Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 132
41
Lue X:n lokit. Löytyy /var/log/ kansiosta. Itsellä mielessä hankkia mediakoneeksi vastaavalla grafiikkapiirillä kone. Vika kenties myös Waylandissa jos se oletuksena. Itsellä X käytössä kun nvidia ei tue Waylandia. Helpointa kai asentaa uudestaan kuin tunteja etsiä vikaa.

42
Itse kuuntelen hdmi:n kautta ja vahvistimessa on bluetoot. Kuuluu aika kivasti terassillekin. Suosittelen kokeilemaan. Valcon kuulokkeet edulliset. Sensun momentumit voi saada tarjouksesta kun uusia malleja tullut. Jos hyvät haluaa

43
CD levyjen kopioinnista löytyy paljon juttua netistä. Paras ripperi on Windowssille tehty EAC. Cd-aseman pitää olla myös kelvollinen. Harmi kun omassa koneessa ei ola enää ide-liitäntää, hyvä ide-liitäntäinen cd-asema löytyisi. Kannattaa käyttää melko hidasta nopeutta.  Linuxilla olen käyttänyt lähinnä cdparanoia tai cdrdao:ta. Jos haluaa 1:1 kopion kannattaa ripata flac-formaattiin tai wav ja sitten muuntos flac. Komentorivin käyttäminen ihan hyödyllistä kun sen oppii.  Lukee manuaalista itselle parhaat optiot ja samaa komentoa voi sitten käyttää kymmenille levyille

44
Tarkoitus olisi siirtää musiikkikoelma toiselle koneelle ilman että soittokerrat, pisteytykset ym historiatiedot katoaisi. Purkkaratkaisu olisi yrittää pitää kansio samana joka on nyt /mnt/export/musiikki joka jaettu nfs:llä. Tekisi siitä linkin nykyiseen paikkaan. Tuolla kuitenkin muitakin kansioita jaossa ja tekisi mieli säilyttää se nykyisessä käytössä.

45
Koodia: [Valitse]
lensfun-update-dataOn helpoin tapa päivittää tietokanta. Ubuntussa ei ole asennettuna - vaatii liblensfun-bin paketin.
Omille lisäyksille on kaiketi oma kansionsa. Erilaisia objektiiveja on paljon ja päivityksen jälkeen
alkoi löytymään zoomi. Kopion asetuksen kaikkiin lomakuviin ettei satoja kuvia erikkeen tarvinnut käydä läpi

Edit
DarkTable on melko monimutkainen. Sille voisi perustaa vaikka FB-ryhmän. Kaikki eivät jaksa katsoa englanninkielisiä ohjeita.
Suomeksi olisi helpompi lukea ohje vaikka miten sähkötolppa poistetaan kuvasta.

Muisti palaa pätkittäin… se oli niin, että lensfunin tietokannassa jonkin käyttämäni linssin tunnistetieto poikkesi siitä, mikä tuli kuvan exif-dataan. Jouduin muuttamaan sen linssin antamaan muotoon ja siksi jouduin käpistelemään tiedostoa suoraan. En muista oliko kyseessä muinainen laajaobjektiivi, mutta mahdollisesti. Tähän ei siis auttanut tietokannan päivitys.

Mutta juu, DT kaipaisi kyllä kotomaan ohjeita. Onneksi käyttöliittymä on kuitenkin aika kattavasti suomennettu.

Olen tottunut käyttämään englanniksi. Nyt 4 versio käytössä ja vähän hitaampi. Suomennuksen kattavuudesta ei kokemusta. Oppaan ohjeet hankalia jos sen ohjeiden ja valikkojen nimet erilaisia. Taitaa versio 4 opaskin olla vähän työn alla vielä.

Edit DarkTable toimii nyt nopeammin kun asensin Nvidian ajurin uusiksi.
Jostain syystä uusin nvidian ajuri ei toiminut eli openCl ei ollut käytössä.

