Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: 1 ... 128 129 [130] 131
2581
Käynnistysnopeudeussa ei juuri eroja toisessa osiossa olevaan Minttiin verrattuna eli ei erityisen nopea ainakaan minun koneellani. Lisäksi yksi kiusallinen juttu havaittu mm. selaimen lisäosien asennuksessa. Lisäosissa ei FF-selaimen uudelleen käynnistyksen jälkeen näkynyt IcedTea pluginia. Buuttasin koneen ja avasin selaimen ja vasta sitten näkyi. Tämä aiheuttaa ilmeisesti täysin turhaa työtä. Java-testeissä FF:stä kuitenkin ilmoitettiin että java toimii..

Itselläni ei ole javaa ollenkaan. Harva sivu vaatii sitä nykyään. Ehkä olen hieman vainoharhainen. Miten olisi aito java http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jre6-downloads-1637595.html
bootchart ei nopeuta boottia vaan kerto tilastotietoa käynnistyksen kestosta. Hyödyllinen jos kiinnostaa selvittää mihin se aika kuluu.

2582
Finnish Remix levyä en ole kokeillut. Jos nettiä ei ole tai on hidas mokkula niin sitten kannattaa asentaa englanninkielisenä. Päivitykset kannattaa jätää myös väliin. Kyllä ne suomenkielen paketit voi asentaa myöhemminkin.

Olenko ymmärtänyt oikein, että koneessa ei käynnisty nyt Windows eikä Linux?

chroot tarkoittaa sitä, että päästään toiseen systeemin 'sisälle' toisesta systeemistä. Silloin voi käyttää paketinhallintaa (päivitykset) ja muitakin työkaluja. Esim Gentoo systeemi asenneteaan chrootin alla lähes kokonaan. kernelin kääntämistä ja grunin asennusta myöten.

tuossa linkki Gentoon asennusoppaaseen http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-amd64.xml?part=1&chap=6

chrootin alla siis voi asentaa grubin uudestaan tai jopa vaihtaa käynnistys lataajaa apt-get purge nykyinen lataaja ja sitten apt-get install uusi lataaja... mutta luulen että update-grub voi riittää.

Outoa, että grub ei asentunut oikein, kun koneessa vain yksi levy. Ehkä vika on siinä, että /dev/sda2 alkaa
sektorista 473482800 ja on siten fyysisesti levyn lopussa... Itse osioin aina niin, että yksi primääri ja loput loogiselle osiolle. Sitten levyt menevät sda1, sda5, sda6... tälle on oma historiallinen syy..

Eli grub voi nähdä levyt hieman toisin.. kun ei kerta suostu toimimaan.


2583
kyllä apt-get sen päivityksen tekee, jos graafinen kikkare ei ole ajan tasalla..

2584
Koetitko käynnistää Ubuntun asennus CD:ltä? Tuossa on kai joku valmistajan "piilolevy" joka sisältää Windowssin asennus median? Mutta ei sen pitäisi haitata. Itse tykkään enempi vanhasta Grubista kuin Grub2. Kai kurkkasit myös /etc/fstab ja /boot/grub asetuksia.

Jos ei edes Grub käynnisty ja ei pääse sen komentoihin käsiksi, niin ainoa vaihtoehto korjata Grub on tehdä se chrootin alla. Tuossa kuukkelilla löytynyt ohje http://karuppuswamy.com/wordpress/2010/06/02/how-to-chroot-to-ubuntu-using-live-cd-to-fix-grub-rescue-prompt/

Helpompi tapa korjata grub on tietysti jos saat asennusmedialla systeemin käyntiin.

2585

Heti ensimmäiseksi kokeilemaan 12.04:n CD:ltä komentoa "ls -l /dev/device", mutta sepä tuottikin tuloksen "No susch file or directory"! Uskaltaisikohan sitten suoraan kokeilla tuollaista komentoa tuolta sivulta kuin "dd if=/boot/boot.0300 of=/dev/hda bs=446 count=1"? Kun lilo kuitenkin on - oikeastaan sda:ssa.

Tai voisinko sittenkin luoda tuo Windowsin asennuslevyn, ja sieltä tuo bootrepair-toiminto? Tuntisin olevani varmemmalla pohjalla.

