Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: [1] 2 3 ... 130
1
Pitääkö saadakseen uusin KDE käyttöön Kubuntussa päivittää koko jakelu tai siirtyä KDE Neoniin? Voiko pelkän työpöytäohjelmiston päivittää vain? Samassa koneessa Ubuntu ja Kubuntu 23.04
Onko joku syy päivittämiseen vai halu kokeilla uusinta uutta? KDE:n kääntäminen on vuosien mittaan nopeutunut. Joskus harrastin sitä. Kokeiluja varten kannattaa tehdä oma asennus. Tuoreen/betan saa ainakin Gentoo, Arch ja vastaaviin jakeluihin. Monissa jakeluissa KDE:tä on vähän tuunnattu jakelun logoilla ja ominaisuuksilla. Yleensä tulee liikaa tavaraa.

2
Multimedia ja grafiikka / Vs: VDR:n asentaminen
« : 24.12.22 - klo:22.31 »
Ubuntu 22 lst & Vdr toiminut hyvin tähän asti, mutta kanava muutoksen jälkeen tekstitykset hukassa Ylen kanavilta. Pistin VDR:n päivittämään kanavia josko korjaantuisi. Olisko muita ideoita? Kodi näyttää kuvan ilman tektityksiä. Samoin vdr-sxfe.

3
Yleistä keskustelua / Vs: dmesg
« : 05.12.22 - klo:11.50 »
dmesg komennon tuloste on luettavissa lokeista.
Koodia: [Valitse]
cat /var/log/dmesg Yhdessä toisessa käyttämässäni jakelussa ei normikäyttäjä pääse noita lukemaan. Nyt ihmetelty nfs-tiedostojärjestelmää. Jos palvelin ei ole ole päällä Ubuntu käynnistyy pitkään..   Jos palvelimen sammuttaa nfs-tiedostojärjestelmän liitoksen purku vaikeaa. Muuten toimii kivasti, mutta tuon palvelimen ei aina tarvitsisi olla päällä.

4
Yleistä keskustelua / dmesg
« : 30.10.22 - klo:23.03 »
Miksi tuo tuttu dmesg ei toimi enää normikäyttäjän oikeuksilla? Asentelin uutta verkkokorttia koneeseen ja tuli huomattua että uudessa xubuntussa on uusia ominaisuuksia. Jos tuo dmesg on vaarallinen komento niin pitäisi kai kernelin ym infot poistaa näkyvistä kun kone käynnistetään.  Toinen pikku omituisuus oli, kun muutin vanhan mbr-levyn uudempaan gpt-muotoon ei asennusohjelma löytänyt muita asennettuja käyttöjärjestelmiä. Mbr-levyllä toimi muiden järjestelmien tunnistus ja lisäys käynnistysvalikkoon. . Muuten asennusohjelma toimi kivasti. Langattoman wifi-kortin asennus tuotti tuskaa ja tuottaa osin vieläkin. Ubuntussa toimii ja parissa muussa Linuxissa ei vielä kunnolla ja dmesg näyttää kivasti lokia pcie väylän virheistä.

5
Yleistä keskustelua / Rasberry sähköä säästämään
« : 04.10.22 - klo:17.16 »
Onko joku ottanut Rasberryn sähkönsäästö käyttöön. Eili ohjaamaan älypistorasiaa sähkön hinnan mukaan. Seuraava sähkösopimus pitänee ottaa pörssisähkön mukaan. Wifillä ohjattava pistorasiat ovat kohtuu hintaisia.

6
Lue X:n lokit. Löytyy /var/log/ kansiosta. Itsellä mielessä hankkia mediakoneeksi vastaavalla grafiikkapiirillä kone. Vika kenties myös Waylandissa jos se oletuksena. Itsellä X käytössä kun nvidia ei tue Waylandia. Helpointa kai asentaa uudestaan kuin tunteja etsiä vikaa.

7
Itse kuuntelen hdmi:n kautta ja vahvistimessa on bluetoot. Kuuluu aika kivasti terassillekin. Suosittelen kokeilemaan. Valcon kuulokkeet edulliset. Sensun momentumit voi saada tarjouksesta kun uusia malleja tullut. Jos hyvät haluaa

8
CD levyjen kopioinnista löytyy paljon juttua netistä. Paras ripperi on Windowssille tehty EAC. Cd-aseman pitää olla myös kelvollinen. Harmi kun omassa koneessa ei ola enää ide-liitäntää, hyvä ide-liitäntäinen cd-asema löytyisi. Kannattaa käyttää melko hidasta nopeutta.  Linuxilla olen käyttänyt lähinnä cdparanoia tai cdrdao:ta. Jos haluaa 1:1 kopion kannattaa ripata flac-formaattiin tai wav ja sitten muuntos flac. Komentorivin käyttäminen ihan hyödyllistä kun sen oppii.  Lukee manuaalista itselle parhaat optiot ja samaa komentoa voi sitten käyttää kymmenille levyille

9
Tarkoitus olisi siirtää musiikkikoelma toiselle koneelle ilman että soittokerrat, pisteytykset ym historiatiedot katoaisi. Purkkaratkaisu olisi yrittää pitää kansio samana joka on nyt /mnt/export/musiikki joka jaettu nfs:llä. Tekisi siitä linkin nykyiseen paikkaan. Tuolla kuitenkin muitakin kansioita jaossa ja tekisi mieli säilyttää se nykyisessä käytössä.

