Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - matsukan

Sivuja: [1] 2 3 ... 107
1
Varmaan kannattaa avata Terminaali ja kirjoittaa :

Koodia: [Valitse]
sudo nano /etc/fstab

2

dmesg lokit tulee ensiksi mieleen.

Logs-ohjelma ? (Search ja Logs)

3
Yleistä keskustelua / Vs: Turvattomat salasanat
« : 10.01.22 - klo:16.46 »
Palvelut (ainakin toivottavasti) tallettavat salasanat sellaisessa muodossa, josta niiden sisältöä ei voida selvittää kokeilematta kaikkia erilaisia vaihtoehtoja. Tätä muotoa kutsutaan tiivisteeksi. Jos palveluun murtaudutaan, sieltä voidaan mahdollisesti hakea käyttäjien salasanojen tiivisteitä. Jos salasana on helppo, se voidaan selvittää vertailemalla tiivisteitä erilaisista salasanoista palvelusta saatuihin tiivisteisiin. Näin voidaan selvittää käyttäjätunnuksien tai sähköpostien ja salasanojen yhdistelmiä, joita voidaan sitten käyttää muiden palvelujen käyttäjätileille murtautumiseen, mikäli niissä käytetään samoja salasanoja.

Tiiviste on siis tehty niin, että pelkästään sitä tutkailemalla ei voi saada selville, mikä on salasana tiivistämättömänä? Entä jos hyökkääjä valmistelee tekosensa niin, että tekee ison joukon käyttäjätunnuksia ja liittää niihin eri salasanat? Voiko hän näiden tiivisteiden avulla päästä selville tiivistysmenetelmästä? (Jos siis murto onnistuu niin, että hän näkee sekä käyttäjätunnukset että niihin liittyvät salasanojen tiivisteet?)

Voi toki, mutta hyvä tiiviste on henkilökohtainen. Siis jokaisella käyttäjällä on eri tiiviste. Esimerkiksi tiivisteeseen on suolattu vakiotekstin lisäksi käyttäjätunnus, jolloin vaikka ratkaisisi tiivisteen suolauksen, niin joutuisi ratkaisemaan kaikkien käyttäjien tiivisteet erikseen. Toinen vaihtoehto on tehdä yksilöllinen tiiviste laittamalla suolaus tietokantaan kyseiselle käyttäjälle omansa jollakin random-datalla. Tietenkin tällaisen tiivisteen lisäksi kannattaa tiivisteeseen laittaa jokin vakio-tiivistesuolaus lisäksi.

Jos tiiviste on tehty MD5:tavalla niin sateenkaari taulujen avulla voidaan selvittää tunnetuimpien salasanoejn tiivisteet. Tietokannoissa ollaan siirrytty esim scram-256 tiivisteiden käyttöön joka tekee tiivisteistä yksilöllisiä jokaisessa eri palvelussa. Se ei oel vielä yleisesti käytössä.

4
Yleistä keskustelua / Vs: Turvattomat salasanat
« : 10.01.22 - klo:16.38 »
Työpaikalla on 3kk välein vaihtuva salasana ja minimipituus on 15 merkkiä, jonka pitää sisältää numero, iso ja pieni kirjain sekä erikoismerkki. Joku mystinen algortimi on myös, joka estää oman nimen ja 12345 jne. täytteen, eikä saa olla liian lähellä entisiä salasanoja. Lopputuloksena uutta salasanaa saa kokeilla kymmenen kertaa, kunnes järjestelmä sen hyväksyy. Hetken päästä, kun se pitää kirjoittaa uudestaan, niin sitä ei enää muistakaan, mikä oli lopulta hyväksytty, ja pitää suorittaa salasanan resetointi uudestaan. Suurella osalla salasana on kirjoitettu johonkin lapulle työpöydälle ja minä lähetän sen itselle whatsappiin, niin löytyy se sitten sieltä.

Salasanaakin saa kokeilla jotain 10 kertaa, kunnes kirjautuminen menee 15minuutin ajaksi lukkoon, joten en näe mitään perustetta moista hirvitystä pitää käytössä. Ennen oli vain 8 merkin minimi ja piti kirjain, numero ja erikoimerkki löytyä.

