Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: [1] 2 3 ... 114
1
Qt kirjastoista 5.12.5  on jo vakaa ja uusin on 5.13.5 itsellä kokeilussa.  Kehittyy kovaa vauhtia.
P'äivittämistä uudempaan voi miettiä, jos ei tarvetta pysyä nykyisessä.

2

Vaikka Ubuntu 18.04 yhä tukee KDE-ympäristöä, se ei tue KDE Neon -ympäristöä. KDE:n Neon -versiossa on palikoita, joita perusasennus ei tarjoa Ubuntu-jakeluun.
Siis ongelmat, jotka liittyvät KDE Neon -ympäristöön eivät välttämättä ole ratkaistavissa Ubuntu-jakelun virallisin paketein. Näinollen on perusteltua toivoa,
että ongelmat KDE-Neon:in kanssa pähkältäisiin muilla Foorumin alueilla.
Nykyinen kloonaamisongelma lienee ratkaistavissa riippumatta työpöytäversiosta tai jopa jakeluversiosta huolimatta.
Oma yksinkertaistettu ohje oli ajateltu juuri päätteeltä tehtäväksi ja komennoilla jotka löytyvät liki kaikista Linux asennusmedioista.
cp -a kopioi hakemiston alihakemistoineen ja säilyttää tiedostojen oikeudet kun tehdään roottina. Toki tiedostojärjestelmän pitää
tukea samoja ominaisuuksia. Jos systeemi useammalla levyllä pitää levyliitokset toki tehdä. Seikkaperäinen grubin asennus
chrootin alla löytyy vaikka Gentoon asennusoppaasta. Systeemin kopionin jälkeen pitää vielä /etc/fstab korjata. Usein juuri on
/dev/sda1. blkid (root oikeudet!!). komento kertoo levyjen UUID arvot.  Pääkäyttäjän oikeudet saa sudo su  -.

Levykuva siitä helppo, että ei tarvitse lataajaa asentaa uusiksi tai editoida fstab tiedostoa. Levyliitoksia ei myöskään tarvitse
miettiä. Kunhan levy tai mikään sen osio ole liitettynä kaikki menee helposti. Myös swappi pois käytöstä.
Clonezilla toimii fiksummin kuin dd, mutta dd komennon kirjoittaa helposti ja toimii vaikka X ei jostain syystä ole käytössä.

3
Levyt fyysisesti erilaisia.. En tiedä onko järkeä käyttää levykuvaa jos levyn sektorikoko eri. Levykuvan palautus on nopea pienehköllä ssd-levyllä.
Isosta levystä otan systeemistä kopion dar-ohjelmalla. Sama home-kansion asetuksista ym. pikkusälästä. Musiikkeja, valokuvia ym ei kannata pakata. Ne voi synkata sellaisenaan ulkoiselle.
Jos 2T levy niin levykuvan teko kestää eikä ehkä järkeä. Pieni 60G SSD taas eri juttu. Tai joku pienen mediakoneen järjestelmä. Tulee samalla lataajakin kopioitua. Mbr-levyissä lataaja ensimmäisessä sektorissa sekin helppo kopioida dd:llä.
Hyvä huomio tuo swapin käyttö. Se tosiaan otetaan usein automaattisesti käyttöön.

4
Tänään kopioin yhden pienen systeemin toiselle koneelle. Käytin tikkua ja asennusmediaa.
Jos systeemi käynnissä niin ne tiedostot joiden sisältö muuttaa aiheuttavat ongelmia.
Eli kone käyntiin asennusmedialla. sudo su - antaa rootin oikeudet päättessä.
Tikku pitää olla ext4 formaatisssa. Jos ei ole niin alusta.
Levyliitokset tein /mnt/usb ja /mnt/juuri.
Kopiointi meni muistaakseni cp -a /mnt/juuri/. /mnt/usb
"." on tärkeä!

Toisessa koneessa samoin. Käynnistä se asennusmedialla.
Tee liitospisteet.
kopio tikku cp -a /mnt/usb/,  /mnt/juuri

Sitten asennat vielä lataajan chrootin alla.
Jos systeemi useammalla levyllä pitää muutkin levyliitokset osata tehdä.
Ja tarkistaa ettei ylimääräisiä levyjä tule mukaan.

Vaihtoehtoisesti voit tehdä levykuvan. Kannattaa vain silloin kun levyt samanlaisia.
koko levy kopioituu dd if=/dev/sda of=levy.iso.
Palautuu dd if=levy.iso of=/dev/sda. Komento on vaarallinen... Toki tulosteen voi putkittaa pakkaajalle jos tyhjää paljon.

