Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: 1 ... 127 128 [129] 130 131
2561

Niin pitkään kuin yhä löytyy tällaisiä ohjeitten irvikuvia:
Muistitikun hyödyntäminen - Ubuntu Suomi
on aivan turha suositella Ubuntua yhdellekään normaalijärkiselle tavalliselle ihmiselle. Mutta ehkä tarkoitus onkin elvistellä omalla erinomaisuudellaan ja osoittaa Pentti Nelosten olevan oikeassa. Tai ehkä hän onkin kirjoittanut tuo ivatakseen Linux-yhteisöä?



Tuosta muistitikusta vielä. Linux käyttäjä voi tehdä näin käynnistyvän tikun

Koodia: [Valitse]
dd if=kubuntu-12.04-desktop-amd64.iso of=/dev/sdb
Ubuntu käyttäjät lisäävät tietysti sudo. Ja laite /dev/sdb on esimerkki. fdisk -l kertoo sen oikean levyn. Näin Kubuntu asentui eilen uusiksi kun sain KDE:n sotkettua... Minusta tuo pitäisi olla jossain oppaassa. Ei ehkä fiksuin tapa, mutta ainakin nopea ja toimii. Tikku ei saa olla liitettynä!! umount /dev/sdb auttaa siihen. Itse tykkään komennoista joita voi kopioida suoraan terminaaliin.


  Lisäsin "koodia" -muotoilun-- ajaaskel

2562
Mikäs tuo Flexnet on? Itsellä W7 ja sen perässä Kubuntu. Kai pitää pistää tuo Grub varmuudeksi tikulle, jos vaikka sattuisi katomaan. Itsellä 3 kpl levyjä kiinni ja Hyvin tuo update-grub on noita systeemejä löytänyt.
 

2563
Paha tuohon on mitään keksiä.. Katso nyt aluksi dmesg jos antasi vihjeitä... Ohjelman käynnistäminen komentoriviltä - sillon saa hyvää infoa. /var/log alta löytyy lokit minne X ja kerneli kirjoittelee paljon. Samoin kotikansioon voi ilmestyä virheilmoituksia. Veikkaan että jossain gtk kirjastossa mitä monet softat käyttää jotain pielessä.

2564
Ubuntu tietokoneissa / Vs: dvd:n jakaminen
« : 03.08.12 - klo:17.09 »
Kotiverkossani on useampi tietsikka, mutta vain yhdessä on dvd ja cd asemat, miten saan jaettua
kyseiset asemat verkon käyttöön? Isäntäkoneessa on ubuntu 10.04 LTS.

Onko järkeä... Ei sitä verkon kautta levyä asemaan saa... Parempi pistää levyt kovalevylle. Nopeampi lukea ja löytyy helpommin. tyylin cat /dev/dvd > dvd.iso. Tuossa eilen poltin pari DVD:tä kun siskon mies välttämättä halusi. Tuli muutama susi vaikka aika uusi asema. Ja aikaa kului jokunen tunti. Itse koetan päästä moisista eroon.

2565
Laitealue / Vs: Uutta konetta harkitsemassa
« : 03.08.12 - klo:16.44 »
Kertasin vielä nopeasti nuo kaikki SSD:n liittyvät parametrit. (Taas kerran, kuinka nopeaa se koneen uudelleen asentaminen onkaan, kun tekee kaikki säädöt. ;) )

1. I/O elevatoriksi NOOP, vähentää levy I/O:n latenssia. Voi toimia myös hyvin järjestelmien kanssa joissa on NCQ / TCQ tai muu vastaava alemmantason I/O järjestelijä. Monet sanoi että NCQ lisää latenssia, mutta unohtuvat siinä samalla, että käyttöjärjestelmässä voi olla vastaavanlainen toiminnallisuus käytössä.
2. Disk cache writeback tilaan, vähentää levykirjoituksia. (Toimii tietenkin myös muilla kuin SSD levyillä)
3. Barrier=0, poistaa fsyncit käytöstä, data voidaan kirjoittaa levylle täysin "out of order"
4. Nobh, poista käytöstä vielä yhden suojamenetelmän joka takaa tietojen oikean järjestyksen levyllä.
5. Commit=X, sallii levy kirjoituksen viivästäminen X sekuntia.