ML

Lilo tekee varmuuskopion mbr:stä. dd if=/boot/boot.0300 of=/dev/hda bs=446 count=1
on yksi tapa palluttaa mbr alkuperäiseksi. Ohje on vanhentunut. Nykyään laitetunnus on /dev/sda mbr:lle.
Mutta tuo pieni koodinpätkä oikeastaan sisältää vain tiedon, missä varsinainen lataaja on. Tärkeitä bittejä kuitenkin, sillä muuten kone ei käynnisty. Vanhasta koneesta voi katsoa onko konkat pullistuneet tai vuotaneet. Uudessa levyssä tuskin vikaa on, mutta ei ne emolevyt loputtomiin kestä. Omassa historiassani on vähän levyrikkoja, mutta emoja hajonnut useita. Jos emo on rikki tuurilla löytää "kierrätyksestä" vastaavan tilalle. Muuten uusi kone.


2586
Pitääkö toorax olla tikulla? Eikös grub2 osaa jo käynnistää levykuvasta kovalevyltä.
Itsekin olen saanut käynistyviä tikkuja aikaiseksi vaihtelevalla menestyksellä.
Joku Ubuntu 9.? 32bit toimi kohtuullisesti. Nykyjakelut alkavat olla
tikulla liian hitaita.  Jo muutaman paketin asennus/päivitys kestää kauan.
USB 3 toki auttaa, mutta ei vielä täällä käytössä.

Siinä on iso ero pistääkö kokonaisen DVD-levyn tikulle vai SSD levylle..

Parted osaa GPT  osiotaulun. Ei kyllä kokeiltu vielä kun en omista 2T levyä

2587
Mihin tarvitaan Gentoo tikku? Itse olen asentanut Gentoon aina Ubuntun tai vastaavalla CD:llä. Gentoo on siitä kiva, että se ei tarvitse mitään asennuslevyä. Itse olen asentanut sen aina chrootin alla. Etänäkin toki voi. Toki Gentoon voi tikulle asentaa, mutta en oikein näe järkeä siinä. Voi stage3 purkaa myös tikulle ja tehdä chrootin alla loput... Tikku on vaan hidas, että siinä vierähtää helposti tunteja. Nopeutta tuo jos linkkaa /var/tmp/portage muistiin ram levylle.

Gentoo on hyvä systeemi, mutta vaatii linux osaamista ja paljon aikaa. Hyvänä huolena on helppo ja monipuolinen säädettävyys.

2588


Eihän siinä mikään muu auttanut kuin poistua, ja käynnistin GPartedin CD:ltä. Osiot on ja tavaraa on niissä, mutta nyt muistin katsoa myös osioiden infoa. Ne eivät ole liitettyjä. Aivan sumu juttu kuin vanhemman kiintolevyn kanssa. Kyllähän installerin pitäisi myös liittää osiot! Onkohan tuo 12.04:n CD sittenkään aivan kunnossa? Ehkä vanhemmassa kiintolevyssä ei sittenkään ollut vikaa, toisaalta yritin asentaa sinne myös Debiania, eikä sekään onnistunut. Myös 10.04:n kanssa siinä kiintolevyssä aina välillä piti liittää sen osio uudestaan. (10.04:n mukana on sentään levytyökalu.)

Entä jos käynnistän 12.04:n CD:ltä, komennan terminaalissa "mount sdb1" ja "mount sdb2", pitää ensin tarkistaa Gpartedilla meneekö nuo osiot juuri noin, ja kait mount komentoon voi yhdistääkin nuo osiot?

ML

Kurkkaa tiedostoa /etc/fstab se sisältää levyjen liitostiedot. Oikea liitoskomento on sudo mount optiot laite kansio esim. mount /dev/sda1 /mnt/levy. kansiot pitää tietysti olla olemassa.

Jos yksi master levy koneessa niin se on /dev/sda. Itse osion niin, sda1 on juuri. ja loput levystä loofiseksi osioksi, joten seuraava levy on silloin /dev/sda5. Tähän on historialliset perusteet. Ja sda1 pitää ollä primaari eli käynnistyslippu päällä.