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Järjestelmän komponentit
« : 20.11.19 - klo:00.47 »
Voi kysäistä kerneliltä ilman asentamista. Esim cat /sys/devices/virtual/dmi/id/board_name. Samasta kansiosta löytyy muutkin tiedot.

6
Kuten hyvin tiedät, Gentoon filosofiaan kuuluu kääntää ohjelmat järjestelmään, eikä täten tarjoilla valmiiksikäännettyjä binäärejä. Mm. Ubuntu-jakeluihin Chromium on saatavilla binääreinä suoraa ohjelmalähteistä.
Lähdekoodista kääntäminen hyvinkin kestää riippuen konetehoista ym. Lähdekoodista käännettäviä ohjelmia voi tarvittaessa kääntää binääreiksi myös (ehkä) tehokkaammassa laitteessa, joten
aivan välttämätöntä ei liene kääntää ohjelmaa koneessa, jossa levytila (prosessoriteho/muistimäärä) eivät ole täysin riittävät.
Gentoon filosofiaan kuuluu myös ettei ylimääräistä softaa asenneta, mikä sopii hyvin mediakoneeseen. Voi jättää pois tulostin, WiFi, Bluetooth, .... ym tarpeettomat ajurit. Binääripaketit löytyy mm. firefoxista ja OpenOfficesta. Tuosta ei kai siksi kun päivittyy usein ja tietosuojariskejä löytyy.

Distcc auttaisi kääntämään osan toisessa koneessa verkon yli. Tosin kääntäjän pitää olla sama ja en ihan varma ole miten optimoinnit toimii. En ole viitsinyt opetella käyttämään.

7

Lisäys: Nyt kone on ollut testattavana. Kuten jo yllä kerrottu, toimii kuvansiirto DisplayPort <-> HDMI televisioon ok.
PulseAudio ei tunnista liitettyä kaapelia (Adapteria?) :( Äänet kuuluvat toki kannettavan äänikortilta, joten ongelma ei ole aivan ratkaiseva.
Kannettava on Dell Latitude E6410, jossa näytönohjaimena Nvidia.
Mitä aplay -l kertoo? tapa PulseAudio ja koeta uudestaan aplay -l
aplay -L on yksityiskohtaisempi. Kun tiedät laitteen pistä se oletukseksi .asoundrc tiedostoon
kotihakemiston juureen. DisplayPort liitännästä ei itsellä kokemusta.
ja aina sen äänen saa siirerryä analogisesti, mutta laatu kärsii ja ei ehkä  synkassa kuvan kanssa

8

Toki Pulse ei toimi samanaikaisesti sen bittitarkan soitto-ohjelman kanssa, mutta ethän pelkällä Alsallakaan pysty toistamaan ääntä samanaikaisesti useasta ohjelmasta ilman resamplaavaa dmixiä. Jos taas haluat kuunnella selaimen kautta musiikkia laadukkaasti, täytyy huomioida, että lähes kaikki nettilähteet ovat joka tapauksessa häviöllisesti pakattuja. Hyvällä resamplauksella vaikutus laatuun on sitäpaitsi niin mitätön, ettei sitä käytännössä kukaan kuule.

On tässä iän myötä kuulo senverran heikentenyt, että tuskin kuulen eroa. Jos Pulse käynnissä Kodi ei anna valita ALSAa ja mediakoneessa itselle on ihan toivottava ominaisuus, että muita ääniä ei tule kuin leffa tai musa. Vuosia tuo sama systeemi on toiminut ilman pulsea jo Atom Ion koneessa ja myöhemmin siirrettynä Intelin i3 koneessa. Vahvistin on vuoden 2008 mallia parempi Yamaha ja siinä itselle riittävä DAC. Asennus on suunnilleen noilta ajoilta. Eihän tuota kukaan jaksaisi uudelleen asentaa. Jos sotken varmuuskopion palautus kestää 5 min

Kodin Wikistä:

6.2 When would I want ALSA?

        You should use ALSA when:
        You use Kodi as your standalone media center.
        You are highly interested in bitperfect exclusive audio output.
        DTS-HD, TrueHD is something you use daily and is of high importance.
        You don't need other applications that would access audio in parallel.

Mediacenterinä Kodi ihan kätevä kun toimii kauko-ohjaimella. Ihan kuin TV:tä katselisi palikka kädessä. Likukkeena sitten vielä paljon muuta mediaa kuten vaikka YLEn uutiset rrs syötteenä näytön alareunassa. Toki langaton näppäimmistö on myös.