46
Yleistä keskustelua / Vs: Snap Linux-jakeluissa
« : 14.08.22 - klo:13.34 »
Mediakoneeseen tuli asennettua xUbuntu 22. Ennen oli LUbuntu 20. lst versioita siis. Olisko järkeä vai voiko edes snap-ohjelmia poistaa? Se oli kiva yllätys kun voi asentaa myös suppeamman ohjelmakokonaisuuden. Silti meni aikaa kun poisti esim Officen ja joitain tärkeitä itselle tuntui puuttuvan. Esim videosoitin, Ssh ja Transmission. NFS-jako tökkii vielä. Johtunee hitaasta wifistä ja/tai soitin ei osaa lukea dataa puskuriin tarpeeksi. Areena kun toimii nätisti. Joitain asennan PPA:sta vaikka Ubuntun paketti olisi tarjolla. Toistaiseksi saa olla kakkoskäyttis kun käynnistyy hieman hitaasti.

47
Lensfun tärkeä osa editoria ja sen tietokanta on turhan vanha 22 lts versiossa.

Onko tietokannan formaatti muuttunut jollain tavalla? Itse olen nimittäin päivittänyt tietokannan vain noutamalla jostain tietokanta-tiedoston ja pudottamalla sen vanhan päälle. Myös jonkin EF linssin tunnistetiedot on väärin ja olen joutunut muuttamaan linssin tiedot tältä osin.

Tietokanta löytyy ainakin Debianissa polusta /usr/share/lensfun ja on nimeltään version_1

Koodia: [Valitse]
lensfun-update-dataOn helpoin tapa päivittää tietokanta. Ubuntussa ei ole asennettuna - vaatii liblensfun-bin paketin.
Omille lisäyksille on kaiketi oma kansionsa. Erilaisia objektiiveja on paljon ja päivityksen jälkeen
alkoi löytymään zoomi. Kopion asetuksen kaikkiin lomakuviin ettei satoja kuvia erikkeen tarvinnut käydä läpi

Edit
DarkTable on melko monimutkainen. Sille voisi perustaa vaikka FB-ryhmän. Kaikki eivät jaksa katsoa englanninkielisiä ohjeita.
Suomeksi olisi helpompi lukea ohje vaikka miten sähkötolppa poistetaan kuvasta.

48
Ne on jo tehty. Fat-tiedostojärjestelmä käyttää listaa mikä on hidas. Muut tiedostojärjestelmät käyttävät puurakennetta. Tuohon löytyy paljon esimerkkejä netistä tai jostain tietorakenteita käsittelevästä kirjasta. Alkion lisäys ja haku hyvin yksinkertaista. Tasapainossa jos haluaa pitää tulee koodista pitempi kuin jokunen rivi. Muistaakseni Hanoin tornitkin ratkeaa rekursiivisesti helposti. Ohjelmointi olisi kiva harrastus, mutta aika ei riitä.

49
Binääripuu on helppo esittää rekursiivisesti, Rekursion purkaminen tuosta paljon haastavampaa. Pythonia en tunne, mutta C:llä osoittimia käyttäen muistiin saa kyllä melko ison puun, josta tiedon haku melko nopeaa.

50
LTS versioon eivät uudemmat versiot välttämättä päivity.
LTS-versioiden perusta on vakaus. Siksipä niihin ei aina asenneta/päivitetä uusinta uutta, jota ei ole riittävästi testattu ja jakeluun toimivaksi havaittu.
Jos joku haluaa minulta kysyä, toimivat Ubuntu-jakelut ja niiden ohjelmat käyttökelpoisesti.
Bugeja aina löytyy niin ohjelmista kuin käyttöjärjestelmistä! Toki kun ohjelmat ovat olleet laajasti käytössä.
Avoimen lähdekoodin ohjelmistot usein saavat korjauksen kohtuullisen nopeasti, kunhan virhe havaitaan, ja siihen kehitetään korjaus.
DarkTable 4 on uusin vakaa versio. Itse en ole vielä sinut käyttöliittymän kanssa. DT 3.8 tuki loppunut. Lensfun tärkeä osa editoria ja sen tietokanta on turhan vanha 22 lts versiossa. Itse kyllä tykkään käyttää vakaita lts versioita. Jokunen repo on kuitenkin pakko lisätä. Seuraavaksi mietinnässä Gimp ja Hugin. Ubuntun reposta vai muualta? luminance-hdr ei tunnu löytyvän.