Tuosta puuttuu  discard ja noatime?  Jotenkin olisi helpompi ymmärtää jos näkisi esimerkin fstab tiedostosta. Itsellä vanha ja hidas SSD levy. Etu lähinnä hiljaisuudessa. /tmp on siirretty muistiin. firefoxin välimuisti pitäisi jaksaa siirtää myös.. Mitenkäs tuon trimin toimivuuden voi testata. Sehän nopeuttaa levyä paljon. Muuten levy tulee ajanmittaan hitaaksi. Näin olen ymmärtänyt.  Sitten osiointi. 'Partition Alignment' pitää olla kunnossa, jotta kirjoitus sujuu nopeasti.

cat /sys/block/sda/queue/scheduler tuolla näkee  I/O elevatorin
vaihto sitten echo noop > /sys/block/sda/queue/scheduler

Mitenkäs swappi? jos SSD niin /etc/sysctl.conf voi viritellä..
vm.swappiness=1
vm.vfs_cache_pressure=50

fstab opitioiksi  discard ,noatime,data=writeback,errors=remount-ro     0 1

barrier=0 ja nobh voi lisätä jos uskaltaa. Niissä omat riskinsä.
 

2566

Latasin koneeseen nyt 10.10:n ja päivitän juuri sitä 11.04:een. Mutta jos totean sen toimivan niin miten jatkossa, virallinen tukihan loppuu syksyllä? Mutta jos konetta käytetään pelkästään nettiselailuun, omiin muistiinpanoihin, sähköpostiin ja Skypeen, tarvitaanko välttämättä päivitystä uudempaan?

Tämä jatkuva uusien versioiden julkaiseminen on ärsyttävää. Niitä on rolling release tyyppisiä jakeluita myös.ks en.wikipedia.org/wiki/Rolling_release. Itselläni oli yksi Gentoo kone n. 6-7 v samalla asennuksella. Loppuaikoina päivittelin vain flash, firefox, kodekkeja, alsaa (kone oli mediakäytössä) työpöytänä pysyi sitkeästi KDE 3.5 vaikka tuki loppui. Samoin loistava Amarok 1.4 soitti musaa, vaikka tuki oli loppunut. Kun teräväpiirtoaika koetti piti luopua. En näe syytä miksi pitäisi päivittää. Selain, flash, Skype täytyy tietysti pitää ajan tasalla, jos löytyy pahoja tietoturva ongelmia. Uudemmat kernelit eivät minulla ole aiheuttaneet ongelmia, mutta ei estettä käyttää vanhemmassa koneessa vanhempaa kerneliä. Ei vanhassa koneessa ole kuitenkaan USB 3 tai muita uuden kernelin laitetuki omanaisuuksia. Kyllä niitä bugeja korjataan vielä 2.6 sarjan kerneleissä.  HTPC:ssä on 3.0.3 kerneli ja tuskin vaihdan sitä vuoteen....jos sillonkaan. Monta tuntia menee aikaa ja siitä saatava hyöty on pieni. Ei kyllä systeemikään juuri päivity... Ehkä XBMC vaihtuu versio 12.  Jos leffan katsomisen sijasta haluaa käyttää tunteja siihen.

2567
Kone toimi pari tuntia hienosti. Sammutus ja koneen avaus illalla, kirjautumisruudussa tulee totaalinen jumi. Kello pysähtyy, hiiri ei liiku, mikään muu kuin virtanäppäin ei toimi.
Livetikku, jolta asensin järjestelmän, kaatuu samoin. Viimeksi langattoman verkon salasanan jälkeen.

Mikä neuvoksi?

Live tikulla voit koettaa katsoa /var/log kansion alta X:n ja muut lokit jos löytyisi viitteitä mikä mättää. Mikä verkko käytössä? Jos vain langaton, niin ethernetin disabloiminen auttaa (tai sitten ei - itsellä poistettu koko networkmanageri automaatti). Yhdessä viestiketjussa moduli atl1c aiheutti kaatumisia. Sen saa pois lisäämällä /etc/modprobe.d/blacklist.conf tiedostoon rivin blacklist atl1c. sudo lsmod näyttää modulit. Kun kone jumiutuu kokonaan vika löytyy yleensä viallisesta ajurista kernelin ja laitteen välistä. Jos oletetaan, että kone on ehjä. Itsellä kone ei kerran käynnistynyt kun DVD asemaan oli jäänyt rikkinäinen levy polton jäljiltä..

