Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: [1] 2 3 ... 115
1
Vielä kerran grub-install /dev/sdX   jossa X on tikun tunnus riittää asennukseen. Lisäksi voi komentaa grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg - yleensä turha, koska asennus tekee tuon automaatisesti ja löytää kernelin. Jos /boot on omalla osiolla se pitää tietysti liittää ensin. Käynnistyksessä /boot osio ei tarvitse olla liitettynä (fstab). Toki kun päivittää kernelin ja sitten lataajan pitää /boot liittää tiedostojärjestelmään. Vain vanhoissa koneissa ja käytettäessä isoa levyä voi olla tarpeen tehdä /boot-osio levyn alkuun.

Kun grubin valikko ilmestyy on helppoa editoida valikkoa. Pistää kursorin kernelin kohdalle ja poistaa lopusta osan. Nyt tab-näppäin täydentää rivin ja näyttää mitä kerneleitä kansiossa on. Jos kerneli on erillisellä osiolla voi käyttää käynnistykseen esim riviä
linux (hd1,msdos2)/vmlinuz-4.4.199-gentoo  Tuo käynnistää koneen kernelillä joka on toisessa levyssä ja osiolla 2 (mbr-levy). Jos kerneli löytyy käynnistyy konekin.

2
Mbr levylle grub-install /dev/sdc on oikein. Gpt tarpeen isoilla levyillä joten kyllä sillä käyttöä on. Gpt-levyllä taas pitää olla osio lataajalle. Lue se Gentoon wiki lataajan asentamisesta.

3
Suosittelen lukemaan Wikistä vaikka Gentoon tai Arch Linuxin Grub asennusohjeen. Tosin asennusohjelma tuon lataajan asentaa yleensä ilman ongelmia. Hankalampi asia on asennusohjelmaa estää asentamasta lataajaa. Jos useita käyttöjärjestelmiä niin useampi grub asennus ei ole toivottavaa. Silloin joku muu levy, vaikka /dev/dsc1 voi olla vaihtoehto.

4
Tikuilla grub:ia ei siis asenneta esim. /dev/sdb vaan /dev/sdb1, riippuen toki monista seikoista,
joita nyt ei tarvitse arvailla. Biossista määriteltynä käynnistyminen ulkoiselta USB-tikulta nyt
käynnistyisi, kuten on tarkoitus.

Kun käytössä Bioss ja mbr levy riittää grub-install /dev/sdb
Kun käytössä UEFI niin grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot
efi-directory voi aiheuttaa ongelmia.
Joskus pitää antaa kirjoitusoikeus mount -o remount,rw /sys/firmware/efi/efivars

Pitää muistaa, että jotkut emon valmistajat hyväksyvät vain /efi/boot/ kansion  .EFI tiedostolle. grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot --removable pistää grubx64.efi tiedoston oletuspaikalle. kansio pitää olla liitettynä.

Toisen asennuksen grub-install on kätevä komento. Sillä voi tosiaan helposti korjata vioittunut lataajan asennus. Ja voihan loput systeemistä olla nopeammalla levyllä kuin tikulla. levyliitokset voi tehdä melko vapaasti. Systeemi melko turvallinen kun lataaja ja kerneli tikulla ja loput salatulla levyllä.

5
Grub usein ongelma. Itse katson Gentoon asennusoppaasta miten se menikään. Mbr-levy simppeli. Ei tarvita boot tai efi osioita. Asennusohjelma kirjoittaa lataajan oletuksena /dev/sda.  Joskus oli bugi joka kirjoitti lataajan aina oletuslevylle vaikka sen muuttikin. Tikun alustus turhaa. Asennusohjelma tekee sen. Tikulla journaloiva tiedostojärjestelmä hidas. Pienehkö systeemi toimii ihan kivasti tikulta. Työpöytäkäyttö nihkeetä. Initramfs ei pakollinen koneen käynnistykseen. Käytännössä kernelin pitää sisältää tarvittavat ajurit ja tiedostojärjestelmät. Mikä johtaa siihen, että sopiva ilman initramfs:ää käynnistyvä kerneli pitää kääntää itse.

