Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: [1] 2 3 ... 131
1
Olen tehnyt sellaisen havainnon, että kun tulee ilmoitus uudesta chromium-päivityksestä ja sillä hetkellä on yksi tai useampi chromium-ikkuna auki työpöydällä, niin ei tapahdu heti mitään. Mutta jos suljen kaikki chromium-ikkunat työpöydältä, niin sitten snap päivittää automaattisesti chromiumin. Ei tarvitse siis boottailla eikä mitään muutakaan.

snap ei päivitä sovellusta jos se on käynnissä. Miten snap siivoaa vanhat paketit pois tilaa viemästä ei oikein käsitystä. Siinä yksi syy miksi en noista oikein pidä. Niinkin oleellinen ohjelma kuin selain saisi löytyä paketinhallinnasta kuin muutkin.

2
RAR lienee yleisempi kuin zip nykyisin. jpg kuvia ei kannata pakata - paketista voi tulla niin iso ettei mahdu liitteeksi. Nykyiset kuvat usein melko isoa. Jo yksi kuva voi mennä rajan yli. Silloin rar-paketti joka koostuu useista osista on kätevä. Varsinkin videot lähetetään usein niin.
Myös zip  hallitsee pakattavien tiedostojen jakamisen sopiviin osiin man zip ohjeiden mukaan:
 Use -s to set the split size and create a split archive.
Huom. rar-pakettisovellutuksesta yhä lienee kaksi versiota. Toinen löytyy free-ohjelmalähteistä ja toinen nonfree, joka sisältänee
joitakin patentoituja algoritmeja (?). Myös monien muiden paketointisovellutuksien ominaisuuksiin liittyy mahdollisuus jakaa paketit sopiviin osiin.
Huom. zipsplit (see separate man page)

Tiedän toki, että sama onnistuu zipillä ja monella muulla. Tietyillä alustoilla rar yleinen. Itse käytän dar-ohjelmaa varmuuskopioinnissa. Kernelin lähde koodi ja muitakin alkaa olla pakattuna tar.xz loppuisina paketteina. Kun aikaa kuluu joidenkin pakettien luku voi olla haastavaa.

3
RAR lienee yleisempi kuin zip nykyisin. jpg kuvia ei kannata pakata - paketista voi tulla niin iso ettei mahdu liitteeksi. Nykyiset kuvat usein melko isoa. Jo yksi kuva voi mennä rajan yli. Silloin rar-paketti joka koostuu useista osista on kätevä. Varsinkin videot lähetetään usein niin.

4
Voit poistaa DM:n kokonaan ja käyttää startx komentoa. Mitä työpöytä käynnistetään määritellään .xinitrc tiedostossa joka on kotihakemistossa. Pistä sinne rivit
Koodia: [Valitse]
#!/bin/sh
exec dbus-launch --exit-with-session startplasma-x11

Wayland käynnistyy
Koodia: [Valitse]
#!/bin/sh
dbus-launch --exit-with-session startplasma-wayland

Noi rivit pitää pistää ~/.profile tiedostoon.

Kaikki DM:t eivät tue Waylandia, mitä KDE tukee. Itsellä käytössä mediakoneessa kevyt
slim. Tuo hyytyminen voi johtua myös näytönohjaimen ajurista. Itsellä nvidia teki vastaavaa joskus.
Ei edes asennusohjelma lähtenyt käyntiin atom Ion koneessa. Muistaakseni slimin voi konffata siten, että
se lukee .xinitrc:n sisällön eli käynnistää sen työpöydän mitä siellä lukee. Itsellä kevyt openbox käytössä.
Musa kuuluu hyvin senkin päällä.

5
KDE on hieno, mutta turhan raskas jos tarkoituksena pyörittää mediakeskusta.
Tuota verrattuna mihin?  ???
Ehkä 50-200Mt keskusmuistia voi mennä enemmän työpöytään, riippuen mitä sillä tekee. Suorituskyvyssä ei ole huomattu käsittääkseni mitään eroa missään testissä.