51
Onko jotain erityistä syytä ohittaa Ubuntun-jakelun omia asennussovellutuksia?
Ohjelmalähteistä tarjollaolevat sovellutukset päivittyvät lisäämättä ylimääräisiä ohjelmalähteitä?
Riippuu myös hieman kamerasta ja objektiiveista. Lensfun ainakin kannattaa päivittää jos objektiivia ei tunnisteta.
LTS versioon eivät uudemmat versiot välttämättä päivity. Itse päivitin Ubuntu 20 LTS uudempaan juuri DarkTablen takia.
Saa helpommin uuden version. DT 4 ei enää löytynyt vanhaan Ubuntuun.

52
Uskaltaisiko raw-tiedostoa muutella jos on käyttänyt manuaalilasia, jossa ei sähköä? Noissa tulee jätettyä linssikorjaukset helposti pois ja vuosien jälkeen ei kyllä muista millä kuvattu.

53
Mediakoneessani ei ole edes selainta asennettuna. Jos sillä lähinnä katselen itse ottamiani valokuvia tai tv-kortin avulla tehtyjä tallenteita tai tv-ohjelmaa ei siinä mitään laitonta ole. Youtube ym lisäosat asentamatta. En oikein ymmärrä miten siihen pääsisi käsiksi. Tietysti sen saa selville mistä tämä viesti lähti. Kuitenkin puhelimesta joka eri verkossa. En kyllä näe automountissa mitään vaaraa. Mietinnässä myös miten verkon kautta saisi toisen koneen käyntiin automaattisesti ettei tarvitsis käydä painamassa virtanappulaa. Oletuksena lähtee palvelin käyntiin ilman kirjautumista.

54
Hyvä tietää jos uskaltaisi päivittää. Toisessa koneessa on LXQT versio ja sen voisi vaihtaa kevyempään XFCE työpöytään samalla.

55
Itselläni koskaan ei ole tullut automountin asettamiselle tarvetta, onhan se tietty tuollaisessa tilanteessa kätevä, jos palvelinta pitää pystyssä jotain porttia 24/7 verkossa, ja jakaa jotain resursseja muille verkon yli.
Itsellä tarve jakaa medioita, kuten valokuvia ja tv-tallenteita sisäverkossa. Enpä usko, että siinä mitään vaaraa. Joku voi kertoa jos jotain vaaraa on. Itsellä reitittimessä palomuuri ja nat-muunnos. Onko siinä jotain hyötyä pitää vielä koneissa palomuuria päällä? Portti 80 yleensä auki kun selain käsittäkseni käyttää sitä.

56
eikö gcc ja g++ ole vähän sama asia. Itsellä näkyy olevan gcc 11 asennettuna. gcc 9 alkaa olla jo vanha jos ei erikoista syytä käyttää sitä. Gcc bootstrapping on mielenkiintoinen kun siinä C käännetään itsellään. Optioita riittää

57
Darktable toimii minulla hyvin Ubuntussa. Windows 11 on itselle kokeilematon ja DT:stä löytyy myös Windows versio. Darktable lisää avatut ja muokatut kuvat tietokantaan. Myös kirjoitusoikeus pitää olla Windows-levylle. Ehkä käyttöoikeuksissa jotain pielessä. Editointi sjkuu joka tapauksessa mukavammin jos kuvat ovat nopealla Livux-levyllä.