Kai se käynnistyy vikasietotilaan tai singleuser tai kirjautumisesta merkkitilaan ilman X:ää. Kyllä niitä vaihtoehtoja riittää. Itse alkaisin karsimaan Ubuntun monia palveluita pois, kunnes vika löytyy. X eli xdm, bluetooth, kirjoitin, samba, verkko, webcam ym. kunnes syyllinen löytyy. X käynnistyy komennolla startx. Jos X jysähtää konsoliin pääsee Ctrl + Alt + F2. Konsolissa voi sitten tappaa kiusaavan softan killall -9 ohjelma. killall -9 on aika raju.. pelkkä kill riittää usein. Linux ei juuri kaadu. Siis ei kaadu. BSD vielä vakaampi. On Linux koneita joissa uptime laskuri on nollaantunut. Vakaudessa siksi BSD johdossa mitä uptimeen tulee.

2568
Itselläni vielä selvittämättä toimiiko TRIM ja tuliko se osiointi tehtyä oikein. Osiot täytyy lomittaa (alignment) SSD:n sektorikoon mukaan ja luultavasti parempi laittaa myös erase block-koon mukaan. W7 osaa osioida oikein SSD levyn, mutta osaako Ubuntu sitä en osaa sanoa. Netissä hieman ristiriitaisia ohjeita. Olen käsittänyt että sektoreiden lkm olisi hyvä olla 4:llä jaollinen luku. hdparm -t /dev/sda1 antaa viitteitä siitä onko kaikki kunnossa. Jos lukunopeus on paljon alle valmistajan lupausten niin sitten jossain vikaa.

Joku ohje SSD levyn osioinnista olisi hyvä juttu.

2569
Maailma on täynnä erikoistapauksia. Gui on yleensä keitetty vain jotain yhtä tapausta varten. Entäs sitten, kun naapurihuoneen kone ei pelaakaan samoilla säännöillä, kuin oman leikkikehän.
Tuo täyttä roskaa. Esim. gpartedia on äärettömän paljon helpompi käyttää kuin ruveta googlaamaan sen takana piileviä lukemattomia kryptisiä komentoja.

Niin pitkään kuin yhä löytyy tällaisiä ohjeitten irvikuvia:
Muistitikun hyödyntäminen - Ubuntu Suomi
on aivan turha suositella Ubuntua yhdellekään normaalijärkiselle tavalliselle ihmiselle. Mutta ehkä tarkoitus onkin elvistellä omalla erinomaisuudellaan ja osoittaa Pentti Nelosten olevan oikeassa. Tai ehkä hän onkin kirjoittanut tuo ivatakseen Linux-yhteisöä?



Tuossa ohjeessa on virhe. mkfs.ext2  tekee tiedostojärjestelmän eikä osiota. Minusta kommennot eivät ole mitenkään kryptisiä. Vaan loogisia ja helposti ymmärrettäviä. mkfs= make filesystem ext3=tehtävä tiedostojärjestelmä. Komento optiot lopuksi kohde mihin komento kohdistuuu. Ihan ymmärrettävä syntaksi.  Komennot voi leikata suoraan terminaaliin. Se on hienoa. Monet on ne kerrat kun on selvitty copypastella ja on tullut kierrättäneeksi samoja komentoja eteenpäin. Turha haukkua Linuxin tehokkainta ominaisuutta.

gparted - en ole ikänä käyttänyt. Kauhea määrä riippuvuuksia. fdisk -l  antaa hetkessä tiedon levyistä,  parted ohjelman plussa on tuki isoille levyille.

Minusta nano ja terminaali on niitä ensimmäisiä opeteltavia asioita. Vanhaa käyttäjää oudoksuttaa X ohjelmien suorittaminen root-oikeuksilla. Kyllä niitä /etc kansion alla olevia asetuksi pitää osata muuttaa nanolla tai vastaavalla terminaalissa. Jos ei osaa niin jättäköön tekemättä.