Tiivisteen tarkoituksena on estää tämän kaltaisen käyttäytyminen. Tämä tarkoittaa joko sitä että kymmenen viimeisintä tiivistä on tallessa tai parhaimmassa tapauskessa salasana selväkielisenä ...

Ja tuo kolmen kuukauden vaihto-rutiini on haukuttu lyttyyn tietoturva-asiantuntujoiden toimesta aikoja sitten. Se ei estä salasanan vuotamista jos niikseen tulee ja aiheuttaa vain sitä että salasanoja kierretetään.  Ja salansana pitää vaihtaa jos se on vuotanut.

5
KYllähän se vika on Linuxin jolla ei ole tarpeeksi markkinaosuutta että sille tuotettaisiin tarvittavia ajureita.

Ei se käyttäjän vika ole, jos haluaisi vaihtaa Linuxiin mutta esim vuosi sitten hankittu pelikone ja sen rauta ei vaan yksinkertaisesti toimi.

Aivan turhaa yrittää kääntää sitä käyttäjän viaksi, jos oikeasti joskus haluaa että Linuxilla olisi jotain mahdollisuuksia nousta marginaalista.

Pelikone eli siis markettikone ? Kyllä minä voisi milloin kasata komponenteista pelikoneen joka toimisi heittämällä ensi startista. Mutta valitsisin turvallsita rautaa jo heti aluksi.

Tähän tarvitaan monen eri tahojen yhteistyötä jotta Windowsin monopoli saataisiin murrettua myös pelien saralla.
 

6

Ammattitaidosta kertoo sitä että kaverit osasivat valita kaikista mahdollisimman hankalat oheislaitteet (eli Windows only)käyttöönsä ja voisivat valittaa sitten kun ei toiminut sitten heti.

Tavallaan oikeassa olivat mutta käytännössä tekivät siten saisivat mahdollisimman paljon huomiota itselleen vaikka lopputulos oli selvä.

Paljon on mennyt siltikin eteenpäin mutta silti paljon tekemistä on vielä.

7
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreOfficen mallipohjat
« : 26.12.21 - klo:19.15 »

Siksi koska openoffice on kilpaileva tuote ... LibreOffice on haaroitettu OpnOffice:n koodipohjasta. OpenOffice on enemmän taikka kuollut ohjelmisto jota ylläpidetään Apache Foundation toimesta. Mitään uutta siihen ei ole tullut vuosikausiin.

8
Yleistä keskustelua / Vs: Firefoxin nimi...
« : 21.12.21 - klo:21.10 »
Jos ei istunnon aikana ole mitään erikoisia ohjelmia käynnissä voi käyttää myös

Koodia: [Valitse]
pkill -u <käyttäjä>

Jolloin kaikki käyttäjän prosessit tapetaan ja käyttäjä palautuu kirjautumisikkunaan.


9


sshfs avulla voit liittää etäkoneen hakemiston ja käsitellä tiedostoja niin kuin omalta koneella.

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-use-sshfs-to-mount-remote-file-systems-over-ssh

10
Pelit / Vs: CSGO + Linux + Radeon (2021)
« : 01.12.21 - klo:20.21 »
Harvakseltaan CS:go pelannut (ehkä vähän kokeillut, pelaan mielummin CS:source:a) mutta ainakin peli tuntui toimivan ihan kohtuullisesti enkä ole huomannut nykymistä. Ehkä tuo kortti pitäisi vaihtaa (GTX970) koska se pitäis tehdä vaiheessa mutta ehkä aika on huono kortin vaihdolle varsinkin jos se toimii kunnolla.

Kyllä sen näytönohjaimen pitäisi aika uusi, ei niillä vanhoilla pelata muuta kuin pasianssia. JA tämä koskee mitä tahansa käyttistä.

11
Jos siellä on tosi tärkeitä kuvia niin kannattaa kysellä valtuutetun huoltoliikkeen kautta onko mahdollisuutta tietojen lataukseen. Kuvat tietenkin kannattaa tallettaa ulkoiselle muistkortille josta ne on helposti saatavilla.

Toivottavasti seuraava puhelin on edistyksellisempi tässä asiassa.

Tietenkin näytön korjaaminen voi tietenkin tulla kyseeseen koska tytär jne, näitä firmjoa löytyy isoimmista kaupungeista helposti..

