärjestelmä." - "Pitkän tuen julkaisut ovat pääsääntöisesti erittäin vakaita, mutta puolivuotisjulkaisujen kanssa voi esiintyä ajoittaisia ongelmia vakaudessa ja suorituskyvyssä"

Tuodaan niitä Ubuntun hyviä puolia esille, mutta pakotetaan samalla lukija ajattelemaan onko se kone moderni, olisiko rinnakaisjulkaisu parempi vaihtoehto jne. Samalla lukija hyväksyy sen, että jaahas voi olla että joudun asentamaan jotain ajureita että kaikki toimii. Nyt ei ole viruksia, mutta niitä saattaa joskus tulevaisuudessa olla. Pitäisiköhän minun kokeilla ensin tuota Live-CD:tä ennenkuin asennan kovalevylle. Haluan tämän uusimman julkaisun, mutta sen kanssa voi ilmetä jotain ongelmia.

Sitten kun niitä ongelmia esiintyy, ei olla heti heittämässä ubuntun asennuslevyä roskiin vaan todetaan että aivan, tästähän mainittiinkin siellä kotisivuilla, taidankin käydä foorumilla kysäisemässä mitä pitäisi tehdä.

Ehkä satunnaisten kokeilijoiden määrä ei ole niin suuri, mutta näin jokainen kokeilija hyväksyy jo asennettaessa sen, että tämä ei välttämättä toimi heti asennuksen jälkeen niin hyvin kuin kuvailtiin tai ehkä se rinnakkaisjakelu olisikin ollut parempi vaihtoehto. Puolivoittoa jo sen puolesta että käyttäjä on valmis kohtaamaan jonkin ongelman ja halukas ratkaisemaan sen -> pitkässä juoksussa paljon parempi tilanne ja enemmän tyytyväisiä kokeilijoita niiden "petettyjen" sijaan.
Asus Maximux IV Hero | i5-4670K | Thermalright Archon SB-E | 2x4GB RipjawsX | GTX 970 4GB  | Samsung 128GB 840 Pro | Kingston 480GB SSDNow V300 | 2TB WD Green | Fractal Design Define R4 | Seasonic G-550 | Creative Sound Blaster Z |  Asus PB278Q | Win 8.1

vartsu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 506
  • Kyllä, hankin joskus elämän... apt-get a life ...
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #76 : 08.12.12 - klo:13.15 »
Toinen mikä alkaa olemaan potaskaa on tuo että Ubuntu toimii vanhemmissa koneissa.
Tosiasia on se että ei toimi. Esim tuossa yhteenkoneeseen testattiin Ubuntua niin ei jaksa pyörittää, win8 toimii loistavasti??
Ja ei, lubuntu tai muu karsittu pöytä ei ole vaihtoehto. Toiseksi ihmettelen suuresti Ubuntun kerneli valintaa, prossun pitää tukea pae ominaisuutta 32-bittisessä versiossa. Toki onhan se jo melko vanhoja koneita jotka ei niitä tue (P4 aikakausi)
mutta kuitenkin, niissä koneissa juuri ei enää windowsit toimi kunnolla jollei lasketa XP:tä ja sinne olisi kiva tunkea jotain muuta :)

Voisi sanoa että koneen täytyy olla uudempi kuin 2008 jotta Ubuntu toimii siinä.
Tuohon virus touhuun en sano muuta kun että onhan niitä kaikille olemassa tosin Linux on kuitenkin PC puolella turvallisempi valinta kuin Windows. Puhelin puolella mennäänkin sitten ihan toisinpäin. Järjenkäyttö sallittua käytti sitten Linuxia tai Windowsia. Tästä nyt kannata sotaa tehdä :)
Nyt mennään läppärillä: Hp DV6-6108US
Tulossa jotain muuta...

Heikki Ketoharju

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 716
  • Tee enemmän, harmittaa vähemmän!
    • Profiili
    • heikki.ketoharju.info
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #77 : 09.12.12 - klo:14.22 »
Moi!

Vastaan ihan nopeasti tässä kiireessä, mutta palaan ehkä illemmalla tarkemmin asiaan.

Minä olen kirjoittanut jonkin verran tekstiä tuonne uusille sivuille, ja on olemassa kaksi ongelmallista suuntaa, joihin teksti voi mennä:

1) Sävy on liian amerikkalainen: superlatiiveja on liian paljon ja kaikkea kehutaan enemmän kuin meillä päin on tapana. Seuraus: lukija ei usko lukemaansa
2) Sävy on sama kuin vanhoilla Ubuntu Suomen sivuilla: lauseisiin on ahdettu kaikki eri vaihtoehdot ja ratkaisuehdotukset, mitä eri ihmiset on sanoneet, ja tuloksena on kummallista jargonia, jonka viesti jää epäselväksi. (Tyyliin: Ubuntu toimii myös vanhemmilla koneilla, mutta se ei oikein toimi ja siksi suosittelemme rinnakkaisversioita, joissa tosin voi ilmetä ongelmia.). Seuraus: lukija ei osaa tehdä lukemansa perusteella mitään järkeviä päätöksiä.

Tuolla sivuilla olevan tekstin pitäisi olla todenmukaista, mutta samalla sen kuitenkin pitäisi ohjata lukija tekemään järkeviä valintoja sen suhteen, mitä koneelleen asentaa ja miten Ubuntua kokeilee. Minä olen yrittänyt ennenkaikkea tehdä tekstistä luettavampaa, karsia liian monimutkaisia lauseita ja muuttaa kummallisia sanajärjestyksiä järkevämmiksi. Samalla olen koettanut ottaa rankimpia ylilyöntejä pois.

Vielä lyhyt kysymys: Quantal, hoidatko sinä nyt tuota sivuston siirtoa? Mikä sen aikataulu on, ja missä projekti on tällä hetkellä menossa?
-
Minä kirjoittelen suomenkielisiä ohjeita Linux-musiikintekoon:
http://linux.fi/wiki/Musiikinteko_Linuxilla
-
Kansainvälinen Linux-audio -wiki, sovellusluettelo ja äänikorttitietokanta:
http://wiki.linuxaudio.org

matsukan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2152
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #78 : 09.12.12 - klo:14.53 »
"Voisi sanoa että koneen täytyy olla uudempi kuin 2008 jotta Ubuntu toimii siinä. "

Itse olen eri mieltä tästä, asensin 12.10 P4 1G koneeseen jossa se pyörii mukavasti. Tämä on varmasti vanhempi kuin 2008, pikemminkin jotakin 2004 - 2005 vuosimallia.
Pohjois-pohjanmaa
-- motto:  backupin tarve huomataan aina liian myöhään

vartsu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 506
  • Kyllä, hankin joskus elämän... apt-get a life ...
    • Profiili
Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« Vastaus #79 : 09.12.12 - klo:21.07 »
"Voisi sanoa että koneen täytyy olla uudempi kuin 2008 jotta Ubuntu toimii siinä. "

Itse olen eri mieltä tästä, asensin 12.10 P4 1G koneeseen jossa se pyörii mukavasti. Tämä on varmasti vanhempi kuin 2008, pikemminkin jotakin 2004 - 2005 vuosimallia.

Ubuntun?
Prossu tukee pae:a?

Entäs jollei tue? esim jotkut kannettavat samalta ajalta.
Nyt mennään läppärillä: Hp DV6-6108US
Tulossa jotain muuta...