2570
Noita liitoksia voi tehdä aika vapaasti. En nyt tajua mikä tässä on ongelma. Home kansio SSD-levyllä voi hieman nopeuttaa. Itsellä on musiikki, elokuvat, TV-tallenteet, valokuvat omilla levyillä/osioilla. Ei minua haittaa jos valokuvat ovat esim. /media/valokuvat. Toki voi kansion /home/käyttäjä/kuvat liittää /etc/fstab tiedostossa jollekin toiselle levylle. SSD levyä nopeampi on vielä muisti. Mikä estää pistämästä esim. /tmp ja /var/tmp muistiin? Nopeuttaa kummasti. Tuokin järjestyy fstab tiedostoa editoimalla. Systeemi ja data on hyvä pitää eri levyillä. Jos levy täyttyy niin Linux jymähtää... Mutta näin ei juuri pääse käymään, kun oletuksena 5% varataan rootille. Mitä on hyvä pienentää näin isojen levyjen aikana.

Ajatus, että TV ohjelmat tallentuu eri levylle on hyvä. Kun se täyttyy niin valokuvat levyllä vielä tilaa ja saa kuvat siirrettyä ilman putsaamis operaatioita... Pieni levy ja home & systeemi on huono yhdistelmä. Täyttyy varmasti ja se taas keskeyttää työskentelyn. Kun muisti loppuu niin Linux voi jysähtää pitkäksi aikaa. Sen voi tehdä myös joku huonosti käyttäytyvä ohjelmakin. Mutta onneksi harvinaista. Vika yleensä käyttäjässä. Kuvien editointi, ohjelmien kääntäminen, DVD:n koostaminen ym. voivat viedä yllätävästi tilaa. Kun tila loppuu, niin projektin siirtäminen toiselle levylle voi olla hankalaa..

2571
Kaveri toi koneen mulle takaisin, kyllastyi jo leikkimaan seiskan kanssa

Koodia: [Valitse]
sudo dd if=/dev/sda1 of=/media/4739-F0AA/levysda1.isokopiointi lahti hienosti kayntiin mutta keskeytyi  ja ilmoitti: File too large. dd:n tekema tiedosto on 4,3Gt kokoinen joten se johtunee 32-bittisesta tikusta. Ehdotuksia miten jatkan?

32/bittisell' tikulla kaikki tuntuu toimivan, jenkkinappis vahan kiusaa mutta muuten ok

FAT tiedostojärjestelmän kokorajoitus... Muuta tiedostojärjestelmää ext3, ext4, ntfs, ...

pakkaus tuo apua

dd if=/dev/sda1  | gzip -c  > /media/polku/levysda1.iso.gz

tuossa on putkitus gzip pakkaajalle...

pelkät tiedostot

cp -a /media/lähde/* /media/kohde


2572
Eikös dd:llä onnistu ihan näin
Koodia: [Valitse]
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb Olettaen tietysti että koneessa on vain yksi levy ja sdb on ulkoinen. Varovainen dd kanssa kannattaa olla sillä toi komento esim. kirjoittaa suoraan sdb päälle ja kaikki mitä levyllä oli on mennyttä komennon jälkeen. Itse olen paljon käyttänyt dd:tä live-tikkujen tekemiseen, koska esim. Chakra ei toimi unetbootinilla tehdyllä tikulla.

Menee noin. Silloin vain olisi hyvä jos samankokoiset levyt. Tarkkana saa olla. dd:llä pystyy ihan oikeasti tuhoamaan koko levyn sisällön. cat myös mahdollinen. Esim. cat /dev/dvd > dvd.iso tekee dvd levystä imagen. Ihan kätevä. Kyllä tuohonkin on monta guita... mutta luulen kopioineeni jo levyn kun toinen heiluttelee vielä hiirtä... Kun oppii ennemmän Linuxia niin sitä ihmettelee välillä miten sitä ennen tuli toimeen. Levyn kopioimiseen on monia hyviä ohjelmia esim Norton Ghost, mutta vähän kallis hankkia yhtä kopiontia varten. 