Eli :
Tarkista onko kuvat muistikortilla.
Mieti puhelimen korjausta, tämä on kuitenkin aika uusi laite.

edit2:

Näppärä tsi isä tietenkin vaihtaa näytön kohtuu hinnalla :
https://www.puhelinshop.fi/product/3759/samsung-galaxy-a51-naytto--runko---musta

12
Tarvit myöskin ainakin ei hallittavan kytkimen ja reitittimen. Modeemi voi hoitaa myös reittitimen roolia eli antaa sisäverkon laitteille ip osoitteen.

13
Minusta Linus ei tehnyt alokasmaista virhettä, Linus tiesi ja tietää tarkalleen mitä oli tekemässä, eli näytti missä on vielä tekemistä. Mikä on toisaalta ihan hyvä, yhteisön ja jakelun tekijöiden on otettava "ominaisuudet" tosissaan ja on korjattava ne. Olen katsonut joitakin videoita Linus tekemiä videoita mutta ne on lähinnä sensaation hakemista alueista joka tietenkin kuuluu tubettajan kuvioihin koska se koukuttaa katsojia ja saa sitä kautta rahoitusta toiminnalleen.

Ei siinä, Linux saa julkisuutta ja ehkä distrot saa siinä oppia miten tehdä parempia julkaisuja. Kaikki voittaa loppupeleissä vaikka saa siipeensä välillä.


14
Otetaanpa ajatusleikki :

A  salaa viestin B:n julkisella avaimella.
B avaa salatun salaisella avaimella plus salasanalla (tms muulla varmenteella).

"Salauksen purkavalla avaimella ei siis voi salata"

Eli lauseen ensimmäinen osa on siis yleisesti ottaen totta. 

15
Mielestäni Linus LTT osoitti tärkeän kohdan missä ristiin ja rastiin tehtyjen riippuvuksien hallinnan heikko kohta on. Tietenkin Pop Os voisivat paremmin oman työnsä ja lopettaa pakettien noutamisen Ubunun varastoista tai paremmin hallita sitä.

Ja se menisi  ihan Steamiin asti ... Tämä on tätä kun asioita ei voi keskustella eri pakettivarastojen ja jakelijoiden kesken. Tähän on törmännyt tavallaan myös npm kaltaiset pakettien jakelijat omalla tahoillaan.

16
Laitealue / Vs: Hiiri takkuilee ajoittain
« : 18.11.21 - klo:19.08 »
Omko hiiri kiinni jossakin jatkokaapelissa tai jakajassa ? Siirrä hiiri USB 2.0 tai USB 3.0 hubin alle kiinni suoraan emolevyssä olevaan porttiin.

--edit

näyttää siltä että hiiri tai hiiren dongle on vääräntyyppisessä portissa kiinni ja se aiheuttaa ongelmia. Etsi emolevyn manuaalista mitkä on USB 2 tai 3 portteja ja kokeile niitä.

17
Laitealue / Vs: raid tarkistuksen poistaminen käytöstä
« : 17.11.21 - klo:23.11 »

Ok, tämän halusinkin tietää. Täytyy siis keskittyä minimoimaan haitta.

18
Laitealue / raid tarkistuksen poistaminen käytöstä
« : 14.11.21 - klo:13.53 »

Mitä käytännön haittaa olisi desktop koneesta poistaa raid pakan tarkistukset käytöstä ?
Miten se tehdään ?

19
... Mutta sulki sen kun ketjuun tuli liikaa 'en-tykkää-snap-store:sta'-kirjoituksia ketju suljettiin ainakin väliaikaisesti.

Jos ei halua palautetta niin ei sitten ... Mutta kyllä snap store vie ohjelmistokehtitystä siihen suuntaan missä lokaali data pitää unohtaa ja katoaa ja tallettaa sitten pilveen.

Muokkasin ketjun otsikkoa lisäämällä sinne puuttuvan i-kirjaimen, sillä sen puute häiritsi minua suunnattomasti. Sori. :)20


Joudut varmaan vaihtamaan äänen lähdön vaihtoehdoksi HDMI:n (tai siis sen jonka kautta ääni tulee näytölle.). Katso Asetukset / Sound/ Output ja valitse sopiva.

Sivuja: [1] 2 3 ... 107