10
Koodia: [Valitse]
lensfun-update-dataOn helpoin tapa päivittää tietokanta. Ubuntussa ei ole asennettuna - vaatii liblensfun-bin paketin.
Omille lisäyksille on kaiketi oma kansionsa. Erilaisia objektiiveja on paljon ja päivityksen jälkeen
alkoi löytymään zoomi. Kopion asetuksen kaikkiin lomakuviin ettei satoja kuvia erikkeen tarvinnut käydä läpi

Edit
DarkTable on melko monimutkainen. Sille voisi perustaa vaikka FB-ryhmän. Kaikki eivät jaksa katsoa englanninkielisiä ohjeita.
Suomeksi olisi helpompi lukea ohje vaikka miten sähkötolppa poistetaan kuvasta.

Muisti palaa pätkittäin… se oli niin, että lensfunin tietokannassa jonkin käyttämäni linssin tunnistetieto poikkesi siitä, mikä tuli kuvan exif-dataan. Jouduin muuttamaan sen linssin antamaan muotoon ja siksi jouduin käpistelemään tiedostoa suoraan. En muista oliko kyseessä muinainen laajaobjektiivi, mutta mahdollisesti. Tähän ei siis auttanut tietokannan päivitys.

Mutta juu, DT kaipaisi kyllä kotomaan ohjeita. Onneksi käyttöliittymä on kuitenkin aika kattavasti suomennettu.

Olen tottunut käyttämään englanniksi. Nyt 4 versio käytössä ja vähän hitaampi. Suomennuksen kattavuudesta ei kokemusta. Oppaan ohjeet hankalia jos sen ohjeiden ja valikkojen nimet erilaisia. Taitaa versio 4 opaskin olla vähän työn alla vielä.

Edit DarkTable toimii nyt nopeammin kun asensin Nvidian ajurin uusiksi.
Jostain syystä uusin nvidian ajuri ei toiminut eli openCl ei ollut käytössä.

11
Yleistä keskustelua / Vs: Snap Linux-jakeluissa
« : 14.08.22 - klo:13.34 »
Mediakoneeseen tuli asennettua xUbuntu 22. Ennen oli LUbuntu 20. lst versioita siis. Olisko järkeä vai voiko edes snap-ohjelmia poistaa? Se oli kiva yllätys kun voi asentaa myös suppeamman ohjelmakokonaisuuden. Silti meni aikaa kun poisti esim Officen ja joitain tärkeitä itselle tuntui puuttuvan. Esim videosoitin, Ssh ja Transmission. NFS-jako tökkii vielä. Johtunee hitaasta wifistä ja/tai soitin ei osaa lukea dataa puskuriin tarpeeksi. Areena kun toimii nätisti. Joitain asennan PPA:sta vaikka Ubuntun paketti olisi tarjolla. Toistaiseksi saa olla kakkoskäyttis kun käynnistyy hieman hitaasti.

12
Lensfun tärkeä osa editoria ja sen tietokanta on turhan vanha 22 lts versiossa.

Onko tietokannan formaatti muuttunut jollain tavalla? Itse olen nimittäin päivittänyt tietokannan vain noutamalla jostain tietokanta-tiedoston ja pudottamalla sen vanhan päälle. Myös jonkin EF linssin tunnistetiedot on väärin ja olen joutunut muuttamaan linssin tiedot tältä osin.

Tietokanta löytyy ainakin Debianissa polusta /usr/share/lensfun ja on nimeltään version_1

Koodia: [Valitse]
lensfun-update-dataOn helpoin tapa päivittää tietokanta. Ubuntussa ei ole asennettuna - vaatii liblensfun-bin paketin.
Omille lisäyksille on kaiketi oma kansionsa. Erilaisia objektiiveja on paljon ja päivityksen jälkeen
alkoi löytymään zoomi. Kopion asetuksen kaikkiin lomakuviin ettei satoja kuvia erikkeen tarvinnut käydä läpi

Edit
DarkTable on melko monimutkainen. Sille voisi perustaa vaikka FB-ryhmän. Kaikki eivät jaksa katsoa englanninkielisiä ohjeita.
Suomeksi olisi helpompi lukea ohje vaikka miten sähkötolppa poistetaan kuvasta.