Aikoinaan käytin paljon KDE:tä. Pian tulossa QT6 versio ja taas jotain menee rikki. OpenBox ja pääte riittänyt tuossa testiasennuksessa jossa käänsin huvikseni Kodi 21 betan. Wayland vielä kokeilematta. KDE tukee sitä käsittäkseni hyvin.

6
Itse jos nyt tekisin ns. HTPC pc:n, niin laittaisin ihan jonkin KDE työpöydän ja räätälöisin sen itselle makuun sopivaksi. Sitten ehkä Jellyfin selaimeen oman kodin "Netflixiksi". Alkaa melkein toimivimmat mediaratkaisutkin olla nykyään selailmen päällä toimivia.

Tuo Jellyfin on kokeilematta. Pidän Kodista kun se tallentaa tietokantaan musiikissa toistokerrat ja koska viimeksi kuunneltu. Myös siitä että TV:n katselu onnistuu. Uusimmassa Kodi 21 versiossa ei välttämättä enää tukea vdr:lle. Itsellä toinenkin asennus joka ei ole Ubuntu ja siinä Kodi on vain 19.5 ja vdr:n plugin vnsiserver on kadonnut paketinhallinnasta. KDE on hieno, mutta turhan raskas jos tarkoituksena pyörittää mediakeskusta. Päivitykset ym teen lähinnä etänä. Nopea käynnistyminen on plussaa. Myös silloin kun palvelin ei ole päällä.

7
Pipewire voisi olla vaihtoehto. Pulsea vaatii lähinnä FireFox. Jos poistaa koko FireFoxin ja tilalle selain joka ei vaadi sitä. Puoliso vaatii simppeliä käyttöä. Oletuksena on nyt MTV 3 kun tykkää katsoa sieltä hömppää. Ja hän osaa käyttää vain yhtä äänenvoimakkuusnappia. Ei mitään äänipalvelimia. Hänellä ei aavistustakaan miten systeemi toimii.

8
Du on minusta kätevä esim. du -h -d1 /var/log kertoo paljonko tuolla on tavaraa. Kun osaa katsoa oikeista paikoista poistettavaa löytyy.

9
Aikaisemman käyttöni mukaan tein ubuntu asennukselle 20 gigan osion ja se riitti 10 vuotta.

Näytti olevan noita tiedostoja 1,9 gigan edestä.

Miten tyhjensit? Itsellä näkyy olevan 1.6G

10
Nyt käytössä XUbuntu 22 ja päivitys mielessä. Käyttö lähinnä Kodilla musan kuuntelua tai välillä Firefoxilla katsellaan areenaa. Ärsyttäviä piirteitä lähinnä virranhallinta ja tuo mikseri joka seilaa omia aikojaan ei pysy paikallaan.  Pulsesta ja pavucontrollista ei taida päästä eroon Ubuntussa. Mietinnässä jos asentaisi server version. Siihen sitten X ja Kodi lisäosineen. Olisko turhaa tuhertamista. NFS aiheuttaa myös ongelmia. Jos palvelin ei ole päällä XUbuntu yrittää yhdistää siihen ikuisuuden ja ei käynnisty. Ehkä jako pitäisi tehdä ssh:lla joka salauksen takia hitaampi. Ssh toki käytössä on päivittelen. Graafiset kikkareet vähän hankalia TV:n ruudussa.

11
geeqie on nopea ja näppärä kuvienkatseluohjelma. Osaa myös raw-kuvat ja tallentaa niistä esikatselukuvat. Tukee myös värienhallintaa ja metadatan osaa myös näyttää. convert on näppärä isoihin kuvamääriin. Muistakaa myös poistaa turha metadata kuvista ja ehkä lisätä tekijänoikeustiedot.

Passikuvaksi kuvan pienentäminen ei ollutkaan kovin helppoa. Kuvan ottaa helposti, mutta miten helposti passikuvan mittoihin? DarkTablella yritin tallentaa, mutta aina tuli vähän liian iso tai pieni.

