Kaikki toiminnot ovat minulla toimineet loistavasti ilman ylimääräisiä ajureita, pois lukien Nvidian ajurien asennus.
Vaikka totuus on ehdoton ja ainut tapa, on järjetöntä tuoda huonoja puolia esille etusivulla. Markkinointi menee niin, että ensin luodaan positiivisia, mutta totuudenmukaisia mielikuvia markkinoitavasta asiasta. Jos lukija saadaan kiinnostuneeksi, hänelle voidaan esittää myös negatiivisia puolia.
Meillä Ubuntun/muiden distrojen käyttäjillä on se yleinen ongelma, että jos jokin toimii omalla koneella/omalla laitteistolla/omien oheislaitteiden kanssa moitteettomasti niin se on sitten se sitten se "totuus" ja sitten ihmetellään silmät pyöreinä kun kaverin koneella ei toimikkaan. Tässä on se perustavanlaatuinen ongelma, että ensin kehutaan ja kerrotaan miten kaikki on helppoa ja vaivatonta ja sitten saadaan se tuttava/satunnainen lukija kokeilemaan ja kaikki ei menekkään putkeen ja syntyy se tyytymätön kokeilija jolle on sitten turha enää jälkikäteen mennä sanomaan, että no joo, ei se varmaan sulla sitten niin hyvin toimikkaan, mutta kyllä mulla toimii. Jäi sitten siihen ne kokeilut siltä kaverilta - mahdollisesti loppuiäksi.
Meitä käyttäjiä, Ubuntua/Canonicalia/Linuxia ei sinällään juuri hyödytä se, että saadaan joku satunnainen tyyppi "koukutettua" kun "tuotteesta" ei peritä "maksua". Hyötyä alkaa syntymään vasta sitten kun "tuotteen" hankkinut tyyppi toteaa että tuote on luvatunlainen ja jatkaa sen käyttämistä. Asiakas jolle on "myyty sika säkissä" on se pahin mahdollinen asiakas jonka voi hankkia, koska nämä tuppaavat kertomaan kaikille kuinka häntä on "kusetettu" ja "myyty" se "sika säkissä". Tämä ei ole Ubuntun ja käyttäjien kannalta missään tapauksessa hyvä tai haluttava asia, vaikka kuinka ajateltaisiin markkinoinnin pohjalta. Yleensä kun markkinointi pohjautuu siihen, että kunhan se tuote saadaan kertaallen myydyksi niin se on sillä selvä, rahat on saatu ja ehkä joukkoon mahtui muutama tyytyväinenkin asiakas, mutta sillä sama, kyllä potentiaalisia ostajia on maailma täynnä.
5min lukutuokio foorumilla kertoo jokaiselle, että:
A) Ubuntu ei toimi kaikkien oheislaitteiden kanssa - edes säätämällä
B) Ubuntu ei toimi kaikissa tietokoneissa - ainakaan moitteettomasti
C) Ubuntu kaatuilee/jumittelee siinä missä Windowskin jos yhteensopivuus raudan kanssa ei ole kohdallaan, käytössä on vähän epävakaampaa pakettia tai kone on yksinkertaisesti turhan tehoton Ubuntulle
D) Asennus ei ole aina täysin ongelmatonta
E) jne. jne. jne.
Käyttöjärjestelmän vaihtaminen peruskäyttäjälle on tosiaankin niin suuri operaatio, että jos se menee reisille jo alkumetreillä niin käyttäjä ei ole taatusti tyytyväinen, ei jatka Ubuntun käyttöä eikä varmasti kehu Ubuntua tutuillekkaan.
Negatiivisia asioita ei toki pidä, eikä kannata tuoda esille etusivulla, mutta ei tässä voida luoda absoluuttisia totuuksia "kytke oheislaitteesi kiinni ja olet valmis - vaivattomasti" tyylisesti kun me kaikki tiedämme että se ei pidä paikkaansa.
Yhtälailla viruskeskustelussakin me kyllä tiedämme, että
tällä hetkellä linuxille ei ole aktiivisia, leviäviä viruksia. Mutta mikään ei takaa sitä, etteikö tälläistä virusta luotaisi vaikkapa seuraavan 3kk sisään. Haavoittuvuuksia on löytynyt ja löytyy varmasti jatkossakin kernelitasolta saakka ja tälläkin foorumilla on tehty selväksi, että tuntemattomista lähteistä asennetut ohjelmistot ovat ihan yhtä suuri tietoturvariski kuin latailla sinne windows-koneelle ilmaisia hymiöpaketteja.
Toistan itseäni, mutta varmasti pystytään tekemään neutraali, totuudenmukainen ja tarpeeksi infromoiva sanailu, mutta kuitenkin "haluttava" ja "kokeilemaan kannustava" vaikutelma joka sivulle ilman turhia superlatiiveja ja tyhjiä lupauksia?
"Ubuntu tukee
suurta valikoimaa oheislaitteita" - "Ubuntu on tehty ottamaan kaikki hyöty irti
uusista, moderneista tietokoneista, mutta se toimii myös vanhemmilla laitteita. Suosittelemme kuitenkin vanhemmille koneille kevyempää rinnakkaisjulkaisua" - "
Suurin osa oheislaitteista toimii ilman erikseen asennettavaa ajuria, mutta jotkin laitteet voivat vaatia ajurin asentamisen pakettivarastoista" - "Ubuntulle ei ole
tällä hetkellä aktiivisesti leviäviä viruksia ja erilliselle virustorjunnalle ei ole täten välttämätöntä tarvetta. Nopeat tietoturvapäivitykset takaavat sen, että järjestelmän turvallisuus on jatkuvasti parhaalla mahdollisella tasolla" - "
Modernilla, hyvin tuetulla laitteistolla Ubuntu on todella nopea ja vakaa käyttöjärjestelmä." - "Pitkän tuen julkaisut ovat
pääsääntöisesti erittäin vakaita, mutta
puolivuotisjulkaisujen kanssa
voi esiintyä ajoittaisia ongelmia vakaudessa ja suorituskyvyssä"
Tuodaan niitä Ubuntun hyviä puolia esille, mutta pakotetaan samalla lukija
ajattelemaan onko se kone moderni, olisiko rinnakaisjulkaisu parempi vaihtoehto jne. Samalla lukija hyväksyy sen, että jaahas voi olla että joudun asentamaan jotain ajureita että kaikki toimii. Nyt ei ole viruksia, mutta niitä saattaa joskus tulevaisuudessa olla. Pitäisiköhän minun kokeilla ensin tuota Live-CD:tä ennenkuin asennan kovalevylle. Haluan tämän uusimman julkaisun, mutta sen kanssa voi ilmetä jotain ongelmia.
Sitten kun niitä ongelmia esiintyy, ei olla heti heittämässä ubuntun asennuslevyä roskiin vaan todetaan että aivan, tästähän mainittiinkin siellä kotisivuilla, taidankin käydä foorumilla kysäisemässä mitä pitäisi tehdä.
Ehkä satunnaisten kokeilijoiden määrä ei ole niin suuri, mutta näin jokainen kokeilija hyväksyy jo asennettaessa sen, että tämä ei välttämättä toimi heti asennuksen jälkeen niin hyvin kuin kuvailtiin tai ehkä se rinnakkaisjakelu olisikin ollut parempi vaihtoehto. Puolivoittoa jo sen puolesta että käyttäjä on valmis kohtaamaan jonkin ongelman ja halukas ratkaisemaan sen -> pitkässä juoksussa paljon parempi tilanne ja enemmän tyytyväisiä kokeilijoita niiden "petettyjen" sijaan.