Osiot voit tehdä ennen asennusta vaikka GPartedin CD:llä. Jos kokeilisit tekstipohjaista asennuslevyä? IDE levy viittaa vanhaan koneeseen jossa vähän muistia.

Itsekin ajattelen, että 10G riittää medikoneen (HTPC) juureksi... Mutta kun käänsin kernelin tilaa kului yllättävästi... sitten kääntelin XBMC ja se vei jo yli 4G tilaa lähdekoodeineen ja riippuvuuksineen..
No jos tila loppuu esim /usr/local/ niin sen voi linkittää toiselle levylle. Itselläni myös paha vika tehdä monia pieniä osioita.. yksi musalle toinen TV-tallenuksille, valokuville omansa...

Kovin isoa root osiota en kuitenkaan kannata. Jos joku huonosti käyttäytyvä ohjelma täyttää levyä (vaikka /tmp) niin on parempi 10G ylimääräistä kuin satoja G täytetettäväksi.

2589
Itselläkin tuli musta ruutu nvidian ohjaimella vanhempien ubuntujen kannsa. Nykyinen osaa hakea nvidian ajurin. Jos ei halua ladata ajureita tai ei nettiyhteyttä asennuksen aikana niin sitten vesa on oikea valinta näytönohjaimen ajuriksi. X:n NV tai Nouveau ei toimi kaikilla korteilla.

2590

Jep ohjelmalla voi pienentää iso imagea. Ohjelmalla pystyy myös ripata avi tiedostoksi ja polttaa tekstin videoon kiinni. Ohjelma vaatii toki tutustumista, mutta helppo tuo on wizard kysely menun ansiosta.

Hyvä jos toimii. Minulla on huonoja kokemuksia noista GUI-jutuista.. Mutta ovat varmaan kehittyneet ja tottumiskysymys, ffmpeg tai memcoder taas eivät juuri kaadu ja vaihtoehtoja on enemmän. avi alkaa olla jo vanhanaikainen "säiliö" kai silläkin on vielä käyttäjänsä. Poltetut tekstit on siinä paras vaihtoehto.

2591
käynnistys on todella nopea verrattuna muihin vastaaviin distroihin. Mutta nälkä kasvaa syödessään, eli voiko lubuntun käynnistystä nopeuttaa vielä lisää pienillä viilauksilla? Ubuntulle löytyi kaikenlaisia ohjeita ja vinkkejä mutta ehkä ne ovat enemmänkin niille käyttäjille jotka ovat perehtyneet linuxin maailmaan paremmin. Bluetooth ainakin on poistettu käytöstä/käynnistyksestä

Kuinka nopeasti käynnistyy? Jos power off tilanteesta lähdetään pullonkaulana on hidas adsl kättely ja koneen bios rutiinit täällä. Eiköhän ne samat palvelut ole Lubuntussa ... bootchart auttaa jos ei ole käytössä.

2592
K9copy on helpoin tapa ripata elokuvat .avi muotoon. Ohjelmalla pystyt karsimaan helposti turhat video leikkeet ja tekstit. Suhteellisen monipuolinen ohjelmakin tuo k9copy on. Ohjelma löytyy pakettivarastosta.

http://k9copy.sourceforge.net/web/index.php/en/

Tuo ainakin pienentää DVD:n. En ole kokeillut. Tapoja on monia. ison voi liittää tiedostojärjestelmään mount -o loop leffa.iso /media/iso (kansio iso pitää tietty olla olemassa) ja sieltä onkia tarvittavat vob-tiedostot ja muuttaa ne aviksi.

2593
Kiitos hienosta vastauksesta. x264 --crf 21 --preset slower --tune film -o output.264 input.xyz on paljon helpompi kuin monet avidemuxin rastit. Kyllähän minäkin katson kaikki tietokoneella joka on TV:ssä kiinni. Mutta monella ei ole. TV USB liitännällä alkaa olla jo monessa taloudessa joten tikku on mainio kuvien tai videoiden näyttämiseen vanhoille sukulaisille.