12
Jos ffmpeg aiheuttaa ongelmia sen voinee korjata toisella versiolla? Mediakoneessa näytönsäästö ja automaattisen uloskirjautumisen ratkaisin raasti poistamalla noi ohjelmat. Ikkunamanageriksi voi vaihtaa pelkän OpenBoxin joka yksinkertainen ja vakaa. X:llä oletuksena virransäästö päällä. Sen saa pois xorg.conf tiedostossa tai autostartissa komennolla.

13
Mikähän bluetooth piiri siinä on? Omat kuulokkeet toimivat kivasti. Tosin yleensä puhelimessa tai av-vahvistimessa kiinni. Itsellä alkaa pätkimään vasta kun toiseen huoneeseen fiirtyy.

14
Kodi usein TV:ssä musiikkia toistamassa kun pidän sen tietokannaista. Saisko siihen kohtuullisella vaivalla sähkön hinnan näkyviin. Työpöytänä xfce. Snap paketeista en oikein pidä kun kansion koko kasvoi turhan isoksi. Selaimet ja muut snap-paketit poistolistalla. Mietinnässä jopa Debian. Sen ajurit tosin voivat tuottaa ongelmia.

15
Kehittäjien lähteestä voi löytyä tuoreempi versio. Lensfun kannattaa päivittää myös jos on uudempia objektiiveja/kameroita. Itsellä ei vielä löydä kaikkia.

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kovalevyn tyhjennys
« : 22.08.23 - klo:02.13 »
Tolla lähtee juurineen: https://dban.org/

Itse olen käyttänyt dd:tä
Koodia: [Valitse]
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=4M count=5Kirjoittaa nollaa levyn X 5 kertaa. Uskoakseni tuo on riittävä tyhjennysmetodi.
/dec/sdX ei saa olla mountattuna, eli kone USB-tikulta käyntiin ja Fdisk selvitys oikeasta asemasta


Koodia: [Valitse]
dd if=/dev/urandom of=/dev/sdX bs=1MRiittää koko levyn tyhjentämiseen. Satunnaisluku kenties turvallisempi kuin nolla. Jos count parametriä käyttää se pitää olla tarpeeksi suuri tai pitää laskea sopiva arvo. Jos bs=512 ja count=5 kirjoitetaan levyn alusta 5 sektoria yli eikä koko levyä 5 kertaa (jos sektorin koko on 512).

17
DarkTable on versiossa 4.4 nykyisin ja kannattaa asentaa kehittäjien lähteestä. RAW-kuville monipuolinen jos jaksaa opetella. Gimppiä itse en ole viitsinyt opetella kun darkTable osaa liki kaiken

18
Tägeissä helpottaa kun kuvien tuonnissa kirjastoon on muutama kenttä valmiiksi täytettynä. Väreihin ja arviointeihin on pikanäppäimet. Osaa automaattista täydennystä. Toki voit valita useamman kuvan kerrallaan. Tägille voinee määrittää pikanäppäimen. Itse en nyt muista ja en ole koneella.

19
Itse siirrän kuvat kansioihin tyyliin kamera/vuosi/vvv.kk.pp tapahtuman nimi./editoidut. Editoin kuvat DarkTablella ja sen tietokantaa yritän käyttää apuna haussa. Onnistuminen riippuu siittä paljonko muistaa kuvan otosta. Hierarkia auttaa jos tagit ovat tyyliin paikka|kohde. Tagien kirjoittelu tosin työlästä. Exportattuihin kuviin tagit talletuvat. Samoin myös editointihistoria jos niin haluaa. Samoin tekijänoikeudet.

20
Ubuntu tietokoneissa / Vs: TRIM ja NTFS-partitiot
« : 15.04.23 - klo:22.58 »
Toimii jos NTFS-3G on asennettu. Levy kyllä toimii ilman Trimmiä ja sen käyttö ei paljoa nopeuta. Ubuntussa se ajetaan systemd toimesta muistaakseni viikottain.

Sivuja: [1] 2 3 ... 131