13
Ne on jo tehty. Fat-tiedostojärjestelmä käyttää listaa mikä on hidas. Muut tiedostojärjestelmät käyttävät puurakennetta. Tuohon löytyy paljon esimerkkejä netistä tai jostain tietorakenteita käsittelevästä kirjasta. Alkion lisäys ja haku hyvin yksinkertaista. Tasapainossa jos haluaa pitää tulee koodista pitempi kuin jokunen rivi. Muistaakseni Hanoin tornitkin ratkeaa rekursiivisesti helposti. Ohjelmointi olisi kiva harrastus, mutta aika ei riitä.

14
Binääripuu on helppo esittää rekursiivisesti, Rekursion purkaminen tuosta paljon haastavampaa. Pythonia en tunne, mutta C:llä osoittimia käyttäen muistiin saa kyllä melko ison puun, josta tiedon haku melko nopeaa.

15
LTS versioon eivät uudemmat versiot välttämättä päivity.
LTS-versioiden perusta on vakaus. Siksipä niihin ei aina asenneta/päivitetä uusinta uutta, jota ei ole riittävästi testattu ja jakeluun toimivaksi havaittu.
Jos joku haluaa minulta kysyä, toimivat Ubuntu-jakelut ja niiden ohjelmat käyttökelpoisesti.
Bugeja aina löytyy niin ohjelmista kuin käyttöjärjestelmistä! Toki kun ohjelmat ovat olleet laajasti käytössä.
Avoimen lähdekoodin ohjelmistot usein saavat korjauksen kohtuullisen nopeasti, kunhan virhe havaitaan, ja siihen kehitetään korjaus.
DarkTable 4 on uusin vakaa versio. Itse en ole vielä sinut käyttöliittymän kanssa. DT 3.8 tuki loppunut. Lensfun tärkeä osa editoria ja sen tietokanta on turhan vanha 22 lts versiossa. Itse kyllä tykkään käyttää vakaita lts versioita. Jokunen repo on kuitenkin pakko lisätä. Seuraavaksi mietinnässä Gimp ja Hugin. Ubuntun reposta vai muualta? luminance-hdr ei tunnu löytyvän.

16
Onko jotain erityistä syytä ohittaa Ubuntun-jakelun omia asennussovellutuksia?
Ohjelmalähteistä tarjollaolevat sovellutukset päivittyvät lisäämättä ylimääräisiä ohjelmalähteitä?
Riippuu myös hieman kamerasta ja objektiiveista. Lensfun ainakin kannattaa päivittää jos objektiivia ei tunnisteta.
LTS versioon eivät uudemmat versiot välttämättä päivity. Itse päivitin Ubuntu 20 LTS uudempaan juuri DarkTablen takia.
Saa helpommin uuden version. DT 4 ei enää löytynyt vanhaan Ubuntuun.

17
Uskaltaisiko raw-tiedostoa muutella jos on käyttänyt manuaalilasia, jossa ei sähköä? Noissa tulee jätettyä linssikorjaukset helposti pois ja vuosien jälkeen ei kyllä muista millä kuvattu.

18
Mediakoneessani ei ole edes selainta asennettuna. Jos sillä lähinnä katselen itse ottamiani valokuvia tai tv-kortin avulla tehtyjä tallenteita tai tv-ohjelmaa ei siinä mitään laitonta ole. Youtube ym lisäosat asentamatta. En oikein ymmärrä miten siihen pääsisi käsiksi. Tietysti sen saa selville mistä tämä viesti lähti. Kuitenkin puhelimesta joka eri verkossa. En kyllä näe automountissa mitään vaaraa. Mietinnässä myös miten verkon kautta saisi toisen koneen käyntiin automaattisesti ettei tarvitsis käydä painamassa virtanappulaa. Oletuksena lähtee palvelin käyntiin ilman kirjautumista.

19
Hyvä tietää jos uskaltaisi päivittää. Toisessa koneessa on LXQT versio ja sen voisi vaihtaa kevyempään XFCE työpöytään samalla.

20
Itselläni koskaan ei ole tullut automountin asettamiselle tarvetta, onhan se tietty tuollaisessa tilanteessa kätevä, jos palvelinta pitää pystyssä jotain porttia 24/7 verkossa, ja jakaa jotain resursseja muille verkon yli.
Itsellä tarve jakaa medioita, kuten valokuvia ja tv-tallenteita sisäverkossa. Enpä usko, että siinä mitään vaaraa. Joku voi kertoa jos jotain vaaraa on. Itsellä reitittimessä palomuuri ja nat-muunnos. Onko siinä jotain hyötyä pitää vielä koneissa palomuuria päällä? Portti 80 yleensä auki kun selain käsittäkseni käyttää sitä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 130