6
Tässä olen viime aikoina asennellut ArchLinuxia. Nyt olis Arch asennettuna.

Kun komennan
Koodia: [Valitse]
dhcpcd tulee
Koodia: [Valitse]
-bash: dhcpcd command not found
Millä konstilla saisin nettiyhteyden pelittämään? Ensiksi lankanetin ja sitten vielä Wlanin myöhemmin.

dhcpcd on palvelu joka yleensä käynnistetään startissa ja se hakee ip-osoitteen. Helpoin mahdollisuus nettiin on käyttää staattista ip-osoitetta reitittimeltä. Kannettavassa ei järkeä ja reitittimen osoite muuttuu kun se käynnistetään uudestaan. Siinä auttaa verkkokortin tunniste. Arch Linux ei oletuksena asenna mitään turhaa koneelle. Joku networkmanager auttaa langattomissa yhteyksissä. Kokeile seuraavaksi Gentoon asentamista ja saat lisää päänvaivaa ja onnistumisen iloa. Siinäkään ei tosiaan mitään turhaa ole. Taitaa olla ainoa missä ei ole edes systemd:tä

7
Kodi melko monimutkainen.. Muistaakseni Lircmap.xml tiedostossa voi säätää mitä Kodi tekee milläkin näppäinpainalluksella. Pikkuhiljaa lirc koodi on siirtynyt kerneliin ja Kodi toimii suoraan mce yhteensopivalla kauko-ohjaimella ilman säätämistä. Protokolla rc6. Ongelmaksi voi tulla myös, että Kodi lukee tuplasti kauko-ohjaimen painalluksia jos lircd käynnissä. Nyt kun kauko-ohjain toimii tutustu Kopin näppäimmistön säätöön. Kopioi vaikka oletus users kansioon ja muokkaa sitä. Käsittääkseni yhden napin muutos riittää. Jos mikään muu softa ei käytä lirc niin voit toki muuttaa sitä. Itsellä ratkomatta miksi kauko-ohjain ei toimi enää Ubuntu 18. Jatketaan Ubuntu 16 käyttöä mikä toimii. Se helppo ratkaisu.
Älypuhelin toimii myös melko kivasti. Tosin kake kivampi kädessä.

8
Multimedia ja grafiikka / Vs: Digikam vai Shotwell?
« : 06.01.20 - klo:23.49 »
Itse kuvaan vain raw-formaatissa joita ei muokata millään tavalla joten tagin tallennus niihin ei ole vaihtoehto. DigiKam antaa muistaakseni valita mihin tagit tallennetaan. Tallennus kuviin myös mahdollinen. Jos ne ainoat kappaleet on aina riski että jotain menee pieleen. Tietokanta nopeuttaa hakua. Varman päälle pelaava ottaa kuvista aina varmuuskopion ennen muokkaamista. Ja ennen nettiin uppaamista poistaa metadatan. Ainakin käyttämäni editori tallentaa kuviiin koko muokkaushistorian ja vähän muutakin.

9
Multimedia ja grafiikka / Vs: Digikam vai Shotwell?
« : 06.01.20 - klo:21.37 »
Kannattaa ensin miettiä tallentaako tagit valokuviin, xmp-tiedostoihin vai tietokantaan. Jos tiedot valokuvissa muutkin softat osaavat näyttää ne. DigiKam käyttää tietokantaa ja jos se sotkeutuu menetät tiedot. Miten valokuviin tallentaa metadata melko sotkuinen juttu. Tapoja on useampi. Exif taitaa olla yleisin.RAW-kuvissa xmp-sivutiedosto ainoa järkevä vaihtoehto. Monissa editoreissa mahdollisuua käsitellä kuvien metadataa. Exiftool ohjelmalla metadaa voi lisätä kerralla useisiin kuviin. Tai poistaa. Kuvissa usein tietoa mitä ei kannata jakaa netissä. 

10
Jos päivittäisit muistin 4:ää gigaan. 2G on liian vähän, varsinkin jos osa jaetaan näytönohjaimelle. Kokeile kevyempää LUbuntua tai asenna ubuntu server ja siihen työpöytä. Itsellä Kubuntu 19 toiminut hyvin testiasennuksessa.

Swap-osion voinee antaa kernelin parametrina? Jos kovalevyllä on swap-osio sen käyttöönotto melko helppoa. Sen voi tehdä asennuksessa virtuaalikonsolissa.