2573
Minulla on vapaana 500Gt usb-levy jolle voin varmuuskopioida koneen koko levyn sisällön. Yritin tutkia tuon dd:n käyttöä mutten saanut mistään varmaa tietoa minkälaisella käskyllä saan kopion koko levystä tehtyä. Ennen kopiointia pitäisi varmaan olla myös tiedossa miten tiedot palautetaan jos jokin menee pieleen.


dd vaatii tietysti root oikeudet. Se osaa lukea suoraan laitteesta.
dd if=/dev/sda of=/media/usblevy/levysda.iso
Tuo tekee levykuvan nimeltä levysda.iso. UBS-levy pitää tietty liitää ja korjata polku.
Koko levy kopioituu. Myös mbr ja osiotalulu.


dd if=/dev/sda1 of=/media/usblevy/levysdapartio1.iso

tuo kopioi ensimmäisen partion.

levyn symmetrian voi ottaa talteen
fdisk -l > levyinfo.txt

Levyn geometria on hyvä tarkistaa palautettaessa, varsinkin sektorien lkm
vastaa. Ainakin siinä vaiheessa jos jotain menee pieleen ja palautus ei onnistu.


dd:n tulosteen voi myös putkittaa esim gzip:lle, jolloin saadaan pakattu levykuva.

Itse tykkään komentorivistä. rootina en juuri ole X:n päällä. Onhan partionImage
olemassa, mutta jos liveCD:n X kaatuu ym.. kesken pitkän kopioinnin niin saa aloittaa
alusta. X:n lisukkeena tulee virranhallintaa, ties vaikka automaattista sammutusta...
mikä ei ole hyvä.

vielä esimerkiksi mbr & osiotaulu. kopionti
dd if=/dev/sda of=mbr.bin bs=512  count=1

palautus

dd if=mbr.bin of=/dev/sda bs=512  count=1

Voi käyttää myös levyn täyttämiseen esim.
ramdom datalla....jos myy levyn pois tai
muuten haluaa tyhjentää levyn.


2574

Miten saisin seiskan palautusosion pysymään tallessa varmuuden vuoksi jos asennan ubuntun uudelleen?


Kyllä se levy siellä säilyy, jos et anna sitä Linuxsin käyttöön. Jos live CD/tikku toimii voit kopioida sen dd:llä talteen. Samoin mbr & osiotaulu. Vaatii tietysti ulkoinen kovalevyn. Jos tilaa on voi kopioida koko levystä imagen. dd lukee sujuvasti kakista laitteista, vaikka /dev/sda kokonaan eikä ole väliä mitä siellä on.

Yritkö käynnistää merkkitilaan tai edes VESA-ajurilla. Jos näytön-ohjaimen ajuri ei toimi tai xorg.conf pahasti pielessä tai puuttuu niin kone ei käynnisty. ATI:n ohjaimia olen aina välttänyt. Ehkä nekin jo toimivat, mutta jos tiedän nvidian toimivan niin ei kiinnosta muita kokeilla

2575
Lisään vielä, että DISPLAY muutujalla voi valita mille näytölle ohjelma käynnistetään. Esim DISPLAY=:0.1 mplayer leffa.mkv. Ei tarvitse raahata ikkunaa. TV:ssä vaikka erillinen X ihan sillä natiivilla resolla.

2576
Aikoinaan asensin 32 bit Ubuntu 9.? tikulle ja se toimi kohtuullisti. Uudempaa kun (12?) kokeilin niin oli niin hidas, että ei ollut järkevä enää käyttää mihinkään. Jo päivitykset kesti tunteja.. Kannatan dual-boottia. Tikku vain satunnaiseen käyttöön. Korjaus, varmuuskopiot ym. tai haluaa käyttää jonkun kaverin konetta omalla systeemillä.

