Tuntuu kovasti kasautuneen näitä eri käyttöjärjestelmien julkaisuja tähän syksylle. Noh, Fedorasta tulee uutta versiota myös. Fedora 8 tarjoaa melko pitkälle sitä samaa kuin aikaisemmatkin Fedorat, mutta uudemmilla ohjelmilla toki.
Huomionarvoisia nyt mieleen tulevia uudistuksia ovat minusta:
Pulseaudio, eli ESoundin seuraajaksi kehitetty ääniserveri, joka mahdollistaa aiempaa paljon monipuolisemmat kontollit äänivirtojen hallintaan. Äänenvoimakkuuksia voi säätää sovelluskohtaisesti ja äänivirtoja voi uudelleenohjata "lennosta" eri kohteille. Pulseaudio on vielä aika aikaisessa kehitysvaiheessa, tällä hetkellä lähinnä itse perusta on kohtuullisen valmis, mutta järjestelmän tarjoamaa potentiaalia ei vielä hyödynnetä täysin. Pulseaudion päälle olisi tarkoitus rakentaa ikäänkuin älykäs äänijärjestelmä, joka esimerkiksi Ekigaan puhelun tullessa vaimentaa muut ohjelmat ja ohjaa puheet oikealle laitteelle. Tällä hetkellä tarjolla on kuitenkin lähinnä käsin säätäminen mukana tulevan työkalun avulla.
IcedTea taasen on Sunin Javan vapautuneista osista ja niiden aukkoja paikkaavista muista vapaista komponenteita rakennettu javaympäristö, jolla muun muassa useimpien web-applettien pitäisi toimia melko ongelmitta. IcedTeassa ei vielä ole äänirajapintaa ja ainakin joitain salausalgoritmeja on jätetty pois.
Fedoran Network-manager ei toki sinänsä ole mitään hirveän uutta, mutta käytössä kuitenkin on versio 0.7.0, jonka kehittäjät väittävät olevan aiempia versioita selvästi parempi. Itselläni ei langatonta verkkoa ole, joten testaamaan en ole kyennyt.
Käyttäjälle näkyvä uudistus on Fedora 8:ssa Gnomessa oletuksena käyttöön tullut Nodoka -teema, joka tuo jakeluun omaa ilmettä hieman aiemmin käytettyä Clearlooks -teemaa enemmän. Itse ehkä enemmän pidän Clearlooksista, mutta ei tuo Nodokakaan huono ole. Muuten grafiikoiden puolesta jakelun tilanne ei näyttänyt aluksi ollenkaan niin hyvältä kuin aiemmin, Fedora Core 5:n, 6:n ja Fedora 7:n grafiikoista vastanneen artistin poistuttua Red Hatin palveluksesta. Fedora 8:n grafiikat ovat käyttäjäyhteisön tekemiä, ja vaikka Fedora 7:n komeat vuoristomaisemat vaihtuvatkin simppelimpään abstraktiin kaariviivahärveliin, on tulos minusta oikein onnistunut. Paljon heikommalta tilanne näytti vielä kesällä.
Paljon siis uutta ja hieman kokeellista ominaisuutta tuonne on saatu taas käyttöön. Fedora Projectilta on yleensä liiennyt aika vähän myötätuntoa suljettuja tai vanhentuneita tekniikoita kohtaan, minkä sijaan jakelussa painotettaan usein vapaita, "tulevaisuuden" tekniikoita. Ongelmia näistä aina joskus tulee, mutta itse ainakin koen mielenkiintoiseksi mahdollisuuden päästä testaamaan näitä Fedora 8:ssakin tulevia uusia ohjelmia, joiden kehityksessä sitten voin ehkä auttaa lähettämällä bugiraportteja. Ja vaikka niissä varmaan bugeja onkin, niin yleensä löytyy myös oikeasti hyviä ominaisuuksia.
8.11.2007 pitäisi julkistus olla, eli tasan kahden viikon päästä. Fedoran julkaisuilla toisaalta on ollut perinteenä myöhästyä viime hetkillä viikolla tai parilla, joten ainakin itse suhtaudun hyvin varauksella tuohon ilmoitettuun julkaisupäivään. Toisaalta Fedora 8 on jo oikein hyvällä mallilla, joten toivon tässä, että tällä kertaa saataisiin jakelu aikataulun mukaisesti käyttöön.