2594


RF-säätimeen liittyvä Constant Quality -pakkaus on siis selitetty tällä sivulla: https://trac.handbrake.fr/wiki/ConstantQuality
Lisää täällä: http://www.avidemux.org/admWiki/doku.php?id=tutorial:h.264#general
Sekä: http://mewiki.project357.com/wiki/X264_Settings#crf

CRF eli Constant Rate Factor on x264:n oma termi, jonka varsinaisen merkityksen ymmärtäminen vaatisi aika paljon pohjatietoja. Niinpä useimmissa käyttöliittymissä käytetään sen sijaan teknisesti epätarkkaa, mutta käyttäjille helpommin avautuvaa nimitystä "Constant Quality". CRF on x264:n parhaita ominaisuuksia verrattuna useimpiin enkoodereihin, joten kannattaa tosiaan selvittää, mistä on kyse. Itse pakkailen käytännössä aina CRF-tilassa keskimääräisen bitraten määräämisen sijaan.


Luin tuota Avidemuxin H.264 encoding guidea. Todella hieno. Optioita on paljon ja vieraita termejä sitäkin enemmän. Jos nyt jonkun TV-tallenteen haluaisi H.264 koodata vaikka matroskaksi tikulle, niin että joku soitin sitä osaisi näyttää (aika moni TV, blu-ray ym ) kohtuullisella laadulla niin helpointa kai valita joku CRF ja toivoa parasta. Ääneksi kai ac3. Noin teknisiä juttuja taviksen on vaikea ymmärtää. Olen huono englannissa, mutta tuskin suomeksikaan käännettynä kovin ymmärrettävää.

2595
www.grooveshark.com

Tosin työpöytäsovellusta ei taida löytyä. Itsellä ei ainakaan Spotify vaadi Facebook-tiliä (ehdottaa sen käyttämistä kylläkin).

IMO 9,99€/kk rajattomasta musiikista kaikilla koneilla ja puhelimella ei ole paha summa. Ja jos ei puhelimessa musiikki kiinnosta niin 4,99 €/kk.

Ryystää sitten yhden terassioluen vähemmän kuukaudessa :P

strawberry fields forever  löytyy beatleskin.....
ei ole Spotify tai FB tiliä. jos tähän tulisi vielä
XBMC plugin....  kuka enää levyjä ostaa jos
kaikki voi kuunnella netin kautta...

2596
Kiitoksia ohjeista. Sain päätteellä asiat mielestäni kuntoon. Ääni ja video -valikosta löytyy Handbrake. Avasin ohjelman ja vähän ajan kuluttua ikkuna alkoi hyppiä vasemmalta oikealle, kun klikkasi jotain kohtaa hiirellä. Samaa juttua on tehnyt minulla myös Backgammon -peli. En siis vielä saanut muutettua ISO -tiedostoa MP4:ksi. Ohjelma ei antanut edetä. Niin, minulla on käytössä vielä Ubuntu 10.04LTS.

Se ISO on DVD levykuva?
asenna mplayer.
voit katsoa sitä #mplayer -dvd-device leffa.iso dvd://
ja sitten raita ulos...
mplayer -dvd-device leffa.iso dvd://x -dumpstream -dumpfile leffa.vob

x on raidan nro. Jos levyllä useita jaksoja niin noin joka jakson saa
omaan tiedostoon.

tekstit

mplayer -sid x leffa.vob noin saa tekstit ulos.
x on tietty tekstin nro

ääni ulos

mplayer leffa.vob -aid 128 -dumpaudio -dumpfile audio.ac3

-aid vain 128 tietty vain arvaus

Nyt kun video, ääni ja tekstit on toivottavasti ripattu on monia tapoja pistää ne
vaikka avi, mp4, mkv ym säilöön.

H.264 on suositeltava kodekki. memcoder selviytyy tästä (tulee mplayerin mukana)
mplayer osaa poistaa myös mustat raidat jos tarvetta.

kun memcoderilla pistät leffa.vob koodautumaan, muista että se sisältää
vielä äänet ym.. eli ne pitää jättää pois ja koodata pelkkä video.

memcoderilla niin paljon optiota että aikani ei riitä niitä tässä selostamaan.
handbrake on kenties hyvä, mutta en ole koskaan kokeillut :)

matroskan saa näin
mkvmerge --title "leffan otsikko" -o leffa.mkv -A leffa.264 audio.ac3

jos iso on pakattu H.264 nimellä leffa.264..


en sitten vastaa pienistä typoista ja ohje ei ole täydellinen mutta idean se antaa.
H.264 koodaus on aikaa vievää, mutta nykykoneet tuosta selviävät ei tarvitse
enää kokopäivää odottaa.