Systemd ja Pulse ovat tulleet vähän pakollisiksi kaikkiin jakeluihin. Ei kiva kun valinnanvara kapenee. Käynnistyslataajiakaan ei montaa ole. Saan jos haluan viritellä medikonetta niin, että tulen toimeen ilman Systemd:tä ja Pulsea. Toistaiseksi onnistuu. Pöytäkoneessa on molemmat härpäkkeet kun ilman on vaikea tulla toimeen.

9
HDMI-liitäntä toiminut itsellä vuosia kaikissa Linux-jakeluissa Intelin ja Nvidian korteilla.
aplay -l listaa laitteet. Näkyykö HDMI? laitteita voi olla melkoinen määrä....
Onko kokeiltu soitinta joka osaa pistää ääntä suoraan laitteeseen?
ALSAN mukana tulee speaker-test. Toinen vaihtoehto vaikka vlc

Onko  pavucontrol  ja alsamixer kokeiltu?
Yksi kokeilu on tappaa PulseAudio ja kokeilla sitten ääniä.

Mediakoneessa itselläni on ~/.asoundrc tiedostossa pistetty
HDMI 1 oletukseksi. Eipä tarvitse miettiä mistä ääni tulee.
 
Ilman asetusta ääni tietysti on mykkä kun oletus on "muu"
Eihän ohjelmat tiedä mitä kaikista lukuisista ulostuloista pitäisi käyttää.
HDMI paikkoja 2 plus muut optinen, analogiset ym mitä en ikinä ole käyttänyt

Jos ääntä ei tule on adapterissa vikaa.

10
Voi poistaa jos niitä käyttävä ohjelmakin poistunut. Samalla voi kurkata asetuskansioita jos sinne kertynyt turhaa. Jotkut ohjelmat kirjoittavat selaimen lisäksi yllättävän paljon dataa levylle.

11

Kiitoksia! Testejä ajetaan parhaillaan... Vartokaa...

Juu, onnistuu se! No nyt rupeaa homma pelittämään.
Toimiiko tuo ts_polta_teksti myös jos tallenne on useammassa osassa?
Itsellä kun on noita HD-leffoja 2G tiedostoissa. VDR pätkii leffat oletuksena,
jos kokorajaa ei muista muuttaa. 

12
PulseAudiota olen vältellyt kun sitä ei tarvita mediakoneessa jonka päätarkoitus on lykätä bitit av-vahvistimeen ilman muutoksia. LUbuntu 14 vieläkin käytössä ja Gentoo rinnalla varalla ja harrastuksen vuoksi. LUbuntu 18 oli kokeilussa, mutta kauko-ohjain ei toiminut. Firefox ESR sisälsi melko pitkään tuen ALSA:lle. Vaihtoehto myös apulse, jonka avulla äänen saanee ulos ilman pulsea. Seamonkey ja mitä noita nyt onkaan kokeilematta.

Firefox tarvitsee vain 4G levytilaa kääntyäkseen. Riippuvuudet ongelmana kun rust tarvitsee 9G. Pikkuruinen LUbuntu 14 riisumisen jälkeen vie reilut 4G ja home reilu 1G kun Kodi ja muut tykkäävät kirjoitella sinne kaikkea.

Jos koneen kello ei toimi voi käännös kestää ikuisesti jos tiedostojen aikaleimat virheellisiä. Mietin jo tätä mahdollisuutta mutta käännös sentään loppui. Prioriteetti siksi alhaalla, että hyvin pystyi samalla kuuntelemaan musiikkia tai kaksomaan leffaa. Saa olla kyllä melko tehokas kone joka tuon kääntää vartissa.

13
Millä Linuxissa toimivalla videoeditorilla saa poistettua mainoskanavien mainoskatkot leffoista niin, että dvb-tekstitys (#0:2) säilyy ehjänä?

Itse pätkin vdr:llä. Kun painaa kauko-ohjaimen "0" näppäintä se tekee "merkin" eli tallentaa ajankohdan tiedostoon. Kun kaikki mainokset ovat löytyneet voi painaa näppäintä "2" ja vdr aloittaa tallenteen pätkimisen. Katkaisukohtia pitää olla oikea määrä - vahingossa voi jäädä pelkät mainokset jäljelle. Kannattaa tarkistaa. Systeemi melko kätevä ja toimii sohvalta käsin. En ole kokeillut toimiiko muilla kuin VDR:n tallenteilla. Kuitenkin jos ajat saa talteen, niin se helpottaa paljon jatkokäsittelyä.