2577
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Asennus tökkii
« : 28.07.12 - klo:20.46 »
Ei tuossa minun silmääni ole mitään ihmeellistä. Itselläni W7 teki levyn niin, että aloitti sektorista 2048 ja teki 2 ntfs levyä. Tarvitsee toista kai johonkin... Ubuntu asentui nätisti sitten /dev/sda5. Tuo toinen levy ei ole käynnistyvä ja alkaa sektorista 63. Jos tuolla levyllä (sdb1) on XP se käynnistetään W7 lataajalla? Miksi Windowssin asennuksessa jätetty tilaa Ubuntulle? Itse annoin W7:lle vain 100G ja jätin lopun levyn tyhjäksi. Levyn koon muutoksessa kuitenkin aina oma riskinsä. Jos teet Windowssin levytyökalulla tilaa sille Ubuntulle.

2578
Multimedia ja grafiikka / Vs: yaVDR ja XBMC
« : 28.07.12 - klo:20.19 »


Openelecistä löytyy xbmc-pvr versiokin.tuolta lisää http://openelec.tv/

Nyt latasin OpenELEC_PVR-Generic.i386-1.95.5.tar.bz2 64 bittistä ei osunut silmiini.
Viimeksi kun selasin sivua oli ion, fusion ym versioita, mutta ei perus-PC:lle tai sitten
en vain osannut katsoa. Onpa pieni koko. Itsellä XBMC lähdekoodeineen vie jotain 4G
levytilaa. Päälle tulee tietysti viellä tarvittavat kirjastot, joista esim mysql on aika iso..
alkoi ihan levytila loppumaan kun moista kääntelin. Ajatus, että 10G riittää systeemille,
jossa on vdr, xbmc, lxde ja firefox osoittautui vääräksi..

2579
Multimedia ja grafiikka / Vs: yaVDR ja XBMC
« : 28.07.12 - klo:11.38 »
Täällä on itse käännetty vdr joka pyörii serverissä ja ion koneita muutamia kappale joissa pyörii xbmc-pvr,yhdessä koneessa sit openelec,ja homma kyllä pelaa hyvin tuolla xvdr jutulla.tuon yavdr kanssa en ole kyllä pelannut ollenkaan.olet varmaankin muokannut luvat kuntoon xvdr allowed_hosts.confiin.
Onko tuossa openelecissä mukana XBMC-pvr vai mikä XBMC versio. Täällä taas XBMC-PVR on haettu gitillä ja käännetty itse. Toimii VDR:n kanssa kohtuullisesti. VDR kannattaa käynnistää ilman lirc tukea, niin ei tule salaperäisiä haamutallennuksia. Harmi kun XBMC ri vielä osaa leikata TV-tallennuksia tai poistaa niitä. vdr-sxfe pitää käynnistää välillä, mutta onneksi hoituu kauko-ohjaimella tuokin.

Kokeilijoille vielä git clone git://github.com/opdenkamp/xbmc.git xbmc-pvr
jos haluaa vaikka seurata 12 version kehitystä. Hyvä parannus on HD-äänet.

2580
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Asennus tökkii
« : 28.07.12 - klo:04.22 »
Mitäs fdisk -l näyttää liveCD:llä? Gparted ei ole ainoa osiointityökalu. Itse käytän usein cfdisk, jos ei tarvetta osion koon muuttamiselle. Jos ei muuten onnistu niin tee osiot ja tiedostojärjestelmä liveCD:llä. Sitten kopsaat toisesta konesta ubuntun. Perusasennus pakkautuu vaikka tikulle esim. dar-ohjelmalla. Toki lataajan joutuu asentamaan erikseen. Jos teet samankokoisen osion niin levykuva käy myös. Jos ulkoinen kovalevy käytössä niin ei siinä mahdottomasti aikaa mene. Muistaakseni palautus ssd-levylle darilla kesti vain muutaman minuutin. Silloin oli kyllä kyseessä Gentoo jota ei asenneta puolessa tunnissa vaan siihen kuluu yleensä koko viikonloppu. Tai sitten jokunen viikko jos tulee hankaluuksia....HP tai muista merkkikoneista ei kyllä kokemuksia kun itsellä kone päivittyy palikka silloin tällöin.

Osiointi mieluiten niin, että yksi primaari ja loput laajennetulle. Ja mihin sitä XP:tä tarvitaan? Sehän on ollut vanha jo vuosia.. oikeastaan jo syntyessään. Kovalla korjaamisella siitäkin sentään jotain tuli..

Sivuja: 1 ... 127 128 [129] 130 131