11
Itsellä toimii Ubuntu 16 tarkemmin LUbuntu 16 tikulta hyvin. Teet jotain turhan hankalasti. Tikku kiinni tosin mediakoneessa ja on vaihtoehtoisena systeeminä näppärä.

12
Toimisko tämä?:

sudo mount /dev/sdXXX /mnt
sudo mount /dev/sdXX /mnt/boot/efi
for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sdX
update-grub 

mutta onko 32-bit i386 efi-kernel vai eikö?

T:Frank Zappa  8)
Ei toimi ihan noin. Luen vaikka Gentoon asenusoppaasta miten chroot tehdään.
Ekaksi root oikeudet sudo su - komennolla.

Asentaisin uudestaan jos vähän kokemusta Linux käytöstä. 32 bittisyys jo historiia ja jos välttämättä tarvitsee 32 bittisen systeemin miettisin muuta jakelua.

13
Itse käytän vielä Unitya paljon. Kun kaikki lopulta toimii. Kuvien editointi opencl apuna, värinhallinta, tv-kortti, kaksi näyttöä ym. Unityyn tuli siirryttyä kun KDE 4 tuki lopetettiin ja Plasma 5 takkuili. KUbuntu 19.10 on asennettuna myös, mutta siinä vielä yksi laite rikki. Tai oikeastaan rajapinta, joka korjaantuu toivottavasti joskus. Unitysta kai luovuttiin Waylandin takia, joka tulee korvaamaan X:n. Jos haluaa käyttää Waylandia pitää ne ajurit olla kernelissä ja tämähän ei Nvidian näytönohjaimen omistajalta onnistu jos haluaa käyttää suljettua ajuria. Opettavainen tehtävä on asentaa joskus Ubuntu server tai vastaava jossa ei X:ää mukana. Kun siihen asentaa työpöydän huomaa mitä se tarvitsee toimiakseen.

14
Kiitos neuvosta.Tarkoittaako plasman päivitys X:n päivitystä, vai onko se eri asia? Ubuntussa se ymmärtääkseni tarkoitti visuaalista työpöytää.

Xorg korvautuu joskus Waylandilla. Useimmilla KDE Plasma pyörii X:n päällä ja ikkunamanageri on Kwin. X ja sen ajurit piirtää lopulta sen kuvan näytölle.
KDE plasmaan kuuluu kaikki qt-kirjastot, plasma ja kdepaketit. Lisäksi paljon muuta. Plasma on hyvin monimutkainen verrattuna yksinkertaiseen OpenBoxiin jonka
yleensä asennan varalle jos varsinainen työpöytä sekoaa tai tarvitsen enemmän nopeutta. Mitä työpöytää käyttää on pitkälle maku ja tottumis asia. Itsellä kesti
kauan tottua  Unityyn. Noita visuaalisia työpöytiä on lisäksi vaikka Lxde ja Xfce

15
Pyydän anteeksi, etten ole merkinnyt mustanäyttöongelmaa ratkaistuksi. Jätin sen avoimeksi, koska odottelin, että joku olisi mahdollisesti tiennyt syyn ongelmaani. Nyt merkitsen sen ratkaistuksi, koska Kubuntu ilmeisesti teki sen itse.
X ja kerneli on niitä joita päivittelen varovaisesti jos kaikki toimii. Systeemistä otan ajoittain varmuuskopion - helpompi palauttaa kuin ihmetellä missä vika luuraa. Kun aloitin Linux käytön piti xorg.conf tiedostoa muokkailla jos mieli saada 2 näyttöä toimimaan edes jotenkin. Varsinkin jos toinen näyttö oli TV ja liitäntä s-vga. Nykyinen HDMI on siitä kiva, että kertoo X:lle millainen näyttö on piuhan päässä Näytön tunnistaminen yleensä onnistuu ja nykyiset työpöydät osaavat muuttaa asetuksia. DISPLAY muuttujalla voit vaikkuttaa siihen, mille näytölle ohjelma avataan.