2597

Yksi tapa ratkaista asiaa on ollut että olen käyttänyt perinteistä ubuntu työpöytää ilman tehosteita jolloin compiz ei ole syömässä tehoja. Mutta olisihan se kiva käyttää samaa työpöytää.

Ideoita millä saisin koneesta enemmän tehoja irti kuvankäsittelyyn ?

Kuvankäsittelyn ajaksi voit vaihtaa ikkunamanagerin vaikka openbox ilman tehosteita... Kai olet katsonut top tai vastaavalla Gimpin ja systeemin muistin ja CPU:n käyttöä. Pakaamattomat kuvat useine tasoineen täyttävät muistia. Heti kun muistia aletaan kirjoittamaan levylle homma hidastuu. Jos useampi levy käytössä kannattaa miettiä mistä luetaan ja minne kirjoitetaan eli swappi eri levylle kuin käyttis.

2598
Pelit / Vs: Paras jakelu pelaamiseen
« : 08.07.12 - klo:14.00 »
Jakelun suurin merkitys on pekettivalikoimassa. Jos haluaa näprätä niin Gentoo.. Vanhahkolla koneella saa nopeutta lisää kevyellä ikkunamanagerilla (esim openbox). KDE on aika raskas. Ainakin itsellä KDE 4 syö siinä 2-20% CPU:ta. Mikä ei ole koko totuus kun virransäästö laskee prosun kellotaajuutta.

Gentoon etuja...
ei ylimääräisiä palveluja asennu.
kääntäjän optimoinnit käyttettävälle raudalle.
laaja paketti varasto
hyvä tuki ohjelmien kääntämiselle. (kaikki käännetään kuitenkin)
käynnistyy nopeasti. Minulla noin 12 s. ADSL modemi ja Bios kestää
sikamaisen kauan...

miinukset
vaatii osaamista
ohjelmien kääntäminen kestää
ja jos ei onnistu pitää opetella lisää
vaikka miten pakkettikohtaisesti asetetaan
käännös optioita. Liian kovilla optimoinneilla käännös
ei välttämättä onnistu tai tulee hidasta koodia.

2599
Pelit / Vs: Hyviä ilmaispelejä Linuxille
« : 08.07.12 - klo:13.41 »
SuperTuxKart on mainio autopeli. Myös kaksinpeli. Itse pelaan tuota välillä isolla TV-ruudulla kaverin kanssa peliohjain näpeissä. Sopii hyvin lapsille tai lapsenmielisille.
http://www.youtube.com/watch?v=H1Lam_yeiOM


TORCS
On myös hyvä autopeli. Itse en kyllä tahdo pysyä radalla....
Niille joilla on ratti ja polkimet. On aika realistinen ja autoja
ja ratoja on paljon. Vaatii hieman säätämistä ja kärsivällisyyttä
että aljaa pärjätä kisoissa.



2600
32 bittiseen systeemiin ei kannata juuri 2G enempää muistia laittaa. Joku emo osaa käyttää 2,5G ja joku taas 3,5G. vaihtelee kovasti vanhoissa koneissa.

Muistinhallinta on Linuxissa ollut jo kauan tehokkaampaa kuin XP:ssä. Kerneli yrittää hyödyntää kaiken muistin. Muistissa on myös tmpfs, laitteita, udev, ym.. jotka haukkaavat muistia mahdollisuuksien mukaan. tmpfs oletus muistakkseni puolet muistista.

Kovin vanhaa koneeseen en muistia haeskelisi. Itsellänikin on tuossa AMD2+ emo 4G muistikammoilla ja prosulla odottamassa pääsyä VDR käyttöön. Eikä senkään arvo kovin iso ole.

Sivuja: 1 ... 128 129 [130] 131