58

Katsoin pikaisesti hakukoneella, niin ainakin rasperry -foorumilla ja muuallakin ihmisillä ollut ongelmia automounttauksen asettamisen jälkeen korjaustilassa, ainakaan levyn alustaminen ei onnistu, jos tiedostojärjestelmä automaattisesti mountataan järjestelmään.
Levyn alustaminen ei koskaan onnistu jos se on liitettynä. Levyjaot ja niihin liittyvät oikeudet hankalia. Itse kun tein nfs-jaon kahden koneen välille piti ohjeita lukea tarkkaan. Jostain syystä nfs versio 4 ei toiminut. Nfs 3 nyt käytössä ja riittää musiikin ym siirtoon. Ainakin nfs-jaossa pitää muitakin tiedostoja muokata kuin fstab ja tuki pitää olla kernelissä. Lisäksi nfs serveri ja asiakas ohjelmat pitää asentaa. Itselle tuli ainakin useampia mount komentoja kun en koko levyä halunnut jakaa. Satunnaiseen käyttöön ssh on helpompi. Itse en tarvitse sisäverkossa salausta joten tuli kokeiltua nfs:ää harrastusmielessä

59
Luin jutun jossa kerrottiin ettei Ubuntu 22 tunnista muita järjestelmiä ja lisää niitä grubin valikkoon. Muut järjestelmät tunnistava osprober puuttuu, mikä itsellä aiheuttaisi sen, että koneella olevat windows ja useampi Linux eivät käynnistyisi ilman säätämisiä. Grubin poisto on tehty Ubuntussa hankalaksi. Samoin asentaminen ilman sitä. update-grub toiminut tähän asti kivasti. Vaihtoehdoksi jäänee asentaa grub jonnekin muualle ja yrittää asentaa Ubuntu 22 ilman lataajaa. Jotenkin harmillista jos on rikottu mahdollisuus asentaa muiden systeemien rinnalle. Yksi Ubuntun parhaista puolista. Olen edelleenkin sitä mieltä, että koneeseen riittää yksi lataaja vaikka siinä olisi 10 eri systeemiä.

60
En ehkä ymmärrä täysin Windowsin toimintamallia. Kuvat menevät automaattisesti OneDriveen. Valokuvat ohjelma avaa niitä kauniisti sieltä, mutta ei levyltä. Pahinta on, että en  ole löytänyt hyvää Gwenviewn tai Gthumbin kaltaista selailuohjelmaa, jolla voi tehdä pieniä muokkauksia kuviin. Dark table asentui mukavasti, mutta ilmeisesti Adobe Illustraitor tai joku muu maksettu ohjelma tarvitaan kuvien järjestelemiseen ja muokkaamiseen. Jos jollakulla on ideoita, niin olisi hienoa. Tietenkin viimeinen vaihtoehto on asentaa Ubuntu tai Kubuntu rinnalle ja hoitaa kuvien käsittely siellä.
Minusta DarkTablella voi hyvin muokata ja järjestellä kuvia. Toki tiedostonhallintaa siinä ei ole. Tiedostonhallinnalla siirrän kuvat koneelle kansiorakenteeseen joka on tyyppiä kamera/vuosi/vvvv-kk-pp-tapahtuma sitten luen kuvat DT:hen. Kun pistää tagit kohdilleen kyllä DT:n tietokannasta tarvittava kuva löytyy. Kuvaan lähinnä raw-kuvia. jpg kuville sitten digikam tai joku muu kuvienhallinta. Windows näyttää huonosti uudempien kameroiden kuvia. Linuxin tuki on parempi. Kuvat katselen TV:n ruudulta kauko-ohjain kädessä. Ehkä siihenkin on sopiva Windows-ohjelma, mutta pärjään Linuxilla kun sillä useita nopeita katseluohjelmia. NFS-jakoni tosin pätkii välillä kun wifi käytössä.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 132