16
Itsellä taustakuva toimii kun kokeilin KUbuntu 19. Tosin käytössä näyttö & TV yhdistelmä. xorg.conf on tyhjä ja käytössä nvidian suljettu ajuri. Kokeilisin tehdä uuden käyttäjän ja katsoa jos sillä sama ongelma toistuu. Jos ei ongelmaa niin asetuksissa joku vika. xorg.conf tiedoston asetukset voivat myös vaikuttaa jos sinne on pistetty jotain. Itsellä oli vähän ongelmaa saada Kodi pyörimään TV ruutuun. Kwin on usein takkuillut itsellä. KDE toimii myös OpenBoxin päällä ja muitakin vaihtoehtoja on. Wayland ei minulla ainakaan käynnisty.

17

Ubuntussa ja muutenkin useimmissa jakeluissa ei ole järkevää lähteä itse päivittämään Qt-kirjastoa muuhun kuin jakelun tarjoamaan versioon. Sillä voi saada koneensa solmuun. Uudemman Qt:n saa sitten, kun päivättää uudempaan jakeluversioon.

Voihan sitä kokeeksi asentaa vaikka KUbuntu 19.10 jollekin levynkulmalle tai käyttää asennusmediaa jos päivitys ei innosta.
Ainakin Kubuntu-ppa Backports löytyy jos ei vielä ole oletuksena. Itse en tuota käytä joten en osaa sanoa miten toimii.

18
Qt kirjastoista 5.12.5  on jo vakaa ja uusin on 5.13.5 itsellä kokeilussa.  Kehittyy kovaa vauhtia.
P'äivittämistä uudempaan voi miettiä, jos ei tarvetta pysyä nykyisessä.

19

Vaikka Ubuntu 18.04 yhä tukee KDE-ympäristöä, se ei tue KDE Neon -ympäristöä. KDE:n Neon -versiossa on palikoita, joita perusasennus ei tarjoa Ubuntu-jakeluun.
Siis ongelmat, jotka liittyvät KDE Neon -ympäristöön eivät välttämättä ole ratkaistavissa Ubuntu-jakelun virallisin paketein. Näinollen on perusteltua toivoa,
että ongelmat KDE-Neon:in kanssa pähkältäisiin muilla Foorumin alueilla.
Nykyinen kloonaamisongelma lienee ratkaistavissa riippumatta työpöytäversiosta tai jopa jakeluversiosta huolimatta.
Oma yksinkertaistettu ohje oli ajateltu juuri päätteeltä tehtäväksi ja komennoilla jotka löytyvät liki kaikista Linux asennusmedioista.
cp -a kopioi hakemiston alihakemistoineen ja säilyttää tiedostojen oikeudet kun tehdään roottina. Toki tiedostojärjestelmän pitää
tukea samoja ominaisuuksia. Jos systeemi useammalla levyllä pitää levyliitokset toki tehdä. Seikkaperäinen grubin asennus
chrootin alla löytyy vaikka Gentoon asennusoppaasta. Systeemin kopionin jälkeen pitää vielä /etc/fstab korjata. Usein juuri on
/dev/sda1. blkid (root oikeudet!!). komento kertoo levyjen UUID arvot.  Pääkäyttäjän oikeudet saa sudo su  -.

Levykuva siitä helppo, että ei tarvitse lataajaa asentaa uusiksi tai editoida fstab tiedostoa. Levyliitoksia ei myöskään tarvitse
miettiä. Kunhan levy tai mikään sen osio ole liitettynä kaikki menee helposti. Myös swappi pois käytöstä.
Clonezilla toimii fiksummin kuin dd, mutta dd komennon kirjoittaa helposti ja toimii vaikka X ei jostain syystä ole käytössä.

20
Levyt fyysisesti erilaisia.. En tiedä onko järkeä käyttää levykuvaa jos levyn sektorikoko eri. Levykuvan palautus on nopea pienehköllä ssd-levyllä.
Isosta levystä otan systeemistä kopion dar-ohjelmalla. Sama home-kansion asetuksista ym. pikkusälästä. Musiikkeja, valokuvia ym ei kannata pakata. Ne voi synkata sellaisenaan ulkoiselle.
Jos 2T levy niin levykuvan teko kestää eikä ehkä järkeä. Pieni 60G SSD taas eri juttu. Tai joku pienen mediakoneen järjestelmä. Tulee samalla lataajakin kopioitua. Mbr-levyissä lataaja ensimmäisessä sektorissa sekin helppo kopioida dd:llä.
Hyvä huomio tuo swapin käyttö. Se tosiaan otetaan usein automaattisesti käyttöön.

Sivuja: [1] 2 3 ... 115