VLC osannee myös ts-tallenteita näyttää ja koodata tekstit kuvaan. En ole kokeillut. Nyt olisi tarvetta tehdä toimiva matroska Elisan boxille, joka ei tunnu osaavan edes matroskan tekstejä. Ei huvittaisi kantaa konetta mukana yhden leffan takia. Kaverilla on Elisan viihdeboxi joka sentään osaa ntfs tiedostojärjestelmän. TV:n soitin osaa vain fat-tikut.

14
Minkähän takia Gentoo ei tee binaaripakettia tuosta Chromium selaimesta. On kai kääntynyt yli 10 tuntia. Liian pitkä aika. Ja tarvitsee tuhottomasti levytilaa. 7G ja keskusmuisti ei riitä että pistäisi sinne. Ei kyllä levytilakaan kun asennus tehty aikoinaan 20G levylle.... Kummasti turvonnut alkuaikojen n. 5G koosta. Joskus harmittaa tuo koodaajien ahkeruus. Joissain ohjelmissa runsaati uusia rivejä ja riippuvuuksia. Ei hyvä vaihtoehto FireFoxille joka nykyään ei osaa edes alsaa. Pitää varmaan kokeilla vaikka Seamonkey selainta

15
Kannattaa Googletella reprokuvaus-sanalla.Toimivan systeemin saa vanhasta suurennuskoneesta ja parista lampusta. Suurennuskone pois ja tilalle kamera jalustaan. Saa kätevän telineen, mikä nopeampi ja parempi käyttää kuin jalusta. Isot kuvat voi kopioida myös seinältä. Pilvisen päivän tai pohjoisikkunan valo myös hyvä. Heikastin voi olla tarpeen - käy mikä tahansa valkoinen pinta. Värit saa oikein kun ottaa kuvan valkoisesta pahvista ja säätää valkotasapainon sen mukaan. Onnistunee kaikilla järkkäreillä. Itsellä kun painaa WB-näppäintä Live-tilassa ja ottaa kuvan kohteesta ja värilämpötila säätyy sen mukaan. Led-lampuilla pitää muistaa niiden taajuus ja pitää aika sen monikertana. Siten väri näkyy oikein.

16
OpenELEC helppo asentaa levykuvasta ja se sisältää Kodin ja muistaakseni TVhead-taustaosan Tv:n katselua varten. Kodekit pitää ostaa jos haluaa katsoa ei HD lähetyksiä. Kodi osaa näyttää melkein mitä vain, mutta TV:n katseluun se tarvitsee plugarin joka ydistää sen VDR:ään tai johonkin muuhun vastaavaan. VDR tarvitsee vastaavan plugarin, jotta osaa lähettää TV-kuvaa Kodille. Voit myös asentaa Raspiin pelkän VDR ja katsoa vaikka VLC:llä TV:tä jollain toisella koneella/tabletilla. Vaatii toki verkon. USB verkkokortit halpoja ja pieniä. AnySeen terramalleista en tiedä kun käytän kaapelia.

17
nvidia-settings kannattaa käynnistää root-oikeuksin päätteessä. Silloin tallentaa asetukset xorg.conf tiedostoon (/etc/X11). xorg.conf yleensä turha ja parempi käyttää työpöydän asetuksia. Rinnalle hyvä asentaa simppeli työpöytä kuten OpenBox tai lxde. Itsellä noi toimivat paremmpin kahdella näytöllä ja jos leffaa katsoo helpompi ottaa virransäästö ja ym työpöydän ilmoitukset pois häiritsemästä.

18
Raspberry Pi:lle VDR & Kodi on ehkä turhan raskas. Ehkä uudempi jaksaa molemmat. OpenElec käyttää TVhead joka hieman helpompi asentaa ja kevyempi. HD kuva näkyy Raspilla mainiosti.

19

Heh :)
Tuon idean nappaan käyttöön, kiitos.
Riippuu hieman luurista & asetuksista, mutta kamera kannattaa pitää auki hetken niin paikkadata tarkentuu.

20
Itselläni on  Anysee E30 kaapeliversio. Kauko-ohjainta en ole siinä saanut toimimaan. Tosin käytössä mce-yhteensopiva kauko-ohjain ja se asentuu helposti. Lirc rikki Ubuntu 18 joten ubuntu 16 edelleen hyvä.  me-tv:tä en ole kokeillut. OpenElec hyvä vaihtoehto. Asentaa vaikka tikulle. VDR on loistava jos enempi TV:tä katsoo. Itse katson Kod & vdr yhdistelmällä kaiken.

Sivuja: [1] 2 3 ... 114